15.07.05, 11:31
Witam,
czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest roznica miedzy korekta merytoryczna a
rzeczowa? Jezeli mam zdanie, ktorego kompletnie nie rozumiem, do ktorego
korektora zwrocic sie z tym?
Pozdrawiam
Mor
Obserwuj wątek
    • jan.kulczyk Re: ?? 15.07.05, 11:37
      Niezły bełkot.
      Przepraszam cię, ale dla mnie to to samo.
      A jeśli chodzi o wyraz "merytoryczny" to szczególnie go nie lubię, bo jest chętnie używany w polskim officialese, a na angielski przełożyć go niełatwo.

Może ktoś regularnie tłumaczący jakieś wydawnictwa się jeszcze wypowie o tej korekcie?
      • morith Re: ?? 15.07.05, 11:40
        smile
        Ale mam wyraźnie napisane, ze w razie watpliwosci natury rzeczowej,
        merytorycznej badz jezykowej mam zglosic komentarz odpowiednio go oznaczajac i
        kompletnie nie wiem co mam teraz zrobic z tym ;/
        Mor
        • jottka Re: ?? 15.07.05, 13:08
          to ty lepiej zadzwoń po prostu do wydawnictwa i zapytaj, jak masz rozumieć w/w
          terminysmile bo tutaj możemy sie domyślać do upojenia albo podawać wyjaśnienia
          obowiązujące w wydawnictwie iks, a potem i tak sie okaże, że wydawnictwo igrek
          ma swoją wykładnię

ale zwykle redaktor merytoryczny to specjalista z dziedziny wiedzy, jakiej tekst
          dotyczy (np. chirurg szczęki w wypadku opisu operacji na żuchwiesmile, i tylko
          poprawność stomatologiczna będzie takiego interesowała - wprawdzie redakcja
          rzeczowa a merytoryczna dziwnie podobne, ale może im chodzi o trudności w
          tłumaczeniu jakichś zwrotów, których znaczenie pomoże rozstrzygnąć filolog, a
          nie stomatolog

no ale to czysta dedukcja, co ja tu uprawiam, łap za słuchawkesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka