Dodaj do ulubionych

Masa krytyczna

30.07.12, 19:32
za wiki

"Masa krytyczna materiału rozszczepialnego – minimalna masa, w której reakcja rozszczepienia przebiega w sposób łańcuchowy, czyli każde jedno rozszczepienie jądra atomowego inicjuje dokładnie jedno następne rozszczepienie. W masie mniejszej od masy krytycznej reakcja zainicjowana rozszczepieniem spontanicznym zaniknie, w masie większej od masy krytycznej reakcja będzie przebiegała w sposób lawinowy, tzn. jedno rozszczepienie wywoła więcej niż jedno rozszczepienie."

Ciekawa sprawa, prawda? Wystarczy inicjacja przy pomocy określonej masy i coś się dzieje.
Czy masa krytyczna dotyczy tylko materiałów promieniotwórczych???
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 19:38
      Kiedyś natknęłam się na pojecie masy krytycznej modlitwy, określającej od jakiej liczby modlących się zależy jej efekt

Pierwiastek kwadratowy z jednego procenta populacji, jest masą krytyczną pola morfogenicznego
      • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 19:50
        A cop to takiego pole morfogeniczne?
        Ponoć jest to coś takiego, co powstaje za każdym razem, kiedy myślimy jakąś myśl. Im więcej ludzi myśli te sama myśl, tym silniejsze jest pole
        • mr.sajgon Re: Masa krytyczna 30.07.12, 20:17
          W takim razie Al, jestem myslami z toba. smile
          • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 20:24
            mr.sajgon napisał:

> W takim razie Al, jestem myslami z toba. smile

smile Wg teorii masy krytycznej modlitwy potrzeba mi takich 617-stu Sajgonów, aby wytworzone przez nich pole było na tyle silne, że mogłoby w mgnieniu oka wyleczyć moje kolano smile
            • mr.sajgon Re: Masa krytyczna 30.07.12, 20:56
              Nie moglas wczesniej dac znac, to bym sie sklonowal 617 razy big_grin
              • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 21:24
                617-stu Sajgonów????!!!!!! eeeee, straciłbyś swoją wyjątkowość, taki rozsiany na setki żyć.
                Lepiej nająć jakąś demonstracje i podprogramować ją do tworzenie korzystnego dla mnie pola smile
    • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 20:19
      I najśmieszniejsze, że łączy się ostatnio pola morfogeniczne z teorią próżni i polami torsyjnymi Szypowa
      • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 22:06
        Ach, zapomniałam o Akimovie...jest w jednym zaprzęgu z Szypowem
        • al-szamanka [...] 30.07.12, 22:07
          Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
        • al-szamanka Re: Masa krytyczna 30.07.12, 22:08
          to tak dla "zainteresowanych" tematem
          • al-szamanka Re: Masa krytyczna 04.08.12, 18:45
            Ponoć każdy człowiek wytwarza pola torsyjne, odzwierciedlają one niejako jego wewnętrzny stan rzeczy.
            Czy myśląc jakaś konkretną myśl (która też jest polem) można nią wpłynąć na stan(zakłócenie) pola torsyjnego człowieka?
            Tak sobie w weekend rozważam...
            • al-szamanka Re: Masa krytyczna 07.08.12, 13:31
              W międzyczasie dotarłam do źródeł, które bardzo krytykują teorie próżni i zaprzeczają jakiejkolwiek użyteczności pól torsyjnych. Kto ma racje?
              • al-szamanka Re: Masa krytyczna 11.08.12, 23:19
                Dotarłam do jeszcze dziwniejszych informacji: ponoć pola torsyjne w ogóle nie istnieją, ale wykorzystuje się ich właściwości w coraz większej ilości urządzeń shock shock shock
                I jak tu coś takiego zrozumieć, wykorzystuje się coś, czego nie ma shock

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka