Gość: kika IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.04, 12:40 Czy jest ktoś, kto kupił lub zastanawia sie nad kupnem mieszkania na Jastrzebowskiego? Ja za tydzień podpisuję umowę i z checią usłyszałabym parę rad. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.03.04, 17:42 Co za zbieg okoliczności ja też pisałam pod tym nickiem w tej sprawie. Podpisałam umowę w lutym, możliwość negocjacji niewielka. Opinia o firmie dobra, lokalizacja też mi pasuje, więc czekam z niecierpliwością na postępy prac. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.03.04, 20:13 Co udało Ci się wynegocjować (mnie nic, ale mogę jeszcze próbować) i gdzie będziesz mieszkać moja sąsiadko? Ja chcę kupic mieszkanie na pierwszym pietrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.03.04, 20:22 Kupuję mieszkanie na 6 piętrze, w części od Strony Rosoła. A Ty w której części budynku?. Negocjacje pozwoliły jedynie na ustalenie nieco innego systemu płatności (chodzi o wysokośc i terminy rat). Poza tym reszta umowy bez zmian. Mieszkańcy Nugat też potwierdzają, że własciwie to jedyne zmiany umowy jakie udało im się uzyskać. Nie wiem o jakie zmiany Ci chodzi, ale może być trudno.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 14:11 ponawiam prosbe - czy ktos moze wie jak to jest z tym uzytkowaniem wieczystym, o ktorym jest mowa w umowie z simur - czy za pare lat nie trzeba bedzie czasem doplacac niewiadomo ile do pelnej wlasnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravic Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 16:13 czesc. Szukam od niedawna mieszkania. Chce kupic ok.80 metrowe. Czy mozecie mi napisac, kto jest inwestorem na tej budowie? i ew. kontakt do niego? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO DO RAVICA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.07.04, 16:50 www.simur.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.03.04, 11:19 Witam potencjalnych sąsiadów, jeszcze się nie zdecydowałem. Może ktoś mnie zachęci? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 09.03.04, 10:51 Ja też już zarezerwowałem mieszkanie - na 6. piętrze od Rosoła. Teraz muszę się uporać z kredytem, i negocjacją/podpisaniem umowy. Mam pytanie - jak długo można czekać na podpisanie umowy i czy faktycznie trzeba wpłacić ok. 20% kwoty w ciągu SIEDMIU dni od podpisania umowy? Tylko jeden bank w Polsce jest w stanie w ciągu tygodnia dać kredyt, więc jest to raczej dziwny zapis. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.03.04, 18:10 Właśnie z uwagi na konieczność uzyskania kredytu zmieniliśmy zapisy dot. rat.W ciągu tygodnia zapłaciliśmy 5% wartości nieruchomości. Natomiast pozostałą część pierwszej raty w ciągu 2 miesięcy. Mam nadzieję, że w tym terminie uda się spokojnie załatwić kredyt. Życzę powodzenia w negocjacjach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.03.04, 09:16 Przepraszam, że się wtrącę (jestem z Nugat 2) ale wydaje mi się, że sim jest bardzo eleastyczne jesli chodzi o harmonogram rat. Ja też zapląciłam 5% na początku a dopiero jakieś 3 miesiące później 10%. Tak przynajmnie było na Nugatach. Nie wiem czy coś się zmieniło ale wydaje się, że są napradę elestyczni. Życzę pogody bo o terminy to chyba nie musimy się martwić (Nugat 1 prawie 5 miesięcy przed terminem - wydawanie mieszkań). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 16:48 Dzięki za optymistyczne informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 10.03.04, 21:51 Dzięki za wtrącenie się ;) A tak z innej beczki - nie orientujesz się jakie czynsze płaci się na Nugacie (w SIMURze w ogólności)? Przynajmniej do ukonstytuowania się wspólnoty mieszkańców? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.05.04, 17:27 Witam wszystkich przyszłych mieszkańców. Czy wiecie coś na temat placu zabaw na terenie i czy ta sprawa was interesuje?. Mam nadzieję, że w bloku będzie trochę dzieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.05.04, 12:37 Z tego co wiem będzie jakiś szczątkowy plac zabaw. Przyda się w szczególności dla mojego młodszego dziecka. Poza tym w okolicy jest plac, ale trzeba się kawałek przejśc. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 10.03.04, 21:48 Dzięki za informacje. My dzisiaj byliśmy w SIMUR i w ciągu tygodnia od podpisania umowy mamy zapłacić za grunt (ok. 8%), a pierwszą "dużą" ratę po kolejnych 3. miesiącach. W zasadzie dogadaliśmy się tak, żeby nie było kłopotów z kredytem, więc jesteśmy zadowoleni :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 10.03.04, 22:31 Podpisałam wczoraj umowę. niestety nie udało mi sie zmienic wysokości rat, ale może za mało nalegałam. Mieszkanko mam od podwórka na pierwszym pietrze. Czy ktoś kupił mieszkanie gdzieś obok mnie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 11.03.04, 21:13 A my na 6. piętrze - okna na Rosoła i na podwórze. Kto da więcej ;-) Pozdrawiamy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.03.04, 19:16 Cieszę się , że wreszcie coś się ruszyło na forum. Mam nadzieję, że wkrótce będzie nas więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.03.04, 08:40 Na Nugatach jeszcze nie płacimy. Ale z tego co wiem i mówino mi w sim to czynsz powinien oscylowac wokół 6-7zl/m2. Nie wiem czy to dużo czy mało. Życie pokaże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosa Re: Jastrzębowskiego IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 12.03.04, 14:26 witam, miło się czyta forum, które jest optymistyczne i nikt (jak na razie) nie narzeka.Jestem kolejną potencjalnę właścielką mieszkania na Jastrzębowskiego. Przede mną pierwsza wpłata - podpisałam już umowę. Mieszkanie mam dwupokojwe - fajne, zastanawiam się tylko nad szansą zmodyfikowania aneksu kuchennego, żeby nie zajmował mi pół pokoju - ale to szczegóły. Pozdrawiam - Rosa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 18:45 Witamy nową Sąsiadkę. Jeśli można wiedzieć, na którym piętrze będziesz mieszkać?. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 18:48 A może wiesz Danske,co zawiera ten czynsz? Czy również wodę i ogrzewanie?. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.03.04, 18:52 Wydaje mie się, że tak ale nie chcę strzelać.W sim powinni ci odpowiedzić na to pytanie chocby i telefonicznie. Pozdr. Danske. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.03.04, 19:28 Dzięki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 12.03.04, 21:09 Byłam dzisiaj na Jastrzębowskiego. Serce rośnie patrząc jak się chłopcy uwijają. Uwierzycie - stałam kilkanaście minut patrząc na kupę ziemi i koparki. :) Zapłaciłam pierwsza ratę, nastepna w sierpniu. Mam nadzieję, że do tego czasu będzie mozna podziwiac fundamenty. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.03.04, 16:48 Czy zauważyliście jak dużo mieszkań z Jastrzębowskiego zniknęło dzisiaj ze strony Simuru?. To chyba wynik ostatnich targów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agee Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 17.03.04, 03:40 dziendobry, znikniecie z www jednego z mieszkan na 7 pietrze to moja sprawka:) Za 2 dni czekaja mnie negocjacje w spr I raty,od tego uzależniam decyzje, bo lokalizacja super i rozklad mieszkania dokladnie jak sobie wymarzylam. Bede wdzieczna za podpowiedzi tych, ktorym udalo sie wynegocjować 5% po podpisaniu umowy i reszte po otrzymaniu kredytu. Czy simur poleca zaciaganie kredytu w jakims konkretnym banku? pozdrawia potencjalna sąsiadka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.03.04, 17:22 Witam potencjalną sąsiadkę. Ja byłam jedną z osób, której udało się wynegocjować zapłatę 5 % w pierwszej racie. Właściwie Pani z Działu Sprzedaży zgodziła się od razu pod warunkiem, ze do końca kwietnia zostanie zapłacona całość za grunt. Myślę, że nie powinnaś mieć problemów. Jeśli chodzi o banki to polecają BPH,jeszcze jakiś ,ale nie pamiętam. Ja będę mieszkać na 6 piętrze w częściod strony Rosoła. Pozdrawiam i życzę powodzenia w negocjacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 17.03.04, 19:33 No to witam potencjalną sąsiadkę z góry (ja mam zarezerwowane na 6. piętrze). Przy negocjacjach warto trochę pomarudzić i bez większych problemów pewnie się uda te 5% wynegocjować. Tak czy siak jednak sugerowałbym za grunt zapłacić do 30. kwietnia, bo po tej dacie będzie grunt opodatkowany VATem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.03.04, 12:03 Czy ktoś coś wie na temat terminowości przy oddawaniu mieszkań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.03.04, 13:23 Jestem z Nugat 2 i jak do tej pory sim był bardzo punktualny a nawet bardziej. Tzn., na Nugat 1 zaczęli "wydawać" mieszkania jakieś 5 miesięcy przed terminem ostatecznego przekazania (chyba koniec marca). Liczę, że będę mogła rozpocząć roboty wykończeniowe gdzieś w listopadzie/grudniu (termin koniec kwietnia 2005). Zajrzyjcie do "Zielony Nugat...." i tam można się wszytkiego dowiedzieć na temat sim od strony klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tojo Re: Jastrzębowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 09:26 A moze jakiś namiar na developera? Z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 17:19 www.simur.com.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.03.04, 17:38 Hm, jeżeli tak jest faktycznie to chyba się zdecyduję. Pozdrawiam Danske i wszystkich przyszłych sąsaiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 24.03.04, 15:42 Ja jeszcze jestem pełna optymizmu i czekam na swoje mieszknie w Nugat2. Ale może warto zapytać mieszkańców Nugat1, część już mieszka reszta "robi" mieszkania", oni na pewno mają wiedzę praktyczno-rzeczywistą. Zapraszam na "Zielony Nugat: inwestor SIM..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 13:31 Do Danske. Miło, że czasem tu zaglądasz, bo jak na razie forum te jest mało aktywne, pomimo, ze jakieś 60 % już sprzedane. Czy możesz mi powiedzieć czy dokonywałaś jakiś przeróbek w mieszkaniu i czy wiązały się z tym jakieś koszty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.04, 14:23 Tak, dokonywałam. Nie wiem ile to bedzie kosztowało (a duzo pozmieniałam) bo rozliczenie nastąpi przy lub po odbiorze lokalu. Natomiast mam doświaczenie z Nugat 1 bo tam pierwotnie kupiłam mieszkanie ale z niego zrezygnowała na rzecz Nugat 2, bardziej mi pasowało piętro i wielość mieszkania. Otóż, przenosząc pieniądze na Nugat2 ustaliłam z sim, że zostawiam 2000 zł na zmiany(zmieniałam: wielkość WC dokładając prysznic, + ścianki działowe + przedłużałam ścianę w kuchni + powiększałam łazienkę + dodałam dużo okablowania elektryki w poszczególnych pokojach, itp). Po rozliczeniu Nugat1, sim oddało mi 1200 zł. Czyli w/w zmiany kosztowały mnie 800 zł. Nie wiem czy to dużo czy mało ale ja byłam zadowolona. Jeśli już wiesz co chcesz zmienić zadzwoń do pani Basi Zaroń (lub sie z nią umó) a ona na pewno powie ci co ile bedzie kosztowało. Pozdrawiam. Danske. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.03.04, 15:27 Do Danske Bardzo dziękuję za szybką i konkretną informację. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.04, 20:01 Witam wszystkich na tym forum. Czy ktoś miał z was problem z kredytem. Bank utrudnia nam wzięcie kredytu, mówiąc, że kredyt powinien być wypłacony dopiero jako ostatnia rata. A nam jest potrzebny już. POza tym zmienia zdanie co do formy zabezpieczenia, najpierw chcieli 2 żyrantów, teraz już 5. Czy ktoś miał podobne problemy? Proszę o wszelkie uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 06.04.04, 18:29 Praktycznie każdy bank wypłaca kredyt hipoteczny na budowę mieszkania w transzach, więc co najmniej dziwne jest to co napisałaś o tej "ostatniej racie". Poza tym żyranci? I to pięciu?????? Może napiszesz co to za bank. Jeśli to o czym piszesz to prawda - radzę zmienić bank... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.04, 19:20 To BPH i nie mogę go zmienić bo korzystałam z kasy mieszkaniowej w tym banku. W związku z tym muszę wziąć kredyt w konkretnym oddziale i jestem zdana na konkretną panią, która się tym zajmuje. Ona jest zdaniw, że krdytwypłacić można tylko na pokrycie ostaniej raty (max 2 transze), a 5 żyrantów stanowi jego własciwe zabezpieczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 07.04.04, 10:36 Też rozważałem kredyt w BPH, ale nigdy nikt nie mówił o żadnych żyrantach, a dodatkowo w BPH przecież jest nawet osobny "typ" kredytu - kredyt budowlano-hipoteczny, gdzie naturalne jest wypłacanie kredytu w transzach. Porozmawiaj może z kimś innym w BPH (inny oddział) i wybadaj, czy te warunki, które Ci proponuje ta pani nie są przypadkiem jej widzimisie, a nie warunkami banku. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.04.04, 17:07 Właśnie byłam na rozmowie u Dyrektora Banku, za dwa dni, ma nam wyjaśnić jakie są warunki wzięcia tego kredytu. zobaczymy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 19:06 Czy ktoś ostanio był w okolicach placu budowy. Ciekawe co tam się dzieje? Ja nadal borykam się z kredytem. Mam nadzieję, że wam pójdzie lepiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Jastrzębowskiego IP: *.man.polbox.pl 20.04.04, 19:09 czyżby chodziło o oddział BPH przy Królewskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.04.04, 20:02 Dokładnie tak. Czyżbyś miała podobne problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANETA_M Re: Jastrzębowskiego IP: *.bphpbk.pl 23.04.04, 12:28 Witam przyszlych sasiadow !!! Wczoraj podpisalam umowe a przy okazji popatrzylam sobie jak pieknie panowie pracuja na budowie... Nie znam sie na budowlance, ale takie patrzenie sie na pracujacych dodaje mi otuchy, ze wszystko bedzie dobrze... A co do kredytu rozmawialam wczoraj w BPH na Towarowej. O koniecznosci poreczen i pani powiedziala mi ze nic takiego nie przewiduja. Wystarczy hipoteka, ubezpieczenie kredytu i weksel. Co do transz, to moga wyplacic dowolna liczbe, ale musze miec udokumentowany wklad wlasny. Wiec pomysl, ze Bank wyplaci mi kredyt, a ja ze swoich srodkow wplace ostatnia transze raczej odpada. Wiec KIKO1 mysle, ze Twoje problemy z kredytem niestety sa spowodowane Kasa Mieszkaniowa, ktora udziela kredytu kontraktowego a nie zwyklego budowlano- hipotecznego (czy cos takiego). Czym to sie rozni juz pani nie umiala mi powiedziec, bo ten oddzial nie obsluguje Kas Mieszkaniowych. Ja przynajmniej z rozmowy z BPH wyszlam zadowolona, pani byla bardzo pomocna i mila, ale przeprawa z Krolewska tez mnie czeka, bo tam maja jakies centrum, ktore analizuje wnioski kredytowe, wiec za pewne za jakis czas zmienia sie moje odczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Jastrzębowskiego IP: *.man.polbox.pl 23.04.04, 14:15 Ja w ogóle mam wrażenie, że pani doradca? klienta w BPH przy Królewskiej ma w umowie o prace zapisany zakaz uśmiechu i udzielanie lakonicznych odpowiedzi na pytania klientów. Przymierzalam sie do kredytu z KM na mieszkanie i chcialam go zabezpieczyc hipoteka na innej nieruchomości. Wiązałoby się to z wyceną domu, co kosztuje ok 800-1000 zł. Nie ma jednak żadnej pewnosci, że bank zadowoli się takim zabezpieczeniem, może się okazac, że zazyczy sobie jeszcze żyrantów, a ja nie chce nikogo wikłac w moje kredyty. Zrezygnowałam, zwłaszcza, że przy obecnym niskim oprocentowaniu franka, koszty kredytu z kasy są porównywalne ze zwykłym hipotecznym. Poszłam do PKO BP, gdzie zostałam obsłużona w taki sposób, na jaki zasługuje klient dający zarobić bankowi. Wszystkie moje najdziwniejsze nawet pytania i wątpliwości zostały wyjaśnione, a nie ironicznie skwitowane, tak jak to było w BPH-u. Ja jestem klientką BPH od ok 10 lat i szkoda mi czasu na opisywanie wszystkich ich wpadek, a było ich sporo. Przenioslam swoje pieniądze do mbanku i koncze z BPHem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.04.04, 11:21 Coś musi byc na rzeczy bo my nie mieliśmy takich problemów a braliśmy sporo. Jedyne co mogę zarzucić to opieszałość w podejmowaniu decyzji (przeszło 1 miesiąc). Harmonogram wpłat ustaliliśmy my, klienci, warunek był jeden: chcieli uczestniczyć w wpłacie ostatniej transzy (i jest 40% ich a 60% nasze w tej ostaniej) a to żeby mieli jasność, że wpłaciliśmy wszystko. Dodam, że pierwsza ich transza to ok. 50% całego kredytu. Później, jeszcze, zmienialiśmy decyzję co do mieszkania (zmiana budynku i inwstycja 1 rok później), trochę się grzebali z decyzją ale jak powiedzieliśmy, że idziemy do innego banku, to decyzja była błyskawiczna. Dodam, że to BZ WBK, a słyszałam, że nie jest to najlepszy z banków. KIKA spróbuj Expandera, ponoć pośredniczą we wszystkich kredytach i mogą coś doradzić. Podr. Danske. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.04.04, 16:07 Bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Nadal niestety nie otrzymaliśmy kredytu, a jutro już 26 kwiecień, termin wpłaty mija 30 kwietnia. Nie chcemy jednak tak łatwo zrezygnować, ponieważ jednka ten kredyt z kasy mieszkaniowej jest dużo tańszy (może w porównaniu z kredytem we frankach - nie, ale brak ryzyka kursowego). Najgorsze jest to, że brak jest możliwości nawet telefonicznej rozmowy z osobami, krtóre podejmują decyzję w tej sprawie. DEcyzja ma zapaśc w centrli banku w krakowie, natomiast my kontaktujemy się przez dyr. oddiału warszawskiego, która to pani, mówi, że róznie bywa i należy czekać na wyrok, dokładnie tak to sformułowała. Zastanawiam się, czy im płacą za to by nas zniechęcić? W tej chwili jesteśmy już mocno zirytowani, ale jeszcze się nie poddaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.04.04, 23:32 KIKA1 pamiętaj, żeby wystąpić do sim o przedłużenie 1 miesiąc wpłaty, a w tym czsie może dostaniecie kredyt. Ważne, żeby sim o to poprosić na piśmie (może byc fax) to nie będziecie płacić odsetek. Sim, z reguły, sie na to zgadza. My mieliśmy podobną sytuację. Danske Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.04.04, 17:24 Dzięki Danske, właśnie dzisiaj podpisałam taki aneks w spółdzielni. Szczęśliwie nie było z tym kłopotu, tak więc mamy czas do końca maja. Cały czas mam nadzieję, że w końcu się uda. A na budowie rzeczywiście ostro pracują. Pozdrawiam wszystkich na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
kkikka Re: Jastrzębowskiego 28.04.04, 17:52 Mam pytanie do Marty. Czy w momencie kiedy zrezygnowałaś z kredytu kontraktowego, bank zwrócił Ci kwotę, którą musiałaś zapłacić w momencie zakończenia umowy o oszczędzanie, deklarując, że weżmiesz taki kredyt. W moim wypadku to było 3,5 tys. zł Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 26.04.04, 13:42 Na razie jest wieeeeelka dziura w ziemi, ale już zabezpieczona tak, że chyba będą niedługo fundamenty wylewać. Postawione są dwa "żurawie" no i coś tam grzebią. Ogólnie sprawia wrażenie, że coś się tam dzieje. Powodzenia z kredytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.04, 13:21 Jeżeli planują oddać nam klucze w sierpniu przyszłego roku, to kidey zapłacimy pierwszy czynsz? Czy ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 24.05.04, 14:35 A kto mówił o oddaniu kluczy w sierpniu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Postępy na budowie 30.04.04, 16:42 Dzisiaj byliśmy z narzeczoną w spółdzielni i przy okazji obejrzeliśmy sobie jak postępują prace. Wygląda to całkiem, całkiem - wszystkie fundamenty już są dawno wylane. Stoją już nawet niektóre piwnice (ekhm... przepraszam - "komórki lokatorskie" ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Postępy na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.05.04, 10:27 Wszystko wyglada dobrze, chociaż długo jeszcze przyjdzie nam czekać na efekty. Przypuszczam, że może być tam problem z parkowaniem (nas niestety nie stać już było na garaż), a z informacji uzyskanej od Simur-u sprzedali dopiero 20 garaży, a mnieszkań 3 razy więcej). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Postępy na budowie 01.05.04, 21:30 Moim zdaniem garaże (a raczej miejsca postojowe!) są stanowczo zbyt drogie. Szczególnie, że banki rzadko kiedy godzą się na kredytowanie jednocześnie garażu jeśli nie jest on na jednej księdze wieczystej (a tak będzie w SIMUR). Nam akurat chyba uda się wziąć kredyt również na garaż (Multibank), ale z innymi bankami może być ciężko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Postępy na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.05.04, 19:22 CZY NIE BOICIE SIĘ HAŁASU Z ROSOŁA? Byłam tam dzisiaj i jednak tam jest strasznie głośno. Teraz mieszkam przy KEn, ale KEN to nic w porównaniu z Rosoła.Zaczynam wątpić czy da się skorzyatać z balkonu mimo, że wychodzi na przeciwną stronę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Postępy na budowie 05.05.04, 09:41 No cóż... Pewnie, że się boimy, ale niestety takie są uroki mieszkania w mieście ;-) A poza tym dobrze, że loggie od strony Rosoła są oszklone - to powinno całkiem nieźle odizolować akustycznie. Dobrze jest też mieć mieszkanie dosyć wysoko - tam trochę mniej hałas uliczny daje się we znaki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Postępy na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.04, 19:17 No coż zdecydowaliśmy się, więc przyjdzie nam się przyzwyczaić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Postępy na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.05.04, 18:13 Podciągam wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Postępy na budowie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.05.04, 18:33 Do końca sierpnia przyszłego roku SIMUR ma umowę z wykonawcą na wybudowanie mieszkań, więć o ile wykonawca się wywiąze to najwcześniejszy termin na odbior mieszkania. Z informacji z Nugat wynika natomiast, ze pierwszy czynsz płaci się dopiero po podpisaniu aktu notarialnego, a więc parę miesięcy później niż odbiór mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 25.05.04, 11:54 Pozdrawiam wszystkich moich przyszłych osiedlowych sšsiadów. Mam pytanko, czy próbował kto? z Was juz zmieniać co? w projekcie mieszkania (chodzi mi o ułożenie ?cianek działowych) i jak takie zmiany należy zgłaszać i ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.05.04, 14:21 Dziś byłam w spółdzielni w sprawie zmian w projekcie. Wszelkie pomysły zgłasza sie w pok 29. Przemiła pani wysłucha i doradzi co i jak. By wprowadzić zmiany musisz złożyć 5 kopii nowego projektu budowlano- sanitarnego i 3 kopie projektu na elektrykę najlepiej do końca czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 25.05.04, 23:52 czy ktos moze mi wytlumaczyc jak to jest z tym uzytkowaniem wieczystym, o ktorym jest mowa w umowie z simur - czy za pare lat nie trzeba bedzie czasem doplacac niewiadomo ile do pelnej wlasnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.05.04, 21:16 Jakiego typu przeróbki robicie. Ja cały czas nie mogę się zdecydować czy pokój ma być połączony z kuchnią czy nie i w jaki sposób. Czy wejście z pokoju do kuchni to dobry pomysł, czy lepiej zostawić wejście z przedpokoju. Macie jakieś pomysły? Nie wiem też czy można przesunąć grzejnik z pod okna na tą samą scianą ale wyżej. Czy ktoś miał podobny problem? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 27.05.04, 17:50 Nie wiem jaki masz układ mieszkania. Ja chcę skrócić wejście do łazienki i dzięki temu w przedpokoju będę mogła mieć dwie duże szafy komandor. Tak jak Ty nie jestem zachwycona pokojem połączonym z kuchnią. Pomysły są 3. 1)postawić małą krótką ściankę odgradzającą od dużego pokoju z blatem na wierzchu.Miałaby ona funkcję stołu i od strony kuchennej wstawiłabym tam szafki. 2)postawić większą ścianę na pół długości pokoju z Luksferów (kuchnie nie byłaby ciemna) 3) nie budować żadnej ścianki,żeby w razie zmiany zdania mieć znowu duuuży pokój. Pani z administracji doradziła mi, żeby ustawić szafki kuchenne i np szafki na tv i sprzęt na linii dzielącej kuchnię od pokoju.(szafki miałyby sie stykać plecami) Słyszałam też, że można oglądać gotowe ekspozycje kuchnii i nie tylko w Blue City, Castoramie w Alejach Jerozolimskich i przy Megasamie na Romera. Chcę tam podjechać i popatrzeć przed podjęciem decyzji.Jak będziesz miała ciekawsze rozwiązanie napisz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Jastrzębowskiego - uzytkowanie wieczyste IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 14:26 ponawiam prosbe - czy ktos moze wie jak to jest z tym uzytkowaniem wieczystym, o ktorym jest mowa w umowie z simur - czy za pare lat nie trzeba bedzie czasem doplacac niewiadomo ile do pelnej wlasnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego - uzytkowanie wieczyste IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 18:43 Wiele budynków w Warszawie jest postawionych na gruntach użytkowanych wieczyście i ziemia na nich nie podlega wykupowi. Może rzuć jakiś ogólny temat na forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 18:48 DZięki za rady. Ja mam możliwość całkowitrego oddzielenia kuchni od pokoju bo są to 2 pomieszczenia. Więć mogę to zroibić, ale nie wiem czy może nie lepiej zostawić tak jak jest tzn kuchnia częściowo łączona z pokojem. Może faktycznie poradzę się w Spółdzielni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 19:33 Czy wiecie może coś na temat wejścia na teren. Czy będzie tylko 1 czy może jakieś boczne furtki? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 31.05.04, 10:03 Z tego co się orientuję, to ogólnie otwarte będzie tylko jedno wejście (od strony Statoil, z portiernią). Poza tym zostają jeszcze wjazdy do garaży i jakieś wejścia typy ppoż, ale tego chyba nie można uznać za "wejścia". Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 18:49 SZkoda, ze nie będzie jakiegoś wejścia od Strony Spóldzielni, tam byłoby najwygodniej. Myślałam, ze może na tym ogrodzeniu od Strony południowej, bedzie wejście. Orientujesz się może jakiej wysokości będzie to ogrodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 31.05.04, 22:37 Gość portalu: KIKA napisał(a): > Orientujesz się może jakiej wysokości będzie to ogrodzenie? Niestety nie, a co? chcesz skakać? ;)))) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.06.04, 17:54 Eeee, nie. tylko pomyślałam sobie, ze jeśli byłoby wyższe to zapewniałoby większą intymność na podwórku. Swoją drogę, nie wiem czy tam bywasz, ale ten budynek chyba będzie całkiem mały. Myślałam, że będzie większy. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 01.06.04, 23:10 Gość portalu: KIKA 1 napisał(a): > Swoją drogę, nie wiem czy tam bywasz, ale ten > budynek chyba będzie całkiem mały. Myślałam, że będzie większy. Chodzi Ci o wysokość czy "rozległość", bo chyba wysokość jest dokładnie określona - 7 pięter i wszystko jasne! :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.06.04, 20:12 Z tego co wiem wejscie z portiernia ma byc od strony polnocnej w poblizu kiosku ruchu, a nie od strony Statoil. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 01.06.04, 23:07 Gość portalu: Kika napisał(a): > Z tego co wiem wejscie z portiernia ma byc od strony polnocnej w poblizu kiosku > ruchu, a nie od strony Statoil. A gdzie jest Statoil jak nie od strony północnej? (no, może lekko północno-zachodniej z przewagą "północno" ;-) Zresztą na planie budynku jest dokładnie zaznaczone gdzie ma być wejście główne, to sobie każdy może sprawdzić :p Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 02.06.04, 10:59 Mamy sprzeczne informacje. Mój tata był wczoraj na placu budowy i powiedzieli mu, że wejście główne z portiernią nie będzie od strony kiosku przy Jastrzębowskiego, a nie Statoil. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.04, 11:02 Wkradł się mały błąd miało być: z wejściem przy kiosku przy Jastrzębowskiego. Sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 02.06.04, 14:45 No ale na planie jest wyraźnie zaznaczone gdzie będzie wejście główne (od strony północnej). Poza tym od Jastrzębowskiego będą wjazdy do garaży. Chyba, że coś się na projekcie zmieniło. Wypytam się dokładnie jak będę przy okazji w spółdzielni. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 18:48 Jak oceniacie stan zaawansowania budowy. Moim zdaniem mają opóźnienie. Czy są tu jacyś sąsziedzi z klatki V? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.06.04, 21:39 Czy ktoś wie, jaki powinienbyć stan zaawansowania robót na dzisiaj?. Ja niestety nie wiem, wydaje mi się , ze idzie tam nieco wolniej niż w innych inwestycjach, ale być może się mylę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 11:18 Ale jestescie wszyscy niecierpliwi. :-) Moj tata, budowlaniec, jest pod wrazeniem tempa pracy. Jest na terenie budowy prawie codziennie i widzi jak sie chlopcy uwijaja. Ja na Jastrzebowskiego jestem raz na tydzien i tez dostrzegam zmiany. Bedzie dobrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danske Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 08.06.04, 15:58 Do tej pory simur się zawsze wywiązywał. Na Nugat 1 i 2 tez momentami wydawało mi się, że idzie wolnno. A tak w ogóle to najwolniej idą garaże i tony betonu. Cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.06.04, 22:17 CZy ktoś zna tą okolicę? Czy warto tam zamieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 16.06.04, 16:29 Moim zdaniem tak. Budynek jest umieszczony w starszej części Ursynowa, a więc o trochę luźniejszej zabudowie, z już rozwiniętą infrastrukturą (sklepy, dojazd, szkoły) i z dużą ilością zieleni w okolicy. Jedynym minusem może się okazać hałas od strony Rosoła, ale są też mieszkania, które mają okna tylko na "podwórko". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.04, 14:13 Czy orientujesz się jak wyglada sprawa komunikacji. Z tego co widzę do metra jest spory kawałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.pl 20.06.04, 20:52 Do stacji Stokłosy jest 600m, a do stacji Ursynów 500m. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Jastrzębowskiego 21.06.04, 12:12 Poza tym obok samego bloku jest pętla autobusowa i na Rosoła jest przystanek.Ogólnie praktycznie obok bloku kursują: 416, 503, 403, 107, 179, 185, 195 i... 607 :) Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 16:50 Ojej, nie sądziłam, że aż tyle autobusów. DZięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.06.04, 19:46 Byliście ostatnio na placu budowy? Coś tam się dzieje? Ja wpłaciłam juz druga ratę, a do mojego piętra 6 chyba strasznie daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 09:38 Wybudowali tzw komórki lokarorskie i powierzchnię garażową. Widać juz zbrojenie parteru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Jastrzębowskiego IP: *.sympatico.ca 22.06.04, 16:33 Mam pytanie czy w cenie za m2 wliczony jest VAT(7%). W ich ofercie nie jest to podane.Prosze odpiszcie Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Jastrzębowskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.04, 17:36 Dzięki za info o stanie budowy. Do Andrzeja. Niestety musisz doliczyć 7% VAT do ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Tempo prac 26.06.04, 11:44 Wczoraj z narzeczoną przejeżdżaliśmy koło budowy ok. 21.30 i widzieliśmy, że jeszcze nikt nie kończył pracy na budowie (chodziły nawet oba dźwigi). Muszę przyznać, że byliśmy pod wrażeniem! Tak trzymać, a będzie dobrze! :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Tempo prac IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.06.04, 14:36 I w końcu coś sprzedali. Z listy zniknęły trzy duże mieszkania. Dzięki za wieści z budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Tempo prac IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 20:50 Przejeżdzałam koło budowy, faktycznie w koncu coś widać zza ogrodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Tempo prac IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.04, 22:27 Widać i to dużo. Jest juz zbrojenie na pierwsze pietro - moje piętro. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: Tempo prac IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.04.05, 22:50 Buuu, dostałam dzisiaj zawiadomienie ze spółdzielni, zeby przyjechać i podpisać aneks do umowy w sprawie uzupełnienia ceny za grunt. Wszyscy dostaniemy mieszkania po 1 maja 2004 musimy dopłacic 'podatek wynikajacy z wartości sprzedawanej części ułamkowej gruntu.' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Tempo prac IP: *.era.pl 13.07.04, 13:18 Wczoraj przejeżdzałem obok budowy. Roboty nabrały tempa, nie ma się o co martiwć Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: Tempo prac 13.07.04, 14:37 Już drugie piętro zaczynają :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Tempo prac IP: *.era.pl 13.07.04, 15:55 Czy pwrona to Paweł Wrona? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Prywata 13.07.04, 16:52 Tak, a prywatne sprawy proszę na e-mail :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: Tempo prac IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.07.04, 15:06 Uprzejmie donoszę, że w sobotę 17.07.04 o godz. 14.41 roboty budowlane trwały nieprzerwanie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGATKA Re: Tempo prac IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 19:46 Podoba mi się lokalizacja i rozkład mieszkania, mam jednak wrażenie, że zabudowa jest zbyt ciasna. Tak by było przynajmniej w moim przypadku okna na zachód na podwórko. Nie macie podobnych wrażeń? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Tempo prac IP: *.era.pl 30.07.04, 13:45 Wczoraj byłem na placu budowy i muszę przyznać, że wszystko wygląda bardzo dobrze. Jeśli panowie budowlańcy nie zwolnią tempa konstrukacja busynku będzie gotowa nie dalej jak za dwa miesiące. :-]] Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona O Jastrzębowskiego - BEP Unibud 21.07.04, 09:29 Zdjęcie trochę nieaktualne, ale zawsze: www.unibud-bep.com.pl/realizacje_m05.php Tam przyznają się, że z SIMURem mają umowę do września 2005 :) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: O Jastrzębowskiego - BEP Unibud IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 16:40 Co oznacza ogrodzenie w postaci "ścianki berlińskiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Re: O Jastrzębowskiego - BEP Unibud 21.07.04, 18:08 Ścianka berlińska to technologia zabezpieczenia głębokich wykopów (przynajmniej tyle mi się udało znaleźć w Internecie). Na przykład wygląda to tak: www.fundbud.pl/zrealiz/placteatralny.jpg Pozdro, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: O Jastrzębowskiego - BEP Unibud IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 19:28 Aaa, dzięki myślałam, że może jakimś murem nas ogrodzą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Do Agatki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.07.04, 19:30 No cóż teren nie jest zbyt imponujący, dobrze chociaż , ze okolice są przyjazne i jest gdzie iść na spacer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Do Agatki IP: *.era.pl 22.07.04, 17:16 CZy wie ktoś jaką wielkość będzie miał dziedziniec??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Do Agatki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 18:03 Nie mam pojęcia, można tylko sobie policzyć po ilości okien. Fajnie jednak, że wogóle będzie bo takie domy z podwórkami są fajniejsze i chyba bardziej integrują . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.chello.pl 26.07.04, 12:43 Jestem mieszkańcem osiedla Zielony Nugat. Z praktyki zwracam uwagę na problem z prawidłowym wydaniem nieruchomości. SIMUR nie da wam kluczy do klatek schodowych i będzie wmawiał, że to ze względu na bezpieczeństwo i że musicie inne rozwiązanie przegłosować na pierwszym zebraniu. Nie jest to prawdą, ponieważ musi prawidłowo wydać wam lokal w tym dostęp do posesji. Warto o to walczyć, ponieważ jest się wtedy u siebie i nie ma problemu z użyczeniem znajomemu lub rodzienie lokalu. Ponadto uważajacie, na pierwszym zebraniu SIMUR zostawia niesprzedane lub lokale użytkowe jako część wspólną nieruchomości, proponuje je wynjąć i od razu oferuje komu i za ile. Niezorientowani współwłaściciele przegłosowują to, a są to z reguły bardzo niskie stawki dla znajomych. Później ciężko to odkręcić, a najlepszą metodą jest wymuszenie na zarządzie sprzedaż takich lokali, ponieważ nie tylko nie trzeba się martwić problemami z ich wynajmem, ale ich właściciele także dorzucają się do utrzymania nieruchomości wspólnej, która na skutek sprzedaży tych lokali sie zmniejsza. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 17:41 a to ciekawostka...na Nugacie jest 1 (słownie: jeden) obiekt usługowy i to kupiony przez kogoś..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danske Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.04, 20:33 To jest dosyć ciekawa historia. Powiedz, Arturze, o jakich niesprzedanych mieszkaniach mówisz. Bo ja wiem, że na Nugat 1 dawno ale to dawno nie zostało ani jedno mieszkanie (jeszcze się budowa na dobre nie zaczęła a prawie wszytko było sptrzedane), co do lokali w w.w. osiedlu to jest ICH: 1. Na Nugacie 2 jest ich: 3. Do do kluczy, to muszą się Nugatowcy 1 wypowiedzieć. Wiem, że coś było ale zostało szybko przez SIM rozwiązane wię nie wiem gdzie jest problem. Może sam Artur wszystko wytłumaczy????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.08.04, 14:13 Podciągam wątek. Czy nie uważacie że wizualizacja nie jest zgodna z rzeczywistością ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.eranet.pl 03.08.04, 16:05 Ja uważam, że w dużej większości. Wizualizacja była zapewne generowana na podstawie planu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.08.04, 23:20 Jakie są różnice? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.acn.waw.pl 13.08.04, 11:26 Przede wszystkim budynek będzie węższy niż na zdjęciu, w lewym rogu jest mieszkanie z dużym balkonem (z daszkiem) - takiego mieszkania w tym miejscu w ogóle nie ma, ostatnie dwa mieszkania w tej części to kawalerki 39,1 m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kIKA 1 Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.08.04, 16:33 Skąd wiesz o tym, że będzie węższy i nie będzie któregoś z mieszkań, z własnych obserwacji, czy też może masz jakieś informacje ze spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Odpowiadam: ciekawe dlaczego problem z kluczami IP: *.chello.pl 06.09.04, 12:55 rozwiązał się dopiero po interwencjach i nagłośnieniu tematu. Wiadomo każdemu cywiliście, że takie niewydanie kluczy do posesji jest nielegalne, nie wiem, co simur chciał osiągnąć, ale prawnika ma do niczego. Widać to też po jednostronnych umowach sprzedaży mieszkań, w wielu punktach zawierających niedozwolone klauzule umowne. Nawiasem mówiąc, to i tak simur nie do końca sprawę kluczy rozwiązał, ale to już inny temat. Co do tajemniczego lokalu, to chodzi o mieszkanie gospodarza domu, któremu wynajęto niesprzedany lokal. Nie jest to dobre rozwiązanie, ponieważ, jak już pisałem, mamy lokatora. Lepszym na dłuższą metę rozwiązaniem jest firma sprzątająca. Gdy dozorca zachoruje na poważniejszą chorobę, kto go zastąpi, a mieszkanie pozostanie na naszym utrzymaniu. Trzeba pamiętać, że w tym wypadku, nawet jeżeli to jest lokalu teoretycznie wynajęty dla przedsiębiorcy - czytaj gospodarza domu - to ma on status lokatora i co najważnieksze prawo do lokalu socjalnego. Ciekawe, czy chcemy mu go zapewnić. Stawki czynszu płaci niższe niż w tbs, bo jak uzasadnił prezes na zebraniu, po co jedną ręka dawać, a drugą odbierać. W konsekwencji wspólnota nie zarabia na tym wspólnymm lokalu i jeszcze ryzykuje uwikłaniem się w długotrwały najem. No ale ludzie nie zwracają uwagi na takie szczegóły. Ja w każdym razie chciałbym wynajmować 50 m na ursynowie za ok. 250 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.eranet.pl 24.08.04, 15:47 Czy kupował już ktoś z was komórkąę lokatorską?? Jak to się odbywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Problemy z kluczami i zarządem przez SIMUR IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 20:00 My kupowaliśmy w momencie podpisywaniea umowy. W każdej klatce są dwa poziomy komórek, wielkość między 3 a 5 m. Czy dokonywaliście już zmian w planie mieszkania oraz czy zdecydowaliście sie na proponowane przez spółdzielnię parapety? Odpowiedz Link Zgłoś
p.wrona Zmiany w planie 29.08.04, 15:00 Byliśmy ze wstępnym planem w SIM w zeszłym tygodniu. Teraz musimy wprowadzić parę poprawek. Generalnie Pani Zaroń mówiła, że póki co jest jeszcze niewiele "teczek" ze zmianami, a czasu zostało tylko do końca września. My parapety zostawiamy "defaultowe". Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
monni1 Re: forum zielony nugat 10.09.04, 15:54 Mam pytanie do aktywnych forumowiczow strony zielony nugat. chcialabym sie tam zalogowac ale niestety nie udaje mi sie. jak dostaje link na skrzynke i przez niego wchodze spowrotem na strone Nugatu to dostaje infe ze nie ma takego uzytkownika. Gdzie popelniam blad, czy ktos moze mi podpowiedziec ? dzieki Monni Odpowiedz Link Zgłoś
jarkol Re: forum zielony nugat 13.09.04, 18:17 Hej, Pierwsza czynność po utworzeniu konta to jego aktywacja. Aktywacja odbywa się przez link, który jest niestety dosyć długi i być może program albo serwer pocztowy łamie go na dwie linie - w tej sytuacji nie wchodzisz na ten link, co potrzeba. Spróbuj złożyć cały link w jedną całość i wywołać go w przeglądarce. Pozdrawiam, Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 13.09.04, 13:16 Odwiedziłem wczoraj plac budowy. Tempo rzeczywiście jest bardzo dobre. Ekipa kończy już 4 piętro! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 17:04 Czy robiliście zmiany w projekcie sami, czy może przez biuro projektowe. Jak kształtuje się koszt takich zmian przy korzystaniu z biura? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.09.04, 21:17 Napisz jakiej wielkości masz mieszkanie i jakiego rodzju to będą zmiany (mniej więcej) to postaram się odpowiedzieć. Pozdrawiam - przyszły sąsiad Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 21.09.04, 11:58 Ważne. Czy ktoś z Was orientuje się jak przedstawiać się będzie wysokość czynszu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Do Tolo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 18:15 Mieszkanie ok 80 m2. Zmiana obejmowałaby powiększenie łazienki i przestawienie dwóch ścianek oraz dodatkowy kaloryfer. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolo Re: Do Tolo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.04, 14:51 Razem z projektem elektrycznym myślę że 1000 - 1500 (bez rachunku czyli bez VAT-u) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Jastrzębowskiego 21.09.04, 18:21 Gość portalu: raffi napisał(a): > Ważne. > Czy ktoś z Was orientuje się jak przedstawiać się będzie wysokość czynszu? Myślę, że ok. 6 zł za metr - tyle płacę mieszkajac w budynku Simuru na KENie i taki czynsz mają również płacić moi znajomi w Nugacie II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogloszenie Nugat II wolne mieszkanko - także Simur'a IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.09.04, 21:16 Moi Drodzy, Ponieważ zrezygnowaliśmy z mieszkanka na Nugacie II, pojawiło sie ono w ofercie SIMUR'a. Jest bardzo ładne 2 poziomowe 110m2- 6 i 7 pietro. Jeżeli będziecie wiedzieli iz ktokolwiek jest zainteresowany, dajcie proszę znać w spółdzielni;-) Mieszkanie naprawde 1sza klasa;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 01:07 Witam wszystkich, waszą sąsiadką będzie moja mama. Myślę, że mieszkać będzie się OK, sam mieszkam na KEN 96, ta sama spółdzielnia. Za 80 m2 + garaż płacę ok. 450 PLN czynszu, swego czasu było ponad 500 (ale lekko wysokie koszta pochłaniało wynagrodzenie zarządcy - 17 tys. - co zostało znakomicie obniżone przez Wspólnotę). Był nawet rok, że po wyrównaniach wyszło ok. 410 PLN, czyli 5/m2. Z mieszkania na KEN (tj. warunków) jestem bardzo zadowolony, więc dla mamy mieszkanko na Jastrzębowskiego "łyknąłem" prawie w ciemno. U nas jest czysciutko, wszystko zadbane, ogrodnik się spisuje, były problemy z drewnianą stolarką okienną, ale grzecznie naprawiają (łuszczyła się farba), były naprawy stropów nad niektórymi tarasami, ale też już jest OK. Załatwili nawet problem dzieci rzucających godzinami kamyczki do fontanny z metalową kratką (hałas taki, że było słychać przy pozamykanych oknach w pokojach od przeciwnej strony budynku) - podnieśli lustro wody w fontannie i już hałasu nie ma (no i rodzice trochę wpłynęli na pociechy - jak zauażyłem). Klucze do posesji mam, ale muszę przyznać, że zaciekawił mnie ten wątek z Nugatu. Czy ktoś z Was wie coś o tych "ogródkach" na parterze od strony dziedzińca? Mam coś takiego na planie, a wyjaśnienia na ten temat są dość mgliste. Czy to można jakoś samemu zagospodarować niekoniecznie "przydziałowymi" bluszczykami? Z wizualizacji nic nie wynika, bo "maminego" tarasu tam... nie ma, ogródka nie wspomonając. Pozdrawiam, tkl (kl. IV, parter). PS. Jeśli nic się nie zmieniło, mieszkania faktycznie będą gotowe wcześniej - to wieloletnia tradycja tej spółdzielni - KEN 96 oddawali kilka lat temu i też tak było (ponad kwartał wcześniej). Z wszystkim innym po drodze, z tego co wiem, też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 21:29 Pozdrawiam Syna Sąsiadki. Dzięki za optymizm. Co do ogródków to niestety też nic nie wiem. Właściwie będzie go miała tylko Twoja Mama, drugi należy do dozorcy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.novartis.com 04.10.04, 12:11 Dzięki za "odpis"! Z tym ogródkiem to brzmi coraz bardziej tajemniczo. Czy ten ogródek należący do dozorcy to cała reszta dziedzińca :), czy coś, co było gdzieś widoczne na planie, np. przy mieszkaniu, które miałby zająć (na KEN 96 jest takie mieszkanie "służbowe" w ostatniej, czyli najbliższej portierni klatce)? Chyba musze tam przedzwonić, bo kto jak nie oni powinien wiedzieć... Pozdrawiam! PS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolo Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.10.04, 19:10 Byłem dzisiaj na budowie - ale to rośnie !!! Jedno skrzydło (6 p.) ma już zakończenie . Niesamowite - w miesiąc kilka pięter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.novartis.com 06.10.04, 10:01 Poganiali z projektami zmian, mam nadzieję, że miało to swoją przyczynę. Ja do mieszkanka niebawem musze się wybrać, bo chcę, żeby pion kończył się nie pod sufitem a pod zabudową wanny (pion tylko dla jednej łazienki, więc chyba można). Tak, tempo jest super, wspominam czasy, gdy bloki z płyty powstawały latami... Odpowiedz Link Zgłoś