imagiro 10.05.07, 16:41 wpadam w to coraz bardziej ... czysta logika ... internacjonalny fenomen ... zadnych barier lokalno-jezykowych ... matematyka jezykiem uniwersalnym .. co myslicie o kakuro ? Imagine. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wisa46 Re: kakuro 11.05.07, 17:58 widocznie woli hocki-klocki ... co powiesz na temat kryptarytmu : siła + wola = sport bądż łaskaw... z ostatniej Rewii ... wysłałem go przed dziesięciu laty ... podpisałem się i ... cóż? mam nowy pseudonim ... Witold Szacki Odpowiedz Link
imagiro Re: kakuro 15.05.07, 19:30 nie calkiem wiem o co ci chodzi ... nie ma mnie w kraju od 21 lat i nie mam Rozrywki ... opublikowalem w 1984 roku rebus i szyfrogram w Rozrywce. Szyfrogram podpisali jak nalezy ale pomylili kompletnie pod rebusem .. za jakis czas skorygowano ten blad i przeproszono autora ... ale to juz nie bylo to. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
jw1969 Kryptarytm z Rewii 16.05.07, 12:17 Właśnie wczoraj zabrałem się za ten kryptarytm, miło się robiło, bo nie trzeba było sprawdzać zbyt wielu możliwości. Znalazłem 2 rozwiązania spełniające warunki zadania, czyżbym coś przeoczył? Odpowiedz Link
wisa46 Re: Kryptarytm z Rewii 17.05.07, 18:26 ależ nie! jednoznacznośc określał warunek l<ł to *miło* mnie wzruszyło ... siła + wola = sport może ktoś jeszcze to rozwiąże? Odpowiedz Link
mariosoares Re: Kryptarytm z Rewii 17.05.07, 18:49 1962+8572=10534 1972+8562=10534 1953+8473=10426 1973+8453=10426 1956+8476=10432 1976+8456=10432 1957+8367=10324 1967+8357=10324 A po dodatkowych warunkach uzgodnijcie liczbę rozwiązań. Odpowiedz Link
mariosoares Re: Kryptarytm z Rewii 17.05.07, 19:10 Możecie też pomyśleć nad: LECH+JAREK=DRAKA (bez 3 (brata:-))) Wtedy jest jedno rozwiązanie. Odpowiedz Link
jw1969 Re: Kryptarytm z Rewii 17.05.07, 22:30 Moim zdaniem, drugie i ostatnie spelniaja warunki zadania, takie 2 wersje otrzymalem. Odpowiedz Link
mariosoares Re: Kryptarytm z Rewii 19.05.07, 14:53 To zupełnie AUTORSKIE zadanie! 1973+8569=10542 1964+8759=10723 1976+8349=10325 Nie będę gorszy: sport=woli+siłę ;-) i oczywiście l<ł. Nawet rozwiązywać nie musicie :-) Odpowiedz Link
wisa46 Re: Kryptarytm z Rewii 19.05.07, 16:59 jestem Wam winien wyjaśnienie: pomysł zaczerpnąłem przed laty z radz. miesięcznika,nazwy nie pamiętam: sila + wol(ja)= sport Odpowiedz Link
megalomaniac Re: Kryptarytm z Rewii 19.05.07, 18:15 z dobrych wzorców czerpiesz!:-))) wisa46 napisał: > jestem Wam winien wyjaśnienie: > pomysł zaczerpnąłem przed laty z radz. miesięcznika,nazwy nie pamiętam: > sila + wol(ja)= sport Odpowiedz Link
reptar Re: kakuro 15.05.07, 20:43 imagiro napisał: > czysta logika ... Zgoda! > zadnych barier lokalno-jezykowych ... Zgoda! > matematyka jezykiem uniwersalnym .. Uwielbiam matematykę. Ale czy to wystarczy? Czy logika wpadająca w koryto powielenia i schematu może być jeszcze pasjonująca? Kilka krzyżówek liczbowych w życiu rozwiązałem. Było fajnie. Także kilka sudoku. Obserwatorów. Wypustki. Pokropkę. Blokowiska. Ukryte obrazki. Mosty. Cząsteczki. Deduktomino. Koraliki. Jak sądzę, większość z wymienionych ma swoje japońsko brzmiące odpowiedniki; nie to jest jednak tu istotne, jak się co nazywa - chodzi o to, że istnieje prawdziwe bogactwo form! Wszystko fascynujące, niekłamanie fascynujące przez pierwsze pięć, może osiem kontaktów. Ewentualnie ponownie po latach przerwy. Albo jak się trafi zadanie większe niż wszystkie rozwiązane wcześniej. Albo jak się zmienią zasady (czyli de facto powstanie INNE zadanie). Albo choćby tylko na zmianę - raz kakuro, raz sudoku, raz coś innego. Chętnie wezmę się za coś nowego, albo czego przynajmniej nie rozwiązywałem od dawna. Tymczasem ciągle czytam i słyszę z różnych stron: "wciągnęło mnie sudoku", "wciągnęło mnie kakuro"... Dla mnie dawanie jednemu, zawsze takiemu samemu (co do istoty) zadaniu - czy to będzie kakuro, sudoku czy ukryty obrazek - wyłączności przed całą wspaniałą gamą rozmaitych zadań logicznych to jak czytać w kółko tę samą książkę albo jeść w kółko jedną potrawę. Zdradź mi, co miłośnika logiki może skłonić do postawienia na monotonię? Odpowiedz Link
megalomaniac Re: kakuro 15.05.07, 21:58 bo jest już przesyt, gdyby dawkowane były w rozsądnej porcji, to może brałoby się za nie chętnie, częściej, a tak widzisz... 1000, 2000 sudoku, sudoku na rolce papieru toaletowego... każda redakcja zauroczona poszła w tę stronę, oprócz jednej z południa, która wcale nie preferuje liczbowych "głowołamek" pozostaje na razie tylko fenomen JOLEK, które sprzedają się w kązdej ilości, dawce i formie, jest trend, a zapełniają go wszystkie wydawnictwa od prawa do lewa, od południa po północ, i to w należytej dobrej postaci! Odpowiedz Link
imagiro Re: kakuro 15.05.07, 22:00 sama logika jest monotonna: "jesli A = B i B = C to A = C" ... zawsze to samo, zmieniaja sie tylko elementy, ich polozenie etc ... to dotyczy zagadek kryminalnych, zdan logicznych, kakuro i wielu innych ... poker jest logiczna gra, brydz tez ... do reki dostajesz zawsze zestaw z 52 kart ... i zawsze musisz uzywac kilku podstawowych logicznych regul ... co sie zmienia ? tylko elementy i ich kolejnosc, polozenie etc ... wiec wszystko jest nudne, a jednak powtarzanie tych samych zadan ma w sobie cos magicznego ... i zawsze jest cos do odkrycia .... krzyzowki nie wymagaja logicznego myslenia ( tradycyjne oczywiscie) ... albo znasz odpowiedz na pytanie albo nie znasz ... niczego w krzyzowce nie mozesz rozwiazac uzywajac logiki ... gdzie tu satysfakcja ? mieszkam w Stanach od lat i swiat krzyzowek jest dla mnie zamkniety ... jakiekowliek pytanie z historii telewizji amerykanskiej, kina, show, literatury, slangu stanowi dla mnie nie do przeskoczenia bariere ... nie wychowywalem sie tu, wielu rzeczy nie slyszalem, nie widzialem i odpadam w przedbiegach ... teraz spojrz na kakuro ... Imagine. Odpowiedz Link
megalomaniac Re: kakuro 15.05.07, 22:24 pewnie tak, z Twojej Stanowej perspektywy na pewno tak, to wygląda...! matematyka, jest ponad podziałami, krajami, stanami, teraz nie dziwi mnie fakt Twojego zauroczenia kakuro, sudoku, tsunami;-) mnie intryguje mimo wszystko, krzyżówka, to czego nie wiem, co wiedzieć powinienem, co powinienem w kratki wpisać...ba mam wyraz, utworzyć jego anagram, ale nie rzeczownik w lp. i miejscowniku, tylko być może czasownik, może przymiotnika, albo zgoła coś odmiennego, nie chcę uproszczeń liczbowych, odwalanych setkami wręcz na oślep, chce stanąć ze swoją nie wiedzą, brakiem dobrej pamięci czy koncentracji, chcę przeskoczyć ten mur słowny za którym napotkam następny być może wyższy.... Odpowiedz Link
imagiro Re: kakuro 15.05.07, 22:29 de gustibus no est disputandum .... megalo, spojrz na moj wpis o turniejach dla amatorow ... Imagine. Odpowiedz Link
megalomaniac Re: kakuro 15.05.07, 22:34 zgoda imagiro, ja nie kwestionuję Twojej fascynacji liczbą, ja też jej ulegam, i jestem stale pod jej czarem, czasem nawet widząc liczbę... 121=11X11 odczuwam jej magię Odpowiedz Link
imagiro Re: kakuro 15.05.07, 22:39 zajrzyj tu, tutaj dopiero ludziska sie fascynuja liczbami ... www.47.net/47society/ Odpowiedz Link
mariosoares Re: kakuro 15.05.07, 23:20 Po ostatnich wypowiedziach Imagiro ten wątek nabrał sensu. Bo na początku było tylko: "o popatrzcie jakie kakuro i sudoku są wspaniałe!". Nie dziwię się, że taka była riposta Reptara i i innych. Ale spojrzenie w konkretnym konteście niesie jednak nowe treści. Mnie przyszło żyć w Portugalii. I tak jak Imagiro zauważył pewnych spraw nie da się przeskoczyć. W moim przypadku będzie to nieznana mi ogromna ilość książek portugalskojęzycznych. Nigdy nie odpowiem na pytanie, który pisarz z Angoli, Mozambiku czy Wysp Zielonego Przylądka popełnił daną książkę lub dostał taką a taką nagrodę. Trafiają się jednak pytania w teleturniejach, na które spokojnie dajemy sobie radę (wczoraj np. było pytanie o stolicę Litwy - dla nas łatwe, dla Portugalczyków już niekoniecznie). Jeśli chodzi o szaradziarstwo w Portugalii to więcej napisałem tutaj: szarady.aplus.pl/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=1178&forum=1 Uważam też, że z racji bardzo niskiego poziomu zadań tutaj, po kilku przewertowanych pisemkach spokojnie mógłbym rozwiązywać takie krzyżówki, ale trochę nie bawiłoby mnie to. Zachęcam zatem do zabawy w sieci. Był konkurs Wolando (na bardzo wysokim poziomie), ale jakoś brakowało uczestników. Był konkurs na układanie zadań Cherrywt (też na wysokim poziomie, ale też dość specyficzny). Wreszcie polecę ciekawy, rozrywkowy portal szarady.aplus.pl Nie zapomnijmy też o klubie Pyrrus, który w każdy roboczy dzień tygodnia prezentuje ciekawe zadanie z pyrą: stawik.com/pyrrus/zpyra.php ani o innych klubach. Jest też portal z krzyżówkami hetmańskimi (ciekawe czy znane przez Imagiro?) tutaj: hetmanskie.pl Warto więc bawić się polskim językiem na emigracji i obcego nie zaniedbywać. Na koniec polecę Ci, Imagiro, pierwsze zadanie z moich zagadek: rado.home.sapo.pt/zagadki.htm Jeśli nie zrobiłeś jeszcze, to spróbuj. Znajomość matematyki się przyda w większym stopniu niż przy kakuro :-) mariosoares P.S. Też byłem dumny jak rozwiązałem sudoku w portugalskiej bulwarówce! Odpowiedz Link
megalomaniac Re: kakuro 16.05.07, 10:20 Doskonale rozumiem Was! I widzę, że jesteście wszechstroniejsi od nas, bo rozwiązujecie crasswordy w czaspopismach obco-języcznych! Odpowiedz Link
reptar Re: kakuro 16.05.07, 10:28 imagiro napisał: > mieszkam w Stanach od lat i swiat krzyzowek jest dla mnie zamkniety ... > jakiekowliek pytanie z historii telewizji amerykanskiej, kina, show, > literatury, slangu stanowi dla mnie nie do przeskoczenia bariere ... > nie wychowywalem sie tu, wielu rzeczy nie slyszalem, nie widzialem i odpadam > w przedbiegach ... teraz spojrz na kakuro ... Notak, właściwie powinienem był zacząć od pytania o możliwości. Tutaj w kraju też nie wygląda to za różowo. Kiedyś kupiłem cały numer sudoku tylko dlatego, że w środku były trzy rzadko drukowane pokropki. O urozmaiceniu można sobie głównie pomarzyć... Odpowiedz Link