Dodaj do ulubionych

Procesy czarownic

08.04.19, 13:50
18 września 1589r. został powieszony jako "mistrz czarownic" rektor Uniwersytetu w Trier(Trewira), Dietrich Flade. Jego majątek przejęło miasto a wraz z nim dług miasta Trier w wysokości 4000 złotych guldenów, wobec skazanego.
Po dziś dzień miasto płaci kościołowi 362,50 Euro każdego roku jako "zobowiązanie ze spadku D.Flade".
Miasto chciałoby skreślić ten punkt wydatków, w końcu kwota jest symboliczna, jednak Kościół nie wyraża zgody, uzasadniając to, ze jest to forma przypomnienia o "szaleństwie procesów czarownic" a pieniądze te przeznaczane są na cele socjalne.
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: Procesy czarownic 08.04.19, 15:36
      Czyli historia ciągle żywa smile
      Ktoś mi kiedyś powiedział, że gdybym żyła w tamtych czasach na pewno zostałabym spalona jako czarownica - odebrałam to jako komplement smile
    • ostoja4345 Re: Procesy czarownic 23.11.20, 17:16
      Znacznie więcej można przeczytać o tym temacie tutaj: Procesy czarownic (ponad 40 stron tekstu)
      • a74-7 Re: Procesy czarownic 23.11.20, 17:57
        jak sie zaplaci ,to pewnie mozna poznac arkana i nauczyc sie rzemiosla wink
        • al-szamanka Re: Procesy czarownic 26.11.20, 18:29
          a74-7 napisał:

> jak sie zaplaci ,to pewnie mozna poznac arkana i nauczyc sie rzemiosla wink

Postanowiłam nie płacić big_grin
          • rena-ta49 Re: Procesy czarownic 26.11.20, 19:05
            al-szamanka napisała:

> a74-7 napisał:
            >
            > > jak sie zaplaci ,to pewnie mozna poznac arkana i nauczyc sie rzem
            > iosla wink
            >
            >
            > Postanowiłam nie płacić big_grin
            >

Może wystarczy Tobie ,jak popatrzysz na tę czarownicę?
            https://pbs.twimg.com/media/EnM0plDW8AE-5Rs?format=png&name=360x360
            • al-szamanka Re: Procesy czarownic 26.11.20, 20:33
              rena-ta49 napisała:

> al-szamanka napisała:
              >
              > > a74-7 napisał:
              > >
              > > > jak sie zaplaci ,to pewnie mozna poznac arkana i nauczyc si
              > e rzem
              > > iosla wink
              > >
              > >
              > > Postanowiłam nie płacić big_grin
              > >
              >
              > Może wystarczy Tobie ,jak popatrzysz na tę czarownicę?
              > https://pbs.twimg.com/media/EnM0plDW8AE-5Rs?format=png&name=360x360

No nie, na tę to w ogóle nie mogę patrzeć, bo potem prze tydzień nie mogę nic jeść.
              • a74-7 Re: Procesy czarownic 26.11.20, 20:42
                co by tu powiedziec - bez miotly , ale wyjatkowo wymiotna jest smile
      • m.maska Re: Procesy czarownic 27.11.20, 01:18
        ostoja4345 napisał(a):

> Znacznie więcej można przeczytać o tym temacie tutaj: Procesy czarownic (ponad 40 stron tekstu)

Tyle, ze watek w zasadzie nie dotyczyl samych procesow czarownic tylko raczej smiesznosci faktu, ze miasto Trier po dzien dzisiejszy placi jakies smieszne kwoty KOSCIOLOWI - o Boooooooosz KOSCIOLOWI i nikt sie nie oburza, ze Kosciol nie chce tego odpuscic - przeciez gdyby to bylo w Polsce, toby juz pewnie w Brukseli o tym debata byl, ze religia, ze kosciol, ze zascianek, ze ciemnogrod i diabel wie co jeszcze, a tu? nikogo to nie interesuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka