Dodaj do ulubionych

Debata *Arena idei" TVN24

14.11.17, 11:32
www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/arena-idei-czy-polacy-to-jeden-narod-a-dwa-plemiona,789533.html
.
Nie pamiętam kiedy w telewizji (obojętnie której) był emitowany tak
interesujący program. Dziennikarka Katarzyna Kolenda-Zaleska zaprosiła
do studia cztery Ważne i Znane Osoby. W tle publiczność.
O czym dyskutowano ... w linku. Zachęcam do przeczytania.

To Himalaje mądrości, obycia towarzyskiego i dowcipu.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Debata *Arena idei" TVN24 15.11.17, 12:27

To Himalaje mądrości, obycia towarzyskiego i dowcipu.... zgoda. ... ale dotyczy to mądrości i uczciwości profesorów Łętowskiej i Bralczyka oraz o. Bonieckiego. Prof. z Kancelarii Prezydenta - doradca , facet niskich lotów.... może dlatego, że bronił "przegranej sprawy" ? Jest video , ok 1,5 h zleci szybko. Fachowe prowadzenie. Niezręczny,podchwytliwy temat -.."jeden naród a dwa plemiona". Całość jak wykład - analiza rzuconego hasła .
      • leda16 Re: Debata *Arena idei" TVN24 16.11.17, 11:31
        Nie wiem jak reszta, ale już sam tytuł budzi złe skojarzenia. Przecież plemię to coś dzikiego, prymitywnego, dalekiego od cywilizacji, kierującego się zabobonami. Mówisz, że Oni lżą naród polski w sposób mądry, dowcipny i kulturalny?
        • super.222 Re: Debata *Arena idei" TVN24 16.11.17, 12:35
          Przecież plemię to coś dzikiego, prymitywnego, dalekiego
          od cywilizacji, kierującego się zabobonami.
          (Leda16)

Tytuł mówi o dwóch plemionach (co najmniej), a jedno z nich
          posiada cechy, które wymieniłaś. I to jest sedno programu.

Ani ja, ani Czuk nie pisaliśmy, że dyskutanci lżyli naród polski.
          • leda16 Re: Debata *Arena idei" TVN24 16.11.17, 16:45
            No oczywiście, że nie. Wyraziłam się niezręcznie. To ja poczułam się tym określeniem dotknięta.
            • super.222 Re: Debata *Arena idei" TVN24 16.11.17, 17:00

Leda - przecież Ty nie widziałaś tej debaty. To o czym piszesz?
              Czym zostałaś dotknięta - bo nie kumam.
              • czuk1 Re: Debata *Arena idei" TVN24 17.11.17, 00:11
                www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/arena-idei-czy-polacy-to-jeden-narod-a-dwa-plemiona,789533.html
                dwie części...

Dając tytule nazwę - dwa plemiona , ktoś miał na myśli dwie klasy społeczne, sztucznie podzielone ale funcjonujące ,

- pierwszy sort - jako ci co są lepszą uprzywilejowaną klasą, dlatego ,że wykonują polecenia i idee władzy, to - TKM
                - drugi sort - opozycja do pierwszego sortu, za to zdegradowana w obszarze życia społecznego.
                • leda16 Re: Debata *Arena idei" TVN24 17.11.17, 10:29
                  Słownictwo języka polskiego jest bardzo bogate, więc można było użyć bardziej precyzyjnego, kulturalnego sformułowania. Może zresztą Ty też użyłeś przypadkowej paraleli, ale jakaż to degradacja dotknęła Schetynę wypasionego z moich podatków, czy UB-ka otrzymującego jeszcze 2 miesiące temu niewspółmiernie wysoką do wkładu pracy emeryturę? A jeżeli pomylono klasę społeczną z przekonaniami politycznymi w dyskusji, gdzie brali udział prawnicy i socjologowie (którzy autoryzowali tą dyskusję zanim weszła na antenę), to tym gorzej dla jej poziomu. Faktem jest, że wszędzie podziały polityczne zawsze istniały i istnieć będą.
              • leda16 Re: Debata *Arena idei" TVN24 17.11.17, 10:15
                Samym tytułem, który niesie negatywne skojarzenia - jak napisałam wyżej. Gdyby ktoś nazwał Francuzów, Niemców czy Izraelitów "plemieniem" czyli po prostu dzikusami, niektórzy obywatele tych narodów też poczuliby się obrażeni. I nie pisz mi o kulturalnych, ucywilizowanych dzikusach. Dzikus, to tylko dzikus. Szkoda, że Łętowska nie wykazała takich "Himalajów intelektu" w dbałości o prawa dziecka, kiedy jeszcze była ich urzędowym rzecznikiem. A może się mylę, może zrobiła dla nich coś istotnego?
                • czuk1 Re: Debata *Arena idei" TVN24 17.11.17, 12:51
                  leda16 napisała: Samym tytułem, który niesie negatywne skojarzenia - jak napisałam wyżej. Gdyby ktoś nazwał Francuzów, Niemców czy Izraelitów "plemieniem" czyli po prostu dzik
                  > usami, niektórzy obywatele tych narodów też poczuliby się obrażeni. I nie pisz
                  > mi o kulturalnych, ucywilizowanych dzikusach. Dzikus, to tylko dzikus. Szkoda,
                  > że Łętowska nie wykazała takich "Himalajów intelektu" w dbałości o prawa dzieck
                  > a, kiedy jeszcze była ich urzędowym rzecznikiem. A może się mylę, może zrobiła
                  > dla nich coś istotnego?
                  >
                  Rozliczanie ludzi za to co kiedys mówili i czym byli .... to nie moja rola i nie moja bajka.
                  Musiałbym np. napiętnować kiedyś prof. Jadwigę Staniszkis dlatego ,że tak bezkrytycznie wspiera Kaczyńskich (nie robiłem tego - uważałem , że jej prawo) . Teraz zmieniła zdanie...też jej nie potępiam.
                  Mówimy na temat konkretnej dyskusji . Tu prof. Łętowska wykazała się wiedzą z innychdziedzin , niż reprezentuje.Trafiała w sedno sprawy, wypunktowała i obnazyła błedne idee PiS, głoszone przez prezydenckiego doradcę.
                  Plemiona to- wg SJP - grupy rodów wywodzących się od wspólnego przodka, zamieszkujących dany obszar i związanych wspólnotą organizacji społecznych. A więc temat dyskusji nie był trafiony . Stwierdził to zresztą prof. Bralczyk.
                  • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 24.11.17, 09:44

wyborcza.pl/7,75968,22690166,trzecie-plemie-tym-gorzej-dla-faktow.html.
                    .
                    Przyjęło się określenie *plemię* mówiące o podziałach w narodzie.
                    Niezwykle interesujący pogląd na trzy plemiona, z których jedno
                    chce tylko dojechać na obiad, a manifestacje mu w tym przeszkadzają.

Tylko dla posiadaczy abonamentu. big_grin
                    • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 24.11.17, 09:46
                      wyborcza.pl/7,75968,22690166,trzecie-plemie-tym-gorzej-dla-faktow.html
                    • czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 24.11.17, 10:01
                      Tylko dla posiadaczy abonamentu. big_grin

Śmiejesz się z tych co nie mają abonamentu ?
                      Na tym forum mało takich. Może jedna.
                      • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 24.11.17, 10:39

>>> Śmiejesz się z tych co nie mają abonamentu? <<<

Ależ skąd, jakże bym śmiała. Cieszę się, że ja mam abonament
                        i mogę - zdarza się - przeczytać coś interesującego.
                        • czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 25.11.17, 18:00
                          Zgadza się. Ale... inne media elektroniczne (te co maja też opcję papierową) też stosują prenumeratę. Na takie gazety musiałbym wydać kupkę forsy. I tych już nie prenumeruję.
                          • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 25.11.17, 18:30
                            Zgadza się ... big_grin big_grin

Zachęca mnie POLITYKA - nie reaguję.
                            Z jakiegoś powodu, nie pamiętam jakiego, nie czytam Onetu.

Coś jednak trzeba mieć - stawiam na GW.
                            A skoro mam tutaj forum i pocztę, to po prostu nawet nie
                            wypada nie wspomagać ... big_grin big_grin
                            • czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 25.11.17, 21:24
                              Podobnie myślę i działam. Prasówkę rano... mam pod ręką. Obszar informacji jest duży i zróżnicowany. Informacje w miarę obiektywne. Niezłe grono dziennikarzy, nie skażonych jakąś ideologią. Mam prenumeratę ... jeszcze na 111 dni.
                            • leda16 Re: Debata *Arena idei" - o plemionach 27.12.17, 14:31
                              To nie ten wątek, nie mogę znaleźć właściwego. ale pamiętam, jak zachwycałaś się żydem Hartmanem, jaki to mądry jest. Ku uciesze dorzucam jego następne kwiaty zła, tfu, kwiaty mądrości. I tylko pieska żal.
                              wpolityce.pl/spoleczenstwo/235384-hartmanowi-zastrzelili-psa-on-wie-ze-zrobil-to-polski-cham-i-zapowiada-zemste
                              • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o Żydach 27.12.17, 16:31
                                Nie pamiętam i ja kiedy *zachwycałam się* Hartmanem i gdzie
                                odnaleźć ten wątek. Dawno to było, ale moje *zauroczenie*
                                nie wygasa. Tak mało jest - w dzisiejszych czasach - osób posiadających
                                podobny zasób wiedzy i kultury.

Zadaję Ci Ledo pytanie: a jakby tak Twojego pieska zaciukali, to
                                jakimi epitetami byś *poleciała*? Czy może po chrześcijańsku byś
                                wybaczyła i *nadstawiła do odstrzału* ? tego drugiego pieska ?

PS. Tak po prawdzie, to pamiętam, że zachwycałam
                                się Izaakiem Singerem - pisarzem (też Żydem, ale mi to
                                absolutnie nie przeszkadza).
                                • czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o Żydach 28.12.17, 21:50
                                  Profesorowie - jeśli są wysokiej klasy - potrafią zauroczyć przedmiotem. Po pół wieku pamiętam ostatni przedmiot na studiach - filozofia . I młody profesor Jasiński. Mam w głowie utrwalone, że były to najlepsze wykłady i najbardziej wartościowe .
                                  • leda16 Re: Debata *Arena idei" - o Żydach 29.12.17, 17:56
                                    Na drugim roku miałam filozofię _- prof. lub jeszcze docent Hempoliński. smile Na pewno filozofia jest nauką fascynującą. Jednak chleba nie daje.
                                    • czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o Żydach 07.03.18, 08:38
                                      leda16 napisała: ....Na pewno filozofia jest nauką fascynującą. Jednak chleba nie daje.

Wykłady z filozofii wypełniły lukę wiedzy a sposób jej przekazania był fascynujący.

Tak na marginesie.
                                      Wg mnie. Ludzie kończący studia powinni mieć przekazane podstawy wiedzy prawniczej, ekonomicznej, humanistycznej i z psychologii/pedagogicznej. Konieczna jest im (od razu) na starcie przy podjęciu własnej działalności a także w pracy najemnej. Kształcenie w wąskich specjalnościach nie ubogaca człowieka. Po szkole wpadamy w wir życia zawodowego i rodzinnego .... nie mamy już czasu na ogólny , intelektualny rozwój.
                                      Nie musi tak być; vide - wszechstronna wiedza ludzi biorących udział w konkursach TV.

• leda16 Re: Debata *Arena idei" - o Żydach 29.12.17, 17:51
                                  super.222 napisała:
                                  Tak mało jest - w dzisiejszych czasach - osób posiadających
                                  > podobny zasób wiedzy i kultury.

Na szczęście.
                                  >
                                  > Zadaję Ci Ledo pytanie: a jakby tak Twojego pieska zaciukali, to
                                  > jakimi epitetami byś *poleciała*? Czy może po chrześcijańsku byś
                                  > wybaczyła i *nadstawiła do odstrzału* ? tego drugiego pieska ?

Jeszcze gorszymi, ale nie na "chamskich semitów" czy "chamskich Żydów" w ogóle, tylko wyłącznie pod adresem domniemanego sprawcy. w stylu TEN taki, owaki...(tu wstaw dowolne epitety, bez odniesienia do kraju, rasy i narodowości) No i oczywiście nie publicznie. W końcu jest to zachowanie z art. kodeksu karnego - antypolonizm, lżenie narodu polskiego. Gdybym takim tekstem pojechała na Facebooku, już bym szła do sądu po wyrok za antysemityzm. A w końcu noblesse oblige...Czyż nie?

>
                                  > PS. Tak po prawdzie, to pamiętam, że zachwycałam
                                  > się Izaakiem Singerem - pisarzem (też Żydem, ale mi to
                                  > absolutnie nie przeszkadza).

Singer wydał mi się za ciężki, więc w ogóle go nie czytałam, natomiast zachowanie Hartmana obrazuje wyraźny antypolonizm ujawniany publicznie, na który kulturalny człowiek, zwłaszcza Żyd, nigdy sobie nie pozwoli. W końcu całe chłopstwo mu psa nie zabiło.
                                  • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 06.03.18, 19:54

Podnoszę wątek.

"Czy pieniądze wyleczą służbę zdrowia?"

Arena Idei w niedzielę o godzinie 19.20 w TVN24.
                                    • czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 07.03.18, 08:26
                                      .....nie mam TVN24 , ...w poniedziałek poczytam na stronce stacji TVN.
                                      • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 12.03.18, 09:26
                                        https://r-scale-60.dcs.redcdn.pl/scale/o2/tvn/web-content/m/p1/i/6e79ed05baec2754e25b4eac73a332d2/33fc1ada-6276-4783-b0f4-7b85c4c69821.jpeg?type=1&srcmode=3&srcx=1/2&srcy=0/1&srcw=640&srch=360&dstw=640&dsth=360&quality=80
                                        .
                                        .
                                        Debata porywająca nie była. W zasadzie każdy zdrowo myślący ma podobne
                                        odczucia, jakie przedstawiali zaproszeni do studia goście. Pieniądze nie uratują
                                        służby zdrowia. Potrzebne są zmiany całego systemu, a nie zmiany punktowe.
                                        Zmiany punktowe to jak przeciągnie krótkiej kołdry: albo głowa odkryta,
                                        albo stopy marzną. Dowiedziałam się, że są oddziały dziecięce, z łóżkami
                                        przykrytymi prześcieradłami, i nowoczesnym wyposażeniem - również zakrytym
                                        prześcieradłami - bez pacjentów. Tymczasem tworzy się nowe obiekty ...

PS:
                                        Najbardziej denerwowała mnie grzywka pani Katarzyny. Podrzucana do czoła,
                                        zakładana za uszy, nieustannie zakrywała oczy. Męczące. big_grin
                                        • lewak3333 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 28.03.18, 04:50
                                          Chętnie obejrzę debate, ale w internecie, bo telewizji nie ogladam. wink
                                          • leda16 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 01.04.18, 17:18
                                            Po obfitym śniadaniu Wielkanocnym mam bardziej wygodne spojrzenie - tylko pieniądze! Płacę za badania, zabiegi, wizyty - biorę faktury a Kasa Chorych, NFZ, czy inne biurokratyczne ciało te wydatki mi zwraca w 100%, na początek nawet w uldze podatkowej. Ostatnio dostałam "aż" 58 zł rewaloryzacji emerytury. Taka urzędasowska łaska. A ja nie chcę żadnych rewaloryzacji ani podwyżek. Nie chcę emerytalnego 500+ raz do roku. To jest dopiero lewactwo! Umiem liczyć, więc chcę comiesięcznego zwolnienia z podatku, zniesienia podstawy opodatkowania, czyli urzędowego okradania mnie z emerytury. Oddziały dziecięce nie mają pacjentów, bo pieniądze konieczne na leczenie chorych dzieci idą do USA na "Patrioty", idą na muzea holokaustu (żydowskiego oczywiście)a teraz Duda planuje izby pamięci holokaustu (nie polskiego holokaustu) w każdej polskiej gminie. A gadające łby w TV pieprzą, pieprzą ni do rymu ni do sensu.
                                            • super.222 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 02.04.18, 09:34

Pisałaś - Ledo - po sutym śniadaniu i w Prima Aprilis, więc marzeniami
                                              wybiegłaś w przyszłość na jakieś 50 lat. Może się spełnią w następnym
                                              pokoleniu emerytów.

Miło, że wpadłaś ...big_grin

• czuk1 Re: Debata *Arena idei" - o służbie zdrowia 12.04.18, 07:39
                                                Hurra. Wykupiłem pakiet z TVN24. "Wyczajam" teraz ich dobre programy /. Arenę idei ogladałem w internecie.
                                                Kiedy jest ten program ?

...pozdrawiam Ciebie i Twoich gości .... z Roztocza.
                                                • super.222 Re: Debata *Arena idei 12.04.18, 10:12
                                                  Debata nie jest programem cyklicznym pojawiającym się w ustalonym
                                                  czasie i godzinie. Opiera się na dyskusji, lecz nią nie jest. Debata - to
                                                  wymiana opinii, prognoz, a w wykonaniu ludzi wykształconych, daje
                                                  odbiorcy ogromną satysfakcję z ich poznania.

Dziennikarka Kolenda - Zaleska starannie dobiera uczestników i *sączy*
                                                  ich wiedzę w dawkach umiarkowanych - żeby się nie znudziło. big_grin big_grin
                                                  Emisja w niedzielę w najlepszym czasie antenowym i dlatego uważam,
                                                  że jest to program świąteczny na najwyższym poziomie intelektualnym.

Żeby nie przegapić następnego programu w tego cyklu, trzeba śledzić
                                                  program telewizyjny. Jak zauważę - zapodam. big_grin

Dziękuję za pozdrowienia i też życzę miłego dnia.
                                                  U mnie pogoda słoneczna.

PS. Wykupiłeś pakiet z TVN24 czyli rozszerzyłeś dostęp do kanału
                                                  telewizyjnego? Dobrze zrozumiałam? Jeżeli TAK - gratuluję wyboru.
                                                  Z państwową można dostać poplątania z pomieszaniem. Tylko ta
                                                  "Korona Królów" i ... uciekam. big_grin
                                                  • czuk1 Re: Debata *Arena idei 17.04.18, 22:49
                                                    Tak , w tym wyższym pakiecie jest ok. 100 programów. Dużo z nich jest w systemie HD o bardzo dobrej jakości obrazu.
                                                    Poza TVN24 mam TVN24 bis.
                                                  • super.222 Re: Debata *Arena idei 22.09.18, 17:53

Arena idei - w niedzielę 23.09.
                                                    "Czy Polacy lubią swoją historię?"

TVN24 o godzinie 19.20.

Cieszę się Pani Kasiu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka