a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 17:10 Tu wypalano,destylowano,suszono.. Elizabeth z mezem ,oboje cierpieli na podagre/dna moczanowa, tu przepis na masc: Lisc bialego bzu w wieprzowym tluszczu wymieszany, nalozony na lisc kapusty zaaplikowac na bolace miejsce ;-D jak reka odjal...pewnie Odpowiedz Link
m.maska Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 17:32 Alez tam musial byc ruch, jak wydawali przyjecie - przeciez nie korzystali z cateringu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 18:16 ano mieli dobrze zorganizowany hierarchicznie zespol kuchenny, Poza tym juz w 1670tych mieli wlasne mleko,jajka, maslo,piekli chleb,drob swinki i krowki .A rybki kupowali lub czesto dowozono rzeka. I tak ostrygi,krewety,kraby,langustyny czy rybki jak fladry,dorsze,wegorze,karpie,pstragi,lososie czy turbot byly czesto na menu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 18:23 SZarobki sluzby w 1668 roku byly nastepujace ( na posesji byla kapliczka,(tonela w ciemnosciach wiec zdjecia niet) Ksiadz 30 funtow na rok Steward 20 f na rok Kucharz 20 f na rok Serwant 10 f na rok Opiekunka do dzieci 4 f na rok praczka,sprzataczka tylez samo, pomywaczka kuchenna i dojarka 3 f na rok. Tak ze ,jesli ktos ciagle narzeka na kler .... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 19:14 No i wreszcie trzeba opuscic chlodne mury - rezydencja od poludniowej strony Ogrodow jest kilka,wszystkie byly przerabiane przez kolejne rodziny dziedziczace posiadlosc. Na koniec kilka bomb poczynilo duze szkody w ogrodach i chyba jeszcze nie doszly do swojej swietnosci Tak,ze nawet nie ma co pokazywac, to co jest, jest bardzo zaniedbane. Tu zazwyczaj obok strzyzonego bukszpanu rosnie lawenda ,ale musi wyschla przez susze kompletnie , wiec zaczynaja od poczatku na pierwszym planie wyschnieta trawa I obowiazkowy jarzyniak Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 19:37 Co ja o trawie, toz to zwirek zgrzytal pod sandalkami...pardon. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 21:13 a74-7 napisał: > No i wreszcie trzeba opuscic chlodne mury - rezydencja od poludniowej strony > > Ogrodow jest kilka,wszystkie byly przerabiane przez kolejne rodziny dziedziczac > e posiadlosc. > Na koniec kilka bomb poczynilo duze szkody w ogrodach i chyba jeszcze nie dos > zly do swojej swietnosci > Tak,ze nawet nie ma co pokazywac, to co jest, jest bardzo zaniedbane. > Tu zazwyczaj obok strzyzonego bukszpanu rosnie lawenda ,ale musi wyschla przez > susze kompletnie , wiec zaczynaja od poczatku > > > na pierwszym planie wyschnieta trawa > > I obowiazkowy jarzyniak > Mangold, mniam, mniam Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:26 "Mangold, mniam, mniam smile" Al,nie wiedzialam nawet ,ze jarmuz potrafi byc tak piekny na grzadce, tak ornamentalny z zoltymi, rozowymi i czerwonymi odnozkami Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:40 a74-7 napisał: > "Mangold, mniam, mniam smile" > Al,nie wiedzialam nawet ,ze jarmuz potrafi byc tak piekny na grzadce, tak ornam > entalny z zoltymi, rozowymi i czerwonymi odnozkami To nie jarmuz, to mangold - duza odmiana szpinaku… tak podejrzewam Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 21:25 a74-7 napisał: > > > The end. > Wiadomo, że end, bo plecami się odwrócił Odpowiedz Link
rudka-a Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 21:43 Nooo, łaaadnie nam to pokazałaś treści konkretne, żadnego wodolejstwa, rozwlekania super z Ciebie przewodnik żółwik! ) Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 22:12 Noo,mogla bym troche nad historia popracowac , oblozyc sie literatura fachowa .... i siedziec w chalupie ,cytac i cytac i cytac a pozniej fruuu na ekran,ale wychodze z zalozenia ,ze kazdy potrafi czytac i znajdzie co go interesuje sam .... Ale dzieki, rudka Odpowiedz Link
m.maska Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 02:40 rudka-a napisała: > Nooo, łaaadnie nam to pokazałaś > treści konkretne, żadnego wodolejstwa, rozwlekania > super z Ciebie przewodnik > żółwik! ) > > Tez uwazam, ze A74 jest swietna: ciekawie, krotko i konkretnie... az boje sie zabrac za nasza ostatnia wycieczke - nie mam takiego drygu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:18 Ty masko tez konkretnie i krotko potrafisz ,z cala masa detali,co lubie. Duzo faktow, plus krotki historyczny rys. Ja trywializuje, taka moja uroda ;-D Czytam historie od strony trivia, Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:36 m.maska napisała: > rudka-a napisała: > > > Nooo, łaaadnie nam to pokazałaś > > treści konkretne, żadnego wodolejstwa, rozwlekania > > super z Ciebie przewodnik > > żółwik! ) > > > > > Tez uwazam, ze A74 jest swietna: ciekawie, krotko i konkretnie... az boje sie z > abrac za nasza ostatnia wycieczke - nie mam takiego drygu Cmok, cmok, A74, widze, ze nie tylko my tutaj nie mozemy sie napatrzyc… sa tacy, co na widok Twoich relacji zgrzytaja zebami i z zazdrosci uciekaja sie do durnowatych smieszkow - wiadomo, slupki na lancuchach sa jak te biedne psiaki na wiochach - przykute na zawsze i stesknione wszystkiego. Dlatego szczekaja albo warcza bez powodu, ale najczesciej rozdzierajaco skamla… a spuszczone z lancucha szaleja jak opetane. Odpowiedz Link
rudka-a Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:44 Sęp już zatoczył koło pisałam, że super!...zazdrośnik usteczek nie widać...tak się z wściekłości schowały w otwór gebowy..hehe... wiaadomooooo......do ebolanki nie ma co porównywać bo Droga, A74 musiałabyś miec tak zryty beret, jak ten, co ja stworzył... ;DD Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:59 Rudka, nie wywoluj wilka z lasu ,w Kongo znowu szaleje ebola... temacik znowu moze sie rozwinac Odpowiedz Link
rudka-a Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 11:10 a74-7 napisał: > Rudka, nie wywoluj wilka z lasu ,w Kongo znowu szaleje ebola... > temacik znowu moze sie rozwinac Jakiego wilka? toż to mała, chudziuśka hienka koniecznie powinien być ciąg dalszy...najlepiej w formie komiksu ;DD Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 11:54 rudka-a napisała: > a74-7 napisał: > > > Rudka, nie wywoluj wilka z lasu ,w Kongo znowu szaleje ebola... > > temacik znowu moze sie rozwinac > > Jakiego wilka? toż to mała, chudziuśka hienka > koniecznie powinien być ciąg dalszy...najlepiej w formie komiksu ;DD A zauwazylyscie, ze hienka na swoich zdjatkach najczesciej trzyma raczeta z tylu, na pupci, tak ze z przodu widac tylko rekawki - smieszne to, bo wyglada jakby lapki byly przy lokciach odrabane. Moja babcia zawsze mowila, ze ludzie ktorzy trzymaja rece z tylu po prostu je chowaja, gdyz podswiadomie wiedza, ze sa nieczyste. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 12:11 Co masz na mysli al?;-D Trzymala hienka cus brudnego w lapkach? Co prawda armatke znowu nam demonstrowala.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 12:17 a74-7 napisał: > Co masz na mysli al?;-D > Trzymala hienka cus brudnego w lapkach? Co prawda armatke znowu nam demonstro > wala.... Ja raczej w mysl zasady, co w glowie i duszy, to i na lapkach. A armatki swoja droga… wypalone, nieczynne od wiekow. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 11.08.18, 22:13 "Wiadomo, że end, bo plecami się odwrócił wink" Trzy godziny mu to zajelo ;-D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 10:56 Oooo, wszelki duch....wsciekle ogladnelo, nawet znalazlo pierwszy post w necie...,szkoda na to czasu, przeciez napisalam w pierwszych slowach ze to z netu pochodzi .Ze zrozumieniem niech czyta, nie przez zaciete zabki , bardzo prosze W rewanzu powiem, ze mnie rozwleczone przemysLIWania unego w temacie ziemi obiecanej nie zachwycily, blizsza jest mi Ziemia Swieta pokazana na YT przez obiezyswiata Ceyrowskiego, a juz z pierwszej reki przez kolumbijczyka ,syna bliskiej sercu kolezanki,ktory pracowal w kibutzu,pozniej zaciagnal sie do armii israelskiej , teraz cus tam robi w ramach sluzb medycznych...zeszlo mu na tym jakies 10 lat.... Tak ,ze odebralam to bohaterskie pitolenie jako ekhmmm....wyjatkowo malowartosciowe, a przepisywanie i parafrazowanie historii dla wlasnych klakierow....no coz...pozostawie bez komci Ale milo ,ze skomentowalo,hehe, pewnie ciekawe swiata.... Odpowiedz Link
m.maska Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 12:40 a74-7 napisał: > Oooo, wszelki duch....wsciekle ogladnelo, > nawet znalazlo pierwszy post w necie...,szkoda na to czasu, przeciez napisalam > w pierwszych slowach ze to z netu pochodzi .Ze zrozumieniem niech czyta, nie > przez zaciete zabki , bardzo prosze > W rewanzu powiem, ze mnie rozwleczone przemysLIWania unego w temacie ziemi o > biecanej nie zachwycily, blizsza jest mi Ziemia Swieta pokazana na YT przez obi > ezyswiata Ceyrowskiego, a juz z pierwszej reki przez kolumbijczyka ,syna bliski > ej sercu kolezanki,ktory pracowal w kibutzu,pozniej zaciagnal sie do armii isra > elskiej , teraz cus tam robi w ramach sluzb medycznych...zeszlo mu na tym jakie > s 10 lat.... > Tak ,ze odebralam to bohaterskie pitolenie jako ekhmmm....wyjatkowo malowartos > ciowe, > a przepisywanie i parafrazowanie historii dla wlasnych klakierow....no coz.. > .pozostawie bez komci > Ale milo ,ze skomentowalo,hehe, pewnie ciekawe swiata.... Hahaha, czyta, chlonie i nie moze oczu oderwac - samo nie potrafi krotko, zawsze musi byc rozwleczone, kilkukrotnie zapetlone i powtorzone coby sie czytelnik zanudzil do imentu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 12:36 coz,pewnie szanownej babci dupa wylacznie sluzyla do siedzenia, a tu punkt widzenia od punktu siedzenia..... Dupa w sztuce...hmmmm temat rzeka,najlepiej zapytajcie kolesia Odpowiedz Link
a74-7 Re: Rezydencja Ham House 12.08.18, 18:06 no coz, niech sobie pieski szczekaja,dla mnie jest przywilejem miec te wszystkie zabytki i ich historie na wyciagniecie reki, a nie pod postacia zakurzonej ksiazki na polce. Odpowiedz Link