Dodaj do ulubionych

Stereotypy.

28.12.12, 09:43
Pozwól Masko.
Człowiek wciąż uczy się a podobno muzyka łagodzi obyczaje. Ja zawsze postrzegałem Niemców jako tych złych. Patrząc na clip to zupełnie inni ludzie dzisiejsze pokolenie. Są tacy jak my. Chcą się bawić, kochać Chcą żyć teraźniejszością tak to widzę. I dobrze. Tak się zastanawiam. Czym Hitler wtedy Ich porwał, no czym. Taki mądry i zdyscyplinowany Naród a tak dał się zwieść. Myślę że powinniśmy się dogadać a przeszłość grubą kreską. Przecież jesteśmy sąsiadami i jedno powiem. Nie żyjmy jak Kargulowe plemię smile uczmy się od mądrzejszych nie zapominając kim my jesteśmy i skąd wzrośliśmy.. Bo jesteśmy Polakami i zawsze Nimi będziemy smile
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 11:28
      Czarek, nie zapominaj jakie wtedy byly czasy, jak ten kto mial media mogl manipulowac spoleczenstwem...malo kto mial radio...
      Hitle porwal masy ale nie wszystkich... tych ktorych nie porwal - zmusil... dzisiaj nie byloby to mozliwe... mlodziez ma inne pomysly na zycie, na wolny czas, niz wtedy. Nikt by ich dzisiaj nie oderwal od komputerow i dyskotek, zeby sciagnac na jakies wiece... dzisiejsza mlodziez nie ma idoli, Niemcy nie klada nacisku na "patriotyzm" bo to im akurat nie wyszlo na dobre w przeszlosci.
      • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 12:26
        Mieszkasz tam od lat więc wiesz co mówisz. Ja do dzisiejszych Niemców nie mam nic, nie można obciążać za przeszłość tych młodych którzy tak fajnie się bawią. Ni mąćmy Im spokoju i Narodowej dumy - że są tym kim są. I my też. Jesteśmy Polakami i Ich sąsiadami i żyjmy w spokoju. I jedna uwaga. Historia. Wojna Powstanie nigdy nie będzie wymazane. Bo to niemożliwe. Ale gniewać się na siebie /na obecne pokolenie/ nie powinniśmy. Powinniśmy budować mosty porozumienia. To trudne, wiem. Babcia gdy żyła to mówiła mi - nie wierz nigdy Niemcowi. Urodzona w Bydgoszczy bita w rozbiorach przez Niemca nauczyciela za to że mówiła po Polsku na przerwie. Komu wierzyć ? bo chcę dobrze Masko ale nieufność wyssałem z mlekiem. Ale podziwiam Ich. Jak są zjednoczeni czego nam brak.
        • seledynx Re: Stereotypy. 28.12.12, 12:44
          Czarek, ze wzruszenia się popłaczę z tego co napisałeś.
          Idź zanieś Hitlerowi kwiaty na grób, jeśli gdzieś taki jest
          • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 14:21
            No to się porycz. Myślisz że nie mam po Rodzinie doświadczeń ? choćby stary. Z Powstania wywieziony wpierw do Pruszkowa później do Szczecinka. Wcześniej bity kolbami przez gestapo dookoła św Wojciecha. Nie pouczaj mnie. Mamy wciąż się żreć ? wiem że Maska wsiąkła tam i inaczej nas postrzega . Ale ma dużo racji. Że było minęło. W pamięci zachowajmy, niemieckie zbrodnie ale jesteśmy sąsiadami. Czy dzisiejsi młodzi Niemcy mają raka nazizmu ? nie sądzę.
          • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 14:51
            seledynx napisał:

> Czarek, ze wzruszenia się popłaczę z tego co napisałeś.
            > Idź zanieś Hitlerowi kwiaty na grób, jeśli gdzieś taki jest

Kiszka....Ty jestes porabany....
            • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 14:52
              u Ciebie to jest albo czarne albo biale...
              • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 15:22
                Masko niech sobie pogada smile tyle Jego. My tam swoje wiemy co nie ? smile
                • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 15:40
                  Własnie jestem po rozmowie z Janeczką. Ona jest mądra, ma wyczucie i Jej głos dla mnie jest bardzo ważny. Mówi że masz rację ale by trzymać rękę na pulsie. Geny ? na Jej Rodzinie Niemcy dokonali kiedyś strasznej zbrodni. Ale ile można tym żyć. Tamci już poumierali, także Jej Rodzice ale Ci młodzi....są sympatyczni tak Ich postrzegam i moje dzieci też. Jakoś trzeba żyć, ułożyć się nie zapominając kim się jest. Bo szanując Niemców wiem że jestem i zawsze będę Polakiem. Ty też Marto smile
                  • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 15:53
                    Dzisiaj bylam na stacji benzynowej, kiedy placilam rachunek dziewczyna za lada sobie podspiewywala i podawala mi to o co prosilam tanecznym ruchem... powiedzialam, ze ma jest juz w nastroju sylwestrowym... a ona na to, ze nie, ze lubi swoja prace a jeszcze kiedy muzyka gra, to jest szczesliwa smile czy to byla czystej krwi Niemka, tego nie wiem... i to nie ma znaczenia... kiedys pokazalam fotke z Jarmarku... mlode Niemki nie sa ani brzydsze ani ladniejsze niz mlode dziewczyny w innych krajach...
                    W salonie samochodowym, w ktorym kupowalam samochod i do ktorego jezdze z byle bzdura, obsluguje mnie mlody czlowiek o nazwisku Wilk... to nie jest akurat niemieckie nazwisko...
                    W obecnych czasach to duze ryzyko rzucic sie z takim durnym zdaniem do Niemki/Niemca jak to napisal Kiszka... moze sie okazac, ze mowi do najczystszej krwi Polaka, Czecha, Francuza, Anglika....itd....

https://www.bilderload.com/bild/224833/dscn62540024YJ7U.jpg
                • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 15:41
                  Mieszkam w tym kraju ponad 30 lat i rzeczywiscie wiem....natomiast nie poznaje mojego wlasnego kraju pod tym wzgledem... mojego miasta nawet - kiedy slysze o tym, ze na Rynku doszlo do rasistowskich wystapien np....
                  • kicho_nor Re: Stereotypy. 28.12.12, 15:50
                    Masko
                    Zrób sobie sylwestrową fryzurę typu: piorun rąbnął w szczypiorek
                    • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 16:19
                      dobry dowcip Kicho smile Maska ma fajne blond piórka więc spoko wink Maseczko, masz rację. Niemki są bardzo ładne a te na zdjęciu to już w ogóle. To stereotyp, ale piękne dziewczyny. Bo i tu i tu są zakapiory smile Polki też bywają wstrętne a np z Niemek to Pani P. Wiesz o której mówię ? bardzo piękna kobieta. Na razie. Kicho nie ubliżaj Maseczce smile praw Jej komplementy bo Maseczka zasługuje na nie smile
                    • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 16:21
                      Kiszka, Nowy Rok powitaj w nowych kalesonach...
                      • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 16:23
                        big_grin
                      • al-szamanka Re: Stereotypy. 28.12.12, 16:37
                        m.maska napisała:

> Kiszka, Nowy Rok powitaj w nowych kalesonach...

W takie cuda, to ja już naprawdę nie wierzę
                        • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 17:17
                          Stary często opowiada o okupacji. Ma prawo. Także iwcześniej, gdy ze wsi przyjechał by się załapać. Miał kooorwa prawo. Opowiada np jak na Starówce wychodzili z kanałów. Brudni i śmierdzący a Oni /mieszkańcy/ Ich witali jak bohaterów - mieszkańcy Starówki Flagi biało czerwone wisiały.. Dziś pierdolą takie smutki. Gdy zmarł mi Pawełek to pojechałem na Starówkę zamówić portret. Trafiłem na Ukraińca. Bardzo przyzwoity gość. Wypiliśmy chyba z litra i pogadaliśmy. Bardzo się wypłakał. Ożenił się z Niemką i zostawiła go, zabrała dziecko nad czym bardzo płakał. Na ścianie wisiały portrety chłopaczka. Nie wtrącam się nie moja sprawa.. Ale Ukraińca bardzo polubiłem. Chciałbym znów Go spotkać. Może wróci na Stare ? chętnie dam Mu się sportretować smile i wypiję z Nim morze wódki smile na pohybel stereotypom smile wracaj kolego smile
                          • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 18:05
                            Staram się nie być uprzedzony. Ty Masko i AL jesteście na emigracji. Ja to szanuję bo też mam rodzinę na emigracji. Nie powiem gdzie bo i po co. Wy tam wsiąkliście. Al w Austrię Ty Masko w Niemcy. Jesteście częścią tamtej społeczności chociaż tubylcy nie kumają tego. Ale tak jest. Czujcie tam się dobrze a wiedzcie że tu w kraju macie bratnie duszy, ja nią jestem smile pzdr.
    • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 19:32
      Kiszkonorze.... no i co? wolasz, wolasz a tylko echo Ci odpowiada.....
      Wyjechali na zimowisko.... big_grinbig_grinbig_grin
      • al-szamanka Re: Stereotypy. 28.12.12, 20:04
        Wołania nie słyszę, ale łazi jak taki bezpański...big_grinbig_grinbig_grin
        • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 20:09
          Wlasnie zauwazylam.... smilesmilesmile
          • czarek_sz [...] 28.12.12, 21:23
            Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum .
            • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 21:32
              Czarek, wyrazaj sie byle jak ale sie wyrazaj....
              • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 21:39
                Przepraszam sad
                • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 22:03
                  Dobranoc. Kicha ma pożywkę. Spadam.
                  • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 22:23
                    Myślę Masko że to co zbanowałaś to spoko. Oki, zbanowałaś Twoje prawo. Ale myślę że nic takiego tam nie było. Więc dlaczego kooorwa kawka ???? dobra wyciełaś i git ale przykro mi. Cześć Ryjku smile
                    • czarek_sz Re: Stereotypy. 28.12.12, 23:11
                      Wiesz Maseczko że znowu słucham smile i nie muzyka ale młodych patrzę smile jednak coś widzę Ty nie ? pzdr idę spać..
                    • m.maska Re: Stereotypy. 28.12.12, 23:12
                      Nie zbanowalam, nie wycielam a ocenzurowalam.... a to roznica wink
                      • czarek_sz Re: Stereotypy. 29.12.12, 00:17
                        Dziękuję i dobranoc smile cześć.
                        forum.gazeta.pl/forum/w,101385,141375266,141375266,Muzyka.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka