Dodaj do ulubionych

różnice cen sprzedaży lokalu

11.12.03, 18:30
Witam,

Zauważyłem, że cena sprzedaży podana w umowie przedwstępnej różni się od
kwoty ostatecznej, zapisanej w końcowym akcie notarialnym. Różnica jest na
moją korzyść, z czego wprost wynika, iż nadpłaciłem w stosunku do kwoty
ostatecznej. Czy ktoś może mnie oświecić:

1. Z czego to wynika?
2. Co dalej? Tzn. czy developer będzie zwracał nadpłacone kwoty? Logicznym
jest, iż powinien to uczynić, zatem kiedy to nastąpi?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam,
Przemek
Obserwuj wątek
    • marta_marta2 Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 08:20
      To pytanie należy skierować do p. Kucharskiego z księgowości.
      On rozwieje wszystkie wątpliwości.
    • netaip Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 13:58
      A czy przypadkiem twoje mieszkanie nie jest odrobine mniejsze niz w planach?
      Stad moze wynikac roznica, sprawdz jaki masz metraz wpisany w akt notarialny.
      • przemek.c Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 14:08
        > A czy przypadkiem twoje mieszkanie nie jest odrobine mniejsze niz w planach?
        > Stad moze wynikac roznica, sprawdz jaki masz metraz wpisany w akt notarialny.

Nie. Wręcz jest większe o 0,5 m2 od planowanej wielkości smile
        Pan Wysocki poinformował mnie w trakcie podpisywania aktu (aha, bo zapomniałem
        się pochwalić, że dzisiaj podpisałem akt! smile ), że nadpłaty związane są z
        podatkiem VAT. Do administracji należy dostarczyć numer konta i nadpłata
        zostanie przelana na konto.

Zobaczymy, ile na ten zwrot poczekam. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie
        sprawnie smile
        • mooj Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 14:58
          gdyby okazało się że "te róznice w VAT" to z okazji że do miejsca garażowego
          źle zastosowno stawkę (22 nie 7) i zwracaliby za to - to skrobnij z łaski
          swojej na forum
          • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 15:57
            Od razu zastrzegam, ze sama jeszcze aktu nie podpisalam, ale wydaje mi sie, ze
            ta roznica ceny wychodzi rzeczywiscie z naliczenia podatku VAT, ale nie od
            wartosci garazu ale gruntu.

W momencie podpisywania umowy przedwstepnej nie bylo wiadomo jaki "kawalek"
            gruntu przypadnie na poszczegolne mieszkania, przyjeto jakas srednia, od ktorej
            zreszta policzono VAT, ktory wplacilismy na konto Turreta w cenie mieszkania
            (cos takiego mi sie w glowie kolacze, ale dawno to bylo, wiec moge zle
            pamietac).

Teraz, w trakcie podpisywania aktu wiadomo juz jaki kawalek gruntu dostajemy na
            wlasnosc, wobec tego mozna policzyc ile nadplacilismy VATu - bo VAT na grunt
            wynosi 0%, a zaplacilismy zdaje sie 7.
            • przemek.c Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 23:07
              > Od razu zastrzegam, ze sama jeszcze aktu nie podpisalam, ale wydaje mi sie,
              ze
              > ta roznica ceny wychodzi rzeczywiscie z naliczenia podatku VAT, ale nie od
              > wartosci garazu ale gruntu.
              >
              > W momencie podpisywania umowy przedwstepnej nie bylo wiadomo jaki "kawalek"
              > gruntu przypadnie na poszczegolne mieszkania, przyjeto jakas srednia, od
              ktorej
              >
              > zreszta policzono VAT, ktory wplacilismy na konto Turreta w cenie mieszkania
              > (cos takiego mi sie w glowie kolacze, ale dawno to bylo, wiec moge zle
              > pamietac).
              >
              > Teraz, w trakcie podpisywania aktu wiadomo juz jaki kawalek gruntu dostajemy
              na
              >
              > wlasnosc, wobec tego mozna policzyc ile nadplacilismy VATu - bo VAT na grunt
              > wynosi 0%, a zaplacilismy zdaje sie 7.

Otóż to, nie pytałem o szczegóły, bo nie w tym celu spotkaliśmy się u pani
              notariusz, której zresztą nie chciałem zajmować czasu wdając się w dywagacje
              na tematy, które jej nie dotyczą.

Pan Wysocki mówił o naliczonym podatku VAT od gruntu. Szczegółów jak na razie
              nie znam, a nie wypytywałem o nie przy podpisywaniu aktu. Zwłaszcza, że zwrot
              mnie nie boli, a wręcz odwrotnie wink.

Z drugiej strony... Czy to znaczy, że niesłusznie naliczono nam VAT, by sobie
              tymi pieniędzmi poobracać...?
              • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 16.12.03, 13:00
                > Z drugiej strony... Czy to znaczy, że niesłusznie naliczono nam VAT, by sobie
                > tymi pieniędzmi poobracać...?

To juz by sie musial pewnie jakis prawnik wypowiedziec. Bo skoro teraz udalo im
                sie policzyc, to niby dlaczego nie mogli policzyc tego wczesniej... smile
                Moze takie przepisy?
          • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 15:59
            Korzystajac z okazji zapytam. Czy juz ktos z Was dostal odsetki za nieterminowe
            przekazanie lokalu?
          • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 16:17
            Ach. I jeszcze jedno.

Wczytalam sie dokladnie w umowe. Jest tam napisane, ze odsetki naleza sie
            zarowno za spoznienie w wybudowaniu jak i za opoznienie w PODPISANIU AKTU
            NOTARIALNEGO. A developer zobowiazauje sie w umowie do podpisania takiego aktu
            w terminie 2 miesiecy od podpisania protokolu odbioru mieszkania. Ja np.
            odebralam mieszkanie 8 lipca, wiec zwloka developera na dzien dzisiejszy wynosi
            jakies 80 pare dni... wiec teoretycznie gra warta swieczki.

No i mam jeszcze jeden problem. Ktory dzien uznac za koniec budowy? 30 kwietnia
            podobno zostaly zakoczone roboty, ale dopiero 21 maja ZZ wystapilo do gminy o
            pozwolenie na uzytkowanie. Rozumiem wiec, ze opoznienie moge liczyc przyjmujac
            dzien 21 maja jako dzien wywiazania sie developera z umowy?

Po drugie. Czy dzien podpisania aktu, to dzien podpisania aktu, czy dzien, w
            ktorym ZZ poinformowalo, ze akt mozna podpisywac (zdaje sie bylo to okolo 1
            grudnia).?

Co o tym myslicie i czy w ogole warto sie w to angazowac?
            • moze_zz Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 16:22
              A ja Ci dorzucę jeszcze jedną datę. Umowę podpisywałam już po oddaniu budynku
              i mam w niej, że:
              "W dniu 27 czerwca 2003 roku Prezydent Miasta Stołecznego Warszawy Decyzją Nr
              18/T/03 zezwolił na użytkowanie budynku , o którym mowa w § 4.1 niniejszej
              Umowy".
              To może dopiero to Cię interesuje...
              • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 16:36
                Nie bardzo ta data, choc zastanawialam sie nad tym. W umowie wyraznie jest
                napisane, ze chodzi o dotrzymanie terminu WYBUDOWANIA i to jest fakt
                odnotowywany w dzienniku budowy. Ja dorzucam do tego jeszcze termin, ktory
                minal od tego wpisu az do wystapienia przez developera o pozwolenia na
                uzytkowanie. Bo przeciez to zalezalo od developera. Bez sensu byloby uznawanie
                wpisu do dziennika budowy za date zakonczenia, bo przeciez Turret mogl wystapic
                do gminy o pozwolenie chocby za 2 lata, i ja w tym czasie, mimo, ze budowa
                zakonczona musialabym czekac na mieszkanie. Przyjmuje wiec, ze 21 maja to taka
                data najwazniejsza.

Co sie tyczy zas pozwolenia z gminy to na to Turret wplywu nie ma, wiec nie
                moze odpowiadac za przedluzanie tego terminu.

Dobrze kombinuje?
            • moze_zz Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 16:25
              I jeszcze mam , że termin podpisania aktu może ulec przesunięciu o 30 dni bez
              konsekwencji. Ale niestety o tym, co później i jakichś odsetkach dewelopera
              nie mam nic sad
              • moze_zz Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 16:27
                No pewnie, że kłamię i mam... ;p
              • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 16:33
                Rzeczywiscie jest cos takiego - powody niezalezne od sprzedawcy (tyle tylko, ze
                te powody musza podac hi, hi). Ale nawet 80 dni - 30 to w dalszym ciagu 50 smile

Ja mam zapisane ze opoznienie dotyczy zarowno para. 6 (wybudowanie), jak i
                para. 7 (podpisanie aktu).
              • przemek.c Re: różnice cen sprzedaży lokalu 12.12.03, 23:25
                moze_zz napisała:

> I jeszcze mam , że termin podpisania aktu może ulec przesunięciu o 30 dni
                bez
                > konsekwencji. Ale niestety o tym, co później i jakichś odsetkach dewelopera
                > nie mam nic sad

U mnie było zastrzeżenie, że akt miał być podpisany do dwóch miesięcy od daty
                odbioru lokalu, z zastrzeżeniem przesunięcia się terminu do 30 dni "z przyczyn
                niezależnych od dewelopera" (obowiązywało pisemne powiadomienie). Przesunięcie
                nastąpiło, ale zmieścili się w terminie. Mowa o karach była, ale
                jakże "sprawiedliwych"! Gdyby spóźnił się sprzedający, miał zapłacić
                kupującemu 0,01% (jedną setną procenta) za każdy dzień zwłoki, ale nie więcej
                niż 5%. W sytuacji odwrotnej kupujący miał płacić 0,1% (jedną DZIESIĄTĄ
                procenta!) za każdy dzień, nie więcej niż 5%. Fajnie, nie? wink
                • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 13.12.03, 13:03
                  > U mnie było zastrzeżenie, że akt miał być podpisany do dwóch miesięcy od daty
                  > odbioru lokalu, z zastrzeżeniem przesunięcia się terminu do 30 dni "z
                  przyczyn
                  > niezależnych od dewelopera" (obowiązywało pisemne powiadomienie).
                  Przesunięcie
                  > nastąpiło, ale zmieścili się w terminie.

U mnie sie nie zmiescili, bo odbior mialam 8 lipca. 2+1 miesiace od tej daty to
                  8 pazdziernika, jak by nie bylo. A teraz mamy polowe grudnia. Poza tym nie
                  otrzymalam zadnego pisma wyjasniajacego powody przesuniecia terminu, wiec
                  uwazam, ze przesuniecie 1 miesiac nie ma usprawiedliwienia w przyczynach
                  niezaleznych od developera. Uwazam wobec tego ze obowiezuje tylko termin 2
                  miesiace i ani chwili dluzej.

Mowa o karach była, ale
                  > jakże "sprawiedliwych"! Gdyby spóźnił się sprzedający, miał zapłacić
                  > kupującemu 0,01% (jedną setną procenta) za każdy dzień zwłoki, ale nie więcej
                  > niż 5%. W sytuacji odwrotnej kupujący miał płacić 0,1% (jedną DZIESIĄTĄ
                  > procenta!) za każdy dzień, nie więcej niż 5%. Fajnie, nie? wink

Tez to zauwazylam smile Kazalam sobie zmienic, zeby bylo po rowno. Teraz to nie ma
                  znaczenia, ale wtedy walczylam jak lwica smile Teraz zaluje, ze nie wyklocalam sie
                  o 0,1% dla obu stron smile) Teraz zamiast jakis 2,500 tys. za zwloke mialabym
                  25... Ech, ja glupia.
        • areksz24 Re: różnice cen sprzedaży lokalu 14.12.03, 18:49
          > Zobaczymy, ile na ten zwrot poczekam. Mam nadzieję, że wszystko pójdzie
          > sprawnie smile

Idzie sprawnie wink, ja czekam już 10 dni od daty podania konta w TP (a zarazem
          podpisania aktu).

Pozdrawiam,
          Arek
          • zzdorka Re: różnice cen sprzedaży lokalu 15.12.03, 00:39
            Umowa kazdego z nas brzmi inaczej bo chyba kazdy w niej cos majstrowal. U mnie
            nie ma wielu wpisow, ktore sa u was, wiec chyba kazdy musi to rozwiazac w swoim
            zakresie.
          • przemek.c Re: różnice cen sprzedaży lokalu 15.12.03, 17:33
            areksz24 napisał:

> Idzie sprawnie wink, ja czekam już 10 dni od daty podania konta w TP (a
            zarazem
            > podpisania aktu).

W biurze TP otrzymałem informacje, że przelewy mają być realizowane do końca
            grudnia.
            • zzdorka Re: różnice cen sprzedaży lokalu 15.12.03, 22:03
              Ale mnie wkreciliscie. Tak sie napalilam na ten zwrot a tu u mnie zgadza sie co
              do grosza. Coz za niesprawiedliwosc.
              • brenya Re: różnice cen sprzedaży lokalu 16.12.03, 12:55
                Dorka to prawie niemozliwe. Jestes pewna, ze zwrocili Ci nadplacony VAT za
                grunt?

To malo prawdopodobne, ze np. metraz mieszkania okazal sie na tyle wiekszy, ze
                doplata z tego tytulu ROWNA sie zwrotowi nadplaconego VATu.

Chyba, ze cos pokrecilam...
                • zzdorka Re: różnice cen sprzedaży lokalu 17.12.03, 20:56
                  Musze sie w takim wypadku dopytac. Ja kupowalam dwa lata temu, wiec moze wtedy
                  placilam mniejszy vat za grunt. Moja niewiedza mnie sama zawstydza.

Kolezanka kupowala mieszkanie i zapytala mnie jak sprawdzic dewelopera i
                  generalnie nie dac sie robic w bambuko. Napisalam jej epistole na kilka stron.
                  Ze tez mi sie chcialo to wszystko sprawdzac...A ile jeszcze nie wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka