Dodaj do ulubionych

Gry dla dwojga

31.12.14, 16:15
Czytając opinie/recenzje gier natykam się często na takie wypowiedzi w stylu: Gra dla tylu a tylu, ale prawdziwa zabawa zaczyna się w większym gronie.

A co z grami, gdy zabawa jest świetna także gdy biorą w niej udział tylko dwie osoby?

Moja propozycje:
- Rój - nie mam, ale wyczytałam, że to jest gra tylko dla dwóch osób. I że gra jest świetna. Czyli idealniewink
- Bal przebierańców. Opiszę w osobnej kategorii, ale to taka gra, gdy zabawa jest fajna w większym gronie (4+), ale jednak w większym nie ma wielu szans na zdobycie Króla lub Królowej...
Obserwuj wątek
    • per-vers Re: Gry dla dwojga 31.12.14, 16:41
      O, świetny wątek. U nas jest ten problem, że mamy jedynaczkę i gdy ona nam odmówi - np partyjki Osadników wink - to jesteśmy straceni wink Więc taka kategoria mnie bardzo interesuje.

U Wookiego są dwa odcinki na ten temat: trudne gry dwuosobowe i łatwe gry dwuosobowe.

Sama mogę polecić tutaj: Dobble, Osadników z Catanu w wersji kościanej, a z tych, których jeszcze nie znam to podobno da się grać we dwoje w Carcassonne?

---
      Tworzymy Listę naprawdę dobrych książek dla dzieci i młodzieży - zapraszam.
      • danaide Re: Gry dla dwojga 31.12.14, 17:08
        Obejrzałam o tych prostych... Jaipur ładny... Niedostępny i w założeniach od 12 latwink.
        • per-vers Re: Gry dla dwojga 31.12.14, 19:12
          Wookie tam mówi, że to nie są najlepsze gry dla dwojga, tylko takie, w które można grać wyłącznie we dwoje+warte uwagi...
          Jestem ciekawa tych, w które można grać też w więcej osób, ale które są ciekawe także we dwójkę.
          • agulek.3 Re: Gry dla dwojga 01.01.15, 01:18
            Jaipur - mój niespełna 8-latek opanował bez problemu. To prościutka gra o wymianie towarów,ale całkiem fajna.Dla starszych,tak od 10 lat polecam osadnicy- narodziny imperium.
    • rzezucha.ma Re: Gry dla dwojga 01.01.15, 20:13
      A chodzi o gry dla dzieci, czy dorosłych?

Dla dzieci Stasiek ma Pojedynek robotów - fajna logiczna gra tylko dla dwojga. W Loch Ness też nieźle się gra we dwoje - ma się wtedy trzech, nie dwóch fotografów.

Dla dorosłych mogę dużo i długo, bo ponieważ najczęściej gram z mężem, a nie interesują nas gry, które zaczynają się od trzech graczy smile
      • per-vers Re: Gry dla dwojga 01.01.15, 22:55
        Ja szukam właśnie takich dla dorosłych, czasem też trafia mi się w domu jakiś starszy nastolatek. Więc czekam z przejęciem na tą długą listę big_grin
        • rzezucha.ma Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 11:48
          OK. Choć te nasz gry to takie trochę ciężkawe chyba są....
          Bardzo lubimy grać w karciankę Nowa Era. Ma dodatkowe żetony i jest czymś pomiędzy planszówką a karcianką. Każdy buduje swoje "miasto", ale możliwe są także interakcje z drugim graczem. Sprawdza się w rozgrywce dwuosoobowej, choć możliwa jest także wieloosobowa. Są do niej 2/3 dodatki, fajne, ale mocno przedłużają rozgrywkę, w wersji podstawowej było to szybkie 45 min, teraz prawie 2 x dłużej...
          Ach, na początku odrzuciła mnie scenografia, bo niby to świat postnuklearny (i takież ilustracje), ale de facto nie ma to żadnego znaczenia, a mechanizm gry naprawdę fajny.

Szybko gra się w inna karciankę - Race for the Galaxy, bo tam jest ograniczenie ilości wykładanych kart. Ta gra ma dobre wersje komputerowe do ciupania zamiast w kulki czy sapera wink W wersji komputerowej zajmuje kilka minut.

Tylko dwuosobowa jest Zimna Wojna, ale to jest skomplikowany hard wink, rzadko gramy, bo bardzo długo trwa. Ale fajne dla miłośników historii, ma rzeczywisty klimat.

Grywamy też w Ora et Labora (wersja dla 2 jest dobrze zbalansowana), Terra Mystica, Shipyard, La Havre, Puerto Rico (w to się fajnie gra na komputerach też). Jest wersja dwuosobowa Brass'a (trzeba ściągnąć dodatkową instrukcję, gra się na połowie planszy i odrzuca niektóre karty). No i mój ulubiony wielkolud, Mage Knight, tylko ona jest straszliwym czasożercą, wymaga właściwie w normalnych warunkach dwóch wieczorów na rozgrywkę (i możliwości ocalenia planszy w międzyczasie, w dodatku planszy = całego stołu)

W zasadzie gramy w gry, w które można grać w większa ilość osób. I zwykle jest tak, że gra w kilka osób jest - może nie ciekawsza, ale bardziej nieprzewidywalna, rozbudowana itp. Terra Mystica wymaga współistnienia na planszy obok innych graczy, żeby dało się dobrze grać, w kilka osób jest to łatwiejsze. W Ticket to Ride w grze dwuosobowej zdarza się, że każdy gra sobie, bo trasy trafią się po dwóch stronach planszy. Itd. Ale najczęściej jednak jesteśmy we dwoje, a że lubimy grać, gramy. Te o których piszę sprawdzają nam się w podwójnej rozgrywce.
          Poza tym - gra dwuosobowa jest zawsze krótsza niż wielo!

Ale weźcie poprawkę na to, że my jesteśmy dziwakami,nie lubimy zbyt gier logicznych, raczej tzw. eurogry.
          • per-vers Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 14:12
            Uwielbiam ciężkawe. Uwielbiam mózgożerne. Uwielbiam hardcory dla dorosłych wink
            Odrzuca mnie tylko grafika i tematyka niektórych. Te klimaty postnuklearne, kosmiczne... To nie jest to, co lubię najbardziej. W zasadzie nie przepadam też za fantasy (dlatego niezbyt mnie ciągnie do Smallworld), ale za stricte historycznymi tematami też nie. Dla mnie wszystkie gry mogłyby mieć tematykę Osadników z Catanu, Carcassonne, CV, City Tycoon, Metropolii itp. Chyba jestem zbyt wybredna. Ale postanowiłam spuścić z tonu. I grać dla grania. Także w postnuklearne wink

Czy Nowa Era to ta: www.rebel.pl/product.php/1,1010/21984/51.-Stan-Nowa-Era.html ? Jest opisana jako samodzielny dodatek - czy to oznacza, że można grać w nią nie mając podstawy, czyli gry 51.stan? I do dodatku są te dodatki? smile
            • rzezucha.ma Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 14:52

> Uwielbiam ciężkawe. Uwielbiam mózgożerne. Uwielbiam hardcory dla dorosłych wink
              smile smile smile witaj w klubie! smile

Wiesz, też nie lubię klimatów falloutowych i na początku miałam focha na męża, że przyniósł TAKIE COŚ do domu... Dopóki nie zagraliśmy. To na prawdę gra, w którą gramy najczęściej.
              Tak, Nowa Era to to, co zalinkowałaś. Rzeczywiście to niby dodatek, ale samodzielny. My gramy w Erę + Zimę + Ruiny. Niby fajniej, ale jak wspominałam, dużo dłużej. Sama nowa Era jest zupełnie ok. Zwłaszcza na początek.
              Jedyną wadą tych gier są fatalne instrukcje. Naprawdę fatalne. To szkoda, bo obawiam się, że dużo osób się zniechęciło straszliwie przez nie, bo jednak jest tam trochę zawiłości (głownie dotyczy znaczenia symboli na kartach, po jakimś czasie jednak się nauczycie i jest ok). Ale wszystko da się przebrnąć. W razie czego służę pomocą w miarę moich możliwości wink

Smallworld jest zabawny, bardzo mi się podobał przy pierwszym podejściu, ale w następnych razach już tak nie rusza. Fajna gra imprezowa, jak jest dużo osób, wino... wink ale na pewno nie mózgożerna wink

Polecam też Zamki Burgundii, napisałam o nich osobno, bo i z dzieckami się da w nie grać.
              • laemmchen79 Re: Gry dla dwojga 06.01.15, 00:26
                jasna cholera, już drugi raz oglądam recenzję nowej ery u wookiego i kompletnie nie kumam. Karcianki to dla mnie zupełna nowość, może zlitujecie się i podacie dobry tytuł dla dwojga na samiuśki początek - mąż w każdym razie już urobiony i czeka na pierwszy pomysłsmile
                • rzezucha.ma Re: Gry dla dwojga 07.01.15, 17:42
                  Spróbuj pooglądać recenzje/tutoriale do 51 stanu. Ona była pierwsza, Nowa era aż tak się nie różni, poza kilkoma szczegółami (na korzyść zresztą). I poszukaj innych recenzentów, bo Wookie jest mocno charakterystyczny i ...chaotyczny. Zwłaszcza, jak opisuje dodatki.
                  A ta wydaje mi się ok i w miarę przejrzysta: www.youtube.com/watch?v=QttNuec4LuA
                  Na BG pod każda grą są linki do filmików z recenzjami/opisami gier, a jeszcze niżej forum rozwiązujące palące problemy i wyjaśniające niejasności wink
                • ambivalent Re: Gry dla dwojga 09.01.15, 20:15
                  Scrabble?
                  Szachy?
                  Truuuuudne memory?
          • agnieszkaaa5 Re: Gry dla dwojga 02.02.15, 22:01
            Ja ostatnio grałam w Małego Księcia i w Ucieczkę, zarówno w 2, jak i w więcej osób i obie gry dużo bardziej podobały mi się w wariancie 2-osobowym. W Małym Księciu lubię tę odrobinę hazardu, gdy wybiera się, czy wziąć odkrytą czy zakrytą kartę, a w Ucieczce dużo lepiej współpracuje się w 2 osoby (przy 5 osobach był po prostu chaos). Jakby ktoś chciał listę: swiatplanszy.pl/_blog/13-Gry_planszowe_dla_dwojga_-_TOP_11.html .
      • danaide Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 17:35
        A ja dla mnie i dziecka. Ale wystarczy, że zaznaczymy przedział wiekowywink
    • kolorko Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 09:34
      -Blokus duo- wyłącznie dla 2 osób, choć mamy tez zwykły , 4-osobowy i grywamy we dwójkę
      -Abalone
      -Trio
      -Dobble
      -Znaj znak
      -Ubongo
      -Czarne historie
      -Scrabble
      • agulek.3 Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 14:29
        Polecam Zamki Burgundii,Rialto, Dziedzictwo,Agricola - można grać w więcej osób,ale we dwójkę świetnie się sprawują.
        Dziś dostanę Cyklady i zobaczymy.
        • franula Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 14:36
          no i scrabble i remiksmile
          • gosjana Re: Gry dla dwojga 02.01.15, 19:39
            Jenga
            Drako
            Mr Jack / Mr Jack pocket
            Pentago
            • sylwina76 Re: Gry dla dwojga 03.01.15, 18:42
              Mały książe ma wariant dwuosobowy.- my jednak najczęściej gramy w czwórkę, więc nie sprawdzałam jak gra się we dwójkę. I jeszcze Uno. My we dwójkę gramy najczęściej w Blokusa Duo, Rój, szachy, Abalone, czasem Dobble i Zgadnij kto to extra (aczkolwiek to nie jest typowa planszówka).
              • sylwina76 Re: Gry dla dwojga 04.01.15, 21:34
                Zapominałam jeszcze o Connect (rozbudowana wersja gry Kółko i krzyżyk), wyłącznie dla 2 osób i Quidor (my mamy wersję kid).
    • per-vers Re: Gry dla dwojga - Gra na parę :-) 05.01.15, 22:04
      Znalazłam bloga, na którym autorzy zajmują się przede wszystkim grami dla dwóch osób:
      granapare.wordpress.com/
      Przy każdej recenzji jest kryterium "Skalowalność na dwie osoby" i tam można poczytać, jak gra się faktycznie sprawdza, gdy gra się we dwoje.
    • ewitalol Re: Gry dla dwojga 07.01.15, 14:41
      Ja uwielbiam zagrać w Rummikuba we dwoje. Gra lekka i przyjemna
    • uthark Re: Gry dla dwojga 09.01.15, 13:07
      > A co z grami, gdy zabawa jest świetna także gdy biorą w niej udział tylko dwie
      > osoby?

Fajnie gra się w Scrabble we dwójkę, fajnie gra się w Carcassonne.

Ale są gry, gdzie lepiej gra się w większym gronie, np. w Kolejkę.

No i król gier - szachy, dla dwojga.
      • anatewka11 Re: Gry dla dwojga 09.01.15, 20:18
        Nikt dotychczas nie wymienił gry "Zaginione miasta" . Jest tylko dla dwojga i jest super smile
        U nas sprawdzają się wersje dwuosobowe w Cytadeli, Małym Księciu, Faunie, Przebiegłych wielbłądach.
        Carcassone moim zdaniem sprawdza się lepiej w mniejszym gronie niż w większym. To samo z Agricolą. Im więcej osób tym bardziej rozwlekła rozgrywka. Carcassone zawsze modyfikujemy - każdy ma na stanie po 3 płytki i wybiera którą położy- gra ciekawsz i bardziej "planowalna".
        • uthark Re: Gry dla dwojga 13.01.15, 13:31
          To bardzo ciekawa modyfikacja z tymi trzema płytkami.
    • dorry Re: Gry dla dwojga 11.01.15, 00:52
      Szachy, warcaby i przede wszystkim Go! Go to jest dopiero mózgożerne, wszystko inne przy tym wysiada.
      • ambivalent Re: Gry dla dwojga 11.01.15, 12:50
        Zapomnialam o Go! Super gra.
      • uthark Re: Gry dla dwojga 13.01.15, 13:30
        Dość powiedzieć, że o ile najlepsze programy szachowe na silnym komputerze grają silniej niż bardzo silni arcymistrzowie, to programy do go 19x19 grają na niskim, amatorskim poziomie.
    • gopio1 Re: Gry dla dwojga 11.01.15, 16:40
      Wyłącznie dla dwojga, z moich ulubionych:
      Mankala
      Dżungla
      Blokus Duo

Grywamy też w duecie w:
      Cytadela
      Osadnicy z Catanu
      Wsiąść do pociągu
      Agricola
      Rummy / Rumikumb
      7 cudów świata
      Farmer
    • agnzimka Re: Gry dla dwojga 18.01.15, 14:50
      Martinique gra tylko dla 2 osób. Graliśmy z 4latkiem, przebieg rozgrywki i zdobywanie pirackich skarbów są łatwe, końcówka, w której trzeba wytypować położenie głównego skarbu może być trudniejsza.
      W Trio można grać we dwójkę.
      W Hobbita dla starszych, choć też graliśmy z pięciolatkiem
      Uno - karciana, są wersje z postaciami z bajek
      • mamachlopca1 Go? 19.01.15, 17:08
        a co to za gra????
        • ambivalent Re: Go? 20.01.15, 12:36
          pl.wikipedia.org/wiki/Go
    • mmarku Re: Gry dla dwojga 21.06.15, 16:24
      Biznes internetowy (kramikmariana.pl/biznes-internetowy-gra-planszowa.html) - gra dla 2-5 osób. JA grałem w 4 osoby i super rozrywka i dla dorosłych i dla dzieci. To gra z serii ekonomicznych, edukacyjnych wieć dla pociech idealna na rozwój myślenia i obycie się z kasą smile
    • agus1976 Re: Gry dla dwojga 01.07.15, 14:14
      Z gier dedykowanych tylko dla dwóch graczy to jeszcze Patchwork. U nas w domu są jeszcze dwuosobowe: wieczorgier.blogspot.com/2015/04/goool-egmont-nic-sie-nie-stao.html oraz piłka w grze (ale ja mam syna świra piłki nożnej).
      • gosjana Re: Z nowości 30.10.15, 10:13
        7 cudów świata Pojedynek
        • per-vers Re: Z nowości 30.10.15, 13:58
          O, slyszalam o tym, masz to juz? Czy to jest dodatek czy samodzielna gra?
          • gosjana Re: Z nowości 30.10.15, 17:01
            samodzielna gra dla dwóch osób, nie mam jeszcze, od dawna przymierzam się do zakupu 7 cudów świata i teraz mam dylemat, którą wybrać smile
    • per-vers Waleczne piksele? 03.05.16, 15:59
      Tylko dla dwojga są też Waleczne Piksele. Jestem świeżą posiadaczką, ale jeszcze nie grałam niestety... Jednak może ktoś zna i się wypowie smile
    • jancziiii Re: Gry dla dwojga 09.11.17, 14:13
      Bardzo polecam grę 7 cudów świata - pojedynek i Star Realms!! To gry tylko dla 2 osób które mam w domu! Są świetne!
      Zamawiałam z tego sklepu planszowkiap.pl/
    • sabinka222 Re: Gry dla dwojga 31.08.21, 09:44
      ,,Gra o kotach" jest fajna. Spodoba się zwłaszcza kociarzom. big_grin
    • hani_m15015 Re: Gry dla dwojga 25.10.22, 03:37
      Carcassonne
      Tajniacy Duet

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka