Dodaj do ulubionych

Instytut Wloski - lektorzy

14.01.03, 21:31
Witam,
Probuje zrobic male rozeznanie. Czy ktos ma jakies typy w kwestii
interesujacych lektorow w Instytucie Wloskim w Warszawie? Kryteria: polot,
erudycja, wyrozumialosc;) Godzinowo pasuje mi Galvani - licze na opinie...
z gory dziekuje
awt
Obserwuj wątek
    • samartinaro Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 01:24
      Swoje pierwsze kroki we włoskim zaczęłam w Instytucie w W-wie, moim lektorem
      był Pietro Larceri – to dobry lektor. Galvaniego nie znam. Jednocześnie pragnę
      Cię uprzedzić, że nauka w Instytucie ma pewien poważny minus. Grupy są ( a
      przynajmniej były, może teraz się zmieniło) nadzwyczaj przeładowane i szczerze
      powiedziawszy na zajęciach była przede wszystkim gramatyka, praktycznego użycia
      języka było naprawdę niewiele. Dosyć szybko zrezygnowałam z Instytutu. Szkoła,
      którą mogę polecić z czystym sercem, to "Academia de la Lengua": małe grupy, a
      największy atut to Antonio Barra, wspaniały człowiek i nauczyciel, z którym
      kontakt mam zresztą do dziś. Jeśli chcesz jakieś bliższe informacje, to chętnie
      dopomogę. Instytut raczej bym odradzała, no ale może coś się zmieniło.
    • staua Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 12:16
      Ja juz dosc dawno uczylam sie w Instytucie i mialam dwie lektorki, dobre, ale:
      tam jest raczej srodziemnomorskie podejscie do nauki. Np. w stosunku do
      Instytutu Francuskiego jest mniej godzin w tygodniu i nauka jest dosc powolna.
      Nalezy naprawde sporo czasu poswiecac na nauke samodzielna, albo traktowac
      Istituto Italiano jako dodatek. Jest tanio, to plus, natomiast nie jest to
      idealna szkola jezyka. Ale jesli chcesz tylko wytyczne, jak przygotowywac sie
      do kolejnych etapow CILS, to jest OK.
    • bella_ragazza Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 13:24
      Ja tez miałam zajęcia z Pietro Larceri. Jest świetny, ale tylko wtedy, gdy
      jesteś przynajmniej średnio zaawansowana. Od ciebie zależy ile wyniesiesz z
      lekcji, do niczego nie zmusza. Luce Galvani znam „z widzenia” i mogę
      powiedzieć tyle, ze jest bardzo sympatyczny. Byłam tez na kilku zajęciach u M.
      Surowiak, ale przeniosłam się na wyższy poziom. Jej lekcje dla mniej
      zaawansowanych oceniam jednak na bardzo dobre.
      Generalnie nie zgadzam się z tym, ze lekcje są przeładowane. Być może jest tak
      na pierwszym semestrze, wiadomo, wiele ludzi ma słomiany zapal... zauważyłam ze
      np. z 15 osób z pierwszego semestru na drugi zostaje polowa... Im wyższy
      poziom, tym mniej ludzi.
      • samartinaro Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 14:48
        bella_ragazza napisała:

> Generalnie nie zgadzam się z tym, ze lekcje są przeładowane. Być może jest
        tak
        > na pierwszym semestrze, wiadomo, wiele ludzi ma słomiany zapal... zauważyłam
        ze
        >
        > np. z 15 osób z pierwszego semestru na drugi zostaje polowa... Im wyższy
        > poziom, tym mniej ludzi.

Jeśli chodzi o mnie, to w Instytucie uczyłam się przez 3 semestry i zawsze było
        nas ok. 30 osób, według mnie to zdecydowanie za dużo.
        Pozdrawiam
        • bella_ragazza Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 15:36
          Ja opisałam swoje obserwacje. Już nie uczę się w instytucie, ale mam kontakt z
          osobami, które kontynuują i wiem, ze jest właśnie tak jak napisałam. Wiec
          wniosek z tego, ze zalezy, jak sie trafi ;-)
          saluti
          • timit Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 18:54
            ja tam polecam pania zebre!!hihi....

a moze rzeczywiscie awt skoczymy do akademii??a sa tam zajecia dla
            zaawansowanych??
            • awt Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 19:05
              Dziekuje za opinie. Po semestrze na kursie humanistyczno/prawniczym
              organizowanym przez IW troche znudzila mi sie formula tych zajec i stad chec
              zmiany. Wszystko fajnie - pan uroczy, teksty ciekawe ale irytujaca jest
              nieustanna indoktrynacja cudza opcja polityczna i dosc zaawansowany dogmatyzm.
              Hmmm...na tym kursie jest ok. 10 osob, wiec niecoscie mnie zmartwili oblozeniem
              pozostalych. Przemysle te sprawe jeszcze doglebnie;)

Czy moglabym prosic o info w sprawie academii? Poziom wyzszy sredni, jakas
              opcja np. konwersacyjna, ceny - jesli informacje udzielane sa tak szczegolowo;)
              • samartinaro Academia de la Lengua 15.01.03, 20:41
                Zacznę więc może od namiarów:
                „Academia de la Lengua”, ul .Nowy Świat 21a, tel. 828-10-21
                www.academiadelalengua.pl/
                Kursy są poranne, popołudniowe, wieczorne, weekendowe, wszystkie poziomy
                (łącznie z przygotowaniem do CILS-a). Małe grupy (2-10 osób), w mojej było 5.
                Dodatkowo praktyczne zajęcia z kuchni włoskiej, kursy tańca. Akademia
                organizuje również wyjazdy językowe. Zajęcia odbywają się na Nowym Świecie,
                Chmielnej i Łowickiej. Jak wcześniej napisałam jako lektora polecam Antonio
                Barrę.Oprócz włoskiego w Akademii uczą też hiszpańskiego, portugalskiego,
                angielskiego i francuskiego.
                To chyba na tyle, gdybyście chcieli wiedzieć jeszcze coś, dajcie znać.
                Pozdrawiam
                • samartinaro Re: Academia de la Lengua 16.01.03, 00:10
                  Zapomniałam jeszcze dodać,że w Academii jest tez możliwość lekcji
                  indywidualnych. Przed zakwalifikowaniem Cię na konkretny poziom robią Ci test i
                  przeprowadzają rozmowę z Tobą.

Pozdrawiam
          • samartinaro Re: Instytut Wloski - lektorzy 15.01.03, 20:54
            bella_ragazza napisała:

> wniosek z tego, ze zalezy, jak sie trafi ;-)
            > saluti

Tylko poco liczyć na szczęście, jak mozna skorzystać z innego ośrodka
            nauczania, szczególnie że ich nie brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka