morith 15.07.05, 11:31 Witam, czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest roznica miedzy korekta merytoryczna a rzeczowa? Jezeli mam zdanie, ktorego kompletnie nie rozumiem, do ktorego korektora zwrocic sie z tym? Pozdrawiam Mor Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kulczyk Re: ?? 15.07.05, 11:37 Niezły bełkot. Przepraszam cię, ale dla mnie to to samo. A jeśli chodzi o wyraz "merytoryczny" to szczególnie go nie lubię, bo jest chętnie używany w polskim officialese, a na angielski przełożyć go niełatwo. Może ktoś regularnie tłumaczący jakieś wydawnictwa się jeszcze wypowie o tej korekcie? Odpowiedz Link
morith Re: ?? 15.07.05, 11:40 Ale mam wyraźnie napisane, ze w razie watpliwosci natury rzeczowej, merytorycznej badz jezykowej mam zglosic komentarz odpowiednio go oznaczajac i kompletnie nie wiem co mam teraz zrobic z tym ;/ Mor Odpowiedz Link
jottka Re: ?? 15.07.05, 13:08 to ty lepiej zadzwoń po prostu do wydawnictwa i zapytaj, jak masz rozumieć w/w terminy bo tutaj możemy sie domyślać do upojenia albo podawać wyjaśnienia obowiązujące w wydawnictwie iks, a potem i tak sie okaże, że wydawnictwo igrek ma swoją wykładnię ale zwykle redaktor merytoryczny to specjalista z dziedziny wiedzy, jakiej tekst dotyczy (np. chirurg szczęki w wypadku opisu operacji na żuchwie, i tylko poprawność stomatologiczna będzie takiego interesowała - wprawdzie redakcja rzeczowa a merytoryczna dziwnie podobne, ale może im chodzi o trudności w tłumaczeniu jakichś zwrotów, których znaczenie pomoże rozstrzygnąć filolog, a nie stomatolog no ale to czysta dedukcja, co ja tu uprawiam, łap za słuchawke Odpowiedz Link