tororo 13.08.03, 10:33 Pzzekrój słynął kiedyś z "krzyżówki z kociakiem". Potem legenda zbladła. Teraz wyraźnie sie polepszyła. Jak myslicie - czy znowu będzie to najsłynniejsza krzyżówka w Polsce? Pozdr Tororo ------ tororo@gazeta.pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jfalek Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 13.08.03, 10:44 tororo napisał: > Pzzekrój słynął kiedyś z "krzyżówki z kociakiem". Potem legenda zbladła. > Teraz wyraźnie sie polepszyła. Jak myslicie - czy znowu będzie to > najsłynniejsza krzyżówka w Polsce? > > Pozdr > Tororo Tak to były dobre czasy, chciałbym umieć pisać tak definicje do haseł jakie tam były, "perełki". Niestety dawno nie miałem "Przekroju" w ręku". To znowu oferta dla "Przekrojowiczów". Trudno kupować wszystko, chyba że wezmę kiosk z gazetami w ajencje. Haha. A kto będzie pisał wtedy te posty? No tak ale byłem ćwierć wieku młodszy i inaczej na to patrzyłem Chętnie poczytam tych co mają więcej do powiedzenia w tej sprawie. Pozdrawiam Jędrzej Odpowiedz Link
megalomaniac PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda!!! 13.08.03, 10:57 Tak, przekrojowe krzyżowki to swietne zadania. Czasem na spotkaniach klubowych wymieniamy rozwiazania! Przy okazji pozdrawiam reptara i dziekuje za swietne zadania w tym periodyku. Rozwiazuje tez Jolki zamieszczane w Angorze - autorstwa Adama Sumery - tu rowniez ciekawa przygoda slowna. pozdrawiam megalo... Odpowiedz Link
reptar Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 13.08.03, 13:07 Kilka słów historii: pierwsze krzyżówki z kociakiem, te, które zdobyły serca publiczności na długo przed "wynalazkiem Rozrywki", czyli krzyżówką z przymrużeniem oka, to było dzieło wspólne Eilego i współpracowników. Podobno krzyżówka miała pierwszeństwo przed innymi sprawami. Zamykano się w pokoju i przeprowadzano istną burzę mózgów. Nie do końca wiem, kto robił diagram, ale raczej nie sądzę, by to był Eile z ferajną. Niemniej geniusz był w tym wypadku zbiorowy. Później Eile umarł, a poziom wyraźnie się obniżył, czego nikt nie zauważył, bo nie bardzo było jak porównywać; proces następował zbyt powoli. Określenia zaczęły się powtarzać, ograne chwyty ogrywały się jeszcze bardziej. Czasem o rozpacz przyprawiała konstrukcja diagramu. To samo źródło eksploatował "Dziennik Polski". Czasem można było w krzyżówce znaleźć wyraz na 6 liter, krzyżujący się tylko pierwszą i szóstą, a do tego obie te były A. Czasem w trzech krzyżówkach na przestrzeni czterech miesięcy trzeba było wpisać wyraz 'trankwilizator'. Zdarzyło się nawet, że trzeba było wpisać... fragment słowa (to było przed adiustacją; na łamy na szczęście taki knot się nie przedostał). W 1997 roku do krzyżówki (już nie nazywanej "z kociakiem" ze względu na jakieś tam prawa autorskie do tej nazwy) dołączyło drugie zadanie: jolka. Po pewnym czasie autor jolki adiustował również i krzyżówkę, ale to była tylko adiustacja, kosmetyka. Całkiem zmienionych określeń było po kilka na krzyżówkę, generalnie jednak krzyżówka i jolka to były (i nadal są) dwa osobne światy. Po emigracji "Przekroju" do Warszawy autorstwo jolki się nie zmieniło, a krzyżówki owszem. Nie wiem, kto robi krzyżówkę, pewnie Zespół, bo tak by wynikało z którejś tam odpowiedzi redakcji w rubryce "Listy". Wydaje mi się, że ta zmiana wyszła krzyżówce na dobre. Jolce - brak zmiany - również   ;-) Odpowiedz Link
ash3 Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 05.09.03, 11:25 Stare dzieje, ale to b. miłe wspomnienia: raz na tydzień, czasem dwa wpadał do moich rodziców znajomy malarz. To był i jest b. zabiegany człowiek. Rozmowa, a właściwie jego monolog i głośne śmiechy rodziców, jedzenie naprędce przygotowanej kolacji i ZAWSZE rozsypywanie okruszków cukru na lśniącym blacie "jamnika":-). A po jakimś czasie, chyłkiem, boczkiem, pan W. pytał "a Przekrój macie?" i rozwiązywał krzyżówkę (z kociakiem) z duuużą wprawą. Doszło do tego, że rodzice chyba specjalnie zostawiali dla niego nierozwiązaną krzyżówkę. Nie zawsze do końca, bo często wcześniej był wzywany telefonicznie do domu przez żonę:-). Pamiętam te wizyty jeszcze we wczesnych latach 90 - tych, a więc kociaka w tytule mogo już nie być. A później... jakos wszyscy zaczęli się bardziej spieszyć, spotkania były coraz rzadsze i atmosfera już nie taka familiarna i beztroska. Teraz okazjonalnie kupuję przekrój, czasem rozwiązuję i jestem pełna uznania dla pomysłowści haseł. Ale, na marginesie, ten dzisiejszy Przekrój to już zuuupełnie inne pismo niż to z lat 80 (mój najmilszy okres Przekroju - pamiętany). Za dużo się zmieniło... Odpowiedz Link
widok22 Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 22.01.05, 22:04 reptar napisał: > Kilka słów historii: pierwsze krzyżówki z kociakiem, te, które zdobyły serca > publiczności na długo przed "wynalazkiem Rozrywki", czyli krzyżówką z > przymrużeniem oka, to było dzieło wspólne Eilego i współpracowników. Podobno > krzyżówka miała pierwszeństwo przed innymi sprawami. Zamykano się w pokoju > i przeprowadzano istną burzę mózgów. Nie do końca wiem, kto robił diagram, > ale raczej nie sądzę, by to był Eile z ferajną. Niemniej geniusz był w tym > wypadku zbiorowy. Czy możesz to umiejscowić w czasie? W "Przekroju" z 9 stycznia 1955 roku krzyżówka jest na ostatniej stronie (najsłynniejszej stronie w całej polskiej prasie!). Podają, że autorem krzyżówki jest Zb. Oszak ze Stalinogrodu. Czy to "Przekrój" wprowadził zwyczaj publikacji krzyżówek nadsyłanych przez czytelników? Odpowiedz Link
reptar Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 22.01.05, 22:23 widok22 napisał: > Czy możesz to umiejscowić w czasie? Raczej będzie kłopot. Słyszałem to jako editorial legend podczas moich wizyt w "Przekroju", kiedy był on jeszcze krakowskim. I tylko w tym charakterze podaję to dalej   ;-) Odpowiedz Link
reptar Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 22.01.05, 22:26 widok22 napisał: > Czy to "Przekrój" wprowadził zwyczaj publikacji krzyżówek nadsyłanych przez > czytelników? A o takim czymś to nie słyszałem. W tym okresie, kiedy zaczynałem współpracę z "Przekrojem", krzyżówkę robiła jedna konkretna pani - Joanna Kalkowska. Odpowiedz Link
widok22 Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 22.01.05, 22:38 reptar napisał: > widok22 napisał: > > > Czy to "Przekrój" wprowadził zwyczaj publikacji krzyżówek nadsyłanych prz > ez > > czytelników? > > A o takim czymś to nie słyszałem. W tym okresie, kiedy zaczynałem współpracę > z "Przekrojem", krzyżówkę robiła jedna konkretna pani - Joanna Kalkowska. No właśnie, dla mnie pan Zb. Oszak ze Stalinogrodu był ogromnym zaskoczeniem. Ponieważ krzyżówka była na ostatniej stronie "Przekroju", więc Eile MUSIAŁ się do tego mieszać - bo to zbyt ważna strona, by mogło być inaczej. No i powstała legenda. Ale przez ileż lat można zamykać się w redakcji ("Przekroju") nad krzyżówką? Więc zrobiło się miejsce dla czytelników. Ale jak długo można (w Przekroju) drukować krzyżówki czytelników? Więc musiała się znaleźć Pani Kalkowska. [...] Pozostaje jeszcze sprawa kociaka. W 1955 roku jeszcze go nie było. Teraz już go nie ma. Kiedyś Bogna Wojciechowska, redaktorka Przekroju, napisała krótką rozprawkę na temat znaczenia kociaka... Odpowiedz Link
evaww Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 23.12.03, 16:57 To był rytuał, święto, radocha i często kłótnia - prawo do rozwiązania miał sponsor, a chętnych było zawsze więcej... Na jakiś czas rozstaliśmy się z "Przekrojem", teraz znów czytamy, choć to nie to samo. Ale młode - trzecie pokolenie już łyknęło bzika. Odpowiedz Link
faouar Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 13.02.05, 16:32 kuratorka napisała: > ależ mi legenda No właśnie, w 1947 roku "Przekrój" jeszcze nie zamieszczał krzyżówek... Odpowiedz Link
reptar Wróciła jolka 28.11.05, 23:46 Parę tygodni temu znów pojawiła się jolka, choć nie na łamach papierowych, lecz w Internecie - plik pdf do ściągnięcia z www.przekroj.pl/ Odpowiedz Link
junior36 Re: Wróciła jolka 29.11.05, 15:20 O krzyżówce z "Przekroju" [bardzo dużo i ciekawie] w książce p.Oleszczyka pt "Krzyżówka".I jeszcze o tysiącu innych krzyżówkowych spraw.Skąd on to wie? Trzystuindian [to ksywa taka]. Odpowiedz Link
quasi_szara Re: Wróciła jolka 11.12.05, 09:49 W tym tygodniu mały jubileusz: jolka ma nr 50! Same diagramy są małymi arcydziełami, nie mówiąc o określeniach i hasłach, chyba dwa tygodnie temu: - Tusk przed wyborami ? - Kawaler! Dla mnie bomba!:) Odpowiedz Link
quasi_szara Re: Wróciła jolka - errata 11.12.05, 09:52 Tusk był w krzyżówce, a nie w jolce, ale krzyżówki nie gorsze! Odpowiedz Link
rauoaf Re: Wróciła jolka 16.12.05, 14:30 reptar napisał: > Parę tygodni temu znów pojawiła się jolka, choć nie na łamach papierowych, lecz (...) i w papierowym już jest, a jakże Odpowiedz Link
parodystka Re: Wróciła jolka ... do Internetu :-( 29.01.08, 20:45 A Przekrój odchudzony i rebus już się nie zmieścił :-(. Odpowiedz Link
reptar Podobno dziś jest dodatek z jolkami 06.07.06, 14:51 Jeszcze go nie widziałem, ale słyszałem, że to już dziś. Odpowiedz Link
parodystka Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 15.01.07, 16:39 tororo napisał: >Teraz wyraźnie się polepszyła. Bardzo jest dobra. Zespołowi, który ją przygotowuje zwiększył się kaliber z 43 na 44 i określenia wraz z hasłami niezwykle logiczne, np.: 5.pionowo:WYDRUKOWANY KOCIMI ŁBAMI (zgadujcie ;-)) i rozwiązanie GRA, ale nie gra ... brak numeru 16 pionowo :-( A Ktoś pisał, że adiustuje ? Odpowiedz Link
parodystka Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 07.07.07, 10:47 parodystka napisała: > Zespołowi, który ją przygotowuje zwiększył się kaliber z 43 na 44 Teraz już 45. >brak numeru 16 pionowo :-( I dalej brak numeru 16, od stycznia jeszcze się nie odnalazł ? Odpowiedz Link
parodystka Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 13.09.07, 23:28 parodystka napisała: >brak numeru 16 pionowo Już się odnalazł. Odpowiedz Link
parodystka Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 20.09.07, 22:40 > parodystka napisała: > >brak numeru 16 pionowo > > Już się odnalazł. Przykro mi, nie chciałam tu nikogo oszukiwać, to był inny diagram, a w dzisiejszym Przekroju nadal nie ma 16 pionowo :-( Odpowiedz Link
parodystka Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 28.12.07, 09:59 Pisałam tutaj, że nie ma w diagramie numeru 16, więc jak już jest muszę ten fakt odnotować w ramach rocznych remanentów ;-). Odpowiedz Link
reptar Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 20.07.07, 13:25 No proszę, proszę, jak toto żyje w narodzie: www.uniat.fora.pl/post71314.html BTW przyszli właściciele to jednak zdecydowanie nie "cesi"; tu trzeba było sięgnąć po osiem błogosławieństw   ;-) Odpowiedz Link
uhuhu Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 20.07.07, 19:18 Nie ma to jak jednorożec oświecający narody :-) A objaśnienie przednie. Czy w tym roku też będzie jakiś jolkowy składak? Rok temu towarzyszył nam w Pobierowie, a w tym roku my znowu do Pobierowa, więc mógłby... ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
parodystka Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 24.06.08, 21:04 uhuhu napisał: > Czy w tym roku też będzie jakiś jolkowy składak? W tym już jest i nie tylko jolkowy. Krzyżówki, jolki, kakuro ozdobione rysunkami Marka Raczkowskiego pod tytułem: "Gry i zabawy umysłowe". Odpowiedz Link
reptar Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 28.06.08, 22:56 parodystka napisała: > W tym już jest i nie tylko jolkowy. > Krzyżówki, jolki, kakuro ozdobione rysunkami > Marka Raczkowskiego pod tytułem: > "Gry i zabawy umysłowe". Wygląda to tak: www.przekroj.pl/work/privateimages/formats/D/2007.jpg Jeśli chodzi o jolki, to do tego zbiorku trafiły zadania od 37/2006 do 12/2007 (bodajże bez dwóch). Odpowiedz Link
niki1-2 Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 26.11.07, 17:54 ja też rozwiązuję krzyżówki z przekroju i tylko takie , a przede wszystkim "Jolki" z przekroju... :):) Odpowiedz Link
reptar "Gry i zabawy umysłowe" - jest kontynuacja 05.09.08, 08:20 Jest kolejna książeczka z "Przekrojowymi" jolkami i krzyżówkami: www.przekroj.pl/ekstra_wydania_artykul,2646.html Odpowiedz Link
bogusiania Re: "Gry i zabawy umysłowe" - jest kontynuacja 06.09.08, 10:08 Dzięki za informację,bo na pewno bym przeoczyła... Odpowiedz Link
kouba Re: "Gry i zabawy umysłowe" - jest kontynuacja 16.09.08, 11:37 Wszystko ładnie,pięnie tylko... gdzie to znaleźć?Nie dalej jak na początku września szukałem w conajmniej w 20 miejscach w moim mieście i nigdzie tego nie było,a było to jakiś tydzień od wydania.A może to nie było jeszcze wydane:) Odpowiedz Link
kouba Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 05.05.19, 16:20 Korzystając z bytności na festiwalu filmowym Kino na Granicy w Cieszynie udałem się na specjalne stoisko "Przekroju" na rynku. Można tam było nabyć nie tylko archiwalne i aktualne numery pisma, ale i dostać w gratisie dwie ładnie wydrukowane na sztywnym papierze przekrojowe krzyżówki. Jedna to w miarę świeże dziełko zespołu Kaliber 45 (z 2017), a drugie to wykopana z archiwum krzyżówka z 1957 roku, którą online można również rozwiązać pod tym adresem: przekroj.pl/rozrywka/krzyzowki/42 (polskie litery - lewy alt, można skorzystać z 3 podpowiedzi i sprawdzać, które hasła są błędnie wpisane) Przyznam, że zmierzenie się z nią było dla mnie jednak sporym zaskoczeniem. Powiem tylko, że konia z rzędem kto zgadnie hasła objaśnione tak zdawkowo jak: „jeden z zawodów” (odgadłem) czy „dawna miara” (nie ma szans!), która jeszcze na dodatek krzyżuje się z nie mniej lakonicznym "pierwiastkiem chemicznym" na 5 liter z wiadomą jedynie drugą samogłoską (pasują dwa wyrazy!). Jeden z wyrazów to przymiotnik, jeszcze inny jest w liczbie mnogiej i to pisany wspak (piękne!). Inne objaśnienie sugeruje liczbę mnogą, gdy tymczasem w diagramie mamy pojedynczą. Będzie trzeba też znać geografię dawnego województwa lubelskiego, ale też i orientować się, że w 1957 roku do objaśnienia wystarczyło tylko słowo "waluta", by bez zastanowienia wpisać tylko tą jedynie słuszną ;) Ostatecznie stwierdzam, że bawiłem się świetnie, bo krzyżówka ta wymyka się wszelkim sztywnym ramom znanym z obecnych periodyków. Pewnie niejeden współczesny szaradzista może się czepiać tych wszystkich gaf i potknięć wymienionych powyżej, ale dla mnie to dodaje niezwykłego smaczku temu dziełku. Jeśli ktoś nie ma pomysłu na spędzenie tego brzydkiego niedzielnego popołudnia to polecam :)) Odpowiedz Link
shadow102 Re: PRZEKRÓJ - krzyżówka - legenda 07.05.19, 21:37 kouba proszę o kontakt ghoust107@gazeta.pl Odpowiedz Link