Dodaj do ulubionych

PITy 2005 - odsetki od kredytu

26.04.06, 21:13
Jak wiadomo zostało juz niewiele czasu. Mam pytanie: czy odliczacie odsetki od
kredytu nie majac podanej przez TP wartosci gruntu? A moze TP "juz" wystawia
zaswiadczenia o wartosci gruntu? Prosze Was o info.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • przemek.c Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 26.04.06, 21:52
      Odsetki od kredytu? A od kiedy do odliczania tychże potrzebna jest wartość
      gruntu? Bank wydaje zaświadczenie o ilości spłaconych odsetek i tę kwotę
      odliczamy od dochodu. Chyba, że mówimy o jakimś innym odliczeniu...?
      • aktia Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 26.04.06, 21:54
        Ja to zrobiłam jak przemek. Na podstawie zaswiadczenia z Banku o odsetkach
      • iwkam Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 26.04.06, 22:25
        Temat był poruszany już wcześniej na forum, poniżej krótkie info:

podatki.onet.pl/1159510,plac_mniej.html
        Odliczeniu nie podlegają odsetki od kredytów: wykorzystanych na nabycie gruntu
        lub prawa wieczystego użytkowania gruntu w związku z inwestycją; w przypadku
        wykorzystania kredytu na cele wymienione w pkt 1-4 (pkt3:zakup nowo
        wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w takim budynku od
        gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu działalności
        gospodarczej) oraz na nabycie gruntu albo prawa wieczystego użytkowania gruntu
        odliczeniu nie podlegają odsetki od części kredytu ustalonej w takiej
        proporcji, w jakiej pozostają wydatki na nabycie gruntu albo prawa wieczystego
        użytkowania gruntu w łącznych wydatkach, związanych z daną inwestycją.

Całość:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10541&w=37826671&a=37826671
        • aktia Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 26.04.06, 22:34
          Iwkam, logicznie rzecz biorąc mozna odpisac na podstawie zaswiadczenia z banku
          o odsetkach. Inaczej Turret byłby prawnie zobowiazany wyliczyc za grunt i
          podac. Zreszta wali mnie to, i tak juz odpisałam i nie zaluje. Jak Urzad bedzie
          potrzebował podziału na grunt to i tak od TP wezme
          • iwkam Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 26.04.06, 22:42
            Też zamierzam tak zrobić (przy uwzględnieniu limitu). Jeśli chodzi o
            zaświadczenie o wartości gruntu to jak widać z wcześniejszych tematów na forum
            są na to znikome szanse. TP nie jest prawnie zobowiązny do podania tej
            informacji-taką opinię otrzymałam od notariusza.
            • aktia Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 26.04.06, 22:49
              Bede im tak truc,ze sie złamia smile jestem w tym dobra big_grin
          • sc77 Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 27.04.06, 11:41
            A bedzie Ci milo zaplacic potem kare za nieprawidlowe odpisanie odsetek i
            zwracac nadplacony podatek ??
            • iwkam Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 27.04.06, 12:39
              Nie wiem czy jakąkolwiek konfrontację z US można nazwać miłą. Nawet telefon do
              tej instytucji nie jest czymś przyjemnym. Na szczęście mam jeszcze rok czasu na
              odliczenie odsetek bo nie posiadam aktu notarialnego (jestem z C i czeka mnie
              to w maju). Zwróciłam się do US z prośbą (na razie telefoniczną) o opinię jak
              dokonać odliczenia ale "biurwy" stwierdziły, że one pierwszy raz słyszą o
              pomniejszeniu zwrotu o odsetki od gruntu.
              • sc77 Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 27.04.06, 17:03
                Jak opinia to tylko na pismie, maja 30 dni na wiążącą odpowiedź.
                Nie musisz mieć aktu notarialnego aby odliczyć odsetki...
                • zz_k Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 27.04.06, 17:41
                  Witam,

Oczywiście że musi mieć podpisany akt, bez tego może zapomnieć o odliczeniu.
                  Co do gruntu to zależy od US, u mnie nie wymagają (Praga Pd.) i dlatego
                  zastanawiam się czy się przemeldowywać ... smile poza tym obsługa jest miła

Pzdr
                  • iwkam Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 27.04.06, 20:15
                    W US Targówek stwierdzono, że powinnam określić limit poprzez podzielenie kwoty
                    PLN 189.000 przez wysokość kredytu i pomnożyć ją przez wysokość odsetek od
                    kredytu. O gruncie nic nie wiedzą, ale tak jak doradził SC77 poproszę o pisemne
                    potwierdzenie. Jeśli chodzi o akt to jestem pewna, że muszę go mieć aby dokonać
                    odliczenia.
                    Iwka M.
                    • przemek.c Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 27.04.06, 22:12
                      Czy mówimy o odliczeniach, o których mowa w art. 26b ustawy z dnia 26.07.1991
                      r. o podatku dochodowym od osób fizycznych? Jeśli tak, to nie trzeba mieć aktu,
                      by móc sobie odpisywać odsetki, wystarczy umowa przedwstępna z deweloperem i
                      kredytowa z bankiem. Wysokość odsetek odliczamy na podstawie wystawionego przez
                      bank zaświadczenia. Ot i cała filozofia. Chyba, że czegoś nie rozumiem i mamy
                      na myśli zupełnie inne odliczenia...?
                      • iwkam Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 28.04.06, 08:39
                        To jak należy interpretować ten zapis z ustawy?:

b) o których mowa w ust. 1 pkt 2 albo pkt 3 - została zawarta umowa o
                        ustanowieniu spółdzielczego własnościowego lub lokatorskiego prawa do lokalu
                        mieszkalnego albo umowa w formie aktu notarialnego o ustanowieniu odrębnej
                        własności lokalu mieszkalnego, o przeniesieniu na podatnika własności budynku
                        mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, której jedną ze stron jest podatnik,

Umowa przedwstępna z deweloperem nie przenosi prawa własności na kupującego.
                        Dzieje się to dopiero w momencie podpisania aktu notarialnego.
                        • sc77 Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 28.04.06, 09:33
                          Oboje macie troche racji. US Targowek interpretuje to jako moment zasiedlenia,
                          ktory nie jest jednoznaczny z podpisaniem aktu. Bylem u nich na kontroli,
                          pokazalem umowe przedstepna i protokol odbioru mieszkania. Wystarczylo.
                          Uwazalem jednak aby nie brac faktur przed odbiorem mieszkania.
                          • przemek.c Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 28.04.06, 09:46
                            No właśnie... Obawiam się, że wszystko zależy od interpretacji przepisu przez
                            konkretny US.
                        • przemek.c Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 28.04.06, 09:45
                          Hmm... Trzeba by chyba poprosić US o interpretację przepisów. W moim przypadku
                          US nie kwestionował odpisu całości odsetek, chociaż kredyt zacząłem spłacać
                          kilka miesięcy przed otrzymaniem aktu notarialnego. A "przetrzepali" mnie
                          bardzo dokładnie. Z cytowanego przepisu by wynikało, że nie można odpisywać
                          odsetek, dopóki nie dostaniemy aktu notarialnego. Dziwne by to było, bo
                          przecież chyba wszystkie kredyty mieszkaniowe zaciąga się (i zaczyna spłacać)
                          jeszcze przed przeniesieniem własności.

A umowa przedwstępna nie daje podstawy do odpisu? Wprawdzie w umowie
                          przedwstępnej deweloper nie przenosi prawa własności, ale zobowiązuje się do
                          tego w określonej przyszłości.
                          • zz_k Re: PITy 2005 - odsetki od kredytu 28.04.06, 10:45
                            Wszystko się zgadza, z tym, że mowa o dwóch różnych sprawach:
                            - możesz odliczyć odsetki zapłacone przed podpisaniem aktu