Dodaj do ulubionych

Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!!

29.06.16, 20:38
Witam, zbliżają się Światowe Dni Młodzieży i w związku z tym potrzebuje pomocy ! Muszę przetłumaczyć kilka piosenek z języka polskiego na język francuski. Proszę, pomóżcie smile
Oto piosenki i frazy do przetłumaczenia:
1. Jezu, ufam Tobie.
2. Szukałem was, teraz wy do mnie przychodzicie.
Módl się za nami.
3. Ludzie Ewangelii, daleko nieście imię Chrystusa. Amen
4. Niech miłość Twa, jak ognia żar
Niech miłość Twa zapłonie w nas.
5. Przychodzisz Panie mimo drzwi zamkniętych Jezu Zmartwychwstały ze śladami męki. Ty jesteś z nami, poslij do nas Ducha, Panie nasz i Boże uzdrow nasze życie.
6. Tak, tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham.
Tak, tak, Panie, przecież Ty to wiesz.
7. Nie bój się, wypłyń na głębię! Jest przy Tobie Chrystus.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 29.06.16, 23:18
      Wstaw swoją propozycję tłumaczenia, może znajdzie się jakaś dobra dusza, która poprawi błędy smile .
    • zlota.sowa Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 01.07.16, 00:11
      Francuski jest mi raczej obcy, ale:
      1. Ostrożnie, tłumaczenie piosenek to trudna praca literacka. Jeśli nie ma się talentu I DO TEGO NATCHNIENIA, to efekt bywa czasem żałosny.
      2. Do tego trzeba znać melodię!!!
      3. Może te piosenki mają już od dawna wersję francuską? Warto popytać w kręgach kościelnych; np. zakon werbistów mocno interesuje się aspektami językowymi, jak słyszałem.
      4. Chodzi Ci o przetłumaczenie całych tekstów do śpiewania, czy może tylko tytułów (bo co rozumiesz przez frazy)?
      AdamS
      • izabela.d71 Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 01.07.16, 00:17
        Dzięki za sugestię, popytam wink
        Chodzi mi dokładnie o te zdania co napisałam. W melodię później spróbowałabym to wkomponować, zależy mi jedynie na przetłumaczeniu. Jednak widzę, że ciężko będzie znaleźć mi tutaj jakąkolwiek pomoc. sad
        • annthonka Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 01.07.16, 09:29
          Czy Ty potrzebujesz pomocy czy raczej szukasz kogoś, kto za darmo zrobi to za Ciebie? Bo to dwie różne rzeczy są.
          • azm2 Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 01.07.16, 12:20
            Niestety, typowe podejście: niech ktoś przetłumaczy za darmo, bo dla was to łatwe. wink
        • zlota.sowa Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 02.07.16, 22:25
          ???!
          A w jakiż to sposób spróbujesz "wkomponować w melodię" tekst, który nijak do niej nie pasuje - długością, rytmem, akcentami, rymem?
          Rozumiałbym to jeszcze, gdyby tłumaczenie było na polski, wtedy można usiłować przerobić poetycko tekst, zachowując przybliżone znaczenie. Ale na język, którego nie znasz wystarczająco?
          A że ciężko będzie znaleźć pomoc? Pewnie tak; nie ma tu tak wielu tłumaczy francuskiego z zacięciem poetyckim i znajomością niuansów francuskich tekstów religijnych. To, o co prosisz, to spore wyzwanie - zakładając, że efekt ma być strawny dla Francuzów, a nie ośmieszający Cię.
          AdamS
          • zlota.sowa Re: Tłumaczenie piosenek, pomocy !!!! 03.07.16, 22:08
            Tak sobie myślę, że może jednak widzę problem jako zbyt skomplikowany.
            Bo widzisz, co innego piosenki, a co innego modlitewne inkantacje do dowolnych akordów gitarowych. Może o to Ci chodziło? Ale napisałaś inaczej.

Mimo wszystko trzeba do tego tłumacza francuskiego, praktykującego katolika ze smykałką do takich tekstów. Mógłbym może spróbować z angielskim, ale tylko wiedząc dokładnie o co chodzi. Jak widzisz, nie w złej woli tu problem, co sugerujesz między wierszami, chociaż prawda, wypadałoby zaproponować niewielką gratyfikację, bo wykonywać dla kogoś swój zawód za darmo to trochę dziwne.
            AddamS

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka