01.12.10, 20:30
zamknięty
kwiat
BRCA1 czy są może dziewczyny z mutacją tego genu? Ja jestem posiadaczką tej mutacji i to przyczyna moich problemów.Możd któraś ma podobnie?
Obserwuj wątek
    • basiab640 Re: BRCA1 02.12.10, 09:06
      zamknięty
      Pozytywna ,nie wiem czy mam mutację tego genu bo nie mialam robionych badań w tym kierunku smile
    • gula66o Re: BRCA1 02.12.10, 14:24
      zamknięty
      Pozytywna-nie mialam robinych zadnych badan w tym kierunku,choc powinnam.Historia chorob nowotworowych u kobiet w mojej rodzinie jest "imponujaca".sadWiadomo ,ze jesli chodzi o narzadny rodne,to badania te nie maja juz sensu,ale zastanawiam sie jak moglabym zrobic badania w kierunku zagrozenia rakiem piersi?Mozesz mi powiedziec jak to sie odbywa?
      • pozytywna40 Re: BRCA1 02.12.10, 16:31
        zamknięty
        Ja dostałam skierowanie na te badania z Instytutu Onkologii w Gliwicach.Miałam już 3 razy usuwane niezłośliwe zmiany w piersiach.Wskazaniem do badania są zachorowania w bliskiej rodzinie, w młodym wieku.U mnie tak było. Badanie robi się z krwi,wynik miałam po miesiącu.Dlatego usunięto mi narząd rodny...w sumie byłam zdrowa a to typowa profilaktyka.Teraz wiem,że częściej powinnam robić badania piersi.Jestem pod opieką poradni Genetycznej w Gliwicach.
      • pozytywna40 Re: BRCA1 02.12.10, 16:34
        zamknięty
        Gula,
        Ten wynik daje mi to,że mam lepszy dostęp do profilaktycznych badań piersi. Niestety nic więcej zrobić lekarze nie mogą.

Usunięcie narządu rodnego sierpień 2010,mam 40lat
        • gula66o Re: BRCA1 02.12.10, 16:56
          zamknięty
          Dziekuje Pozytywna.Troche mnie gnebi ten problem,bo jestem pod kontrola onkologa juz od dawna z powodu licznych torbieli w obu piersiach,moja Mama miala raka piersi.Biopsji tych cyst mialam tyle,ze nie zlicze.Onkolog nie proponowala mi takich badan,ale moja rodzinna cos o tym wspomniala.Z poczatku pomyslalam,ze wlasciwie po co mi to.Jesli bede miala ten gen,to bede zyla w ciaglym strachu,ale oststnio sa takie problemy z dostaniem sie do onkologa,ze pomyslalam o tych badaniach ze wzgledu wlasnie na latwiejszy dostep do badan,oczywiscie w razie wykrycia tej mutacji.Powiedz czy dlugo czeka sie na wyniki?
          • pozytywna40 Re: BRCA1 03.12.10, 12:31
            zamknięty
            Cześć Gula,
            Ja chyba czekałam ok.2 tyg.?potem miałam robione powtórnie,żeby potwierdzić.W sumie to trwało ok.miesiąca.W zasadzie wiadomość ta trochę mnie podłamała ale już się do tego przyzwyczaiłam.W zasadzie mogłam przypuszczać,bo w mojej rodzinie też były zachorowania na nowotwory piersi.Musisz sobie sama odpowiedzieć na to pytanie,czy chcesz wiedzieć....
            Jestem pod stałą kontrolą i mam co pół roku badania piersi- USG albo mammografię.
            • pozytywna40 Re: BRCA1 03.12.10, 12:36
              zamknięty
              GULA, jeszcze jedno...wydaje mi się,że w każdym Instytucie jest Poradnia Genetyczna i możesz tam się zgłosić,potrzebne tylko jest skierowanie.Ja to sobie wytłumaczyłam tak....jestem z grupy podwyższonego ryzyka ale nie muszę zachorować:kwiatek:i tego się trzymam.
              • gula66o Re: BRCA1 04.12.10, 07:37
                zamknięty
                Dziekuje Ci POzytywnasmile
                Termin do onkologa mam dopiero na marzec ,wiec mam czas na przemyslenie:czy chce wiedziec czy nie,a skierowanie musze chyba wlasnie od onkologa dostac.Pozdrawiamkwiat
                • pozytywna40 Re: BRCA1 05.12.10, 11:10
                  zamknięty
                  Cześć Gulakwiat
                  Ja miałam skierowanie od onkologa,możesz też mieć chyba od rodzinnego.Na wizycie w poradni Genetycznej najpierw jest rozmowa z lekarzem.On po przeprowadzonym wywiadzie decyduje,czy są wskazania do tego badania.U mnie zachorowania w rodzinie były w wieku ok.40lat.
                  Potem lekarz z Tobą omawia wszystkie za i przeciw i dopiero wtedy decydujesz,czy poddajesz się tym badaniom.Myślę,że możesz się udać do Poradni na taką konsultację i wspólnie z lekarzem omówić wszystko.
                  Pozdrawiamkwiat
                  • olikkk Re: BRCA1 06.12.10, 16:13
                    zamknięty
                    Podaję Wam link z adresami do placówek wykonujących testy genetyczne
                    www.prosalute.info/diagnostyka.php?post=50
    • olikkk Re: BRCA1 06.12.10, 16:47
      zamknięty
      Pozytywna podaje Ci link do wątku na ten temat BRCA1 tiny.pl/hw8tk
      I tu jest trochę więcej wątków na ten temat tiny.pl/hw8tb
      Znalazłam go na forum forum.gazeta.pl/forum/f,37372,Nowotwory_damy_rade_.html
      Otwarto mi dostęp do tego Forum. Jak masz jakieś pytania to mogę tam wstawić, chyba że sama spróbujesz tam złożyć zgłoszenie uczestnictwa.
      • olikkk Re: BRCA1 18.01.11, 18:28
        zamknięty
        Pozytywna strasznie dawno się do nas nie odzywałaś sad
        Czy u Ciebie wszystko w porządku ? Mam nadzieję że dolegliwości, z którymi tak długo nie mogłaś sobie poradzić już są przeszłością smile
        Może wpadniesz nas uspokoić ? Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie i życzę zdrówka smile
        • opty53 re: BRCA1 04.02.11, 12:01
          zamknięty
          Agulutka.Dziewczyno miła nie martw się na zapas.Jestem z rodziny obciążonej chorobą narządów rodnych.Po operacji była moja mama,jej siostry a teraz ja i moje kuzynki. Jeśli jesteś w podobnej sytuacji to zrób badania genetyczne.Ollik podawała strony gdzie tych ośrodków szukać.Gdy okaże się ,że masz te geny to będziesz mogła korzystać z programów szczególnych badań tak mi powiedział lekarz,który kwalifikował mnie i moje córki do badań genetycznych.Obciążenie genetyczne to nie wyrok tylko obowiązek badań według zaleceń lekarza.Decyzja o mojej operacji zapadła gdy pojawiły się komórki nowotworowe-regularne badania uchwyciły to w najwcześniejszej fazie-onkolog stwierdził ,że już mój czas na zbieg.Nie musiałam mieć chemii ani radioterapii.Jesteś w wieku moich córek a ja jestem szczęśliwą babcią.Pozdrawiam i odpowiem na wszystkie twoje pytania..
          • agulutka Re: re: BRCA1 04.02.11, 13:12
            zamknięty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka