Dodaj do ulubionych

Pocieszni potomkowie Draculi

15.02.11, 14:10
Fragmenty….
Natur+kosmos November 2010

Tim Flach:
W Texasie obserwowałem nietoperze na wolności, dlatego chciałem je koniecznie sfotografować w studio. Nie jestem klasycznym fotografem natury, obserwującym zwierzęta w ich naturalnym środowisku i dokumentującym ich życie. Inscenizuje je tak, jakbym miał do czynienia z ludźmi, których kompleksowy i wielostronny charakter chce uwydatnić na moich fotografiach. Do tego celu wydały mi się nietoperze szczególnie odpowiednie.
Kiedy ich opiekun przybył wraz z nimi do mojego studio, na początku fruwały niespokojnie. Nawiasem mówiąc, latają trochę niezdarnie, szczególnie podczas lądowania mają trudności. A kiedy w końcu udało im się zawisnąć na gałęzi, wydały mi się dużo bardziej atrakcyjne niż w powietrzu.
W ciągu dnia „zwisają” i śpią. Zastanawiałem się pod jakim kątem je fotografować, początkowo wykonałem kilka zdjęć polaroidem. Następnego dnia pracowaliśmy dalej, wziąłem zdjęcie z polaroidu i odwróciłem – efekt był niesamowity. Ujrzałem przed sobą istoty, które były zbudowane dokładnie tak jak człowiek: wyprostowany, twarz na górze, stopy na dole. I nagle miałem wrażenie, że spoglądają na mnie jak ludzie....
Image nietoperzy jest raczej negatywny, uważa się, że to zły omen, kiedy otulają się jak peleryna skórzanymi skrzydłami.
Wraz z zastosowanym przeze mnie trickiem, odwróceniem fotografii – postawieniem nietoperzy na nogach – wrażenie oglądającego zostaje także odwrócone. Niespodziewanie zauważa inny charakter tych zwierząt. Odnosi się wrażenie, że spogląda się w oczy stworzenia podobnego człowiekowi. Zaczyna się interpretować ich gesty i mimikę, wydają się one wesołe i słodkie.
To właśnie mój cel, by oglądającego poprzez moje portrety zwierząt konfrontować z jego własnym antropocentrycznym postrzeganiem...
Zdjęcia: Tim Flach
(tłum.własne z jęz. niemieckiego)
Obserwuj wątek
    • n.nutella Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 14:14
      https://i51.tinypic.com/lw4ux.jpg
      • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:21
        Ten po lewej, ma bardzo pokorne oczka smile
    • n.nutella Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 14:16
      https://i51.tinypic.com/wqq4o8.jpg
      • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:16
        Juz wczoraj o nich pisałam, maja bardzo przebiegle pyszczkiwink
    • n.nutella Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 14:19
      https://i51.tinypic.com/fequkz.jpg
      • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:23
        No ten, to już prawdziwy szpieg-kamuflant....na pewno z długą praktyką w kontrwywiadziewink
        • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:26
          Sama pisalas, ze wysylaja ultradzwieki...on chyba jest w trakcie - tak jakos sie przyczail, zeby nikt nie zauwazyl...
          • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:31
            Jest w trakcie....ale może czegoś innegowink
            • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:48
              a czego?
              • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:51
                Hmm, takiego spryciarza o wszystko można podejrzewaćwink
    • n.nutella Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 14:29
      https://i55.tinypic.com/2m9uud.jpg
      • n.nutella Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 14:49
        podpis na fotce:
        Mali aktorzy: jeśli tylko ogląda się ich "na stojąco" można rozpoznać ludzką mimikę i gestykulację.
        Czyż tych dwóch naprawdę nie wygląda jak zdolni odtwórcy ról w dziwacznej sztuce teatralnej?
      • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:27
        To właśnie o tym po prawej mówiłam, że jest papuśny, teraz, po bliższym przyjrzeniu się widzę, że nawet jest przysadzisty.
    • n.nutella Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 14:33
      https://i54.tinypic.com/osu8g1.jpg
      • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:29
        No a tu, to już wyraźnie nauczyciel wrzeszczy na ucznia-winowajcę
        • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:58
          Rozdarl sie przerazliwie...
          A wiesz AL, ze one mi tutaj czasami latem lataja za oknem...bede musiala chyba uwazac - wygladaja, jak male samoloty...
          • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 22:03
            Albo czarne myszy na minilotniachwink
            • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 22:05
              Minilotnie...dobre smile
              • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 22:12
                Strasznie się bałam tych minilotni, gdy byłam dzieckiem. Babcia mnie straszyła, że lobia wplątać się we włosy i wtedy trzeba golić głowę, brrrrrrrrrr
                • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 16.02.11, 00:47
                  Hihi... ciekawe, ze mnie opowiadano to samo... a bylo ich troche w okolicy w ktorej mieszkalam - czasami kiedy sie poznym wieczorem szlo, przelatywal taki wielki cien nad glowa, bezszelestnie smile
    • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:45
      Aten ???
      Z pyszczka wygląda na owieczkę..

https://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRMoU-w2tuN8Ydd5mq2C7Lfb-ImMm4cON1DTyhVdyZ8bQBYWyRQ
      • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:49
        wyglada niewinnie, ale nie wykluczam, ze pod peleryna trzyma maczuge...
        • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 15.02.11, 21:53
          Na pewno trzyma, tego byłyśmy już wczoraj pewne wink
    • m.maska Re: Pocieszni potomkowie Draculi 03.07.14, 14:29
      https://s14.directupload.net/images/user/140703/twosuptn.jpg

widziany z bliska... wyglada bardzo milutko smile
      • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 03.07.14, 18:24
        m.maska napisała:

> https://s14.directupload.net/images/user/140703/twosuptn.jpg
        >
        > widziany z bliska... wyglada bardzo milutko smile

Bo jest milutki - wygląda jak myszka w peleryncesmile
        • darima_ka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 03.07.14, 20:55
          A najważniejsze ,że zjada ogromne ilości komarów!
          • leziox Re: Pocieszni potomkowie Draculi 03.07.14, 23:40
            No to taki zamaskowany Zorro w sumie,w plaszczyku i z ciekawym wzrokiem, nietoperzy naturalnie nie obrazajac...
            • al-szamanka Re: Pocieszni potomkowie Draculi 04.07.14, 05:58
              leziox napisał:

> No to taki zamaskowany Zorro w sumie,w plaszczyku i z ciekawym wzrokiem, nietop
              > erzy naturalnie nie obrazajac...

big_grinbig_grinbig_grin
              • m.maska Śpiew nietoperza. 28.07.15, 13:54
                Śpiew nietoperza.

Kiedy mówimy o śoiewających zwierzętach, zwykle mamy na myśli ptaki z bardzo zróżnicowanymi trelami i starannym wykonastwie. Ale tak nie jest.
                Świat nietoperzy co i raz zaskakuje nas swoimi umiejętnościami i zwyczajami, w miarę jak współczesne techniki badawcze coraz lepiej umżliwiają ich podpatrywanie. O nowym sposobie oglądania świata przy pomocy fal dźwiękowych wiedziano już w drugiej połowie XVIII wieku. Autorytetu Cuviera, który uznał badania Spallanzaniego za błędne spowodował, że przez ponad 200 lat nikt nie odważył się podjąć badań nad 'obsłuchiwaniem' świata przez nietoperze. Dopiero w latach trzydziestych ubiegłego wieku ostatecznie ustalono, że nietoperze widzą świat uszami robiąc to w zakresie niesłyszalnym dla człowieka. W tym zakresie częstotliwości wysyłają też sygnały w obronie swojego terytorium. Jednak dopiero teraz okazało się, że to nie tylko są okrzyki, ale całe melodie, pięknie ułożone, ze swoimi frazami, sylabami i powtórzeniami oraz rytmem. Tak więc nietoperze posługują się ultradźwiękami nie tylko na sposób sonara, ale w taki sam sposób jak ptaki. Przekazują informacje o miejscu pobytu podczas zalotów, dają znać w sposób gatunkowo specyficzny o zakresie swoich terytoriów. Jak wykryto ostatnio, że ponad dwadzieścia gatunków nietoperzy posługuje się śpiewem jak ptaki.

Tak na przykład śpiewa Saccopteryx bilineata z rodziny upiorowatych (Emballonuridae). Krótkiej melodyjki posłuchać można tu): newsimages.sciencemag.org/science/344/6190/batsongsters/saccopteryx_territorial.mp3

www.antoranz.net/CURIOSA/ZBIOR14/C3500/3525_QZE12104_spiew-nietoperzy.HTM
                • rena-ta49 Re: Śpiew nietoperza. 28.07.15, 14:19
                  Miły dla ucha wydają dźwięk.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka