Dodaj do ulubionych

Czyn społeczny!

02.02.04, 09:52
Proponuję, w obliczu powszechnej rezygnacji i braku własnego działania
mieszkańców, aby 17 kwietnia (sobota po wielkanocy) spotkać się i trochę
samemu zadbać o osiedle. Jeżeli nie zadzaiłają nasi zarządcy, to możemy sami:
posprzątać teren placyku zabaw dla dzieci, podwiązać drzewka (które zresztą
sami sadziliśmy), ew. posprzątać przy kanałku lub przejściu do stadniny.
Super byłoby, aby uruchomić przejście na teren stadniny - moglibyśmy podsypać
tam ziemi, położyć parę desek i byłby teren spacerowy dla matek z wózkami smile!
Co Wy na to? Czekam na innych AKTYWISTÓW, nie na malkontentów!!!!!!
Obserwuj wątek
    • zzdorka Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 12:38
      Zakladam ogrodniczki i lopata w dlon!
      • aktywista13 Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 14:08
        Ale tłumy zainteresowanych!!!! Czemu się nie zgłaszacie?! Dwie osoby mają
        posprzątać osiedle? Lenie !!!!!!!!!!
        • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 14:16
          dołączam się wraz z prawie 2 metrową choinką do posadzenia, dobrze by było
          kupić nawóz do tuj i podsypać je aby nie żółkły

• mooj Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 14:20
            oby tylko zarządcy ustalili miejsce sadzenia
            tez czekam na dołek albo chociażby okreslenie gdzie powinien być żeby nie
            przeszakdzał
            • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 14:39
              MI JUŻ ZARZĄDCA B POKAZAŁ MIEJSCE GDZIE MOGĘ POSADZIĆ, jest tam więcej miejsca
              jeśli chcesz
              • mooj Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 15:02
                no jak do końca tygodnia nie dowiem się jak posadzić bliżej to jasne - niech
                będzie w Bsmile
                a gdzie?
                • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 02.02.04, 15:08
                  przy kanałku ale na terenie, w miarę blisko bloku ale daleko od samochodów i
                  chodnika czyli jeśli masz okno na podwórko i mieszkasz w miarę na wprost
                  wjazdu na B to będziesz je widział (z daleka) a w parze będzie im przyjemniej

za rok możemy posadzić na placu zabaw (przy brzegu) jeśli będzie można aby
                  ogrodzić plac zielenią; a może więcej jest posiadaczy takich drzewek (widziałam
                  kilka na balkonach)
                  smile))
                  • mooj Re: Czyn społeczny! 06.02.04, 11:31
                    oki zrobiło się cieplej czas się zebrać
                    przyszly weekend?
                    ew. wieczory (środa, piątek)
                    tzn taka moja propozycja
                    jakiś szpadel by się przydał - istnieją takie osiedlowe urządzenia? jajku jak
                    ja nic nie wiem smile
                    ale może się dowiem- natomiast jakbyCi się jakaś osoba rzucial w oczy w
                    czerwonym kubraczku sprzątakąca czy grzebiąca w ziemi to też się zorintuj czy
                    można liczyć na wsparcie
                    widziałem się z Waszym zarządcą i potwierdzilem możliwośc i lokalizację

pozdrawiam
                    • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 06.02.04, 12:03
                      gdzie bedziesz kopał?
                      • mooj Re: Czyn społeczny! 06.02.04, 12:20
                        tam gdzie kazałaśsmile

grilla zostawiłbym na czynowe odprowadzenie wody z placu zabaw bo na bajoro
                        pan Krzystof nie chce wejśc żeby wyrownac , zrobić trawę i ogrodzenie
                    • zz_beatka Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 12:05
                      może każdy z nas społeczników przyniósł by coś ze sobą: piwko, kiełbachę i
                      chlebuś z musztardą i razem w czynie społecznym byśmy otworzyli sezon grillowy?
                      • metropolitanaddress Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:18
                        Dzień dobry,
                        w imieniu Metropolitan Address chciałbym zgłosić gotowość zapewnienia:
                        odpowiednich narzędzi i materiałów, sił fachowych na co dzień zajmujących sie
                        osiedlem oraz zaopatrzenie grilla (kiełbaska, chleb, piwo etc.) - oczywiście na
                        koszt MA. Co na to aktywiści?

pozdrawiam
                        Zdzisław Słowiński
                        Metropolitan Address Sp.z o.o.
                        • mooj Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:23
                          ten weekend niestety już za późno jeśli chodzi o mnie
                          następny - jak najbardziej
                          • zz_beatka Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:35
                            też myślę, że następny weekend, osobiście wyjeżdżam jutro z samego rańca a nie
                            chciałabym opuścić takiej imprezki
                        • zz_beatka Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:31
                          chętnie wezmę udział w piciu piwa i zagryzania go chlebkiem i kiełbaską po
                          wyczerpującym sadzeniu drzewka
                          • metropolitanaddress Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:36
                            wydaje mi się, że aby drzewka miały szanse się przyjąć należy je posadzić jak
                            będzie odrobinę cieplej. Teraz ziemia jest jeszcze bardzo zmrożona i drzewka
                            mogłyby przemarnąć. Może piknik czynowy zrobić na przełomie marca i kwietna.

pozdrawiam
                            ZS
                            • mooj Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:40
                              mi drzewko pzremarza na balkonie w doniczce - nie sądzę żeby bardzi marzło w
                              ziemi
                              ale nie nalegam - nie są to rzeczy nierozewarlanie związane ze sobą (piwo i
                              drzewkasmile a za 2 miesiące co będzie? któż to wiesmile

mam nadzieję że mimo wszystko na łopatę za tydzień jakąś się załapiemy?
                              • metropolitanaddress Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:44
                                OK - dobrze jakby wiecej osób wypowiedziało się o przyszłotygodniowym terminie
                                ale pewnie byśmy musieli zmienic nazwę wątku na "piwo"smile

pzw
                                ZS
                                • zz_beatka Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 13:54
                                  moje drzewko hartuje się na balkonie, ale doniczka jest obwinięta kocem i
                                  workiem na śmieci a żeby posadzić tam gdzie myślę to już potrzebne są dłuugie
                                  gumiaki gdyż powstało tam jezioro niekoniecznie łabędzie
                                  • gelkaa Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 14:15
                                    no no no to tylko zeby nam pogoda nie sprawila psikusa bo na przyszly likend
                                    zapowiadaj mroziksad
                                    wiecie ze w ikei (eko-domek) za pare butelek, szklo i makulature daja drzewka,
                                    ja juz jedno mam, zaraz bede miec drugiesmile
                                    moze bysmy tak wszyscy zbierali i bylo by czym obsadzic osiedle??
                                    • zz_beatka Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 14:44
                                      popieram
                                      a mrozu się nie powinniśmy obawiać skoro MA stawia piwo
                                      ale czy dla wszystkich czy tylko dla A-etapowców?
                                      • mooj Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 14:52
                                        hehe i kiełbase przedwyborczą to je przedzebraniową
                                        nie ma to jak konkurencja- skąd pomysly zeby był 1 zarządca?smile))
                                        • gelkaa Re: Czyn społeczny! i piknik aktywistów 06.02.04, 15:25
                                          na ostatnim sadzeniu drzewek chyba w pazdzierniku bylo tyle kiebachy ze nie
                                          dalo jej sie przejesc smilewiec im nas bedzie wiecej tym lepiej!!
                                          obysmy tylko umieli psprzatac po sobie bo wtedy to niektorzy tam gdzie jedli
                                          tam zostawiali tacki a koszy w kolo bylo pelno...
                                          smile
    • marcin_robert Re: Czyn społeczny! 03.02.04, 09:42
      Jestem bardzo chętny, choć mam dwie lewe ręce to do czegoś się przydam.
      • aktywista13 Re: Czyn społeczny! 03.02.04, 11:01
        Mogą być dwie lewe, byle obie sprawne!
    • gelkaa Re: Czyn społeczny! 04.02.04, 12:34
      jak juz mowilam przejdzmy od gadania do czynow, zglaszm swoj udzial w czynie
      spolecznymsmile
    • nemo_zz Re: Czyn społeczny! 06.02.04, 22:01
      Popieramy inicjatywę.

Chętnie weźmiemy udział w proponowanym terminie po Świętach Wielkanocnych.
      Od nas mieszkańców tak naprawdę zależy czy ZIELONE ZACISZE będzie ZIELONE tylko
      z nazwy - czy naprawdę.

Spotkanie przy okazji "czynu społecznego" (ale to brzmi!!!) może być okazją do
      zrobienia czegoś pożytecznego ale i porozmawiania o możliwościach fachowej
      pielęgancji zieleni, z którą jak wiemy z obserwacji i lektury forum nie było
      dotychczas najlepiej (z zielenią i pielęgnacją).

Sprawa ta dotyczy całego osiedla, które jest jeszcze w budowie i tak naprawdę
      dobre zaplanowanie zieleni wymaga znajomości ostatecznego planu osiedla (np.
      usytuowania bram wjazdowych, furtek).

Nie wydaje mi się również dobrym pomysłem przypadkowe nasadzanie pojedynczych
      drzewek zbywających niektórym mieszkańcom osiedla. Myślę, że sprawa jest do
      przedyskutowania z udziałem Turreta (dobry wygląd osiedla niewątpliwie będzie
      miał wpływ na postrzeganie go wiosną i latem przez zainteresowanych kupnem
      mieszkań w etapie C) i Zarządców, a obecna pora roku wydaje się dobrym momentem
      do dyskusji i podjęcia konkretnych decyzji.

Nemo i Dory

• mooj Re: Czyn społeczny! 06.02.04, 22:32
        zielen przez turreta już zostala zaprojektowana i wykonana więc może dajmy im
        spokój -jeśli nie było dobrze (co podobno wynika z forum i obserwacji) to po co
        powtarzać błędy?
        oczywiście dotyczy to etapów A i B -co do C nie mam żadnych uwag
        zresztą moje obserwacji nie prowadziły do aż tak negatywnych wniosków wręcz
        przeciwnie -uważam że było ZIELONO naprawde nie tylko z nazwy

do dyskutowania z Turretem o sadzeniu drzewek nie widze najmniejszego powodu
        ażebym ja to robiłsmile
        sprawa kilku "choinek" przewija się od miesiąca, zarządcy wiedzą i po
        skoordynowaniu swoich opinii wyznaczyli miejsce gdzie nasadzenie nie będzie
        przypadkowe
        drodzy Nemo i Dory wydaje mi się, że zbyt wielką wagę (nadzieję?) pokładacie w
        TP jeśli chodzi o zorganizowanie i wykonanie wielu rzeczy ale ja to rozumiem -
        tez mam ten etap w życiorysie
        Acha co do znajomości ostatecznego planu osiedla wymaganej do podejmowania tak
        prostych wydawałoby się rzeczy jak wkopani edwóch drzewek - jełsi takową
        znajomośc posiadam ( a wydaje mi się ze i owszem) to tylko i wyłącznie dzięki
        swoim osobistym zabiegom
        TP mimo moich próśb i argumentacji nie był łaskawy udostepnić planów szerszemu
        gronu - poczynając od planu zagospodarowanie działki D (plac zabaw) poprzez
        plan wjazdu i harmonogram (co ważne) przeniesienia obecnego do wyjąsnienia
        wątpliwości wielu osób dotyczacych usytuowania budynku C wobec A.
        Oczywiście wszystkie te dokumenty są jawne i dostępne ale nie sa
        rozpowszechniane przez TP co nie ułatwia podejmowania decyzji.
        Ja owszem moge sobie zerknąć na to co mam w domu (z pięczątkami a jakżesmile ale
        nie pomoze to w żaden sposób np przy komunikacji z Wami przy dyskutowaniu
        miejsca wykopania dołka na wsadzenie zbednego mi drzewa
        Reasumują c: gdybym chciął czekać na Turreta tobym się zestarzał a nie
        zobaczyłbym żadnego drzewka. Śmiem tak twierdzic gdyż dotychczasowe
        zazielenianie (odrudzanie?) było wręcz wymuszone na TP zarówno przez zarządce
        jak i mieszkańców.
        To tyle na temat TP a sprawa drzewek.

pozdrawiam serdecznie i zapraszam na wkopywanie drzewek- zaryzykowałbym
        twierdzenie że mniej czasu ono zajmie niż czas pośiwęcony napisaniu postów na
        ten temat
        a jak będą przeszkadzały - trudno - zostaną wyrwane na co się z góry godzę
        ale co się pozielenią to ich i moje
        • zzdorka Re: Czyn społeczny! 06.02.04, 22:51
          No to o ktorej i co mam przyniesc?
          • aktywista13 Re: Czyn społeczny! 10.02.04, 07:37
            No i spadl snieg! Chyba jednak lepiej poczekac do wiosny!
            • gelkaa Re: Czyn społeczny! 10.02.04, 10:25
              sad mozna sie bylo tego spodziewac, mrozno i sniezno ze hej! jak nic trzeba
              czekac a stopnieja lody!
              pozdrawiam cieplutko
              • mooj Re: Czyn społeczny! 10.02.04, 22:03
                no dobra czuję się złamany - vis major
                • zzdorka Re: Czyn społeczny! 11.02.04, 22:58
                  W czynie spolecznym ide lepic balwana na balkonie.
                  • metropolitanaddress Re: Czyn społeczny! 12.02.04, 12:55
                    Proponuję 13 marca - wg. prognoz powinno być już ciepło.

pozdrawiam
                    Zdzisław Słowiński
                    Metropolitan Address
                    • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 13.02.04, 19:17
                      ok czekam więc niecierpliwie wraz z mym drzewkiem wyglądającym ciekawie z
                      balkonu
    • jott7 Re: Czyn społeczny! 13.02.04, 20:33
      Strasznie fajnie że taki zapał do czynow społecznych nastapił. Tylko co
      ewentualnie bedziemy robili ? Sadzenie drzewek wynika z jakiegos planu
      osiedla. Gdzie ten plan? Sprzatanie OK, tylko komus za to systematycznie
      płacimy.Podwiązywanie drzewek tez OK za pielęgnacje zieleni płacimy, choć
      efekty marne - casus zółte tuje. Mozna pozamiatac, pomalowac juz rdzewiejace
      detale to jednak czyjs obowiazek. Poza tym mieszkamy, póki co ,na placu budowy
      którego miłe sąsiedztwo dopiero poznamy, stad sprzatanie przy kanałku ryzykowne.
      Przejscie na teren stadniny to wchodzenie na czyjąś posesje i mogą byc
      komplikacje. Co zatem robic zeby tego entuzjazmu nie zmarnowac a efekty
      zeby były trwałe?
    • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 14.02.04, 11:07
      no i zrobiło się ciepło
    • butterfly_zz Re: Czyn społeczny! 18.02.04, 16:45
      Kiedy robimy zbiórkę? I w którym miejscu osiedla?
      J&B
      • gelkaa Re: Czyn społeczny! 18.02.04, 19:52
        smilemysle ze spotkamy sie zbiorowo jak tylko zrobi sie troszke cieplej czyli
        pewnie w marcu, im nas bedzie wiecej tym lepiej a napewno weselej
        • aktywista13 Re: Czyn społeczny! 19.02.04, 08:49
          Nie musimy sprzątać tylko u siebie. Możemy też posprzątać w swoim najbliższym
          otoczeniu, np. na ścieżce przy płocie po stronie stadniny, gdzie jest mnóstwo
          szkła i innego badziewia. Może to przekona dyrektora PGR, aby uruchomić na
          stałe furtkę na ten teren dla mieszkańców, aby chociażby nasze dzieci czy matki
          z dziećmi miały fajny teren spacerowy. Poza tym zawsze można ustalić z
          dzielnicą zasady sprzątnięcia terenu nad kanałkiem, gdzie sam lubię chodzić
          karmić kaczki. A zadania na naszym terenie łatwo jest określić. Uporządkujmy
          teren po środku osiedla, aby faktycznie stał się naszą wizytówką. Jesli któs ma
          jeszcz jakieś propozycje, to proszę o sygnał!!!!
          • zz_beatka moja propozycja 19.02.04, 14:55
            to domek - chatka dla kaczek które po zburzeniu chlewni nie mają gdzie się
            schować przed mrozem i zimnem
          • zzdorka Re: Czyn społeczny! 19.02.04, 19:03
            aktywista13 napisał:

> aby chociażby nasze dzieci czy matkiz dziećmi miały fajny teren spacerowy.

Matki? Bylam kilka razy na placyku zabaw latem. I zadnej matki nie spotkalam.
            Sami faceci z wozkami. Milutki widok.
    • ninymama Re: Czyn społeczny! 22.02.04, 22:48
      Witam sąsiadów.

Pomysł ze sprzątaniem bardzo fajny, tym bardziej, że Metropolitan Address
      podjął sie pomocy operacyjnej i "sponsoringu" imprezy. Myślę, że pomysłodawca
      powinien ustalić termin właśnie z Metropolitanem i ich obarczyć
      rozpropagowaniem akcji (powinno to uciszyć niepokój tych, którzy sadzą, że
      płacimy więc MA powinien sam się zabrać do dzieła). Wspólnie zadziałamy tylko
      wtedy, gdy odpowiednio wcześniej (min. 3-4 tygodnie) pojawią się na klatkach
      budynków A i B ogłoszenia. Myślę, że dla części mieszkańców - tych np. którzy
      nie "załapali się" na sadzenie drzewek będzie to okazja do poznania
      towarzyskich sąsiadów, mam rację?
      Do zobaczenia w terenie!
      • sz_marta Re: Czyn społeczny! 24.02.04, 22:25
        Popieram w całej rozciągłości... już nawet zbieramy butelki w zamian za
        Ikeowiskie drzewko wink
        • aktywista13 Re: Czyn społeczny! 25.02.04, 09:18
          Wszystko ok, tylko MA nie zarządza etapem B, który ma własnego zarządcę, który
          jeszcze się nie wypowiadał w tej sprawie. Poza tym, jako pierwszy pomysł do
          realizacji - przez zarządców - proponuję przestawienie w lepsze miejsca
          pojemników do recyklingu. Obecnie te, które stoją przy etapie A są praktycznie
          niedostępne, bo można stracić buty w błocie.
          • metropolitanaddress Re: Czyn społeczny! 25.02.04, 10:42
            Dzień dobry,
            1. Pojemniki do recyklingu bedą przestawione przy najbliższej wymianie.
            2. Zarzadca etapu B na pewno nie będzie przeciwny. Ponieważ jak na razie nie
            wykazuje inicjatywy, MA z przyjemnością wspomoże organizacyjnie mieszkańców
            etapu B.
            Pozostaje tylko wybór terminu. Podtrzymuję propozycję 13 marca. Myślę, że
            zawiadomionie na tydzień wcześniej wystarczy aby pojawiło sie kilkadziesiąt
            osób.
            Sredecznie pozdrawiam
            Zdzisław Słowiński
            Metropolitan Address Sp.z o.o.
            z.slowinski@metropolitan.pl
            • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 25.02.04, 13:21
              metropolitanaddress napisał:

> 2. Zarzadca etapu B na pewno nie będzie przeciwny. Ponieważ jak na razie nie
              > wykazuje inicjatywy,

zarządca B wykazuje inicjatywę:

w porządkowaniu etapu B - usuwa parkujące źle samochody
              w organizowaniu pracy ekipom sprzątająco/odśnieżającym - w czasie opadów
              śniegu w poniedziałek na B odśnieżanie było o 20 podczas gdy na A śnieg został
              udeptany
              szuka rozwiązania problemu biegających psów jeśli wywieszona przez niego kartka
              nie odniesie skutku
              będzie dochodzić zwrotu kosztów naprawy zepsutej celowo windy od sprawcy
              itp
              być może dołączy do nas tego dnia
    • aktywista13 Re: Czyn społeczny! 13.04.04, 07:54
      Nadszedł czas!!!!
      • czocher_zz Re: Czyn społeczny! 14.04.04, 21:38
        ja tez moge pomoc tylko czy z tymi drzewkami to troche nie za pozno??? (no
        chyba, ze beda to sztuczne choinki tongue_out) pozdro
      • zz_beatka Re: Czyn społeczny! 15.04.04, 08:35
        aktywista13 napisał:

> Nadszedł czas!!!!

na co?
        drzewka już daaawno rosną smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka