02.08.05, 15:19
dzis spelnilo sie moje marzenie, a przynajmniej jest bliskie realizacji w
zwiazku z nasza dyskusja sprzed roku vide:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10307&w=13295027&a=14014349
a oto czemu: wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?
kat=1342&wid=7708606&rfbawp=1122988709.858&redId=136611537242ef72a5d5660&redTs
=1122988709&ticaid=1 ;)
Obserwuj wątek
    • bartys3 Re: do Kubu 02.08.05, 15:22
      nie bardzo wyszedl ten link wiec oto tresc z WP
      ;

Rząd: studia powinny być płatne
      PAP - dodane 1 godzinę i 15 minut temu

Rząd przyjął strategię edukacyjną na lata 2007-2013. Zapisano w niej m.in., że
      studia wyższe powinny być płatne, a studenci powinni mieć zapewnioną dużą
      większą pomoc materialną.

Upowszechnione ma zostać również wychowanie przedszkolne i zwiększona
      wychowawcza rola szkoły.

Nikt nie mówi, że studia powinny być płatne od jutra, ale taki jest kierunek
      działań, by za kilka lat studenci na wszystkich uczelniach, państwowych i
      prywatnych, płacili - powiedziała po posiedzeniu rządu, przedstawiając
      założenia strategii wiceminister edukacji Anna Radziwiłł. (ck)
      • flora_palmieri Re: do Kubu 02.08.05, 18:24
        jesli moge pomoc, to na przydlugie i skomplikowane linki nie ma jak:

www.tinyurl.com

zamienia je za magicznym kliknieciem w cos porecznego :-)
        et voila, oto link do twojego artykulu:

tinyurl.com/da89q
        • bartys3 Re: do Kubu 03.08.05, 08:55
          gracje gracje..z pewnoscia skorzystam :)
      • kubissimo Re: do Kubu 02.08.05, 18:41
        studia powinny byc platne, zeby zapewnic studentom wieksza pomoc materialna
        slightly wicked ;)
        • bartys3 Re: do Kubu 03.08.05, 09:02
          warstwe merytoryczna zostawiam p. Radziwił ...;)

i jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki oplaty zejda o polowe..
          • funghettino Re: do Kubu 03.08.05, 23:38
            kurcze,wczoraj przemknelam przez byly wydzial i az mnie zatkalo. wbrew pozorom
            nie byl to wplyw emocji wywolanych powrotem w w/w mury, ale szok spowodowany
            obecnymi cenami za studia...matko, to prawie dwa razy to co ja
            placilam...koszmar jakis.
            platne studia dla wszystkich!!! toz to jakis kretynizm zeby 3/4 osob placilo a
            reszta nie...
            • bartys3 Re: do Kubu 04.08.05, 10:00
              BRAVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • kubissimo Re: do Kubu 04.08.05, 15:28
              no coz
              nie zlosc sie na innych za to, ze lepiej sie przygotowali do egzaminow niz Ty i
              dlatego studiuja za darmoszkę :P
              • bartys3 Re: do Kubu 04.08.05, 16:36
                no coz...tak jakby do tych egzaminow mozna sie bylo przygotowac...;) ha ha ...
                bo nigdy nie wie oj nie wie sie...to z tej serii...

a poza tym nie zloszcze sie na bliznich co to za darmoszke...tylko na to ze ja
                place podwojnie...tzn. za siebie i ZA NICH!!! CZEGO JUZ NAPRAWDE NIE
                PANIMAJU!!! MOZE MI TO KTOS SPIEGA...??;)
                • bartys3 nie oszukujmy sie.. 04.08.05, 16:57
                  w dzisiejszych czasach nie ma NIC za darmoszke;) ale w sumie to mi ich
                  zal ...bo zyja w zludnym przeswiadczeniu uprzywilejowania...;) troche im sie
                  przedluza dziecinstwo...;)
                • kubissimo Re: do Kubu 04.08.05, 17:14
                  1. jestem swietnym dowodem na to, ze mozna sie przygotowac
                  szedlem na te studia raczej towarzysko i nie bedac pasjonatem w pierwszym
                  podejsciu dostalem sie na dzienne

2. nie mysl, ze jak wprowadza odplatnosc dla wszystkich, to czesne na studiach
                  wieczorowych nagle sie obnizy. hehe

3. sęk w tym, ze to skutecznie zamknie droge na studia wielu ludziom spoza
                  Warszawy i z ubozszych rodzin
                  moje kolezanki z roku ledwo dawaly rade z utrzymaniem siebie przy warszawskich
                  cenach :/ jezeli doliczymy do tego obowiazkowe czesne to sorry, ale tacy ludzie
                  nie maja szans na wyzsze wyksztalcenie
                  • bartys3 Re: do Kubu 04.08.05, 17:28
                    ad 1. moje serdeczne gratulacje:)

ad 2. owszem obnizy sie..bedzie musialo...z dwoch powodow.. wejda prawa
                    rynku.. uczelnie panstwowe beda musialy konkurowac z prywatnymi...

a po drugie tacy jak ja przestana utrzymywac Tobie podobnych ..to sa realia..;
                    ) to nie sa studia informatyczne gdzie potrzeba bog wie jakiego
                    osprzetu..etc... i pytam sie na co to idzie... wystarczy przejsc sie po budynku
                    przy oboznej...zeby przekonac sie ze na pewno nie na infrastrukture;)

wieczorowa italianistyka jest druga po anglistyce na UW najdrozsza filologia...

ad 3. i znowu sie nie zgodze.. 3/4 mojego roku to ludzie SPOZA stolicy!!!
                    placa 6200 za rok, za wynajecie mieszkania, za jedzenie etc... i zyja ...i juz
                    sa na 3 roku chwalic boga...

a jak czesna zejdzie o polowe...bedzie latwiej;)

• bartys3 Re: do Kubu 04.08.05, 17:48
                      a no i liczba doktorantow sie zmniejszy...he he :)
                      • bartys3 my podatnicy 04.08.05, 18:53
                        przestaniemy do tego interesu doplacac.. ;) wliczajac moje podatki .. place
                        potrojnie...to lekka przesada;)
                        • kubissimo Re: my podatnicy 04.08.05, 22:24
                          1. nie rzucaj prosze zenujacymi argumentami typu "ja za to place"
                          dorosla osoba powinna wykazac sie minimalna znajomoscia systemu podatkowego
                          oraz budzetu panstwa :/

2. mam wrazenie, ze cos Cie bardzo boli, ze ktos jest na bezplatnych dziennych,
                          a Ty placisz. trudno. skoro nadal tam jestes i placisz, znaczy sie, ze warto.
                          pamietaj, ze cena produktu to nie jego koszt rzeczywisty, tylko suma, jaka ktos
                          jest gotow za niego zaplacic
                          skoro placisz, znaczy sie, ze jestes z niego zadowolona
                          inne wytlumaczenie Twojego dzialania raczej by Ci sie nie spodobalo ;)

poza tym nie wydaje mi sie, zeby czesne mialo spasc, bo Italianistyka to jeden
                          z najbardziej obleganych kierunkow, a skoro chetnych duzo, to ceny sa wysokie.

3. o los doktorantow na razie nie musisz sie martwic. sa ambitne plany
                          przeksztacania Italianistyki z katedry w instytut (mamy byc jak np. Anglistyka,
                          czy Germanistyka), a do tego potrzebna jest m.in. duza kadra :D
                          • bartys3 Re: my podatnicy 05.08.05, 09:41
                            zenujace czy nie.. pozostaje faktem, ze wszyscy sie "skladamy" na edukacje i
                            pare innych rzeczy w tym kraju...;)tyle tytulem wyjasnienia ..jakoze o faktach
                            sie nie dyskutuje..;)

sluchaj... naprawde nie rwe wlosow z glowy ze sie nie dostalam na dzienne...;)
                            gdyby tak bylo to paradoksalnie nie byloby mnie na wieczorowych...tylko z
                            uporem godnym lepszej sprawy zdawalabym na dzienne kolejny, kolejny i kolejny
                            raz..a tak nie jest... dostalam sie kiedys na dzienne na hebraistyke UW /to
                            zaspokoilo w zupelnosci moje ambicje/ a po jakims czasie zrezygnowalam z
                            czystego lenistwa;) a p. Grazynka nadal twierdzi ze tam jestem...;)

nie boli mnie, ale uwiera sposob traktowania dziennych i wieczorowych... ot i
                            wszystko;)

co do spadku czesnego to odnosilam sie do tego raju ktory ma nastapic...a poza
                            tym nie jest powiedziane ze z tym nizem ktory teraz wchodzi i ktory ma jeszcze
                            wejsc to "obleganie" zniknie...a moze po prostu zmieni sie moda;)

alez ja wcale nie martwie sie o los poczciwych doktrantow...;)dobrze im
                            zycze...i w ogole...podziwiam Zacięcie i tyle;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka