al-szamanka 12.10.24, 15:32 A ja ciagle z uporem maniaka chodze te kilka km do mojego lasku w poszukiwaniu rydzow. Znalazlam tylko jednego! Za to pogoda sliczna i widoki piekne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rena-ta49 Re: tylko jeden 12.10.24, 18:38 W Polsce wysyp grzybów, nie koniecznie rydzów {na targowisku nie widziałam} ale podgrzybki ,borowiki, i kanie są. Tydzień temu w Krynicy koleżanka wyszła na godzinę na spacer do lasu w pobliżu pensjonatu w którym byłyśmy i wróciła z całą reklamówką grzybów. Ja się przestraszyłam deszczu i grzybów nie nazbierałam Odpowiedz Link
m.maska Re: tylko jeden 13.10.24, 18:43 rena-ta49 napisała: > W Polsce wysyp grzybów, nie koniecznie rydzów {na targowisku nie widziałam} ale > podgrzybki ,borowiki, i kanie są. > Tydzień temu w Krynicy koleżanka wyszła na godzinę na spacer do lasu w pobliżu > pensjonatu w którym byłyśmy i wróciła z całą reklamówką grzybów. Ja się przest > raszyłam deszczu i grzybów nie nazbierałam Cala reklamowka? to ile kg? w Niemczech mozna zbierac ale zakazow jest wiecej niz mozna ich ogarnac. www.infranken.de/ratgeber/verbraucher/pilze-sammeln-steinpilz-pfifferling-naturschutz-gesetze-bussgelder-zoll-wald-tmr-8-art-5929102 Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: tylko jeden 13.10.24, 21:07 W Polsce nie ma takiego zakazu,możesz zbierać do woli.Nie była to zbyt duża reklamówka i na szczęście następnego dnia rano wyjeżdżaliśmy,więc grzyby w bagażniku samochodu doskonale się przechowały. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: tylko jeden 12.10.24, 18:40 Dla takich widoków warto chodzić na spacery. Korzystajmy póki znów nie zacznie padać. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: tylko jeden 12.10.24, 19:20 rena-ta49 napisała: > Dla takich widoków warto chodzić na spacery. Korzystajmy póki znów nie zacznie > padać. O tak, takie widoki to balsam na dusze, swietnie sie czulam chociaz wlazlam w błocko po kostki - w lesie jest bardzo grzasko po tych wszystkich deszczach. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: tylko jeden 13.10.24, 21:11 Podczas ostatniego pobytu w górach pod oknami pensjonatu spacerowały sobie sarenki.Z okien stołówki je obserwowałam i żałowałam,że nie miałam przy sobie telefonu,by fotkę zrobić. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: tylko jeden 14.10.24, 20:35 rena-ta49 napisała: > Podczas ostatniego pobytu w górach pod oknami pensjonatu spacerowały sobie sar > enki.Z okien stołówki je obserwowałam i żałowałam,że nie miałam przy sobie tele > fonu,by fotkę zrobić. Ja ostatnio scigalam takie male jaszczurki, ale niestety, byly zbyt szybkie i zdjecia nie wyszly. Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: tylko jeden 15.10.24, 16:52 Pewnie filmik by Ci wyszedł Ja nie zawsze noszę z sobą smartfona i często żałuję przegapienia okazji zarejestrowania czegoś ciekawego Odpowiedz Link
al-szamanka Re: tylko jeden 16.10.24, 03:25 rena-ta49 napisała: > Pewnie filmik by Ci wyszedł Ja nie zawsze noszę z sobą smartfona i często ża > łuję przegapienia okazji zarejestrowania czegoś ciekawego Ja czesto zapominam i tez zaluje, bo czasami zdarzaja sie naprawde interesujace widoki. Odpowiedz Link