14.04.14, 14:53
MAM PYTANIE ODZIEDZICZYLAM TESTAMENTEM MIESZKANIE PO DZIADKU, JESTEM JEGO WNUCZKA USTAWOWYMI SPADKOBIERCAMI SA JEGO 3 CORKI, TESTAMENT SPORZADZONY BYL 17 LAT TEMU, DZIADEK BYL ZDROWY. MOJE PYTANIE JEST TAKIE CZY MOGA ONE STARAC SIE PODWAZYC TEN TESTAMENT.
CZEKAM TERAZ NA SPRAWE SADOWA, PONIEWAZ NIE WYRAZILY ZGODY NA PRZECZYTANIE TESTAMENTU U NOTARIUSZA I CZY MAJA JAKIES PRAWA DO TEGO MIESZKANIA.
Obserwuj wątek
    • czenio78 Re: SPADEK 19.08.14, 11:26
      Spróbować podważyć testament można zawsze, natomiast jaki będzie tego efekt zależy od konkretnej sytuacji. Proszę również pamiętać, że przy przekazaniu testamentem całości majątku istnieje możliwość wytoczenia sprawy o zachowek. W razie pytań odsyłam do strony www.kancelariakp.com
    • obral Re: SPADEK 19.08.14, 12:50
      Żeby podważyć testament trzeba by było wykazać, że testament nie ma przewidzianej prawem formy, został sporządzony w stanie wyłączającym świadome lub swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli, pod wpływem błędu lub groźby.
      Szczegółowo opisałem to tu: prawo-porady.pl/artykuly,podwazenie-testamentu-zachowek,481.html

W sprawie może się okazać, że możesz być zobowiązana do zapłaty zachowku na rzecz spadkobierców ustawowych pominiętych w testamencie.
    • obral Re: SPADEK 27.03.16, 17:18
      Podważać mogą, ale czy skutecznie to zależy. Aby uznać testament za nieważny musiałby być w nieprawidłowej formie, sporządzony w stanie wyłączającym świadome lub swobodne powzięcie decyzji i wyrażenie woli, pod wpływem groźby, pod wpływem błędu. Nieważny będzie także kiedy został odwołany (kolejnym testamentem). Gdyby spadkobierca został uznany za niegodnego dziedziczenia to też nie dziedziczyłby na podstawie tego testamentu...
      Należy też pamiętać, że nie można powołać do dziedziczenia konkretnego przedmiotu spadkowego (wyjątek - zapis windykacyjny, ale ten nie istniał 17 lat temu). Można powołać do spadkobrania w całości spadku lub jego części (spadek jako ogół przedmiotów majątkowych).

Jeżeli testament jest ważny to Pani dziedziczy i nabyła własność mieszkania. Nie mają prawa do mieszkania. Ale mogą żądać zapłaty zachowku. A Pani jako spadkobierczyni za zapłatę zachowku jest zobowiązana. W tej sprawie istotnym jest czy dzieci spadkodawcy otrzymały czy nie zachowek w innej formie - np. w postaci darowizn.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka