Dodaj do ulubionych

Jaki amplituner wybrac

15.02.09, 04:33
Rozgladam sie za przyzwoitym amplitunerem do kina domowego by
zastapic 8-mio letniego Technicsa SA-DA10. Szukam modelu, ktory
bedzie rowniez dobrze radzil sobie z muzyka. Na razie mam 3
kandydatow: Marantzem SR8002, Denonem AVR4308, Yamaha RXV-3900. Moze
jeszcze jakies inne marki: NAD, Rotel, Onkyo? Moze ktos ma
doswiadczenia z tymi amplitunerami. Nie musi to byc sprzet 7-
wyjsciowy jako ze ja mam miejsce na 5 glosnikow.
Obserwuj wątek
    • des4 Re: Jaki amplituner wybrac 15.02.09, 21:17
      Sony z serii ES...
    • ing.elec Re: Jaki amplituner wybrac 15.02.09, 22:00
      Do tej dosc zacnej listy moge jeszcze dorzucic Onkyo TX SR 876. W pracy analog
      stereo wysoko oceniane byly wlasnie ww. Onkyo i Yamaha 3900. Rowniez Rotel RSX
      1058 wysoko stoi, ale moze przekroczyc budzet. Ale pozostale z Twojej listy nie
      sa znacznie gorsze. Np. Marantz wg danych wyglada bardzo porzadnie.

W trybach suround mocy maja wszystkie urzadzenia tej klasy cenowej dosc; roznice
      w brzmieniu wielokanalowym sa mniejsze, a do przodu wychodzi jakosc zestawu
      glosnikowego i jakosc zestrojenia nastaw. Tylko Pioneera omijalbym z dala ;-)

Duzo zalezy od tego, co masz zamiar podpiac i jak bawic sie materialami z sieci.
      Oraz ile odbiornikow HDMI musisz obsluzyc (tzn. czy masz np. TV plus projektor).

Obawiam sie, ze nie pomoglem za bardzo :-)

Pozdr.

I.
    • Gość: jackk3 Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.abhsia.telus.net 15.02.09, 22:23
      Mam Marantza 7000 (1-sza generacja) na dole podpiety do Paradigm.
      Co prawda nie uzywam tego do kina (tylko SACD & CD) ale nie mam
      zastrzezen do analogowego przesylu. Model 8000 gra tak samo chociaz
      jest troche lepiej zrobiony podobno. Natomiast wbrew temu co napisal
      ing.elec pisze pod spodem polecam Pioneera Elite. Najnowsze 05 & 07
      sa naprawde swietne. Mam juz kilka lat Elite na gorze (tez podpiety
      do Paradigmow-przod, tyl i sub, Reference Studio) i ten zestaw bije
      Marantza. Naprawde polecam linie Elite. Jesli ci nie preszkadza
      oczywiscie to ze Pioneer wycofuje sie z produkcji TV (wlasnie 3 tyg.
      temu kupiem plazme Kuro i BDP-05!!!), wiec mysle ze nastepny zakup
      to bedzie Pioneer Elite 05 (nie mam HDMI w ampli).
      Pzdr
      • wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 16.02.09, 00:23
        Glosnikow na razie nie bede zmienial (mam kilkuletnie B&W DM602s3
        przod, DM601s3 tyl i LCR60s3 bez subwoofera). Dzieki za opinie.
        • Gość: jackk3 Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.abhsia.telus.net 16.02.09, 01:03
          A moze znasz to forum:www.avsforum.com/
          Tony informacji.

• wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 16.02.09, 04:26
            Znam. Jestem czlonkiem. Jest super.
      • wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 16.02.09, 04:29
        Gratuluje zakupu Kuro. To najlepsze telewizory HD. Szkoda, ze
        Pioneer sie poddal.
        • Gość: jackk3 Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.abhsia.telus.net 16.02.09, 17:49
          Mysle ze roznice przy tej wysokiej klasie amplitunerow (a do tej
          zaliczam niewatpliwie 8000, chocby przez cene) roznice beda
          niewielkie. Wazne sa tez inne parametry, np. sposob
          scalowania/deinterlacing czy nawet mozliwosc ominiecia takowego. No
          ale to zalezy jaki ekran bedziesz do niego podpinal.
          Co do Pioneera to niestety konczy sie pewna era, kto wie czy sama
          plazma nie 'padnie'? A szkoda bo jakosc obrazu na Kuro (ja mam Elite
          101, monitor tylko 50 cali) jest niesamowita (a poprzednio mialem
          tylna projkcje co prawda ale wykalibrowana na wszystkie sposoby wiec
          wiem co nieco na temat obrazu). Dla mnie dycudujacym argumentem przy
          zakupie byl test na normalny DVD (ktorych mam bardzo duzo), bowiem
          wiekszosc BDP robi kiepska robote przy normalnych DVD.
          Puscilismy 'Fifth Element' wersje Superbit no i jakosc praktycznie
          jak Bluray! BTW teraz beda chyba niezle okazje na plazmy Pioneera!
          A wracajac do twoich poszukiwan jest jeszcze inny kandydat:
          www.anthemav.com/
          Swietny sprzet niestety drozszy, ale casami mozna wyrwac jakis
          dobry 'deal'.
          • wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 21.02.09, 00:15
            Mam TV LCD - Sony Bravia 40 cali. Nie jest zly ale obraz w Kuro
            zdecydowanie lepszy. Anthem jest jak dla mnie nieco za drogi.
            Zainteresowalem sie tez Pioneerem Elite SC07. To tez ciekawy wybor.
            • Gość: ? Re: Jaki amplituner wybrac IP: 77.236.12.* 21.02.09, 07:00
              "Mam TV LCD - Sony Bravia 40 cali. Nie jest zly ale obraz w Kuro "

wow :-)

porównujesz plazmę z LCD ????

bardziej rzetelnie jest jednak
              porównać plazmę z plazmą
              LCD z LCD...
            • Gość: jackk3 Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.abhsia.telus.net 22.02.09, 00:01
              05 & 07 sa bardzo podobne. 07 ma dla mnie jedna zalete - 2 wyjscia
              HDMI! BTW zagladnalem na strone Marantza i musze ci powiedziec ze
              niektore klocki wygladaja b.
              imponujaca.ca.marantz.com/Products/172.asp
              Seria 8003 (procesor i power amp.) wygladaja naprawde imponujaco.
              Jednej rzeczy mi brakuje, kupujac sprzet tej klasy (a nie jest tani)
              brakuje danych n/t deinterlacera (Faroudja?) czy DACs (Burr,
              Wolfsons?). Ten zestaw na pewno duzo bardziej kosztowny niz np. 07
              ale tez o wiele bardziej 'rozwojowy'.

• wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 24.02.09, 03:24
                Klamka zapadla. Kupilem Marantza SR8002. Niestety dostarcza go
                dopiero za pare dni. Nie moge sie doczekac.
                • Gość: nocoz Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.multimo.gtsenergis.pl 28.02.09, 00:47
                  Tak, bardzo ważny jest imponujący wygląd :). Te sprzety do zabawy i kina to sie
                  może nadają ale na pewno nie do słuchania muzyki. Jesli muzyka to tylko stereo i
                  rasowy wzmak stereo a nie 1000.1 kanalów + odpowiednie glosniki. Żadne kino
                  domowe nie nadaje się do muzyki.
                  • Gość: Kornik Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.telepac.pt 28.02.09, 08:26
                    > Żadne kino domowe nie nadaje się do muzyki.
                    Gwarantuję Ci, że kino złożone z takich klocków:
                    www.marklevinson.com/products/overview.asp?prod=no502 plus 5
                    x www.marklevinson.com/products/overview.asp?prod=no53
                    zabrzmi z muzyką lepiej niż wiekszość wzmacniaczy stereo które
                    słuchałeś. Wiec nie uogólniaj.
                    • wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 01.03.09, 04:00
                      Jak mnie rajcuja idioci co to zawsze wiedza lepiej. Sluchales
                      Marantza? Nie? Wiec nie masz pojecia w temacie. Koniec kropka. Ten
                      Marantz naprawde swietnie radzi sobie w stereo. Wiem bo go mam i mam
                      porownanie ze sprzetem stereo kosztujacym duzo wiecej. Sluchalem
                      ostatnio sporo sprzetu Rotela, NAD-a, Classe, Anthema, Brystona i
                      sporo innych. Oczywiscie, ze mozna znalezc lepszy sprzet do
                      sluchania muzyki w stereo niz Marantz SR8002 ale sprzet wyraznie
                      lepszy bedzie kosztowal sporo wiecej kasy. Ja szukalem sprzetu,
                      ktory radzil by sobie dobrze i z muzyka i z kinem domowym.
                      Oczywiscie, ze jest to kompromis ale ja jestem z niego zadowolony.
                      Mam bardzo dobry sprzet, ktory w 100% spelnia moje wymagania. Jak
                      bedziesz mial okazje to sobie posluchaj Marantza SR8002 podlaczonego
                      do dobrych glosnikow. Naprawde warto.
                      • wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 02.03.09, 02:51
                        Playback Magazine rekomenduje Marantza SR8002 w klasie amplitunerow
                        ponizej $2000k. Za odtwarzanie muzyki redakcja przyznala mu 10
                        punktow na 10 mozliwych. To tyle w temacie jakosci dzwieku.
                        magazine.playbackmag.net/playback/200808/?folio=199
                        • Gość: jackk3 Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.abhsia.telus.net 03.03.09, 01:03
                          Swietny sprzet, gratulacje. Dywagacje 'audiofilow' pozostaiam bez
                          komentarza. Napisz za jakis czas jak sie sprawuje. Nie powiedziales
                          czy jestes milosnikiem SACD, DVD-a czy wreszcie owego HD dzwieku.
                          Pzdr
                          • wowo5 Re: Jaki amplituner wybrac 04.03.09, 03:51
                            Glownie slucham CD ale tez DVD-Audio (mam z 20 plyt) i jedna plyte
                            SA-CD (ale jaka - Pink Floyd "Dark Side of the Moon"). HD Radio
                            jest calkiem fajne szkoda, ze nie ma wiecej stacji. Jakosc dzwieku
                            jest calkiem dobra, znacznie lepsza od analogowego FM, czy
                            satelitarnego XM.
                            • Gość: Snarlox Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.dynamic.mm.pl 04.03.14, 13:15
                              Proponuje coś z tego zestawu www.avstore.pl/category/kino-domowe-amplitunery osobiście mam Onkyo HT-NR525 amplituner i gra jak trzeba.
                              • Gość: ? Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.toya.net.pl 05.03.14, 14:43
                                Słyszałeś kiedyś o takim wynalazku jak kalendarz?
                                • Gość: sdfsdfs Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.dynamic.mm.pl 21.08.15, 06:51
                                  Podbijam temat. Szukam czegoś tak do 800 zł Co polecacie?
                                  • Gość: remek Re: Jaki amplituner wybrac IP: *.play-internet.pl 21.08.15, 10:01
                                    Dość budżetowo bo jednak lepsze amplitunery są dużo droższe. Da się jednak coś wybrać. Z mojej strony proponuję dwa modele : Denon AVR-X500 i Pioneer VSX-423,
                                    Jeszcze zerknij sobie tutaj: www.cyfraki.pl/jaki-amplituner-i-glosniki-do-kina-domowego/ - na stronie masz obecnie wpis o tym jaki amplituner wybrac do kina domowego oraz na co zwracać przy tym uwagę. Musisz zorientować się czy będzie współpracował z głóśnikami. Głosniki niekoniecznie muszą współpracować z danym modelem amplitunera. Jeśli nie współpracują to masz spory problem.
                                    • crannmer Zdecydowanie odradzam 21.08.15, 18:28
                                      Gość portalu: remek napisał(a):
                                      > Jeszcze zerknij sobie tutaj:

Zdecydowanie odradzam ta strone. Mity pomieszane z bredniami, a okraszone nonsensem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka