danaide
31.12.14, 16:33
Gra dla 2-4 osób, kategoria 5+.
Gra dla fanek Disney'owskich księżniczek. Tu na tapetę wzięto Kopciuszka.
Nie wiedziałam czego się spodziewać widząc "bogatą" zawartość pudełka. "Kryształowe" kule, "magiczny" piasek, puzzle, karty, wycinanki-składanki. Z połowy opakowania i zawartości budujemy coś na kształt pałacowego ogrodu, wchodzimy w rolę pomagającym myszek i zanim zegar na wieży wybije dwunastą (tekturowa wieżyczka z ruchomą tarczą) musimy wykonać 12 zadań, aby pomóc Kopciuszkowi dostać się na bal. Wybrać groch z popiołu (kule z piasku), szyć sukienkę czy sprzątać (ruchy na planszy), odpowiadać na pytania z kart (znajomość bajki wskazana!), czarować (pokrywka pudełka w środku ma planszę z dziurkami i należy zręcznie wprowadzić w nie kule w odpowiednie miejsca). A jak się nie uda dojść do bram pałacu, to można pomóc Kopciuszkowi zgodnie układając puzzle.
W sumie nie jest to wymagająca gra, moja pięciolatka nie radzi sobie z "czarowaniem", ale przecież myszki się wspierają, więc chętnie jej pomogę. Określiłabym ją jako... sympatyczną grę dla przedszkolaka, kooperacyjny misz-masz.
Zasady sobie jeszcze trochę dopracuję, zdaje się, że można chodzić w przód i tył w celu wykonania zadań. Niektóre elementy delikatne tudzież delikatnie denerwujące (mostek z miękkiej tekturki, z której spadają myszki, ale to tylko parę pól). Pudełko tradycyjnie grzmot, a złożona wieża i tak się nie mieści. Na razie mała grywalność - ale o dziwo ja mam ochotę do niej wrócić. Tym bardziej, że wkrótce i tak z niej wyrośniemy