mooj 19.07.04, 16:20 juz łatkę przypiąłem że trawniki wysychają a tu proszę! widać MA lepiej się na meteorologii zna -znów przyroda troszkę poratowała ale ... ...kiedy ostatnio widzieliście podlewanie trawy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metropolitanaddress Re: synoptyk z MA -gratulacje 19.07.04, 17:08 Dzień dobry, ostatnio trawniki nie wymagały nawadniania. Z wyjątkiem ostatniego weekendu cały czas pada - traktujemy to jako rekompensata od natury za ubiegły rok. pozdrawiam Zdzisław Słowiński Metroplitan Address sp.z o.o Odpowiedz Link
aktywista13 Re: synoptyk z MA -gratulacje 20.07.04, 10:18 To ciekawe, że metro odpowiada, tylko gdy jest im to wygodne... Nie widziałem podlewania od zeszłego roku((( Odpowiedz Link
mooj Re: synoptyk z MA -gratulacje 20.07.04, 10:39 wątek powstał n askutek zabawnego zdarzenia z zeszłego tygodnia: rozwinięto wąż ogrodowy, puszczono wodę, stwierdzono ze wąż "pzrecieka", zwinięto wąż po konstatacji "g.. z tego będzie" z tego co pamiętam podziurawiono go w zesżłym roku specjalnie w celu równomiernego nawadniania trawników (nie zraszacz a woda na całej długości) zabawne było zdumienie pracownikow że "leci wszedzie" mniej zabawne że dowiedzieli się o tym w lipcu wiem - to nie jedyny sprzęt do podlewania, podlewano innym jakiś czas temu (tygodnie a może miesiące) ale obserwacja zdarzenia ...ubawiłem sie w kazdym razie pozdrawiam P.S. trawa podlewana codziennie wieczorem lepiej rośnie...no może poza naprawde mokrymi dniami..ale takich nie jest więcej niz 1-2 w tygodniu (na 7 (siedem!) nie 5 (pięć) PPS rozumiem że MA zgadza się ze stwoerdzeniami zawartymi w PS? Odpowiedz Link
metropolitanaddress Re: synoptyk z MA -gratulacje 20.07.04, 19:21 Dzień dobry, nasza aktywność na forum jest mniejsza - ale to za sprawą sezonu urlopowego - obiecuję, że po wakacjach będzie ona lepsza. Stan trawy na bieżąco kontroluje Administrator i jeśli będzie taka konieczność na pewno zareaguje. Pozdrawiam Zdzisław Słowiński Odpowiedz Link
zz_marek Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 08:56 Drogi MA czy mógłbyś udzielić odpowiedzi na pytanie dlaczego nad garażami trawa jest jakoś pomijana. Zarówno w podlewaniu jak i koszeniu. Pomimo faktu że jest ona w miejscu zacienionym to mimo wszystko wymaga podlewania a koszenia to wprost się domaga !!! Sprawa druga to podlewanie trawy w czasie największego upału !!! Nie jestem ogrodnikiem ale nawet dziecko wie że podlewanie trwawy w chwili kiedy najbardzie grzeje słońce powoduje skutek odwrotny od zamierzonego a chyba nie o to nam chodzi ?!!! Odpowiedz Link
aktywista13 Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 09:35 Marku, tak niestety podlewano i w zeszłym roku, mimo uwag mieszkańców i ubolewania p. Bolińskiego w tej sprawie... Odpowiedz Link
zz_marek Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 10:02 Niestety na ubolewaniu się skończyło. Pamiętam nawet taką sytuację jak p.Boliński osobiście uczył "podlewaczy" właściwego podlewania trawy. Ale chyba nauka poszła w las -niestety! Jak tak dale pójdzie to pozstanie nam na osiedlu trawa w kolorze piasku, albo i sam piasek, a w tedy będzie chyba trzeba zmienić nazwę na Żółte Zacisze ! Panie administratorze co Pan na to ?!!! Odpowiedz Link
mooj Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 10:07 MA po zasięgnięciu opinii ogrodników i z własnych obserwacji stwierdziło ze utzrymywanie zieleni na tarasach (tj nad garażami) jest pozbawione sensu -za mało ziemi żeby się cos utzrymało a właściwie ziemi za mało żeby utrzymała wilgoć -tj wymagałoby to nieustannego nawadniania (2 razy dziennie) zostało zgłoszone to jako usterka -bez odzewu tzn z tego co mi wiadomo to z tych powodów trawa marnieje: - za małej ilości ziemi - stwierdzenia że koszty utrzymania trawy na takim podłoży są bardzo wysokie - nieustaleniu czy można ziemię dowieźć (czy strop wytrzyma) co jest najwazniejszym powodem -nie wiem ale tak to widzę równiez subiektywnie -być może warto spróbować na fragmencie (nad jednym garażem) podlewać codziennie do zimy i zobaczyć jak to jest nakłady/efekty? Odpowiedz Link
zz_marek Re: synoptyk z MA -gratulacje 21.07.04, 11:19 Czyli generalnie wygląda na to że prędzej czy później na tarasach pozostanie gołą ziemia może z żółtym odcieniem trawy. Tak chyba nie miało być ?!!! Mam nadzieję że administrator zainteresuje się tym problemem i może uwzględni twoje propozycje drogi mooj-u. Odpowiedz Link
aktywista13 A jak jest w etapie B? 21.07.04, 11:24 No i co z aktywnością MA w tej sprawie? Mają dokumentację zieleni tarasowej, wiadomości co do wytrzymałości stropu? No i może zastosować inną mieszankę glebową - nie piasek (ciężki i przepuszczający wodę) tylko lekki i trzymający wodę torf? POza tym skoro było ich stać na wydanie naszych pieniędzy na ogrodnika (poza terenem osiedla, gdzie jest planowany (podobno) poszerzony wjazd), to powinni zawalczyć o swój wizerunek dobrej i fachowej firmy a więc zadbać o nasze interesy i zieleń osiedla. A swoją drogą dzisiaj mają być burze, a arno na etapie B był włączony zraszacz/// Odpowiedz Link
zz_marek Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:42 Nie chcę być złośliwy ale wydaje mi się że na temat trawy nie tylko na tarasach ale na całym osiedlu to pomysłu barkuje naszej administracji. O ile pamiętam to nie spotkałem się dotychczas z żadną propozycją co do poprawienia stanu zieleni na osiedlu ze strony administracji. Moim zdaniem zmiana podłoża to tylko połowa sukcesu druga połowa to dbanie o trawę, a żeby to dobrze robić to trzeba mieć o tym pojęcie. Niestety naszej administracji go brakuje mam też wątpliwości czy w ogóle potrafią czytać dokumentacje i czy mają ochotę wogóle od czasu do czasu przystawić drabinę do tarasu aby ją podlać. Odpowiedz Link
mooj Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:48 e no nie..nasadzen jest sporo można próbować oczywiście dorosłe drzewa wstawiać ale to kosztowne co do podłoża...jak siępzryjrzec to jest koszmarydzkie okazji kilka było zeby pzrekrój pionowy gleby poznać - najlepiej nie jest -fakt natomiast nie wiem czy np decyzja posadzenia drzew blisko budynku (chyba dęby czerwone) była słuszna..moim zdaniem za blisko są: raz korzenie (to mnie martwi bardziej) dwa gałęzie a okna na parterze... ale to zobaczymy za 5 lat Odpowiedz Link
zz_marek Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:58 Zastanawia mnie tak z czystej ciekawości co stanie się z drzewami od strony etapu C. Ja osobiście chyba nie byłbym zbyt szczęścliwy gdyby mi przed oknem rosło wielkie drzewo tak jak mieszkańcom etapu C. Z drugiej strony wycięcie tych drzew byłoby chyba dość radykalnym posunięciem. Co o tym myślicie ? Odpowiedz Link
zzann Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 13:55 Dziś rano na tarasach w etapie B były strzyżone trawniki. I były też podlewane Nie wiem jak jest gdzie indziej, ale trawa na naszym tarasie jest zieloniutka... Ja bym się bardziej martwiła o drzewka z tyłu etapu B, które... uschły poprostu, a jedno wogóle nie wypusciło listków I wyschnięte tuje przy wejściach na klatki, które wyglądaja dramatycznie. Może warto je chociaż wykopać? Pozdrawiam, ann Odpowiedz Link
zz_marek Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 14:00 A widzi Pan panie administratorze niektórzy potrafią zająć się trawą. Może warto byłoby brać przykład z etapu B ? Odpowiedz Link
zzann Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 15:06 Jakbym wiedziała, że się przewróce to bym się położyła )) Odpowiedz Link
mooj Re: A jak jest w etapie B? 21.07.04, 15:21 to dlatego gratulacje dla przepowiadaczy szczególnie tych którym się udaje mnie szczeólie burze i długotrwale gwaltowne opady cieszą bo testują mi poprawki balkonu wydaje się że w końcu jest ok choć..nie mówmy hop Odpowiedz Link
aktywista13 Re: A jak jest w etapie B? 22.07.04, 08:59 Z tym przewróceniem się to bez przesady... Wiadomo było - bo nawet w publicznej pogodzie o tym mówiono - że ma solidnie lać. Więc można było oszczędzić paręlitrów wody... Odpowiedz Link