al-szamanka 01.04.21, 13:13 Kwiecien, kwiecien bo... no jeszcze dzisiaj nie przeplata, ale ponoc od jutra juz zacznie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: Kwiecień - 21 01.04.21, 16:04 U mnie dzisiaj moze nieco chlodniej ale wciaz letnio 24°... i dopiero od jutra zjazd... Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 02.04.21, 18:27 m.maska napisała: > U mnie dzisiaj moze nieco chlodniej ale wciaz letnio 24°... i dopiero od jutra > zjazd... > U mnie spadek temp. o 10 st. Pólnocny ,zimny wiatr. Jutro od rana deszcz.Niedziela tylko 8 st. Kwiecień- plecień poprzeplata trochę zimy, trochę lata. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 02.04.21, 18:45 a74-7 napisał: > "Polnocny wieje wiatr...wiosna !" > Dokladnie tak samo prezentowala sie dzisiaj rano moja przedbalkonna czeresnia. Wczoraj tylko paczki, ale po nocnym deszczu pojawil sie cud kwitnienia No to jeszcze uuuuffff powiem, bo jeszcze godzina i kwadrans, i siedmiodniowy maraton pracny bede miala za soba Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 03.04.21, 12:08 Wielkanocna Sobota. 2019. „Panie Jezu Chryste, Ty w dzień przed męką i śmiercią kazałeś uczniom przygotować paschalną wieczerzę, w dzień Zmartwychwstania przyjąłeś zaproszenie dwóch uczniów i zasiadłeś z nimi do stołu, a późnym wieczorem przyszedłeś do Apostołów, aby spożyć wraz z nimi posiłek; prosimy Cię, daj nam z wiarą przeżywać Twoją obecność między nami podczas świątecznego posiłku w dzień Twojego zwycięstwa, abyśmy mogli się radować z udziału w Twoim życiu i zmartwychwstaniu. Chlebie żywy, który zstąpiłeś z nieba i w Komunii świętej dajesz życie światu, pobłogosław † ten chleb i wszelkie świąteczne pieczywo na pamiątkę chleba, którym nakarmiłeś lud słuchający Ciebie wytrwale na pustkowiu, i który po swym zmartwychwstaniu przygotowałeś nad jeziorem dla swoich uczniów. Baranku Boży, który zwyciężyłeś zło i obmyłeś świat z grzechów, pobłogosław †to mięso, wędliny i wszelkie pokarmy, które będziemy jedli na pamiątkę Baranka paschalnego i świątecznych potraw, które Ty spożyłeś z Apostołami na Ostatniej Wieczerzy. Pobłogosław także † naszą sól, aby chroniła nas od zepsucia. Chryste, życie i zmartwychwstanie nasze, pobłogosław † te jajka, znak nowego życia, abyśmy dzieląc się nimi w gronie rodziny, bliskich i gości, mogli się także dzielić wzajemnie radością z tego, że jesteś z nami. Daj nam wszystkim dojść do wiecznej uczty Twojej tam, gdzie Ty żyjesz i królujesz na wieki wieków.” Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 03.04.21, 12:47 A74 - wklej to na swiatecznym watku takie to piekne Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 03.04.21, 22:40 I jeszcze na dobranoc: Egipt przeprowadza swoich Faraonow. Pewnie bedzie w waszej TVi , swietna oprawa . www.dailymail.co.uk/news/article-9433391/Egypt-holds-spectacular-parade-transporting-22-mummies-famous-pharaohs-museum.html Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 04.04.21, 01:01 a74-7 napisał: > I jeszcze na dobranoc: Egipt przeprowadza swoich Faraonow. > Pewnie bedzie w waszej TVi , swietna oprawa . > www.dailymail.co.uk/news/article-9433391/Egypt-holds-spectacular-parade-transporting-22-mummies-famous-pharaohs-museum.html Widzialam fragmenty tej ceremonii - trzeba przyznac, ze z pompa tych faraonow przewoza... oprawa niesamowita... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 04.04.21, 20:39 Nosz mowta , co chceta , tego sie nie spodziewalam ... Zjedlismy sobie spokojnie wielkanocny lobiodek w towarzystwie naszych support bubbles rozsiedlismy sie wygodnie na kanapie i czegos nam zaczelo brakowac Co roku ogladalismy regaty Oxford Cambridge jak nie na zywo, to w telewizorze...A tu w tvi - wiosluja ,wiosluja ile sil w lapskach , ale widoki jakies takie malo znajome ...Przeniesli regaty poza Londyn ... Nie ma widowni , nie ma glosnego dopingu...po prostu .upa. Cambridge wygral anyway... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 04.04.21, 20:56 Ale jedzonko pokazujesz a74. A moje dzisiejsze śniadanie wielkanocne to bułka z hummusem ... i też jestem zadowolona. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 04.04.21, 21:25 Dobry hummus nie jest zly. Zdrowy jest ,bardzo lubie Ja obdzielam swoje support bubbles swiatecznie ;-D Tak zrobionego kaczora uwielbiaja ,to fusion chinsko -polsko - angielska Wreszcie swieta mamy. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 05.04.21, 11:37 Ja bede miala zaraz na obiad salatke z chwastow plus salatke ziemniaczana, ktora wczoraj zrobilam w domu dla moich Klientow, bo bardzo chcieli. Do tego prosza mnie abym zjadla chociaz jedna pisanke, wiec nie ma co... ulegne dla dobra sprawy Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 05.04.21, 15:17 Swiateczna pisanka powinna byc ok, nie jedz skorupki;D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 05.04.21, 16:34 Dzien zaczal sie szaro, okolo poludnia sniezylo przez chwile i mamy teraz pelne slonce... Zimny wiatr z polnocy, spacerkow dla zdrowia nie bedzie .W nocy spadek temp ponizej zera. A to sie moje swiezo zaplantowane lelije uciesza ;-/ Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 05.04.21, 18:10 U mnie tez pol dnia padalo, szaro i buro, najpierw temperatura spadla do 5° a potem byl juz tylko zjazd ok. 18 bylo juz tylko 2... kwiecien plecien... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 07.04.21, 10:38 Drugi dzien skrobalam szyby w samochodzie. Od wczoraj sniezy i mrozi... biedne kwiaty, biedne drzewa Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 07.04.21, 19:15 U mnie tez zimno, wczoraj grad a dzisiaj fruwal snieg - nie, nie padal, fruwal - wlasciwie nie bardzo wiedzial w ktorym kierunku ma poleciec, oczywiscie sladow na trawnikach czy na jezdni nie ma - ale i tak jest zimno. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 07.04.21, 20:07 U mnie tez to fruwalo przez jakies 20 minut.Taka lekka grubo-ziarnista kasza .... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 11.04.21, 22:02 Klienci juz spia, a ja stwierdzilam, ze mam zimny nos... dziwne, bo jak jechalam do pracy bylo 21°C. Patrze na zewnetrzny termometr, a tu tylko 6°. Te gorskie wahania temperatur dobijaja. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 13.04.21, 08:04 al-szamanka napisała: > Klienci juz spia, a ja stwierdzilam, ze mam zimny nos... dziwne, bo jak jechala > m do pracy bylo 21°C. > Patrze na zewnetrzny termometr, a tu tylko 6°. > Te gorskie wahania temperatur dobijaja. > U mnie lezy śnieg, temp.0 . Poprawa ma nastąpić w niedziele W nocy przymrozki,kwiaty na drzewkach przemarzna? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 12.04.21, 10:50 Dzis wszyscy (?) w blokach startowych ; otwieraja sklepy, otwieraja ogrodki w pubach ( musialam to zaznaczyc na pierwszym miejscu ),otwieraja pewnie muzea , sztuke i inne przybytki ktore jeszcze dalo sie odkurzyc ... Zimno, sniezy co chwila .... Tyle z frontu... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 12.04.21, 11:24 i specjalna edycja twitter.com/TheSun/status/1381532541522477059 Oh joy ! Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 13.04.21, 10:21 Spogladam przez okno... slonecznie, zwodniczo slonecznie bo zaledwie 4° a dzisiaj maks nie przekroczy ponoc 9°. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 13.04.21, 15:17 Ha, a ja znowu odkopywalam przed praca moj samochod spod sniegu Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 13.04.21, 16:17 U mnie wiosennie, znowu magnoliowo , tylko slonce juz zaszlo ... Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 16.04.21, 16:31 Wczoraj "w tyle wizji" ujawniono FAKTY - dlaczego zima wciaz nas nie opuszcza? Wszystko z powodu pandemii - z powodu obostrzen i zakazu zgromadzen, 21.03 nie moglo sie odbyc uroczyste topienie Marzanny - skoro nie odplynela do morza to wciaz jest na miejscu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 16.04.21, 17:56 Czyzby niesmialo sugerowano geoengineering ??;D Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 16.04.21, 17:59 U nas( piateczek wieczor) przewiduje sie znowu tlumy na ulicach , choc prognozowanya jest zimna nocka Ot , takie wyjscie z lockdown'u Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 16.04.21, 18:21 a74-7 napisał: > U nas( piateczek wieczor) przewiduje sie znowu tlumy na ulicach , choc prognozo > wanya jest zimna nocka > Ot , takie wyjscie z lockdown'u Wczoraj ,dzisiaj caly dzień pada na zmiane deszcz, ze śniegiem,zimno,ponuro okropnie! Nie chce sie wychodzić z domu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 16.04.21, 19:55 Jak bys miala latek 20, trudno bylo by ci wysiedziec w domu Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 16.04.21, 21:50 A ja znowu po siedmiu dniach pracy mam wolny weekend... i ponoć ma być ciepławy, tak do 10°C - huuuurrrrra! Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 17.04.21, 11:15 al-szamanka napisała: > A ja znowu po siedmiu dniach pracy mam wolny weekend... i ponoć ma być ciepławy > , tak do 10°C - huuuurrrrra! > Odpoczywaj. U mnie teraz 3 st i siąpi: ( Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 17.04.21, 11:55 ot ,takie przygotowania przedpogrzebowe ... www.dailymail.co.uk/news/article-9481345/Dawn-breaks-Windsor-day-Prince-Philips-funeral.html, zdjecia ciekawe.... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 17.04.21, 11:05 Pogoda na zamowienie Dzis pogrzeb Ksiecia Karola, po poludniu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 17.04.21, 11:11 Wczorajsza celebracja na Soho by Evening Standard) Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 17.04.21, 11:18 Macie podobno 70% zaszczepionych.Nie dziwie się młodym ludziom,że pragną towarzystwa. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 17.04.21, 11:54 U nas w Londku jeszcze statecznie w miare sie odbylo, natomiast na polnocy - wild .... Ot, mlodosc . A te 70 % to chyba w cook books .... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 18.04.21, 15:45 Niedziela spokojnie przecieka przez palce ....pogoda przyjemna , stol i krzesla w ogrodku przygotowane do sezonu, jeszcze lezaczki ... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 18.04.21, 17:34 W wolnej chwili przyjrzalam sie kwitnacej jablonce sasiada ;-D Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 23.04.21, 18:49 Ze wszystkich drzew owocowych jabłonki kwitną najbardziej uroczo Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 23.04.21, 18:52 Wykorzystałam wolny dzień i przecudowną pogodę najlepiej jak mogłam. 35km w nogach i 100 tysięcy zachwytów w duszy Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 24.04.21, 14:01 Wlasnie widzialam swoich na protescie w Hyde Parku . Anti Lockdown Protest - Starting in Hyde Park, London - April 24th 2021 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 24.04.21, 18:27 4 godzinny pokojowy protest, maszerujacy przez prawie cale centrum Londynu, zakonczony piknikiem kilku tysiecy w Hyde Parku , siedzacych na trawie , wymieniajacych poglady , Tak wyglada protest , nie jakies tam 'cipki' i przeklenstwa na sztandarach . Uczta sie lewactwo z Poolandii . Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 24.04.21, 18:48 a74-7 napisał: > 4 godzinny pokojowy protest, maszerujacy przez prawie cale centrum Londynu, zak > onczony piknikiem kilku tysiecy w Hyde Parku , siedzacych na trawie , wymienia > jacych poglady , > Tak wyglada protest , nie jakies tam 'cipki' i przeklenstwa na sztandarach . Uc > zta sie lewactwo z Poolandii . No wiec wlasnie o to chodzi, ze te "protesty" w Polsce wystawiaja swiadectwo tym "wybitnym aktywistkom" - pokazujac jak gleboki zascianek reprezentuja i ci/te ktorzy/ktore to popieraja - tez. Odpowiedz Link
m.maska Re: Kwiecień - 21 24.04.21, 17:19 Jeszcze kilka dni kwietnia - plotl jak to kwiecien z naciskiem na troche zimy, lata bylo malo - no to moze w koncu sie opamietal, ze powinno dojsc do wyrownania tzn. troche lata - jest pieknie - tak wiec czas na jakis wypad - ale tutaj wylacznie do godziny 22 - Niemcy wprowadzily godzine policyjna - maja w tym spore doswiadczenie, czerpia z historii. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 24.04.21, 19:40 He, u mnie godzina policyjna od 20-ej. A jako, że skończyłam dzisiaj prace o 19-ej to jakoś się jeszcze przemknęłam Po drodze co rusz oślepiało mnie Słońce, ogromne jak nigdy, potężne... Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 24.04.21, 20:54 kilka foci dzieki /courtesy of starego i corci; Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 25.04.21, 13:11 Pogoda znowu przeplata , jak na kwiecien przystalo , zjazd do 13 stopni ; przegladam prasowke; coz tam pisza o wczorajszym marszyku; ano ,ze policja byla zaatakowana i krewka sie polala. Wot i cala manipulacja Marsz odbyl sie w pokojowym duchu , tysiace przyszly ,gazjetki nawet nie okreslaja ile tych tysiecy bylo.Moi mowili ,ze juz po krotkim odpoczynku w HParku przy wyjsciowej bramie Speaker's Corner anty.fa czatowala na ludzi rzucala w nich maskami , obrzucala przeklenstwami ( jak widac lewactwo skrajne bez tego ani rusz))Po chwili policja sie zjawila w kolizji z anty.fa niby , ale jakos specjalnie ich nie dotykali. I wyprodukowali wspolnie piekne widelka i zdjecia niby brutalnego marszu ,o zachodzie slonca . Widelka w netcie, zdjecia w Guardianie czy Telegrafie pokazuja sprawe od doopy strony ,czyli od zmanipulowanego konca ;wiec kto chce niech wierzy; tak bullshit idzie w swiat. Faktem jest ,ze grupa sceptykow rosnie i ma sie dobrze. Tyle z przekazu naocznych swiadkow. dziekuje za uwage. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 25.04.21, 18:59 dzis skoro swit - slonce tak pieknie oswietlalo krzak bzu za oknem , ze musialam pstryknac. Nie najlepsze zdjecie , ale wiosenne Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 25.04.21, 20:06 No to szybko u Ciebie. Tutaj było zbyt zimno, aby się rozwijały. Dopiero maciupeńkie pączki, nie to co w zeszłym roku Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 26.04.21, 08:42 No to wiosna w pełni,a u mnie do teraz kasztany nie mają nawet liści,a przecież w czasie matur już kwitły. Jest zimno,teraz mam 2 st w nocy był przymrozek.Wszystko opóźnione. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 26.04.21, 18:19 Narwalam dla was !Oh, jak on pachnie , nie da sie opisac slowami, mogla bym tak stac i chlonac te slodycz caly wieczor.... I pierwszy pak peonii Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 26.04.21, 20:33 Piękny ten bez,też mam na ogródku,ale nie szybko zakwitnie. U mnie jedynie forsycje kwitną,brzózki nie maja jeszcze listków. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Kwiecień - 21 26.04.21, 20:42 Pamietam , w Polsce bzy kwitly w maju ,wiec wszystko prawidlowo Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 27.04.21, 20:46 a74-7 napisał: > Pamietam , w Polsce bzy kwitly w maju ,wiec wszystko prawidlowo To prawda,kasztany,bzy zawsze kwitły w maju.Czasem tylko "wiosna przyspieszała" i wtedy kwitnienie mieliśmy wcześniej.Przypomniałam sobie ,że moja córka brała ślub 27 kwietnia ,a wtedy deszcze ze śniegiem padał. 1 maja też zdarzało się. Taką wiosnę chyba będziemy mieli do Zimnych Ogrodników. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 27.04.21, 20:11 a74-7 napisał: > Narwalam dla was !Oh, jak on pachnie , nie da sie opisac slowami, mogla bym tak > stac i chlonac te slodycz caly wieczor.... > > > Jeszcze z 10 dni i i ja też będę tak chłonąć - zapach bzu jest zapachem magicznym. Mam to samo co Ty Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Kwiecień - 21 30.04.21, 21:51 Ostatni dzień kwietnia... i pierwsza wiosenna burza w tym roku. Grzmiało, błyskało, nad górami huczało, no i popadało... pachnie wilgotną ziemią. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Kwiecień - 21 01.05.21, 07:34 al-szamanka napisała: > Ostatni dzień kwietnia... i pierwsza wiosenna burza w tym roku. Grzmiało, błysk > ało, nad górami huczało, no i popadało... pachnie wilgotną ziemią. > U mnie ostatni dzień kwietnia był ciepły i słoneczny. Czego nie mogę powiedzieć o dniu dzisiejszym,bo od rana deszcz i chłodno. Tak zapowiada się cały długi weekend,deszczowo i chłodno. Odpowiedz Link