Dodaj do ulubionych

Milenijna Wardom Tarchomin - forum

IP: 81.210.125.* 12.10.09, 10:09
Witajcie,
Nie mogąc znaleźć jakiegoś jednego miejsca na forum.gazeta.pl apropos
inwestycji Wardomu na ul. Milenijnej postanowiłem założyć to forum.

Zapraszam wszystkich zainteresowanych i przyszłych mieszkańców.

Moja opinia i spostrzeżenia:

W tym tygodniu podpisujemy umowę na zakup mieszkania w tej
inwestycji. Spółdzielnia, a przynajmniej osoby tam pracujące bardzo
miłe ale i konkretne. Nie ma żadnej umowy przedwstępnej, tylko jedna
przyrzeczona umowa zakupu.

Cena świetna - 5650

Lokalizacja - bardzo zielono, Tarchomin każdy zna.

Stan budowy - początkowo mówili o wrześniu 2010, ale po
ostatniej wizycie na budowie wiem, że klucze będą wydawane od
czerwca, a ekipa budowlana już dawno nie będzie miała co robić.

Przeszkadza rzeczywiście - rozdzielnia prądu, może ktoś fachowo
mógłby się wypowiedzieć odnośnie ew. szkodliwości ?

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: cierpienie_sołtysa Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.10.09, 20:38
      Reklamuja sie od 5140?jesli dobrze pamietam.Jakie sa metraze?co mnie
      zastanawia to bardzo szybki /oby nie zaszybki/czas budowy
      • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 81.210.125.* 14.10.09, 09:43
        5140 to zapewne duuże metraże. Ja kupuję jedno z ostatnich
        pięćdziesiątek. Zostało im rzeczywiście już niedużo mieszkań w
        okolicach 50-60 i kilka powyżej 80 i 90m2.
        Czas budowy szybki? Chyba zwyczajny, oddanie to dopiero czerwiec
        przyszłego roku.
        pozdrawiam.
        p.s. czy ktoś może podpisywał umowę z Wardomem? Nie przemycają jakiś
        dziwnych zapisów ?
        • karolina1902 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 25.10.09, 10:54
          Witam, my również jesteśmy po podpisaniu umowy. Mieszkamy niedaleko budowy więc obserwujemy postępy w pracach.
        • george768 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 25.10.09, 11:38
          Witam forumowiczów, Ja również podpisałem już umowę,ale ciekawy jestem czy nie
          żadnych kombinacji jeśli chodzi o prawo własności.Mieszkam blisko i z zewnątrz
          nie widzę większych ruchów ,mam nadzieje że prace trwają w środku.Jeśli ktoś ma
          wiedzę i się podzieli, to będę wdzięczny
          • Gość: madżonga Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 80.48.195.* 25.10.09, 19:05
            Ja też już mam umowę, brałem przedostatnie mieszkanko, wszystko super, deweloper bardzo uczciwy, jeszcze tylko kredycik...
            • Gość: ifares Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 09:22
              ja tez, ja tez!!. A moje to już ostatnie. Ja już po kredyciku i wio!!
              • efdom Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 31.10.09, 21:25
                My też będziemy tam mieszkać. Mamy załatwione już wszystkie
                formalności, teraz tylko czekamy, aż skończą. Jeśli chodzi o
                rozdzielnię i jej wpływ na zdrowie, to słyszałam, że nie więszy niż
                telefonu komórkowego, więc mam nadzieję, że będzie psuła mi tylko
                widok z okna ;-) A co sądzicie o tych drzewach, które rosną między
                skrzydłami, myślicie że je wytną kiedyś??
                • very_famous Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 05.12.09, 13:14
                  Witam przyszłych sąsiadów :)
                  Z tego co mówiły panie z Wardomu za kilka lat rozdzielnia prądu ma pójść do piachu.
                  • Gość: czesiek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 05.12.09, 23:21
                    a wspominały ze w odległosci 200 metrów ma byc tez stacja metra?
                    • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 81.210.125.* 07.12.09, 15:58
                      śmieszne :)

mam nadzieję, że rzeczywiście rozdzielnia zostanie schowana... póki co
                      nie jest fajnie z widokiem z okna.
                      Z najnowszych danych aktualnie wykonywane są prace, które były
                      zaplanowane na koniec lutego, więc oddanie najprawdopodobniej w maju.
                      Czy ktoś wie ile będzie wynosił czynsz?
                      • Gość: Rafał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.111.166.* 17.12.09, 11:31
                        Witam,

Ja też podpisałem z Wardomem umowę na mieszkanie w tym budynku. Z
                        informacji, jakie podały Panie w Wardomie wyniałoby, ze czynsz
                        wyniesie ok 6-7 PLN za metr. Jesto mało prawdopodobne mając na
                        uwadze koszty czynczów w ostatniej nieruchomości na Botewa - koszt
                        ok. 8,5 PLN za metr.

Czy wszyscy podpisali umowe przyrzeczenia wybudowania w formie
                        cywilno prawnej, czy w formie aktu notarialnego?
                        • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.ppp.eranet.pl 30.12.09, 15:52
                          Witam sąsiadów :-)
                          Byłem na budowie w połowie października. Jeśli chodzi o
                          mieszkanie /przynajmniej to moje/, to w środku było zrobione
                          większość rzeczy, które zobaczymy przy odbiorze - instalacje, tynki,
                          wylewki. Brakowało tylko przykręconych kaloryferów i drzwi
                          wejściowych. Klatki schodowe jeszcze surowe. A co do terminu, to
                          Budbaum podaje na swoich stronach, że termin ukończenia budowy to
                          06/2010. Ale są ponoć kilka miesięcy do przodu, z drugiej strony po
                          skończeniu zawsze pozostaje kwestia odbiorów, pozwoleń itp. Chyba
                          połowa roku jest realna.
                          • Gość: Maniek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 09.01.10, 23:49
                            Witam.
                            Mieszkam na osiedlu WARDOMU, przy Myśliborskiej sąsiady : - )
                            Jest ok, czynsz za 55 m, po ostatniej podwyżce to ok. 380 pln. Tylko to
                            dojazdy....Spółdzielnia raczej solidna, aczkolwiek ustereczki przy odb.
                            niewielkie były. Poprawili, przeprosili, jest cacy.
                            Pzdr
                            • Gość: Maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 81.210.125.* 15.01.10, 14:44
                              Dzięki za info na temat czynszu.
                              Co do rozdzielni prądu - najnowsze informacje są takie, że
                              spółdzielnia nie dostała pozwolenia na schowanie rozdzielni pod ziemię,
                              więc będzie ją obsadzała roślinnością.
                              Co do umowy - ja mam przyrzeczoną umowę sprzedaży.
                              • Gość: max Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.10, 18:35
                                Witam sąsiadów .

Czy wiadomo co będzie w lokalu użytkowym ?
                                Bo ze sklepami tam raczej słabo .
                                • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 81.210.125.* 19.01.10, 08:44
                                  Max, chyba wszyscy jednym głosem opowiedzieliby się za sklepem :),
                                  swoją drogą biznes niezły, bo w okolicznych inwestycjach również go
                                  brak.. Mam nadzieję, że nie będzie to kolejny gabinet dentystyczny...
                                  W tym tygodniu wybieram się na budowę, podrzucę kolejne informacje.
                                  Pozdrawiam.
                                  • Gość: Rafał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.111.166.* 20.01.10, 13:37
                                    Mam nadzieję, że jako wspólnota, będziemy mieli prawo do pewnego
                                    wpływania na proces decyzyjny ad. biznesu jaki tam bedzie. Wtedy
                                    moze Sklep rzeczywiście przejdzie.
                                    PZD
                                  • Gość: Rafał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.111.166.* 20.01.10, 13:40
                                    Jako przyszła Wspólnota będziemy mieli decyzyjność w sprawie lokalu
                                    użytkowego.
                                    Czekamy na info.
                                    PZD
                              • Gość: fontaine Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 21.01.10, 21:41
                                Co do rozdzielni to RWE nie przewiduje w ciągu najbliższych 10-u lat przebudowy.
                                Co do szkodliwości to bardziej szkodzi promieniowanie telewizora CRT.
    • Gość: max Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.10, 21:40
      W budynku są już wewnętrzne drzwi i kaloryfery . Na korytarzach układana jest
      glazura i terakota . Info z soboty 23.01.10 .
      • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 81.210.125.* 29.01.10, 14:28
        Uściślając "wewnętrzne drzwi" - zapewne chodzi Ci o wejściowe drzwi
        do mieszkań, a nie o wewnętrzne drzwi w mieszkaniach - bo te
        przewidziane nie są.
        Byłem ostatnio na budowie i tylko mróz przeszkadza, bo jak twierdzi
        inżynier już dawno elewację by kończyli jeśli temperatura
        utrzymywałaby się w okolicach max -5stC. Ale i tak to bez różnicy, bo
        na pewno wyrobią się na koniec maja. Zostały im do zrobienia:
        dokończenie elewacji,
        Dokończenie układania gresu,
        Winda,
        Zasłonięcie pionów w mieszkaniach
        Uporządkowanie działki,
        Drobne prace porządkowe.

Pozdrawiam
        • milenijna51 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 12.02.10, 19:31
          zapraszam na nowe forum mieszkanców osiedla przy ul. Milenijnej 51
          www.milenijna51.fora.pl/
          • barbwire2009 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 16.02.10, 22:25
            Poniewaz sama niedawno szukalam intensywnie.....polecam usługi
            stolarskie Pana Rafała 517-427-988. U Nas zrobił sypialnie,łazienkę
            i garderobę w przedpokoju.Rzetelny,słowny i szybki!!!
            • milenijna51 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.03.10, 18:21
              www.milenijna51.fora.pl na stronie sa dzisiejsze fotki zachecam do
              obejrzenia.
    • Gość: poinformowany dziwna rzecz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 19:54
      Szanowni sąsiedzi obiło mi się o uszy, ze wykonawca osiedla, firma Budbaum
      doprowadziła mieszkańców innego wybudowanego osiedla do sytuacji, ze nie mogą
      podpisać aktów notarianych, a ich mieszkania mogą zostać zlicytowane. Czy cos
      słyszeliscie na ten temat?
    • Gość: Gosi Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.04.10, 22:59
      Z tego co można poczytać w necie to nie firma Budbaun doprowadziała
      do tej sytucji a inwestor TBS Millenium - sprawa dot osiedla Horówka
      Góra w Markach. Inwestor nie zapłacił wykonawcy za pracę i teraz
      jest problem. Należy po prostu dowiedziec się w Budbaun czy Wardom
      nie zalega im z zapłatami i u was w inwestycji nie będzie tego
      problemu
      • Gość: kum kum Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.04.10, 16:14
        Jak dla mnie, to mnie znaczenia, kto ponosi za to winę, skoro na końcu cierpią
        za to osoby, które pokupowały mieszkania. Podobno zresztą to częsta praktyka
        Budbaumu - na koniec inwestycji domagać się dodatkowych pieniędzy i brać
        zakładników w postaci mieszkańców.
    • Gość: una Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 21:57
      kiepska lokalizacja
      • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 17.04.10, 16:04
        Pomijając czarne scenariusze moich przedmówców ,może któryś z
        sąsiadów ma jakieś informacje ,czy np czerwiec jest realny na odbiór
        kluczy,pozdrawiam sąsiadów
        • Gość: max Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 19:29
          Witam , dodałem zdjęcia z dnia dzisiejszego na forum .

www.milenijna51.fora.pl
          • Gość: maciek Termin odbioru kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 09:15
            Witam wszystkich sąsiadów. Rozmawiałem niedawno z Inżynierem budowy z
            Wardomu i mam świeże informacje.
            Inwestycja będzie zasiedlana w IV kwartale tego roku, zgodnie z tym
            co pisali w umowach. Niestety. Klucze do pierwszych lokali będą
            wydawane w lipcu, ale w pierwszej kolejności mieszkańcom, którzy
            złożyli podanie o wcześniejsze wydanie kluczy do lokali.
            Trzeba pamiętać, ze z chwilą odebrania kluczy będzie naliczany
            czynsz.

• Gość: maciek Rozdzielnia przy Milenijnej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 09:17
              Drodzy mieszkańcy, sąsiedzi - czy ktoś wie coś na temat naszej
              ukochanej sąsiadki - rozdzielni prądu RWE? Wiem, że nie szkodzi
              zdrowiu w większym stopniu niż RTV, ale w oczy kuje.
              Kwestia zadrzewienia terenu inwestycji w celu zasłonięcia rozdzielni
              jest już podobno podjęta, ale może by tak postarać się o więcej
              krzewów, drzew etc od strony mieszkańców?
              Powiem szczerze, że nie jestem zachwycony widokiem z okna...
              Przy najbliższej okazji poproszę Wardom o dokumenty pozwalające im
              wybudować osiedle w tak bliskim sąsiedztwie rozdzielni oraz o plany
              dotyczące zasłonięcia jej.
              pozdrawiam
              • Gość: Tomel Re: Rozdzielnia przy Milenijnej IP: 217.153.56.* 20.04.10, 12:37
                Jak kupowałeś to nie wiedziałeś, ze tam jest ta rozdzielnia.
                Kupiłeś najtańsze mieszkanie na Tarchominie a teraz się czepiasz.
                Wardom generalnie nie jest złą spółdzielnią.
            • Gość: Milka Re: Termin odbioru kluczy IP: 212.51.182.* 20.04.10, 09:55
              Witam wszystkich,
              jak to w lipcu? klucze miały być w czerwcu wydawane.
              Czy ktoś może napisać z czego to wynika?
              • Gość: maciek Re: Termin odbioru kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 10:50
                Jak się okazuje, Panie w spółdzielni trochę koloryzowały. Lipiec i tak
                jest niepewny, a jeśli już to będą wydawać klucze tym, co napisali
                podania.
                Widać nasza kochana spółdzielnia już po raz drugi z nas lekko zakpiła.
                Raz z obietnicą schowania rozdzielni prądu, a drugi raz z kluczami.
                Zasiedlenie będzie odbywało się w miesiącach październik-grudzień.
                • Gość: Tomel Re: Termin odbioru kluczy IP: 217.153.56.* 20.04.10, 12:45
                  Ni wiem co masz do spółdzielni. Ja jestem jej lokatorem od wielu lat
                  i generalnie mam pozytywną opinie. Zdarzają sie sytuacje stresowe.
                  Ale gdzie ich nie ma. Natomiast jeśli chodzi o rozdzielnię to jak
                  sobie wyobrażasz schowanie jej?
                  Posadzisz dęby, krzewy?
                  Jasne jest, że spółdzielnia posadzi iglaki. Ale one muszą wyrosnąć.
                  SPóldzielnia kończy budynek przed czasem a malkontenci narzekają. A
                  odnosnie budbaumu znam ich jakośc wykonania i na leży do niższych,
                  lepszy był feniks z Tychów. Wiem, ze budbaum chciał podnieść cenę za
                  mieszkanie dla Wardomu ale to byo w okresie wielkiego Bumu
                  mieszkaniowego i wzrostu cen za materiały. Sam wsrost był mniejszy
                  niż 10% i był znany na wiele miesięcy przed zakończeniem inwestycji.
                  W tym przypadku wzrost cen nie jest raczej realny.
                  • Gość: maciek Re: Termin odbioru kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 13:45
                    Tomel,
                    Nie jestem osobą, której przeszkadza wszystko na tym świecie, jak
                    widzisz nie narzekam na kiepski dojazd i kiepską lokalizację. Kupiłem
                    mieszkanie tam gdzie chciałem, tam gdzie było mnie stać i już. Inną
                    sprawą jest kwestia braku rzetelności w podawanych informacjach i
                    budowanie zaufania.
                    Otóż nie wymagam, żeby Wardom kształtował widok z mojego okna według
                    mojego własnego "widzi mi się", a jedynie wyjaśnił niespełnione
                    obietnice.
                    Jakbyś śledził to co się dzieje w tym temacie na forum to
                    zauważyłbyś,że osób, które są zdziwione terminem oddania jest cała
                    masa, dlaczego? Otóż dlatego, że Wardom obiecywał, że "w maju to
                    pewnie się nie uda, ale w czerwcu to już na pewno będziemy wydawać
                    klucze".
                    Chodzi o zwykłe zaufanie.
                    A Wardom cenie, znam ich inwestycje i cieszę się, że będę mieszkał w
                    "ich" osiedlu, a nie u jakiegoś zagranicznego developera.
                    Nie oceniaj ludzi zbyt pochopnie panie kolego nie-malkontencie.
          • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 09:19
            Witam wszystkich sąsiadów. Rozmawiałem niedawno z Inżynierem budowy z
            Wardomu i mam świeże informacje.
            Inwestycja będzie zasiedlana w IV kwartale tego roku, zgodnie z tym
            co pisali w umowach. Niestety. Klucze do pierwszych lokali będą
            wydawane w lipcu, ale w pierwszej kolejności mieszkańcom, którzy
            złożyli podanie o wcześniejsze wydanie kluczy do lokali.
            Trzeba pamiętać, ze z chwilą odebrania kluczy będzie naliczany
            czynsz.
    • Gość: Klaus Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 212.180.160.* 26.04.10, 14:29
      Najnowsze dotyczące naszego szanownego wykonawcy są takie, że sąd właśnie zablokował konta Budbaumu i firma de facto nie może prowadzić działalności. To efekt procesu z deweloperem. Podobno chodziło o to, że wykonawca chcąc zaoszczędzić na innej inwestycji używał materiałów gorszej jakości niż było przewidziane w planach. Do tego kłopoty z wentylacją - w mieszkaniach pojawiły się grzyby i pleśnie. Plus złe wykonanie izolacji termicznej parteru.
      • Gość: Milka Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 212.51.182.* 26.04.10, 14:50
        Witam,

skąd masz takie informacje?
        • Gość: Milka Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 212.51.182.* 26.04.10, 16:15
          Rozmawiałam z działem inwestycji Wardomu - otrzymałam info, że
          faktycznie Budbaum miał jakieś problemy (niestety nie otrzymałam
          dokładnych wiadomości jakie to problemy), ale sytuacja się wyjaśniła
          i teraz wszystko jest jak najbardziej w porządku i nie ma żadnych
          opóźnień.. Mam nadzieję, że faktycznie jest ok..
          • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 26.04.10, 16:23
            nogi się pode mną ugieły,mam nadzieję ,że mówią prawdę ,czy może
            mówią prawdę ,,dzwoniłam w zeszłum tygodniu do WARDOM ,panie
            poinformowały mnie ,iż klucze będą wydawane od połowy lipca ,tak
            podobno mówią inspektorzy Budowlani ,ale nie wiem ,czy tym ,co
            złożyli podania ,czy wszystkim.Pozdrawiam wszystkich
            • Gość: kum kum Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.04.10, 18:36
              Klucze kluczami - na pewnym osiedlu ludzie odebrali klucze 4 lata temu, a potem Budbaum wlazł na hipotekę i do tej pory siedzi. Ludzie boją się, że mieszkania, za które zapłacili, zostaną zlicytowane przez komornika.
              • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 26.04.10, 20:57

policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,103617,6653970,Co_robic__Sprze
                dac_i_zwiewac_z_osiedla_policji.html
                • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.10, 08:57
                  Oby to były tylko nic nie znaczące rozgrywki między Budbaumem a
                  Wardomem.
                  Ale nie zmienia to faktu, że sprawie trzeba się przyglądać. Przykład
                  jaki został przytoczony (osiedle Merki) nie rzuca cienia na Budbaum a
                  jedynie na TBS Milenium i nie wiązałbym go z naszym przypadkiem.
                  Dzisiaj będę się kontaktował z Budbaumem i Wardomem, ciekawe co mi
                  powiedzą. Niezwłocznie wszystkich poinformuję.
                  pozdrawiam
                  • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 02.05.10, 18:42
                    Witamne
                    Mam pytanie dp Pana Maćka ,kontaktjeował się pan z
                    Wardomem ,przedtawili jakieś istotne informacje ,przyznam ,iż
                    ostatnie wpisy są niepokojące.Pozdrawiam
                    • Gość: maciek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.10, 15:28
                      Witam wszystkich,

Rozmawiałem oficjalnie z Wardomem i z Budbaumem i obie firmy w sposób
                      zdecydowany zaprzeczyły jakoby między nimi istniał swego rodzaju
                      zatarg lub niezgoda, nie mówiąc już o procesach sądowych. Obie firmy
                      zapewniły mnie, że inwestycja realizowana jest bez najmniejszych
                      problemów i zostanie oddana przed terminem.
                      Chyba rozwiewa to wszystkich wątpliwości i niepokoje, moje tak.
                      Pozdrawiam.
      • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 10:21
        Poprzednie informacje, które znalazły się na tym forum są bardzo niepokojące. W
        związku z tym mam pytanie. Czy te osoby, które piszą te wszystkie teorie
        spiskowe o problemach z Budbaum-em, maja jakieś podstawy do takich twierdzeń?
        Jakieś możliwe do zweryfikowania źródła? Czy są to tylko domysły i zasłyszane
        informacje na podwórku. Moim zdaniem dopóki nie będziemy mieli informacji z
        pierwszej ręki, o jakichkolwiek problemach z naszą inwestycją nie mamy się, co
        martwić. Nawet najgorsza wiadomość bez wiarygodnego źródła informacji jest bez
        znaczenia.
        • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.10, 14:44
          Byłem dzisiaj w spółdzielni. Tak jak już ktoś wcześniej pisał, klucze będą
          rozdawane od lipca. Może im to zająć około 3 miesięcy. Konkretnych terminów
          przekazywania mieszkań jeszcze nie ma. Od początku lipca będzie się można
          dowiadywać, kiedy mniej więcej dla konkretnej osoby będą „przygotowane klucze”.
          Oczywiście, aby je odebrać trzeba przed wyznaczonym terminem zapłacić wszystkie
          raty. Jak komuś się nie chce chodzić i dowiadywać może napisać do nich pismo o
          wydanie kluczy, wpłacić ostatnią ratę i czekać na telefon.
          • Gość: Lokator Wzrost ceny mieszkań o 15% IP: *.metrointernet.pl 08.05.10, 22:21
            Pasjonujemy się terminem oddania lokali, a czy może ktoś z
            przyszłych lokatorów rozmawiał już z Wardomem na temat terminu
            podpisania aktu notarialnego. O ile mi wiadomo akty będą podpisywane
            na początku 2011 roku najwcześniej a od przyszłego roku VAT w
            budownictwie wzrasta do 22% z obecnych 7%. W momencie zawarcia aktu
            notarialnego będziemy zobowiązani do dopłacenia 15% ceny naszych
            mieszkań. Czy ktoś ma pomysł jak uniknąć tej dopłaty...oczywiście
            nie zwywając umowy.
            • Gość: Sąsiad Re: Wzrost ceny mieszkań o 15% IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.10, 23:54
              Tak się zastanawiam nad tym, co mój poprzednik napisał o stawce VAT. W umowie w §4 pkt 3 jest napisane, że w przypadku zmiany stawki VAT w okresie realizacji inwestycji zmiana podatku zostanie uwzględniona w końcowej cenie sprzedaży lokalu. Biorąc pod uwagę, że koniec inwestycji jest w momencie przekazania przedmiotu umowy kupującemu, czyli maksymalnie grudzień 2010 r. to §4 pkt 3 nie obowiązuje, gdyż zmiana stawki VAT będzie po zakończeniu inwestycji, bo od 2011 r. Oczywiście, że inwestycja się może przeciągnąć, ale po pierwsze w tedy WARDOM będzie musiał nam płacić karę umowną (§10 umowy), a po drugie VAT i tak nie idze do kasy WARDOMU. Myśląc logicznie nie opłaca im się przedłużanie inwestycji poza rok 2010. Jeśli jednak by się tak stało i finalizacja inwestycji przedłużyłaby się na rok 2011 to trzeba by było zapłacić większy VAT. Pytanie jest takie czy jest realna szansa na taki czarny scenariusz. Od lipca do września planują rozdawać klucze. Czyli do czerwca muszą mieć pozwolenie na użytkowanie budynku, a co idzie za tym §2 pkt 3, że sprzedający zobowiązuje się w okresie 3 miesięcy od uzyskania pozwolenia na użytkowanie, podjęcie działań w celu zawarcia aktu notarialnego. Wnioskując z tego maksymalnie do końca września coś się musi ruszyć dla każdego z nas. Myśląc tym tropem do końca roku, jeśli mieszkańcy będą dobrze współpracować z WARDOMEM, zbiorą dokumenty itp. Będą mieli podpisany akt notarialny. Co oznacza, że jeśli w tym roku to ze starą stawką VAT. Powyższe moje rozważania opierają się o umowę, a jak będzie to pokaże czas. Zapraszam do konstruktywnej dyskusji.:)
              • Gość: maciek Re: Wzrost ceny mieszkań o 15% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.10, 08:34
                Drogi sąsiedzie,
                Dzięki za wyłożenie wszystkiego na tacę, rzeczywiście sprawie trzeba
                się przyglądać. Podczas mojej niedawnej rozmowy z głównym inżynierem
                Wardomu otrzymałem informację, że faktycznie od lipca będą wydawane
                klucze, ale "zasiedlanie" budynku rozpocznie się nie wcześniej niż w
                październiku. Pytanie zatem jak to jest z przepisami? Czy pozwolenie
                na użytkowanie, o którym mówisz, jest potrzebne aby urządzać
                mieszkanie, a pozwolenie na zasiedlenie aby w nim mieszkać? Czy może
                są to te same pojęcia? Trzeba będzie to dokładnie sprawdzić.
                Swoją drogą trzeba się dobrze przyjrzeć podatkowi Vat chociażby
                dlatego żeby umiejętnie odliczać sobie od podatku różnicę między 7 a
                22% po zmianach w 2004 roku. Do wzięcia są nie małe pieniądze.
                • maciek_milenijna Re: Wzrost ceny mieszkań o 15% 10.05.10, 08:40
                  Drogi sąsiedzie,
                  Dzięki za wyłożenie wszystkiego na tacę, rzeczywiście sprawie trzeba
                  się przyglądać. Podczas mojej niedawnej rozmowy z głównym inżynierem
                  Wardomu otrzymałem informację, że faktycznie od lipca będą wydawane
                  klucze, ale "zasiedlanie" budynku rozpocznie się nie wcześniej niż w
                  październiku. Pytanie zatem jak to jest z przepisami? Czy pozwolenie
                  na użytkowanie, o którym mówisz, jest potrzebne aby urządzać
                  mieszkanie, a pozwolenie na zasiedlenie aby w nim mieszkać? Czy może
                  są to te same pojęcia? Trzeba będzie to dokładnie sprawdzić.
                  Swoją drogą trzeba się dobrze przyjrzeć podatkowi Vat chociażby
                  dlatego żeby umiejętnie odliczać sobie od podatku różnicę między 7 a
                  22% po zmianach w 2004 roku. Do wzięcia są nie małe pieniądze.
            • zo_h Re: Wzrost ceny mieszkań o 15% 09.05.10, 15:25
              Spokojnie, nie dajcie się nakręcać spirali niby podwyżki vat'u na mieszkania. Jakiś czas temu nakręciły ten strachliwy tok rozumowania niektóre z gazet, a w szczególności RzP która opublikowała artykuł o krzykliwym tytule zapowiadającym wzrost ceny mieszkań o 15%. Muszę przyznać, że osobiście kiedy przeczytałem go to zrobiło mi się ciepło. Szczęśliwie ten prasowy babol pomija kilka istotnych faktów. Poniżej w artykule Marka Wielgo znajdziecie informacje które powinny Was uspokoić:

wyborcza.biz/biznes/1,101562,7712243,VAT_na_mieszkania_nie_wzrosnie.html
              Dla niecierpliwych fragment tego artykułu:

"Wbrew temu, co napisała "Rzeczpospolita" - wzrostu cen mieszkań i domów z powodów podatkowych nie muszą się obawiać. Chyba że ktoś nosi się z zamiarem kupna mieszkania o powierzchni przekraczającej 150 m kw. lub przeszło 300-metrowego domu. Przypuszczam jednak, że takich apartamentów powstaje u nas bardzo mało. Poza tym ta wyższa, 22-proc. stawka VAT obejmie tylko każdy dodatkowy metr ponad normę, którą wyznacza definicja budownictwa społecznego"

Tak więc ok ... podatek VAT rośnie, ale nie obejmuje budownictwa mieszkaniowego.

Pozdrawiam
    • maciek_milenijna Odpowiedź RWE Stoen Operator w sprawie rodzielni 11.06.10, 11:02
      Sąsiedzi,

Po długim oczekiwaniu dostałem odpowiedź od RWE Stoen Operator w
      sprawie rozdzielni RPZ Henryków.

Cytuję:

"Stanowisko RWE Stoen Operator jest niezmienne - stacja RPZ Henryków
      nie jest przewidziana do likwidacji ponieważ zasila okolicznych
      mieszkańców. Plany RWE Stoen Operator to eksploatacja urządzeń RPZ w
      sposób bezpieczny i zgodny z przepisami. Polepszenie komfortu życia
      mieszkańców z naszego punktu wiedzenia, to np. bez przerwowe
      dostarczanie energii elektrycznej o odpowiedniej jakości i
      parametrach.

Stacja RPZ Henryków została zaprojektowana i wybudowana z
      uwzględnieniem obowiązujących norm i przepisów. Wchodzenie i
      przebywanie na terenie stacji jest dozwolone tylko dla
      przeszkolonego personelu posiadającego odpowiednie kwalifikacje lub
      pod nadzorem takich osób. Nie wolno przekraczać ogrodzeń i barier
      oraz zbliżać się do urządzeń energetycznych. Teren stacji został
      ogrodzony w celu zapewnienia bezpieczeństwa osobom postronnym.
      Teren na zewnątrz ogrodzenia jest bezpieczny"

Jak widać przypuszczenia i zdanie Wardomu podczas podpisywania umowy
      jakoby rozdzielnia miałaby zostać schowana po ziemię, albo
      zlikwidowana były jedynie zabiegiem czysto marketingowym.
      W tym momencie to już nieważne, bo każdy cieszy się już z
      zakupionego mieszkania i poczynia plany wykończeniowe, ale chociaż
      wiemy na czym stoimy.
      Pozdrawiam
    • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.10, 15:01
      Jako przyszły mieszkaniec bloku przy Milenijnej 51 nie mogę się doczekać, kiedy Budbaum ukończy budowę. Zarówno od inspektora na budowie jak i ze stron „WWW” Budbaum-u wiem, że powinni zakończyć budowę w czerwcu tego roku. Jak wszyscy wiemy jest już 1 lipiec, a budynek nie jest jeszcze wykończony. Te stwierdzenie opieram na fakcie, że nadal stoi ogrodzenie budbaum-u, teren nie jest uprzątnięty, nie wszystkie okna są umyte itp. Stąd moje pytanko czy ma ktoś jakieś wieści z Wardomu na ten temat.
      PS: Napisałem do nich maila i czekam na odp.
      Pozdrawiam Sąsiad
      • Gość: Milka Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 212.51.182.* 01.07.10, 17:00
        Witam,

po rozmowie z inspektorem dowiedziałam się, że zgodnie z kolejnością
        podań - przkazywanie kluczy rozpocznie się 5 lipca. Natomiast z
        informacji bezpośrednio z Wardomu i wedle tamtejszych Pań -
        oficjalne przekazywanie kluczy rozpocznie się dopiero od 15 lipca.
        Wcześniej wysłane będą albo już zostały wysłane pisma ze spółdzielni
        informujące o tym fakcie.
        Mam ogromną nadzieję, że terminy nie zostaną kolejny raz przesunięte.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 06.07.10, 15:08
          Tak,
          Widzę, że każdy, równiez ja, już się niecierliwi :)
          Klucze będą wydawane w lipcu, ale trzeba pamiętać, że w pierwszej
          kolejności tym, którzy złożyli podania.
          Co do terminu oddania inwestycji to pamiętajmy, że to, że wydadzą
          klucze teraz to i tak pozwolenie na zasiedlenie zostanie wydane
          najwcześniej w połowie września, a w praktyce w październiku jak
          twierdzą w Wardomie. Także mamy całkiem dużo czasu na wykończenie
          mieszkań.
          Pozdrawiam!
          • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.era.pl 07.07.10, 14:48
            Rozmawiałem z K. Łyczkiem. Podanie, to tylko jedno z kryteriów.
            Najpierw mieszkanie musi, jak to określił, przejść ich wewnętrzny
            odbiór, czyli od Budbaumu zapewne. Jeśli tu nie będzie niczego do
            poprawki - odbiór już z nami. Biorąc pod uwagę ilość mieszkań i
            chętnych do wcześniejszego wejścia, to i tak odbiory potrwają kilka
            tygodni w najlepszym razie. A w ogóle to już ktoś umówił się na
            termin odbioru ?

Pozdrawiam
            Paweł
            • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 07.07.10, 18:28
              Dzisiaj dostaliśmy tylko pismo z Wardomu ,iż klucze będą wydawane
              od 15.07.10.Warunek to uiszczenie całości kwoty za mieszkanie.Więcej
              inforamcji nie ma.Pozdrawiam.M&T
              • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 12.07.10, 12:28
                czy udało się Wam umówić na odbiór kluczy?
                Jak z terminami? Podobno są już niezłe kolejki..
                • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 12.07.10, 14:59
                  Witam
                  Kontaktowaliśmy się z Panem Muchą ,podał dla Naszego lokalu termin
                  od 19 do 23 ten tydzeń ,dlaczego nie umawiają konkretnie też się
                  zastanawiam, czy obowiązuje ,kolejność zgłoszeń ,czy kto pierwszy
                  ten lepszy
                  W każdym razie ma do Nas dzwonić.Pozdrawiam M&T
                  • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.10, 16:20
                    Czy ktoś z was dowiedział się ile osób z naszego bloku zdecydowało się na
                    odebranie kluczy budowlanych? Osobiście też czekam na termin ich odbioru i
                    zastanawiam się, co zrobię jak spółdzielnia nie otrzyma prawa do użytkowania
                    tego budynku, a ja już włożę w te mieszkanie pieniądze.:)
                    • Gość: Lokator Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.10, 21:53
                      Nic nie zrobisz, będziesz czekał, aż takowe zezwolenie dostaną.

Ja swoje mieszkanko odbieram 21.07 - także już za parę dni.
                      Wiem z pewnych źródeł, że mieszkania są wydawane po spełnieniu kilu warunków:
                      1. Całość kasy musi być wpłacona na konto;
                      2. Podanie o wydanie kluczy budowlanych;
                      3. Mieszkanie musi być przygotowane do odbioru przez klienta;
                      Wiem również, że zaczeli wydawać mieszkania od 7 klatki, bo w niej już jest
                      wszytko przygotowane.
                      I od sierpnia zaczynam wykańczanie.
                      Pozdrawiam.
                      • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 07:37
                        Tak lokator ma racje ,my też odbieramy 21 .07 i do dzieła imamy
                        nadzieję ,że bsdzie ok Pozdrawiam sąsiadów.
                        • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 08:30
                          Wczoraj rozmawiałem z Panem Muchą i powiedział mi, że niestety jest
                          bardzo dużo osób chętnych na wcześniejszy odbiór kluczy budowlanych.
                          Póki co takich mieszkań ma już ponad 60.
                          My wczoraj uregulowaliśmy całość kwoty, ale termin wyznaczył nam
                          dopiero na połowę sierpnia...
                          No cóż, ale życzę wszystkim powodzenia.
                          Wiem tylko, że nie wszystkie terminy zależą od Pana Krzysztofa, jak
                          powiedział, przy odbiorze musi być też ktoś, kto spisze liczniki i
                          przygotuje inne niezbędne dokumenty.
                          Pozdrawiam sąsiadów i życzę powodzenia w urządzaniu!
                          • karol-ina76 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 09:19
                            My już swoje odebraliśmy :)
                            • Gość: Adam_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.strazgraniczna.pl 14.07.10, 12:15
                              I jak wyglądał odbiór? Czy były jakieś uwagi? Ile trwał odbiór?
                              • karol-ina76 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 12:26
                                Odbieraliśmy z "fachowcem". Było kilka usterek które odnotowano w
                                protokole do usunięcia. Odbiór trwał ok. godziny.
                                • Gość: Adam_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.strazgraniczna.pl 14.07.10, 12:35
                                  A jakiego typu były te usterki?
                                  • karol-ina76 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 12:47
                                    Rysy na szybach, okna do regulacji i uszkodzony parapet. Ściany
                                    proste :) Mieszkanie trzyma wymiary- generalnie odbiór w bardzo
                                    miłej atmosferze. Winda niestety jeszcze nie działa i trzeba
                                    wszystko nosić :(
                                    • adam_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 12:51
                                      Oki. To nie tak strasznie. Dobrze, że mam mieszkanie na parterze. A w której
                                      klatce ma Pani mieszkanie?
                                      • karol-ina76 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 13:01
                                        Pierwsza klatka.
                                        • adam_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 14.07.10, 13:10
                                          Pierwsza to ta od ul. Milenijnej jadąc od Światowida?
                                          Czy ta od parkingu naziemnego.
                        • Gość: karolina123 Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 08:31
                          My już swoje odebraliśmy :)Cieszymy się bardzo.
                          • Gość: sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.ceramaspeedpl.com 15.07.10, 12:48
                            Witam wszystkich,
                            piszcie proszę na jakie najczęściej usterki napotykacie podczas
                            odbioru mieszkań.
                            Czy jest ktoś kto nie zdecydował się na odbiór i dlaczego?
                            Z uwagi na fakt że będę mieszkał na ostatnim piętrze interesuję się
                            też w jaki sposób sprawdzić jakość wykończenia dachu i czy zostały
                            użyte odpowiednie do tego materiały. Jak zapewniał Inspektor (tylko
                            telefonicznie) dach został wykonany zgodnie z normami i mam nadzieję
                            że tak jest:), bo nie chciałbym mieć Antarktydy w zimę, Afryki w
                            lato albo jeziora po deszczu:)

• Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.10, 14:12
                              Dzięki za użycie mojego nicku-gościa.
                              • Gość: sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 94.254.156.* 15.07.10, 17:40
                                odnośnie postu z godziny 12.48 pisał sąsiad przez małe "s":)
                                czyli Michał
                                Przepraszam sąsiada przez duże "S":)
                                • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.10, 19:25
                                  W takim razie nie ma sprawy:):)
                                  • Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 188.33.78.* 18.07.10, 22:35
                                    I jak tam odbiory? Trochę syf jest w otoczeniu i na klatkach
                                    schodowych. Od kiedy będą działy windy?
                                    • Gość: Leila Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.10, 19:23
                                      A my mamy zaplanowany odbiór na 22.07 i juz nie mogę się doczekać ;o) Powiedzcie
                                      pls Drodzy sąsiedzi, czy ktoś z Was korzystał z usług hydraulika - firmy która
                                      wykańczała Nasz blok? Zastanwaiam się nad ich ofertą, ale powiem szczerze że
                                      3300 PLN za wyprowadzenie kilku rurek trochę mnie poraziło.
                                      Pozdrawiam,
                                      Leila
                                      • Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.105.75.* 21.07.10, 08:19
                                        WU mnie wszystkie wyprowadzenia hydrauliczne robi jeden facet ten co
                                        wykańcza mieszkanie. Jesli nie masz dużo do roboty z tymi
                                        wyprowadzeniami i chcesz to zrobić przed 15 sierpnia to mogę dać Ci
                                        kontakt do niego. Od 15 sierpnia robi u mnie i nie chciałbytm aby
                                        przerywał robotę :). A z tego co wiem to mógłby cos robić od 1 tylko
                                        ja z materiałami nie mogę wyrobić. Z resztą ciekwae jak to będzie
                                        całe wykańczanie wyglądać. Ciekawe od kiedy Spółdzielnia pozwoli.
                                        • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 21.07.10, 08:54
                                          Co masz na myśli pisząc o wykończeniu "od kiedy spółdzielnia pozwoli" ? Czy
                                          mając odbiór za sobą są jeszcze jakieś ograniczenia jeśli chodzi o to, co można
                                          robić ?

Paweł
                                        • Gość: Leila Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.10, 20:34
                                          Z tym że te 3300 PLN firma Telkia ( czy jak jej tam ;o)) robi juz z materiałami.
                                          Kupują wszystkie rurki, zaworki i nic mnie nie interesuje. Wiec moze to wcale
                                          nie tak dużo te 3300.... sama nie wiem, nie mam porównania dlatego pytam.
                                          • Gość: fan Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.111.166.* 22.07.10, 09:31
                                            3300 to drogo jak za rozprowadzenie rurek, nawet z ewentualnym
                                            kuciem posadzek i ścian. Sam materiał kosztuje nie więcej niż 600
                                            PLN, ale to już z wielkim narzutem, prace też nie są skomplikowane.
                                            2000 to jest max co można im zaoferować. Rozmawiałem z Panem z
                                            Telka, w łazience grzejnika nie wlicza w te 3300, a więc z
                                            grzejnikiem wg niego będzie 4300 co jest ceną kuriozalną, bo sam
                                            grzejnik o parametrach przewidzianych projektem kosztuje 500-600
                                            PLN. Warto rozejrzeć się na rynku, podpytać u sąsiadów, nie ma co
                                            się spieszyć, ja sam rozprowadzę u siebie.
                                            • Gość: l Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 21:33
                                              Witam,
                                              Juz mam klucze do swojego mieszkanka. Przemiło było mi dziś stanąć na pełnym
                                              słońca balkonie ;o)))) Co do odbioru to pierwsza klasa. Mieszkanie nie miało
                                              zadnych usterek. Równiuteńkie ściany, wszystko zrobione na tip top. Facet który
                                              pomagał mi odbierać powiedział im że szacun za takie wykonanie. Od przyszłego
                                              tygodnia ekipa wchodzi z pracami a ja lecę na wakacje...
                                              Pozdrawiam wszystkich sąsiadów!
                                              • Gość: Leila Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum - Do Tomka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 21:09
                                                Mam wielka prośbę do Tomka o namiar na hydraulika którego zaproponował wątek
                                                wcześniej. Pan z firmy Telka nie nadaje się do pracy. Nie dość że cena
                                                wygurowana to wszystko nie dawało się zrobić. Zwykłą baterię podtynkową z
                                                deszczownicą oglądał jakby widział co najmniej ufo! Powiedział że wymyśliłam
                                                takie rzeczy że jest zmuszony cenę jeszcze podnieść. Pilnie potrzebuję
                                                hydraulika na najbliższy tydzień. Od czwartku wchodzi facet z gładziami i muszę
                                                mieć już hydraulika za sobą.
                                                Jeśli nie chcesz Tomek pisac namiarów na forum, podaj mi proszę na maila
                                                iza.jankowska@gmail.com
                                                dziękuję
                                                • Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum - Do Tomka IP: 109.243.220.* 25.07.10, 01:03
                                                  Lejla już pisze na priva.
                                                  Co do mojego sformułowania to "jak Spółdzielnia pozwoli" miało to
                                                  znaczenie w sensie możliwości i ograniczeń prac oraz wykorzystania
                                                  windy.
                                                  • Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum - Do Tomka IP: 109.243.220.* 25.07.10, 01:34
                                                    Dodam jeszcze, bo nie mogę spać :) Najbardziej irytujące w
                                                    standardzie mieszkań budowanych dla Wardomu jest niska jakość gładzi.
                                                    Moi znajomi przyoszczędzili i pomalowali na kolor bez wygładzenia i
                                                    niestety nie wygląda za dobrze. Niestety to należy sprawdzać dość
                                                    szczegółowo i próbować negocjować z BudBaumem, żeby poprawiali. Np
                                                    dla mieszkania 5 metrowego to do poprawienia jest ok 170 m2
                                                    powierzchni jesli gładzie kosztują 30 PLN za metr (a są tacy co tak
                                                    się cenią) to mamy prawi 5000 PLN w plecy. Paradoksalnie gładkie
                                                    ściany kosztują. A może żeby łatwiej nam się negocjowało to będziemy
                                                    podawać ceny robót jakie świadczą nam "fachowcy".
                                                  • efdom Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 27.07.10, 10:38
                                                    A ja mam takie pytanie, czy ktoś z sąsiadów wie może juz ile
                                                    będziemy płacić za czynsz? Bo z tego co zrozumiałam opłty za czynsz
                                                    powinno sie uiszczać po odbiorze kluczy, chyba że cos pokręciałam ;-)
                                                    Napiszcie jakie Wy macie info w tym temacie.
                                                  • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.era.pl 27.07.10, 12:51
                                                    Też mi się tak wydawało, przy odbiorze jednak dostałem informację,
                                                    że czynsz płacimy od pozwolenia na użytkowanie budynku.
                                                  • efdom Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 27.07.10, 13:26
                                                    A wiesz może jaka będzie stawka?
                                                  • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 27.07.10, 20:43
                                                    nie mam niestety pojęcia :-/
                                                  • Gość: michał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 28.07.10, 15:30
                                                    Witam,
                                                    mam pytanie do Państwa którzy odebrali już swoje mieszkania.
                                                    Jak wygląda przekazanie kluczy? Czy wymieniają zamki po odebraniu mieszkania,
                                                    czy odbywa się to w innej formie?
                                                  • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.era.pl 28.07.10, 16:57
                                                    Dostajesz klucz tzw. budowalny i 4 "normalne" w zaklejonej kopercie.
                                                    Po użyciu tzw. normalnych przestaje działać klucz
                                                    budowlany/tymczasowy.
                                                  • Gość: michał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 29.07.10, 08:19
                                                    dzięki za informację:)
                                                  • Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 109.243.225.* 29.07.10, 11:44
                                                    Czynsz jest atrakcyjny za 50 m2 mieszknia nie powinno być więcej niż
                                                    300 PLN.
                                                  • Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 109.243.225.* 29.07.10, 11:46
                                                    Ciekawe kiedy posadzą coś od Transformatorów. Troche widok
                                                    nieciekawy....
                                                    Hm przynajmniej tam bloku nie pobudują.
                                                    Ci3ekawe czy na osiedlu będą jakieś drzewa?
                                                  • Gość: michał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 29.07.10, 14:07
                                                    Czy orientuje się ktoś czy można korzystać z narzędzi Wardomu przy odbiorze
                                                    mieszkania czy trzeba kupować? Chodzi mi o kątownik i poziomicę?
                                                  • Gość: ew Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 85.222.87.* 03.08.10, 16:42
                                                    na odbiór inspektor nie zabiera ze sobą żadnych narzędzi, więc albo trzeba mieć
                                                    swoje, albo zapytać przed wejściem do lokalu czy udostępniają swoje, bo zapewne
                                                    posiadają
                                                  • Gość: z Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 13:21
                                                    Pilnie proszę o kontakt właścicieli lok.nr 8

• Gość: Tomek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.105.75.* 27.08.10, 13:27
                                                    trzeba korzystać ze swoich.
                                                  • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 29.07.10, 20:44
                                                    Ależ już posadzili, wiem bo mam na nie widok z okna :-)
                                                    tylko te choinki jakieś niewyraźne, więcej na pewno by się przydało :-)
                                                  • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 04.08.10, 13:41
                                                    Po ostatniej wizycie na budowie (jeszcze przed odebraniem kluczy)
                                                    dowiedziałem się, że od rozdzielni prądu mają zostać posadzone
                                                    wzdłuż ogrodzenia świerki, ale nie będzie tego już robił Budbaum,
                                                    więc myślę, że sami jako mieszkańcy musimy się zająć tematem.
                                                    My odbieramy klucze 11 sierpnia, mam nadzieję, że winda będize juz
                                                    funkcjonować :)
                                                    Co do czynszu to bardzo dobra informacja jeśli prawdą jest to co
                                                    ktoś napisał 50 m2 za 300 zł. Wcześniejsze dane wskazywały na 7do8
                                                    zł za metr.
                                                    powodzenia sąsiadom życzę :)
    • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 18:39
      Czy może ktoś z was wie, kiedy Wardom ma zamiar postawić ogrodzenie w około
      naszego bloku?
      • Gość: fan Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.111.166.* 06.08.10, 10:39
        ogrodzenie nie jest przewidziane w projekcie
        • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 17:44
          Nawiązując do poprzedniego, posta zapraszam do lektury załącznika do umowy:
          „Wykaz standardowego wyposażenia i wykończenia lokali mieszkalnych, parkingów
          budowlanych, pomieszczeń pomocniczych i ogólnodostępnych w budynku mieszkalnym
          przy ul. Milenijnej w Warszawie”. W w/w dokumencie w części „Zagospodarowanie
          terenu” w pierwszej linijce jest napisane: „Teren osiedla ogrodzony z
          możliwością wprowadzenia systemu monitoringu”. Z tego wynika, że ogrodzenie
          powinno być wykonane, tylko kiedy. 
          • Gość: fan Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 83.142.197.* 08.08.10, 22:50
            Odpowiadając Sąsiadowi zachęcam do czytania umów ze
            zrozumieniem. "teren osiedla" to nie teren "wokół jednego bloku".
            Jeżeli powstanie osiedle to spełnią warunek "ogrodzenia terenu
            osiedla".
            • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 09.08.10, 11:46
              Czyżby widział Pan coś o kolejnych blokach w ramach naszego osiedla?
              Jak wnioskuję z rozmów z Wardomem mianem osiedla określany ma być
              jeden blok, nasz blok, w których właśnie trwa wydawanie kluczy i nic
              więcej.
              • Gość: fan Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 193.111.166.* 09.08.10, 12:46
                O kolejnych blokach nic nie wiem. Jednak wydaje się, że zapis z
                załącznika umowy pozostanie "martwy", a Spółdzielnia nie grodząc
                bloku nie złamie postanowień umowy ponieważ zapis dotyczy "osiedla".
                Obym się mylił.
                • Gość: Sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 17:49
                  Załącznik jest częścią umowy. Wszystko, co jest w umowie powinno być
                  wykonane.”Bo na to się umawialiśmy z spółdzielnią”. Nie ma znaczenia, że jest w
                  zdaniu „osiedla”, bo w nagłówku jest dokładnie napisane, do jakiej umowy jest
                  ten załącznik. Takie jest moje zdanie.
                  PS: Podczas czytania rozmów na tym forum i na stworzonej stronie naszego osiedla
                  doszedłem do wniosku, że nie wszyscy z nas czytają to, co spółdzielnia nam daje
                  do podpisania. Przykład to te ogrodzenie.:) Czy tylko ja wiedziałem o tym zapisie?:)
                  Dzisiaj widziałem na terenie osiedla TIR-a coś rozładowywali, :) może
                  ogrodzenie. Trzeba jeszcze trochę poczekać gdyż planowany termin zakończenia
                  prac budowlanych to 09.2010. Następnie gdzieś w połowie sierpnia należy wysłać
                  do nich maila albo zadzwonić z zapytaniem, kiedy zgodnie z umową zrobią ogrodzenie.
                  • zo_h Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 10.08.10, 08:42
                    Z tego co ja wiem to większość przyległego ternu do działki na której jest nasz blok nie należy do Wardomu, więc pojęcie osiedla jest tu użyte w rozumieniu jednego bloku. Zresztą czy osiedle to nie może być jeden blok? Popieram Twoje podejście ... trzymajmy się treści tego załącznika z wykazem standardowego wykończenia, z tego co słyszę i widzę to na razie Wardom wywiązuje się z tej umowy w 100%. Osoby odbierające klucze już w tej chwili powinny również brać poprawkę na to że odbiór odbywa się dużo przed terminem pełnej realizacji tej inwestycji więc zrozumiałe jest to że jeszcze nie wszystko będzie w 100% gotowe. Nie ma co stwarzać sobie sztucznych problemów ... jak na razie jest nadzwyczaj spokojnie i bez niespodziane czego życzę sobie do samego końca.
                    • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 10.08.10, 08:52
                      Wydaje mi się, że nie ma co się martwić na zapas i próbować w
                      pesymistyczny sposób rozumieć zapisy umowy jakbyśmy stali przed
                      widmem bankructwa spółdzielni czy coś w tym stylu.
                      Jak napisał mój przedmówca - klucze wydawane są przed terminem i nie
                      wszystko może być jeszcze zrobione - przykładem tego są jeszcze
                      windy. Odbiór mieszkania mam zaplanowany na jutro, więc jak będę
                      miał jakieś świeże informacje to napiszę.
                      Co do już odebranych mieszkań - czy ktoś miał jakieś uwagi? Krzywe
                      ściany, okna etc? Czy jednak było wszystko w porządku?
                      • Gość: Milka Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 212.51.182.* 10.08.10, 11:15
                        Witajcie,

przy odbiorze mieszkania rozmawialiśmy z inspektorem i pytaliśmy o
                        ogrodzenie - odpowiedź była twierdząca, że ogrodzenie jak
                        najbardziej będzie natomiast w związku z tym, że wybudowana droga
                        należy do gminy - ogrodzenie będzie sięgało do chodnika (właściwie
                        to bedzie dosyć blisko bloku.
                        Jeżeli chodzi o monitoring, ochronę itp. to będzie to tylko i
                        wyłącznie zależało od woli mieszkańców tego bloku i sami będziemy o
                        tym decydowali - spółdzielnia w tej kwestii umywa ręce.

Pozdrawiam!
                        • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 10.08.10, 15:41
                          Pytanie w takim razie czy będzie gdzie zaparkować samochodód na
                          terenie osiedla jeśli ktoś będzie miał gości na noc?
                          Zapewne wyjdzie w praktyce, albo pozostanie parkowanie przy ulicy.
                          • Gość: michał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 94.254.225.* 12.08.10, 22:06
                            Witam, przepraszam że wcinam się w rozmowę o płocie:) Moim zdaniem ten załącznik
                            jest integralną częścią umowy którą my zawarliśmy i w tym przypadku to nasz
                            tylko nasz blok stanowi osiedle.

A teraz innej beczki, jak ktoś by chciał namiary na hydraulika to podaję numer
                            798553248
                            • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 13.08.10, 08:48
                              Witam wszystkich,
                              Właśnie odebraliśmy klucze i mieliśmy okazję do sprawdzenia
                              wszystkich informacji bezpośrednio u źródła.
                              Otóż płot nie będzie ogradzał całego bloku razem z drogą itd.
                              Płot będzie ogradzał wszystkie wejścia do klatek i wykupione miejsca
                              postojowe. Zatem będzie to osiedle zamknięte.
                              pozdrawiam.
                              ps. czy ktoś z lokatorów zamierza "zalokować" się w mieszkaniu
                              (oczywiście tylko i wyłącznie pilnowania mieszkania i robót
                              wykończeniowych) przed wydaniem decyzji o zasiedleniu? (listopad
                              2010) ?
                              • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 13.08.10, 09:05
                                Jeszcze jedna ważna rzecz przy okazji rozmów o hydraulikach.
                                Pamiętajcie, że ścian działowych (z cegły dziurawki) nie można
                                podkuwać w poziomie w celu rozprowadzenia rur np. w łazience.
                                Wg inżyniera moze to spowodować pękanie ścian działowych w innych
                                mieszkaniach.
                                Rurki jesteśmy zobowiązani chować w posadzce.
                                pozdrawiam.
                                • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.era.pl 17.08.10, 09:56
                                  Oczywiście, że trzeba będzie się wprowadzić, żeby pilnować
                                  wykończenia.
                                  Co do ogrodzenia, to Wardom jest na etapie wyboru wykonawcy, więc
                                  nie mamy powodu do "czarnowidztwa". Zresztą jeśli ktoś odbierał
                                  klucze, to w pakiecie są do furtek, których jeszcze nie ma :-)
                                  • Gość: michał Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.jmdi.pl 20.08.10, 23:25
                                    ja już od września będę pilnował robót:)
                                    • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 27.08.10, 14:57
                                      my zaczynamy dyżur od października :)
                                      Mam nadzieję, że będzie dochowana cisza nocna i nikt nie będzie kuł
                                      i wiercił o północy albo o 6 rano..
                                      • Gość: gość Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 94.254.149.* 01.09.10, 10:26
                                        witam, czy ktoś się orientuje dlaczego nie ma ciepłej wody?
                                        • Gość: gosc Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 12:56
                                          pewnie jeszcze jest nie podłaczona, albo trzeba zapytać w spóldzielni.
                                          • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 03.09.10, 09:14
                                            wczoraj (02.09) w ogóle nie było wody od południa, dzień stracony...
    • maciek_milenijna akty notarialne - termin i koszty 03.09.10, 09:22
      Sąsiedzi,
      Czy ktoś może wie kiedy będą przygotowywane akty notarialne? Czy to będzie ten rok, czy już
      przyszły?
      Drugą sprawą jest oczywiście koszt. Wiem, że w niektórych przypadkach taka usługa notarialna
      może się bardzo różnić i niestety w przypadku wskazania notariusza przez sprzedawcę zazwyczaj
      różni się na niekorzyść klienta.
      • Gość: gość Re: akty notarialne - termin i koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 11:43
        prawdopodobnie Wardom ma swojego notariusza, ale o to trzeba pytać w Wardomie
        • Gość: pawelk Re: akty notarialne - termin i koszty IP: *.era.pl 03.09.10, 13:55
          Mają swojego, zdaje się, że mamy nawet to zawarte w umowie przyrzeczenia sprzedaży.
          Rozmawiałem z Wardomem wczoraj odnośnie aktów notarialnych. Pierwsza sprawa, to oddanie
          oficjalne budynku do użytkowania, dopiero później umowy, tu niestety unikają deklaracji, kiedy
          może się to stać...
          P
          • maciek_milenijna Re: akty notarialne - termin i koszty 07.09.10, 15:54
            Dzięki za szczegółowe info, pozostaje nam jedynie czekać na ich decyzje.
            Ale w pierwsze kolejności przed oddaniem budynku do użytkowania dodałbym w ogóle uruchomienie wind!
            pozdrawiam.
            • Gość: pawelk Re: akty notarialne - termin i koszty IP: *.era.pl 08.09.10, 10:48
              Podpisuję się pod uruchomieniem wind obiema rękami, wyciągniętymi od noszenia płytek po schodach :-)
              • Gość: michał Re: akty notarialne - termin i koszty IP: 109.243.235.* 09.09.10, 17:00
                następna sprawa poza windami to kwestia ciepłej wody, przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby podłączyć ten węzeł do bloku. Nawet nie ma jak się umyć po pracy i trzeba wracać brudnym.
                Może trzeba by było odnośnie wind i ciepłej wody napisać jakąś petycję, może by wtedy była jakaś pozytywna reakcja.

Od znajomych którzy kupili mieszkanie również na Tarchominie wiem że podłączenie wody przed oddaniem do użytkowania nie stanowi żadnego prawnego problemu, oni też mieli podłączoną wodę i uruchomione windy dużo wcześniej przed uzyskaniem pozwolenia bloku do zamieszkania.
                pozdrawiam wszystkich
                • Gość: m&b Re: akty notarialne - termin i koszty IP: *.147.45.140.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.09.10, 20:52
                  Co do wind to rozmawiałem na początku tygodnia z p. Muchą. W chwili obecnej Wardom nie ma jeszcze podpisanej umowy na konserwację eksploatowanych dziwgów w związku z tym nie mogą ich uruchomić. Swoją drogą to dziwne - kupili windy bez "wsparcia" eksploatacji?

OT
                  Od poniedziałku miały zacząć się prace przy grodzeniu osiedla ale plany pokrzyżowała deszczowa pogoda, we wtorek za to były już tu i ówdzie poukładane betonowe prefabrykowane słupki :-)
                  • maciek_milenijna Re: akty notarialne - termin i koszty 21.09.10, 10:57
                    nasze postulaty zostały wysłuchane :)
                    Windy są już czynne, a ciepła woda płynie w pionach.
                    Ogrodzenie również nabiera kształtów, tylko czemu jest zielone? Nie zbyt szczęśliwe połączenie z elewacją budynku...No, ale cóż, ważne, że będzie to osiedle zamknięte.
                    Pytanie tylko czy strzeżone? To będzie zależało od decyzji wspólnoty. Kiedy takowa się zawiązuje? Nie jestem specem w tej dziedzinie, zatem pytanie do innych.
                    • Gość: jeden z wielu Re: akty notarialne - termin i koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.10, 13:25
                      kolor ogrodzenia to nie problem, jeszcze tylko żeby włączyli ogrzewanie, bo w lokalach jest bardzo zimno, ściany nie chcą schnąć, a przez brak ogrzewania wyziębiaja się mieszkania to może doczekamy się grzybków, w naszych mieszkaniach jeśli zacznie padać deszcz i nie będzie ciepła. Wogóle na osiedlach już grzeją.
                    • Gość: Petek Re: akty notarialne - termin i koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.10, 15:37
                      W umowie masz, że spółdzielnia zarządza osiedlem przez 3 lata, a potem zawiązuje się wspólnota.
                      • Gość: michał Telewizja i internet IP: 188.33.158.* 23.09.10, 11:15
                        Super że w końcu zostały uruchomione windy i ciepła woda:)

Wydaje mi się że najwyższy czas zainteresować się bardziej przyziemnymi sprawami, jak wybranie usługodawcy telewizji i internetu:).
                        Z tego co wiem to na Tarchominie króluje jakiś JMDI i jest marny.
                        Dzwoniłem dzisiaj do UPC (moim zdaniem najlepszego i najtańszego w tej dziedzinie) i powiedziano mi, że, żeby mogli podciągnąć swoją sieć spółdzielnia musi podpisać z nimi umowę.
                        Może by należało zebrać jakieś podpisy i złożyć prośbę o podpisanie z ww. usługodawcą?
                        Piszcie co o tym sądzicie.
                        Pozdrawiam wszystkich sąsiadów
                        • Gość: jeden z wielu Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 11:54
                          jestem za UPC
                          • Gość: Karolina Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 12:38
                            A może Vectra? Mieliśmy w poprzednim mieszkaniu również na Tarchominie i było bez zastrzeżeń.
                            • Gość: gość Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 13:08
                              jestem przeciwnikiem prywatnych operatorów, zwijają się nie wiadomo kiedy i co dalej, jak działa to działa a kiedy jakiś kłopot się robi to szukaj wiatru ..... w przysłowiowym polu, potem nowe koszty. Wypowiedziec powinni się wszyscy lokatorzy i wtedy można zadecydowac czy kilku operatorów czy jeden, badź dwóch, ale nie za duzo bo będzie zamieszanie.
                              • maciek_milenijna Re: Telewizja i internet 23.09.10, 15:53
                                Spokojnie z tą upadłością :)
                                Akurat UPC i Aster są największymi w kraju, ale oczywiście ich upadłość jest możliwa tak jak wszystkich dużych firm, obojętnie czy są prywatne, czy państwowe.
                                Póki co i Aster i UPC mają się dobrze, nawet ten drugi chciał kupić pierwszego.
                                Co do finalnego usługodawcy to wydaje mi się, że w każdym mieszkaniu (u nas tak) jest doprowadzony sygnał Aster (w naszej klatce schodowej jest ich skrzynka na każdym piętrze).
                                My podpinamy się do Aster.
                                Pozdrawiam wszystkich.
                                • martomn Re: Telewizja i internet 23.09.10, 16:59
                                  Bardziej ,niż TV ,powiem Wam szczerze interesuje Nas ,kiedy budynek uzyska pozwolenie na uzytkowanie ,wg umowy mają czas do końca roku ,ale może bedzię szybciej.......Pozdrawiam
                                • Gość: m&b Re: Telewizja i internet IP: *.146.134.49.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.09.10, 21:04
                                  Z tego co mówił przy odbiorze człowiek z Wardomu to spółdzielnia pozwala się wpinać do dowolnego dostawcy sygnału telewizyjnego więc nie powinno być problemu z żadnym z dostawców.
                                  • Gość: gość Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 08:34
                                    to nie ma najmniejszego problemu, każdy podłącza się tam gdzie mu pasuje
                                    • Gość: michał Re: Telewizja i internet IP: 109.243.10.* 27.09.10, 09:15
                                      Jeżeli faktycznie jest już podciągnięty kabel z Aster to nie będziemy mieć wielkiego wyboru, ponieważ żadnemu operatorowi nie będzie się opłacało inwestować nie małych pieniędzy w przewody po to żeby podłączyć jednego bądź kilku użytkowników.
                                      Żeby weszło UPC, czy jakikolwiek inny operator to trzeba by było deklaracji znacznej części lokatorów.
                                      • Gość: michał wentylacja grawitacyjna IP: 109.243.10.* 27.09.10, 09:21
                                        Jeżeli ktoś z forumowiczów mieszka na piątym piętrze to proszę o wypowiedzenie się na temat wentylacji grawitacyjnej w jego mieszkaniu.
                                        U mnie, według mnie wentylacja nie działa. Wygląda to tak że powietrze albo nie jest w ogóle zasysane albo czesto jest wydmuchiwane z kratek wentylacyjnych do środka mieszkania, dotyczy to wszystkich pomieszczeń.
                                        Wiem że taka sytuacja w dłuższej perspektywie grozi zagrzybieniem mieszkania, w tym tygodniu zgłoszę sprawę do inspektora, zobaczymy jaka odpowiedź wymyślą?:)
                                        • Gość: karolina Re: wentylacja grawitacyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 11:24
                                          Witam, u nas na drugim identyczna sytuacja :(
                                          • Gość: XXX Re: wentylacja grawitacyjna IP: 80.50.231.* 27.09.10, 12:32
                                            okna otwórzcie albo ustawcie chociaż na pozycje wentylacyjną i zacznie działać...
                                      • Gość: gość Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 13:13
                                        UPC ma najniższą cenę za podłaczenie a Aster dosyć wysoką
                                        • Gość: Petek Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.10, 17:10
                                          Jeśli podłączenie zależy od ilości chętnych proponuję, aby każdy zainteresowany wysłał maila z prośbą o instalację do wybranego operatora. Ja preferuję UPC lub Multimedia Polska. Wysłałem już do nich maile.
                                          Aster mi wyjątkowo nie leży. Moim zdaniem jest zbyt drogi.
                                          • Gość: michał Re: Telewizja i internet IP: 94.254.225.* 27.09.10, 19:29
                                            z tego co zrozumiałem, rozmawiając z przedstawicielem UPC to my nie możemy w pojedynkę nic zrobić. Dopóki nie ma wspólnoty umowy z operatorami podpisuje spółdzielnia. Żeby były jakieś efekty trzeba prośbę skierować właśnie tam.
                                            Moim zdaniem trzeba by było by zrobić rzetelny wywiad ile jest potencjalnych chętnych na UPC i wtedy zgłosić to do spółdzielni żeby UPC wiedziało czy jest sens ponoszenia wydadtków na nasz blok.
                                            pzdr
                                            • Gość: Petek Re: Telewizja i internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.10, 17:48
                                              Nie do końca nic nie mogą zrobić. O ile mi wiadomo, a otrzymałem takie pismo ze spółdzielni, Wardom podpisuje bez problemu umowy ze wszystkimi chętnymi. Tak więc, jeśli UPC będzie chciało świadczyć u nas usługi, wystarczy, że wystąpi z prośbą do Wardomu i taką zgodę dostanie. Proponuję więc molestować listownie usługodawców. Im ich będzie więcej tym większa konkurencja i lepsze ceny.
                                            • Gość: gość klucze od mieszkania IP: 46.113.40.* 27.10.10, 13:26
                                              witam sąsiadów,
                                              mam trochę głupie pytanie, ale dla mnie istotne.
                                              Powiedzcie ile dostawaliśmy kluczy w komplecie od drzwi wejściowych do mieszkania? Cztery czy pięć?
                                              Nie jestem pewien czy nie zgubiłem i nie będę musiał wymieniać zamka?
        • zawszemela1234 Re: akty notarialne - termin i koszty 05.11.10, 22:29
          Witam serdecznie wszystkich sąsiadów
          Myślę, że Wardom nie może nam wybierać notariusza, nadto stawki taksy notarialnej w rozporządzeniu w spr. taksy określone są jako maksymalne, mozliwe jest więc negocjowanie wysokości taksy notarialnej, ja znalazłam notariusza, który sporządzi akt notarialny zdecydowanie taniej. Pozdrawiam Monika
    • Gość: gość Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 13:39
      czy ktos się orientuje kiedy będzie ogrzewanie w nowym bloku na Milenijnej 51? czy trzeba zgłaszac to w spółdzielni zeby podłączyli grzanie, bo jest naprawde bardzo zimno. Nie jest to dobre dla tych nowych mieszkań. Bedzie wilgoć, jesli się nie wysuszy ścian.
      • Gość: gość Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.chello.pl 02.10.10, 21:12
        Witam
        Dziś już było ogrzewanie na pierwszej klatce. Najpierw muszą zamontować liczniki ciepła na klatkach schodowych do każdego lokalu.
        • Gość: efdom Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.jmdi.pl 03.10.10, 19:56
          witam, u nas w 2 klatce to ogrzewanie już jest dobrych kilka dni, może nawet tydzień, odkręciliśmy zawór na klatce i od razu kaloryfery zrobiły się ciepłe, a też nie mamy jeszcze zamontowanych liczników, spróbujcie może u Was też zadziała.
          • zo_h Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 05.10.10, 09:03
            U mnie też działają od zeszłego tygodnia. Ważne jest to aby odpowietrzyć grzejniki, bo dopiero wtedy zaczną w pełni sprawnie działać. Ja kilkukrotnie odpowietrzałem grzejniki. Niestety na początku działania układ się dosyć często zapowietrza, więc warto kilka razy przeprowadzić tę operację.
            • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 07.10.10, 18:08
              Witam'
              Macie może,już jakieś info na temat ,kiedy będziemy mogli się wprowadzać ,ja dostałam inforamację od p Muchy,że jeszcze nic nie wie ,a ostatni kwartał jakby nie by już trwa.Pzdr
              • Gość: pawelk Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.home.aster.pl 09.10.10, 14:03
                masz na myśli, kiedy budynek będzie oficjalnie oddany i podpiszemy umowy ? Bo z wprowadzaniem się to chyba nie ma większego problemu :-)
                • martomn Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 09.10.10, 17:34
                  Dokładnie to mam na myśli ,z moich obserwacji wynika ,iż nie którzy już tam mieszkają ,czyli sprawa wydaje być się oczywista -dobrze myślę?\
                  pozdr
                  • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 11.10.10, 12:42
                    Tak, sprawa jest oczywista. Kto chce "dzień i noc pilnować wykończenia mieszkania" może to już robić od kiedy tylko pozwalają na to warunki w mieszkaniu :)
                    Kaloryfery ciepłe, woda w kranach i zimna i ciepła także nic nie stoi na przeszkodzie:)
                    Ja za 3 tygodnie mam zamiar zacząć pilnować.

A tak z innej beczki:
                    Bardzo ładne krzaczki mamy posadzone, i od strony ulicy, i od strony dziedzińca, ale nie widzę, żeby pojawiały się jakieś od strony rozdzielni co było nam obiecywane w społdzielni - czy ktoś coś wie na ten temat?

pozdrawiam.
                    • Gość: gość Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 13:16
                      co z tym ogrzewaniem, bo nie wszędzie grzeją kaloryfery, po tym jak pozakładali liczniki
                      • Gość: Petek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 10:46
                        Może trzeba odpowietrzyć instalację?
                        • maciek_milenijna Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum 18.10.10, 15:00
                          W 4 klatce ciepło i na korytarzach i w mieszkaniach.

Co do krzaczków - wykopane doły czekają już na wsadzenie nowych roślin.
                          • Gość: sąsiad Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: 109.243.10.* 18.10.10, 22:04
                            Witam,
                            chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z sąsiadów ma wiedzę na temat jaka powinna być izolacja dźwiękochłonna ścian w blokach i jak to zmierzyć?

Pytam dlatego że poprzedniego wieczora byli za ścianą mojego mieszkania sąsiedzi i niestety słyszałem wyraźnie i zrozumiale niemal każde ich słowo, a jak zaczęli śpiewać to czułem się tak jak bym był w tym samym mieszkaniu:(.
                            Zastanawia mnie w związku z tym czy to jest normalne zjawisko czy jakiś błąd dewelopera??? Może za wąskie ściany, czy brak odpowiedniej izolacji???
                            Jestem naprawdę zaskoczony tą sytuacją.
      • Gość: Petek Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.10, 18:52
        Drodzy Sąsiedzi,
        Czy działa Wam telewizja w mieszkaniach? Docelowo wszyscy mają być podpięci pod Aster z pakietem Antena za 10,70 zł. Chyba, że ktoś wybierze innego operatora. O ile mi wiadomo, nie będzie własnej instalacji z anteną zbiorczą, co pozwoliłoby zaoszczędzić tę kwotę.
        W tej chwili chyba jeszcze sieć TV nie działa w naszym budynku (a przynajmniej w moim mieszkaniu).
    • maciek_milenijna potrzebna ekipa od zaraz 19.10.10, 11:31
      Czy ktoś z sąsiadów mógłby polecić mi zaufaną i chętnie niedrogą ekipę do wykonania sufitów podwieszanych, położenia desek podłogowych (gotowych) oraz glazury i gresów w łazience.
      Bardzo proszę o kontakt na maila maciej.jaworski@autograf.pl
      • Gość: gość klucze od mieszkania IP: 46.113.40.* 27.10.10, 13:44
        witam sąsiadów,
        mam trochę głupie pytanie, ale dla mnie istotne.
        Powiedzcie ile dostawaliśmy kluczy w komplecie od drzwi wejściowych do mieszkania? Cztery czy pięć?
        Nie jestem pewien czy nie zgubiłem i nie będę musiał wymieniać zamka?
        • martomn Re: klucze od mieszkania 27.10.10, 14:10
          Kluczy w komplecie było cztery.A proszę mi powiedzieć ,czy szanowny sąsiad juz mieszka,bo my musimy sie wprowadzić w listopadzie i mamy troche obaw,ale chyba niesłusznie?
          pozdr
          • Gość: gość Re: klucze od mieszkania IP: 94.254.162.* 28.10.10, 00:13
            Dzięki za info o kluczach:)
            Tak już się wprowadziłem i wykończam mieszkanie. Z tego co zauważyłem to już jest kilka rodzin które się już zasiedliły. Moim zdaniem nie powinniście się obawiać, przecież w listopadzie ma być już wydane pozwolenie na użytkowanie.
            pozdr
      • zawszemela1234 Re: potrzebna ekipa od zaraz 05.11.10, 22:57
        witam

ja również poszukuję solidnej ekipy do wykończenie miesz.
        • Gość: sąsiad Re: potrzebna ekipa od zaraz IP: 46.113.111.* 08.11.10, 18:50
          zadzwońcie pod ten numer 798553248
    • Gość: Sąsiad Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 11:56
      Czy ktoś z was ma informację od Wardomu może nawet od Pana inspektora Muchy, kiedy budynek będzie miał pozwolenie na użytkowanie i kiedy odbierzemy miejsca parkingowe, schowki itp.
      • Gość: Petek Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.10, 13:06
        Ja dostałem informację, że w drugiej połowie grudnia. Podpisane przez kogoś z Wardomu, już nie pamiętam kogo. Wcześniej nie ma co liczyć na korzystanie z garaży i komórek, niestety.
    • Gość: gość Re: dotyczy oświetlenia na Milenijnej 51 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.10, 13:24
      Czy państwo wiedza jak wygląda sprawa oświetlenia wokół budynku na Milenijnej, jest po prostu ciemno, oświetlona jest ulica dojazdowa do parkingu, parking a dojście do bloku od strony krzaczorów, nie ma oświetlenia, chyba przydałaby się jakaś lampa, chodzi o bezpieczeństwo, czy to oszczędność, czy bezmyślność ze strony tych co robili oświetlenie, teraz kiedy robi się szybko ciemno nie jest przyjemnie i jest niebezpiecznie, może warto by zainteresować niektóre komórki w Wardomie, żeby zrobili nam oświetlenie naokoło naszego bloku tym bardziej, a że mamy rozdzielnię pod oknami to by wypadało zeby wszystko było jasne.
      • Gość: sąsiad Re: dotyczy oświetlenia na Milenijnej 51 IP: 46.113.111.* 08.11.10, 18:57
        Witam,
        jeżeli ktoś jeszcze szuka ekipy do wykończenia mieszkania to podaję numer 798553248
      • maciek_milenijna Re: dotyczy oświetlenia na Milenijnej 51 15.11.10, 11:20
        Zdecydowanie dokładam swój głos do postu odnośnie oświetlenia.
        Ja na szczęście mieszkam od strony ulicy dojazdowej do parkingu, ale na całej milenijnej nie jest zbyt jasno. Począwszy od urzędu.
        pozdrawiam.
    • maciek_milenijna Rozdzielnia prądu - temat wraca.. 17.11.10, 09:08
      Sąsiedzi!
      W ostatnich dniach (przebywając w mieszkaniu w dzień i w nocy) zaobserwowałem, że rozdzielnia pracuje zdecydowanie głośniej niż to miało miejsce wcześniej. Słychać buczenie nawet przy zamknietych oknach i drzwiach balkonowych. Nie wiem czy to kwestia wilgoci, czy zwiększonego poboru prądu, ale to niepokoi.
      Czy ktoś ma podobne spostrzeżenia? Powiem szczerze, że coraz bardziej mam ochotę poprosić Wardom o ekspertyzy jakie mam nadzieję wykonywali.

pozdrawiam.
      • Gość: Petek Re: Rozdzielnia prądu - temat wraca.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 15:52
        Specjalistą w tym zakresie nie jestem, ale z fizyki pamiętam, że moc promieniowania maleje wraz z sześcianem odległości. Tak więc, nawet gdy mieszkasz w części bloku "graniczącej" z rozdzielnią nie ma tam zagrażającego zdrowiu promieniowania. Więcej się napromieniujesz, gdy będziesz używał kuchanki mikrofalowej/płyty indukcyjnej/telefonu komórkowego. Sterfa bezpieczeństwa POD liniami wysokiego napięcia to 11 m, a tu nie mieszkasz pod tylko obok lub nad. Spokojna głowa sąsiedzie!
        • maciek_milenijna Re: Rozdzielnia prądu - temat wraca.. 21.11.10, 19:49
          Dzięki za odpowiedź, zapewne jest tak jak mówisz. Ale cały czas drażni mnie kwestia zwiększonego buczenia, ale możę przywyknę. Pozdrawiam.
    • Gość: Sąsiad Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 17:13
      Z WARDOMU dostałem informacje, że 15 11 2010 r. złożyli wniosek do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego o pozwolenie na użytkowanie. Teraz czekają na wyznaczenie terminu kontroli odbioru budynku. Wszystko idzie w dobrym kierunku, więc może niedługo będziemy mogli legalnie mieszkać w naszych mieszkaniach.
      • Gość: Petek Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: 178.73.49.* 18.11.10, 20:56
        Ja również dostałem takie pismo. Jednak u mnie podają, że planowany termin oddania budynku do użytkowania to styczeń 2011. Tak więc jeszcze trochę "pourzędujemy" na budowie.
        • Gość: Sąsiad Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.10, 20:47
          Mam pytanie, co do tej daty styczeń 2011. Czy otrzymał ją Pan z oficjalnego pisma? Pytam, bo chciałbym przypomnieć, że zgodnie z §1 punkt 3 planowany termin wydania przedmiotu umowy kupującemu to 12 2010r. Tego terminu nie mogą przekroczyć, bo jak można przeczytać w dalszej części umowy będą płacić karę. Poza tym zawsze na każdego maila, jaki wysyłałem do Wardomu, traktującego o przekazania nam mieszkań i pozwolenia, otrzymywałem odpowiedź, że według umowy będzie to na pewno do 12 2010.
          • Gość: Petek Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.10, 09:42
            Taką odpowiedź dostałem mailem z Wardomu, więc można ją traktować jako oficjalne pismo. Niemniej jest to wciąż "prawdopobobny" termin. Nie piszą, że na pewno.
            • Gość: gość Re: Psy IP: *.home.aster.pl 28.11.10, 19:41
              Zwracam się z prośbą aby nie pozwalać psom SIKAĆ na ELEWACJĘ BUDYNKU !!!
              • Gość: gość II Re: Psy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 11:25
                Wychodzi na to że jeszcze blok nie jest odebrany a już będzie i zasikany przez "pupilków", a za chwilę będziemy wpadac w psie kupki, bo jak śnieg przykryje to nie będzie widac w co sie wchodzi, szkoda tylko ze brak jest dobrego oświetlenia, bo troche więcej by było widać. Za pieski powinno się płacić normalną opłatę jak za lokatora wtedy były by pieniążki na sprzątanie po tych pupilkach skoro właściciele nie poczuwaja się do tego żeby sprzątać po psach. Dobrze ze niektórzy widzą ten psi problem, oby takich więcej, to może będzie czyściej.
                • Gość: gość internet IP: 46.112.247.* 08.12.10, 13:34
                  Witam,
                  czy zakładał ktoś internet u kogoś innego niż Aster? Jak tak to podzielcie się opiniami.
                  m.p.
                  • Gość: gość II Re: internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.10, 10:23
                    Nie wiem czy przyszli uzytkownicy internetu już wiedza, że UPC wchłonęło już Aster, był oficjalny komunikat w prasie i internecie na ten temat. Wybór nalezy do przyszłych uzytkowników kogo wybrać.
                    • Gość: Tomecki Re: internet IP: 46.113.199.* 12.12.10, 22:29
                      Ale disija buczała rozdzielnia. Nawet na skrzyżowaniu było słychać.
    • maciek_milenijna Rozliczenie kosztów budowy i przygotowanie aktów 14.12.10, 13:01
      Witam Sąsiadów!
      Dzisiaj otrzymaliśmy od Spółdzielni rozliczenie ostateczne kosztów budowy lokalu oraz miejsca postojowego jak i dokument do uzupełnienia danych na potrzeby sporządzenia aktu notarialnego.
      Widać - coś w temacie się dzieje i chcą się wywiązać z terminu budowy czyli zdążyć przed magiczną datą 31.12.2010 r :)
      Pozdrawiam
      • maciek_milenijna 20.12 - termin oddania do użytku 14.12.10, 15:05
        Po dzisiejszej rozmowie z Wardomem okazuje się, że 20.12 nastąpi zasiedlenie budynku i oddanie do użytkowania miejsc postojowych w garażu podziemnym. Opłaty eksploatacyjne będą naliczane od 1.1.2011.

Natomiast akty notarialne podpisywane będą w okolicach marca przyszłego roku.
        Pozdrawiam!
        • Gość: Anna_milenijna Re: 20.12 - termin oddania do użytku IP: 62.29.251.* 17.12.10, 12:24
          A czy wiadomo juz jaka bedzie wysokosc czynszu?
          • Gość: Tomek Re: 20.12 - termin oddania do użytku IP: 46.113.248.* 23.12.10, 13:17
            Witam, czy ktoś już wie jaki jest czynsz za 1m2?
          • very_famous Re: 20.12 - termin oddania do użytku 01.01.11, 13:37
            Mi naliczyli 430 zł za 54 m kw. + miejsce postojowe na parkingu naziemnym.

Pracownik Wardomu z Myśliborskiej mówił jednak, że dopóki nie przełożą miejsc parkingowych naziemnych nie będę pobierać opłat za parking. Niestety panie z Wardomu na Kochanowskiego na ten temat nic wiedziały.
            • Gość: Tomek Re: 20.12 - termin oddania do użytku IP: 193.105.75.* 03.01.11, 09:59
              Właśnie niestety Wardo drożeje. Ciekawe dlaczego?
              Moi znajomi z Myśliborskiej za 52 m2 płacą między 300 a 350. W sumie 100 PLN mniej. Dokładnie nie pamiętam. Ciekawe czym są spowodowane takie wysokości opłat. No tak tam nie ma windy to trochę odchodzi....
              • very_famous Re: 20.12 - termin oddania do użytku 03.01.11, 10:31
                Mnie też zastanawia ta różnica zwłaszcza, że wcześniej porównywałam czynsze w różnych blokach Wardomu. Prawie wszędzie kwoty te były na takim poziomie, na jakim piszesz. U nas winda, o ile dobrze pamiętam, została wyceniona na 12 zł na osobę, więc ta spora różnica w czynszach nie może wynikać tylko z faktu, że my mamy windę.
                • Gość: Tomek Re: 20.12 - termin oddania do użytku IP: 193.105.75.* 04.01.11, 14:20
                  Widać koszty nowych umów na serwis i obsługę bloków są coraz wyższe. Nie podejrzewałbym Wardom o finansowanie skrośne. Czyli w przyszłości inne lokale też to czeka.....
                  No i jeszcze jedna kwestia o której nie pomyślałem w osiedlu przy myśliborskiej w budynkach są powierzchnie usługowe myślę, ze to może miec wpływ na koszty utrzymania i to sporo...
            • Gość: Tomek Re: 20.12 - termin oddania do użytku IP: 193.105.75.* 03.01.11, 10:01
              Witam,
              wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
              • Gość: Tomek Rachunki za ciepło IP: *.play-internet.pl 03.05.11, 17:47
                Rachunki za cieplo sa u sasiadow wysokie.Ja miałem dopłate 100PLN. Czy to dużo?
    • Gość: zenon Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.acn.waw.pl 11.08.11, 15:04
      jak z akustyką tych mieszkań? Słychać jak się sąsiad kąpie?
      • Gość: Kupię mieszkanie Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 13:37
        Witam serdecznie, kupię mieszkanie na tym osiedlu. Jestem zainteresowany mieszkaniem minimum 60 m2. Kupię tylko bezpośrednio.
        Proszę o kontakt, Tel.790510320 .

Wszystkim pośrednikom dziękuję, ale jestem zainteresowany kupieniem bezpośrednio.
    • Gość: Gościu Re: Milenijna Wardom Tarchomin - forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 12:13
      Kupię bezpośrednio 4 pokoje w tym budynku - Tel: 609793424
      E-mail: kupie4-pokoje@gazeta.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka