Dodaj do ulubionych

wyrazy trzyliterowe

27.11.02, 17:47
Po raz kolejny pisze wQr!@#$%^&* po ropzwiazywaniu krzyzowki. Czy nie da sie
jakos prawnie zakazac uzywania wyraqzow trzyliterowych w krzyzowkach?
Obserwuj wątek
    • reptar Re: wyrazy trzyliterowe 27.11.02, 20:46
      Kicior, cóż Ty takie rzeczy głosisz? Czymże to Ci te trzyliterowe słowa tak
      podpadły?

Weź taki DĄB. Popatrz, ile różnych obszarów możesz potrącić takim jednym krótkim
      wyrazem: żołędzie (a jak żołędzie, to i Plastuś), drewno dębowe (konstrukcja
      ołtarza Wita Stwosza, piszczałki w organach oliwskich, meblarstwo); sławne dęby:
      Dewajtis, Baublis, Bartek, dęby rogalińskie, Dąb Jagiełły; do tego masz dąb
      korkowy, piosenkę o komarze, który z dębu spadł (a i w „Sambie sikoreczce” jest
      o dębie, i w „Płonie ognisko i szumią knieje” las, który huczy, też jest
      dębowy), masz jedwabnika dębowego i galasówkę dębiankę, dębowe ucho i chłopa
      jak dąb, i jeszcze „Dąb” Bolesława Leśmiana i „Królewskie dęby” Wincentego Pola,
      wreszcie masz symbolikę liści dębowych (wieńce dębowe, Krzyż harcerski, Żelazny
      Krzyż, znak graficzny Straży Granicznej...). Dąb to jedno z najważniejszych
      drzew. Król drzew puszczańskich i święte drzewo Słowian.

Spróbuj choć połowę z tego napisać o dłuższych wiązie czy grabie.

A inne słowa trzyliterowe: koń, dom, dym, dar, noc, nos, ząb, bóg, los, łza,
      gad, huk, kot, lis, lew, gra, las, wóz - każde z nich w słowniku frazeologicznym
      zajmuje więcej miejsca niż taka na przykład siedmioliterowa błonica, a oprócz
      tego jest furtką na całą armię skojarzeń i odwołań. A jak z błonicą spotkasz
      się w krzyżówce dwa razy (albo z duolą, albo z baribalem, albo z esaułem), to
      za każdym razem będzie określona tak samo. Co w tym ciekawego?

Ja jestem zwolennikiem treści. Dąb ma może i mało liter, ale nieporównanie
      więcej treści niż błonica. Od błonicy nawet ul jest lepszy. Szkoda mi tego
      potencjału, który leży odłogiem w naprawdę wielu wyrazach dwu- i trzyliterowych,
      omijanych (mimo braku zakazu) tylko dlatego, że tak się to jakoś utarło.

• uhuhu Re: wyrazy trzyliterowe 29.11.02, 08:54
      kicior - to może napisz dokładniej, co ci się nie podoba w 3-literówkach, bo do
      końca nie wiem, czy się z tobą nie zgadzam!
      Ja np. nie lubię, gdy wyraz 3-literowy to coś, co "sztucznie" wiąże diagram,
      albo gdy ta trójka to krzyżuje się dwoma samogłoskami, albo gdy tą trójką jest
      nazwisko słynnej śpiewaczki peruwiańskiej. Nie lubię również, gdy trójka
      występuje np. w kombinagramie albo w ciągówce-szyfr, nawet jeśli to będzie
      przysłowiowy dąb reptara. Poza tym - nie mam nic przeciwko.

uhuhu
      • reptar Re: wyrazy trzyliterowe 29.11.02, 14:04
        uhuhu napisał:

> albo gdy tą trójką jest nazwisko słynnej śpiewaczki peruwiańskiej.

Imię, uhuhu! Imię!!!

(a nawet Ymię)         ;-)
      • kicior99 Re: wyrazy trzyliterowe 29.11.02, 14:57
        uhuhu napisał:

> Ja np. nie lubię, gdy wyraz 3-literowy to coś, co "sztucznie" wiąże diagram,
        > albo gdy ta trójka to krzyżuje się dwoma samogłoskami, albo gdy tą trójką
        jest
        > nazwisko słynnej śpiewaczki peruwiańskiej.
        Z ust mi to wyjales, z tym ze wlasnie w takiej postaci spotykam trojeczki chyba
        najczesciej. Poza tym - sa OK.
        • reptar Re: wyrazy trzyliterowe 29.11.02, 15:57
          kicior99 napisał:

> Z ust mi to wyjales, z tym ze wlasnie w takiej postaci spotykam trojeczki
          > chyba najczesciej. Poza tym - sa OK.

Przyznam Ci się kicior, że miałem nadzieję, że właśnie to miałeś na myśli ;)
    • reptar Asz 19.08.03, 08:32
      Nie do wiary! To to nie jest wynalazek rebusistów?!!! Sami zobaczcie:
      ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=72995
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka