1zorro-bis 28.01.11, 07:40 witam Wszystkich! Czy Zuza i ja zawsze musimy byc pierwsi? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 08:24 Cześć Zorrku Pierwsi? Jak się chodzi, spać z kurami, to tak to jest iiiiii... my w nocy śpimy, dlatego, wczesnym rankiem się budzimy Ja niedawno wstałam. U mnie mgła, prawie nic nie widać, ptaki pod oknem świergolą, chyba, miły i spokojny dzień zapowiadają... Dzień dobry Wszystkim Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 09:39 hm....z kurami to moze nie ale z TV.... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 11:00 TV, mnie usypia, nie potrzebuję kołysanki Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 10:51 Noooo dzien dobry... Ja dzisiaj wczesniej niz zwykle - prosze docenic Zapewne i AL po nocnej zmianie do domu dobija... Zorro - a co z prasowka? nie poczytales niczego ciekawego przy sniadaniu? Tak zupelnie nic, co by Cie dzisiaj zbulwersowalo? Nic to, ja jeszcze kiwam glowa nad filizanka kawy.... powolutku dochodze do siebie... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 10:57 Cześć Maseczko Ty się kiwasz nad filiżanką, a ja, już zakupy zrobiłam na weekend Ale doceniam, doceniam Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 11:04 Czy mam rozumiec, ze juz sie obudzilas, ubralas, wyszlas i wrocilas? nie do wiary, ze mozna az tak... Bo my sowy - to wiesz... ozywamy w porze w ktorej Ty juz spisz. i co ja moge na to, ze cala rodzina taka.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 11:15 "Czy Zuza i ja zawsze musimy być pierwsi?" Drogi Zorro, gdybym pojawiła się tutaj o tej porze, o której wstałam, przy moim poście widniałaby godzina 4:56, niestety, byłam o tej porze w pracy, chwilę potem sondowałam klientce leki przeciw konwulsyjne no i nie miałam czasu zajrzeć do komputera, co zresztą podczas pracy jest to zabronione, a już szczególnie podczas nocnego dyżuru. Teraz zaś, po 17 godz w firmie czekam, aż najdzie mnie ochota na drzemkę, co staje się zwykle wtedy, gdy wygładzą się już pracne emocje, gdy przestaną w głowie uciążliwie brzęczeć. A pogoda u mnie cudna, tylko leciutko mroźna, a rozbestwione słońce panoszy się wszechpotężne na niebie...no i gołębie dobierają się do zawieszonych na balkonie ptasich knedli,a przecież kupiłam je dla sikorek. Taka to już sprawiedliwość. Dobrego dnia Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 11:26 i to dla odmiany....z UK wyborcza.pl/1,75248,9014870,Hotel_nie_dla_gejow.html Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 12:35 Wstaje...nastawiam wodę, ścielę łóżko, robię kawę, idę do łazienki, po drodze włączam internet, myję się, przebieram w domowe ciuszki i zasiadam z kawą i czytam, co te nocne sowy napisały...potem zakupy... lub inne ważne sprawy Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 16:13 Sek w tym, ze tak wczesnie wstajesz - ja tobym moze i nawet wstala, gorzej byloby mi jednak o tej porze utrzymac pion... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 16:29 jak pies zyl (ten ostatni) to mialem pobudke o 6.00 .... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 16:32 Zorro... czy przylozyles moze reke do tego, no rozumiesz z tym psem? udusiles go tylko dla pol godziny? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 16:40 nie zartuj...Musialem go po 17 latach uspic..... i sie poplakalem... Wiecej - ZADNYCH psow! Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 17:07 Oczywiscie, ze zartowalam... Wiem jak to jest...ja tez kiedys tam przez to przeszlam, dwa razy i powiedzialam, nigdy wiecej. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 17:14 a ja mialem takiego pecha ze przy mnie umarly 4 dogi i piatego kundelka musialem uspic... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 17:30 u mnie rozpacz w domu byla, jak zdechl chomik po dwoch latach i to bylo ostatnie zwierze jakie bylo w domu... powiedzialam wtedy, nigdy wiecej... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 17:36 Gdy miałam 14 lat umarł mój pekińczyk (poszarpany przez niedorozwiniętego psa myśliwskiego), płakałam przez tydzień i do dzisiaj widzę jego błagalne spojrzenie parę sekund przedtem, gdy wyzionął ducha. Też sobie wtedy obiecałam, że nigdy, nigdy, NIGDY...i zawsze byłam konsekwentna. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 11:23 owszem. to: wyborcza.pl/1,75248,9016189,Menu_nie_dla_Romow_do_prokuratury.html Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 13:12 Moje spojrzenie na te sprawe wyglada troszke inaczej... Przed laty bylam skonfrontowana z takim przypadkiem: Do sklepu wszedl Polak, przy stoisku miesnym wzial wedlin i mies na ponad 100DM i wyszedl bocznym wejsciem, ktore bylo wlasnie otwarte poniewaz przywieziono jakis towar. Facet zostal zapamietany i namierzony - sprawa znalazla sie przed sadem... Sklep byl mi dobrze znany, poniewaz znajdowal sie blisko miejsca mojego zmieszkania - znalam tam takze z widzenia i krtokich rozmow wiekszosc obslugi. Jedna z ekspedientek byla swiadkiem. Przy mojej kolejnej wizycie w sklepie - weszlysmy w rozmowie na ten temat i co uslyszalam... Prosze Pani, Polacy, to nie jest znowu takie czeste, za to Niemcy kradna lepiej. I opisala mi wtedy pewien przypadek. Facet podjezdza do kasy z cala skrzynka wody mineralnej, podnosi jedna z nich(wtedy nie bylo jeszcze skanerow), ona widzac jaka to woda, kasuje liczac razy 24... tylko, nie wie, ze cala reszta, to juz nie woda mineralna, a wodka, ktorej cena jest zgola inna i kazda butelka kosztuje ponad 10DM zamiast kilkudziesieciu pfennigow... To samo w tym przypadku - Romowie zrobili jedna rozrobe, byc moze - ale jestem przekonana, ze stali bywalcy, ktorzy maja zezwolenie na wstep juz niejedna tam burde urzadzili. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 13:32 a ja z mojego doswiadczenia to niejednoa "historyjke" bym opowiedzial... Kto i kiedy najwieksze "bydlo" w knajpach w Polsce robil... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 14:04 hmmm... a Anglicy na Rynku w Krakowie? powinni im zakazac wlotu do kraju...Wszystkim? no wlasnie.. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 14:19 oczywiscie, ze nie. Mowie przeciez - nie mozna generalizowac. Bydlo w kazdym narodzie sie znajdzie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 14:44 No wiec wlasnie o to chodzi... mamy pretensje do Niemcow - a teraz sami to powtarzamy.... W Japonii w niektorych miejscach bylo "tylko dla Amis"... Bylam tam 1979... teraz moze sie pod tym wzgledem cos zmienilo - panowala tam pewna zasada. Japonczycy namietnie graja w Pachinko, jest to niby gra hazardowa, ale pieniedzy przy tym wygrac nie mozna - zarezerwowana wylacznie(wtedy) dla mezczyzn, kobiety japonskie nie mialy prawa wstepu do tych lokali - to nie dotyczylo kobiet innych niz japonskie - poniewaz my z racji wzrostu, nieskosnych oczu, czesto koloru wlosow i skory widocznie odroznialysmy sie od Japonek, nikt nam nie zwrocil ani uwagi przy wejsciu, anie kiedy zachcialo nam sie usiasc przy takim automacie... Czyli co? dyskryminacja wlasnych kobiet? - zwyczaje, tradycja...za ich zapewne milczacym przyzwoleniem...wygladaloby to gorzej nizby dyskryminowali obcych. Maja tez hoppla hop na punkcie czystosci na ulicy - jesli obcokrajowiec np. rzuci niedopalek, Japonczyk podniesie go i wrzuci do kosza na smieci, swojemu rodakowi zwroci delkatnie uwage, zeby sam to zrobil - chyba uwazaja nas za barbarzyncow... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 14:46 p.s. oczywiscie to "tylko dla Amis" bylo wtedy kiedy Amerykanie siedzieli tam jako okupanci i to glownie na Okinawie... Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 14:58 niedopalek podniesie? W Singapurze policjant tez podniesie...Ale - w 1983 roku ta "przyjemnosc" kosztowala 100 $...Ile dzisiaj - nie wiem. Ale na pewno nie taniej.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 15:09 Eeee... no ostrzegano Nas wtedy...prywatny podniesie - policjant jakby podniosl, to pewnie tez nie za darmo.... Odpowiedz Link
waszabasiakochana Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 11:55 Dzien dobry. I to ma byc wczesniej? ja juz o 8 mialam termin, a teraz do pracy wychodze. Milego dnia Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 12:04 Nasza Basiu...to juz tylko wypada zyczyc Ci spokojnej pracy Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 12:40 AL, do łóżeczka, Basia do pracy, a my postukamy w klawiaturę Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 12:51 Masz rację Zuzanka, przespać koniecznie się muszę. I tak już ledwo siedzę. Dobranoc Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 12:54 a ja zaczynam dzien o 6.30... Odpowiedz Link
m.maska Zorro.. 28.01.11, 14:11 Cos mi sie wydaje, ze Ty cos pominales...pod szpilka debatujemy na tematy "egzystencjalne" i to Twoje - wskazane byloby, zebys sie wypowiedzial co sam wolisz.... Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 17:43 Witajcie A gdzie mój przedpołudniowy wpis z powitaniem? Pewnie kliknęłam "edytuj".... Stereotypy w osądzaniu innych narodowości....Czytałam kiedyś, że najsurowiej osądzamy i najmniej przyjaźnie odnosimy się do sąsiadów. Niemcy, Rosjanie, Czesi - mamy do nich mnóstwo zastrzeżeń. Lubimy Hiszpanów czy Greków, choć patrzymy na nich nieco pobłażliwie. Nie przeszkadzają nam, ale przecież wiadomo, że jesteśmy od nich lepsi. Oczywiście nie jest to cecha jedynie Polaków - wszyscy tak reagują. Zmienia się to wtedy, gdy ożywiają się osobiste kontakty i nawiązujemy prywatne znajomości. Myślę więc że w przyszłość należy patrzeć z optymizmem. Dziś obserwujemy jeszcze jedno - w obliczu problemów, mamy obronę swoich wbrew oczywistości i rozsądkowi - przecież nie na tym polega duma narodowa, żeby udowodnić, że jesteśmy jak ta lilia skrzyżowana z różą na polu pełnym chwastów. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:06 I tu trafiłaś w sedno sprawy, Majeczko, niektóre narody już od zawsze uważały się za wyjątkowe, niekorzystna sytuacja geopolityczna robi ich jeszcze jeszcze bardziej wyjątkowymi, a jak dochodzą problemy gospodarcze, czy społeczne, to już koniecznie trzeba szukać powodów poza granicami kraju. I jest to przypadłość bardzo częsta i przekłada się na ludzi w kraju. Wszystko jest, albo będzie winą sąsiada zza płota, tylko piesek Kowalskiej suisia na moją wycieraczkę, gdy tymczasem mój Pikuś, jest najmądrzejszym na świecie i wręcz kłania się wszystkim przechodniom. Tylko moje dzieci są wyjątkowe i tylko mnie oszukuj przewrotna sprzedawczyni w sklepie. Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:23 Myślę, że dotyczy to każdego narodu...Może w różnym stopniu w różnych okresach, ale dotyczy wszystkich. Żydzi - są narodem wybranym, Niemcy - Naró Panów, Anglicy - Oni są tak wyjatkowi, że tego nawet udowadniać nie muszą, Francuzi - ich kultura nie ma sobie równych na świecie.... A to, co ja teraz tutaj piszę Czyż nie wystawia świadectwa również mnie? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:32 powiem tak...niektore narody sie zmienily, niektore malo, a inne wcale.Przynajmniej jesli chodzi o nowe pokolenie. Anglikom...ciagle jeszcze sie cos wydaje, chociaz powodow maja coraz mniej. Wlosi jak zwykle maja w nosie wszystko i to mi sie tak w sumie podoba...Niemcy - z powodu zbrodni dziadkow czolgaja sie ciagle na kolanach i boja sie w najdrobniejszych sprawach ostro sie postawic bo a nuz ktos im zaraz cos zarzuci....Francuzi - tym "para" ciagle jeszcze nie wyszla....Zydzi - nowe pokolenie coraz mniej podpiera sie Holokaustem...Austriacy - tam ciagle jeszcze panuje mentalnosc Franza Josefa.... To tyle moich obserwacji, ktore przszedlem prawie na wlasnej skorze... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:51 Eeeeeeee, Franz Josef, to takie wspominki, jak w Polsce te z książek Sienkiewicza. Ja mam w ogóle nadzieję, że młode pokolenia przyczynią się do zaniku, rozmycia tych narodowych "dziwostek", może dlatego, że nie przykładają do nich żadnej wagi. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:02 o nie, nie! Ja mam rodzine w Austrii, mase znajomych i jeden z nich jest nawet figura w ...Partii Monarchistycznej! Tak jest ciagle "küss die Hand"... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:17 Jesli chodzi o Niemcow, to prawda, oni sa nadal calkowicie zdominowani swoja wina... w koncu wlasnie dlatego jest to jedyny kraj w calej Europie, w ktorym autostrady sa bezplatne. Ilekroc Niemcy probowali wprowadzic oplaty na przejazd po autostradach podnosil sie wrzask krajow osciennych, ze to nazistowskie metody... noooo...mentalnosc Kalego Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:38 Nie wiem Majeczko, nie odczulam akurat tutaj czegos takiego... nie moge sie wypowiadac o innych Narodach, bo nie wiem jak tamte Narody to postrzegaja...turystycznie bedac gdzies, nie poznaje sie mentalnosci. Francuzi?... poznalam Francuzow jako turystka, wg mnie szowinisci - ale to moje odczucie. Poznalam takze tych, ktorzy wyniesli sie z Francji i zamieszkali w Niemczech, nie pochodzili z Paryza z ich opowiadan wylanial sie obraz...Paryz i cala reszta - skarzyli sie, ze wszelkie srodki ida tylko na Paryz, reszta okregow jest niedofinansowana... Bretania walczy o autonomie, niemal tak jak Baskowie z jednym uwzglednieniem, bez smiertelnych ofiar... wszedzie podobnie Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:41 co do Paryza to masz racje. Paryz to MY a reszta to...prowincja. I dlatego Francuzi tacy sa podobni do Polakow a Paryzanie do Warszawiakow. Tylko bogatsi.... Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 18:48 No właśnie...wszystko źle, dopóki nie pozna się kogoś bliżej Muszę powiedzieć, że spędziłam w Warszawie parę miesięcy i korzystałam wielokrotnie z uprzejmości warszawiaków. Spotkałam się z całkowicie bezinteresowną uprzejmością, pomocą, życzliwością. Naprawdę. A byłam osobą całkowicie obcą, wobec której nie mieli żadnych zobowiązań. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:00 Warszawiacy....tych prawdziowych z "korzeniami" do pradziadow wstecz jest niewielu....Reszta to naplywowa mieszanka. I teraz zalezy od szczescia na ktora "mieszanke" sie trafi... Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:13 Swoja droga Majeczko, nie dziwi mnie jakos, ze Ty sie spotkalas z zyczliwoscia... trudno jest byc niezyczliwym w stosunku do ludzi zyczliwych... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:37 No i jakie wnioski?, że wszędzie są ludzie, ludziska i ludziki. Zawsze wspominam w takich momentach Babcię ze strony ojca. Była prostą kobietą i nieprawdopodobnie prawym człowiekiem z niezłomnymi zasadami, była wspaniała i wyjątkowa, bezkompromisowa w stosunku do siebie, zawsze mówiła prawdę, nawet wtedy, gdy mogła jej zaszkodzić. Niekiedy mi ją przypominasz, Majeczko Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:46 Miłe jesteście....ale bez przesady AL. Jakoś tak jest, że Babcie są wyjątkowe. Znałam niestety bliżej tylko jedną z Nich (druga zmarła zbyt szybko), ....była kochaną ciepłą, mądrą i życzliwą wszystkim kobietą. Bardzo mi Jej brak. Odpowiedz Link
m.maska Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 19:58 Nooooo... Majeczko kiedys tam przypadnie Ci taka rola...a bobas bedzie mial ogromne szczescie miec taka babcie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 21:52 Ja też, Majeczko, tylko popatruję to tu, to w światło zielonorozproszonej latarni, a tak w ogóle to senność coraz mocniejszymi okowami mnie sciska. paaaaaaaaaaaaa... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 21:54 Dobranoc Maju Ja, jeszcze chwilę i też się kładę, ale muszę poczekać aż Antywirus, przestanie szukać robali Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Pobudka!!! 28 Styczen.... 28.01.11, 22:52 No! w końcu przeskanował wszystko, komputer czyściutki, to mogę iść lulu Spokojnych snów wszystkim życzę, czytaczom również. Dobranoc Mili Odpowiedz Link