al-szamanka 01.07.14, 18:33 ... tuż pod moim tak ukwieconym balkonem... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al-szamanka Re: i znowu 01.07.14, 18:43 ... bo kosy znowu uwiły gniazdko tuż obok balkonu Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 01.07.14, 18:51 i jak je chcesz tym razem uchronic przed napastnikami? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 01.07.14, 19:10 m.maska napisała: > i jak je chcesz tym razem uchronic przed napastnikami? Nie mam pomysłu, przecież nie będę ingerować w naturę. Odpowiedz Link
darima_ka Re: i znowu 01.07.14, 19:40 To już chyba drugi "rzut"? Widocznie czują się tam bezpiecznie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 01.07.14, 19:43 darima_ka napisała: > To już chyba drugi "rzut"? > Widocznie czują się tam bezpiecznie. To prawda, ale niestety, pierwszy "rzut" coś zjadło (ku mojej rozpaczy i długotrwałej traumie). Może pośród listowia tego drzewka będą miały więcej szczęścia. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 01.07.14, 19:52 Pisząc o pierwszym "rzucie" miałam na myśli ten sprzed trzech laty. forum.gazeta.pl/forum/w,101385,123991180,123991180,GNIAZDKO.html Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 02.07.14, 06:01 Padało dzisiaj w nocy porządnie, a ta dzielna ptaszyna murem siedziała całą noc na jajeczkach, chroniąc je przed chłodem i deszczem. Gdy zaglądam, zerka tylko na mnie małymi ślepkami i nie boi się. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: i znowu 02.07.14, 06:57 Jak matka chroni i pod skrzydłami swymi trzyma Miłego dnia Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 02.07.14, 10:18 Trzy lata temu fascynowalismy sie tym gniazdkiem... potem byly juz otwarte dzioby i co? cos zezarlo to niewypierzone jeszcze dobrze... ja tak nie chce Odpowiedz Link
czarek_sz Re: i znowu 02.07.14, 10:19 Piękny balkon ma AL. Widać że bardzo kocha kwiaty, jak moja Janeczka który wyciąga ode mnie co może na różne kwiaty. Balkon też mamy ukwiecony a Janeczka jak AL dba żeby kwitło na nim jak najwięcej. Ptaszki też przylatują i siadają na skrzynkach i doniczkach ale niestety nie tylko - pełno robactwa również. Wieczorem na suficie przy balkonie pełno lokatorów - jakieś skorki, koniki polne nwet, meszki, komary itp stworzonka. Trudno, one też chcą żyć i nigdy ich nie zabijam ani nie wyganiam. Żyjemy sobie w symbiozie. - Co nie Kogut ? Odpowiedz Link
leziox Re: i znowu 02.07.14, 10:45 Ty sie ciesz ze Ci do mieszkania skorpiony nie wlaza, modliszki, tarantule i inne mamby, poniewaz w sferze umiarkowanej zyjemy. Jeszcze...Ale przemysl pracuje dzielnie nad tym, coby i nas uszczesliwic tropikalnym paskudztwem. Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 02.07.14, 10:55 Jeszcze nie... bo juz stada ogromnych pajakow, ktore przypuszczalnie zeszly na lad z jakiego statku na wybrzezu Morza Polnocnego wedruja w stadach do kilku tysiecy na poludnie i na wschod, 200km w ciagu roku i ta plaga rozrasta sie w zastraszajacym tempie. www.n-tv.de/wissen/Eingewanderte-Riesenspinne-breitet-sich-aus-article11684246.html Odpowiedz Link
czarek_sz Re: i znowu 02.07.14, 11:00 Lezio ma racje - efekt cieplarniany spowoduje że robactwo i szczury nas zeżrą !!!! ślubna boi się zauszników ale co zauszniki znaczą jak zmutowane tarantule i skorpiony nas dopadną. Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 03.07.14, 14:25 A u mnie w ogrodku pojawil sie dzisiaj taki gosc... wyraznie mial pokrecony zegar biologiczny. Z tak bliska nigdy nie widzialam nietoperza, byl malutki, zmiescilby sie w dloni, gdyby zlozyl skrzydelka. I jaki cierpliwy, dal sie bez trudu fotografowac, dopiero po chwili postanowil jednak poszukac, na piechote, bardzo nieporadnie, jakiegos ciemnego miejsca. Odpowiedz Link
darima_ka Re: i znowu 03.07.14, 21:09 Stracił orientację?,są to zwierzęta nocne, posługuję się głównie echolokacją. Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 03.07.14, 21:27 Moze odpadl, bo nocowal a raczej przesypial dzien pod dachem... nagle spadl pod nogi mojej sasiadki z ktora rozmawialam i byl przerazony. Odpowiedz Link
darima_ka Re: i znowu 03.07.14, 21:04 Wszystkim mającym balkony zazdroszczę tego kawałka mieszkania. Mieszkam w bloku gdzie nie ma balkonów,bardzo mi go brakuje Usiadłabym czasem na chwilę z kawa odpocząć,ksiązkę poczytać ,czy kawę wypić wśród kwiatów Na sześc bloków 2 nie mają balkonów. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 03.07.14, 21:15 darima_ka napisała: > Wszystkim mającym balkony zazdroszczę tego kawałka mieszkania. > Mieszkam w bloku gdzie nie ma balkonów,bardzo mi go brakuje > Usiadłabym czasem na chwilę z kawa odpocząć,ksiązkę poczytać ,czy kawę wypić > wśród kwiatów Mam loggię, czyli kryty z boków i przodu. Nawet mogę się opalać tak, jak mnie Bóg stworzył i nikt nie widzi. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 05.07.14, 09:17 Deszcz zaczął padać o czwartej nad ranem, teraz już się przejaśnia, a moja ptaszka (nazwałam ją Klementyna) nie rusza się z gniazda. Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 05.07.14, 10:46 U Ciebie pada? u mnie wczoraj bylo 30° alw przez noc zrobilo sie jakos ponuro Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 05.07.14, 11:27 m.maska napisała: > U Ciebie pada? u mnie wczoraj bylo 30° alw przez noc zrobilo sie jakos ponuro : > ) > Wczoraj też był tutaj upał, a wieczorem sauna, ale z nadmiaru pracy w firmie nawet tego nie zauważyłam Odpowiedz Link
super.halusia Re: i znowu 05.07.14, 11:34 Przy nadmiarze pracy wiele rzeczy się nie widzi Odpowiedz Link
al-szamanka Re: tylko dwa 10.07.14, 19:12 Po trzecim jajku nie ma ślady, ale dwa maluchy podrosły znacznie. Pojawiają się piórka Odpowiedz Link
al-szamanka Re: tylko dwa 12.07.14, 07:39 Dzisiaj są jeszcze większe, ale Klementyna tylko na moment opuściła gniazdo(bo pada) i nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 13.07.14, 10:54 Bardzo się maskują wśród liści, ale wyraźnie widać, że są już mocno opierzone i niesamowicie urosły. Te dwa maluszki wypełniają już całe gniazdko. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: i znowu 13.07.14, 11:01 m.maska napisała: > no to niedlugo Ci odleca... fruuuuuuuuuu byle przed odlotem nic mi ich nie zjadło Odpowiedz Link
darima_ka Re: i znowu 13.07.14, 16:53 Oby nie,bo gdyby taki wybrał się na spacer byłoby krucho pewnie Odpowiedz Link
m.maska Re: i znowu 14.07.14, 13:16 O to chodzi, takie klaskanie wabi potencjalnych mysliwych. Poprzednie tez sobie spokojnie zyly dopoki nie zaczely sie odzywac. Odpowiedz Link
darima_ka Re: i znowu 13.07.14, 16:52 Szybciutko rosną te maluchy,matka musi dobrze karmić Odpowiedz Link
m.maska Re: moje dwa głodomorki 14.07.14, 11:37 Dziob otwarty... czeka na jedzenie. Jesli w takim tempie beda rosly, to niedlugo zabraknie im miejsca w gniazdku Odpowiedz Link
al-szamanka Re: moje dwa głodomorki 14.07.14, 11:59 m.maska napisała: > Dziob otwarty... czeka na jedzenie. > Jesli w takim tempie beda rosly, to niedlugo zabraknie im miejsca w gniazdku Już muszą uważać, aby nie wypaść A jak kląskają, gdy podlatuje matka - jak uporczywe komary Odpowiedz Link
darima_ka Re: moje dwa głodomorki 14.07.14, 18:13 Czym szybciej urosną tym szybciej zaczną z gniazda wybywać, spieszno im do fruwania. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: dzisiaj jeszcze większe 15.07.14, 19:49 darima_ka napisała: > Fajnie już opierzone. A pomyśleć, że 10 dni temu takie małe golasy z nich były Odpowiedz Link
darima_ka Re: jeden kosik bardzo ciekawsko patrzy 16.07.14, 19:01 Młode są bardzo ciekawskie. Odpowiedz Link
al-szamanka niesamowite.. 17.07.14, 19:07 są już tak duże, że lada moment opuszcza gniazdo Odpowiedz Link
darima_ka Re: niesamowite.. 17.07.14, 21:32 Fajnie tak obserwować jak te maleństwa z dnia na dzień rosną. Rodzice widocznie dobrze karmią potomstwo,a Ty dajesz im doskonałe warunki i nie przeszkadzasz. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: niesamowite.. 18.07.14, 05:45 m.maska napisała: > Widac, ze dobrze odzywione Bardzo dobrze i przez to leniwe - zajrzałam do nich przed chwilą, nawet nie zwróciły na mnie uwagi. Odpowiedz Link
darima_ka Re: niesamowite.. 18.07.14, 18:37 al-szamanka napisała: > m.maska napisała: > > > Widac, ze dobrze odzywione > > Bardzo dobrze i przez to leniwe - zajrzałam do nich przed chwilą, nawet nie zwr > óciły na mnie uwagi. Najedzone pewnie śpią i rosną Odpowiedz Link
al-szamanka wyleciały 18.07.14, 18:48 Zaglądałam do maluszków-już-niemaluszków dzisiaj rano przed wyjściem do pracy. Spały smacznie. A teraz gniazdko puste - poleciały w szeroki świat Odpowiedz Link
al-szamanka Re: wyleciały 18.07.14, 19:36 m.maska napisała: > i tyle je widzialas... juz nie wroca raczej I bardzo się cieszę... ptaki przecież wylatują z gniazd Odpowiedz Link