Dodaj do ulubionych

O jakze mi przykro...

02.03.26, 20:49
Polscy celebryci, ktorzy tak pokochali Dubai, jeszcze troche tam posiedza, poogladaja sobie wojne z bliska.
To nie te czasy, kiedy podczas wojny w Izraelu Morawiecki dostal "malpiego rozumu" i wysylal specjalne samoloty zeby przewiezc Polakow do domu - to nie te czasy drodzy celebryci, to wasi wybrancy teraz rzadza i pokazali wam srodkowy palec. Zreszta jak zwykle.
Obserwuj wątek
    • al-szamanka Re: O jakze mi przykro... 02.03.26, 21:41
      To co, Sikorski nie wyslal jeszcze po nich samolotow?
      • m.maska Re: O jakze mi przykro... 02.03.26, 22:53
        al-szamanka napisała:

> To co, Sikorski nie wyslal jeszcze po nich samolotow?
        >

No nie, wyglosil ostrzezenie, ze nie powinni tam jechac, a jesli nie posluchali, to.... chcacemu nie dzieje sie krzywda.
      • rena-ta49 Re: O jakze mi przykro... 03.03.26, 18:41
        al-szamanka napisała:

> To co, Sikorski nie wyslal jeszcze po nich samolotow?
        >

Stanowisko Sikorskiego ws pomocy Polskom w strefie zagrożenia działaniami wojennymi: pomoc podobna do tej, jaką udzielają swoim Czesi i Słowacy, nie byłaby szczytem racjonalności.
        x.com/BatugWojciech/status/2028876188173635637

Tak naprawdę to mi ich nie żal,moi znajomi tam są ,to wyborcy Tuska.Niech tam siedzą...
        Ten antypolski tuski rząd zostawił tysiące Polaków, w krajach Bliskiego Wschodu ,tak jak zostawił Polaków bez pomocy po powodzi,a oni żadnych wniosków nie wyciągają!!
    • rena-ta49 Re: O jakze mi przykro... 03.03.26, 18:49
      Chyba pamiętacie jak Morawiecki wysyłał samoloty wojskowe , do Kabulu,do Izraela ,co jebacpisy wyprawiali,jak szkalowali rząd PiS, że warunki nie były luksusowe w tych samolotach. Funkcjonariusze medialni TVN24 zadbali o tę narrację,że niesmaczne kanapki,że kawy im nie podano.
      Niech teraz jebacpisy się cieszą ,że nie muszą tak "cierpieć"
      Samolotów nie ma i nie będzie.
      • m.maska Re: O jakze mi przykro... 03.03.26, 20:16
        rena-ta49 napisała:

> Chyba pamiętacie jak Morawiecki wysyłał samoloty wojskowe , do Kabulu,do Izrael
        > a ,co jebacpisy wyprawiali,jak szkalowali rząd PiS, że warunki nie były luksuso
        > we w tych samolotach. Funkcjonariusze medialni TVN24 zadbali o tę narrację,że n
        > iesmaczne kanapki,że kawy im nie podano.
        > Niech teraz jebacpisy się cieszą ,że nie muszą tak "cierpieć"
        > Samolotów nie ma i nie będzie.

jak zaczela sie pandemia, Morawiecki sciagal Polakow tez... wybrali sobie, to maja.

• m.maska Re: O jakze mi przykro... 03.03.26, 20:19
          To nieudacznicy ktorzy nie potrafia niczego takiego przygotowac, zorganizowac, przewidziec. Ambasada pracuje 4 dni w tygodniu - olewaja ich, jak we wszystkim, jak ich olewaja od lat juz, a oni cierpia na syndrom sztokholmski... 100 obietnic na 100 dni, w d.... maja swoich wyborcow a ci jak masochisci.
    • m.maska Re: O jakze mi przykro... 03.03.26, 21:35
      https://s1.directupload.eu/images/user/260303/fx6lzxy5.jpg

Tusk: ewakuacja niepotrzebna

Pamietacie? sytuacja nie jest zbytnio alarmujaca... a jak juz woda wylala, to trudno, juz nie dalo sie nic zrobic. Dlaczego mnie to nie dziwi?
      • al-szamanka Re: O jakze mi przykro... 03.03.26, 21:40
        m.maska napisała:

> https://s1.directupload.eu/images/user/260303/fx6lzxy5.jpg
        >
        > Tusk: ewakuacja niepotrzebna
        >
        > Pamietacie? sytuacja nie jest zbytnio alarmujaca... a jak juz woda wylala, to t
        > rudno, juz nie dalo sie nic zrobic. Dlaczego mnie to nie dziwi?
        >

On na wszystko tak reaguje, bo o niczym nie ma pojecia
        • rena-ta49 Re: O jakze mi przykro... 04.03.26, 21:09
          O,jakże mi nie jest przykro!!
          Ja im Tuska nie wybierałam!
          Ps.tetaz czas rozliczeń PIT,jebacpisy już się cieszą,bo 60 tys kwoty wolnej od podatku mogą odliczyćsmile Tusk im to przecież obiecał !
          • m.maska Re: O jakze mi przykro... 05.03.26, 13:14
            rena-ta49 napisała:

> O,jakże mi nie jest przykro!!
            > Ja im Tuska nie wybierałam!
            > Ps.tetaz czas rozliczeń PIT,jebacpisy już się cieszą,bo 60 tys kwoty wolnej od
            > podatku mogą odliczyćsmile Tusk im to przecież obiecał !

Wiesz Renata, jestem dziwnie przekonana, ze gdyby to byl marzec 2027 i wybory mialyby sie odbyc za 7 miesiecy, to sikorski, tusk, kosiniak z kamyszem dwoiliby sie i troili zeby sciagnac tych Polakow z terenow zagrozonych, ale do wyborow jeszcze ponad rok a lemingi krotka pamiec maja, to moga ich spokojnie olac, jak zwykle bo w pazdzierniku 2027 lemingi i tak pocaluja ich w d... bo lemingi lubia byc cwiczone, lubia poddanstwo, lubia wlazidupstwo. Jakos dziwnie jestem przekonana, ze tam na te samoloty oczekujacy to co najmniej w 80% wyborcy tuska.
    • m.maska Re: O jakze mi przykro... 05.03.26, 13:05
      SalonOwiec
      ·
      ❗️ Na ratunek - słowa z fajansu premiera Tuska
      ▪️ W październiku 2023 roku, po ataku Hamasu na Izrael, Wojsko Polskie przeprowadziło operację „Neon”, ewakuując wojskowymi transportowcami Hercules C-130 z zespołami medycznymi, 1100 polskich obywateli z zagrożonego walkami Izraela. Loty powtarzano aż do ewakuacji ostatniego Polaka, a przy okazji ewakuowano obywateli innych państw.
      ▪️ Na „ocenę” przez opozycję tak sprawnej akcji, nie trzeba było długo czekać. - Rząd PIS zamiast sprawnej ewakuacji musiał organizować defiladę wojskową - grzmiał Paweł Kowal z KO przy aplauzie innych członków tej partii.
      ▪️ A wielu ewakuowanych narzekało przy tym na brak ciepłych posiłków i środków higieny w wojskowych Herculesach. Nie wspominając o niewygodnych siedzeniach wojskowych maszyn, w jakich musiały się torturować ich delikatne, opalone ciała.
      ▪️ Czyli dla wielu ewakuowanych taki lot, był doświadczeniem traumatycznym, zwłaszcza, że nawykli do luksusu bywalcy świata, musieli wsiąść do maszyny „pisowskiego” ministra obrony Błaszczaka, co w ich światku oznaczało siarę i obciach.
      ▪️ Obecnie na Bliskim Wschodzie utknęło około kilkanaście tysięcy polskich obywateli, którzy wsiedliby bez oporów choćby do dwupłatowego An2, nie narzekając na cokolwiek. Ponieważ sytuacja na Bliskim Wschodzie jest bardzo niebezpieczna, a irańskie rakiety i drony spadają na kurorty i hotele Dubaju i innych złotych miast. Jednak na próżno zadzierają głowy wypatrując polskiego lotnictwa.
      ❗️ - Nie wyślemy w każde miejsce na świecie samolotu. – Komunikat premiera brzmi wyraźnie i tym razem prawdziwie.
      ❗️ - Nie mamy żadnej pomocy, żadnego wsparcia, a co kilka godzin jest alarm przeciwlotniczy. Śpimy w terminalu, bo już nam się skończyły pieniądze na hotel – to powtarza się najczęściej. ze strony zablokowanych wojną Polaków.
      ▪️ Marcin Bosacki, sekretarz stanu w MSZ, przekonywał na antenie TVP w likwidacji, że od dnia ataku USA i Izraela wszystkie polskie placówki na Bliskim Wschodzie pracują 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Tylko w jednej z nich była pomyłka, że ktoś nie wyłączył taśmy, która mówiła, że placówka działa przez 4 dni. I dlatego Polacy przebywający w zagrożonych rejonach nie mogli się skontaktować z ambasadami i konsulatami.
      ❗️ - Dzwoniłam 24 razy, żeby dowiedzieć się czegoś od polskiego konsulatu, na telefony wydałam już ponad 500 zł.
      ❗️ - Jedyne, czego dowiedziałem się z polskiego konsulatu, to katarynka, która powtarza, żeby odsunąć się od okien.
      ▪️ Opowiadają Marcinowi Bosackiemu polscy turyści.
      ❗️ - Uważam, że nie należy wysyłać samolotów ani naszych obywateli w rejony działań zbrojnych gdy latają pociski i drony – o sprawie ewakuacji mówi rzecznik MSZ Maciej Wiewiór, tak jakby polscy turyści stracili obywatelstwo polskie, więc nad ich głowami może sobie latać co tylko wybucha i jest zabójcze.
      ❗️ - Piszcie do mnie o radę: co robić, skoro nawet linie lotnicze milczą, nie odpisują na maile, a status lotu w aplikacjach jest wciąż aktualny... i dopiero po dotarciu na lotnisko dowiadujecie się, że jednak lot jest odwołany. Do tego wszystkiego miejsca w hotelach przy lotniskach znikają w mgnieniu oka… a Wy nie wiecie czy lot odbędzie się za kilka godzin, dni lub w ogóle, co rodzi dodatkowy stres... który absolutnie w tym momencie nie pomaga – próbują pomagać porzuconym Polakom internauci.
      ▪️ O „skuteczności” polskiego MSZ zawiadamiają także Polacy, którzy utknęli w Indiach, Tajlandii czy Wietnamie. - Praktycznie brak jakichkolwiek informacji. Z punktów informacyjnych jesteśmy odsyłani do linii lotniczych, a przewoźnicy nic nie wiedzą. Jedyny kontakt to konsulat, który najbliższy jest w Indiach, w New Delhi. Nikomu chyba nie udało się z nimi skontaktować. Dostaliśmy tylko SMS-a z Ministerstwa Spraw Zagranicznych, żeby kontaktować się z przewoźnikami"- relacjonuje polska turystka.
      ▪️ Co świadczy o tym, że polska służba dyplomatyczna istnieje tylko w wyobraźni ministra Radka Sikorskiego.
      ▪️ Tymczasem loty ewakuacyjne organizują: Słowacja, Czechy, Węgry, Niemcy i wiele innych państwa europejskich.
      ▪️ Nasz premier, zachowuje jednak kamienny spokój. Czemu dał wyraz podczas środowego spotkania rządu w sprawie sytuacji na Bliskim Wschodzie skierowanym do urzędników konsularnych – oznajmił, iż - „Ludzie mają czasami oczekiwania”, których rządzący nie są w stanie zrealizować. – Nie wyślemy w każde miejsce na świecie samolotu, bo przede wszystkim trzeba mieć możliwość wylądowania, a to nie jest takie proste w tym regionie. Nie wszystkie lotniska działają – zaznaczył Donald Tusk. – Zdaję sobie sprawę, że ludzie będą czasami czekali o wiele dłużej niż by chcieli i że będzie wam towarzyszyła irytacja ludzi, ale bądźcie cierpliwi, taka jest wasza robota – dodał.
      ▪️ Do opinii publicznej skierował natomiast komunikat.
      ▪️ Polski rząd nikomu nie może zakazać lotu do państw objętych konfliktem czy zagrożonych konfliktem. Wszystko musi wynikać ze zdrowego rozsądku ludzi – przekazał premier, podkreślając, że jeśli ktoś "naprawdę nie musi tam lecieć, to niech nie leci". – Ja wiem, że to może być związane z konsekwencjami finansowymi, ale warto mieć świadomość, że za chwilę ten kto leci dzisiaj, jutro będzie czekał na pomoc państwa i będzie chciał się ewakuować – powiedział Tusk.
      ▪️ O ewakuacji uwięzionych w państwach objętych konfliktem nie wspomniał.
      ▪️ Z tych wszystkich komunikatów rządu i MSZ, wyłania się jedno stwierdzenie: Obywatelu, radź sobie sam!
      ▪️ A ze strony samego premiera dokładnie – wy tam z walizkami, rodzinami, dzieciakami i polskim paszportem. Nie obchodzicie mnie.
      ▪️ Jeżeli zastanowić się nad tym głębiej, tu nie chodzi o skrajną nieudolność urzędników polskiej służby konsularnej, koszty operacji, czy problemy techniczne z nią związane. To wszystko jest do zrobienia. Co pokazała operacja „Neon” polskiego lotnictwa w 2023 roku.
      ▪️ Za brakiem reakcji polskiego rządu stoi raczej doktryna premiera i zarazem polityków KO. Polskie państwo nie powinno przeprowadzać żadnych skutecznych operacji tego typu. Ponieważ Polacy mogliby poczuć satysfakcję z jego funkcjonowania, a co gorsza - odczuć jakiś rodzaj narodowej dumy.
      ▪️ Państwo Polskie według wcielanej właśnie w życie doktryny - ma być słabe i niestabilne, a przy tym traktujące swoich obywateli z lekceważeniem i wręcz pogardą. Wtedy Polacy, bardziej zapragną czegoś, co takie państwo zastąpi. I są to oczywiście Stany Zjednoczonej Europy, ze stolicami w Berlinie i Brukseli.
      📍 Dlatego polscy turyści będą na próżno oczekiwać samolotów z biało – czerwoną szachownicą.
      Lecz może siedząc na walizkach pomyślą o tym, kto teraz rządzi Polską.
      • m.maska Re: O jakze mi przykro... 05.03.26, 13:08
        Powinien im jasno powiedziec: prognozy nie sa przesadnie niepokojace mozecie tam jeszcze troche pobyc, cieplo jest z braku kasy mozecie spac na swiezym powietrzu.
        • rena-ta49 Re: O jakze mi przykro... 05.03.26, 19:18
          Dzisiaj w 6 dniu wysłali 2 samoloty do Omanu, podobno po chorych. Wcześniej udostępnili infolinie, na którą nie można było się dodzwonić.
        • rena-ta49 Re: O jakze mi przykro... 05.03.26, 19:19
          m.maska napisała:

> Powinien im jasno powiedziec: prognozy nie sa przesadnie niepokojace moz
          > ecie tam jeszcze troche pobyc, cieplo jest z braku kasy mozecie spac na swiezym
          > powietrzu.
          >

Arabia Saudyjska zapewniła wszystkim hotele i utrzymanie na swój koszt.
          Jak jest gdzie indziej nie wiem.
      • rena-ta49 Re: O jakze mi przykro... 05.03.26, 19:49
        Polską rządzą pie*doleni nieudacznicy i nieroby. Chyba tylko tak można aktualną sytuację skwitować!
        Rośnie bezrobocie ,rekordowe wskaźniki deficytu publicznego - około 300 mld rocznie; dług publiczny przekraczający 60% PKB wg metodologii unijnej,inwestycji brak ,nawet kibla nie zbudowali!!
    • m.maska Re: O jakze mi przykro... 06.03.26, 12:41
      Okazuje sie, ze wiekszosc tych "utknietych" w Dubaju, to wlasciciele apartamentow, ktorzy lubia spedzac zimy w Dubaju - no coz, obawiam sie, ze te apartamenty bardzo stracily na wartosci. A nie mowilam ze tylko zloto?b tylko zloto jest wieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka