21.03.18, 18:35
Chonorius Primcep siedział na tronie i narowiście przebierał nogami.
Ten niekontrolowany przejaw krańcowo napiętych nerwów odziedziczył po przodkach, a właściwie po jednym, tak starożytnym, że jak wieść niesie wypadł owego czasu z podogonia trojańskiego konia. Jego potomkowie ukrywali się ze wstydu przez wszystkie wieki, aby w końcu, przywłaszczając sobie herby w liczbie dwóch i pół, wywyższyć tego, który zasiadł na stolcu minikrólestwa.
Chonorius nie pokazywał się swojemu ludowi zbyt często, o nie!, uważał bowiem, że rzadki towar sprzedaje się lepiej i to nawet wtedy, gdy już zatęchły i otulony futerkiem pleśni.
Szybko poruszył nozdrzami (to też miał po pamiętnym koniu) i z przyjemnością załapał znajomy zapach. Nie dziwota - w czterech kątach nadgryzionej czasem, niewielkiej salki audiencyjnej dymiły Kazidełka.
I to jak dymiły!
- Wszyscy przybyli? - zapytał Primcep, omiatając poddanych przelotnym spojrzeniem. - Kleks, do nogi! - przywołał najwierniejszego z wiernych.
- Tak, panie, jestem! - zakrzyknął tenże, skwapliwie i szybko podczołgując się do podstawy tronu.
- Tylko nie oblizuj mi butów - zastrzegł władca - ostatnio zaraziłeś mnie w ten sposób grzybem i nasz znachor musiał mi amputować trzy palce - nawet lewatywa już nie działała. Lepiej powiedz, czy jesteśmy pierwsi.
- Pierwsi, piersi... cyce! - zamlaskał wniebowzięty Kleks tak głośno, że aż garstce obecnych pociekła z uszu wazelina. - Panie, muszę na stronę, mam namolny pomysł.
- A idź ty won! - Rozsierdził się Chonorius, kopiąc go w zad. - Tobie tylko jedno we łbie.

W salce zapadła cisza. Nawet Kazidełka, nie wiedząc co robić, ograniczyły dymienie do minimum. W tej niezręcznej sytuacji tylko minister sportu zachował spokój i skończywszy nadmuchiwanie zawieszonej na szyi opony rowerowej wygłosił, co prawda nie wiadomo dlaczego, jedną ze swoich sławnych fraszek:

pięć słowików na dachu
trzy rodzynki w ciachu
zadanie liczą kosy
byle do wiosny

- Senkju, senkju - zakrzyknęła radośnie Skarlała Łopianka, szturchając w bok ministra zdrowia Plagitatora Słupusa, ale ten udał, że nie wie o co chodzi, gdyż od zawsze uważał, że brawa należą się tylko i wyłącznie jemu.
Podszedł jednak do tronu i chociaż w twarzach tych obu widniała zapiekła od lat niechęć i pogarda, to jednak łączące ich wspólne interesy nie pozostawiały im innego wyjścia jak współpraca.
- Nie wiem o co ci tym razem chodzi, Primcepie - zagaił, ze szczególną lubością akcentując dwie ostatnie sylaby imienia - ale mniemam, że chcesz wyznaczyć ochotnika na marsz protestacyjny w obronie Zdziadziałych Komuchów. Nic z tego. Zima wróciła, a ja nie chcę odmrozić sobie tego i owego. Moja większa połowa też ma uraz do takich imprez, gdyż od ciągłego mrugania natychmiast wypadają jej wszystkie rzęsy.
Chonorius załamał ręce.
- Jeżeli nikt z nas się nie zgłosi, to nasze minikrólestwo straci ważnych promotorów, to oni wspierają nas dotacjami.

Słupus wydął tylko wargi w odpowiedzi na te rozdzierające słowa, ale Łopianka postanowiła ratować sytuację.
- Panie, nie będzie źle. Wykonam przepiękną laurkę i wyślemy ją do organizatorów z życzeniami powodzenia. Każde poparcie się liczy.Nie stracimy dotacji.
- Ty moja dwórko poczciwa - odezwał się wzruszonym głosem Chonorius , głaszcząc ją łaskawie po łepku - za taki pomysł należy ci się nagroda. Dlatego przyrzekam, że poszukam jakiegoś interesującego cytatu i wygłoszę go na następnej audiencji. Adieu.

I oddalił się Chonorius na czas niewiadomojaki, żegnany dymem Kazidełek i chchotem niewiadomoskąd.

cdn być może nastąpi wink
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Audiencja 21.03.18, 18:39
      Errata:
      miało być...
      chichotem niewiadomoskąd
    • a74-7 Re: Audiencja 21.03.18, 19:06
      Piekne!!!
      Spot on ! smile
    • a74-7 Re: Audiencja 21.03.18, 19:08
      I ten 'ciulowaty - big_grin big_grin big_grin
      • m.maska Re: Audiencja 21.03.18, 19:18
        a74-7 napisał:

> I ten 'ciulowaty - big_grin big_grin big_grin

hahaha.... ciekawa opowiastka - cos mi przypomina, ale nie kojarze juz co...
        • al-szamanka Re: Audiencja 21.03.18, 19:24
          A mnie się nawet z niczym nie kojarzy, bo drzemając po nocnym dyżurze tak mi się coś w głowie mżyło... i spisałam smile
        • a74-7 Re: Audiencja 21.03.18, 19:30
          "ale nie kojarze juz co..."
          Bo ty w innym wymiarze teraz jestes ;-D big_grin
    • a74-7 Re: Audiencja 21.03.18, 19:23
      Nosz ,nie poznajesz tego ktory "wypadł owego czasu z podogonia trojańskiego konia" ?????big_grinbig_grin
      Co za dostojny "wypad "!big_grin
      • a74-7 Re: Audiencja 21.03.18, 19:23
        pewnie ma bruzde do dzis smile
        • al-szamanka Re: Audiencja 21.03.18, 19:26
          a74-7 napisał:

> pewnie ma bruzde do dzis smile

Po wypadzie tak bywa big_grin
          • m.maska Re: Audiencja 21.03.18, 19:34
            al-szamanka napisała:

> a74-7 napisał:
            >
            > > pewnie ma bruzde do dzis smile
            >
            > Po wypadzie tak bywa big_grin
            >
            >

Mozna wypasc z obiegu...
            • a74-7 Re: Audiencja 22.03.18, 10:36
              "Mozna wypasc z obiegu..."
              Ale z jedzenia tatara spod konskiego siodla i popijania woda ognista ...raczej trudno wypasc big_grin big_grin
    • a74-7 Re: Audiencja 21.03.18, 19:25
      A to futerko plesni to gdzie ? Czy w wiadomym ,farbowanym miejscu?
      • al-szamanka Re: Audiencja 21.03.18, 19:29
        Pleśń różnie się rozprzestrzenia wink
        • m.maska Re: Audiencja 21.03.18, 19:35
          al-szamanka napisała:

> Pleśń różnie się rozprzestrzenia wink
          >
          >

Ale rozprzestrzenia sie niekiedy w zawrotnym tempie uncertain
          • al-szamanka Re: Audiencja 21.03.18, 19:45
            m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
            >
            > > Pleśń różnie się rozprzestrzenia wink
            > >
            > >
            >
            > Ale rozprzestrzenia sie niekiedy w zawrotnym tempie uncertain

A jaka przy tym jest okropna... brrrrr sad
    • rena-ta49 Re: Audiencja 21.03.18, 19:35
      https://www.beruska8.cz/smajlici/smajlici2/225.gifDobre!
      • al-szamanka Re: Audiencja 22.03.18, 20:00
        rena-ta49 napisała:

> https://www.beruska8.cz/smajlici/smajlici2/225.gifDobre!

smile smile smile
    • a74-7 Re: Audiencja 22.03.18, 10:32
      po namysle, zanizylas troche majestat Slupuska, jakby sroce spod ogona niechcacy wypadl.....
      • al-szamanka Re: Audiencja 22.03.18, 20:02
        a74-7 napisał:

> po namysle, zanizylas troche majestat Slupuska, jakby sroce spod ogona niech
        > cacy wypadl.....

Zaniżyłam? Hje, hje...
        • m.maska Re: Audiencja 22.03.18, 20:07
          al-szamanka napisała:

> a74-7 napisał:
          >
          > > po namysle, zanizylas troche majestat Slupuska, jakby sroce spo
          > d ogona niech
          > > cacy wypadl.....
          >
          >
          > Zaniżyłam? Hje, hje...
          >

Ale Primcep jednak trzyma fason, na Barbie nie poleci - ciekawe czy Barbie by sie zainteresowala big_grinbig_grinbig_grin
          • a74-7 Re: Audiencja 22.03.18, 20:25
            big_grin big_grin big_grin big_grin
            Pozostaja Cepowi zdziadziale komuszki smile
            • a74-7 Re: Audiencja 22.03.18, 20:28
              Przeciez on taki splesnialy dziadek juz jest....( z lektury powyzej wnioskuje big_grin)
              • m.maska Re: Audiencja 22.03.18, 20:36
                Prezentowal sie kiedys w kapelusiku z tymi kodomicimi odznakami...
              • al-szamanka Re: Audiencja 22.03.18, 20:55
                a74-7 napisał:

> Przeciez on taki splesnialy dziadek juz jest....( z lektury powyzej wnioskuje :
                > -D)

Hmm, pleśń pleśni nierówna i bywa, że nawet do czegoś się przydaje big_grin
          • al-szamanka Re: Audiencja 25.03.18, 19:45
            m.maska napisała:

> al-szamanka napisała:
            >
            > > a74-7 napisał:
            > >
            > > > po namysle, zanizylas troche majestat Slupuska, jakby sro
            > ce spo
            > > d ogona niech
            > > > cacy wypadl.....
            > >
            > >
            > > Zaniżyłam? Hje, hje...
            > >
            >
            > Ale Primcep jednak trzyma fason, na Barbie nie poleci - ciekawe czy Barbie by s
            > ie zainteresowala big_grinbig_grinbig_grin

Te nowoczesne Barbie to tylko za forsą patrzą, więc szanse równe pustej kieszeni big_grin
            • m.maska Re: Audiencja 25.03.18, 21:29
              Niekoniecznie, bo to M.Ogorek podsumowana zostala jako Barbie.... hehehe... moze z urody i Barbie ale w glowce tez ma sporo wiedzy, doktorat i kilka wydanych ksiazek - tak wiec watpliwe zeby obdarzyla chocby przelotnym spojrzeniem.
              • a74-7 Re: Audiencja 25.03.18, 21:53
                A jest tam chociaz na co paCzec ? ;-D
                • m.maska Re: Audiencja 25.03.18, 23:42
                  a74-7 napisał:

> A jest tam chociaz na co paCzec ? ;-D

hehehe.... ni mo...
                  • m.maska Re: Audiencja 25.03.18, 23:51
                    hehehe.... swego czasu byla taka fota z wyjazdu na demo kodomitow i ten, ktory na Barbie nie poleci - na focie widac te inteligentne twarzyczki w jakich gustuje big_grinbig_grinbig_grin
                    • al-szamanka Re: Audiencja 26.03.18, 06:20
                      m.maska napisała:

> hehehe.... swego czasu byla taka fota z wyjazdu na demo kodomitow i ten, ktory
                      > na Barbie nie poleci - na focie widac te inteligentne twarzyczki w jakich gustu
                      > je big_grinbig_grinbig_grin

Jednym słowem doborowe, komiksowe towarzycho big_grin
              • rena-ta49 Re: Audiencja 26.03.18, 09:53
                m.maska napisała:

> Niekoniecznie, bo to M.Ogorek podsumowana zostala jako Barbie.... hehehe... moz
                > e z urody i Barbie ale w glowce tez ma sporo wiedzy, doktorat i kilka wydanych
                > ksiazek - tak wiec watpliwe zeby obdarzyla chocby przelotnym spojrzeniem.
                >
                >

Ci co M.Ogórek określają jako Barbie, zdecydowanie utożsamiają się z takimi co im tylko miotły brakuje:
                https://pbs.twimg.com/media/DZJtkSoWsAEX07T.jpg
                • m.maska Re: Audiencja 26.03.18, 18:29
                  rena-ta49 napisała:

> Ci co M.Ogórek określają jako Barbie, zdecydowanie utożsamiają się z takimi co
                  > im tylko miotły brakuje:
                  > https://pbs.twimg.com/media/DZJtkSoWsAEX07T.jpg

Nooooo i to jest odpowiednie grono dla tych, z ktorymi M.Ogorek by nie miala o czym rozmawiac, bo sama znajomosc kilku cytatow to za malo.
                  • a74-7 Re: Audiencja 26.03.18, 18:56
                    Aaaaa ,na zdjeciu to taka Barbie opozycyjna , hehe, "Dziady "21 wieku.
                • al-szamanka Re: Audiencja 26.03.18, 20:29
                  rena-ta49 napisała:

> https://pbs.twimg.com/media/DZJtkSoWsAEX07T.jpg

Wygląda na to, że tej pani macicę już upolityczniono i to dawno, dawno temu... biedna ofiara komunizmu i Wałęsy.
                  • m.maska Re: Audiencja 26.03.18, 20:47
                    W dzisiejszych czasach naprawde trzeba sie zastanawiac z czym wychodzi sie na ulice i pozuje sie do zdjec - bo trzeba wiedziec, ze to moze pojsc w swiat. Ale obciach jak znajomi, dzieci, krewni zobacza jak straszliwie bezmyslnie ludzie obnosza sie ze swoja glupota. Zeby te hasla mialy jeszcze jakis sens uncertain
    • a74-7 Re: Audiencja 23.03.18, 09:59
      O Kleksie chyba wiecej nie trzeba :

Idzie turysta obok lasu i widzi Bace, ktory
      rabie drzewo tak, ze az wiory leca.
      -Baco gdzies sie nauczyl tak rabac !?
      -Na Saharze.
      -Ale przeciez to pustynia...
      -Teraz tak.
      • al-szamanka Re: Audiencja 23.03.18, 15:54
        a74-7 napisał:

> O Kleksie chyba wiecej nie trzeba :
        >