Dodaj do ulubionych

synoptyk z MA -gratulacje

19.07.04, 16:20
juz łatkę przypiąłem że trawniki wysychają
a tu proszę!
widać MA lepiej się na meteorologii zna -znów przyroda troszkę poratowała
ale ...
...kiedy ostatnio widzieliście podlewanie trawy?
Obserwuj wątek
    • metropolitanaddress Re: synoptyk z MA -gratulacje 19.07.04, 17:08
      Dzień dobry,
      ostatnio trawniki nie wymagały nawadniania. Z wyjątkiem ostatniego weekendu
      cały czas pada - traktujemy to jako rekompensata od natury za ubiegły roksmile.

pozdrawiam
      Zdzisław Słowiński
      Metroplitan Address sp.z o.o
      • aktywista13 Re: synoptyk z MA -gratulacje 20.07.04, 10:18
        To ciekawe, że metro odpowiada, tylko gdy jest im to wygodne... Nie widziałem
        podlewania od zeszłego roku(((
        • mooj Re: synoptyk z MA -gratulacje 20.07.04, 10:39
          wątek powstał n askutek zabawnego zdarzenia z zeszłego tygodnia:
          rozwinięto wąż ogrodowy, puszczono wodę, stwierdzono ze wąż "pzrecieka",
          zwinięto wąż po konstatacji "g.. z tego będzie"wink
          z tego co pamiętam podziurawiono go w zesżłym roku specjalnie w celu
          równomiernego nawadniania trawników (nie zraszacz a woda na całej długości)
          zabawne było zdumienie pracownikow że "leci wszedzie"
          mniej zabawne że dowiedzieli się o tym w lipcusmile

wiem - to nie jedyny sprzęt do podlewania, podlewano innym jakiś czas temu
          (tygodnie a może miesiące)

ale obserwacja zdarzenia ...ubawiłem sie w kazdym razie

pozdrawiam

P.S. trawa podlewana codziennie wieczorem lepiej rośnie...no może poza naprawde
          mokrymi dniami..ale takich nie jest więcej niz 1-2 w tygodniu (na 7 (siedem!)
          nie 5 (pięć)
          PPS rozumiem że MA zgadza się ze stwoerdzeniami zawartymi w PS?
        • metropolitanaddress Re: synoptyk z MA -gratulacje 20.07.04, 19:21
          Dzień dobry,
          nasza aktywność na forum jest mniejsza - ale to za sprawą sezonu urlopowego -
          obiecuję, że po wakacjach będzie ona lepsza.
          Stan trawy na bieżąco kontroluje Administrator i jeśli będzie taka konieczność
          na pewno zareaguje.
          Pozdrawiam
          Zdzisław Słowiński
    • zz_marek Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 08:56
      Drogi MA czy mógłbyś udzielić odpowiedzi na pytanie dlaczego nad garażami trawa
      jest jakoś pomijana. Zarówno w podlewaniu jak i koszeniu. Pomimo faktu że jest
      ona w miejscu zacienionym to mimo wszystko wymaga podlewania a koszenia to
      wprost się domaga !!!
      Sprawa druga to podlewanie trawy w czasie największego upału !!! Nie jestem
      ogrodnikiem ale nawet dziecko wie że podlewanie trwawy w chwili kiedy
      najbardzie grzeje słońce powoduje skutek odwrotny od zamierzonego a chyba nie o
      to nam chodzi ?!!!
      • aktywista13 Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 09:35
        Marku, tak niestety podlewano i w zeszłym roku, mimo uwag mieszkańców i
        ubolewania p. Bolińskiego w tej sprawie...
        • zz_marek Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 10:02
          Niestety na ubolewaniu się skończyło. Pamiętam nawet taką sytuację jak
          p.Boliński osobiście uczył "podlewaczy" właściwego podlewania trawy. Ale chyba
          nauka poszła w las -niestety! Jak tak dale pójdzie to pozstanie nam na osiedlu
          trawa w kolorze piasku, albo i sam piasek, a w tedy będzie chyba trzeba zmienić
          nazwę na Żółte Zacisze !
          Panie administratorze co Pan na to ?!!!
      • mooj Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 10:07
        MA po zasięgnięciu opinii ogrodników i z własnych obserwacji stwierdziło ze
        utzrymywanie zieleni na tarasach (tj nad garażami) jest pozbawione sensu -za
        mało ziemi żeby się cos utzrymało
        a właściwie ziemi za mało żeby utrzymała wilgoć -tj wymagałoby to nieustannego
        nawadniania (2 razy dziennie)
        zostało zgłoszone to jako usterka -bez odzewu

tzn z tego co mi wiadomo to z tych powodów trawa marnieje:
        - za małej ilości ziemi
        - stwierdzenia że koszty utrzymania trawy na takim podłoży są bardzo wysokie
        - nieustaleniu czy można ziemię dowieźć (czy strop wytrzyma)
        co jest najwazniejszym powodem -nie wiem ale tak to widzę

równiez subiektywnie -być może warto spróbować na fragmencie (nad jednym
        garażem) podlewać codziennie do zimy i zobaczyć jak to jest nakłady/efekty?
        • zz_marek Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 11:19
          Czyli generalnie wygląda na to że prędzej czy później na tarasach pozostanie
          gołą ziemia może z żółtym odcieniem trawy. Tak chyba nie miało być ?!!! Mam
          nadzieję że administrator zainteresuje się tym problemem i może uwzględni twoje
          propozycje drogi mooj-u.
          • aktywista13 A jak jest w etapie B? 21.07.04, 11:24
            No i co z aktywnością MA w tej sprawie? Mają dokumentację zieleni tarasowej,
            wiadomości co do wytrzymałości stropu? No i może zastosować inną mieszankę
            glebową - nie piasek (ciężki i przepuszczający wodę) tylko lekki i trzymający
            wodę torf? POza tym skoro było ich stać na wydanie naszych pieniędzy na
            ogrodnika (poza terenem osiedla, gdzie jest planowany (podobno) poszerzony
            wjazd), to powinni zawalczyć o swój wizerunek dobrej i fachowej firmy a więc
            zadbać o nasze interesy i zieleń osiedla. A swoją drogą dzisiaj mają być burze,
            a arno na etapie B był włączony zraszacz///
            • zz_marek Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:42
              Nie chcę być złośliwy ale wydaje mi się że na temat trawy nie tylko na tarasach
              ale na całym osiedlu to pomysłu barkuje naszej administracji. O ile pamiętam to
              nie spotkałem się dotychczas z żadną propozycją co do poprawienia stanu zieleni
              na osiedlu ze strony administracji. Moim zdaniem zmiana podłoża to tylko połowa
              sukcesu druga połowa to dbanie o trawę, a żeby to dobrze robić to trzeba mieć o
              tym pojęcie. Niestety naszej administracji go brakuje mam też wątpliwości czy w
              ogóle potrafią czytać dokumentacje i czy mają ochotę wogóle od czasu do czasu
              przystawić drabinę do tarasu aby ją podlać.
              • mooj Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:48
                e no nie..nasadzen jest sporo
                można próbować oczywiście dorosłe drzewa wstawiać ale to kosztowne

co do podłoża...jak siępzryjrzec to jest koszmarydzkiesmile
                okazji kilka było zeby pzrekrój pionowy gleby poznać - najlepiej nie jest -fakt

natomiast nie wiem czy np decyzja posadzenia drzew blisko budynku (chyba dęby
                czerwone) była słuszna..moim zdaniem za blisko są:
                raz korzenie (to mnie martwi bardziej)
                dwa gałęzie a okna na parterze...
                ale to zobaczymy za 5 latsmile
                • zz_marek Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:58
                  Zastanawia mnie tak z czystej ciekawości co stanie się z drzewami od strony
                  etapu C. Ja osobiście chyba nie byłbym zbyt szczęścliwy gdyby mi przed oknem
                  rosło wielkie drzewo tak jak mieszkańcom etapu C. Z drugiej strony wycięcie
                  tych drzew byłoby chyba dość radykalnym posunięciem.
                  Co o tym myślicie ?
              • zzann Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:55
                Dziś rano na tarasach w etapie B były strzyżone trawniki.
                I były też podlewane smile
                Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale trawa na naszym tarasie jest zieloniutka...
                Ja bym się bardziej martwiła o drzewka z tyłu etapu B, które... uschły
                poprostu, a jedno wogóle nie wypusciło listków sad
                I wyschnięte tuje przy wejściach na klatki, które wyglądaja dramatycznie.
                Może warto je chociaż wykopać?

Pozdrawiam,
                ann

• zz_marek Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 14:00
                  A widzi Pan panie administratorze niektórzy potrafią zająć się trawą. Może
                  warto byłoby brać przykład z etapu B ?
                  • mooj Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 14:57
                    i podlewać w czasie burzy?smile
                    • zzann Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 15:06
                      Jakbym wiedziała, że się przewróce to bym się położyła smile))
                      • mooj Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 15:21
                        to dlatego gratulacje dla przepowiadaczysmile
                        szczególnie tych którym się udaje

mnie szczeólie burze i długotrwale gwaltowne opady cieszą bo testują mi
                        poprawki balkonu
                        wydaje się że w końcu jest ok
                        choć..nie mówmy hop
                        • aktywista13 Re: A jak jest w etapie B? 22.07.04, 08:59
                          Z tym przewróceniem się to bez przesady... Wiadomo było - bo nawet w publicznej
                          pogodzie o tym mówiono - że ma solidnie lać. Więc można było oszczędzić
                          paręlitrów wody...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka