Dodaj do ulubionych

Czy wstydzicie sie waszego jezyka?

20.11.04, 13:20
Czesc postanowilam otworzyc ten watek poniewaz zdazylo mi sie wiele razy
spotkac polakòw (tutaj we wloszech na ulicy w sklepie itp.)ktòrzy rozmawiajac
w swoim jezyku milkna jesli slysza ze ktos obok nich rozmawia po polsku i
zaczynaja po wlosku czyzby sie wstydzili ojczystego jezyka czy maja jakies
inne powody?Jesli macie ochote wypowiedzcie sie na ten temat.
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Czy wstydzicie sie waszego jezyka? 20.11.04, 15:08
      Maja inne powody.
      • anuska25 Re: Czy wstydzicie sie waszego jezyka? 20.11.04, 15:41
        mnie było wstyd, kiedy pojawiałam się w sklepeach w miasteczkach turystycznych
        i na dzwięk polskiego podbiegała Pani krzycząc: non tocare! Przykro mi było, że
        zaraz jestem brana za złodziejkę. Wstydzilam się też mówic po polsku, bo często
        Polki odbierane są za tzw." łatwy" towar i na dzwięk polskiego od razu kleili
        sie jakieś "żeliki"..okropność
        • agator3 Re:Do Anuska25 20.11.04, 17:20
          Zle mnie zrozumialas!Bo ja bedac we wloszech gdy ma z kim czy to na ulicy ,w
          sklepie,czy w domu rozmawiam po polsku lecz spotkalam sie z obywatelami
          polskimi rozmawiajacy po polsku a gdy uslyszaly ze odebralam tel.(lub bylam w
          towarzystwie polskim)i rozmawiam po polsku zaczeli rozmawiac po wlosku
          zastanawiam sie dla czego czyzby wstydzili sie porozmawiac we wlasnym jezyku
          czy uwazaja sie juz za wlochòw??
          • linn_linn Re:Do Anuska25 21.11.04, 09:22
            Mysle, ze powodem sa niemile doswiadczenia w kontaktach z rodakami. Dmuchaja na
            zimne.
            • dorrit Re:Do Anuska25 22.11.04, 10:21
              Powod moze byc taki, jak podany przez Linn.
              Moga tez przez tych ludzi przemawiac dawne, zasniedziale acz mocno osadzone w
              ich swiadomosci kompleksy, ze Polacy, jezyk itd. wobec wspanialego,
              kapitalistycznego swiata, sa "gorsi"...
              Jaki to nie bylby powod chyba jedynym wyjsciem jest spuscic "zaslone
              milosierdzia"...
    • malediwypiotrs Re: Czy wstydzicie sie waszego jezyka? 22.11.04, 12:05
      Ja nie wstydzę się mojego języka kiedy rozmawiam we Włoszech z polakami. Wręcz
      się dziwię kiedy moi rodacy udają, że zapominają "jak coś się mówi po Polsku".
      Ale faktem jest, że niejednokrotnie musiałem się wstydzić za moich rodaków.
      Mamy taką a nie inną opinię i trzeba mieć świadomość skąd się to bierze a nie
      obrażać się kiedy jesteśmy stawiani pod tzw. kreską. Ja zawsze staram się
      udowodnić swoim zachowaniem, że nie każdy Polak jest be...
      • bede45 Re: Czy wstydzicie sie waszego jezyka? 22.11.04, 12:53
        Witajcie!
        Nie mieszkam we Włoszech , ale jeżdżę tam na wakcje.Jeśli spotykam Polaków , to
        rozmawiam oczywiście po polsku , zreszta słabo znam włoski.Rozumie jednak ,że
        są sytuacje , w których nie chcemy się przyznać kim jesteśmy.Zgadzam się z
        Melediwpiotrs ,że nie brak sytuacji ,kiedy trzeba się wstydzić za rodaków.
        Sama nie raz uciekałam od rozwrzeszczanej polskiej grupy, żeby nie być z nią
        utożsamiana .Sprawiedliwie trzeba dodać ,żę np.Niemcy potrafią być jeszcze
        gorsi , ale ich się toleruje a nas nie , bo oni zostawiaja kasę , a Polacy
        niekoniecznie .Osobiście , ani we Włoszech ,ani w innym kraju Europy ,nigdy
        mnie nie spotkała żadna przykrość , ale podobnie jak przedmówczyni staram się
        tak zachowywać ,żeby nie dać podstaw do lekceważenia.
        Pozdrawiam
        Bede45
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka