Dodaj do ulubionych

odp do galerii

03.07.03, 07:46
krid na forum galeria napisał:

może jestem laikiem, ale na czym polega wyjątkowość tej alternatywnej
techniki
fotograficznej? chodzi o to, że wychodzi na pomarańczowo?

Niekoniecznie nie musi byc na pomarańczowo - będą ez inne foty.
Obserwuj wątek
    • krid Re: odp do galerii 03.07.03, 19:31
      mam propozycje, może pokaż na galerii to samo miejsce sfotografowane
      standardową techniką fotograficzną i alternatywną techniką fotograficzną. Wtedy
      będę mógł porównać co jest inaczej. Może nie dostrzegam istoty rzeczy na razie.
      • gumista Re: odp do galerii 03.07.03, 22:38
        Okiej tylko zrobie skany moich zdjęć - bo ostatnio coś nie moge się
        poskaładać, mało tego te skany gdzieś sa w komputerzre, ale ich nazupełniej w
        świecie nie moge znależć - kompletny bałagan. Chyba tylko tutaj na forum
        staram się w miarę o porzadek. Zagladaj tutaj czasami a ja spróbuję wrzucis
        normalne foty i foty obrobione w gumie. Dobry pomysł i warte porównania.
        pozdrawiam
    • ajon1 Re: odp do galerii 03.07.03, 23:03
      gumista napisał:

> krid na forum galeria napisał:
      >
      > może jestem laikiem, ale na czym polega wyjątkowość tej alternatywnej
      > techniki
      > fotograficznej? chodzi o to, że wychodzi na pomarańczowo?

Jak już wszedłeś na to forum to możesz się prawie wszystkiego dowiedzieć o
      technice gumy arabskiej ze starych wątków. Jest to jedna z technik
      chromianowych - wykorzystuje światłoczułość niektórych soli chromu, które pod
      wpływem światła garbują np. gumę arabską, akohol poliwinylowy, kazeine i in.
      Obraz powstaje dzięki domieszaniu pigmentów. Dlatego gumy mogą być w różnych
      kolorach jak i wielobarwne. Każda warstwa nałożonej emulsji oddaje tylko pewien
      zakres tonalności zależnie od składu - stosunek ilości soli chromu do nośnika
      (guma) i pigmentu. Umożliwia to dużą ingerencję w tonalność fotografii a dla
      uzyskania szerokiego zakresu tonalności i wyraźnego obrazu trzeba nałożyć,
      naświetlić i wywołać wiele warstw emulsji o różnym składzie. Stosujemy stykowe
      kopiowanie obrazu z dużych negatywów, naświetlanie ultrafioletem (słońce,
      solarium, halogen) i wywoływanie wodą. Te parę słów na początek żeby zachęcić
      do głębszego studiowania techniki. Żeby pokazać różnice w obrazie postaram się
      za chwilę puścić na galerię dwa zdjęcia - normalne i zrobione w gumie tak jak
      prosiłeś gumistę.
      Gumiści mają własne pozdrowienie - darz chrom, którym cię pozdrawiam
      ajon

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka