Dodaj do ulubionych

TP SA, Aster City

06.01.04, 10:24
Szanowni Państwo
W ubiegłym roku wystąpiłem do TP S.A. i Aster City Cable Sp. z o.o. w celu
uzyskania informacji o możliwościach przyłączenia Państwa budynku do sieci
telefonicznej i telewizji kablowej.

Z pierwszych otrzymanych w tym roku informacji wynika, że istnieje realna
szansa, iż w kwietniu zadzwonią telefony z TP S.A. W najbliższym tygodniu
odbędę jeszcze kilka spotkań z przedstawicielami TP S.A. o wszystkich
ustaleniach będę Państwa informował.

Jeżeli chodzi o telewizję kablową w tym tygodniu będzie dokonana wizja
lokalna w naszym budynku (B). Jednak ze względu na odległość sieci i
konieczność jej dociągnięcia do naszego osiedla przyłączenie nie będzie
możliwe w pierwszej połowie 2004 roku.

W tym roku podjąłem także rozmowy z niezależnym operatorem sieci internetowej
oczekuję na złożenie przez niego oficjalnej oferty.

Mam nadzieję, że mieszkańcy budynku A wyrażą zainteresowanie do podłączenia
się do tych dwóch sieci, gdyż da to możliwość wynegocjowania lepszych
warunków z operatorami. Proszę wszystkich zainteresowanych z sąsiedniego
budynku o opinię.

Na koniec wiadomść z ostatniej chwili - na budynku B podwykonawcy TP SA
powini rozpocząć prace na początku przyszłego tygodnia.

Pozdrawiam
Mariusz Łubiński
Zarządca etapu B
Obserwuj wątek
    • macius71 Re: TP SA, Aster City 06.01.04, 10:39
      Jeden mieszkaniec Bud.A sie zgadza.

Proszę skontaktowac się z Metropolitan Address celem skoordynowania działań.

Równocześnie prośba do p. Bolińskiego, żeby przypilnował tej sprawy pod kątem
      zarządcy bud. A.

pozdrawiam
      • mkl777 Re: TP SA, Aster City 06.01.04, 10:46
        Dzwoniłem do Pana Niwińskiego i nagrałem się na sekretarkę. Mam nadzieję, że
        oddzwoni.
        • zzdorka Re: TP SA, Aster City 06.01.04, 15:29
          Ja rowniez przylaczam sie do likwidacji monopolu spraya na naszym osiedlu.
          Oczekuje ciekawych ofert. Dla mnie nie pospiech nie jest wazny. Warunki oferty
          sa najistotniejsze.
          • przemek.c Re: TP SA, Aster City 06.01.04, 16:53
            zzdorka napisał:

> Ja rowniez przylaczam sie do likwidacji monopolu spraya na naszym osiedlu.
            > Oczekuje ciekawych ofert. Dla mnie nie pospiech nie jest wazny. Warunki
            oferty
            > sa najistotniejsze.

W dobie mozolnego, ale jednak, upowszechniania internetu, Spray zabił mnie
            stawkami instalacyjnymi - 645 PLN... To jakaś farsa. Ja też nie mam noża na
            gardle i poczekam na korzystniejsze oferty. Już nasz monopolista, przy całym
            bezwładzie jego opasłego cielska, oferuje przyłącze za wielokrotnie niższą
            kwotę. Jeśli Spray przypuszcza, że serwowanie klientom tak wysokich cen pomoże
            im podbić rynek, to aż się boję przypuszczać, co za... eyyy... osoba siedzi na
            dyrektorskim stołku tej firmy... wink
    • zz_beatka koniec spraya? 06.01.04, 16:33
      mam dość ciągłego regulowania TV i nie lubiąć ASTER wolę ją od Spraya. przez 8
      lat Asterowania mniej mi podpadli niż Spray
      • przemek.c Re: koniec spraya? 06.01.04, 16:59
        zz_beatka napisała:

> mam dość ciągłego regulowania TV i nie lubiąć ASTER wolę ją od Spraya. przez
        8
        > lat Asterowania mniej mi podpadli niż Spray

Nie mam doświadczeń ze Spray-em, ale co do Aster, to przy kablówce ręce
        opadają... Co tydzień konieczność ponownego nastawiania kanałów na każdym z
        odbiorników... Efekt jest taki, że najzwyczajniej nie chce mi się tego robić i
        pogodziłem się z mnóstwem zdublowanych kanałów i ogólnym bałaganem w
        programach. I tak jest od lat. Jaki cel przyświeca tej ciągłej szaradzie
        kanałów, tego chyba najstarsi górale nam nie wyjaśnią... :-o
      • sc77 Re: koniec spraya? 06.01.04, 17:02
        Ja nic nie reguluję, a z Asterem miałem do czynienia przez 3 lata i jesli nie
        bedzie takiej koniecznosci to nigdy wiecej !
      • marcin_robert Re: koniec spraya? 07.01.04, 13:00
        Póki co od 20.01 zaczynam się Sprayować.
        Zatem nie strasz.
        • jaroslaw_pawel Re: koniec spraya? 14.01.04, 16:40
          marcin_robert napisał:

> Póki co od 20.01 zaczynam się Sprayować.

Ja tylko wpadłem się przywitać i zapytać, czy będziesz mieć telefon z Netii czy
          z Tepsy. Bo z Tepsy byłoby bardziej na rękę kilku osobom smile zważając na plan TP
          Darmowe Wieczory i Weekendy...

wink
    • hana77 Re: TP SA, Aster City 07.01.04, 10:48
      Informuję Pana, iż pański monopol na "wzorowe" kontakty z TP S.A. jest marny.
      Jako mieszkanka etapu A mam zagwarantowane, że mój telefon będzie pierwszym
      podłączonym na ZZ. Obietnica została przedstawiona przez władnego pracownika TP
      S.A. Dodam jescze,że w listopadzie 2003r.
      Pozdrawiam
      • mooj Re: TP SA, Aster City 07.01.04, 11:06
        tak z ciekawości 647-42-xx to nie numer tepsowy?
        nie dlatego żeby to był argument na operatywność zarządcy etapu B ale bez
        przesady z tymi gwarancjami (jesli oczywiście potwierdzi się że 647 to tepsasmile
        pozdrawiam
        • sc77 Re: TP SA, Aster City 07.01.04, 11:21
          674 XX XX to numer TPSA, podobnie jak telefony w biurze sprzedazy, wiec ciekawi
          mnie czemu budynkow podlaczyc nie moga...
          • mooj Re: TP SA, Aster City 07.01.04, 11:30
            otóż tosmile
            powiedzmy że biuro sprzedaży rzecz specyficzna -naziemna, tymczasowa ale tpsa
            miała abonenta w budynku B kilka miesięcy temu już więc nie za bardzo może
            gwarantować pierwszy numer -prawda?
            i tak to mniej więcej wygląda od długiego czasu - chcą ale nie mogą potem jak
            się okazuje, że mogą to wydaje się, że nie chcąsmile Ale wydaje się, ze
            rzeczywiście sporo pracy zostało jużjakiśczas temu włożone w przekonanie tepsy
            żeby laskawie się zgodzili więc przypisywanie sobie zaslug to nie fair.
            Tak przy okazji - nikt nie potrafił mi udzielić jakiś czas temu informacji o
            ZAKRES usług oferowanych w przyszłości przez TPSA (internet? jaki?) o tyle
            ważne by to było, że mogłoby stanowić podstawę do w końcu powaznego podejścia
            do sieci osiedlowej. Ale być może własnie dlatego wszystko jest owiane mgłą
            pozdrawiam
            • hana77 Re: TP SA, Aster City 07.01.04, 12:39
              Od roku w etapie A mam telefon TP SA - RADIOWY. Czekam na stacjonarny.
            • smart16v Re: TP SA, Aster City 08.01.04, 11:35
              Jak dla mnie to nie liczy się ile pracy było włożone, tylko jasna informacja i
              efekty. Nowy zarządca ma jedną zaletę - działa i robi sobie przy tym dobry PR.
              Jak za PR-em będą szły efekty, to świetnie i oby tak dalej.

Kilka razy po wejściu do biura poprzedniej administracji B (tego biura w
              budynku, nie w mieszkaniu pokazowym), dano mi do zrozumienia, że jestem
              niepotrzebnym intruzem i że mam sobie iść. Osoba, która pracuje w nowym biurze
              administracji nawet jak czegoś nie wie, to stara się coś z tym zrobić i jest
              miła, a to chyba też jest istotne, bo nie żyjemy już w komunie, a klient, który
              płaci, ma prawo wymagać.
              pozdrówka
    • przemek.c Re: TP SA, Aster City 14.01.04, 17:08
      > Z pierwszych otrzymanych w tym roku informacji wynika, że istnieje realna
      > szansa, iż w kwietniu zadzwonią telefony z TP S.A. W najbliższym tygodniu
      > odbędę jeszcze kilka spotkań z przedstawicielami TP S.A. o wszystkich
      > ustaleniach będę Państwa informował.

Coś mi się tu nie zgadza... Dzwoniłem do TEPSY i tam znowuż uzyskałem
      informacje, że ZZ będzie podłączane pod koniec stycznia. Czy mogę zatem
      wiedzieć, skąd wynika aż taka rozbieżność terminów? Kwiecień...? A jakaż
      techniczna przeszkoda stoi nam na drodze, by otrzymać podłączenie, skoro na
      osiedlu już teraz dzwonią telefony TP?

Przy okazji, dla zainteresowanych neostradą, polecam przeczytanie ciekawej
      opowiastki: www.gamepub.org/art.php?id=185

Przyznaję, że jeśli Tepsa nie zrobi nic z przydziałem adresów IP, to ja
      dziękuję za pulę 83.xx.xx.xx.

Pozdrawiam,
      Przemek
      • zzdorka Inny internet. 14.01.04, 23:45
        A ja mam pytanie. Czy ktos moze sie orientowal co to za internet za te 50iles
        zlotych? A moze ktos juz go zainstalowal? Czy to moze ten sam czlowiek, z
        ktorym bylo spotkanie? Czy ktos cos wie?
        • mania2424 Re: Inny internet. 15.01.04, 11:36
          Ja się zapisałam na ten tani Internet. Gość przez telefon powiedział mi,że jest
          to firma która działa na Malborskiej od dwóch lat i jeżeli zapisze się
          przynajmniej 10 osób z naszego bloku to i nas podłączą. Ale nie będzie to
          wcześniej podobno niż pod koniec stycznia. Ja osobiście uważam, że jest to
          lepsza oferta niż Spray czy TP SA.
          Pozdrawiam
          • zz_beatka Re: Inny internet. 15.01.04, 17:15
            ja chciałam się zapisać ale gdy dzwoniłam na nr idei podany na ulotce to nikt
            nie chciał odbierać (dzwoniłam 3 czy 4 razy) ani nie oddzwonił
            więc bez łaski, obejdzie się sad(((
            • zzdorka Re: Inny internet. 15.01.04, 19:41
              Cena na pewno kuszaca. Tylko chcialabym zobaczyc umowe i dowiedziec sie jak to
              jest z tymi 3 Mb/s. Jak sie cos dowiem to napisze.
        • arturos777 Re: Inny internet. 26.01.04, 12:26
          Podobno zdecydowało się około 25 osób na nowy internet.
          Czy ktoś zna szczegóły typu:
          - jaki jest gwarantowany transfer (bo te 3mb/s to nie wiem czego dotyczy)
          - adres pewnie zmienny
          - wykorzystuja obecne okablowanie, czy ciągną własne - tzn. czy trzeba będzie
          kuć ściany.
          • filomidanek Re: Inny internet. 26.01.04, 13:35
            A macie coś takiego jak okablowanie do internetu ??

Bo ja znalazłem tylko kable do kablówki i telefoniczny a w umowie było napisane
            o internecieale takiego nie znalazłem.
            Co do ciągnięcia drutów to mają to zrobić w tych samych peszlach co już jest
            telefon bo z kablówką to raczej tego nie widze a wolnego na internet nie
            zaobserwowałem.
            Z tego co rozmawiałem to na tych 3 mega wiszą wszyscy (osiedle malborska około
            100 kompów ) no i my teraz bez stałego IP.
          • przemek.c Re: Inny internet. 26.01.04, 16:23
            arturos777 napisał:

> Podobno zdecydowało się około 25 osób na nowy internet.
            > Czy ktoś zna szczegóły typu:
            > - jaki jest gwarantowany transfer (bo te 3mb/s to nie wiem czego dotyczy)

3 Mb/s to linia do routera, potem następuje rozdział pomiędzy użytkowników.
            Zapewniano mnie, że na użytkownika ma być przydzielony transfer ok. 30 KB/s.
            Jak zainteresowanie będzie większe, mają podnieść przepustowość linii głównej
            do 4 Mb/s. Tyle wiem.

> - adres pewnie zmienny

A tego niestety nie wiem. Co mnie interesuje, to czy adres jest publiczny. I
            tu mam sprzeczne informacje, bo zostałem poinformowany, że adres jest
            rutowalny i można sobie zestawić VPN (o co głównie mi chodzi), a z drugiej
            strony - jak w internecie może być widoczny adres z NAT-a lub ukryty za
            routerem...? Niestety, dopóki nie przetestuję, czy chodzi mi na tym VPN, to
            się nie zdecyduję.

> - wykorzystuja obecne okablowanie, czy ciągną własne - tzn. czy trzeba
            będzie
            > kuć ściany.

Zapewniono mnie, że ścian nie trzeba będzie kuć - mają sposoby, by
            przeprowadzić kable tą samą "rurą", która już jest w ścianie każdego
            mieszkania.
            • arturos777 Re: Inny internet. 26.01.04, 17:26
              > 3 Mb/s to linia do routera, potem następuje rozdział pomiędzy użytkowników.
              > Zapewniano mnie, że na użytkownika ma być przydzielony transfer ok. 30 KB/s.
              > Jak zainteresowanie będzie większe, mają podnieść przepustowość linii głównej
              > do 4 Mb/s. Tyle wiem.

Eee, to bardzo mało.
              Czy transfer może się czasowo zwiększać w przypadku małej liczby osób w sieci,
              czy zawsze bedzie tylko 30kB/s ?

> Niestety, dopóki nie przetestuję, czy chodzi mi na tym VPN, to
              > się nie zdecyduję.

Admin w mojej pracy też się zabiera do stworzenia VPN, więc chyba też chciałbym
              to wiedzieć.
              • przemek.c Re: Inny internet. 26.01.04, 17:34
                arturos777 napisał:

> > 3 Mb/s to linia do routera, potem następuje rozdział pomiędzy użytkowników
                > .
                > > Zapewniano mnie, że na użytkownika ma być przydzielony transfer ok. 30 KB/
                > s.
                > > Jak zainteresowanie będzie większe, mają podnieść przepustowość linii głów
                > nej
                > > do 4 Mb/s. Tyle wiem.
                >
                > Eee, to bardzo mało.

Mało...??? :-o

> Czy transfer może się czasowo zwiększać w przypadku małej liczby osób w
                sieci,
                > czy zawsze bedzie tylko 30kB/s ?

Przypuszczam, że z Internetu każdemu użytkownikowi przydziela się pasmo do 30
                KB/s. "Tylko" 30KB/s, hehe wink)). Natomiast wewnątrz sieci dostawcy, to pewnie
                zależy, jaką tenże stosuje prędkość w sieci. Przypuszczam, że 10 Mbit, bo i
                szybciej nie ma potrzeby.

>
                >
                > > Niestety, dopóki nie przetestuję, czy chodzi mi na tym VPN, to
                > > się nie zdecyduję.
                >
                > Admin w mojej pracy też się zabiera do stworzenia VPN, więc chyba też
                chciałbym
                >
                > to wiedzieć.

Tego mi pan "spod" komórki powiedzieć nie był w stanie. Jak sieć będzie
                podciągnięta, ma się ze mną skontaktować i przetestujemy.
                • arturos777 Re: Inny internet. 26.01.04, 18:25
                  > Mało...??? :-o
                  Dawnymi czasy miałem modem 56,6 (wiem, nigdy tyle nie osiągał smile).
                  Taki spray oferuje ponad 100, a tu tylko 30 - chyba, że rozmawiamy o różnych
                  jednostkach wink

I tak kusi mnie niska cena, no i nie muszę zakładać żadnych telefonów ani
                  kablówek ...

• walder Re: Inny internet. 26.01.04, 19:33
                    Po tych wszystkich informacjach na temat nowej inicjatywy ciśnie mi się na
                    usta powiedzenie mojego przyjaciela " gówno kupisz gówno masz ".
                    Przepraszam za dosadna wypowiedz.
                    Jednocześnie przyznaje ,że jestem uzytkownikiem maszego monopolisty i to
                    wszystkich tak zwanych usług i o ile nie pojawi sie prawdziwy operator to nie
                    dam już ani grosza żadnym pseudo OPERATOROM .
                    Dziękuje i pozdrawiam.
                    • przemek.c Re: Inny internet. 26.01.04, 21:04
                      walder napisała:

> Po tych wszystkich informacjach na temat nowej inicjatywy ciśnie mi się na
                      > usta powiedzenie mojego przyjaciela " gówno kupisz gówno masz ".
                      > Przepraszam za dosadna wypowiedz.
                      > Jednocześnie przyznaje ,że jestem uzytkownikiem maszego monopolisty i to
                      > wszystkich tak zwanych usług i o ile nie pojawi sie prawdziwy operator to
                      nie
                      > dam już ani grosza żadnym pseudo OPERATOROM .
                      > Dziękuje i pozdrawiam.

Do tej pory używam stałego łącza w AsterCity. 128 Kbit/s ze świata w
                      zupełności mi wystarczy. I gdybym tylko mógł, przeniósłbym przyłącze z
                      obecnego miejsca zamieszkania, na Zacisze. Niestety, w chwili obecnej Aster
                      nie przewiduje przyłącza na ZZ, co zmusza mnie do oglądania się za
                      alternatywą.

A z naszym monopolistą też są kwiatki. Przemilczę dziwną opieszałość tepsy w
                      przyłączeniu naszego osiedla... Za to jeśli pewnego pięknego dnia wydzierżawi
                      Ci adres ze wspomnianej puli 83.xx.xx.xx, będziesz mógł pomachać łapką
                      internetowi na pożegnanie.

Polecam lekturę pouczającego artykułu:
                      www.gamepub.org/art.php?id=185
                  • przemek.c Re: Inny internet. 26.01.04, 20:55
                    arturos777 napisał:

> > Mało...??? :-o
                    > Dawnymi czasy miałem modem 56,6 (wiem, nigdy tyle nie osiągał smile).
                    > Taki spray oferuje ponad 100, a tu tylko 30 - chyba, że rozmawiamy o różnych
                    > jednostkach wink

No to może od pieca zacznę...

b = bit, najmniejsza jednostka informacji.
                    B = Bajt, czyli 8 bitów.
                    K = kilo (2^10 = 1024)
                    M = mega (1024^2 = 1048576)

Modemy - najszybsze, jakie w tej chwili są na rynku (i z przyczyn technicznych
                    szybszych nie będzie) oferują prędkość przesyłu danych do 56,6 Kbit/s, czyli
                    PI * oko 7 KB/s.

Spray oferuje 128 Kbit/s lub 256 Kbit/s, czyli odpowiednio ca. 16 KB/s i 32
                    KB/s.

Łącze, o którym mówimy, oferuje 3Mbit/s do routera, z czego każdemu
                    użytkownikowi jest przydzielane 30 KB/s (jeśli wierzyć zapewnieniom
                    pana "spod" komórki), czyli mniej więcej 256 Kbit/s - coś jak szybsza wersja
                    łącza w Spray-u.

Reasumując, wielkość tej niepozornej literki "b" vs. "B" ma bardzo wymierne
                    znaczenie.

>
                    > I tak kusi mnie niska cena, no i nie muszę zakładać żadnych telefonów ani
                    > kablówek ...

Wymóg zakładania telefonu w przypadku Spray-a, czy Neostrady, jest
                    koniecznością. ADSL, jaki w obu przypadkach jest stosowany, po prostu musi iść
                    kablem telefonicznym i już. Na korzyść Neostrady przemawia prędkość - 512
                    Kbit/s, czyli szybciej niż proponowane rozwiązanie sieci osiedlowej, ale i
                    sporo drożej. Pomijam już tę nieszczęsną pulę adresów IP: 83.xx.xx.xx, na
                    którą nikomu nie życzę trafić...
                    • walder Re: Inny internet. 26.01.04, 21:46
                      Witam
                      Mówiąc o maszym monopoliście miałem na myśli Spray.
                      Mam do rutera 1Mega natomiast do sieci 128kb na 128kb.
                      w zasadzie te parametry są zachowane.
                      pozdrawiam.
                    • walder Re: Inny internet. 26.01.04, 21:47
                      Jeszcze jedno IP z puli publicznej nie ma problemów.
                    • zzdorka Re: Inny internet. 26.01.04, 23:10
                      przemek.c napisał:

> ADSL, jaki w obu przypadkach jest stosowany, po prostu musi iść
                      > kablem telefonicznym i już.

Z tego co mi wiadomo, to spray nie robi tego w standardzie ADSL tylko HPNA. Ale
                      to tak coby sie poczepiac.

Eeeee. To ty branzowy jestes widze. Wpadnij na kawe to poopowiadasz jak ci to
                      dziala. To moze wtedy zakupie. (he he)
                      • przemek.c Re: Inny internet. 26.01.04, 23:37
                        zzdorka napisał:

>
                        > Z tego co mi wiadomo, to spray nie robi tego w standardzie ADSL tylko HPNA.
                        Ale to tak coby sie poczepiac.

Nie wiem. Nie wyznaję się. Zarobiony jestem wink)

Może i tak, szczegółów nie znam. Mnie tam powiedzieli, że to jest ADSL, ale
                        może tylko po to, by przytaknąć dla świętego spokoju. Jak by nie patrzeć,
                        kabelek telefoniczny jest potrzebny, bo szczegóły technologiczne stają się w
                        tym momencie mało istotne. wink

>
                        > Eeeee. To ty branzowy jestes widze. Wpadnij na kawe to poopowiadasz jak ci
                        to dziala. To moze wtedy zakupie. (he he)

No, na razie nie działa wink. Spray odpadł, jak mnie pan Radosław od nich
                        uraczył kwotą 650 pln za przyłączenie do sieci... Dżizas... :-o Jak się chce
                        podbić rynek, to trzeba trochę pomyślunku nad ustalaniem cennika! Na razie nie
                        mam ani telefonu, ani neta. Czekam na KORZYSTNE oferty. Ale z kawy skorzystam
                        z przyjemnością smile O ile posiadanie internetu nie jest warunkiem
                        koniecznym. wink)
                        • zzdorka Re: Inny internet. 27.01.04, 23:11
                          przemek.c napisał:

> Ale z kawy skorzystam
                          > z przyjemnością smile O ile posiadanie internetu nie jest warunkiem
                          > koniecznym. wink)

Nie jest warunkiem koniecznym.
                    • arturos777 Re: Inny internet. 27.01.04, 11:53
                      > > > Mało...??? :-o

No to się wyjaśniło.
                      W takim razie stwierdzam, że 30 kilobajtów/s to bardzo fajny transfer smile

• zz_beatka Re: Inny internet. 27.01.04, 17:10
                        a ja poczekam aż przetestujecie na sobie jak ja testuję spraya;
                        wczoraj jeden kanał zaciął im się i przez 2 godz (może dłużej) była 1 scena z
                        filmu
                        • zzdorka Re: Inny internet. 27.01.04, 23:09
                          A dzisiaj Europa-Europa sie zaciela.
                          • zz_beatka Re: Inny internet. 28.01.04, 09:11
                            zzdorka napisał:

> A dzisiaj Europa-Europa sie zaciela.

ten stan trwa od poniedziałku, wczoraj sprawdzałam; a mój stary śmieje sięże
                            ten facet wolno kartkę przewraca; może dziś książkę zamknie? smile)))
                            • zzdorka Re: Inny internet. 29.01.04, 18:59
                              Nieee. On sie zapatrzyl w osobniczke pci przeciwnej...
    • zzdorka Inna kablowka. 21.01.04, 23:38
      Podobno jest juz duzo osob chetnych na ten internet za 57 zl. Czy ktos cos juz
      wie wiecej? (Wiem, powinnam sama zadzwonic, ale zawsze przypominam sobie o tym
      wlasnie o takich porach.)

Pozdrawiam.
      • zz_beatka wczoraj o 19.30 22.01.04, 10:09
        zgasły wszystkie latarnie na budowie i na B a wraz znimi padła kabłówka i
        telefon.
        kablówka w naszej super firmie monopolu na zz pojawiła się po 30 min a tel miał
        odezwać się dziś

niecierpliwie czekam na konkurencję
        • zzdorka awaryjki 26.01.04, 23:15
          No widzisz? I po co ci to bylo, jakies tam spraye kupowac? He?

Myslisz, ze inni operatorzy beda mniej awaryjni? Chcialabym w to wierzyc?

A tak poza tym, to jak wyglada sprawa z serwisem. Ciekawa jestem, czy jak np.
          net mi padnie w sobote rano o 9.00 to czy ktos z serwisu nie zainteresuje sie
          tym np. w poniedzialek o 10 rano? Albo za tydzien. Jakie sa perspektywy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka