Gość: KrK IP: 194.9.223.* 06.01.04, 08:30 Czy ktoś ma jakieś wiarygodne wieści na temat terminu oddania budynku nr 2? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: W Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: 213.25.91.* 06.01.04, 14:35 ja też jestem bardzo zainteresowany!!!! może ktoś coś wie????? chciałbym wprowadzić się z końcem lutego ale jak widzę może być problem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M&S Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: 213.25.91.* 07.01.04, 11:12 dosłownie przed chwilą dzwoniłam do fospolu i poinformowano mnie że klucze mają być pod koniec stycznia i szczerze mówiąc jestem przerażona bo chcieliśmy sie przeprowadzić pod koniec lutego i teraz nie wiem czy to będzie możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: *.com.pl 07.01.04, 12:07 Ja dowiedziałem się wczoraj (06.01.2004), że klucze mają być za 2 tygodnie. Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: *.citicorp.com 07.01.04, 12:17 klucze, kluczami, ale mi powiedziano, ze da sie dogadac wczesniej... Znaczy sie to zalezy od mieszkania. Moje jest w ostatniej klatce i juz de facto mozna tam remontowac, bo wszystko jest zrobione w mieszkaniach. Zatem byc moze warto dogadywac sie indywidualnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: *.innsoft.com.pl 07.01.04, 18:56 Czy można dostać klucze (odebrać mieszkanie) jeśli pieniądze z kredytu nie wpłynęły jeszcze na konto Fospolu i PKO BP (mam już podpisaną umowę kredytową)? Zapłaciłem jedynie wkład własny w wysokości 30% ceny mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: 213.25.91.* 07.01.04, 13:03 a będziecie wymieniać drzwi??? bo my sie nad tym zastanawiamy, a dogadywać rzeczywiście się można dzwoniłem do fospolu i mogę umawiać się na odbiór mieszkania - całe szczęscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: *.citicorp.com 07.01.04, 13:42 z ta wymiana drzwi, to lepiej bylo sie decydowac, zanim wstawiali...Odliczyliby chyba ze 350 zl od ceny i zostawili Ci dziure...No moze udaloby sie zalatwic, ze jakbys dostarczyl swoje, to za flaszeczke by wstawili... Tez mysle o wymianie, ale najpierw wykonczenie. Poza tym na samym poczatku nic tam nie bede miala, to co moga mi ukrasc? Plytki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - kiedy klucze IP: *.centertel.pl 07.01.04, 13:52 Ja sie decydowałem wcześniej i nie wstawiali mi drzwi ale za to teraz muszę to zrobić (FOSPOL nalega) żeby mi ktoś kaloryferów nie wyniósł. Częśc kasy wpłacona, kredyt do końca jeszcze nie załatwiony (nieszczęsne dwa wpisy do KW), mieszkanie jeszcze nie moje a drzwi trzeba wstawiać. Boję się żeby mi ich nie zniszczyli podczas prac wykończeniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 07.01.04, 14:38 dlatego wlasnie nie chcialam sie decydowac wczesniej na zamiane drzwi. Mam identyczna sytuacje. Na decyzje kredytowa czekam juz 1,5 miesiaca...Czesc kaski wplacona...A co do tych wpisow, to juz na wszystko sa logiczne podkladki! Z czym masz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - do KrK IP: *.centertel.pl 07.01.04, 15:18 Właśnie dokładnie nie wiem z czym jest problem, bo przy wszystkim pomagała mi osoba z Fospolu i nie mogę się do niej teraz dodzwonić. Przed świętami uzyskałem informację, że bank BPH robi problem z wpisami na hipotece. Chyba będę się musiał pofatygować do Fospolu w sobotę osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 07.01.04, 16:01 moj maz wyjasnial wszystkie te problemy z KW osobiscie w Wolominie w Sadzie...Dowiedzielismy sie wszystkiego, co bylo mozliwe i pozniej w Fospolu domagalismy sie wszystkich dokumentow. Na szczescie wszystko co chcielismy dostalismy i na wszystko bylo logiczne wyjasnienie. Dostarczylismy to do banku i teraz czekamy co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - do KrK IP: 194.9.223.* 07.01.04, 16:43 A ja przed kilkoma minutami dowiedziałem się, że w banku zostało już wszystko wyjaśnione (przez FOSPOL). Mam nadzieję, że kredyt będzie już tylko kwestią pojedynczych dni. Ale jak zamontuję swoje drzwi to będę miał już klucze do mieszkania :-) Tylko to mieszkanie nie będzie jeszcze moje :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 08.01.04, 16:13 JAk jest z tymi kluczami? Czy podpiszesz juz protokol, zeby je dostac? JEsli nie, to uwazaj, zeby pozniej nie wciskali Ci, ze to Ty cos zniszczyles... Zamierzasz juz wykanczac, przed kredytem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - do KrK IP: *.idea.pl 08.01.04, 21:43 Na razie nie będę miał możliwości podpisania protokołu (nie zapłaciłem jeszcze za całość mieszkania - kredyt, którego jeszcze nie mam). W związku z tym nie będę też wykańczał. Tylko montuję drzwi, bo w FOSPOL-u się upominają żeby była możliwość zamknięcia pomieszczenia na klucz (a ich drzwi nie chciałem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrK Re: FOSPOL - do KrK IP: *.idea.pl 08.01.04, 21:52 Najświeższe wieści z postępu prac (właśnie byłem w Ząbkach) wskazują, że chyba nawet z końcem stycznia może być problem. Jakoś bardzo powoli idą te prace (przynajmniej takie mam wrażenie. W klatce nr 1 (tylko tam wchodziłem) są zamontowane wszędzie drzwi. Klatka nie jest jeszcze pomalowana i nie ma położonych płytek. Samo wejście do klatki to na razie prowizorka (chociaż już ogrzewana). Dach jest w trakcie robienia (mimo mrozu - podziwiam). Tyle do zrobienia a tu jeszcze odbiór przez wszystkie urzędy dozoru i inne. Naprawdę nie wygląda mi to na koniec stycznia. Ale może w klatce nr 3 jest lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: FOSPOL - do KrK IP: 213.25.91.* 09.01.04, 08:06 ja co prawda nie byłam w ząbkach ale w środę rozmawiałam z fospolem a konkretnie z Erszmanem i powiedział mi że mogę się umawiać na odbiór mieszkania (kupione w klatce numer 3) i bardzo się z tego cieszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 09.01.04, 09:36 Niedobrze z tym "postepem" prac. Jezeli nie ma formalnie przekazania budynku w uzytkowanie, to nie mozna podpisywac aktow notarialnych, a nie ukrywam, ze na tym bardzo mi zalezy... A co do pana Erszmana, to oby mowil prawde, bo czesto byly rozne opinie z roznych zrodel w samym Fospolu... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: FOSPOL - do KrK IP: 213.25.91.* 09.01.04, 09:41 mi też bardzo zależy na akcie notarialnym i bardzo bym chciała szybko podpisać z tego co mi powiedziano w fospolu podobno ktoś już ma klucze i urządza mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: FOSPOL - do KrK IP: *.innsoft.com.pl 09.01.04, 12:19 Już raz się pytałem, ale może ktoś wie czy można dostać klucze (odebrać mieszkanie) jeśli pieniądze z kredytu nie wpłynęły jeszcze na konto Fospolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: FOSPOL - do KrK IP: 213.25.91.* 09.01.04, 12:53 ja niestety nic nie wiem, sama mam wszystkie wpłacone pieniądze, może zadzwoń do fospolu i się spytaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 09.01.04, 13:39 wlasciwie nie mozna, ale istnieje szansa dogadania sie z wiceprezesem Erszmanem. Ale ostrzegam, ze bierzesz na sibie spore ryzyko. Po co Ci klucze przed kredytem? Jak zaczniesz wykanczac, a okaze sie, ze z kredytu nici??? Ja juz sie boje, bo zlozylam w dwoch bankach i po 1,5 miesiaca ciagle brak decyzji i nie wyglada to dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: FOSPOL - do KrK IP: 213.25.91.* 09.01.04, 13:54 a w jakich bankach złożyłaś te wnioski? nam przyznano w PKO BP czyli banku polecanym przez Fospol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 09.01.04, 14:23 mBank i PKO BP...Oba kombinuja, ale mBank przynajmniej sie odzywa a PKO BP nici! PKO BP na Walbrzyskiej, a Ty gdzie, kiedy Ci przyznali i ile czekalas? Moze odelse moj oddzial do Twojego, to cos przyspieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: FOSPOL - do KrK IP: 213.25.91.* 09.01.04, 14:33 ja brałam kredyt na Mickiewicza bo oni znają całą sprawę fospolu ale i tak nie trwało to krótko bo około 1 m-ca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: FOSPOL - do KrK IP: *.innsoft.com.pl 09.01.04, 15:09 Kredyt już mam przyznany, podpisałem umowę kredytową z bankiem a teraz jestem na etapie załatwiania spraw z polisą. Teraz tylko czekam na przelanie pieniędzy z banku do Fospolu. Ja dostałem kredyt w PKO BP na Nowogrodzkiej, poszło w miarę sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 09.01.04, 15:56 MArcin, czy PKO BP zgodzilo sie przelac kaske do Fospolu jeszcze przed zalatwieniem polisy (mowimy o polisie na zycie?)? Jezeli nie, to powinnam sie juz tym zajac...No i czy miales rachunek w PKO BP, czy kazali otowrzyc i na jakich warunkach? Przeca otworzyc moge, ale nie zamierzam przelewac tam swojej pensji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: FOSPOL - do KrK IP: *.innsoft.com.pl 09.01.04, 16:32 Najpierw muszę załatwić polisę, potem dopiero bank przeleje pieniądze. Z polisą jest wbrew pozorom trochę zachodu (czekanie na rozpatrzenie w towarzystwie ubezp., umowa cesji itd.), licz na to minimim 2 tygodnie. Rachunek otworzyłem w dniu podpisania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: FOSPOL - do KrK IP: *.citicorp.com 09.01.04, 16:37 Marcin, dla jasnosci. Mowimy o polisie na zycie, czy o polisie ubezpieczeniowej kredytu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: FOSPOL - do KrK IP: *.innsoft.com.pl 12.01.04, 09:37 Chodzi o polisę na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel a pieprzyc te klucze! myślcie trochę na Boga!!! IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 09.01.04, 13:53 ludzie a co wam po kluczach? jesli nie macie jeszcze aktów własności. Załózmy że te klucze dostaniecie i zaczniecie wykańczać swoje mieszkania, włożycie w nie kupę kasy a oni wam nie zrobią tych aktów bo np. zbankrutują i wtedy "wasze" lokale przejma wierzyciele firmy wraz z waszym wykończeniem, które zgodnie z polskim prawem stracicie na rzecz wierzycieli wpisanych do księgi wieczystej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: a pieprzyc te klucze! myślcie trochę na Boga! IP: *.citicorp.com 09.01.04, 14:26 Czlowieku! Zeby bylo, jak mowisz, to 99% ludzi czekalaby z wykonczeniem dniami, tygodniami, miesiacami, a nawet latami, bo najpierw akt notarialny! Z drzewa spadles? Oczywiscie, ze to jest wazne i ja np. mam w umowie 7 dni od wplaty calej kaski do aktu, no ale najpierw musi byc pozwolenie na uzytkowanie budynku, ale mam nadzieje, ze to juz niedlugo... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: a pieprzyc te klucze! myślcie trochę na Boga! IP: 213.25.91.* 09.01.04, 14:29 powiedz mi który developer podpisuje akt notarialny w chwili gdy odbierasz klucze? akty możesz podpisywać kiedy mieszkania zostaną oficjalnie odebrane przez Urząd Gminy a nam wszystkim na tym forum a napewno mnie zależy na tym żeby jak najszybciej się przeprowadzić i dlatego klucze odbieramy jak nie ma jeszcze oficjalnie odebranego mieszkania żeby móc je wykańczać Moja koleżanka podpisała akt notarialny w grudniu 2003 a do mieszkania wprowadziła się w lutym 2003 - i to nie był fospol ale developer który ma bardzo dobrą opinię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrutko11 Re: a pieprzyc te klucze! myślcie trochę na Boga! IP: *.citicorp.com 09.01.04, 15:53 wiki, popieram! Ale dalysmy mu w kosc!!! No i dzieki za info o kredytach i bankach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: a pieprzyc te klucze! myślcie trochę na Boga! IP: 213.25.91.* 09.01.04, 15:57 proszę bardzo :) odezwę się dopiero w poniedziałek na forum bo wyjeżdzam z wawy na weekend miłego weekendu pozdrawiam Wiki Odpowiedz Link Zgłoś