Dodaj do ulubionych

Zagrożone gatunki, czyli co by tu odkurzyć...

31.12.03, 09:31

Ot, taki wątek inspirowany rewiową rubryką "odkurzone pomysły". Są pewne
gatunki zadań, które przez jakiś okres czasu cieszą się popularnością,
goszczą na łamach, a potem - cisza. Znikają. Może pamiętacie takie zadania,
które kiedyś wam się podobały, a których teraz ze świecą szukać? Może ten
wątek stanie się inspiracją dla autorów, by przypomnieć coś, czego dosyć
długo nie było?

Jako pierwszą propozycję zgłaszam PITAGORIADĘ - zadanie złożone z kwadratów
magicznych i/lub białych krzyżówek, oparte na bokach trójkąta prostokątnego.
Obserwuj wątek
    • reptar Re: Zagrożone gatunki, czyli co by tu odkurzyć... 04.01.04, 22:04
      To nie stanie się inspiracją dla autorów, a czy dla wydawców...? Pewnie też nie.
      Ale kiedyś pozostawałem pod wpływem uroku takich wielgachnych krzyżówek, które
      rozkładało się jak plan miasta (i to dużego miasta) - wszędzie na zgięciach
      ostrzeżenia "Nie rozcinać!". Numerki w kratkach dochodziły do kilkuset (czyż
      nie pięknie brzmi "576 poziomo"?). Podejrzewam jednak, że dziś zamiast cieszyć
      się formą, zżymałbym się na stachanowowskie podejście i nadmiar krzyżówkowych
      słów wytrychów, mierną jakość konstrukcji itd., bo ciężko mi sobie wyobrazić,
      by jakikolwiek autor potraktował coś takiego ambitnie. A wtedy, dawno temu, to
      ja jeszcze nie byłem taki wybredny.
    • reptar Alfagrafy 11.02.04, 15:52
      jw1969 napisał:
      (cytat z forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10067&w=10030247&a=10502534 )
      > Za to w kratkowanym dodatku jakaś odmiana - pojawiły się alfagrafy. Kiedyś
      > spopularyzowane przez "Sam na Sam", przez lata ich nie widywałem.

Tak, to ciekawa rzecz, te alfagrafy. Rok temu znalazły się również w książeczce
      dla dzieci pt. "Mistrz intelektu" wydanej przez krakowskie wydawnictwo Aksjomat.
      • jfalek Re: Alfagrafy 11.02.04, 17:47
        reptar napisał:
        [...]

> Tak, to ciekawa rzecz, te alfagrafy. Rok temu znalazły się również w
        > książeczce dla dzieci pt. "Mistrz intelektu" wydanej przez krakowskie
        > wydawnictwo Aksjomat.

Wiemy że jesteś skromny, i nie piszesz że to TY jesteś jej autorem. Ale może
        właśnie dlatego przybliżysz innym co to są te alfagrafy, ja ich nie znam. Albo
        pod pod nazwą kryje się coś co jednak "już było".
        Daj nam szansę.

Jędrzej
        • jfalek Re: Alfagrafy 11.02.04, 18:14
          jfalek napisał:

> reptar napisał:
          > [...]
          >
          > > Tak, to ciekawa rzecz, te alfagrafy. Rok temu znalazły się również w
          > > książeczce dla dzieci pt. "Mistrz intelektu" wydanej przez krakowskie
          > > wydawnictwo Aksjomat.
          >
          > Wiemy że jesteś skromny, i nie piszesz że to TY jesteś jej autorem. Ale może
          > właśnie dlatego przybliżysz innym co to są te alfagrafy, ja ich nie znam.
          Albo
          >
          > pod pod nazwą kryje się coś co jednak "już było".
          > Daj nam szansę.

Opowiem sam sobie.
          Zdobyłem tą informację. Ale ndal moja pamięć nic mi nie mówi bliżej. Wodocznie
          rzeczywiście dawno musiałem takich zadanek nie widzieć. Widocznie przebywam w
          innych rejonach.

Algebraf - łamigłówka polegajaca na rozszyfrowaniu słowa z obrazu graficznego
          utworzonego z linii łączącej litery słów

Jędrzej
          • jfalek Re: Alfagrafy - poprawka 11.02.04, 18:17
            jfalek napisał:

> Opowiem sam sobie.
            > Zdobyłem tą informację. Ale ndal moja pamięć nic mi nie mówi bliżej.
            > Widocznie rzeczywiście dawno musiałem takich zadanek nie widzieć.

> Algebraf - łamigłówka polegajaca na rozszyfrowaniu słowa z obrazu graficznego
            > utworzonego z linii łączącej litery słów

Upssss maiało być ALFAGRAF

Alfagraf - łamigłówka polegajaca na rozszyfrowaniu słowa z obrazu graficznego
            utworzonego z linii łączącej litery słów

Jędrzej
        • reptar Re: Alfagrafy - są w Gazecie w Kratkę 12.02.04, 08:31
          jfalek napisał:

> może [...] przybliżysz innym co to są te alfagrafy, ja ich nie znam.

Nie przybliżałem, bo wszystko zaczęło się od wypowiedzi jw1969 (do której wyżej
          jest link), a w której wspomniano, że właśnie pojawiły się w krzyżówkowym
          dodatku do Gazety Wyborczej. Dlatego jeśli dla kogoś jeszcze stanowi to
          tajemnicę, to odsyłam do "Gazety w Kratkę" - jeśli się nie mylę, to zrobiła się
          z tego stała pozycja. Przynajmniej w ostatnim numerze są.
          • jw1969 Re: Alfagrafy - są w Gazecie w Kratkę 12.02.04, 10:41
            Spróbuję to pokrótce opisać.
            Kolejne literki alfabetu umieszczone są obok kropek regularnie rozmieszczonych
            na obrzeżu trójkąta równobocznego. Układający zadanie szyfruje wyraz, łącząc ze
            sobą odcinkami odpowiednie kropki. Żeby nie było za prosto, fragmenty diagramu
            wycięte przez te odcinki zostają zaczernione.
            • reptar Re: Alfagrafy - nie tylko trójkątne 12.02.04, 11:20
              jw1969 napisał:

> Spróbuję to pokrótce opisać. Kolejne literki alfabetu umieszczone są obok
              > kropek regularnie rozmieszczonych na obrzeżu trójkąta równobocznego.

Nie wiem, czy "literatura tematu" narzuca kształt, ale te alfagrafy, o których
              ja pisałem, były kwadratowe. Dodatkowo - na obrzeżach miały CAŁY alfabet, i to
              wypisany w kolejności alfabetycznej (☺). Alfagrafy z "GwK" mają tych liter
              po piętnaście, a ich rozmieszczenie jest chaotyczne; do tego co alfagraf to ten
              rozrzut jest inny, doraźny.

Z konstrukcyjnego punktu widzenia korzystanie z jakiegoś regularnego obramowania
              (cały alfabet kolejno albo np. litery tworzące jakieś hasło) jest ciekawsze
              i trudniejsze, bo wtedy zaczerniony kształt graficzny jest projekcją literowej
              struktury wyrazu. Można wtedy odkrywać wyrazy dające najefektowniejsze kształty,
              natomiast przy tak dużej dowolności konstrukcyjnej jak w "GwK" praktycznie traci
              się ten aspekt odkrywczy.
              • jfalek Re: Alfagrafy - nie tylko trójkątne 12.02.04, 11:51
                Przyjrzałem sie tym zadankom, ale bez głębszej analizy. Ciekawe "toto" :)))

Muszę poświęcić na to trochę czasu w "wolnej chwili" i bardziej to rozgryźć.
                ma na myśli tu właśnie to co pisze reptar o całym alfabecie i chaotycznym
                rozmieszczeniu liter. Ciekawi także czy z tych przykładów da się ułożyć także
                inne alternatywne figury. Ponadto już kombinuję jak to zrobić pod kompa. Np.
                literki (wszystkie) układaja się w definicję, może nawet niejedno wyrazową,
                dość przewrotną ale dającą może i podpowiedź dla rozwiązywacza.

Czy można by to zrobić dla figur większych, a wtedy połączenie kilku takich
                zamkniętych obwodów pozwoli uzyskać niezły bajer, także w postaci kilku
                kolorowych lini :))
                Ale to problem nie na godzinę pracy :)

Minigramy także (nr 6) pozwalają zabić trochę czasu.

Jędrzej
                • kicior99 Re: Alfagrafy - nie tylko trójkątne 12.02.04, 12:23
                  dawno nie rozwiazywalem konikowki :-)
          • reptar Alfagrafy - są na http://republika.pl/reptar/ 19.02.04, 13:08
            reptar napisał:

> Nie przybliżałem, bo [...]

A tym razem przybliżam. Alfagrafy są dostępne na republika.pl/reptar/ .

Nie ukrywam, że do takiego ruchu sprowokowała mnie niniejsza dyskusja   ;-)
            • jw1969 Re: Alfagrafy - są na http://republika.pl/reptar/ 19.02.04, 15:14
              Są, jakże piękne. Podobają mi się zwłaszcza te fragmenty w postaci cienkich
              kresek, po których jeździ się w tę i z powrotem.
              Oczywiscie uzyskany w alfagrafie obrazek jest mocno zależny od tego, na obrzeżu
              jakiej figury umieścimy literki (może nie ograniczać się do figur płaskich -
              wyobraźcie sobie alfagraf przestrzenny!) i jak je rozmieścimy - jeśli cały
              alfabet i po kolei, to gdzie będzie A. Sterując tym można by osiągnąć efekt
              taki, że obrazek uzyskany dla wyrazu MOTYLEK będzie miał kształt motylka...

A chętni mogą zamiast lania wosku wróżyć sobie z kształtów alfagrafowych
              uzyskanych ze swoich personaliów.
    • uhuhu Gałczyński bryka na konikach 12.02.04, 12:42
      kicior wspomniał a konikówce - akurat kilka miesięcy temu mieliśmy okazję
      zmierzyć się z takową na Mistrzostwach Krakowa. Zadanie było fajowe, należało
      konikiem wyskakać po diagramie odgadnięte na podstawie objaśnień wyrazy, tu i
      ówdzie dopisując litery, żeby nie było za łatwo. Następnie należało powtórzyć
      konikowe ruchy na diagramie obok, gdzie powstawały wyrazy składające się na
      rozwiązanie. Ciekawe to było i może zobaczymy kiedyś na łamach? Reptar?

Aha, wszystkie odgadywane wyrazy były związane z twórczością Gałczyńskiego.
    • jfalek konikówka dla kiciora99 12.02.04, 14:13
      diagram 7x6
      Zacznij od "U" końcówka "A". Podaj jako rozwiązanie wyraz utworzony z kolumny
      6.
      hasło:
      USTA NAMASZCZONE OLEJEM A SERCE OSTRE JAK BRZYTWA

przysłowie chińskie; źródło; Przysłowia Świata; Danuta i Włodzimierz Masłowscy;
      wyd. Antyk -; wyd. IV 2001; [str. 415]

1 2 3 4 5 6 7
      _ _ _ _ _ _ _
      _ _ _ _ _ A _
      _ _ _ U _ _ _
      _ _ _ _ _ _ _
      _ _ _ _ _ _ _
      _ _ _ _ _ _ _

Dla lubiących "wiedzieć". Zrobione komputerowo, czas 17 sek. Opisanie tego na
      forum zapewne więcej. Takie czasy kicior teraz, co robić.

Jędrzej
      • jfalek Re: konikówka dla kiciora99 13.02.04, 10:50
        Dzisiejsza "Wyborcza" dodatek "Gazeta w kratkę"

Konikówka
        Każdy może sobie takie układać sam, nie trzeba tu nic krzyżować w wolnej chwili
        i dlatego zapewne mniej się takich drukuje w pismach szaradziarskich. Wystarczy
        poprosić kogoś aby wpisał tam wg utartego jakiegoś szablonu słowa a drugi niech
        kombinuje. Może nawet w ramach wymiany takich zagwozdek pomiędzy sobą w długie
        wieczory :))
        O wspomaganiu tu nawet nie warto wspominać bo to jeszcze bardziej proste dla
        kompa jak barszcz :)))

Czy to jest szaradziarskie zadanie czy tylko jakaś forma zabawy słowem. Ma
        wątpliwości.

Jędrzej
        • widok22 Re: konikówka dla kiciora99 18.02.04, 19:10
          jfalek napisał:
          >
          > Konikówka
          > Każdy może sobie takie układać sam, Wystarczy
          poprosić kogoś aby wpisał tam wg utartego jakiegoś szablonu słowa a drugi niech
          kombinuje.
          > Czy to jest szaradziarskie zadanie czy tylko jakaś forma zabawy słowem?

Kapitalne pytanie. Pociągnijmy temat. Czy gdyby wspomniana konikówka była
          jednocześnie białą tautogramową krzyżówką-szyfr (pewnie z samych mongolskich
          hodowców bydła, dawnych miar długości i dopływów Amazonki) to byłaby bardziej
          szaradziarska?
          Stawiasz na dwóch oddzielnych lądach szaradziarstwo i zabawę słowem. Czy
          szaradziarstwo nie jest zabawą słowem właśnie, przyprawioną przyjemnością
          odgadywania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka