Dodaj do ulubionych

27 listopada - 1 Adwent

27.11.11, 00:25
https://i54.tinypic.com/1zq8u81.jpghttps://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-4w-1ff8.jpg
https://i54.tinypic.com/25rypg4.jpghttps://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-4x-f7e6.jpg

To bedzie pole do popisu dla Sakrala... smile
W Niemczech jest taka tradycja... w te pierwsza niedziele zapala sie pierwsza swieczke na adwentowym wianku... w ubieglym roku kiedy umiescilam ten adwentowy wianek podniosl sie krzyk, ze na forum, ze katolickie, chrzescijanskie, ewangelickie czy co tam jeszcze mialo to oznaczac... zapewne, dla osob wierzacych jest to symboliczne i wazne - ale co oznacza to dla niewierzacych?
Osobiscie poznalam zdeklarowanych agnostykow, ktorzy z przejeciem i wielkim zapalem szykuja sie kazdego roku do Swiat Bozego Narodzenia - wlasciwie o co chodzi? jak to mozliwe? to w koncu nie Ich swieto a Swieto osob wierzacych... ale to tak fajnie brzmi przeciez: tradycja, choinka, prezenty, ciasta, barszczyk, karp i zapewne takze oplatek...

A wiec? i wianek adwentowy prosze Kolezenstwa....
Nie obawiajcie sie, nie bede Was tym uszczesliwiac do samych Swiat...tylko tak przy niedzieli...kiedy trzeba bedzie odpalic kolejna swieczke... smile
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 02:21
      Ze specjalna dedykacja dla Sakrala.... wink

Loriot: Advent (link)
    • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 02:31
      Advent, Advent, ein Lichtlein brennt...

Advent, Advent,
      ein Lichtlein brennt!
      Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier,
      dann steht das Christkind vor der Tür!
      • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 02:40
        m.maska napisała:

> Advent, Advent, ein Lichtlein brennt...
        >
        > Advent, Advent,
        > ein Lichtlein brennt!
        > Erst eins, dann zwei, dann drei, dann vier,
        > dann steht das Christkind vor der Tür!
        >

Moze to ktos z wdziekiem przetlumaczy chociaz....
        strasznie mnie wczoraj zawstydzono, bo i wstyd to wielki, ze nie potrafie pisac czestochowskimi rymami... chyba przyjdzie mi sie zalamac... tam poeci taaaaaaaaaaaaaaacy, rymuja i rymuja jako te czestochowskie dziady a ja nie potrafie... strasznie mnie "gwiazdy w szafie" z tego powodu zawstydzily... to juz polowa nocy a ja wciaz nie moge otrzasnac sie bo ten wstyd taki wielki... ale to tylko gwiazdy w szafie...odwaznie troluja, raz jako Lopezy w ilosci chyba 7 moze nawet osmiu, bo pierwszy byl bez numeru, potem Lopez zmienil plec i przysiegal, ze obejrzal sie w lustrze i na 100% jest kobieta i nazywa sie... Partita... no to jak Partita, Ty i Ziuta?... hmm... w obecnych czasach wszystko jest dopuszczalne... a potem sie nagle narodzily Gwiazdywszafie...czyli konkretnie cos zupelnie bezplciowego... ja tam nie wiem co Ty masz Lopez w szafie - ale to na pewno nie sa gwiazdy.....
        • 1zorro-bis Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 06:40
          szybki "dziendoberek" i Ciao! Wracam za tydzien.big_grin
          • 1zorro-bis Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 07:03
            fagasom CIAO!big_grinbig_grinbig_grin

Wierszyki Nie-Poważne
            Re: Baju, Maju, będziesz w Raju....
            Autor: 1zorro-bis 27.11.11, 07:02
            Dodaj do ulubionych
            Odpowiedz cytując Odpowiedz
            Myszki moje, "podwórkowe" ja tu dzisiaj krótko
            czasu nie mam, jechac trzeba, wiec odpowiem "nutkom"
            Tra lala, tra lala byla sobie banda zla.
            Na Podwórku banda byla
            potem sie od "mundrych" zmyla
            Kalejdoskop zalozyla
            pare "nickow" se kupila
            ZORRO w klubie osadzila
            tra lala, tra lala, byla sobie banda zla.
            big_grinbig_grinbig_grin
            A teraz sobie mundrujcie dale podworkowe fagasy
            az Wam do wiosny zwiedna wasze k....... roslinki !
            Rymu nie ma? Wiosna bedzie to i rym bedzie!
            big_grinbig_grinbig_grin
            • sakral 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 08:57

kol.Maska pięknie przygotowała wątek
              I Niedziela Adwentowa

i chyba mogę w imieniu Koleżeństwa
              podziękować.

nie widzę problemu wierzących i niewierzących.

w wizerunek (symbol) Chrystusa wystarczy
              włożyć dobre rzeczy
              uniwersalne dla wszystkich.

a stajenka,kolędy,opłatek,stół wigilijny,
              i choinka (tradycja przyszła z Niemiec)
              jest piękna.

klopsiki w wigilijny dzień są zabronione,
              tak jak było za dziecka,tradycja
      • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 10:40
        Mogłabym przetłumaczyć, ale nieeeee, bez mistrzowskich rymów sensu się nie odda wink
        • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 10:41
          ....bo Majstra, prawdziwego majstra od rymów tu trzeba
          • maja-z-podworka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 11:03
            Witajcie...ale się działo!!!!!! Zostałam bohaterką smile wątku na calkiem mi dotychczas nieznanym forum! (Dzięki Maseczko, za pokazanie mi tego).
            WU - jeśli piszesz do mnie gdzieś w oddali, musisz jednak dawać jakiś sygnał - nie licz zawse na uprzejmość Maseczki. Chyba, że liczyłeś właśnie na brak odpowiedzi z mojej strony? Muszę przeczytać dokladnie, to Ci odpowiem. Tutaj, bo nie widzę powodu by przenosić nasze spory na całe forum GW.
            Idę czytać dokładnie smile. Do napisania.
            • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 11:32
              Już tak nie pokrzykuj, Majeczko, nie tylko Ty zostałaś bohaterką. Maseczka i ja także ( opis mojej skromnej osoby taki, że sama przed sobą drżę), teraz kolej na Zuzankę i Klarę .
              Dziewczyny, ino żywo, do konkursu poetyckiego stawać, rymy cenne produkować!!!! Ooooo, widzę, że Zuzanka już zaczęła. Nooooo, nie takie, nie takie, jeszcze dużo musisz, Zuzanko, rymy polerować, odkręcać i przekręcać, pruć i nawijać...dopiero może wtedy krzynkę Majstrowi dorównasz i pochwale dostaniesz. Ja tam nawet próbować nie będę, wstydzę się mojego grafomaństwa.
              • zuza_anna Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 12:01
                Niech ten się wstydzi, co innych krytykuje Droga AL! smile
                A teraz idę obiadek gotować. Miłego niedzielnego odpoczynku. Pa! smile
            • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 13:38
              No widzisz Majeczko... Wsciekly sie zajal nie tylko Toba ale przede wszystkim AL, potem mna - Ty znalazlas sie dopiero na trzeciej pozycji, ale to tylko dlatego, ze podobno nie znasz sie na zegarku.... smile
              No i niezawodny Ulisses - ten co to nikogo nie ocenia, tak pisze everybody's darling... nigdy i nikogo nie ocenia a juz w nastepnym zdaniu to robi - oczywiscie liczac na to, ze ludzie czytaja bezmyslnie i nie zastanawiaja sie nad tym co czytaja....bo tenze wlasnie Ulisses to on, jak sam wyznal, najpierw musial byc KIMS a dopiero w drugiej kolejnosci mogl byc soba - oj wielka to bieda, to kim byl do tego czasu, zanim osiagnal te "swoje szczyty"?...i ten Ulisses, co to pod wlasnym nickiem pisze dlugo i powaznie, ze On - to nie lubi okladac sie cepami... ON-Ulisses - to nie lubi, ale on jako Lopez w zawrotnej ilosci numerow tych Lopezow, to bardzo chetnie wpada tutaj z siekiera, byle tylko sobie nicka nie pobrudzic, a ja myslalam przez wiele dlugich miesiecy, ze to tylko Ziuta, vel, vel, vel.... a to i jako Partita przyszedl sobie potrolowaqc a ostatnio Gwiazdywszafie - gwiazda na pewno nie jest, chociaz w trolowaniu osiagnal juz mistrzostwo... zeby chociaz chcial gadac pod wlasnym nickiem, wtedy mialabym jedno pytanie: czy tym sposobem nakrecal Podworko i swoja opinie - "szlachetnego" juz na tvn-ie? oczywiscie, ze zaprzeczy - tylko, ze tak to juz jest, ze jesli ktos ma taka wprawe w trolowaniu, to musial te szlify gdzies zbierac...i mam w nosie fakt, ze On to akurat napisalby wierszem, ja nie mam ambicji bycia poeta, ale na mnie tez nie spada chmara motyli... i co wazniejsze, nie ruszam NIKOGO i NIGDY - dopoki nie ruszy mnie albo moich znajomych... a co Ciebie Ulissesie vel gwiazdywszafie vel lopez vel partita obchodzi moja rozmowa na innym watku, ktora Ciebie nie dotyczy? nie pierwszy to juz raz wchodzisz, zeby sie klocic - w tym jestes dobry - tylko brak Ci odwagi, zeby zrobic to pod wlasnym nickiem... jakie to smutne - ze nie masz na tyle kregoslupa, zeby pokazac swoje prawdziwe oblicze - tutaj kobiety maja wiecej dumy...
              • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:21
                Gdy tylko widzę nick partita, to duszę się ze śmiechu. Ulisses, zanim przyznał się, że to właśnie on jest tym trollem, zaklinał się, że spoglądając w lustro nie widzi mężczyzny. No tak, widział trolla
                • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:26
                  Teraz zaś, jako gwiazdywszafie, rozśmiesza mnie dodatkowo. Ciekawa tylko jestem ile jeszcze trollowskich nicków wymyśli człowiek, który zawsze zapewniał, że nigdy nie trollował
                • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:26
                  O nie, On sie zaklinal, ze jest kobieta... widocznie mial kryzys tozsamosci...
                  • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:38
                    m.maska napisała:

> O nie, On sie zaklinal, ze jest kobieta... widocznie mial kryzys tozsamosci...

Ależ oczywiście, świadczą o tym coraz to inne prześmieszne nicki....bo jakże brać poważnie taki nick jak partita (rodzaj żeński), gwiazdywszafie (liczba mnoga) czy lopez (rodzaj męski). A potem tak rozchwiana osoba przychodzi i poucza wszystkich o poprawnościach gramatycznych big_grin
                    • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:47
                      Mnie juz brak slow na to trolowanie - teraz stalo sie dla mnie jasne, dlaczego Ulisses nigdy nie wierzyl, ze my nie trolujemy - kazdy sadzi po sobie.... a ON byl tak bardzo opluwany przez trole, ze na ich tle mogl pojawiac sie jako oaza spokoju i zawsze ale to zawsze, zadal od troli, zeby mu pokazaly, gdzie on nieladnie pisal... a jesli sie nawet gdzies przeklikal i wypuscil trolowski post przez pomylke pod wlasnym nickiem, to wtedy nazywal sie to klon... i wierzylysmy mu...bo przeciez do glowy nam nie przyszlo, ze Ulisses??? no jakze to tak - ale jako Partita zademonstrowal takie mistrzostwo w trolowaniu, ze jasne jest, ze to sie nie pojawilo znikad, podobnie bylo z Lopezami a teraz Gwiazdywszafie... az przykro patrzec...
                      • maja-z-podworka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:34
                        Sajgon, jesteś pewien, że potrawka to dobry pomysł? Mnie zawsze wydawało się, że to dość mdła potrawa - chyba Sakral zasługuje na coś bardziej pikantnego... chyba, że to też w ramach umartwiania się.

--
                        AL, tak między nami.....może ja ich zabawię rozmową, a Ty leć po pomoc? Sytuacja staje się poważna....
                        • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:37
                          Majeczko... potrawka? ja bardzo lubie kurczaka w potrawce i wcale nie jest mdly... wcale a wcale... kurczak z ryzem w potrawce cytrynowej - gdyby mi sie to tylko chcialo ugotowac...
                        • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:39
                          Masz rację, Majeczko, Sakral bez przerwy się umartwia, szczególnie wyrywaniem kartek z kalendarza smile
                          • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:45
                            Pewnie dlatego, ze mu ich ubywa - niedlugo dostanie nowy.... na pewno mu sie humor poprawi... big_grin
                            • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:51
                              Na pewno!!!. Na Sylwestra, wtedy zobaczy ile do wyrywania będzie!!! I się ucieszy big_grin
                              • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:56
                                nooooooo....w przyszlym roku dostanie nawet jedna kartke wiecej - to sie nazywa GRATIS... smile
                                • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:11
                                  ależ niespodzianka, pewnie jeszcze o tym nie wie
            • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 16:24
              maja-z-podworka napisała:

> Witajcie...ale się działo!!!!!! Zostałam bohaterką smile wątku na calkiem mi doty
              > chczas nieznanym forum! (Dzięki Maseczko, za pokazanie mi tego).
              > WU - jeśli piszesz do mnie gdzieś w oddali, musisz jednak dawać jakiś sygnał -
              > nie licz zawse na uprzejmość Maseczki. Chyba, że liczyłeś właśnie na brak odpow
              > iedzi z mojej strony? Muszę przeczytać dokladnie, to Ci odpowiem. Tutaj, bo nie
              > widzę powodu by przenosić nasze spory na całe forum GW.
              > Idę czytać dokładnie smile. Do napisania.

WU moze miec pecha z tym pisaniem, ta "gwiazda z szafy" zreszta tez - chociaz "gwiazda" to raczej przyczlapuje za nami, a nie odwrotnie... poniewaz Zorro wyjechal, to nie powinien zaden z tych "panow" liczyc na to, ze bedziemy sie interesowac tym co oni gdzies tam produkuja... to musza juz bezposrednio pod naszym nosem robic... eeeh te stare nawyki - ciekawe kto tak nalogowo trolowal na Wyspach i doprowadzal ich do bialej goraczki.... bo ze wprawe "gwiazda" w trolowaniu ma, to pewne....
          • zuza_anna Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 11:07
            Duma co niektórego rozpiera,
            dlatego nosek wysoko zadziera...
            swoje rymy uważa za najlepsze,
            dlatego drugiego piszącego depcze wink

Dzień dobry Wszystkim! A ja rymuję jak umiem... niech se krytykują i się mądrują, że
            ich są naj...naj...a innych be wink Miłej niedzieli. Pozdrawiam smile
    • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 10:53
      Jak wiesz, Maseczko, z religią "zerwałam" w wieku lat 12-stu, tradycja, która jak poprawnie Sakral zaznacza, przyniesiona została z Niemiec, tez u mnie w miarę upływu lat dziwnie się rozwiała....wieniec adwentowy pozostał. Sama nie wiem dlaczego. Mam taki już bardzo stary, z szyszek, co roku go przyozdabiam jakimiś świecidełkami, co trwa 5min (na więcej czasu mnie nie stać z racji przeokrutnego lenistwa), i jeżeli nie zapomnę zapalam w kolejne niedziele świeczkę. Traktuje ten wieniec raczej jako sezonową ozdobę stołu, jako symbol oczekiwania odpada, bo i tak, zanim się obejrzę będzie już po świętach.
      • izydor88 Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 11:23
        Świątecznie się zrobiło na wątku.Zadumałam się,ale tylko na sekundę,bo NL wygania mnie do lasu.I słusznie,bo na dworze 10 stopni i piękne,zupełnie nielistopadowe słońce.
        Świeczkę adwentową zapalimy wieczorem.
        • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 11:40
          NL bardzo rozsądnie wink Cię wygania, Klaro.
          U mnie tez pogoda cudna, ale postanowiłam się lenić, a w przerwach lenistwa poczynić bardzo ważną pracę domową - zwlekam z nią już od miesiąca, no i nagrzewać czerwoną lampą moją łupiącą łopatkę.
    • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 13:20
      Witam Wszystkich smile
      Zorrku...spokojnej drogi i powodzenia.... smile tydzien caly? to kto NAM powie, na jakich forach sie NAMI napedzaja? Tys przeciez glowny wywiadowca Kalejdoskopu.....konkurencji nie masz... chyba przyjdzie mi rzeczywiscie zabrac sie sumiennie do pracy... bo jak tu odnalezc w tlumie nowych nickow np. trolujacego Ulissesa?... bez Ciebie - nie do pomyslenia.

A skoro pierwsza niedziela Adwentu - to Swieta juz tuz, tuz....
      • izydor88 Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 14:10
        W lesie było pięknie,ale wietrznie.Wypróbowaliśmy nasze nowe czapeczki - wczoraj zakupione - z serii Wind Stop.Czapka NL przypomina nakrycie głowy proboszcza,natomiast ja wyglądam w swojej,jak kardynał Wolsey z "Dynastii Tudorów".W dodatku przez te nauszniki nic nie słyszę...
        A trzeba było zachować ostrożność,bo w każdej chwili mógł się pojawić myśliwy,któremu tydzień temu uprowadziliśmy psa i nam,jak mawia Zorro - przylutować.Na szczęście spotykaliśmy tylko rowerowców i biegaczy.
        • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 14:19
          Biegaczy - kilka dni temu szlam po ulicy i mniela mnie taka "biegaczka" raczej szybkochodzaca... w samej podkoszulce - az mna zatrzeslo na jej widok - temperatura oscylowala tak okolo 5-7°...
          • izydor88 Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 14:35
            Nasi biegacze byli profesjonalni i mieli trzymające ciepło,a jednocześnie oddychające i co tam jeszcze..ciuszki.Mam w domu motorowo-rowerowo-łazika po czym się da,więc wiem,że tu można wydać każde pieniądze,na przedziwne gadżety.
            Gdzie te czasy,gdy człowiek zdobywał góry w pionierkach i ortalionowych ochraniaczach?
            Dobrze,że minęły...
      • sakral Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 17:32

piosenka
        Driving Home For Christmas

----------------------------------------------------

oddam się na pożarcie
        ale nikt mnie nie chcę

ja w roli ofiary - to lubię
        i już jedna zasługa więcej
        • sakral Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 17:47

książka "Każdy szczyt ma swój Czubaszek link

rozmowa - Maria Czubaszek w Trójce

książka już zamówiona,
          trzeba czytać
          i ten boski zapach,szelest i dotyk papieru
          orgazm
          • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 18:17
            Rzeczywiscie, jest Ona swietna - pamietam, jeszcze jak istnial taki program tv - RTL7... tam co tydzien grupa satyrykow omawiala ostatnie wydarzenia - byla to kopia niemieckiego programu z RTL-u ale po polsku, M.Czubaszek brala w tym dosyc czesto udzial - byla narpawde dobra... a druga, juz niestety niezyjaca swietna satyryczka byla Ewa Szumanska.
            • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 18:19
              O, program byl pt. "siedem na siedem" a potem "loza szydercow"
              • maja-z-podworka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:10
                Powinnam się odezwać, ale jak zagłębiłam się w Dysputę, to wsiąkłam na amen. Nie bardzo wierzę w to co widzę...Muszę to przeczytać raz jeszcze więc WU na odpowiedź poczeka. Muszę mieć na to trochę czasu.
                Klaro - jechałam wczoraj drogami w górach - było pięknie. Wyobrażam sobie, że w lesie było podobnie. smile
        • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 18:10
          sakral napisał:

>
          > oddam się na pożarcie
          > ale nikt mnie nie chcę
          >
          > ja w roli ofiary - to lubię
          > i już jedna zasługa więcej

Co z Toba Sakral? czy powinnysmy sie juz zaczac martwic? shock
          • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:01
            No właśnie, takie ogłoszenie o chęci oddania się na pożarcie, jest wysoce niepokojące sad
            • mr.sajgon Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:38
              Al tylko sie nie smutaj mi smile
              • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 19:45
                Eeetam, zaraz smutaszenie smile Sakral parę klopsików dostanie i zaraz mu depresja przejdzie.
                • mr.sajgon Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:26
                  Więc dbajcie o niego smile
                  • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:37
                    Jeszcze jak dbamy: czytamy wszystkie jego linki i oglądamy wszystkie filmiki smile, nie mówiąc o tym, że wspólnie dociekamy jaka ilość klopsików wystarczy na trzy dni dla dorosłego mężczyzny.
                    • mr.sajgon Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:52
                      Pzrepraszam ze pytam, jaka ilosc ? smile
                      • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 20:59
                        Kolega Sakral jest specjalista od klopsikow z kaparkami i czym tam jeszcze... On wie.
                        Tylko radze Ci Mister, nie wzoruj sie na nim - bo to nie kazdy zoladek wytrzyma.
                        Kol. Sakral jada np. tatara (trzydniowego) z jajkiem i na deser 800ml lodow czekoladowych... przeciez to bomba kaloryczna jest...o tym ze to mieszanka wybuchowa, nawet nie wspominam.
                        • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:12
                          tak, tak, pamiętam, że te trzy dni dosłownie mnie dobiły wink
                          • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:27
                            mam tylko nadzieje, ze jajko tam trzy dni na tym tatarze nie lezakowalo, tylko wbil je jednak w ostatniej chwili wprost ze skurupki... big_grin
                            • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:29
                              Nie wiadomo, faceci inaczej postrzegają czas wink
                      • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:02
                        Nie jest to tajemnica: prawdopodobnie wychodzi ich za każdym razem 15, wielkość i waga nieznane, co znacznie utrudnia szacowanie dziennego zapotrzebowania
                        • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:03
                          A poza tym nie wiemy, co do tego? ziemniaczki? sos?...a jasli tak - to jaki?
                          • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:09
                            podejrzewam, że kiszona kapusta wink
                            • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:29
                              Sa tu takie Königsberger Klöpse i domyslam sie, ze stad wlasnie te kaparki... bo te wlasnie klopsiki sa serwowane z sosem kaparowym - dobre to jest - plus ziemniaczki i ogorek, najlepiej kiszony....
                              • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:31
                                Jakoś to do mnie nie przemawia - wolę tylko i wyłącznie ziemniaki w mundurkach....przede wszystkim dlatego, że same się gotują
                                • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 21:35
                                  Aaaaaaaaa kiedys wspominalas o jakichs ziemniakach, ktorymi handluja na Christkindlmarkt... w tym roku chyba wyskocze na taki do Mannheim... to jak to sie nazywa?
                                  • al-szamanka Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 22:05
                                    Ofenkartoffel...big_grin
                                    • m.maska Re: 27 listopada - 1 Adwent 27.11.11, 22:08
                                      no tak... ale pisalas, ze one sa serwowane z czyms tam....
          • mr.sajgon Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 19:37
            cie zjem w potrawce.

Cholera czego to sie nie robi dla przyjaciol wink
            • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 19:42
              Tak daleko zajść nie możesz, Sajgonie, kanibalizmu w Kalejdoskopie jeszcze nie mieliśmy
              • mr.sajgon Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 20:27
                Najpierw musze go przepytac czy zjadliwy jest smile
                • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 20:33
                  Podejrzewam, że jest dobrze podprawiony kaparkami, ponieważ często wspomina, że dodaje je do klopsikówbig_grinbig_grinbig_grin
                  • mr.sajgon Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 20:51
                    Trzeba bedzie cos na ostro przyrzadzic smile
                    • m.maska Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:02
                      Aaaa to nie tak do konca Mister... bo kol.Sakral jest jeszcze milosnikiem lodow czekoladowych tudziez szarlotki. Od kiedy powiedzialam mu, ze ponoc faceci lubia serniki, dostosowuje sie do zwyczaju i przyokazji szarlotki, spozywa takze sernik smile
                      • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:19
                        i to się właśnie nazywa "Zgubny wplyw Kalejdoskopu"
                        • mr.sajgon Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:36
                          al-szamanka napisała:

> i to się właśnie nazywa "Zgubny wplyw Kalejdoskopu"

O tym juz piesni spiewaja smile
                          • m.maska Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:40
                            Az tak źle? shock
                            • m.maska Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:44
                              bo my tutaj tacy skandalisci jestesmy, co sobie pisza prawde i... kiedys tak ladnie to Mister napisales... nie owijamy hmm... w pozlotke i nie zawiazujemy kokardka - a tego sie nie lubi, zwlaszcza jesli ma sie "co nieco" za uszami...ma byc ladnie, cmoki, ogolna milosc i harmonia a jesli cos jest nie tak, to miotla do zamiatania pod dywan idzie w ruch.... a PIEKNE WZNIOSLE WIELKIE nicki, przybieraja postac Partity, Lopezow czy nagle blyszcza w szafie jakies Gwiazdy - zeby NAS pouczac.....bo oni to NIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIGDY.... pod wlasnym nickiem
                          • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:48
                            a gdzie, a gdzie ??? big_grin
                      • mr.sajgon Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:35
                        Sernik Sacral moze okazac sie strzalem w dziesiatke smile
                        • m.maska Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:36
                          CO TO ZNACZY????????????? shock czy mamy Go teraz chronic przed Toba?
                          Help!!!!! ludozerca? shock
                        • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:50
                          no i znowu się wystraszyłam....jaki strzał ?
                    • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:03
                      Byle nie tabasco
                      • mr.sajgon Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:37
                        Postawie sobie dzban wody z lodem na wszelki wypadek do tego Tabasco smile
                        • m.maska Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 21:47
                          Blaaaaaaaaaaaad, woda na tabasco - to nie jest metoda - gdzies o tym czytalam - o cos tam chodzi, ale juz nie pamietam... crying
                        • al-szamanka Re: Sakral nie martw sie, zrobie ci przysluge i 27.11.11, 22:00
                          big_grinbig_grinbig_grin
                • m.maska Aaaaaaaaaaaaaaaaapel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.11.11, 21:22
                  Do Wszystkich posiadaczy kabrioletow...
                  Uprasza sie Kolezenstwo a zamkniecie na noc dachow samochodow... inaczej, moze sie narobic...i bez szufli sie nie obejdzie....

https://www.bilder-hochladen.net/files/itqm-5h-58a2.jpg
                  • al-szamanka Re: Aaaaaaaaaaaaaaaaapel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.11.11, 21:25
                    Mnie się nie tyczy, mam tylko małego, zardzewiałego punto...i na pewno nie jest to kabriolet big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                    • m.maska Re: Aaaaaaaaaaaaaaaaapel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.11.11, 21:33
                      Ale ladnie to wyglada....
                      To dotyczy Zorro - ale On to tego jaguara nawet latem na noc przykryl - a pogoda byla ladna...i cala droge jechal z otwartym dachem - jechalam za nim, to w koncu wiem... wiatru w tych wlosach mial potem tyle, ze hoho i jeszcze troche... dlatego mysle, ze go jednak zamknal...bo w dorge ruszyl, Merolem....nie wiem wprawdzie co to za marka jest, ale chyba duzy wink
                    • sakral ukłony 27.11.11, 21:49

moja próżność została przez Koleżeństwo zaspokojona.
                      niech Wam Bóg wynagrodzi (w cierpliwości)
                      (klopsików z 1kg. wychodzi 12)

przypomniał mi się świetny tekst
                      naszej uroczej kol.AL
                      Spoza Siebie z 28 stycznia (tekst watry grzechu)

ja coś z tego mam (oczywiście przy pewnych korektach)
                      styl i nieład
                      niechlujna elegancja
                      • al-szamanka Re: ukłony 27.11.11, 21:54
                        no i znowu przedobrzyłam, ale to tylko dlatego, że dobrze Ci życzę, Sakralu

Hmm....masz na myśli zasypkę dla niemowląt?
                        • al-szamanka Re: ukłony 27.11.11, 21:56
                          ...jako korekta, oczywiście big_grinbig_grinbig_grin
                      • mr.sajgon Re: ukłony 27.11.11, 22:00
                        Uklony Sacral smile
                      • izydor88 Re: ukłony 27.11.11, 22:05
                        No cóż,ja w przeciwieństwie do AL lubię kryminały.A prowadzący śledztwo musi być właśnie taki - lekko pokiereszowany przez życie,coś z Chandlera,Mankella,a nawet rodzimego Krajewskiego.
                        Martwi mnie tylko wiek bohaterów,ostatnio taki jeden - po przejściach i ze znużeniem na pooranej zmarszczkami twarzy miał...38 lat!
                        • m.maska Re: ukłony 27.11.11, 22:07
                          Bo niektorzy tak maja, ze wczesnie ich zmarszczki dopadaja....
                        • al-szamanka Re: ukłony 27.11.11, 22:09
                          Zdecydowanie za mało lat, ale niektórzy mają takie zmarszczki prawie że od dzieciństwa , jak rottweilery wink
                        • sakral Re: ukłony 27.11.11, 22:20
                          38 lat to dużo czy mało ?

z niemieckiego będzie to Tagesrytmus

to
                          i nie tracić czasu na ludzi którzy znają
                          odpowiedzi na wszystkie pytania

to mnie odmłodziło (psych. i fizy.)
                          • m.maska Re: ukłony 27.11.11, 22:28
                            sakral napisał:

> i nie tracić czasu na ludzi którzy znają
                            > odpowiedzi na wszystkie pytania

>
                            > to mnie odmłodziło (psych. i fizy.)

Sakral, czy mozemy to uznac za motto tego forum?

W tym zdaniu juz jest WSZYSTKO.....
                            • sakral Re: ukłony 27.11.11, 22:50
                              motto ? a potrzebne nam to
                              każdy z nas od drugiego się uczy

a
                              38 lat dotyczy
                              wpisu kol.Klary
                              a nie mojej osoby

pamiętam w pracy (miałem 20+kilka lat)
                              mojego kumpla i mnie tak przedstawiano
                              Statler i Waldorf 33s.You Tube

i tak mam do dzisiaj.
                              • m.maska Re: ukłony 27.11.11, 23:18
                                Aaaa to wiem, ale mnie chodzi o te "strate czasu"... big_grin
                                • sakral Re: ukłony 27.11.11, 23:33

nie zauważyłem u Koleżeństwa
                                  cechy
                                  teraz pytanie,i natychmiast
                                  odpowiedź

wszystko wiedzący są nudni,i
                                  kradną czas.

• m.maska Re: ukłony 27.11.11, 23:43
                                    big_grinbig_grinbig_grinbig_grin............... Saaaaaakral... ja to nic nie wiem...im wiecej pracuje, tym wiecej mam pracy... im wiecej czytam, tym bardziej utwierdzam sie jak malo wiem.... crying

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka