Dodaj do ulubionych

Tablice interaktywne

30.08.08, 18:58
Czyli Interactive Whiteboard. Czy sa takie w waszych szkolach?
Korzystacie z nich? Jesli tak, to co robicie z nimi? Skad bierzecie
materialy?
Obserwuj wątek
    • joalma Re: Tablice interaktywne 31.08.08, 06:28
      A co to takiego i jak to można wykorzystać?
      • zabciacool Re: Tablice interaktywne 23.04.09, 09:31
        Jeśli chcesz to mogę Ci wysłać poradnik metodyczny do obsługi tablicy
        interaktywnej. Jak ktoś chce to niech pisze na zabciacool1@o2.pl
      • uktopwebsites Re: Tablice interaktywne 25.02.11, 16:55
        Tablice interaktywne sa stosowane w kazdej szkole i na uczelniach , To jak ekran dotykowy w laptopie . Obsluguje sie go za pomoca pisakow,wskaznikow i tym podobnych

www.rightsolicitors.org
      • uktopwebsites Re: Tablice interaktywne 25.02.11, 16:58
        Tablice interaktywne sa stosowane w kazdej szkole i na uczelniach , To jak ekran dotykowy w laptopie . Obsluguje sie go za pomoca pisakow,wskaznikow i tym podobnych

www.rightsolicitors.org

Dodaj strone do naszego katalogu stron :
        www.katalogsklep.com
    • jovikaa Re: Tablice interaktywne 31.08.08, 14:23
      byłam na pokazówce tych tablic. są opracowane dla któregoś z
      podręczników express publishing, ale szkoła musi zakupić
      oprogramowanie i specjalny wskażnik - koszt chyba powyżej 3000zł.
      wygląda dość interesująco - tablica pokazyje to co nauczyciel ma na
      ekranie laptopa, czyli obrazki, zadania do wykonania, wszystko na
      dotyk, służy do tego odp. wskażnik. to po prostu taki bajer, żeby
      umilić lekcje. na pewno sprawdza się przy liczebnych klasach
      • joalma Re: Tablice interaktywne 31.03.09, 16:06
        znalazłam fajny link o tablicach, jest też tam prezentacja video.
        www.media.combridge.com.pl/
        • minisufka Re: Tablice interaktywne 02.04.09, 00:46
          uwielbiam tablice interaktywne... uzywalam w szkole angielskiej -
          sama produkowalam prezentacje power point. zajmowalo mi to troche
          czasu, ale mozna wszystko zrobic tak by uzyc z kilkoma klasami. i to
          naprawde dziala - uwaga dzieciakow jest skupiona prawie w 100% na
          tym co mowisz i pokazujesz, zwlaszcza jesli slajdy sa kolorowe i
          troszke animowane.

uzywajcie jesli mozecie, naprawde warto :)
          pozdrawiam.
        • zabciacool Re: Tablice interaktywne 22.04.09, 10:05
          Fimik może i fajny, ale wychodzi na to, że ta tablica potrafi tylko zmieniać
          slajdy, bo nic więcej koleś nie pokazał :/
      • ulaaaa_z Re: Tablice interaktywne 16.09.09, 16:18
        u nas w szkole rok temu zakupiono do klas językowych multitablice. jest do tego proste oprogramowanie i szybko można stworzyć sobie zadania na każdą lekcję. Polecam, w moich klasach sprawdziło się świetnie, a nie jest to wcale skomplikowane. Dla zainteresowanych www.taskmagic.pl
    • pasadenkaa Re: Tablice interaktywne 13.04.09, 21:57
      Ja się właśnie zastanawiam nad podręcznikiem do 1-3 SP i mysle o tym
      pod kątem tablicy - wiem że English Adventure ma oprogramowanie (po
      prostu nie chcę potem zmieniac podrecznika tylko już teraz wybrać
      odpowiedni), ALE kosztuje ono 1500 za jeden poziom, co daje 4500 za
      trzy, nie mowiac o samej cenie tablicy więc raczej cieńko to widzę
      chociaż staram sie myślec przyszłościowo i byc przewidującym
      nauczycielem ;P
      • testman Re: Tablice interaktywne 14.04.09, 12:56
        w przypadku braku kasy na zdobycie zestawu tablica + program, warto
        zacząć od przekonania "władz" do zakupu samej tablicy/projekta itp. a
        o specjalnym programie myśleć za rok. już z samym projektem/tablicą
        można robić trochę więcej niż normalnie ;)

a może tablice trafią do oferty gratis wydawnictw?
        • pasadenkaa Re: Tablice interaktywne 15.04.09, 20:57
          "a może tablice trafią do oferty gratis wydawnictw? "

Taaa...na pewno, przecież one kosztują kilka tysięcy, mogliby
          jeszcze dorzucić gratis Suzuki SX4 bym mogła w lepszych warunkach i
          z lepszym nastrojem dojeżdżać do pracy ;P

A tak na serio to fajnie by bylo gdyby chociaż oprogramowanie było
          gratis.
          • testman Re: Tablice interaktywne 16.04.09, 10:12
            no właśnie o oprogramowanie mi chodziło... - jakieś przesunięcie
            myślowe nastąpiło :(

tablice jako takie nie trafią, bo nie produkują ich wydawnictwa
            tylko firmy komputerowe. choć pewnie można się spodziewać sprzedaży
            wiązanej - np. rabat za zakup konkretnej tablicy, która współpracuje
            z oprogramowaniem danego wydawnictwa.
            (bo chyba nie ma wolnej amerykanki jeśli chodzi o kompatybilność).

tablice gratis albo z dopłatą to chyba tylko od Unii Europejskiej. Z
            tego co wiem, hiszpańskie szkoły zostały dość obficie wyposażone w
            tego typu sprzęty.
            • pasadenkaa Re: Tablice interaktywne 16.04.09, 21:17
              Bądzmy dobrej myśli. Mam nadzieję że za kilka lat, gdy tablice będą
              bardziej normą niż luksusem oprogramowanie będzie dodawane gratis
              tak jak teraz CD ROM'y lub DVD.
            • zabciacool Re: Tablice interaktywne 22.04.09, 09:43
              testman napisał:

> np. rabat za zakup konkretnej tablicy, która współpracuje
              > z oprogramowaniem danego wydawnictwa.
              > (bo chyba nie ma wolnej amerykanki jeśli chodzi o kompatybilność).

Tablica interaktywna to po prostu duży ekran - jeśli jakiś program szkoły
              językowej czy wydawnictwa jest kompatybilny z komputerem, to jest też
              kompatybilny z tablicą - po prostu obsługujesz myszkę pisakiem albo palcem (mi
              akurat ta druga opcja bardziej pasuje, a i dzieciaki mają większą frajdę ;) -
              mam SMARTa). Zresztą można się zawsze umówić na prezentację. Poniżej link
              www.mentormedia.pl/index2.php?site=aktualnosci&id=42&strona=1
      • zabciacool Re: Tablice interaktywne 22.04.09, 09:27
        Co ciekawe do większości podręczników są dodawane płyty dla uczniów. Z tych płyt
        też można korzystać na tablicy interaktywnej. Gorzej jeśli trzeba w którymś
        ćwiczeniu coś napisać z klawiatury, żeby zobaczyć punkty za dane ćwiczenie, ale
        niektóre tablice mają klawiaturę ekranową, więc jest spoko. Poza tym zawsze
        można pisać odręcznie na ekranie, więc można po prostu samemu oceniać odpowiedzi
        uczniów w oparciu o własne zdolności. Polecam SMARTa - jak narazie spisuje się
        znakomicie (ta jest dotykowa więc działa rewelacyjnie z praktycznie każdym
        oprogramowaniem). Poza tym można pisać po filmach - na początku było troszkę
        kłopotliwe, ale efekty są piorunujące :D
    • zabciacool Re: Tablice interaktywne 22.04.09, 08:14
      Z tego co mi wiadomo, Oxford University Press teraz też startuje z tablicą
      SMARTa. Do tego ta ma jakieś zalecenie od ministerstwa. Niektóre mają takie
      ogromne pisaki, że można się namęczyć żeby coś napisać, a tutaj to jest
      wielkości zwykłego markera. Do tego jest jakaś specjalna cena dla szkół, a z
      Oxfordem wychodzi jeszcze taniej. A materiały są do pobrania - gdzieś w
      internecie jest forum dla nauczycieli z materiałami do pobrania, tylko trzeba
      mieć taką tablicę, żeby mieć do tego dostęp, ale oprogramowanie można
      zainstalować na tylu komputerach na ilu się chce
      Poniżej linki:

mentormedia.pl/index2.php?site=oferta&catid=20&pid=240&sort=
      mentormedia.pl/index2.php?site=aktualnosci&id=42&strona=1
      • babetka1974 Re: Tablice interaktywne 06.02.11, 16:50
        wielkie pisaki ? widziałam wszystkie modele tablic ale każde mają pisaki wielkości zwykłych markerów :) a za Smarta nawet w promocyjnej cenie należy zapłacić duużo więcej niż za inne, często nawet lepsze tablice. Tablica = program do tablicy, zatem na to trzeba zwrócić uwagę!.
    • malas79 Re: Tablice interaktywne 26.10.09, 09:46
      Znajomej syn ma chyba ze cztery w szkole. Nie wiem za bardzo skąd szkoła miała na to fundusze, ale zdaje mi się, że od Urzędu Miasta. Tyle, że oni mają tablice interaktywne o nazwie "Multitablice" nie wiem czy to jakiś konkretny rodzaj czy wszystkie tablice można tak nazwać? W każdym razie tu podaję adres strony do konkretnie tych tablic przynajmniej tak mi się wydaje :).
      http://www.multitablica.pl/
    • wiimote Re: Tablice interaktywne 29.01.10, 23:03
      tablica wiimote whiteboard - zrób to sam - koszt ok.140 zł. - wygoogluj sobie.
      • pawel.opal Re: Tablice interaktywne 09.04.10, 14:08
        Tablice interaktywne to narzędzie bez ograniczeń. Komputer podłączony do internetu z głośnikami i kamerką pozwala na tworzenie nietypowych, animowanych, filmowych, dźwiękowych, lub dźwiękowo obrazkowych lekcji. Można w dowolnym momencie i dowolny obiekt zaznaczyć opisać, na bieżąco tworzyć notatki z lekcji które można przesłać każdemu uczniowi. Wyobraźnia nauczyciela to jedyne ograniczenie.

www.youtube.com/watch?v=lj8dbo-_JLA
        pawel.opalka@riset.pl - zachęcam do zadawania pytań.
        Pozdrawiam.
      • babetka1974 Re: Tablice interaktywne 06.02.11, 16:51
        wiimote napisał:

> tablica wiimote whiteboard - zrób to sam - koszt ok.140 zł. - wygoogluj sobie.

Jasne, sam sprzęt kosztował by grosze, ale nie za sprzęt płacimy tylko za program. Tania tablica- mała funkcjonalność
    • anna335 Re: Tablice interaktywne 06.02.11, 22:18
      ja sobie zakupilam, mam taka:
      www.youtube.com/watch?v=5MetBh7OB7Q&NR=1
      poki co sama tablica jest atrakcja dla uczniow i dla mnie samej wiec na razie z gadzetow i programow nie korzystam, uczymy sie jej mozliwosci:)

poza jej podstawowymi funkcjami jest swietnym ekranem do wyswietlania filmow :-)
    • esteve14st Re: Tablice interaktywne 21.02.11, 11:37
      Korzystam z czegoś co zwie się eBeam. Fajna rzecz dająca dużo radości dzieciom i wprawiająca w niebywałe zdenerwowanie dorosłych. Generalnie sprawdza się jednak bardziej z dziećmi, gdyż dorośli wolą uczyć się angielskiego tradycyjnymi metodami, typu pisanie zdań w zeszycie w ramach powtórzenia. Oprogramowanie, z którego korzystam jest dołączone do książek, z których prowadzę moje kursy :-)
      • chinwag Re: Tablice interaktywne 25.02.11, 06:40
        Wprawiająca dorosłych w niebywałe zdenerwowanie? A dlaczego?

Nie uznałbym pisania zdań w zeszycie za "metodę", ale nawet jeśli Twoi dorośli uczniowie lubią akurat to robić, to w jaki sposób kłóci się to z użyciem tablicy?

• very.martini Re: Tablice interaktywne 28.02.11, 09:24
          > Nie uznałbym pisania zdań w zeszycie za "metodę",

A za co? Wszystko, co jest oparte na jakiejś strukturze, jest metodą, ino jedne są bardziej efektywne w przypadku jednych uczniów, inne mniej.
          Niektórzy nauczyciele świetnie sobie radzą mają do dyspozycji kredę i tablicę, innych nie ratują fajerwerki w postaci tablicy interaktywnej, a niedługo i trójwymiarowych Pokemonów na środku sali - prawda znana od lat.

16%VOL
          22%VAT
          • chinwag Re: Tablice interaktywne 28.02.11, 10:27
            Co do metody, to OK, tak rozumując masz rację. Skojarzyło mi się coś bardziej złożonego. ;)

Tablica nie jest fajerwerkiem, nie rozumiem zarzutów, że to zabawka, dziecinada niemal, niebawem trójwymiarowy pokemon.

Ten, który "świetnie radzi sobie z kredą w ręku", poradzi sobie jeszcze lepiej z tablicą interaktywną.
            Ona jest narzędziem pozwalającym na zrobienie tego samego, co i pod tradycyjną tablicą, tyle, że wygodniej, a niejednokrotnie skuteczniej. Nie jest niczym, co zastępuje umiejętności nauczyciela.

A i kreda tego drugiego nie jest jednym jego narzędziem. Wykorzystuje chyba sprzęt audio/wideo, wykorzystuje plansze, grafiki i zdjęcia, nawet rekwizyty.
            Używając tablicy mam do nich dostęp za jednym kliknięciem.
            Poza tym pełne wykorzystanie możliwości komputera.

To nie fanaberia, to tylko nowoczesne narzędzie pracy.

• esteve14st Re: Tablice interaktywne 06.03.11, 13:40
              Otóż pisanie w zeszycie jest metodą doskonałą. Nie wymyślono nic lepszego jak odwzorowywanie. A powiem Ci, że ludzie uczeni tak archaicznymi metodami jak tam nie jednokrotnie przewyższają wiedzą i umiejętnościami innych. Nie masz co być uszczypliwy. Wydaje mi się, że nie masz żadnego doświadczenia w tej kwestii.
              • chinwag Re: Tablice interaktywne 06.03.11, 15:41
                Zbłaźnić się? W jaki sposób? Nie muszą przecież niczego własnoręcznie na tej tablicy robić, jeśli nie ma takiej potrzeby, czy ochoty.

Zapytałem, zacytuję:

"nawet jeśli Twoi dorośli uczniowie lubią akurat to robić, to w jaki sposób kłóci się to z użyciem tablicy?"

Wyjaśnię pytanie (bez żadnej uszczypliwości, nie rozumiem skąd Ci to przyszło do głowy)

Uważam, że własnoręczne robienie notatek jest korzystne. Zachęcam/zmuszam moich uczniów do tego. Odwzorowanie, o którym piszesz jest moim zdaniem w znakomitej większości przypadków niezbędne. NIGDZIE nie negowałem tego elementu nauki.

Tyle, że w żaden sposób korzystanie z tablicy interaktywnej w sprzeczności z tym nie stoi.
                Tablica nie jest dla mnie alternatywą, tylko uzupełnieniem. Pomocą, bez której musiałbym zamiast przenośnego dysku nosić teczkę z obrazkami, czy zdjęciami, płyty cd/dvd, a każdy wzór wypowiedzi, każdy element przydatny w ćwiczeniach mozolnie bazgrolić na każdej lekcji. Ewentualnie rozwieszać uprzednio przygotowane plakaty, tablice itp. Możliwości wykorzystania takiej tablicy w pracy nauczyciela jest sporo.

Co takiego napisałem, co by mogło wskazywać na brak doświadczenia, że tak z ciekawości zapytam?

• esteve14st Re: Tablice interaktywne 06.03.11, 13:37
          Po prostu boją się "zbłaźnić" przed innymi. Dorośli, których uczę po prostu tacy są.
      • very.martini Re: Tablice interaktywne 28.02.11, 09:22
        Mnie się bardzo podobał dziennik kursu podłączony do internetu (zrzuty z tablicy, które można było przeglądać na własnym kompie) i strasznie mnie denerwowało, że nauczycielka nie robiła z niego użytku, bo opuszczałam sporo zajęć.

16%VOL
        22%VAT
        • raviric Re: Tablice interaktywne 17.03.11, 18:42
          Bo żeby korzystać z nowoczesnego sprzętu, sprzedawca musi klientów najpierw przeszkolić jak to się robi. My mamy tablice z www.voltex-sklep.pl i przedstawiciel firmy wytłumaczył nam szybko jak sprzęt obsługiwać. Uczniom się bardzo podoba.
          • chinwag Re: Tablice interaktywne 17.03.11, 20:23
            Masz rację, tylko sprzedawcy z Two...z tej firmy szkolą użytkowników i robią to szybko. ;)
            • piotr_ldz Re: Tablice interaktywne 21.04.11, 09:54
              Zwróćcie uwagę na tablicę Interwrite DualBoard.

Z tego co wiem to współpracuje z programami Pearson Longman i Nowej Ery bez problemu.
              • chinwag Re: Tablice interaktywne 21.04.11, 13:57
                A które tablice mają problem z tymi programami?
                • klasoteka Re: Tablice interaktywne 21.05.11, 09:38
                  Tablica to wspaniała rzecz. Jeśli jeszcze jest internet w klasie to już wspaniały skarb.
                  Obraz przecież wart jest 1000 słów. Jeśli nie masz internetu w klasie, też możesz sobie poradzić. Wyjaśniam to na swoim blogu klasoteka.pl/ .
                  Zainteresowani znajdą tam bardzo duży ( i stale powiększany) zbiór linek ze wspaniałymi działaniami interaktywnymi. Znajduję je w sieci światowych portali edukacyjnych. Zawierają mnóstwo dostępnych online plików edukacyjnych.

Dodam, że klasoteka.pl/ powstała, aby moi uczniowie mogli korzystać z tych działań samodzielnie w domu. Stworzyłam swój własny e-learning ;).
                  Wykorzystujmy to co dzieci tak bardzo lubią, a więc gry komputerowe, do nauki. Moim zdaniem, edukacja zostaje bardzo w tyle za postępem technologi informatycznej. Na szczęście coś drgnęło w tej dziedzinie.W Bydgoszczy wszystkie klasy edukacji wczesnoszkolnej zostały wyposażone w tablice interaktywne. Wydawnictwa tworzą do nich programy.

Korzystajmy też z zagranicznych gotowych wzorów, no i wymieniajmy się doświadczeniami i pomysłami.
                  Polecam również portale edunews.pl/ i www.enauczanie.com/. Wspomnę też o stronie www.wsip.pl/ , która jako nieliczna umieściła linki do światowych zasobów edukacyjnych z aplikacjami interaktywnymi. W sieci światowej tez zwyczaj jest powszechny. Zapraszam zatem do tych światowych stron również rodziców.
                  Zobaczcie jak przyjemna może być nauka.
    • nowysn Re: Tablice interaktywne 12.08.14, 14:45
      Witam,
      Piszę pracę magisterską na temat wykorzystania tablicy interaktywnej w nauczaniu języka obcego i w związku z tym przeprowadzam badanie dotyczące tej tablicy wśród nauczycieli języków obcych. Poszukuję osób chętnych do wzięcia udziały w badaniu drogą mailową. Bardzo proszę nauczycieli języków obcych, którzy korzystają na swoich lekcjach z tablicy interaktywnej aby kontaktowali się ze mną poprzez adres mailowy: martynaszrejber@wp.pl
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka