Dodaj do ulubionych

Wrócił krzyż

23.09.16, 20:07
"Dziś krzyż wreszcie wrócił: - Ten krzyż to symbol Europy - wartości chrześcijańskich i to one znalazły znowu swoje miejsce w centrum. Bogu dzięki! - powiedział Gericke"

telewizjarepublika.pl/wreszcie-krzyz-wraca-do-parlamentu-europejskiego,38355.html
Obserwuj wątek
    • m.maska Re: Wrócił krzyż 23.09.16, 20:11
      No i dobrze, bo jeszcze by tego brakowalo gdyby usuneli gwiazdki z flagi unijnej... ktore wg Komora symbolizowaly panstwa i jedna z nich jakoby miala byc polska... hahaha.... a tu niestety, te gwiazdki symbolizuja aureole Matki Boskiej.
    • al-szamanka Re: Wrócił krzyż 23.09.16, 20:13
      Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie.
      Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto cię stracił.

Chyba tak samo jest z krzyżem.
      • czarek_sz Re: Wrócił krzyż 23.09.16, 21:57
        Nie jestem ortodoksem religijnym i nigdy nim nie będę ale uważam że krzyż wpisał się w tradycję Europy jak żaden inny symbol. Czy się mylę ? z wielu słów i to takich bardzo zmiennych które wypowiedział za życia JP 2 zapamiętałem te słowa : brońcie Polacy krzyża, o krzyżu na Giewoncie wspomniał. Że ten krzyż stoi i ogarnia całą Polskę od Tatr aż po Bałtyk. Wyryły mi się te słowa w pamięci na zawsze.
        • czarek_sz Re: Wrócił krzyż 23.09.16, 21:58
          Znamiennych miało być przepraszam.
        • al-szamanka Re: Wrócił krzyż 24.09.16, 08:32
          czarek_sz napisał:

> Nie jestem ortodoksem religijnym i nigdy nim nie będę ale uważam że krzyż wpisa
          > ł się w tradycję Europy jak żaden inny symbol.

Jestem najzupełniej Twojego zdania. Jestem co prawda wierząca, ale nie mam nic wspólnego z religią, chociaż wychowałam się w tradycji i jest ona ciągle dla mnie ważna, bo jest to coś, co łączy nie tylko naród, ale i rodziny. I o tym wiedzą niewierzący i gnostycy, gdyż nadal obchodzą Święta Bożego Narodzenia, kupują choinki... ale tokują, że krzyż nie ma prawa wisieć w szkołach, czy urzędach - a już durnowate są argumenty, że obraża religijne uczucia np. muzułmanów.
          W Austrii krzyż wisi wszędzie i oprócz tych nienormalnie poprawnych nikomu nie przeszkadza.
          Dzisiaj skandaliści wyrzucają krzyż i chcą nam na siłę wcisnąć jako tradycję wyuzdane pochody gejów, czemu jestem mocno przeciwna... bo czy ktoś widział równie obleśne pochody hetero?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka