al-szamanka 26.09.12, 08:51 Moja Mama powiedziała mi kiedyś, że parę minut po moim urodzeniu stwierdziła, iż będzie ze mnie wesoły człowiek z dużym dystansem do świata. Dlaczego? Otóż obie piąstki miałam mocno zaciśnięte i wyraźnie pokazywałam figę. Być może to jej wspomnienie wpłynęło na mnie najbardziej; od tego czasu, gdy mam problemy, gdy coś mi niepotrzebnie głowę zaprząta, wykonuję ten mój własny, zredukowany "gest Kozakiewicza" i od razu jest lepiej Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Pokazać figę ;-) 26.09.12, 12:10 Ha, no dobrze, ten gest w kraju dosyc powszechnie kiedys uzywany, nie jest tutaj w Niemczech dobrze postrzegany - ma zupelnie inny wymiar. Kiedy bylam pierwszy raz w Niemczech z wizyta u mojego brata, w rozmowie z nim(na szczescie) wlasnie cos takiego pokazalam, byl przerazony. Wtedy dowiedzialam sie, ze jest to gest propozycji... tak wiec lepiej tego unikac... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pokazać figę ;-) 26.09.12, 17:19 To chyba regionalne takie, bo u mnie ma znaczenie praktycznie takie samo jak w Polsce Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pokazać figę ;-) 26.09.12, 17:22 Moja Babcia zawsze mówiła, że pokazać komuś figę jest porządniejsze niż pokazywanie języka...a w moim domu rodzinnym bardzo się uważało, aby język, szczególnie przy jedzeniu, był niedostrzegalny Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pokazać figę ;-) 27.09.12, 11:57 Wyróżniałam się na podwórku i w szkole. Wszystkie dzieci pokazywały język, pluły, kopały, pisały na ścianach jesteś głupi/a - ja pokazywałam figę Odpowiedz Link
matri_caria Re: Pokazać figę ;-) 27.09.12, 15:18 Taką niszę sobie znalazłaś U mnie na podwórku pukało się w głowę, albo kręciło kółka na czole, języki też były pokazywane. Kopania nie przypominam sobie. Odpowiedz Link
m.maska Re: Pokazać figę ;-) 27.09.12, 16:45 Nie no dla mnie to znaczenie "figi" w ogole nie laczy sie z tego reakcjami... oznaczalo raczej, wlasnie analogie do gestu Kozakiewicza... "akurat, nie mysl sobie, fige dostaniesz..." kolka tez sie krecilo Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Pokazać figę ;-) 27.09.12, 18:06 matri_caria napisała: > Taką niszę sobie znalazłaś No właśnie taką, o pojemności dziecięcej piąstki -teraz już większej, ale efekt ciągle ten sam Odpowiedz Link