kiwas 28.11.06, 12:11 Jak po angielsku jest "robić doktorat", "przeprowadzać przewód doktorski", "otwierać przewód habilitacyjny", "bronić pracy habilitacyjnej" ? Dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karul problem w tym, ze 04.12.06, 05:14 w zyciu uniwersyteckim w krajach angielskojezycznych nie ma odpowiednikow tych dwoch polskich pojec. w kanadzie nie otwierasz przewodu, po prostu znajdujesz sobie kierunek, promotora i mozesz powiedziec "i am working on my doctorate/my doctoral dissertation/my Ph.D.". zadnych formalnosci nie ma. co do habilitacji, nie ma takiej instytucji tak jak nie ma tytulu docenta. "professor" jest bowiem tytulem ktory nosza wwzyscy nauczyciele akademiccym jest tylko gradacja: adjunct professor, associate professor i professor. wiec moze habilitacja to "i was appointed associate professor"? Odpowiedz Link
voiceinthedesert1 Re: problem w tym, ze 17.07.15, 13:13 To nie jest prawda. Każdy kraj ma swoje fochy, żeby utrudnić przyszłość tym, których nie lubi! Język angielski, na przykład, ma odpowiednik słowa polskiego "habilitacja," ale słowniki polskie, celowo, kłamią, że tak nie jest. Dlaczego. Żeby ukryć przed narodem tę brudną szmatę skazywania niektórych doktorów "na zagładę" nigdy nie znalezienia pracy! A więc, w języku angielskim, "habilitation" oznacza "to make suitable for work," - uzdolnić do pracy! Jak dodadzą panu czy pani "hab", to znaczy, że będziesz aktywnym naukowcem! W Ameryce odpowiednikiem jest stosowanie masywnego ostracyzmu wobec doktora, którego się nie chce, ale "hab'u" mu się do PhD nie dodaje, bo to podłe i nie demokratyczne! In short, "habilitowani", to kolesie po fachu! Odpowiedz Link
pulbek Re: doktorat, habilitacja - angielskie odpowiedni 05.12.06, 12:47 Doktorat to PhD, wiec "Robic doktorat" to po prostu "pursue a/the PhD", "study for PhD" czy jak tam pasuje. Najwiekszy klopot jest z przewodem doktorskim, tu nie ma ustalonego tlumaczenia. Ja bym tlumaczyl "przewod doktorski" na "the process of writing a PhD thesis", co w miare wyjasni czytelnikowi o co chodzi, chyba ze celem tekstu jest objasnienie systemu stopni naukowych w Polsce. Wtedy trzeba opisac dokladnie, ze sa tam pewne formalnosci. A habilitacja to po prostu habilitation. "Assistant professor" nie ma nic do rzeczy, bo to stanowisko (profesor nadzwyczajny), a nie stopien. Przewod habilitacyjny to habilitation process, a rozprawa habilitacyjna to habilitation thesis albo Habilitationsschrift (slowo niemieckie, ale bez problemu mozna uzyc w angielskim tekscie, tak jak bez problemu uzywa sie Festschrift). Pulbek. Odpowiedz Link
pulbek Re: doktorat, habilitacja - angielskie odpowiedni 05.12.06, 12:48 pulbek napisał: > "Assistant professor" nie ma nic do rzeczy, bo to stanowisko > (profesor nadzwyczajny), a nie stopien. Przepraszam, mialo byc "associate profesor". Pulbek. Odpowiedz Link
ampolion Re: doktorat, habilitacja - angielskie odpowiedni 05.12.06, 22:07 U.S.A. Ja byłem w przyjęty na N.Y.U. do programu doktoranckiego, Ph.D. Program. Także, Ph.D. Studies. Byłem Ph.D. candidate. But I did not graduate from Ph.D. Program, nie zostałem Ph.D. graduate. Szczegóły programu zależą od obowiązujących zasad na danej uczelni. Odpowiedz Link
pulbek Re: habiliatation thesis? 07.12.06, 12:25 Hm. To milo, ale co konkretnie Cie smieszy? "Habilitation", "thesis" czy polaczenie tych dwoch slow? Na wszelki wypadek spytalem anglojezycznych kolegow (akademikow) i jakos ich to nie rozsmieszylo, ale jestem otwarty na argumenty. Pulbek. Odpowiedz Link
pulbek Re: habilitation thesis? 07.12.06, 12:39 Zastanowilem sie przez chwile i przyszlo mi do glowy ze moze uwazasz po prostu, ze angielskie slowo "habilitation" nie istnieje, bo w anglosaskim systemie akademickim nie ma habilitacji? Tu sie zgodze, faktycznie w takim razie mozna peknac ze smiechu. W anglosaskim systemie politycznym nie ma godnosci pretora. Czy to znaczy ze slowo "praetor" nie istnieje? W zadnym kraju anglosaskim (ani w ogole w zadnym) nie znajduje sie zaden kwazar. Czy to znaczy ze slowo "quasar" nie istnieje? Pulbek. Odpowiedz Link
ampolion Re: habiliatation thesis? 11.12.06, 03:52 Polscy akademicy wciąż są "polscy" i po polsku myslą. Słowo "habolitation" istnieje w słownikach jezyka angielskiego w znanym nam sensie, ale nie odnosi się do realnosci angielskich czy amerykańskich uczelni lecz do niemieckich lub ogólnie europejskich. Odpowiedz Link
ampolion Re: habiliatation thesis? 11.12.06, 03:54 Literówka: habilitation rzecz jasna. Odpowiedz Link
pulbek Re: habiliatation thesis? 11.12.06, 15:36 Jezeli to jest zarzut, to go nie rozumiem. Pytanie brzmialo: jak jest po angielsku habilitacja? Poprawna odpowiedz brzmi "habilitation", a nie "nijak, bo habilitacja nie odnosi sie do angielskiej realnosci". Nie wiem co tu jeszcze wyjasniac i nie wiem co ma do rzeczy myslenie po polsku. Jezeli sadzisz, ze polscy akademicy mysla ze na uczelniach brytyjskich lub amerykanskich istnieje instytucja habilitacji, to pozostaje mi tylko wspolczuc Ci, ze nie spotkales w Polsce lepszych akademikow. Pulbek. Odpowiedz Link
pulbek Re: doktorat, habilitacja - angielskie odpowiedni 11.12.06, 15:46 pulbek napisał: > Najwiekszy klopot jest z przewodem doktorskim, tu nie ma ustalonego tlumaczenia. Z opoznieniem, ale natrafilem na zwiezle tlumaczenie "przewod doktorski"="doctoral proceedings". Wydaje sie OK. Pulbek. Odpowiedz Link
kiwas Re: doktorat, habilitacja - angielskie odpowiedni 16.12.06, 08:27 Dziękuję wszystkim! Chyba już sobie poradzę, a nie jest to moja terminologia Pozdrawiam uczone głowy! Odpowiedz Link
voiceinthedesert1 Re: doktorat, habilitacja - angielskie odpowiedni 17.07.15, 12:59 The truth is only one: in Poland, "habilitacja" to pełnomocnictwo przydane przez kliki uniwersyteckio-polityczne, które popychają lubianych kolesiów na wyższe stanowisk, i które równocześnie pogrążają kariery nielubianych! Odpowiedz Link