m.maska Re: Marzec 01.03.18, 13:05 Wybralam sie dzisiaj na zakupy do polskiego obwoznego sklepiku. -3° niby nie tak znowu zimno - ale wystarczajaco zim,no zeby zmarznac stojac w niedlugiej kolejce. A teraz wynagradzam sobie to kawa i polskim torcikiem makowym. Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 01.03.18, 13:06 ups... torcik makowy, to moje okreslenie, ale nazwa handlowa to: Makowa Księżniczka. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 01.03.18, 14:14 Makowa ksiezniczka brzmi...ladniej Comfort food to koniecznosc przy takiej pogodzie Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 01.03.18, 18:00 U mnie było dzisiaj -18C w ciągu dnia temp.do-8C wzrosła. Czesław Niemen "Nim przyjdzie wiosna" Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 01.03.18, 14:28 "Czyli... marzymy o wiośnie." Aure trzeba potraktowac, jak to mowia po polsku - lajtowo... Pomarzyć dobra rzecz - Barbara Dunin i Zbigniew Kurtycz Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 01.03.18, 15:24 W te zimne dni śpię do oporu, jak suseł. Ale i tak nastrój jakby lepszy, chociażby dlatego, że o 7-ej rano jest już jasno Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 01.03.18, 18:43 Coś podobnego, w życiu nie widziałam takich zamarzniętych wąsików. Ciekawe czy wydają dźwięki, gdy foczka raptownie poruszy łepkiem. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 02.03.18, 13:00 al-szamanka napisała: > Coś podobnego, w życiu nie widziałam takich zamarzniętych wąsików. > Ciekawe czy wydają dźwięki, gdy foczka raptownie poruszy łepkiem. > > Fajna byłaby to muzyka Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 01.03.18, 19:28 a74-7 napisał: > Oj,strasznie to wyglada , > jak po ataku jezozwierza Dlatego biedna foczka tak ślepki z przerażenia wytrzeszczyła Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 02.03.18, 09:58 No i co, zapowiadali, że w nocy temp. zacznie się podnosić, a tu klapa. Nawet teraz jest jeszcze -5°C, tyle, że słońce siarczyste, więc liczę na to, że do wyjścia do pracy świat mi ogrzeje. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 02.03.18, 13:10 a74-7 napisał: > Oj,strasznie to wyglada , > jak po ataku jezozwierza Pocieszeniem może być,ze mrozy odpuszczają. Noc jeszcze była mroźna,ciśnienie gwałtownie spada ,pojawią się chmury i cieplej się zrobi. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 02.03.18, 16:13 Komu odpuszczaja ,temu odpuszczaja , znowu sniezy i sniezyc ma do 7pm.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 02.03.18, 16:15 Niebo biale, dachy biale,trawa biala, kot wrocil w bialej czapce nawet zapomnialam w ktorym miejscu rosly krokusy... Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 02.03.18, 16:49 Przez te poprzednie dni bylo mrozno, ale sucho... dzisiaj pojechalam na zakupy, -0,5° wszystko ok... a potem weszlam do jednego sklepu, pojechalam do kolejnego - pobylam tam nie dluzej niz 25 minut, wychodze: ZIMA prosze panstwa pelna geba - samochod w snieznej czapie. Pretensje moge miec jednak tylko do siebie, bo zapowiadali, trzeba bylo jechac wczesniej a nie czekac na spelnienie prognozy pogody. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 02.03.18, 17:15 Oooo ,to wielka chmura jest , ze od ciebie do mnie siega Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 02.03.18, 17:43 Cos mi sie wydaje, ze to chyba jednak odwrotny kierunek ma... koniecznie chcialas sie podzielic tym co masz "najlepszego" Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 02.03.18, 22:55 No a skad te wiatry? no skad? przeciez nie z poludnia - bysmy cieplej mieli. Zawsze z Wysp do nas cos przywieje... ja nie twierdze, ze to wasze - to "dobre" to wam Ameryka wysyla Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 03.03.18, 12:08 -1° oszukuja... a mialo byc +7° minimalna 0°... dachy wciaz biale, a to oznacza, ze jeszcze do zera nie doszlo. A jutro to ma byc juz prawie wiosenne 11° ciekawe co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 03.03.18, 15:21 Rano jeszcze -1, teraz +6... ptaki zaczęły natychmiast inaczej szczebiotać, powietrze zapachniało wiosną - aż chce się oddychać Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 03.03.18, 16:43 Spiesze doniesc ( jak ladnie brzmi, ze snieg sie rozplynal , temperatura na plusie ,znaczy plus 4, krokusy i zonkile przetrwaly! Uffff! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 03.03.18, 19:09 A nie mówiłam, że przetrwają, to waleczne kwiaty Zobaczysz jak będą chciały siebie i Ciebie wynagrodzić za ten przestój i buchną pięknem bardziej niż zazwyczaj. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 03.03.18, 19:22 Teraz potrzebujemy troche sloneczka .Zapowiadaja niestety deszcze na kilka dni , a ja juz pomyslalam o wczesnych bratkach na swieta i nawet je nabylam . Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 04.03.18, 07:12 Prognoza pogody obiecywała halniak i wiosnę... tymczasem w nocy spadł śnieg - mam już tego dość! Szczęście, że cały dzień dzisiaj pracuję. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 04.03.18, 08:22 al-szamanka napisała: > Prognoza pogody obiecywała halniak i wiosnę... tymczasem w nocy spadł śnieg - m > am już tego dość! Szczęście, że cały dzień dzisiaj pracuję. > U mnie noc mroźna,ale teraz słońce robi swoje Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 04.03.18, 11:25 U mnie mialo byc 11° - siega na razie do 3 - ciekawe czy w ciagu dnia podskoczy do tych obiecanych. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 04.03.18, 12:45 Mamy plus 10 stopni, chmury przetykane promykiem slonca.ale juz po 2giej dolaczy deszczyk. Idziemy na hinduskie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 04.03.18, 15:37 U mnie w pracy okna potwierane na osciez... wywietrzamy zime, bo snieg juz sie stopil i ciepli sie wiosna. Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 04.03.18, 16:06 U mnie 7°, poprawili prognoze na 8°... tez mi "prognoza", ktora odczytuja z termometru. Im bardziej nowoczesne urzadzenia, tym mniej miarodajne prognozy. Lepsze daja ogrodnicy i gorale. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 04.03.18, 17:15 Bylam pewna ze tylko my ze starym bedziemy w restauracji, a tu prosze - swiat z zona byl glodny, very busy! Tak samo w sklepach...ludziska z radoscia wychodza z ukrycia. Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 05.03.18, 13:01 Wiosna prosze Pani... u mnie tez sie zaczyna budzic i w koncu na termometrze obiecane 11°. Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 05.03.18, 14:43 I to jeszcze nie koniec... w miedzyczasie polecialo jeszcze w gore, slonce swieci, 13°, ptaki szaleja. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Marzec 05.03.18, 16:00 m.maska napisała: > I to jeszcze nie koniec... w miedzyczasie polecialo jeszcze w gore, slonce swie > ci, 13°, ptaki szaleja. Doszło do ponad 5....i na dzisiaj to wszystko rozbudziło nadzieję na...lepsze jutro bo jeszcze wczoraj raniutko było -17... nie jestem przemocowcem, ale Marzankę mogę utopić już dzisiaj... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 05.03.18, 21:00 "nie jestem przemocowcem, ale Marzankę mogę utopić już dzisiaj...wink" Z checia pomoge . Wyjatkowo niecierpliwie czekam na dluzszy cieply spell w tym roku. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 07.03.18, 14:24 Troche slonca , wiec moge pokazac moja mala wiosne Moje prywatne krokusy,wlasna reka... ;-D jest tam maly nieuzytek pod plotem z ktorym nie wiem co mam zrobic wiec eksperymentuje Mycie chodnika nastapi wkrotce Zonkile pieknie sie pozbieraly po ataku zimy tu caly lan Odpowiedz Link
rudka-a Re: Marzec 07.03.18, 16:23 Aż poszłam zobaczyć, czy przebiśniegi się pokazały. I nic. Dopiero dzisiaj stopniały resztki lodu i śniegu. Krokusy będą, ale w późniejszym terminie wtedy, kiedy zapomnisz już, że były ) no, taki mamy Pani klimat. Pod tym płotem, to ja widziałabym figurki ogrodowe ;DD Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 08.03.18, 04:45 Śliczna ta Twoja rozkwitłość, pani a74 . Bujna i soczysta - widać, jak wiosna w niej pulsuje. Wczoraj też widziałam krokusy, ale żonkili ni widu ni słychu. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 08.03.18, 07:50 al-szamanka napisała: > Śliczna ta Twoja rozkwitłość, pani a74 . Bujna i soczysta - widać, jak wiosna > w niej pulsuje. > Wczoraj też widziałam krokusy, ale żonkili ni widu ni słychu. > > Żonkile tylko w marketach Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 15.03.18, 12:35 "albo gustowna zabe na plecach" A kicius moze byc ? Najbardziej pasowaly by tu dwa zeliwne zurawie, wiem, wiem, ale tu zazwyczaj podajemy sobie z sasiadka kawusie przez plot i plotkujemy ;-D Odpowiedz Link
rudka-a Re: Marzec 15.03.18, 18:53 a74-7 napisał: > "albo gustowna zabe na plecach" > A kicius moze byc ? > > Najbardziej pasowaly by tu dwa zeliwne zurawie, wiem, wiem, > ale tu zazwyczaj podajemy sobie z sasiadka kawusie przez plot i plotkujemy ;-D Aaa, pewnie, że może być kiciuś.....alee dlaczego on taki trochę..jakby przestraszony? ja umiesciłabym tam...pawia ...z takim rozłożystym ogonem ale zdaje się ciasnawo trochę to i taki 'robi robotę' ) przemysl to Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 16.03.18, 15:30 rudka-a napisała: > a74-7 napisał: > > > "albo gustowna zabe na plecach" > > A kicius moze byc ? > > > > Najbardziej pasowaly by tu dwa zeliwne zurawie, wiem, wiem, > > ale tu zazwyczaj podajemy sobie z sasiadka kawusie przez plot i plotkujem > y ;-D > > Aaa, pewnie, że może być kiciuś.....alee dlaczego on taki trochę..jakby przestr > aszony? > ja umiesciłabym tam...pawia ...z takim rozłożystym ogonem > ale zdaje się ciasnawo trochę to i taki 'robi robotę' ) > przemysl to > > > > Cos mi mowi, ze te pawie to jakies skrzyzowanie z bocianem Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 16.03.18, 16:39 naogladal siem czlowiek pawi w zamorskich podrozach i marudzi...;-D Ogrodkowy kiczyk mial byc Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 08.03.18, 07:49 U Ciebie już prawdziwa wiosna,nam przyjdzie jeszcze trochę poczekać. Rano zaledwie 1C na plusie,ale słońce w ciągu dnia zrobi swoje Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 08.03.18, 10:52 a74-7 napisał: > Troche slonca , wiec moge pokazac moja mala wiosne > Moje prywatne krokusy,wlasna reka... ;-D > Twoje prywatne krokusy - cudne. U mnie sasiad od kilku dni grzebie w ziemi tzn. od momentu kiedy sie ocieplilo. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 08.03.18, 10:02 Stary pytal dzis od rana ,czy wole rajstopy czy ponczoszki ;-D Aaaaaa... Mamy miedzynarodowy dzien dzisiaj Wiec dla wszystkich pan, bo femimistki pewnie nie swietuja Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 08.03.18, 10:45 Hehe, w Austrii nie obchodzi sie tego, nie ma gozdzikow tak jak niegdys w Polsce Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 08.03.18, 10:52 U nas rowniez nie obchodzimy, ale stary mi przypomnial....te PRLowskie ponczoszki i gozdziki Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 09.03.18, 10:41 No i znowu marzymy o wiosnie , aura szaro-bura . Ptaki spiewaja.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 09.03.18, 17:50 Zaczelo padac,wylaczono nam slonce . Wczoraj ostatnie sniegi szalaly w zach czesci kraju pod nazwa "Pest from the west" w przeciwienstwie do poprzedniego sztormu "beast from the east" Angielski humor hehe, latwiej sie z tym zyje A tymczasem pada i padac MA! Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 09.03.18, 18:50 U mnie w nocy lalo niesamowicie - zapowiadali taka pogode na caly tydzien - na szczescie dzisiaj jakos na chwile przestalo i moglam bez parasola popychac wozek z zakupami po parkingu. Cieszy nawet to Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 09.03.18, 21:01 oj tam , trzeba bylo zamowic zakupy netowo... wrzucili by pod drzwi Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 09.03.18, 21:11 Sporo byłam na powietrzu dzisiaj... jeszcze w zimowej kurtce, a tu zrobiło się 14°C, zgrzałam się niemożliwie i to mnie zmęczyło tak, że z mojego parkingu do mieszkania ledwie już powłóczyłam nogami. Chyba zmęczenie wiosenne Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 10.03.18, 11:13 Hurrrrrra, właśnie jako tako odgruzowałam mieszkanie, temp. na zewnątrz zwyżkuje - postanowiłam nagrodzić się długim, wiosennym marszem Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 13.03.18, 19:27 Przeniesiony z niedzieli na dzis Dzien Matki obchodzilam My treat , zamowienie na krewetki bylo wiec....malo finezyjne bylo, ale zniknelo szybko,po czym angielskie apple crumble z lodami nawet sesji nie doczekalo Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 14.03.18, 12:47 a74-7 napisał: > Dzis taka pogoda ,ze mozna suszyc pranie w ogrodku U mnie pada deszcz a temp. spada. Zapowiada się powrót mrozu.brrrrr Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 14.03.18, 16:42 Ufff,wlasnie skonczylam! Pranko wyschlo w 2 godziny( wietrznie) trawa zgolona front & back,mopy na hortensjach obciete,ja padnieta . Na jutro i pojutrze zapowiadaja deszcze, a mroz na weekend... zaklinanie wiosny trwa... Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 16.03.18, 15:35 U mnie dzisiaj, do tej chwili bylo juz wszystko, ponuro, deszczowo a potem slonecznie... teraz sie to zmienia znowu w kierunku szarosci. Najlepsze jednak bylo to, ze jadac sluchalam radia i zapowiadano, ze dzisiaj niestety w calym regionie, szaro, buro i byle jak a w tym momencie swiecilo slonce i bylo niemal bezchmurne niebo - nie wspomnieli nawet, ze moga byc gdzies jakies przejasnienia. No ale, od jutra spadek temperatury i powrot zimna. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 16.03.18, 22:16 m.maska napisała: > U mnie dzisiaj, do tej chwili bylo juz wszystko, ponuro, deszczowo a potem slon > ecznie... teraz sie to zmienia znowu w kierunku szarosci. Najlepsze jednak bylo > to, ze jadac sluchalam radia i zapowiadano, ze dzisiaj niestety w calym region > ie, szaro, buro i byle jak a w tym momencie swiecilo slonce i bylo niemal bezch > murne niebo - nie wspomnieli nawet, ze moga byc gdzies jakies przejasnienia. No > ale, od jutra spadek temperatury i powrot zimna. > U mnie teraz -3 i śniegiem daje Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 16.03.18, 17:09 U mnie identyczna pogoda ,godzina slonca po czym brudne chmury i kolejne przejasnienie.Ale udalo sie w pore uciec przed deszczem Stary chcial opalac sie w ogrodku,wiec wyciagnelam go do krolewskiego ogrodka Henryka VIII przy Hampton Court Palace. Maja troche wiecej zonkili i narcyzow niz my w ogrodku Jeszcze 2 tygodnie i beda zolte trawniki Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 16.03.18, 21:56 Na tej focie moj stary widzi postac niosaca krzyz fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ue/ka/ax5j/EUod9xgvWzmYD8a5rX.jpg Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 17.03.18, 12:52 a74-7 napisał: > U mnie identyczna pogoda ,godzina slonca po czym brudne chmury i kolejne przeja > snienie.Ale udalo sie w pore uciec przed deszczem > Stary chcial opalac sie w ogrodku,wiec wyciagnelam go do krolewskiego ogrodka > Henryka VIII przy Hampton Court Palace. > Maja troche wiecej zonkili i narcyzow niz my w ogrodku > Jeszcze 2 tygodnie i beda zolte trawniki > > Tak pięknie mieliśmy ubiegłą sobotę i niedzielę. Dziś śnieg przykrył kwiatki Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 16.03.18, 17:52 Śliczne, kwietne łany... eeech, być pszczołą i tak sobie latać między tymi cudami Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 16.03.18, 20:54 Palac jest niezmiernie ciekawy .Bylam trzy razy i ciagle zabraklo czasu na obejrzenie wszystkiego. Obecnie podzielili ogladanie na 6 roznychetapow/ tematow ,kazdy trwa ok godziny...zdecydowanie potrzeba kilku wizyt. Tu malenkie co nieco z netu kilka wnetrz ( kliknac na obrazek i powiekszyc ) albertamotophoto.blogspot.co.uk/2013/11/inside-hampton-court-palace.html Masa detali do wchloniecia ...plus historia ,kilku wlascicieli,przerobek,intryg, nawet duchow Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 17.03.18, 11:42 No i jak tu zwiedzac takie palace podczas jednego pobytu? jak sie ma na miejscu to mozna zrobic kilka podejsc... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 17.03.18, 16:48 ...plus historia ,kilku wlascicieli,przerobek,intryg, nawet duchow big_grin Kazdy z wladcow ktorzy byli w posiadaniu Palacu probowal przebudowac go do wlasnego widzimisie ;-D Kiedy Henryk VIII skonczyl swoje przerobki ok 1540,Palac byl jednym z najnowoczesniejszych na tamte czasy. Mial bowiem korty do tenisa, do gry w kulki,ogrod dla romansujacych par ,park dla mysliwych. W Palacu byly rowniez wielkie kuchnie,spora Kaplica wielka jadalnia, niezliczona ilosc garderob a nawet nowosc na tamte czasy-toalety z biezaca woda i odplywem do Tamizy znane jako Great House of Easement w ktorym zasiadalo jednoczesnie okolo 28 osob Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 16.03.18, 22:17 al-szamanka napisała: > Śliczne, kwietne łany... eeech, być pszczołą i tak sobie latać między tymi cuda > mi > > Zmarzną biedne kwiatuszki,idzie mróz. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 17.03.18, 05:29 Eeeetam, w Anglii chyba tego mrozu jednak nie będzie... nawet u mnie tutaj jak na razie nie ma, a zapowiadali -10. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 17.03.18, 12:51 al-szamanka napisała: > Eeeetam, w Anglii chyba tego mrozu jednak nie będzie... nawet u mnie tutaj jak > na razie nie ma, a zapowiadali -10. > U nas zapowiedzieli największy mróz z soboty na niedzielę,nawet do -15C Od wtorku podobno ocieplenie. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 17.03.18, 11:05 Bardzo wietrzna noc,temperatura spadla z +13 (wczoraj )do -1 w nocy; teraz mamy 0 i sniezy horyzontalnie. Zapowiadana katastrofa w postaci od 1 cm do 3cm albo wiecej .... Dobrze ,ze mamy sobote.... kolejni znajomi dzwonia pozdrawiajac "Merry Christmas" Wogle ostatnio trup sie gesto sciele, strasza brakiem gazu , dzis rowniez brakiem wody ; ot takie drobne niewygody zycia w miescie ;-/ Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 17.03.18, 16:04 Musialam wyskoczyc do sklepu, ,dzis St Patrick Day ( Irlandia) a zeby do szczescia niczego nie brakowalo jest Grand Slam 6 Nations w Rugby w Twicks gra Anglia & Irlandia . Chlopaki w koszulkach tankowali w lokalnych pubach piwko na dworze bo nie miescili sie w srodku,a wiatr mamy wyjatkowo jadowity....jakies -7.Teraz ze stadionu slychac zielone wzgorza w wykonaniu Ajryszow. Po meczu bedzie rock& roll albo river dance w okolicy Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 17.03.18, 17:05 Jak ja nie znoszę jadowitych wiatrów!!! U mnie będzie ponoć taki we wtorek, ale i dzisiaj nieźle zacina i przez to zimno się czuje, chociaż termometr +7 pokazuje. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 18.03.18, 05:14 Najważniejsze, że nie spadł obiecany śnieg - nie znoszę, szczególnie o tak wczesnej porze, omiatania samochodu. Ale zimno jest... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 18.03.18, 08:56 al-szamanka napisała: > Najważniejsze, że nie spadł obiecany śnieg - nie znoszę, szczególnie o tak wcze > snej porze, omiatania samochodu. Ale zimno jest... > > U mnie -10 rano było,wiatr powoduje ,że temp. odczuwalna jeszcze niższa. Pocieszeniem jest słońce,które podniesie temp. Miłej niedzieli Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 18.03.18, 18:29 No,ja nie wiem...znowu sniezy. Chcialam tylko pokazac ile sniegu napadalo.... pardon za ulubiony door stopper starego. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Marzec 18.03.18, 19:37 Gdyby tak dospawać płetwę na grzbiecie, to byłby...rekin )))) Życzyłabym sobie taka ilośc śniegu...póki co, to zadyma trwa od kilku godzin. W takim tempie i z taką siłą, to rano bedzie po kolanka... Śnieżyca na całego! Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 18.03.18, 21:51 Gdyby tak dospawać płetwę na grzbiecie, to byłby...rekin wink smile)))) ach,laskoczesz mojego starego po... on tez twierdzi ,ze to prawie rekin ;-D U mnie odwilz, pewnie snieg nie doczeka rana OBY! Odpowiedz Link
rudka-a Re: Marzec 19.03.18, 09:47 Czyli ze starym możemy grać w jednej drużynie ) Całą noc sypał i wirował śnieg, rano przymusowa siłownia zamiast hantli - łopata do śniegu...zeby chociaz troche się odkopać i na tym niech będzie koniec wygłupów zimy licze na wiosnę, że ją przepędzi ) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 19.03.18, 18:51 No proszszsze panstwa ,sloneczko po poludniu pieknie swiecilo, caly sniezek zniknal, zaczelisy wprowadzac do domu juz wiosenna atmosfere a tu kolejna kassandra meRdialna : www.express.co.uk/news/weather/933885/Easter-weather-forecast-snow-cold-Met-Office-long-range-weather "Najzimniejsze swieta Wielkanocne w historii ze sniegiem ." Kolejna beast fro the east...zdaje sie... From Russia with(out) love chyba . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 19.03.18, 18:55 "Czyli ze starym możemy grać w jednej drużynie wink)" No ba! Tylko moj stary jest bardzo szybki ;-D Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 20.03.18, 11:30 U mnie też A jeszcze kilka dni temu zapowiadało się na prawdziwa wiosnę. Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 20.03.18, 21:11 Wroclaw... tez przysniezony. Przylecialam zeby tez poczuc zime w marcu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 20.03.18, 22:38 m.maska napisała: > Wroclaw... tez przysniezony. Przylecialam zeby tez poczuc zime w marcu > Poslij calusa w kierunku Ostrowia Tumskiego Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 21.03.18, 05:33 Ptaki cwierkaja jak oszalale, pewnie czuja juz wiosne w piorach pomimo, ze jak widze, szyby w samochodach przymrozone. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 21.03.18, 11:36 Ha, u mnie podobnie. Nie dość, że z powodu zastępstwa za szefową musiałam spędzić w pracy 18 godzin, to jeszcze trzeba się było pogimnastykować przy odśnieżaniu samochodu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 21.03.18, 13:28 Slonecznie Jezdze na szmacie Glancuje, niech sie promienie slonca odbijaja we wszystkich katach domu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 22.03.18, 10:38 Co tu dlugo mowic : PO GO DA !! Cieszmy sie jak dlugo sie da Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Marzec 22.03.18, 12:05 a74-7 napisał: > Co tu dlugo mowic : > PO GO DA !! > Cieszmy sie > jak dlugo sie da Słońce,dużo słońca w całym mieście Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 22.03.18, 15:46 Tyle słońca w całym mieście Nie widziałeś tego jeszcze Popatrz, o popatrz! Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 22.03.18, 16:16 a74-7 napisał: > Tyle słońca w całym mieście > Nie widziałeś tego jeszcze > Popatrz, o popatrz! > No i gdzie niby to slonce? tutaj nie ma... Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 22.03.18, 18:37 a74-7 napisał: > W piosence Chyba tylko to moze puscmy sobie gorace poludniowe rytmy... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 23.03.18, 16:57 No i kolejne regaty na Tamizie, zeszlym roku bylismy,wspaniala pogoda, natomiast jutro zapowiadaja deszcz, nie wybieramy sie.Troche historii dla przypomnienia ( by: Cooltura ) REGATY NA TAMIZIE: Oxford – Cambridge po raz 164 W sobotę, 24 marca odbędzie się na Tamizie 164. edycja wioślarskich regat Oxford – Cambridge. Punktualnie o godzinie 16.31 kobiety, a o 17.32 załogi męskie rywalizować będą o zwycięstwo w wyścigu na dystansie 6,8 km (dokładnie 6839 metrów). Zmagania będzie można obejrzeć na żywo lub śledzić w radio i telewizji BBC, która tradycyjnie już, od roku 1938, prowadzi transmisję na żywo. Historia najstarszych i najbardziej znanych regat na świecie sięga 1829 roku, kiedy to szkolni przyjaciele Charles Wordsworth z Oxfordu oraz Charles Merivale, studiujący wówczas w Cambridge zapoczątkowali wioślarskie zmagania w Henley. W pierwszych latach nie były to jeszcze zmagania coroczne, a regularnie osady obu uczelni rywalizują od roku 1856, pod nazwą The Boat Race, University Boat Race lub Oxford and Cambridge Boat Race. Jedynie w latach 2010–2012, z inicjatywy sponsora, wyścig nosił nazwę Xchanging Boat Race. Rywalizację przerywano jedynie w okresie I i II wojny światowej, choć nieoficjalne zawody rozegrano w 1940, 1943, 1944 i 1945 roku. Statystyka korzystna dla Cambridge W historii tych zmagań, jak dotychczas, wśród mężczyzn 82 razy wygrywała reprezentacja Cambridge, zaś 80 Oxfordu. Zmagania w 1877 roku uznano za nierozstrzygnięte. Natomiast w rywalizacji pań, mającej krótszą historię, 42 zwycięstwa odniosła załoga Cambridge, natomiast 30 zwycięstw padło łupem wioślarek z Oxfordu. W roku 2012, pierwszy raz od 150 lat regaty zostały przerwane z powodu osoby, która nagle wynurzyła się z Tamizy na kursie obu załóg. Wyścig rozpoczęto ponownie, jednak pech dosięgł jednego z zawodników, który zasłabł. Na szczęście dla wszystkich nic poważnego mu się nie stało. Z kolei przed dwoma laty, kilka godzin przed regatami, na trasie wyścigu wykryto niewypał z czasów II wojny światowej, jednak londyńska policja zdołała go usunąć, dzięki czemu regaty odbyły się bez przeszkód. Dr House i nie tylko W regatach Oxford – Cambridge wzięło udział wiele znanych osób, jak np. medaliści olimpijscy Ran Laurie, Tim Foster, Luka Grubor, Andrew Lindsay, Kieran West, Ed Coode, himalaista Andrew Irvine czy też Antony Armstrong-Jones, 1. hrabia Snowdon i Colin Moynihan, 4. baron Moynihan. Z pewnością jednak najbardziej rozpoznawalną postacią wśród uczestników regat w ubiegłych lat jest aktor Hugh Laurie, znany powszechnie jako „Dr House”. Co ciekawe, pochodzący z Oxfordu aktor reprezentował jednak w regatach… Cambridge, podobnie zresztą jak jego ojciec. W roku 1980 załoga Hugh Lauriego przegrała jednak z ekipą Oxfordu. W roku ubiegłym ósemkę Oxfordu reprezentował także William Warr. To trzeci w historii tychże regat wioślarz, który uprzednio startował w barwach przeciwnika. W 2015 roku był bowiem podporą osady Cambridge. Polskie akcenty Legendarne już regaty mają także polskie akcenty. Jedną z legend regat Oxford – Cambridge oraz ogólnie brytyjskiego wioślarstwa jest Daniel Topolski. Nazwisko jest w tu nieprzypadkowe, jest to syn słynnego polskiego artysty-malarza Feliksa Topolskiego. Aż 12-krotnie poprowadził on osadę Oxfordu do zwycięstwa, będąc jej trenerem, a raz zwyciężył jako zawodnik, pomijając już dwukrotne mistrzostwo świata z okresu studiów. Wieloletni komentator kolejnych regat dla BBC zmarł w 2015 roku. W latach 2007 i 2009 w drużynie Oxfordu uczestniczył w regatach Michał Płotkowiak z Poznania, zawodnik poznańskiego KW04 oraz Oxford University Boat Club. W 2007 roku musiał on uznać wyższość ekipy z Cambridge, z kolei skutecznie zrewanżował się przeciwnikom, wygrywając z kolegami z zespołu legendarne regaty. Co ciekawe, były uczeń III LO w Poznaniu, a następnie Politechniki Poznańskiej, uniwersytetu w Hanowerze, Bristol University oraz Oxfordu – karierę wioślarską rozpoczął w wieku czternastu lat za namową ojca, który od czasów studenckich pasjonował się regatami Oxford – Cambrigde. Natomiast w roku 2008, w którym Płotkowiak nie uczestniczył w wyścigu, polskie wioślarstwo reprezentował startujący w barwach Cambridge Bartosz Szczyrba. Jego historia jest jednak tak piękna, jak i – niestety - tragiczna. Pochodzący także z Poznania zawodnik, reprezentant Polski i Gopła Kruszwicy, były uczeń IX LO w Poznaniu, a następnie student Politechniki Poznańskiej oraz uniwersytetów w amerykańskim Syracuse i Cambridge, gdzie skończył informatykę na University of Cambridge, reprezentował swoją uczelnię, której osada uległa wówczas wioślarzom z Oxfordu. Niestety, trzy lata później, w 2011 roku Bartosz Szczyrba przegrał swoją najważniejszą walkę w życiu, z powodu nowotworu, umierając w wieku zaledwie 29 lat. Aby uhonorować polskiego wioślarza, w 2012 roku łódź zwycięskiej osady z Cambridge nosiła imię Bartosza Szczyrby. Trasa i strefy kibica Tegoroczne zmagania, które tradycyjnie rozpoczną się na Tamizie na wysokości Putney Bridge, a zakończą tuż przy Chiswick Bridge (nieopodal Fulham FC) będzie można obserwować w strefach kibica, umiejscowionych w Bishops Park (Fulham) i Furnival Gardens (Hammersmith), gdzie już od rana będą trwały pikniki rodzinne. Tam również umiejscowione zostaną specjalnie przygotowane do tego wydarzenia telebimy, na których także można będzie śledzić zmagania wioślarskich osad z Oxfordu i Cambridge. Co istotne – transmisja zaczyna się już na około 2 godziny przed startem obu załóg. Można wówczas dowiedzieć się szczegółów z historii regat, poznać sylwetki reprezentantów obu uczelni, a łączna oglądalność całego wydarzenia szacunkowo wynosi kilkadziesiąt milionów widzów. Z kolei „na żywo”, wzdłuż samej trasy regat, co roku zbiera się około 200 tys. osób. Czas trwania samego wyścigu nie jest zbyt długi – rekord trasy wynosi 16 min i 19 sek., a ustanowiła go w 1998 roku osada z Cambridge, jednak korzystając z (oby!) pięknej pogody, warto wybrać się nad Tamizę z najbliższymi w celu poczucia całej otoczki szlachetnej rywalizacji na łonie przyrody. Warto wspomnieć, iż dochód z organizacji całego przedsięwzięcia oraz darowizny od darczyńców są przekazywane na cele charytatywne wskazane przez fundację Cancer Research UK, która zajmuje się badaniem i leczeniem raka. Kozia alternatywa Jako ciekawostkę można przytoczyć w tym miejscu fakt, iż istnieje alternatywa do wyścigu wioślarzy. Jest nią… wyścig kóz. Na farmie Spitalfields City Farm (Buxton St, E1 5AR, www.spitalfieldscityfarm.org), a właściwie na trasie wokół niej ścigają się dwie kozy, oczywiście o imionach Oxford i Cambridge. I podobnie jak w przypadku wyścigu wioślarzy, tak i tutaj istnieje cała specyficzna otoczka tegoż wydarzenia, z targami kozich wyrobów, muzyką oraz wszelaką inną rozrywką. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Marzec 23.03.18, 19:43 Prawdę mówiąc najbardziej zainteresowały mnie te kozy Już widzę jak się ścigają Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 23.03.18, 19:54 Ha ,ha,ha ! Sama przyznam ze pierwszy raz slysze To miejska edukacyjna farma dla dzieci , w drugim koncu miasta Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 23.03.18, 20:05 Zainteresowane zawodniczki jak widac sa niespecjalnie zainteresowane Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 24.03.18, 01:21 Ale zaangazowanie kibicow widoczne doping wykrzyczany... pewnie biedne kozy gonia tym szybciej im glosniej sa "dopingowane" - chca bidne uciec przed halasem. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 24.03.18, 17:54 Szaro bure aura ,chlodno, siedzimy ze starym na kanapie ,siorbiemy G&T . Ogladamy regaty w TVi , stary ma swoje 5 minut kibicowania paniom Cambridge wyrwalo do przodu...jeszcze kilka minut do mety . Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 24.03.18, 18:39 Mmmm... ten mocny, rytmiczny odglos pracujacych wiosel ... bardzo sexy...;-D Wyglada na to ,ze Cambridge bedzie mial dobry dzien.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Marzec 24.03.18, 19:17 Celebrujemy wiec za Cambridge, ponad podzialami :-d Przyznam ,ze regaty swietnie podnosza adrenaline w szary sobotni wieczor Odpowiedz Link
m.maska Re: Marzec 24.03.18, 19:38 A we Wrocku niby 10° ale i tak chlodno jeszcze... czekam na cieplo. Odpowiedz Link