Gość: asd IP: 212.160.172.* 16.02.09, 13:53 Ale sie Niedzwiecki roztył Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: L Re: Nasz Niemen IP: 83.238.13.* 16.02.09, 14:02 Epizod: W akademiku mieszkałem kiedyś obok jakiegoś Araba. Chłopak ciągle słuchał i podśpiewywał sobie jakieś arabskie zawodzące utwory. A pewnego dnia zamiast tego słyszę, jak włącza sobie Niemena i zaczyna go nucić Naturalizuje się, pomyślałem Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Re: Nasz Niemen 16.02.09, 14:06 Rozmawiałem chwilę z Niemenem podczas jednego z jego nagrań w TV. To było po płycie Aerolit lub Katharsis więc ok. 1976 r. Zwróciłem mu uwagę na konieczność ograniczenia eksperymentów elektronicznych na rzecz wyrazistej linii melodycznej, czego był przecież mistrzem. A w tamtym okresie jakby się nieco zagubił oszołomiony techniką. Tej techniki nigdy zresztą jednak nie opanował na wirtuozowskim poziomie co nieco raziło słuchaczy. Oczywiście potraktował moje uwagi życzliwie ale żartobliwie, bo co tam jeden fan może wiedzieć... Ale potem jego muzyka jakby się skończyła. To była duża szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Nasz Niemen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 14:23 Ojej ojej.... kolejne wspominki kombatanckie. Kolejne pomniki, kolejne czoła bicie i tak dalej... Niemen na naszym podwórku był zjawiskiem. Wspaniałym ino krótkim po poza kilkoma pomnikowymi kompozycjami jego twórczosć jest jakby tu rzec... mocno kontrowersyjna nie tylko z tego powodu że trudna ale najzwyczajniej w swiecie słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Re: Nasz Niemen 16.02.09, 14:34 A gdyby tak posłuchać dokładniej to może twórczość Niemena nie okazałaby się jednak taka słaba? Owszem czasmi Niemen zapędzał się za daleko w formalizm ale takiemu artyście można to wybaczyć. W sumie pownien a nawet musiał badać granice. >Ojej ojej.... kolejne wspominki kombatanckie. Kolejne >pomniki, kolejne czoła bicie i tak dalej... Niemen na >naszym podwórku był zjawiskiem. Wspaniałym ino >krótkim po poza kilkoma pomnikowymi kompozycjami jego >twórczosć jest jakby tu rzec... mocno kontrowersyjna >nie tylko z tego powodu że trudna ale najzwyczajniej >w swiecie słaba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cracovian Re: Nasz Niemen IP: *.asm.bellsouth.net 16.02.09, 14:56 Moja potrafi zaspiewac "Pod Papugami", a po polsku nawet nie mowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Nasz Niemen IP: *.telpol.net.pl 16.02.09, 16:25 Sie roztył...bo mu lepiej złotych niz w PR!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KBUGZEL Nasz Niemen IP: *.aster.pl 16.02.09, 16:47 DLA MNIE SŁOWO NIEMEN TO DZIWNY JEST TEN ŚWIAT. MIESZKAŁAM NA WSI ZABITEJ DECHAMI I JAK WIELU NIE BARDZO ROZUMIAŁAM TEJ PIOSENKI. PŁYTA ROZGRZEWAŁA SIĘ DO CZERWONOŚCI A OTWARTE OKNA OGŁASZAŁY ŚWIATU ŻE IDZIE NOWE.DZISIAJ KIEDY SŁUCHAM TEJ PIOSENKI ZAWIESZAM SIĘ W MOICH MŁODZIEŃCZYCH LATACH I PRZEŻYWAM JĄ PODOBNIE MAM NIEODPARTE PRAGNIENIE ABY JĄ WSZYSCY SŁYSZELI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Kaczyńska Re: Nasz Niemen IP: *.promax.media.pl 16.02.09, 17:11 ja też czasami odpływam we wspomnieniach gdy słyszę piosenkę ze swojej młodości: "Bogurodzica" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stara fanka Re: Nasz Niemen IP: *.elk.mm.pl 16.02.09, 17:31 Mogę Go słuchać niemal bez przerwy. Był wspaniały. Jedyny w swoim rodzaju. Pozostaje w pamięci na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzynio_s Re: Nasz Niemen IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.09, 18:52 Niemen był odjazdowy, nawet mój ojciec go szanował (rocznik 1930). 'Bema pamięci...' moglem słuchać w kolko, cały dzień. Jak go teraz czasem słyszę cofam się w czasie o 30 lat. pięknie było... Odpowiedz Link Zgłoś
marrek7777 Re: Nasz Niemen 16.02.09, 19:20 Panie Marku, aby pytanie "Czy Go Jeszcze Pamiętasz?" było pytaniem retorycznym, trzeba mówić i wspominać przy każdej okazji (..i bez okazji!). Każda inicjatywa nie pozwalająca zapomnieć jest ważna. Pamiętajmy, że Pan Czesław Niemen i jego twórczość to Nie tylko pierwszy, popularny "sześciopak" - polecam ten drugi, mniej doceniony, ale znacznie ciekawszy. I to właśnie uwaga do naszych prezenterów - nie bójciej się.... na przykład "Larwy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: adasia Re: Nasz Niemen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 19:51 NIEMEN - wspaniały, niepowtarzalny , w Jego twórczość wprowadzały mnie w końcówce lat 60-tych starsze kuzynki, licealistki .Zabierały mnie 13-latkę na koncerty Artysty, wspólnie słuchałyśmy nagrań wówczas jeszcze z czarnych , winylowych płyt.Chociaż wtedy nie rozumiałam jeszcze na czym polegał fenomen tej muzyki to nigdy nie zapomnę klimatów panujących na koncertach ,było cudownie.Minęły lata , a ja ciągle z wielką ochotą wracam do nagrań Czesława Niemena z jedną różnicą .Teraz wiem dlaczego ta muzyka jest taka wspaniała. Odpowiedz Link Zgłoś
nojman0 Re: Nasz Niemen 16.02.09, 20:21 Cokolwiek by powiedziec,co by nie wybrzydzac - BYŁ WIELKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sluchacz Re: Nasz Niemen IP: *.szczecin.mm.pl 16.02.09, 20:49 Ci co nie wiedza - utwor "The Test" Chemical Brothers - intro w tym utworze jest Niemena. Odpowiedz Link Zgłoś
ardor Re: Nasz Niemen 16.02.09, 21:03 Znalem Czeslawa osobiscie. Poznalismy sie kolo 1972. Po raz ostatni widzielismy sie chyba w 1995. Brakuje mi go bardzo ... J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Re: Nasz Niemen IP: 94.196.137.* 16.02.09, 21:07 Czesław Niemen... WIELKI CZŁOWIEK Jego osoba i jego twórczość na zawsze pozostaną w naszej pamięci... "...Ach, czułymi, przemiłymi snami Zasypiałem z nim gasnącym o poranku, W snach dawnymi bawiąc się wiosnami, Jak tą złota, jak tą wonną wiązanką..." Więc śpij spokojnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nasz Niemen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 21:19 sam sie roztyles kolego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: etk Re: Nasz Niemen IP: *.pool.einsundeins.de 16.02.09, 21:28 Kiedy byłam nastolatką nie bardzo rozumiałam Niemena, przerastał mnie, a dzisiaj wiem, ze mimozami jesień się zaczyna, ze czas jak rzeka płynie, ze mam tak samo jak Ty miasto swoje i wiem, ze nie wrócisz, bo dziwny jest ten świat. Odpowiedz Link Zgłoś
rekin2008 Re: Nasz Niemen 16.02.09, 21:31 Czesław Niemen jest ikoną naszej muzyki w ogóle. Dobrze, że dzięki Waszemu projektowi więcej młodych to zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbycho52 Re: Nasz Niemen IP: *.pools.arcor-ip.net 16.02.09, 21:36 W latach 70(pierwsza polowa),mieszkalem w Belinie wsch.Ktoregos razu bylem we Friedlischstadtpalast na wystepie Niemena i Rosiewicza.W pierwszej polowie wystepowal Rosiewicz,pozegnaly go gwizdy.Druga czesc,na scenie Niemien.Dostal owacje na stojaco.Nawet Niemcy sie na nim poznali.Byl i pozostanie w naszej pamieci WIELKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drevniak Re: Nasz Niemen IP: *.chello.pl 16.02.09, 21:41 dede: aleś przysrał..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość./GOŚĆ Re: Nasz Niemen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 22:23 sam nie wiem co napisać po niktórych komentarzach ale dla mnie CZESŁAW BYŁ THE BEST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: Nasz Niemen IP: *.ukonline.co.uk 16.02.09, 22:27 nie lubie niemena, wole dode Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_ja Re: Nasz Niemen IP: *.chello.pl 16.02.09, 22:29 był wielki. dlaczego w peerelu kultura kwitła (niemen, brekaut, kantor, lem, polskie kino, osiecka, polski plakat, grotowski, polska muzyka poważna i tylu tylu innych, a teraz taki gnoj? Odpowiedz Link Zgłoś