Dodaj do ulubionych

Jastrzębowskiego

• an_ni Re: Jastrzębowskiego 15.11.04, 15:02
      fajnie sie zapowiadalo ... moglam byc wasza sasiadka ale po wizji lokalnej
      odpada - za blisko Rosola a wiec i zbyt glosno
      i ta stacja benzynowa... troche strasznie jakby bylo jakies bum!
      • Gość: seaman Re: Jastrzębowskiego IP: *.crowley.pl 16.11.04, 11:58
        mnie rosoła nie przeraża. przecież mieszkamy w mieście. założę się, że po kilku
        tygodniach mieszkania już nie będę słyszał odgłosów z ulicy (nie, nie dlatego,
        że ogłuchnę ;-)
        • an_ni Re: Jastrzębowskiego 16.11.04, 12:19
          no ale w miescie mozna mieszkac nie koniecznie przy ulicy w odleglej dzielnicy
          miasta, w centrum to rozumiem wszedzie jest ruch
          • Gość: seaman Re: Jastrzębowskiego IP: *.crowley.pl 16.11.04, 14:27
            wbrew pozorom, jeśli twoje potrzeby mieszkaniowe są w miare sprezyzowane (ilość
            pokoi, rozkład, cena, położenie itd) to wyboru wcale nie ma tak dużego. sam się
            o tym przekonałem.
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 19:32
              Oczywiście bliskość ulicy nie jest atutem, ale ja szukałam dosyć długo ( na
              Ursynowie) i własciwie wszystkie propozycje nowych mieszkań to mieszkania przy
              ulicach (KEN lub ROsoła), może też przy innych ale tym się nie interesowałam.
              Ta lokalizacja odpowiadała mi z uwagi, ze teraz też mieszkam niedaleko.
              Natomiast jeżeli komus nie zależy na konkretnym miejscu prawdopodobnie ma
              większy wybór. Zyczę powodzenia w dalszyxch poszukiwaniach, pozdrawiam.
              • Gość: anni Re: Jastrzębowskiego IP: 217.11.141.* 17.11.04, 09:26
                dzieki! pozdrawiam
                • mike.net Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny 17.11.04, 10:59
                  mnie też przerażała trochę wizja hałasu od Rosoła (zresztą chyba moje
                  mieszkanie będzie najbliżej rosoła I piętro), jednak pocieszam się tym że okna
                  mam też na podwórko, dodatkowym atutem jest cena mieszkania, właściwie za tą
                  cenę to już ostatnie mieszkania na Ursynowie, a chyba lepiej kupić nowe niż w
                  wielkiej płycie, i na dodatek droższe! Nowe mieszkania bardzo szybko zyskują na
                  wartości, wystarczy porównać jakie były ceny na nugacie 2 lata temu, a jakie są
                  dziś, jak tak dalej pójdzie to nasze za dwa lata będą warte 5500 m2 ;-))
                  • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 11:14
                    Oprócz osiedla, bardzo odpowiadał mi rozkład mieszkania, takiego własnie
                    szukałam i duży balkon. No i fakt, ze nie trzeba było kupować garażu. W innych
                    inwestycjach cena podobna, ale te dodatkowe 30.000 za garaż uniemożliwiały mi
                    zakup. Mam nadzieję, ze kiedys uda mi się kupic ten garaz, ale nie będzie to
                    tak szybko. Czy orientujecie się moze ile garazy sostało sprzedanych?
                    • Gość: seaman Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.crowley.pl 17.11.04, 12:34
                      Byłem dzisiaj na budowie. Praca wre.
                  • Gość: anni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: 217.11.141.* 17.11.04, 12:29
                    ale cena nie jest nizsza lub nie wiele nizsza niz gdzie indziej...
                    • Gość: thor Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.eranet.pl 17.11.04, 12:53
                      Cena jest niższa od śreniej ursynowskiej o jakieś 500 zł. jesli dla ciebie to
                      niewiele to OK. Od stron rosoła Będą zabudowane loggie, więc o hałas nie ma sie
                      co specjalnie martwić. Wokół dużo przestrzeni (tereny SGGW), spory dziedziniec
                      i dogodny dojazd do Centrum. Jak czytam takie dyrdymały jak pisze anni to
                      przypomina mi się bajka La Fontaina o lisie i winogronach, ale ona pewnie nawet
                      nie wie kto to La Fontain...
                      • Gość: anni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: 217.11.141.* 17.11.04, 15:02
                        no ale co sie rzucasz, kupiles tam mieszkanie i teraz sie zzymasz ze ktos smie
                        krytykowac?
                        duzo przestrzeni ... to rzeczywiscie atut! hehehe
                        nie wiem jak wyliczyles ale wspolczuje ci jesli tak w zyciu liczysz ...
                        metr kosztuje 3740 + VAT co daje 4000 tysia, takie sa ceny i gdzie indziej np ,
                        np Dom Development Al. Kasztanowa - o wiele lepsza lokalizacja i bez glosnej
                        ulicy, tylko 100-200 zl /metr wiecej, np Edbud tez po 4 tys., Klub Dwustu
                        3600/m wszystko przy KEN ale KEN nie jest tak glosny i do metra 2 kroki
                        nie wiem po co te zgrzyliwosci, to nie w tym rzecz, zreszta nie popisales
                        ja wymieniam swoje zdanie a ty marne zalety ... loggia ... no najwyzej nie
                        bedziesz wietrzyl mieszkania to i halasu i kurzu nie bedzie ...tiaaaaa
                        • Gość: thor Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.eranet.pl 17.11.04, 15:23
                          Więć zapraszam do forum: Dom Development Al. Kasztanowa lub Edbud i uprzejmie
                          proszę o nie zaśmiecanie tego forum.
                          • Gość: anni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: 217.11.141.* 17.11.04, 15:28
                            a to twoje forum lub twoj watek???

powoli zaczynasz zalowac swojej decyzji co?
                            • Gość: thor Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.eranet.pl 17.11.04, 16:09
                              O Tak, własnie zbieram się do spółdzielni zerwać umowe a zaraz później biegnę
                              do Edbudu kupić tam mieszkanie. Dziękuję, że mnie uswiadomiłaś w błędzie
                              jesteś, bardzo uprzejma i uczynna.
                              Definitywnie kończe już niezwykle interesującą polemikę z Tobą, ponieważ się
                              bardzo spiesze. Tobie również radzę pośpiech bo pewnie w tych wspaniałych
                              lokalizacjach zostało już niewiele lokali do kupienia!
                              Buziaczki.
                              • Gość: anni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: 217.11.141.* 17.11.04, 17:06
                                ach nie zamierzam sie spieszyc tak jak pospieszyles sie ty
                                jesli ty tak polemizuejsz... to nic dziwnego ze tak madrze wybrales ...
                                • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 20:08
                                  Moim zdaniem ceny są raczej zbliżone w wielu inwestycjach. Obecnie mieszam przy
                                  KEN-ie i mam nadzieję, że przy Rosoła nie będzie głośniej niż przy KENIE
                                  (szczególnie jak KEN przedłużą na Mokotów), a poza tym przy KENIE powstaje
                                  więcej inwestycji, co zwiększa ruch. NAtomiast jeśli an ni odpowiadaja
                                  Kasztanowa Aleja to przecież może tam kupić. Ja tam nie kupiłam ponieważ dla
                                  mnie cena mieszkania z garażem była za wysoka (ok.40.000 zł więcej niż
                                  tutaj).POza tym zależy na co kto zwraca uwagę. Ja mam dzieci i dla mnie atutem
                                  jest mieszkanie na osiedlu, gdzie można wyjść na spacer, dzieci mogą isc na
                                  boisko i jest teren do jazdy na rowerze itd. Tymczasem Kabaty to zaspół
                                  zamkniętych podwórek. Znajoma, która tam mieszka narzeka na to, ze nie ma gdzie
                                  iść na spacer (do lasu to jednak wyprawa). Natomiast osoba bez rodziny nie ma
                                  takich wymagań do terenu i może zwracać uwagę na całkiem inne rzeczy.Pozdrawiam
                                  an ni i proszę napisz co wybrałaś.
                                  • an_ni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny 18.11.04, 09:06
                                    tez tak uwazam, kazdemu cos innego pasuje i nie trzeba mu wymyslac od
                                    ograniczonych a jak ktos musi to ja mu tak samo potrafie ...ale zostawmy to
                                    nie wybralam jeszcze nic, rozgladam sie
                                    interesuje mnie i Al. Kasztanowa/Jezewskiego - tam buduej Dom Development bo
                                    wole blok na bloku niz ulice przelotowa obok okna
                                    interesuje mnie inwestycja przy Bazantarni
                                    a najbardziej interesowala by mnie oklica Stryjenskich ale tam Bouygues buduje
                                    az za 5 tysia...
                                    a co do spaceru Al. Kasztanowa, Nowoursynowska bardzo ciekawe uliczki do
                                    spaceru, jest tez plac zabaw na Jezewskiego dla dzieci
                                    • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 11:10
                                      A kto buduje przy Bażantarni?
                                      • an_ni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny 18.11.04, 11:36
                                        Przedsiębiorstwo Budowlane Konstanty Strus
                                        • Gość: DO an-ni Re: Jastrzębowskiego - lokalizacja i ceny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:27
                                          Wiem już, niezła lokalizacja, ceny też w granicach średniej. Zrezygnoiwałam bo
                                          budują zbyt małe mieszkania. Dla mnie pokoje 8 metrowe są nie do przyjęcia.
                                          • an_ni Re: Jastrzębowskiego - rozklad i metraz pokoi 19.11.04, 14:42
                                            przyznam ze na Jastrzebowskiego naprawde ladne sa rozklady i metraze pokoi!
                                            szkoda ze na necie nie ma wszystkich nawet tych juz sprzedanych
                                            ale dla mnie to nie wszystko np. nie lubie jesli obok lazienki, kuchni albo
                                            blisko wejscia jest pokoj do spania a tak jest na Jastrzebowskiego
                                            u Strusa to fakt w 3 pokojowych i 4 pokojowych maja takie pokoje po 8 metrow
                                            ale tylko jeden na 3 pokoje jest taki
                                            ale nas jest tylko dwoje a nawet jesli bedzie dziecko to dla malego wystarczy a
                                            do konca zycia tam mieszkac nie bedziemy
                                            na Jastrzebowskiego interesowalo mnie mieszkanie 3 pokojowe 75 m na II pietrze
                                            okna do srodka i jedno od strony Jastrzebowskiego chyba - tam gdzie stoi ten
                                            budynek gdzie miesci sie spoldzielnia
                                            teraz widze ze przybylo jeszcze jedno takie mieszkanie tylko na 3 pietrze ale
                                            tez sie nie zdecyduje bo to podworko jest dla mnie za male i za ciemne (slonce
                                            od wschodu ledwo zajrzy a w poludnie zasloni je blok obok) a z drugiej strony
                                            zachodniej jest tylko jeden pokoj i tez slonce zasloniete blokami a balkon to
                                            wlasciwie loggia
                                            bardzo mi sie podobalo tez mieszkanie 70 m na II p. w kl V, to narozne ale do
                                            Rosola za blisko
                                            szkoda ze ten blok nie stoi w innym miejscu ... jak dla mnie oczywiscie
                                            pozdrawiam
                                            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - rozklad i metraz pokoi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:58
                                              Zgadzam się , że gdyby blok był w głębi osiedla byłoby super. Wtedy ja też
                                              byłabym w pełni usatysfakcjonowana, ale niestety musiałam dokonać wyboru, bo
                                              ideału nie znalazłam. Yu jak pisałam pasuje mi osiedle (do szkoły i przedszkola
                                              blisko, bez konieczności pokonywania ulicy)oraz rozkład i sama społdzielnia ma
                                              dobrą opinię. Mogłam wybrac przy Kenie,ale tam było mieszkanie gorzej
                                              doświetlone (większość okien na północ). Tutaj na wysokim piętrze i kierunek
                                              południowy zachód będzie ok, a zwracam na tą uwagę. Życzę abyś znalazła coś co
                                              naprawdę Ci pasuje, bo nie jest to wbrew pozorom takie proste. Powodzenia
    • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 24.11.04, 10:38
      Podsłyszałem ostanio w spółdzielni, że jeśli żima będzie łagodna to odbiór
      mieszkania może nastąpić nawet we wrześniu, lub wcześniej. Wiecie coś na ten
      temat? Był ktoś ostanio w okolicach budowy? Jalk wyglądają postepy prac?
      pozrawiam.
      • mike.net Re: Jastrzębowskiego 24.11.04, 11:00
        Przechodziłem wczoraj obok budowy i musze powiedzieć że widać zmiany, ściana od
        strony Spółdzielni jest ocieplona i wstępnie otynkowana. W środku widać już
        zarysy wejścia głównego, 3 dni temu robotnicy zaciągali tam gładz, mieszkania
        od strony rosoła są w trakcie tylkowania, niektóre otwory okienne są zasłaniane
        folią, czyli pomimo mrozów robota idzie do przodu ;))
      • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.novartis.com 24.11.04, 15:27
        Zazwyczaj oddają wcześniej. Zawsze może być ten pierwszy raz, ale ja nastawiam
        się na wczesną jesień.
        • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 26.11.04, 12:39
          Ok , thx. Muszę się już powoli psychicznie i finansowo nastawiać na odbiór
          mieszkania...
          • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.novartis.com 26.11.04, 12:46
            Psychicznie to w moim przypadku nastawia się rodzicielka, za to ja muszę
            nastawić się finansowo. Zero oddechu po ostatniej racie to taka sobie
            perspektywa, ale czego nie robi się dla mam? Citibank też pewnie się nie
            zmartwi ;)
            Za to wybór i zabawa z ekipą wykończeniową... Przerabiałem to już dwa razy i
            skóra mi cierpnie jak o tym pomyślę!
      • Gość: xxx Re: Jastrzębowskiego IP: *.w3cache.pl / *.pl 24.11.04, 17:31
        rozmawiałem z nimi kiedy oszklą budynek i usłyszałem, że w przeciwieństwie do
        większości developerów robią to prawie na końcu, bo inaczej się niszczą w
        czasie prac elewacyjnych i wykończeniowych, a zimna się nie boją (najwyżej
        folie, żeby nie nawiewało śniegu)

z drugiej strony działa to gorzej psychologicznie na potencjalnych nabywców
        pozostałych lokali

w czasie wizji lokalnej okazało się, że z niższych kondygnacji jest nawet
        ładniejszy widok na dziedziniec i drzewa niż z ostatnich, gdzie głównie widac
        dachy innych budynków
    • Gość: tkl Ubywa mieszkanek... IP: *.novartis.com 26.11.04, 12:40
      Sprawdzałem na stronie simur, dziś zniknęło kolejne - chyba to duże na IVp. To
      dobrze. Im więcej zostanie spzedanych tym lepiej dla nas, którzy już
      podpisaliśmy umowy. Zostało 13.
      • Gość: anni Re: czy aby na pewno IP: 217.11.141.* 26.11.04, 13:38
        a ja widze ze jest wiecej niz bylo, doszlo pare dni temu jedno 74,5 a teraz
        drugie.. to te na 3,4 pietrze ...
        dla mnie to dobrze bo ja sie ewentualnie moge jeszcze nimi zainteresowac...
        • Gość: thor Re: czy aby na pewno IP: *.eranet.pl 26.11.04, 14:08
          O tak, co za wnikliwa uwaga. To ja dzięki Twoim "błyskotliwym" uwagom
          zrezygnowałem z tej inwestycji i wybrałem coś z Twoich jedynie słusznych
          propozycji. Proponuję żebyś powiesicła sobie wykres ilości mieszkań w każdym
          dniu nad łóżkiem i analizowała go coddziennie przed zaśnięciem...
          a tak serio
          Nigdy nie było mniej niż 13...
          • Gość: anni Re: czy aby na pewno IP: 217.11.141.* 26.11.04, 14:29
            alez ty sie nie umiesz powstrzymac

• Gość: KIKA 1 Re: czy aby na pewno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.04, 10:28
              Ponawiam pytanie. Czy ktoś wie ile garaży zostało już sprzedanych?
              • mike.net Re: czy aby na pewno- Garaże 27.11.04, 17:06
                Byłem tydzień temu w S-pni, podobno sporo jest wolnych, większość przedanych
                jest na poziomie -1, ponoć -2 wolny bo trzeba się tam bardziej nakręcić -
                samochodem oczywiście ;-) Myśle że sporo zostanie wolnych, podobnie jak na
                Nugecie i KENie
    • Gość: Oleg Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 30.11.04, 12:47
      Na stronie nie mainfo po ile licza sobie za garaże w tej inwestycji. Ma może
      ktoś z Was taka informację?
      • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:03
        Chyba 28.000 brutto. Nie wiem natomiast czy wszystkie miejsca są takie same,
        czy niektóre to miejsca na platformach.
        • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 19:11
          Ja już chyba nie wytrzymam w tym kraju. Jeżeli teraz podniosą nam VAT na
          mieszkania, to ja niestety nie mam już za co wykonczyć mieszkania.
    • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 07.12.04, 12:18
      Czy ktoś orietnuje się jakiej wielkości są komórki lokatorskie?
      • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 08.12.04, 09:27
        Od ca 3 do 5 m.Niestety wszystkie sprzedane.Witam przyszlych Sasiadow
        • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 18:49
          Hej GIN, miło, że się zdecydowałeś.
          • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 09.12.04, 08:55
            Mnie tez milo miec takich sasiadow
    • di76 Re: Jastrzębowskiego 16.12.04, 12:44
      witam wszystkich. wlasnie kupilam mieszkanko na Jastrzebowskiego, narozne 70 m
      w klatce 5. czy sa tu jacys moi sasiedzi ?
      • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 16:37
        Witam nową sąsiadkę. Też kupiłam w klatce V.
        Podobno we wszystkich mieszkaniach są już ścianki działowe.
        • Gość: j-lo Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 17.12.04, 10:07
          Pozwólcie, że wam serca poraduję: na Nugacie 2 już wydają mieszkania (3
          miesiące przed terminem) i powiem więcej, nie ma się do czego przyczepić!
          Reagują na wszytkie problemy, a tych naprawdę nie ma jesli cos jest to tylko
          drobnica. Jestem pod wrażeniem i ciesze się, że u nich kupiłam.
          • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.novartis.com 17.12.04, 14:53
            Znakomicie. Trzeba szybciej kaske na wykończenie przygotować, z drugiej strony
            zawsze to kilka czynszów za wynajmowane mniej :)

PS. Zostało tylko 8 mieszkań. Dobry znak.
        • di76 di76 do Kika1 20.12.04, 12:37
          Czesc sasiadko :) Scianki dzialowe faktycznie juz sa. Przekonalam sie o tym
          sama bo z tego powodu nie moge juz dokonac zmian w ukladzie mieszkania. Teraz
          moge jedynie zrezygnowac z parapetow (wole drewniane) a i na to niewiele czasu,
          bo w styczniu beda juz je zamawiac. Mieszkam niedaleko i mam oko na budowe,
          wiec bede informowac o postepach. Na razie widze ze tynkuja czesc od strony
          Jastrzebowskiego.
          • Gość: alf Re: di76 do Kika1 IP: *.eranet.pl 21.12.04, 16:03
            Czy budynek jest już oszklony, czy też budowlańcy tynkują a bez wstawiania
            okien?
            Jesli są już scianki działowe to chyba wybiorę się na budowę... :)
          • Gość: KIKA 1 Re: di76 do Kika1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 19:53
            No tak na zmiany już faktycznie za późno, ale generalnie rozkłady mieszkań w
            tym bloku są całkiem fajnie. Pozdrawiam sąsiadkę i czekam na wieści z budowy.
            • Gość: Gin Re: di76 do Kika1 IP: 65.172.193.* 22.12.04, 10:49
              Scxianki mozna jeszcze przestawiac.Wczoraj dalem plan i uzgodnilem to w pokoju
              No29.Bardzo mila Pani tam siedzi i jeszcze pomaga.
    • Gość: xxx Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.12.04, 23:47
      właśnie dostałem kartkę z życzeniami świątecznymi od Simuru, pośrednio to jest
      pewnie za moje pieniądze, ale miły gest; ponieważ sami życzą pomyślnego 2005,
      więc nie mogą mieć żadnej obsuwy w terminach i wykonawstwie
      • mike.net Re: Jastrzębowskiego - Wesołych Świąt 22.12.04, 00:04
        Zima w tym roku jest bardzo łagodna, temperatury dodatnie, więc myślę że
        podobnie jak na Nugacie dostaniemy nasze mieszkanka nieco wcześniej ;))

Wesołych Świąt dla wszystkich sąsiadów z Jastrzębowskiego ;)
        • Gość: elle Re: Jastrzębowskiego - Wesołych Świąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.12.04, 16:25
          Myslę, że nawet na pewno dostaniecie wcześniej. My, na Nugacie, juz siebie i
          kieszeń wykańczamy.
          Simur tynkuje bez okien - taką ma technologię i ponoć z czegoś ona wypływa.
          • mike.net Re: Jastrzębowskiego - Wesołych Świąt 22.12.04, 19:44
            Dzięki... dzięki za słowa optymizmu ;) A z remontem, to hmm... zawsze troche to
            kosztuje, ale frajdą jest to że już niedługo wprowadzacie się do swoich nowych
            mieszkań, a kto wie, może parapetówka w ramach sylwestra ;))

Apropos mam pytanie, czy jek Dostaliście klucze od Sim Ursynów, 3 - m-ce przed
            terminem, to możecie już się wprowadzać, czy tylko remontować do czasu
            oficjalnego terminu oddania?
            • Gość: elle Re: Jastrzębowskiego - Wesołych Świąt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 08:52
              Dostaliśmy wcześniej (3 1/2miesiąca) natomiast całkowity, formalny oddbiór (na
              piśmie, bo fizycznie budynek został już odebrany) budynku nastąpi w połowie
              stycznia i wtedy można się wprowadzać.
              • mike.net Garaże dla 3 klatki to ściema !!! 27.12.04, 19:13
                Dziś byłem w spółdzielni z zamiarem zakupu miejsca postojowego, jak się okazało
                budynek jest tak beznadziejnie zaprojektowany że dla 3 klatki jest tylko 15
                miejsc postojowych ( a mieszkań jest 30 !!! ) Poziomu -2 pod trzecią klatką nie
                ma, a wcześniej ściemniali że jest. Zaproponowali mi miejsce pod 4 klatką, dzie
                z poziomu -1 trzeciej klatki bym sobie przechodził po rampie na poziom -2 4
                klatki, dla mnie to śmieszne i nieuczciwe ze strony spółdzielni, po rampach nie
                można chodzić, nie ma tam wydzielonych przejść dla pieszych i łatwo o wypadek,
                a wystarczyłoby zrobić drzwi ognioszczelne na poziomie -1 do 4 klatki a nie
                chodzić po rampie, myśle że jeśli spółdzielnia nie zrobi czegoś rozsądnego dla
                tych 15 lokali z 3 klatki, to ja zrezygnuje z tego mieszkania
                • p.wrona Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! 27.12.04, 21:15
                  Czesc. Ja co prawda mam miejsce postojowe na poziomie -1 (klatka 3.), ale za to piwnice na poziomie -2... I mam to w umowie. Coś się w projekcie zmieniło?
                  Pozdro.
                  • mike.net Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! 28.12.04, 12:00
                    Hej! Prawda jest taka że pod klatką 3 nie ma poziomu -2, jest dopiero pod
                    klatką 4 gdzie można się dostać jedynie przechodząc po rampie, ale czy to jest
                    bezpieczne? Spółdzielnia też mówi że jest zdziwiona tą sytuacją, ale za bardzo
                    nic nie chcą zrobić w tej sprawie, bo tak wynika z projektu, a wcześniej
                    wprowadzali ludzi w błąd
                    • Gość: NEMO Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:15
                      Czy wszystkie miejsca postojowe są takie same, czy może czesc z nich to tzw.
                      miejsca na platformach?
                      • mike.net Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! 31.12.04, 15:43
                        Wszystkie są narmalne, na Jastrzębowskiego nie ma miejsc na platformach
                        • Gość: KIKA 1 Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 17:57
                          Jeżeli miał być poziom -2, w III klatce, a obecnie go nie ma, to ciekawe czy
                          wpłynęło to na ogólną liczbe garaży. Miało być 108, może teraz jest mniej o te
                          15, to byłoby kiepsko. Ktoś coś wie? A co z tymi , którzy kupili piwnicę na tym
                          poziomie, tzn. nie mają jej?. Pozdrawiam
                          • Gość: Gin Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! IP: 65.172.193.* 04.01.05, 13:03
                            Ja mam miejsce na poziomie -2 i kolo windy 3ej klatki.Tak powiedziano mi w
                            SIMURze.Tak mam tez podpisana umowe.
                            • Gość: KIKA 1 Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:12
                              Ale kiedy Ci powiedziano w Spóldzielni, teraz czy wtedy gdy podpisywałeś umowę?
                              Może coś się zmieniło
                              • Gość: Gin Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! IP: 65.172.193.* 05.01.05, 12:50
                                Umowe podpisywalem 20 grudnia.Miejsce garazowe wybieralem 6 grudnia i wtedy
                                mialem wybor garazy.Nie bylo szans na tzw komorke.
                                • Gość: KIKA 1 Re: Garaże dla 3 klatki to ściema !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:38
                                  W takim razie nie rozumiem, przecież poziom - 2 nie mógł z dnia na dzień
                                  zniknąć, w koncu blok już stoi. Pozdrawiam
    • Gość: tolo Do siego roku sąsiedzi !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.12.04, 16:15
      Obyśmy jak najszybciej zamieszkali w naszych mieszkankach. Tego Wam i sobie zyczę.
      • Gość: Gin Re: Do siego roku sąsiedzi !!! IP: 65.172.193.* 04.01.05, 13:04
    • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 05.01.05, 13:26
      Wczoraj byłem na budowie obejrzeć mieszkanko. Mam już ścianki działowe wg moich
      zmian i otynkowane ściany. Wszystko idzie w najlepszym porządku.
      • Gość: piotr Re: Jastrzębowskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.01.05, 16:11
        moze macie nowe zdjecia z budowy???????????
        • Gość: lato w pełni Re: Jastrzębowskiego IP: *.crowley.pl 10.01.05, 12:44
          mam kupione mieszkanie, ale nie mam ani piwnicy, ani komórki, ani żadnego
          innego schowka. gdzie poupychać te wszystkie graty łącznie z rowerem??? macie
          pomysł jak rozwiązać tą sytuację?
          ps: czy w ogóle będziemy mieli jakąś "wózkarnię"?
          pozdrawiam.
          • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 10.01.05, 17:22
            Ja również nie zdążyłem wykupić komórki lokatorskiej...
            Jedyne rozsądne rozwiązanie to rower do loggi...
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:37
              W każdej klatce na dole jest wózkarnia.
    • Gość: tolo Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 13.01.05, 23:54
      buduje się
      • di76 Zdjecia z budowy 16.01.05, 14:39
        Pod tym linkiem znajdziecie zdjecia z budowy, zrobilam je w niedziele 16
        stycznia. Pozdrawiam przyszlych sasiadow z j24.
        • di76 Zdjecia z budowy 16.01.05, 14:41
          Pod tym linkiem znajdziecie zdjecia z budowy, zrobilam je w niedziele 16
          stycznia: chomik76.w.interia.pl/jastrzebowskiego24/2005-01-16/j24.html
          Pozdrawiam przyszlych sasiadow z j24.
          • Gość: alf Re: Zdjecia z budowy IP: *.eranet.pl 19.01.05, 14:49
            Świetnie!
            Wiesz może jak wygląda zaawansowanie prac jeżeli chodzi w wykończenia wewnątrz
            budynku?
    • piotr55 Re: Jastrzębowskiego 17.01.05, 06:14
      Czy znacie adresy sklepow internetowych ze sprzetem AGD i RTV?
      • Gość: KIKA 1 DO MIKE NET IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 20:25
        JAk wygląda sprawa garaży. Czy są w końcu czy nie ma garaży na poziomie -2 w
        klatce III i jaką decyzję podjąłeś?
        • mike.net Re: DO MIKE NET 24.01.05, 12:13
          Niestety dla III klatki przewidzieli tylko 15 miejsc postojowych na poziomie -
          1, poziom -2 jest dopiero pod IV klatką, można na niego zejść tylko po rampie z
          piziomu -1 klatki III. Kupiłem miejsce pod IV klatką, ale nie cieszy mnie
          perspektywa chodzenia po rampie, mam nadzieje że Simur przemyśli przebicie
          przejścia na pod klatkę IV (poziom -1) , wstawiając jakieś ognioszczelne drzwi,
          bo w końcu podobny problem nie dotyczy tylko mnie, w III klatce jest 30
          mieszkań, a miejsca postojowe chyba nie są pomyślane zbyt proporcjonalnie,
          nawet zakładając że nie każdy kupi garaż.
          • Gość: łowca komarów Re: DO MIKE NET IP: 195.205.151.* 24.01.05, 13:44
            czy wiecie może jakie sa przewidywania co do terminu oddania mieszkań. w
            szczególności chodzi mi o to, kiedy będzie można zacząć coś sobie wykańczać.
            ps: nie wiem jak wy, ale ja mam zamiar zamieszkać tam już jesienią. choćbym
            miał spać na betonie ;-)))
            • Gość: Tolo Re: DO MIKE NET IP: *.aster.pl 24.01.05, 13:52
              Ja też, ja też
              • Gość: KIKA 1 Re: DO MIKE NET IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:15
                Średnio oddają 3 miesiące przed terminem, więc miejmy nadzieję że we wrześniu.
                Pozdrawiam
                • Gość: Gin Wplaty za mieszkanie IP: 65.172.193.* 25.01.05, 10:23
                  Kiedy wplacacie ostatnia rate za mieszkanie?????
                  • di76 Re: Wplaty za mieszkanie 25.01.05, 11:02
                    ja 31 wrzesnia.
                    • Gość: łowca komarów Re: Wplaty za mieszkanie IP: 195.205.151.* 25.01.05, 13:10
                      ja też 31 września.
            • Gość: Kika Re: DO MIKE NET IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.01.05, 23:00
              Ostatnio byłam na terenie budowy. Pan ze spółdzielni powiedział, że dzięki
              łagodnej zimie robotnicy robią to co było zaplanowane na marzec. Mijmy
              nadzieję, że mieszkania dostaniemy wczesniej.
              • mike.net Re: DO MIKE NET 31.01.05, 09:27
                Woow to miło, fajnie by było jak by we wrześniu dali klucze do wcześniejszego
                wykończenia, mi w październiku mówili że oficjalnie klucze będą dopiero w
                grudniu, ale w grudniu to miło by było już tam mieszkać ;-)
      • Gość: NEMO Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 22:38
        Może popytaj na forum Nugatu, oni są w fazie wykańczania. Pozdrawiam
        • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 26.01.05, 08:49
          Dzieki
    • Gość: tolo Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 31.01.05, 12:41
      Fajnie, ale z drugiej strony nie rozumiem, wiele mieszkań jest już otynkowanych, na 5 piętrze (od strony statoil) jest już elektryka, a przypomnę, że we wrzesniu 2004 były 3 pietra wybudowane czyli w 4 miesiące postawili 4 piętra, zrobili ścianki działowe, otynkowali budynek z jednej strony, ocieplili cały budynek, otynkowali część mieszkań itd. - KAWAŁ ROBOTY W 4 MIESIĄCE !!!
      Mamy teraz luty - do sierpnia jest jeszcze 7 miesięcy - co oni zamierzają tam jeszcze tyle czasu robić ?????????????????????????? (nie mówiąc już do grudnia 2005 - to jest 10 miesięcy)
      • Gość: nugatowicz Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 16:29
        Zwykle simur się zabezpiecza i robi sobie margines. Jak do tej pory wszystkie,
        dokładnie wszystkie inwestycje były oddawane wcześniej. Nugat1 - wydawali od 15
        listopada a umowa przewidywała to do końca marca albo kwietnia roku nastepnego.
        Na Nugat2 rozpoczęli w połowie grudnia a wg. umowy jest do końca marca 2005.
        Tak więc, nie martwcie się na zapas, myślę, że w waszym przypadku bardzo realny
        jest wrzesień.
    • mike.net Re: Jastrzębowskiego - NOWE FOTKI 01.02.05, 19:05
      Witam sąsiadów, zrobiłem kilka fotek dziś na jastrzębowskiego, zapraszam do
      galeryjki: www.jastrzebowskiego24.prv.pl/
      • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego - Elektryka IP: *.eranet.pl 02.02.05, 14:00
        Wiecie kiedy będą robić instalację elektryczną?
        Chciałem wybrać się z aparatem i zrobić zdjęcia ścian, żeby wiedzieć w jakim
        miejscu mam przewody elektryczne.
        • Gość: kristof Re: Jastrze˛bowskiego - Elektryka IP: *.nie.com.pl 02.02.05, 16:26
          Tez chcialem zrobic zdjecia scian z przewodami ale okazalo sie, ze troche sie spóznilem.
          Elektryka co prawda juz byla, ale pod tynkiem.
          Bylem w piatek (28.01), klatka 4, pietro 4.
          pozdrawiam
          • p.wrona Re: Jastrze˛bowskiego - Elektryka 02.02.05, 19:14
            A jak wszedłeś na budowę (szczególnie w piątek, kiedy tam się chyba trochę
            dzieje...).

Pozdro, Paweł
            • Gość: kristof Re: Jastrze˛bowskiego - Elektryka IP: *.nie.com.pl 03.02.05, 11:19
              Musisz wejsc na budowe, znalezc jakiegos majstra (czasem siedza w baraku)
              i powiedziec mu o co chodzi. Jak majster bedzie mial dobry humor to z toba pójdzie.
              Ja w swoim mieszkaniu ponad pol godziny robilem zdjecia, mierzylem, chodzilem do mieszkan
              sasiadów, wypytywalem o rozne szczególy. Majster co prawda za rozmowny nie byl
              ale cierpliwie czekal az skoncze.
              Nie wiem czy taka jest regula czy po prostu mialem farta.

pozdr
              • Gość: nugatowicz Re: Jastrze˛bowskiego - Elektryka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.05, 17:40
                Ja na "swoim" nugacie to bywałem raz w miesiącu, a pod koniec to co weekend.
                Wsztstko zależy do tego jak bardzo chcesz wejść.
                • Gość: NEMO Liczba mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 22:15
                  Zostały tylko dwa..
                • Gość: alf CZYNSZ Re: Jastrze˛bowskiego - Elektryka IP: *.eranet.pl 08.02.05, 11:27
                  Wiecie jak wysokie czynsze płaci się w Simursynów?
                  • Gość: tkl Re: CZYNSZ IP: *.novartis.com 08.02.05, 11:40
                    KEN 96, 80 m kw. + miejsce postojowe (za to też jest czynsz) - ok. 450 PLN (w
                    tym już woda i ogrzewanie, za wodę ryczałt rozliczany pod koniec roku na
                    podstawie liczników).
                    • Gość: alf Re: CZYNSZ IP: *.eranet.pl 11.02.05, 13:49
                      A wie ktoś w jaki sposób będzie wykończona loggia i balkon?
                      Bedzie tam jakaś terakota?
                      • Gość: tolo Re: CZYNSZ IP: *.eranet.pl 14.02.05, 11:34
                        NIe mam pojęcia, ale ja wolałbym sam zadbać o takie szczegóły...
                      • Gość: jack wykończenie IP: *.cwd.waw.pl 15.02.05, 10:43
                        z tego co słyszałem,to na balkonach, tarasach i loggiach bedzie tylko wylewka.
                        resztę we własnym zakresie
                        pzdr
                        • Gość: tkl Re: wykończenie IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 18:01
                          W inwestycjach na KEN była tylko wylewka. Moim zdaniem lepiej, bo koszt w sumie nie jest wielki, a można dobrać coś wedle własnych upodobań.
                          • Gość: maro Re: wykończenie IP: *.eranet.pl 17.02.05, 13:28
                            Był może ktoś ostatnio w okolicach budowy?
                            Jesli tak to proszę o inf jak wyglądają postępy?
                            • Gość: łowca komarów Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 20:03
                              ponoć od strony spółdzielni wstawili juz okna...
                              • Gość: alf Re: wykończenie IP: *.eranet.pl 23.02.05, 09:56
                                Tak, byłem ostatnio i w skrzydle od Jastrzębowskiego faktycznie są już
                                wstawione okna, zarówno od strony spółdzielni jak i podwórka.
                                • Gość: tolo Re: wykończenie IP: *.eranet.pl 24.02.05, 14:53
                                  Super, niech chłopcy pracują. Zależi mi na jak najszybszym odbiorze
                                  mieszkania :)
                                  • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 22:04
                                    Czy wiecie może, jak długo od momentu otrzymania mieszkania do wykończenia mija
                                    do momentu kiedy można sie wprowadzić?
                                    • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.05, 20:39
                                      Wyjaśniam, ze nie chodzi mi oczywiscie o to ile zajmuje wykonczenie mieszkania,
                                      tylko to jak długo czeka się na pozwolenie na użytkowanie budynku (podobno
                                      wtedy można się wprowadzić.
                                      Mam też pytanie do kogoś z Nugatu, bo wiem ze czasem tu ktos zaglada. Jak
                                      wyglądała kwestia opłat przy akcie notarialnym
                                      Czy sostał doliczany VAt za ziemie?
                                      Jaka abyła łaczna kwota opłat (procentowo). Bedę wdzięczna za odpowiedz
                                      No i czy mozecie juz sie wrowadzać?
                                      • Gość: Gin Komorki IP: 65.172.193.* 28.02.05, 12:50
                                        Pokazaly sie komorki lokatorskie.Chyba zmniejszyla sie ilosc garazy.Nie bylo
                                        ich w grudniu.
                                        • Gość: raffi Re: Komorki IP: *.eranet.pl 28.02.05, 13:50
                                          Skąd masz takie informacje?
                                          • mike.net Re: Komorki 28.02.05, 14:41
                                            Komórki są wygospodarowane na piętrach (chyba jedna na piętro), ich wielkość to
                                            ok 2,2 m2 w cenie 900 PLN za 1m2, czyli za całą komórkę trzeba dać ok 2000 PLN.
                                            Niestety na chwilę obecną są już tylko na wyższych piętrach ;(
                                          • Gość: Gin Re: Komorki IP: 65.172.193.* 28.02.05, 15:22
                                            Bylem dzis w SIMURze
                                      • Gość: nugatowicz Re: wykończenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.05, 16:33
                                        za 100 m2 mieszkania opłaty przy akcie były: ok. 7200, z tym, że my
                                        zażyczyliśmy sobie jakieś extrasy (dodtakowa opłata za wpis do hipoteki nt.
                                        kredytu). vat'u nie płaciliśmy a to dlatego, że płatę za ziemię wpłaciliśmy
                                        przed 1 maja 2004, z przepisów wynika, że i tak trzeba vat zapłacić ale za nas
                                        zrobił to ...SIMUR!!! Tak, tak, zachował się bardzo elegancko i płaci z
                                        własnych piniędzy za vat. W naszym przypadku jest to ok. 4500 zł, więc radość
                                        tym większa, że spóldzielnia taaak rzetelna. Nie wiem jak to było w waszym
                                        przypadku czy mieliście szanę na wpłatę przed 1 maja????
                                        • Gość: nugatowicz Re: wykończenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.02.05, 16:40
                                          Jesli chodzi o wprowadzanie się to mieszkania zaczęliśmy dostawać od 12 grudnia
                                          a zamieszkiwać moża było gdzieś od 10-15 stycznia. Z tym, że zdarzały się
                                          mieszkania (może 1-3), które "wypełniły" się wcześniej ale o tym cicho sza.....
                                          • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 18:37
                                            Dzięki za informację
                                            • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 18:28
                                              Dowiedziałam się w Spółdzielni, ze dodatkowe komórki na pietrach są jedynie
                                              wklatce III.
                                              • Gość: Kika Re: wykończenie IP: *.aster.pl 02.03.05, 16:14
                                                Ja też dowiadywałam sie o komórki lokatorskie. Zostały dwie na poziomie -1,
                                                jedna 10m2 a druga 22m2 po 1300zł za m2. Są też malusieńkie pomieszczenia
                                                lokatorskie przy szybach windowych od pietra 2 do 7. Pomieszczenia te mają
                                                ponad 2m długości i tylko 80 cm szerokości. POzdrawiam
                                                • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 18:11
                                                  Czy te pomieszczenia, o których piszesz (od 2 do 7 pietra) są tylko w klatce
                                                  III, czy są też w innych klatkach?
                                                  • Gość: Kika Re: wykończenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.05, 23:03
                                                    Tego niestety nie wiem.
                                                  • Gość: łowca komarów Re: wykończenie IP: *.crowley.pl 04.03.05, 12:46
                                                    co tu dużo pisać... kupiłem komórkę! smerfastycznie. a już straciłem nadzieję i
                                                    pogodziłem się z myślą, że rower będę stawiał w przedpokoju.
                                                  • Gość: tolek Re: wykończenie IP: *.aster.pl 04.03.05, 13:46
                                                    tą małą przy windzie ???
                                                  • Gość: łowca komarów Re: wykończenie IP: *.crowley.pl 04.03.05, 16:42
                                                    tak
                                                  • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.05, 12:58
                                                    Może trochę nie na temat, ale ciekawa jestem czy ktoś wśród was ma dzieci. Ja
                                                    mam 2 chłopców 5 i 9 lat i byłoby fajnie gdyby mieli jakies towarzytwo na
                                                    Jastrzębowskiego. Pozdrawiam
                          • Gość: alf Re: wykończenie IP: *.eranet.pl 09.03.05, 11:19
                            A macie może jakieś pojęcie jak będą wyglądały loggie?
                            Jak to będzei z tymi szybami od Rosoła, będą otwierane do wewnąrz, zewnątrz czy
                            też przesuwane?
                            • Gość: łowca komarów Re: wykończenie IP: *.crowley.pl 09.03.05, 12:29
                              właśnie, jeśli chodzi o loggie to ja mam jeszcze jedno pytanie. czy pomiędzy
                              sąsiadującymi loggiami będzie zainstalowana jakaś matowa szyba, czy coś
                              podobnego?
                              • Gość: Kika Re: wykończenie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.03.05, 14:46
                                Nie wiem czy wszędzie, ale w częci balkony będą oddzielone 'ścianką' z
                                luksferów.
                                • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:51
                                  Czy ktos z Was był juz w swoim mieszkaniu?
                                  • Gość: MONA Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:19
                                    Ja mam 3 letnią córeczkę. Ale w nowym bloku pewnie beda jakies inne młode
                                    małżenstwa. Przeciez nie same single sa na świecie:)
                                • Gość: łowca komarów Re: wykończenie IP: *.crowley.pl 11.03.05, 11:09
                                  dzięki kika. powiedzieli ci to w spółdzielni?
                                  • Gość: Kika Re: wykończenie IP: *.chello.pl 11.03.05, 17:44
                                    Nie, jak oglądałam swoje mieszkanie w 3 klatce, to pan ze spółdzielni
                                    powiedział, że mój balkon będzie odgrodzony taką ścianką.
                                    • Gość: KIKA1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 12:09
                                      W jaki sposob ogladacie swoje mieszkania? Umawiacie się z kims ze spóldzielni,
                                      czy idziecie prosto na budowę? Czy mozna to załatwic w weekend czyt tylko w
                                      tygodniu i Jakie macie wrazenia?
                                      • mike.net Re: wykończenie 12.03.05, 12:52
                                        Ja umawiałem się dzień wcześniej z majstrem poprzez P. Kąkola celem
                                        rozplanowania dodatkowych gniazdek w mieszkaniu. Problemu z wejściem raczej nie
                                        było
                                        • Gość: łowca komarów Re: wykończenie IP: 80.51.237.* 12.03.05, 14:16
                                          a ja zwyczajnie wchodzę na budowę i mówię że chciałbym zobaczyć swoje
                                          mieszkanie. czasem ktoś ze mną idzie, czasem ide sam. nigdy nie było problemów
                                          (a byłem tam już 3 razy).
                                          • Gość: KIKA 1 Re: wykończenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.05, 19:19
                                            I jakie macie wrażenia w związku z ogladaniem waszych mieszkań.? Zgodne z
                                            waszymi oczekiwaniami?
                                            • mike.net Re: wykończenie 12.03.05, 20:07
                                              W sumie tak, większość mieszkań jest już otynkowana, no i pojawiają się
                                              pierwsze okna ;-)) Jak dla mnie malym mankamentem jest hałas, akurat moje okna
                                              wychodzą na Rosoła, ale myślę że jak już wstawią okna i zabudują tarasy to
                                              będzie OK. Jak myślicie, kiedy może być oddanie budynku, z tego co widziałem na
                                              stronie zielony nugat to u nich okna wstawiali od czerwca, a klucze dostali w
                                              grudniu, może u nas wrzesień?
                                              • Gość: KIKA 1 do mike net IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 11:08
                                                Gdyby postęp prac był analogiczny jak na NUGAT to faktycznie u nas oddawaliby
                                                do wykonczenia w połowie wrzesnia.
                                                Mam pytanie co do hałasu. Jak domyslam się czesc twoich okien wychodzi na
                                                podwórko. Jak wyglada kwestia hałasu w tych pomieszczeniach?
                                                • mike.net Re: do mike net 13.03.05, 18:20
                                                  dwa okna mam od Rosoła (kuchenne i od dużego pokoju) i hałas był znaczny, no
                                                  ale byłem tam jak jeszcze nie było okien więc to może wrażenie, a od drugiego
                                                  pokoju na podwórko, więc od tej strony jest zupełna cisza, więc ogólnie jestem
                                                  zadowolony z mieszkania i lokalizacji. Czy ktoś z was liczył ile trzeba
                                                  zainwestować w mieszkanie aby sie wprowadzić? to znaczy glazury podłogi i
                                                  robocizna.
                                                  • Gość: KIKA 1 Re: do mike net IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 20:07
                                                    Dzięki za info. Ja na Rosoła mam tylko jeden pokój, więc jesli w pozostałej
                                                    czesci bedzie w miarę cicho, to bede całkiem zadowolona.
                                                    Jeśli chodzi o koszt zrobienia łazienki, kuchni, podłog, to musisz iczyc się z
                                                    wydatkiem min 500/m2 (uwzgledniając wannę, klozet itd). Oczywiscie mozna wydac
                                                    wiele więcej, ale na tym poziomie mozna uzyskac juz przyzwoity standard.
                                                    Pozdrawiam
                            • Gość: alf Re: GAZ IP: *.eranet.pl 14.03.05, 13:24
                              Wie może ktoś z Was, czy w budynku będzie instalacja gazowa???
                              • Gość: Gin Re: GAZ IP: 65.172.193.* 14.03.05, 13:40
                                Niestety nie
                                • mike.net Re: GAZ 14.03.05, 18:36
                                  Zawsze bezpieczniej, tylko wyższe rachunki za prąd
                                • Gość: Gazela Re: GAZ IP: 195.136.112.* 14.03.05, 18:41
                                  Gazu w budynku nie będzie, są tylko instalacje elektryczne. Swoją drogę dziwię
                                  się, że pytasz dopiero teraz i nie wiesz co kupujesz.
                                  • Gość: Alf Re: GAZ IP: *.eranet.pl 15.03.05, 11:41
                                    Tak na prawdę nie jest to dla mnie istotne, a pytam z ciekawości.
                                    • Gość: Mona Sąsiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.05, 21:04
                                      Która klatka przeważa na tym forum? Ja jestem z klatki V. kto jeszcze?
                                      • Gość: mieszkaniec Re: Sąsiedzi IP: *.aster.pl 15.03.05, 21:17
                                        III
                                        • Gość: Kika Re: Sąsiedzi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.03.05, 23:36
                                          Ja też mam mieszkanie w III klatce.
                                          • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 16.03.05, 08:33
                                            Tez III
                                      • di76 Re: Sąsiedzi 16.03.05, 10:26
                                        ja tez w V klatce, 2-gie pietro.
                                        • Gość: raffi Re: Sąsiedzi IP: *.eranet.pl 16.03.05, 12:58
                                          4 klatka II piętro.
                                          • Gość: łowca komarów Re: Sąsiedzi IP: *.crowley.pl 16.03.05, 16:56
                                            również klatka III
                                            • Gość: tkl Re: Sąsiedzi IP: *.novartis.com 21.03.05, 09:44
                                              kl. IV, parter.
                                              Pozdrawiam w imieniu mamy.
                                              • di76 Kolejne zdjecia z budowy 21.03.05, 16:13
                                                Udalo mi sie w koncu rowniez zorganizowac czas i odbyc wycieczke do mojego
                                                mieszkanka. Majster byl wyraznie niezadowolony z tego ze robimy zdjecia ale
                                                jakos go przekonalismy. Mozecie obejrzec fotki na stronie:
                                                chomik76.w.interia.pl/jastrzebowskiego24/2005-03-19/j24_marzec.html
                                                Mam mieszkanie w klatce V, wiec zdjecia raczej z tych okolic, ale moze
                                                wypatrzycie tam cos ciekawego dla siebie.
                                                • Gość: KIKA 1 Re: Kolejne zdjecia z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:06
                                                  Dzięki za zdjecia w szczególności , ze dot. klatki V.
                                                • ak.kk Re: Kolejne zdjecia z budowy 21.03.05, 19:35
                                                  Dzięki za zdjęcia - wyglądają obiecująco :-), pozdrawiamy
                                        • ak.kk Re: Sąsiedzi 21.03.05, 19:33
                                          Witamy przyszłych sąsiadów - my również klatka V, 2-gie pietro :-)
    • mike.net Nowe Fotki ze środka budowy 16.03.05, 14:24
      www.jastrzebowskiego24.prv.pl/ zamieściłem kilka nowych fotek z budowy,
      w klatkach od strony budynku SIMURu pokawiają się pierwsze drzwi do mieszkań,
      Prawie wszystkie mieszkania III klatki mają już okna ;))
      • Gość: KIKA 1 Re: Nowe Fotki ze środka budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 17:20
        V klatka,Dzięki za fotki!
        • Gość: KIKA 1 Re: Nowe Fotki ze środka budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 17:31
          Czy uażacie, ze ten murek, który zamyka literę U naszego bloku, to jest juz cos
          na stałe? Moim zdaniem nie wyglada to zbyt porzadnie. Poza tym jest zmniejszony
          teren przez tą wnękę na śmietnik. Czy to mozliwe aby tak zostało? Wiecie coś?
          • Gość: Mona Która klatka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.05, 11:20
            Widzę, ze dominuje tu 3 klatka i ani jednej osoby z 1 i 2 . Na sto mieszkań
            mało tu nas..
            • Gość: KIKA 1 Wizyta na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:40
              Moj mąż w piatek wybiera sie na budowe. Mam pytanie do tych którzy juz byli:
              W jakich godzinach mozna tam isc? oraz kogo ma szukac kierownika budowy czy
              kogos innego aby wejsc do mieszkania? Pozdrawiam
              • mike.net Re: Wizyta na budowie 22.03.05, 20:47
                Wchodzisz przez główną bramę na budowie, i idziesz do kierownika budowy.
                Kierownik siedzi w tym samym budynku w którym mieści się s-pnia SIMUR. Z
                wejściem raczej nie ma problemów, ja mogłem poszaleć po swoim mieszkaniu z
                miarką chyba z godzinkę ;))
                • Gość: KIKA 1 Re: Wizyta na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 17:47
                  dzięki za info
                  • Gość: Mona SKĄD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 18:15
                    Zapytam z ciekwości z jakicch rejonów przeprowadzacie się do naszego bloku? Ja
                    obecnie mieszkam na Służewcu.
                    • Gość: Gin Re: SKĄD? IP: 65.172.193.* 24.03.05, 08:46
                      Domaniewska
                      • Gość: Kika Re: SKĄD? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 08:57
                        Stegny
                    • di76 Re: SKĄD? 24.03.05, 10:13
                      :) Ursynow 400 metrów dalej :)
                      • mike.net Re: SKĄD? 24.03.05, 11:50
                        Centrum (Powiśle)
                        • Gość: łowca komarów Re: SKĄD? IP: *.crowley.pl 24.03.05, 19:10
                          ursynów
                          • Gość: mieszkaniec Re: SKĄD? IP: *.aster.pl 25.03.05, 10:07
                            Kabaty
                            • Gość: tkl Re: SKĄD? IP: *.ci.uw.edu.pl 16.04.05, 23:44
                              To będzie moja mama, z Wrocławia via Warszawa, Koncertowa 10, czyli obecnie
                              okolica, niemal "za rogiem".
                      • Gość: KIKA1 Re: SKĄD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 13:33
                        a tez 400 m dalej ,przy samej stacji metra (własnie tej bliskosci stacji mi
                        najbardziej szkoda)
                        • Gość: KIKA 1 Re: SKĄD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 18:30
                          Mój mąz był na budowie. Faktycznie teren jest zminiejszony przez wnękę, w
                          której stoi smietnik z sąsiedniego budynku. Przyznam ,ze nie robi to dobrego
                          wrażenia. Co o tym sądzicie, czy nie mogli dokupic tego małego kawałka ,zeby
                          było porzadnie?
                          • di76 Oplaty 30.03.05, 12:15
                            Mam pytanie do was - czy ktos juz liczyl koszty, ktore bedziemy musieli poniesc
                            w zwiazku z nabyciem mieszkania? Zalozenie ksiegi, notariusz, jakies podatki,
                            ja sie w tym strasznie gubie... czy ktos juz to okielznal ? i kiedy bedzie
                            trzeba faktycznie poniesc te wszystkie koszty? Bede wdzieczna za pomoc.
                            • Gość: Gin Re: Oplaty IP: 65.172.193.* 30.03.05, 15:38
                              Trzeba liczyc ca 2,000PLN choc bylo stwierdzenie na tym Forum,ze SIMUR daje
                              gratis.Ja z gratisow wyroslem i nie wierze.
                              • Gość: raffi Re: Oplaty IP: *.eranet.pl 30.03.05, 16:19
                                Zalozenie ksiegi, notariusz, jakies podatki - simur daje gratis?
                                Fajnie gdzie tego się dowiedziałeś?
                            • Gość: KIKA 1 Re: Oplaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 17:45
                              Wszelkie koszty trzeba poniesc w momencie podpisywania aktu notarialnego czyli
                              zgodnie z umowa najpóźniej do konca marca 2006 roku. Sa to opłata notarialna +
                              VAT, koszt za łożenia ksiegi wieczystej, koszt wpisów do księgi wieczystej +
                              podatek od zakupu mieszkania(dokładne wyliczenie mozesz zrobic własnie na tej
                              stronie gazeta-dom w pozycji kalkulator kosztów mieszkania). Jeśli chodzi o to
                              co płaci SIMUR, to chodziło o podatek od zakupu gruntu- 7% od wartosci gruntu,
                              który wszedł od 1.05.2004r. (Na NUgacie SIMUR pokrył ten podatek, w przypadku
                              osób które zapłaciły za grunt przed tą datą). Pozdrawiam
                              • di76 Re: Oplaty 30.03.05, 17:54
                                Dzieki wielkie Kika, kalkulator bardzo sie przydal. Nie wiesz jak w naszym
                                przypadku wygladac bedzie sprawa z podatkiem od zakupu gruntu ? ja dokonalam
                                zakupu w grudniu 2004 ...
                                • Gość: KIKA 1 Re: Oplaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:12
                                  Zapłacisz 7% vat od gruntu( o ile oczywiscie taki VAT nadal bedzie obowiązywał
                                  w dniu aktu notarialnego). Tak więc od całosci mieszkania z gruntem jest jedna
                                  stawka 7 % (tak zapewne wykazał Ci kalkulator)Dlatego dla nas chyba lepiej
                                  zapłacić, nim rząd znowu wprowdzi jakies zmiany (jak zwykle na niekorzysc
                                  podatników). Nie wiadomo jak będzie w wypadku tych osób w naszym bloku, które
                                  nabyły grunt przez 1.05.2004r. (Na Nugacie w analogicznej sytuacji ten podatek
                                  zapłaciła za nich Spóldzielnia)
                                  • Gość: KIKA 1 Re: Oplaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 19:16
                                    Przepraszam sprostowanie: Tego podatku VAT nie wykazuje Ci kalkulator. On jest
                                    wkalkulowany w cenę zakupu mieszkania, tak więc nie bedzie to juz dodatkowym
                                    kosztem przy akcie. Tan podatek z wpłaconych przez Ciebie pieniędzy odprowadza
                                    Spółdzielnia. Kalkulator wykazał Ci juz całkowite koszty zakupu.
                                    • Gość: KIKA 1 Termin oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 21:15
                                      Z informacji uzyskanych wczoraj na budowie planują oddać na koniec wrzesnia.
                                      • Gość: mieszkaniec Re: Termin oddania IP: *.aster.pl 31.03.05, 21:57
                                        Ciekawe co oni zamierzają robić do września??? Większość mieszkań jest już otynkowanych, połowa ma podłogi a więc i instalację CO - jakby chcieli to oddaliby już w lipcu
                                        • Gość: alf Re: Termin oddania IP: *.eranet.pl 01.04.05, 10:18
                                          Stary, przecież specjalnie nie będą tego przedłużać... Z pewnośćią są jeszcze
                                          pewne prace, o których Ty, jako budowlany ignorant nie masz zielonego pojęcia...
                                          • Gość: mieszkaniec Re: Termin oddania IP: *.aster.pl 01.04.05, 13:36
                                            Po pierwsze nie oceniaj kogoś jeśli go nie znasz - jestem inżynierem , miło mi poznać Alfie.Tak więc może aż takim ignorantem nie jestem.
                                            Po drugie to nie mam do nikogo pretensji, przecież kupując mieszkanie wiedziałem że termin był okreslony na koniec roku , więc każdy dzień przed terminem jest super (zwłaszcza, że w Warszawie niektórzy odbierają mieszkania nawet rok po terminie).
                                            A po trzecie moja poprzednia wypowiedź miała na celu pokazać jak nasz blok jest szybko budowany, od września minęło 7 miesięcy - wówczas budowano 4 piętro. Przez 7 miesięcy od 4 piętra do tynków, podłóg i okien. Przy takim tempie prac mógłby to być lipiec. I tylko o to mi chodziło... Alfie.
                                            • Gość: raffi Re: Termin oddania IP: *.eranet.pl 05.04.05, 12:14
                                              W sumie jestem laikiem i nie zam się na budowie ale chciałbym wpraowadzić się
                                              jak najszybciej. Byłem wczoraj na budowi i coś się dzieje, ale widać że to
                                              jeszcze potrwa....
                                              • Gość: Gin Re: Termin oddania IP: 65.172.193.* 11.04.05, 11:18
                                                Plus trzeba dodac miesiac do poltora na przekazanie budynku do uzytkowania.Tyle
                                                trwa mniej wiecej odbior przez roznego rodzaju miejskie komisje (straz pozarna
                                                itp.)budynku.
                                                • Gość: NEMO Re: Termin oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 20:05
                                                  Czy wszystkie klatki będą oddawac w jednym terminie. Mnie interesuje V, a tą
                                                  chyba skończą na końcu(:
                                                  • Gość: tkl Re: Termin oddania IP: *.ci.uw.edu.pl 16.04.05, 23:41
                                                    Pocieszę Cię - nie da się oddać kawałka budynku :)
                                                    PS. Materiały będzie można zwozić przed odbiorem przez straże pożarne itp., ale
                                                    na KEN 96 mieliśmy niemiłą przygodę - ktoś zwinął skoble od (na szczęście
                                                    wówczas jeszcze pustych, zresztą rzeczy "remontowe" raczej trzyma się w
                                                    wykańczanym mieszkaniu) komórek lokatorskich.
    • Gość: nowe dzrwi PORTA Re: Jastrzębowskiego IP: 213.77.51.* 18.04.05, 10:16
      Mój fachowiec "się pomylił" i powiedział, że potrzebuję drzwi "lewych", takie
      też zostały kupione. Już po ich dowiezieniu okazało się, że potrzebuję
      PRAWYCH!!!!!!! Stąd mam teraz 3 pary drzwi lewych na zbyciu.
      Są to drzwi PORTA - drewniane (tzw. z drewnianą ramą), tj:
      2 pary drzwi pokojowych - pełnych z "płaszczowiznami" (płaszczowizna górna o
      lekko wygiętej linii),
      1. drzwi łazienkowe - z ładną szybką (górna część wygięta tak samo jak
      płaszczowizna w drzwiach pokojowych)
      Drzwi sa białe.
      W skład kompletu wchodzą: skrzydło drzwiowe, ościeżnica obejmująca (regulowana)
      i zamek z kluczykiem. Cena za taki komplet - 280 zł (łazienkowe - 320) (czyli
      ościeżnica prawie za darmo, w katalogu sama ościeżnica kosztuje ponad 200 zł).
      Drzwi są NOWE, ale były raz zamontowane na piankę montażową, po czym
      zdemontowane.
      Tel. do kontaktu: 0502 257 517.
    • Gość: dot. dzrwi Re: Jastrzębowskiego IP: 213.77.51.* 18.04.05, 10:24
      Bardzo przepraszam ze poprzedni post poszedł tyle razy. Nie wiem jak to sie
      stało, mój kmputer najpierw nie chciał tego wysłać, a potem okazało się, ze
      wysłał wszystko w liczbie odpowiadającej pewnie liczbie kliknięć.
    • Gość: do kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:14
      Nie rozumiem, czy to ma związek z VAT-em. W jakiej wysokosci ta dopłata. Z
      umowy wynikało, ze nie będziemy nic dopłacać. Proszę odpisz szybko.
      • Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.04.05, 10:41
        tak to ma zwiazek z Vatem: 'opodatkowana podatkiem Vat jest nie tylko sprzedaż,
        ale również odpłatna dostawa towarów. (...) ponieważ czynność dostawy towaru
        jakim jest lokal zostanie dokonana po 1 maja 2004 i w tym samym podlegać
        będzie ona opodatkowaniu. (...) w dniu podpisania aktu notarialnego powstanie
        dodatkowo obowiązek podatkowy wynikający z wartości sprzedawanej ułamkowej
        gruntu.' vczyli musimy uzupełnić cenę za grunt o brakującą wartość podatku od
        towaru i usług. Ja dopłacam 1 251,46zł.
        • Gość: jack Re: Jastrzębowskiego IP: *.cwd.waw.pl 19.04.05, 15:19
          Też otrzymałem zaproszenie do podpisania aneksu w sprawie Vat-u od gruntu.
          Tylko zastanawiam się, na kim ciąży obowiązek jego uiszczenia. Wszak w umowie
          jest jasno i zasadniczo napisane, że ewentualne zmiany Vat obejmą tylko tych,
          którzy nie uiścili opłaty za grunt przed wprowadzeniem nowej ustawy w życie.Ja
          swój warunek umowy spełniłem.
          • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 15:29
            Jestem dokładnie w tej samej sytuacji. Przeciez z umowy jasno wynika, ze nie
            musimy juz nic dopłacać. Co zamierzacie z tym robić?
            • Gość: NEMO Aneks do umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:40
              Dzisiaj dostałem podobne pismo. Ja nie mam powodu by podpisywac ten aneks na
              swoją niekorzyść i nie zamierzam tego robić. Przeciez gdybysmy mieli płacic VAT
              to powinno byc uwzględnione w umowie, a skoro nie było, no cóż, ich strata.
          • Gość: xxx Re: Jastrzębowskiego IP: *.w3cache.pl / 195.114.161.* 20.04.05, 15:24
            nie wiedzialem o czym mowicie, dopoki sam nie dostalem listu w tej sprawie;
            no tak zdziwienie i rozczarowanie - wydawalo sie, ze umowa wszystko wyjasnia;
            mam to traktowac jako prosbe o wplacenie dodatkowych pieniedzy? znowu musze dac
            zarobic prawnikowi ...
            poza tym czekam az jakis deweloper przejdzie cala sciezke az do NSA, bo
            interpretacja MF nie jest zrodlem prawa, a najlatwiej wybierac bezpieczne dla
            siebie stanowisko i zrzucac problemy na nabywcow
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:32
              No własnie prośba o wpłacenie dodatkowych pieniędzy. Dlaczego, przeciez my nie
              jestesmy płatnikami Vat-u, to chyba jasne. Tak jak pisze NEMO umowa była
              jednoznaczna, nawet jeśli MF chce tego POdatku (kolejna interpretacja
              sformułowana na własne potrzeby)to nie my klienci developera jestesmy wzywani
              do jego uiszczenia.
              • Gość: Majka Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 19:48
                Witam wszystkich!
                Ja do tej pory bylam tylko czytelniczka forum, ale tez dostalam pismo w sprawie
                VATu, troche mnie to zdenerwowalo i postanowilam zabrac glos. Dzisiaj grzecznie
                poprosilam spoldzielnie o przefaxowanie "aneksu" i troche mnie to zdziwilo, bo
                aneks nie zmienia par 4.3 umowy (mam nadzieje ze umowy sa standardowe), gdzie
                jest zapis o zwolnieniu z platnosci VAT osob, ktore wplacily cene gruntu przed
                01.05.2004, lecz wprowadza takie zmiany w tresci, dzieki ktorym we wplaconej
                przez nas cenie nie da sie wyodrebnic ceny za grunt, tak aby paragraf 4.3 nie
                mial sensu (a dokladniej aneks okresla calosciowa kwote za mieszkanie brutto
                (par.4.2), wykresla zapis o odrebnej platnosci za grunt (par. 6.1)i zmienia
                harmonogram platnosci). NIELADNIE!!! NIELADNIE!!!
                Ja w tej sytuacji postanowilam wystosowac do nich pismo, ze w zwiazku z trescia
                par. 4.3 umowy oraz w powolaniu na fakture z data kwiecien 2004 i
                opisem "udzial za wieczyste uzytkowanie" uwazam ich wezwanie za nieuzasadnione
                i nie widze koniecznosci podpisania Aneksu. Nie zmusza mnie przeciez do
                podpisania aneksu (chyba) a bez tego to raczej slabo widze mozliwosc obciazenia
                nas VATem.
                Jesli ktos z Was zna sie na podatkach, to mozna podyskutowac o takiej
                interpretacji MF
                www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=135&id=36404
                A w ogole to czy Spoldzielnia ma wiazaca interpretacje urzedu skarbowego (no bo
                przeciez od jakiegos czasu mialy byc wiazace)

Przepraszam za przydlugi post, ale sie rozemocjonowalam ;-)))

• Gość: xxx Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 12:10
                  to niby ta interpretacja jest dla nas korzystna? umowy sa raczej standardowe

dla mieszkan ten dodatkowy VAT to ponizej 0,8% wartosci, dla garazy wiecej, ale
                  przed zmiana przepisow nie wiem czy sprzedano nawet polowe powierzchni, czyli z
                  ich punktu widzenia jest to pewnie ponizej 0,5% wplywow, czy warto robic sobie
                  taki kiepski PR, gdy do tej pory wszyscy byli zadowoleni i wyrozniano sie na
                  plus?
                • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.mofnet.gov.pl 21.04.05, 12:54
                  Dzięki bardzo ciekawy link. Teraz chyba najważniejsze, zebysmy mieli jednolite
                  stanowisko w tej sprawie i zeby nikt nie zapłacił. Postaram się coś napisać w
                  tej sprawie popołudniu.
                  • Gość: mike.net Re: Jastrzębowskiego IP: 195.136.120.* 23.06.05, 15:38
                    O ładnie ładnie ;) Ja też jestem z III klatki, a czy dzwi do mieszkań też już
                    są? no i jak wyglądają podłogi na klatkach, czy kładą już gresy?
                • Gość: KIKA 1 do Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:33
                  Czy wysyłając do SIMUR-U pismo mogłabyś załączyć tą interpretację MF.
                  Próbowałam dzis cos więcej znależć na ten temat, ale narazie nic mi się nie
                  udało. Spróbuję w weekend. W każdym razie na NUGACIE nikt VAT-u od gruntu nie
                  płacił, pomimo, ze akty podpisywali w marcu tego roku. Pozdrawiam
                  • Gość: nugi Re: do Majka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.05, 23:45
                    To nie jest tak do końca. Ci, którzy aneksowali umowy do końca 2003 i wpłacili
                    do końca kwietnia 2004, nie płacili vat'u. Ci, którzy tego nie uczynili musieli
                    dopłacać. Data aneksowania wydaje się tu istotna.
                    • Gość: KIKA 1 Re: do Majka IP: *.mofnet.gov.pl 22.04.05, 09:40
                      My podpisywaliśmy umowy dopiero w 2004 roku, wiec nie moglismy cofac się do
                      2003, a jakie znaczenie ma data grudzien 2003, przeciez to chyba nie wiąże sie
                      z żadnymi przepisami?
                  • Gość: xxx Re: do Majka IP: *.w3cache.pl / 195.114.161.* 22.04.05, 14:25
                    interpretacji to jest duzo, mniej lub bardziej korzystnych, ze swiezszych
                    ostatni dodatek Nieruchomosci do Rzepy:

Nowa a "stara" ustawa

Podpisałem z deweloperem umowę przedwstępną na kupno mieszkania, kiedy VAT na
                    grunt wynosił jeszcze 0 proc. Cena gruntu została wliczona w cenę mieszkania.
                    Akty notarialne przenoszące własność mają zostać podpisane jednak dopiero
                    teraz. Deweloper w związku z powyższym chce, bym dopłacił 7 proc. VAT za grunt,
                    co ma być warunkiem przystąpienia przez niego do aktu notarialnego. Czy może
                    tego ode mnie żądać? Piotr Z.

odpowiedz:
                    www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_050418/nieruchomosci_a_13.html

BTW: a niby czym straszy SIMUR tych co nie podpisza mu aneksu?
                    • Gość: KIKA 1 Re: do Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 18:09
                      Oczywiście są rózne interpretacje podatkowe, ale nia ma wiążacej interpretacji
                      podatkowej (chyba). Jeśli takiej nie ma to pewnie obowiązuje interpretacja MF
                      (czyli to przysłała Majka), jeżeli ona dotyczy naszej sytuacji, jak sądzicie?
                      Z drugiej strony chyba i tak nas nie powinno to obchodzic czy jest vat czy nie,
                      bo z umowy jasno wynika, ze my go płacić nie powinniśmy. Jeżeli ktoś będzie
                      miał jakies info ze Sppółdzielni proszę piszcie.
                      • Gość: KIKA1 Re: do Majka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 10:34
                        Otóż na forum NUGAT dowiedziałam się, że u nich grunt stanowi własność, a nie
                        tak jak u nas jest w użytkowaniu wieczystym.
                        W związku z tym interpretacja Majki z Ministerstwa FInansów , która odnosi się
                        do użytkowania wieczystego, powinna dać Spółdzielni do myślenia.
                        Ich dotychczasowa sytuacja dot. VAT-u była inna.
                    • Gość: jack VAT od gruntu IP: *.eranet.pl 23.04.05, 12:56
                      Poniżej link do informacji o zakresie stosowania prawa podatkowego Izby
                      Skarbowej w Gdańsku:

www.is.gdansk.pl/regulation.php?rid=2223
                      Na pocieszenie tylko tyle, że w sumie za grunt zapłacimy 5%, (7% VAT - 2%
                      podatku od czynności czywilno-prawnych).
                      Oczywiście odrębną sprawą jest podpisanie aneksu.
                      • Gość: Jarek Re: VAT od gruntu IP: *.aster.pl 23.04.05, 14:27
                        W opisanym przypadku na grunt wystawiony byl rachunek a na mieszkanie faktura
                        VAT. Jesli nie macie osobnego rachunku za grunt a na wplaty otrzymujecie
                        faktury vat to nie ma mowy o 2% PCC
                        • Gość: NEMO Re: VAT od gruntu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.05, 10:21
                          Mamy fakturę osobną na grunt i osobne faktury za mieszkanie.
                      • Gość: alf Re: VAT od gruntu IP: *.eranet.pl 28.04.05, 14:22
                        Macie jakieś nowe wiadomosci odnosnie płacanie VATu za grunt?
                        • Gość: NEMO Re: VAT od gruntu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 19:45
                          Ja też czekam na jakieś wieści.
                          • Gość: łowca komarów Re: VAT od gruntu IP: *.crowley.pl 11.05.05, 11:58
                            MALUJĄ FASADĘ!!! Zaczeli od strony rosoła!!!
                            • Gość: alf Re: VAT od gruntu IP: *.infovide.pl 11.05.05, 12:19
                              Super, a skończyli już montaż okien?
                              • Gość: KIKA 1 Fasada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 20:15
                                ooo, nie wiedziałam, ze od Rosoła jest juz otynkowane.
                          • Gość: Majka Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.acn.waw.pl 12.05.05, 21:25
                            Kilka post’ow dalej pisałam, ze mam zamiar wysłać do SIMUR’a pismo, ze w
                            świetle umowy nie widzę przesłanek, do zapłaty przeze mnie VAT-u a już na pewno
                            do podpisywania aneksu, co też niexwłocznie uczyniłam. No i dzisiaj otrzymałam
                            odpowiedz. Parę cytatów:
                            „....uprzejmie informuje, ze wszystkie informacje dotyczące tego z podatku
                            zostały przez nas wyjaśnione i przesłane pismem...”
                            „Jednocześnie informujemy Panią, iż w przypadku nie uregulowania podatku VAT,
                            nie będzie Pani mogła przystąpić do podpisania umowy sprzedaży aktem
                            notarialnym...”
                            „... warunkiem wydania mieszkania jest uregulowanie wszystkich spraw
                            finansowych wraz z podatkiem VAT....”
                            Dla mnie to brzmi jak groźba... ale może jestem nadwrażliwa. To tyle na minus.
                            Na plus, żeby sobie nie psuć jutrzejszego piątku trzynastego, wszędzie w piśmie
                            jest „uprzejmie” i „prosimy” oraz w żadnym miejscu nie ma powołania się na
                            umowę zawartą pomiędzy nami...
                            O podjętych dalszych krokach poinformuję szanownych forumowiczów, bo na razie
                            to się wkurzyłam i nie mam żadnych mądrych pomysłów...
                            • Gość: raffi Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.infovide.pl 13.05.05, 12:19
                              Faktycznie zaczynają już malować i idzie im to całkiem sprawnie.
                              Co do Vat'u to obowiam się że jeśli się Simur uprze to i tak trzeba będzie
                              zabulić. Możemy niby nie zapłacić ale pewnie i tak znajdą sposób, żeby
                              wyciągnąć od nas tę kaskę w inny sposób (i do tego pozostanie niesmak po
                              wykłucaniu się z Simurem)
                              Ja póki co gram na czas...
                            • Gość: KIKA 1 Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 19:21
                              A czy przedstawłas im interpretację Ministerstwa Finansów?
                              • Gość: mattjohnpl Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.aster.pl 13.05.05, 20:24
                                Witam przyszłych sąsiadów.
                                Bitwa o VAT mnie nie dotyczy ponieważ podpisywałem umowę w styczniu 2005 roku.
                                Jestem z klatki nr 1 i bardzo podoba mi się kolor elewacji od strony Rosoła
                                (oliwkowo seledynowy). Z zeszłotygodniowej rozmowy w SIMURze wiem, że jest
                                bardzo prawdopodobne, iż wrzesień będzie miesiącem rozpoczęcia wydawania lokali.
                                Pozdrawiam forumowiczów,

• Gość: KIKA 1 Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 18:32
                                  Witamy nowego sąsiada:)
                                • Gość: raffi Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.eranet.pl 16.05.05, 11:22
                                  wrzesień - fajnie :)
                                  • Gość: NEMO Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 18:36
                                    Zobaczcie wątek :VAT przy użytkowaniu wieczystym. Pozdrawiam
                                    • Gość: jack Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.cwd.waw.pl 20.05.05, 12:01
                                    • Gość: jack VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: *.cwd.waw.pl 20.05.05, 12:03
                                      NEMO,
                                      czy możesz uściślić który (jaki) wątek masz na myśli...
                                      • Gość: NEMO Re: VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 10:55
                                        VAT ZA GRUNY przy użytkowaniu wieczystym (na tym forum:developerzy)
                                        Autor: Gość: NEMO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                                        Data: 24.04.2005 11:16
                                        • Gość: jack Re: VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: *.cwd.waw.pl 23.05.05, 12:14
                                          myślałem, że masz na myśli coś bardziej konkretnego, tzn. jakieś nowe
                                          informacje.
                                          • Gość: NEMO Re: VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 07:33
                                            Niestety nic więcej noie wiem. Wiadomo natomiast, ze SIMUR winien wystąpić o
                                            interpretację podatkowa do Urzędu Skarbowego. Niestety nikt z nas nie moze tego
                                            zrobic, bo nie jestesmy podatnikami VAT-U (okres oczekiwania 3 miesiące na
                                            odpowiedz). Gdyby interpretacja była po naszej mysli ( ajest duza szansa po
                                            wytycznej MF) płacilibysmy tylko 2% Podatku od czynnosci cywilnoprwnych, a nie
                                            5% VAT-u. Ja niestety narazie nie rozmawiałem ze Spółdzielnią , a nie wiem czy
                                            zrobiła to Majka, ktora prowadzi w tej sprawie korespondencję.
                                            • Gość: Gin Re: VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: 65.172.193.* 25.05.05, 09:53
                                              O interpretacje prawna do Urzedu Skarbowego moze wystapic kazdy na pismie.
                                              • Gość: NEMO Re: VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 17:10
                                                No chyba nie każdy, przeczytaj art.14a Ordynacji podatkowej.
                                                • Gość: Gin Re: VAT przy użytkowaniu wieczystym IP: 65.172.193.* 30.05.05, 11:48
                                                  Przeczytalem.I nadal twierdze ze mozesz wystapic z zapytaniem do US.Jestes
                                                  przeciez podatnikiem i zarazem w tym wypadku platnikiem.
                            • Gość: raffi Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.eranet.pl 20.05.05, 09:28
                              Przejeżdzałem wczoraj obok budowy. Budynek jest już pomalowany i finalnie
                              wykończony od strony północnej. Musze przyznać, że wygłąda to bardzo ładnie,
                              lepiej niż się spodziewałem
                              • Gość: mieszkaniec Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.aster.pl 20.05.05, 10:08
                                Ładnie, od strony północnej wygląda trochę jak biurowiec
                                • Gość: alf Re: Wiesci z pola walki (bitwa o VAT) IP: *.eranet.pl 23.05.05, 10:26
                                  Bardzo ładnie dobrane kolory, wygląda lepiej niż się spodziewałem :)
                                  • Gość: KIKA 1 Elewacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 07:28
                                    Elewacja rzeczywiscie wyglada ładnie. Natomiast nie podoba mi się śmietnik
                                    sąsiedniego bloku, który wchodzi w nasz teren? Czy moze wiecie czy to ma tak
                                    zostac?. Ciekawa tez jestem, jak bedzie wygladac teren od strony Rosoła,
                                    narazie jest tam trawnik, chyba z uwagi na lokale uzytkowe zrobia tam jakis
                                    dojazd, ktos wie?
                                    • Gość: mike.net Re: Elewacja+Ekrany IP: 195.136.120.* 25.05.05, 20:18
                                      Fajnie by było gdyby ZDM zamontował od strony Rosoła ekrany, zmniejszające
                                      poziom hałasu, może by tak pod koniec roku napisać stosowną petycję w tej
                                      sprawie? ;) No jeszcze zobaczymy czy żeczywiście będzie duży ten hałas, no ale
                                      w końcu Rosoła to spora ulica.
                                    • Gość: kristoff Re: Elewacja IP: *.nie.com.pl 27.05.05, 19:56
                                      Slyszalem, ze spoldzielnia zarzadzajaca sasiednim osiedlem planuje przeniesc smietnik w inne
                                      miejsce, blizej Rosola. Maja tez przebudowac uliczke miedzy naszym blokiem i osiedlem.
                                      • Gość: KIKA 1 Re: Elewacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 17:13
                                        O ciekawa informacja o tym śmietniku i o tej uliczce. Ciekawe, jak docelowo
                                        będzie wygladac otoczenie naszego budynku. Jesli chodzi o sąsiednią
                                        Spółdzielnię Stokłosy, to w tym roku mają poprawiac elewację swoich budynków.
                                        Ciekawe tylko od ktorej strony zaczną, bo to duze osiedle. W kazdym razie
                                        poprawi to wyglad całego otoczenia. Pozdrawiam.
                                        • Gość: KIKA1 LICZBA MIESZKAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 21:20
                                          Wyglada na to, ze wszystkie mieszkania z naszej inwestycji są juz sprzedane. NA
                                          stronie SIMUR-U pojawiły się juz plany z nowej.
                                          • Gość: mieszkaniec Re: LICZBA MIESZKAŃ IP: *.aster.pl 31.05.05, 22:38
                                            w którym miejscu na stronie simur-u ?????????/
                                            • Gość: aga Re: LICZBA MIESZKAŃ IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.06.05, 08:40
                                              No właśnie? Gdzie na stronie?
                                              • Gość: tkl Re: LICZBA MIESZKAŃ IP: *.novartis.com 01.06.05, 11:22
                                                www.simur.com.pl. Faktycznie, znikneły dwa ostatnie mieszkania, które "wisiały"
                                                od wieków do wczoraj jeszcze. To dobrze, bo unikniemy numeru z ich
                                                wynajmowaniem. Nie pamiętam, na czym polegał mechanizm, ale wiem, że było to
                                                średnio korzystne dla pozostałych mieszkańców.
                                                • Gość: KIKA 1 Re: LICZBA MIESZKAŃ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 17:38
                                                  Lista mieszkań pojawi się jeśli nacisniesz "szukaj" na dole strony. Ale nie ma
                                                  tam cen, ani nie otwierają się plany mieszkan ani lokalizacja w budynku.
                      • Gość: xxx Re: VAT od gruntu IP: *.w3cache.pl / 195.114.161.* 02.06.05, 13:18
                        nikt nie był jeszcze w tej sprawie osobiście u prezesów? chciałem zauważyć, że
                        w przypadku garaży jest to róznica między brakiem opodatkowania a 22% (a potem
                        i tak je wyprzedają poniżej ceny w starych inwestycjach)
                        • Gość: NEMO Re: VAT od gruntu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:10
                          Ja nie byłem, zignorowałem wezwanie,a czy jest ktoś kto zgodził się na aneks?
                          • Gość: Kika Re: VAT od gruntu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.06.05, 00:08
                            Ja też zignorowałam wezwanie, ale jestem ciekawa co dalej, skoro nie będziemy
                            mogli podpisać umowy notarialnej jeśli nie podpiszemy aneksu.
                            • Gość: ania Zastanówcie się . IP: *.aster.pl 03.06.05, 10:39
                              Ludzie, o co Wam chodzi ? Tak była skonstruowana umowa. Mogliście jej nie podpisywać. SIM-ur i tak zachowuje się ok. Moja znajoma kupiła mieszkanie za 200 tys. była strasznie zadowolona, żadnych przygód, wykończyła mieszkanie i na 2 tygodnie przed podpisaniem aktu not. dostała rozliczenie , że musi dopłacić 15 tys. !!!!! (waloryzacja była tak zawoalowana w umowie że nikt jej nie dostrzegł). Rozumiecie - 15 tys. !!!!!!
                              • Gość: jack Re: Zastanówcie się . IP: *.cwd.waw.pl 03.06.05, 12:24
                                Zapewne masz rację, mogło być gorzej.
                                Chodzi nam o to, bynajmniej w moim przypadku, że umowa jest tak skonstruowana,
                                że nie powinienem nic dopłacać, a mimo to SIMUR chce dopłaty VAT-u za grunt
                                insynuując niemożność podpisania aktu notarialnego. A dodatkowo, co było na
                                forum, Simur chce podpisania aneksu zmieniającego warunki umowy. I to chyba nie
                                jest tak do końca OK.
                              • Gość: xxx Re: Zastanówcie się . IP: *.man.polbox.pl 03.06.05, 15:45
                                Ania, nie wtrącaj się, jak nie wiesz o co chodzi.
                                • Gość: ania Re: Zastanówcie się . IP: *.aster.pl 03.06.05, 16:48
                                  A skąd Ty wiesz (xxx), że mnie to nie dotyczy. Właśnie jestem w tej samej sytuacji co pozostali. Najpierw może zapytaj a dopiero później recenzuj innych.
                                  A wracając do Vat-u to moja wypowiedź była próbą zrozumienia SIM-u, bo przecież oni sobie tego Vat-u nie wymyślili, a teraz muszą sobie poradzić z tą sytuacją. Z przekory staram się postawić w ich sytuacji.
                                  Pozdrawiam sąsiadów.
                                  • Gość: KIKA 1 Re: Zastanówcie się . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 17:58
                                    A Ty Aniu zapłaciłaś VAT?
                                    Oczywiscie spoldzielnia nie wymysliła VAT-U, ale spółdzielnia jest podatnikiem
                                    VAT-U. W momencie podpisywania umow było juz wiadomo, ze VAT wzrosnie i
                                    Spoldzielnia gdyby chciała mogła tak sformułować umowę,zeby VAT przerzucic na
                                    nabywców, czego jednak nie zrobili. Tak wiec nie powinni tego robic teraz. Tym
                                    bardziej, ze na Nugacie w analogicznej sytuacji SIMUR pokrył VAT.
                                    • Gość: ania Re: Zastanówcie się . IP: *.aster.pl 03.06.05, 18:57
                                      Nie, nie zapłaciłam. To co zrobili na Nugacie jest oczywiście przyznaniem się do błędu, i tutaj powinni zrobić to samo. Rozpoczęłam tę dyskusję trochę prowokacyjnie, ponieważ uważam iż powinniśmy tę sprawę rozegrać tak , aby było to skuteczne, a nie okopać się i czekać na nie wiadomo co. Możemy z nimi walczyć ostro, chodzić po sądach itd, a przez ten czas moje mieszkanko zarośnie grzybem. Ja chcę zamieszkać jak najszybciej ponieważ wynajmuję więc dla mnie np. 2 miesiące poślizgu to jest wyrzucenie pieniędzy w błoto większych niż ten cholerny Vat.
                                      Pozdrawiam.
                                      • Gość: KIKA 1 Re: Zastanówcie się . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 19:11
                                        A masz jakiś pomysł jak to rozegrać skutecznie?
                                      • Gość: xxx Re: Zastanówcie się . IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.06.05, 22:21
                                        dobre! empatia w stosunku do developera, a nie w stosunku do ludzi, których
                                        szantażuje się wciskając im aneksy do umowy;
                                        wyobraź sobie, że na tej zasadzie mozna całą umowę wyrzucić i wstawić co się
                                        chce;

nie znam treści umów z Nugatu, ale sytuacja prawna jest inna
                                        (własność/dzierżawa) i powtarzam - dziwię się, że ktoś chce się skompromitować
                                        i roztrwonić swoją dobrą reputację, a inwestycja jest mniejsza i sprawa dotyczy
                                        tylko części wcześniej sprzedanych lokali

chyba nie za duże masz to mieszkanie i bez garażu? wyobraź sobie dużo większe z
                                        dwoma miejscami postojowymi, to ci wyjdą inne kwoty
                                        • Gość: KIKA 1 Re: Zastanówcie się . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 14:48
                                          Zgadza się sytuacja na NUGACIE była inna, bo przy wlasnosci, wzrost podatku VAT
                                          był pewien. Przy uzytkowaniu wieczystym nadal sprawa jest niejasna. Myslę ze tu
                                          wątpliwosci rozwiałaby tylko interpretaja urzędu skarbowego Warszawa Ursynów.
                                          A empatia w stosunku do developera tez mnie śmieszy,byc moze osoba ktora się
                                          tak wypowiadała ma małe mieszkanie ( w zwiazku z tym mała dopłata) i/lub
                                          większe mozliwosci finansowe, ze ta dopłata nie robi na niej wrazenia.
                                          • Gość: yyy Re: Zastanówcie się . IP: 195.136.112.* 07.06.05, 17:42
                                            Wydaje mi się, że odezwały się w większości przyszłych mieszkańców niefajne
                                            mechanizmy obronne - "nie wydam ani zlotówki więcej i koniec"! O ile się nie
                                            mylę to treść umowy ze spółdzielnią zawierała zapis przy ustaleniach
                                            dotyczącyh gruntu, że strony wzajemnie wyrażają zgodę na zmianę treści umowy
                                            dotyczącej gruntu w przypadku zmiany przepisu dotyczącego VAT'u. I to wyjaśnia
                                            wszystko. W umowach dotyczących Nugatu nie było takiego zapisu dlatego
                                            spółdzielnia zapłaciła sama Vat. W przypadku Jastrzębowskiego przeczytajcie
                                            Kochani dokładnie to co podpisaliście. Do tego umowa jest umową na finansowanie
                                            lokalu a nie umową na zakup.W momencie finalizowania zakupu lokalu, zmienił się
                                            przepis,a my podpisując ją wyrazliliśmy zgodę na zmianę treści umowy i
                                            dostosowanie się do niej. Więc o co Wam chodzi? Przecież nikt z nas nie kupił
                                            mieszkania w 100%, gdyby ktokolwiek nabył w całości lokal przed zmianą
                                            przepisów nie płaciłby vatu - (może jest Ktoś taki, to przepraszam).
                                            LUDZIE ZLITUJCIE SIĘ, ZAJMIJCIE SIĘ PRZYJEMNIEJSZYMI RZECZAMI W ŻYCIU NIŻ
                                            ZAMARTWIANIE SIĘ KONSEKWENCJAMI ŹLE PRZEZ WAS ZINTERPRETOWANEJ UMOWY. Przecież
                                            jesteście tacy sympatyczni, a przez vat tyle jadu z WAS wyszło. Czy warto?
                                            • Gość: KIKA 1 Re: Zastanówcie się . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:57
                                              To już szczyt wszystkiego, zaczynają wypowiadac się osoby, ktore nie mają
                                              pojęcia o sprawie. Otoz dokładnie przytoczę zapis w mojej umowie i BŁAGAM NIE
                                              WYPOWIADAJ SIĘ JEŚLI NIE MASZ POJĘCIA.
                                              A teraz cytuję zapis w umowie" Cena za wieczyste użytkowanie gruntu, na dzień
                                              podpisania tej umowy nie podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, bowiem obrót
                                              gruntem nie podlega ustawie o tymże podatku. Niemniej, strony zgodnie
                                              postanawiają, iż z dniem wprowadzenia takiego podatku, podatek ten zostanie
                                              doliczony do wyżej wskazanej ceny za ten grunt według obowiązującej stawki, a
                                              cena ta wzrośnie o tenże podatek , OCZYWIŚCIE O ILE NIE ZOSTANIE ONA W CAŁOŚCI
                                              ZAPŁACONA PRZED WPROWADZENIEM TAKIEGO OBOWIĄZKU PODATKOWEGO"
                                              A ja zapłaciłam tą cenę za grunt przed 1 MAJA 2004. I CO NADAL UWAZASZ ZE JAD
                                              SIĘ Z NAS WYLEWA< CZY KTOS CHCE NAS OSZUKAĆ. DOBRZE PRZECZYTAJ TEN ZAPIS I
                                              POMYŚL.
    • vodnik Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego 04.06.05, 16:08
      W ramach chwilowego wyluzowania od problemu z vatem, chciałbym przekazać Wam
      INFO, że Zielone Nugaty zostały wybrane Budową Roku 2004 w Polsce w kategorii
      budownictwio mieszkaniowe, oceniany był całokształt wykonanych prac, jakość,
      projekt, wykonanie, zazielenienie itp. Wydaje mi się, że jest to w pewnym
      sensie dobry znak dla Was, bo projektantów ( i nie tylko ich) mieliśmy tych
      samych. Życząc Wam podobnych wrażeń za rok odsyłam zainteresowanych do źródła:

www.budowaroku.pl/index.php?id=laureaci&id2=nis&id3=13
      ewentualnie na

www.eurobuild.pl (wersja polska i angielska)

Pozdro

vodnik
      • an_ni Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego 08.06.05, 10:39
        osobliwie wyglada ten wasz budynek od strony stacji beznynowej
        jak biurowiec

• Gość: jack Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego IP: *.cwd.waw.pl 08.06.05, 12:05
          podobno projekt przewidywał nawiązanie do budynków SGGW
      • Gość: alf Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 10.06.05, 09:27
        Ma ktoś może jakieś info o postępach w budowie?
        • Gość: KIKA 1 Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 10:45
          Mój kawałek (klatka V) jest dopiero tynkowana. Jak wiecie czesc od zajezdni
          jest juz pomalowana. Zupełnie nie wiem co się dzieje w środku. Był tam ktos
          ostatnio? Jakiego koloru bedzie ten budynek. Myslałam, ze kremowo-zielony, ale
          teraz wygląda, ze chyba cytrynowo-zielony, czy moze się mylę?
          • Gość: łowcakomarów Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.05, 22:27
            ja tam nawet dopatrzyłem sie brązów...
            ps: dzisiaj musiałem koniecznie wymierzyć jedną ściankę w mieszkaniu. ponieważ
            budowa była juz zamknięta, więc zakradłem się furtką dla robotników, która
            znajduje się z drugiej strony blaszaka... czułem się jak tom criuse w mission
            impossible.
            • Gość: KIKA 1 Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:30
              Ha ha i co udało się wejść?
              • mike.net Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego 12.06.05, 16:13
                I jak to wygląda w środku, są już drzwi do mieszkań?
                • Gość: KIKA 1 VAT c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 20:40
                  Zobaczcie jaka dyskusja jest na temat Vat-u w wątku: WERSAL PODLASKI -KEN III
                  ETAP. Miejmy nadzieję, że ta sprawa się wyjaśni na ich przykładzie. CHyba, ze
                  ktos wie, czy nasz developer wystąpił o stosowną interpretację do US?
                  • Gość: Majka Re: VAT c.d. IP: *.bphpbk.pl 14.06.05, 14:37
                    Jakis tydzien temu dzwonilam do spoldzielni - jeszcze nie wystapili i obawiam
                    sie ze jezeli Pan Glowny Ksiegowy wystapi to i tak odpowiedz bedzie, ze musimy
                    zaplacic, bo sam Pan Glowny Ksiegowy jest swiecie przekonany, ze powinnismy.
                    Zrezte jezeli odpowiedz, ze placimy przyjdzie we wrzesniu, a US ma na odpowiedz
                    3 miesiace, to chyba nic sie juz nie da zrobic.
                    • Gość: KIKA1 Re: VAT c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 18:29
                      No własnie urząd skarbowy ma 3 miesiące na odpowiedz, wiec jezeli by teraz
                      wystąpili z tym pytaniem, a odpowiedz nadeszłaby w połowie września to i tak
                      byłoby to nadługo przed podpisaniem aktów notarialnych. Kwestia tylko czy
                      wystąpią i czy zadadzą pytanie w taki sposób, że ich zdaniem VAT jest
                      nienależny. Czy przedłożyłas im interpretację Ministerstwa Finansów i czy ją
                      załaczą. Wiesz moze cos na ten temat? Jeżeli chciałabys skontaktowac się ze mną
                      drogą mailową to podaj tutaj maila lub pisz na adres domko@poczta.onet.pl.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Majka Re: VAT c.d. IP: *.bphpbk.pl 15.06.05, 13:07
                        Ja oczywiscie wyslalam do nich pismo powolujace sie w sprawie VAT-u na
                        Rozporzadzenie Ministra Finansow z dn. 27.04.2004 r., ale pozwolilam sobie
                        rowniez zadzwonic do Glownego Ksiegowego spoldzielni. Pan jest przekonany, ze
                        VAT nalezy zaplacic, gdyz nie jest to ustanowienie prawa wieczystego
                        uzytkowania, tylko jakby odsprzedaz tego prawa, - nie mozna wiec tego traktowac
                        oddzielnie od mieszkania, czyli VAT 7% - wiec sadze, ze w takim duchu
                        sformuluje zapytanie i obawiam sie, ze US odpowie mu, ze oczywiscie powinnismy
                        zaplacic. Istnieje mozliwosc odwolywania sie do Izby Skarbowej, ale kolejne 3
                        miesiace, daja nam grudzien. Wiec na powaznie pojawia sie pytanie czy warto ???
                        Mi powoli koncza sie pomysly co robic.
                        • Gość: jack Re: VAT c.d. IP: *.cwd.waw.pl 16.06.05, 08:28
                          Nie wiem czy w dobrym kierunku idziemy doszukując się interpretacji prawnej od
                          US, tudzież wystąpienia SIMUR-u do US. Wydaje się, że obie strony nie są
                          specjalnie dla nas przychylne.
                          Może powinniśmy się skupić na wyegzekwowaniu od SIMUR-u przestrzegania warunków
                          umowy, gdzie jak wszyscy wiemy opłata VAT-u za grunt nie dotyczy wpłat
                          dokonanych przed 1 maja 2004r.
                          Wiem, że ten temat był juz poruszany, ale może ktoś prowadził dalsze rozmowy z
                          SIMUR-em.
                          • Gość: KIKA 1 Re: VAT c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 18:59
                            Z pewnością masz rację. Ale jak widzisz SIMUR zagroził, ze nie podpisze umowy
                            jesli nie zrobimy dopłaty. Zostaje więc wejscie w spor na drogę sądową, a nie
                            wiem czy ktos się na to zdecyduje. Mozna by tez nagłosnic sprawę, moze wtedy by
                            się wycofali, co o tym sądzicie?
                            A w sprawie interpretacji Urzędów Skarbowych, jak widac z innych watków,
                            pojawiły się już sprzeczne interpretacje w tej sprawie zależnie od urzędu
                            skarbowego. Niestety nie wiem nic na temat by taką interpretację wydał urzad
                            skarbowy Warszawa Ursynów.
                            • Gość: KIKA 1 Re: VAT c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 20:24
                              Złożyłam do US wniosek o interpretację przepisów podatkowych (sądzę, ze odrzucą
                              jako wniesiony przez osobę nieuprawnioną, no ale cóz musiałam spróbować). Z
                              wątku o Wersalu Podlaskim wynika, ze ich urząd Skarbowy (podlaski) uznał, ze
                              VAt w takiej sytuacji jest nienależny. Pozdrawiam
                              • Gość: jack Re: VAT c.d. IP: *.cwd.waw.pl 28.06.05, 07:54
                                brawo!
              • Gość: łowcakomarów Re: Chyba dobry news dla Jastrzębowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:11
                udało!
    • Gość: BYŁEM ! Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 22.06.05, 19:52
      Byłem w mieszkaniu !!!!!!!!!!!!! Ale fajnie.
      • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 21:37
        Super,a w której klatce masz mieszkanie i jak wyglada stan robót wewnatrz?
      • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 23.06.05, 11:04
        Wszedles w tygodniu czy w weekend??
        • Gość: BYŁEM Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 23.06.05, 15:27
          W weekend.
          Klatka nr 3. Wszystko już jest - rury, parapety, jak byłem to właśnie kończyli malowanie. Na dobrą sprawę to można się powoli wprowadzać z ekipą.
          • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 24.06.05, 08:50
            Dzieki
          • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 24.06.05, 11:10
            Zaczęli już montaż drzwi?
            • Gość: łowcakomarów Re: Jastrzębowskiego IP: 80.51.237.* 26.06.05, 14:55
              z drzwiami to jest tak: w czesci lokali zamontowali już drzwi oryginalne
              (WITEX), po czym stwierdzili, że chyba się za brdzo pospieszyli (bo moga sie
              zniszczyc) i do reszty lokli zamontowali drzwi prowizoryczne.
              wniosek: przed odbiorem mieszkania sprawdzcie stan drzwi wejsciowych.
              • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 27.06.05, 11:30
                Widziałeś te drzwi?
                Są rozsądnej jakości?
                • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 28.06.05, 08:51
                  Widzialem.Moim zdaniem to jedne z najlepszych drzwi na tym rynku.
                  • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego IP: *.atrema.deloitte.com / *.crowley.pl 28.06.05, 16:09
                    może i najlepsze, ale na pewno nie najładniejsze (mają bardzo jasną okleinę
                    drewnopodobną).
                    ps: WITEX ma dwie wersie drzwi wejściowych - BASIC i UPGRADE. może ktoś wie,
                    którą wstawia SIMUR?
                    • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 29.06.05, 10:32
                      Sadzac po okleinie to Basic.
                      www.witex-sl.pl/pl/html/drzwi.htm
                      • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 29.06.05, 11:00
                        A widziałeś już drzwi, które montują u nas?
                        • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 29.06.05, 12:10
                          Widzialem w ostatni poniedzialek.Klatka III/IV pietro sa owiniete papierem
                          falistym i folia.Od srodka jest "cos" do zamykania co moze "robic" za
                          lancuch.Nie bylo jeszcze grzejnikow.Byly zamontowane tylko podtrzymywacze do
                          nich w kolorze srebrnym.Normalnie montuje sie biale.Brak bylo jeszcze gniazd
                          jak i kontaktow.Pewnie zainstaluja po pomalowaniu scian.W
                          lazience "uszczesliwiono" nas oprawa scienna oswietleniowa stosowana w
                          piwnicach z czasow budownictwa socjalistycznego.
                          • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 29.06.05, 13:08
                            A wiesz może jaki kolor drzwi instalują?
                            • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 29.06.05, 13:16
                              W/g probnika ze strony,ktora wczesniej przeslalem bylaby to jasna sosna.
                      • Gość: jack Re: Jastrzębowskiego IP: *.cwd.waw.pl 29.06.05, 11:21
                        trochę dziwne, aby były to Basic, bo jak widać z linka, te drzwi mają tylko
                        jeden zamek.
                        Chyba, że od środka jest jeszcze jakaś zasuwka.
                        • mike.net Re: Jastrzębowskiego 29.06.05, 13:50
                          Jak myślicie, czy Wrzesień jest rzeczywiście realnym terminem oddania? Patrząc
                          na budynek z zewnątrz zostało jeszcze troche do zrobienia, jeszcze nie
                          ocieplona jest w całości ściana od Rosoła. Z tego co pamiętam na Nugacie były
                          dni otwarte we Wrześniu, a wtedy budynek już wyglądał na całkowicie wykończony,
                          tylko robili drobne poprawki, a pierwsi lokatorzy dostali klucze dopiero w
                          grudniu (niby teoretycznie 3 m-ce przed terminem)
                          • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 29.06.05, 14:14
                            Biorac pod uwage ze firma,ktora maluje ustawia dwa tygodnie rusztowanie na
                            kawalku budynku to moim zdaniem nie.Tak przeciez bylo podczas ustawiania na
                            scianie od Jastrzebowskiego.Sciany wewnatrz budynku tez sa do malowania zarowno
                            w mieszkaniach jak i na klatce.Nie jest jeszcze pomalowane od podworka.
                            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 20:44
                              Ja słyszałam, ze była mowa o poczatku października, a do tego czasu jeszcze 3
                              pełne miesiące. No cóz, ja umowiłam wstępnie ekipę na paxdziernik, sama nie
                              wiem co o tym sądzić. Z kolei teraz lato, czyli własciwie najlepszy okres na
                              roboty budowlane.
                            • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 30.06.05, 10:57
                              Ja tam cały czas mam nadzieję, że we wrześniu dostanę klucze...
                              • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.05, 11:37
                                Moze wpłata kolejnych rat za mieszkanie cos przyspieszy. Czy wy tez teraz w
                                czerwcu mieliście termin kolejnej raty?
                                • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 30.06.05, 13:11
                                  Ja mialem.
                                  • mike.net Re: Jastrzębowskiego 30.06.05, 16:53
                                    Ja też, a ostatnią ratę muszę wpłacić do końca września + dopłata za drobne
                                    zmiany w instalacji ale to już chyba sobie sam dolicze do ostatniej raty. Na
                                    pewno można mówić o kluczach tylko w przypadku pełnej wpłaty wartości
                                    mieszkania. No ale bądzmy dobrej myśli, że tą zimę spędzimy już na
                                    Jastrzębowskiego ;) A tak na marginesie czy ktoś orientuje się ile wyniosą
                                    koszta notarialna, bo ja słyszałem że na nugacie za około 55 metrowe mieszkanie
                                    trzeba było zapłacić 5000 PLN brr... niestety raczej nieunikniony wydatek
                                    • Gość: AZB Re: Jastrzębowskiego IP: 217.153.180.* 01.07.05, 08:27
                                      Na Nugat II za 70 m z garażem płacilismy 5500
                                      • Gość: powodzenia Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.05, 09:43
                                        Na Nugat za 100 m2 (samo mieszkanie, garaże - później) zapłaciliśmy ok. 7500
                                        pln. Nugat daje swojego notariusza, który chyba ma najniższą z taryf.
                                        Chcieliśmy zaangażować naszego, zaprzyjaźnionego, notariusza ale okazał się
                                        ciut droższy. Powodzenia.
                                        • Gość: powodzenia Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.05, 09:44
                                          ....pomyłka, po sprawdzeniu w papierach to było 7200 pln. Powodzenia.
                                        • r_sobczak Re: Jastrzębowskiego 03.07.05, 11:21
                                          czy ktos wie, czy sa do sprzedania jeszcze jakies mieszkanie, najlepiej 3-
                                          pokojowe?
                                          • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 21:47
                                            Ze strony Spółdzielni wynika, ze wszystko juz sprzedane. Zawsze jednak warto
                                            zadzwonić i się upewnić. Czasami nie aktualizuja informacji, a zdarza się, ze
                                            ktos rezygnuje. Powodzenia.
                                    • Gość: jack Re: Jastrzębowskiego IP: *.cwd.waw.pl 01.07.05, 08:43
                                      poniżej link do kalkulatora w sprawie wysokości wszystkich opłat związanych z
                                      zakupem:
                                      dom.gazeta.pl/dom/0,50844.html
                                      opłatę notarialną można chyba podzielić na połowę, bo np. na Nugacie SIMUR
                                      uzgodnił opłatę z notariuszem o połowę mniejszą,
                                      to miła wiadomość
                                      • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 06.07.05, 12:26
                                        Zrobiłem sobie symulację i wyszło mi że za moje 55 m2 na Jastrzębowskiego
                                        zapłacę notariuszowi niewiele ponad 2 tys. - wydaje się być to rozsądna kwota.
                                        Byłem ostatnio na budowie i rozmawiałem z pracownikami. Zgodnie twierdzili że
                                        mają oddać budynek pod koniec września. Jednak jak popatrzyłem na stan prac to
                                        troszkę w to wątpię...
                                        • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 07.07.05, 09:20
                                          Wczoraj montowali porecze schodowe w klatce III.Mieszkania na IV pietrze byly
                                          pozamykane na klucz poniewaz juz zaczeli montowac grzejniki
                                          • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 07.07.05, 13:32
                                            Wiecie może kiedy będziemy podpisywać akty notarialne?
                                            Podobno aby móc skorzystać zulgi remontowej faktury muszą być wystawione po
                                            dacie podpisanie aktu, a ulga działa tylko do końca roku...
                                            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 17:30
                                              No cóż, jak wynika z umowy akty będą podpisywane najpóźniej do konca marca
                                              2006. Jeżeli ktos ma juz jakies mieszkanie to bedzie kupował na obecne
                                              mieszkanie, a jesli nie to gorzej.
                                              • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 11.07.05, 11:47
                                                Oj nie bardzo mi to pasuje...
                                                • di76 Re: Jastrzębowskiego 15.07.05, 10:12
                                                  Wczoraj w końcu rusztowania zostały przeniesione w ostatnią część
                                                  nieotynkowaną, czyli koniec budynku w klatce V. Bardzo mnie to cieszy bo juz
                                                  mialam obawy ze o niej zapomnieli :). Wszystkie balkony maja juz barierki w
                                                  kolorze stalowym (btw. nie wiecie czy beda malowane?), a wczoraj poznym
                                                  popoludniem budynek naprawde ladnie wygladal w sloncu... chyba sie
                                                  rozczulilam ;)
                                                  • Gość: zawiedziona lila Re: Jastrzębowskiego IP: 217.153.224.* 18.07.05, 11:55
                                                    Ale się zgapiłam. Nie zauwazyłam, ze na Ursynowie jest budowany ten blok.
                                                    Niestety wszystkie mieszkanka juz wysprzedane, a na rynku wtórnym oferują je po
                                                    4.900. Czyste zdzierstwo. Gdyby ktos sam budował, to bym to zrozumiała, a tak -
                                                    niestety nie bedą Waszą sąsiadką.
                                                  • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 20:50
                                                    No tak 4900 to faktycznie przesada, widocznie ktos od razu nastawił się na
                                                    zrobienie interesu. A gdzie znalazłas tego typu ofertę?
                                                    Faktycznie SIMUR mało ogłasza sie w mediach. Teraz mają budopwac na
                                                    skrzyzowaniu KEN i Płaskowickiej. Powodzenia w poszukiwaniach. pozdrawiam
                                                  • Gość: zawiedziona lili Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 18.07.05, 22:39
                                                    ogłoszenie znalazłam tutaj - na gazecie. Przykro mi poprostu. A ze jestem
                                                    honorowa, nie bede wypychac jakiemuś cwaniakowi kieszeni.
                                                    Pozdrawiam
                                                    :)
    • mike.net Termin oddania 13.07.05, 11:06
      Wczoraj dowiadywałem się o termin oddania, ponoć odbiór bydynku przez
      Spółdzielnie ma odbyć się pod koniec sierpnia, ale cały wrzesień
      będzieprzeznaczony na elimonowanie ewentualnych usterek, więc najbardziej
      realnym terminem oddania jest początek października (pod warunkiem że nie
      będzie większych niespodzianek)
      • Gość: alf Re: Termin oddania IP: *.eranet.pl 13.07.05, 13:20
        A wiesz może, kiedy będą dawać klucze. Chciałbym jak najszybciej zacząć
        wykończeć mieszkanie...
        • Gość: łowca komarów Re: Termin oddania IP: *.atrema.deloitte.com / *.crowley.pl 13.07.05, 13:43
          "ALF" - uwielbiałem ten serial!
          pamiętacie jak alf wdał się w dyskusję i poważnym tonem do teściowej, która ich
          odwiedziła: "tak, to prawda. w tym domu panują pewne zasady: nie można jeść
          kotów i wchodzić do pralki".
          • Gość: alf Re: Termin oddania IP: *.eranet.pl 13.07.05, 14:14
            porównanie może nie do końca trafione, ale mam jasnośći :)
            • Gość: mike.net Re: Termin oddania IP: 195.136.120.* 15.07.05, 13:17
              Z tego co dowiedzialem sie w spoldzielni realnym terminem wydawania kluczy jest
              poczatek Października o ile nie będzie żadnych niespodzianek.
      • Gość: alf Info z budowy IP: *.eranet.pl 21.07.05, 11:41
        We wtorek odwiedziłem budowę.
        Panowie powili wykończają klatki schodowe (w większości jest już terakota) i
        wstawiają drzwi (również są już zainstalowane w większości mieszkań).
        Niepokoi mnie jedynie duży bałagan wokół budynku i to kiedy zdążą to jako tako
        zagospodarować.
        • di76 komórka lokatorska 21.07.05, 12:49
          Dzwoniła dziś do mnie pani ze spółdzielni z pytaniem czy nie jestem
          zainteresowana kupnem komórki lokatorskiej w IV klatce. Byłabym ... ale
          pomieszczenie ma powierzchnię 22 m2 :) Może ktoś z was jest zainteresowany ?
          • Gość: alf Re: komórka lokatorska IP: *.eranet.pl 21.07.05, 14:20
            Za ile?
            • di76 Re: komórka lokatorska 21.07.05, 18:19
              Za 1000 zł za metr, ale pani mówiła tez że jest możliwość negocjacji.
    • Gość: xxx ceny za projekt zamienny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.05, 20:14
      jakoś strasznie dużo im wychodzi, np. ponad 100 złotych brutto za dodatkowe
      gniadko elektryczne (w tym nieznana cena osprzętu - ktoś wie jaki ma być)
      • Gość: raffi info z budowy IP: *.eranet.pl 27.07.05, 09:46
        Wczoraj odwiedziłem budowę.
        Ekipa zakończyła malowanie budynku od strony podwórka.
        Od rosoła powstawiali metalowe konstrukcje w loggiach.
        • Gość: Kika Vat -ciąg dalszy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.05, 15:30
          Wczoraj dostałam pismo ze spółdzielni, w którym informują mnie o wysokości
          ostatniej raty(oczywiście powiekszonej o Vat za grunt) i o naliczeniu odsetek
          jeśli nie zapłacę całej kwoty w całości do końca sierpnia. Dziś mój tata był w
          spółdzielni i pokazał im zapis w umowie wg którego nie powinnam płacić Vatu za
          grunt. Pani uprzejmie powiedziała, że zapis ten jest niefortunny, ale i tak
          będę musiała zapłacić, bo inaczej nie dostane kluczy. Myślę, że nie tylko ja
          jestem w takiej sytuacji. Co robicie? Płacicie? Kwota nie jest duża, ale jak
          pomyslę, że można za nią kupić np pralkę lub lodówkę to płacenie mi sie wcale
          nie uśmiecha. Jutro albo pojutrze widzę się z radcą prawnym zobaczymy co on
          powie.
    • mike.net Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy 28.07.05, 15:12
      www.mlociny.waw.pl/~mszulc/gallery/view_album.php?set_albumName=album77 -
      kilka fotek z Budowy, od Rosoła w III i IV klatce zabudowali już balkony
      • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy IP: *.eranet.pl 03.08.05, 12:33
        Czy ktoś z was ma jakieś informacje, jak będzie zagospodarowany teren wokół
        budynku?
        • Gość: lliki Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy IP: *.eranet.pl 10.08.05, 12:17
          z tego co wiem mają niedługo remontować ulicę jastrzebowskiego
          • mike.net Re: Jastrzębowskiego - EKRANY 10.08.05, 13:50
            Czy jest ktoś na forum kto ma balkon lub taras (1 piętro) od ulicy Rosoła?
            Myślę że dobrze by było postarać się z ZDM o budowę ekranów dzwiękochłonnych na
            wysokości budynku, bo co by nie mówić ruch tam jest dosyć spory
        • Gość: kristoff Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.nie.com.pl 12.08.05, 18:02
          Bylem wczoraj. Widzialem, ze zrobili chodnik od strony osiedla i zlikwidowali parking strzezony od
          strony Rosola. A smietnik jak stal tak nadal stoi.
          • Gość: KIKA 1 Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 15:37
            No własnie, ten paskudny smietnik...
            Jeden z sąsiadów pisał powyżej o kosztach dołożenia nowego gniazdka. Skad te
            dane. Czyżbyć juz dostał jakies wyliczenia ze Spółdzielni? Pozdrawiam
            • Gość: tkl Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.novartis.com 16.08.05, 09:37
              Np. do mnie przyszło pismo (dostałem 29.07, nie pamiętam, jak datowane, nie mam
              przy sobie) z weryfikacja wysokości ostatniej wpłaty (mam termin na 30
              sierpnia), do tego kalkulacja uzasadniająca zmianę - rozliczenie tego, z czego
              zrezygnowałem i tego, co wykonano dodatkowo.
            • Gość: jack koszty IP: *.cwd.waw.pl 16.08.05, 12:12
              Apropos śmietnika, to kiedyś słyszałem w SIMUrze wersję, że ma być przeniesiony
              w inne miejsce, co ponoć zostało uzgodnione z sąsiadującą spółdzielnią,
              Natomiast tez otrzymałem pismo, w którym to określa się wysokości
              poszczególnych robót zastępczych. Osobiście byłem zaskoczony np. opłatą za
              dodatkowe gniazdo TV - 24 zł. Według mnie inne podane ceny nie były kosmiczne.
              • Gość: xxx Re: koszty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.08.05, 00:43
                te 24 PLN to netto i chyba za samo plastikowe gniazdko (pewnie w detalu można
                kupić taniej), gdzie indziej jest skalkulowany kabelek, rurka na kabelek,
                dziurka pod gniazdko, montaż gniazdka etc.etc.

w cennikach remontowych z dodatkowym kuciem tynku, szpachlowaniem i malowaniem
                elektryka wychodzi taniej
                • Gość: xxx xxx IP: *.cwd.waw.pl 19.08.05, 08:22
                  xxx
                  • Gość: xxx Re: xxx IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.08.05, 22:00
                    proszę się nie przedrzeźniać, do szkoły było pod górkę i podpisuję sie jak umiem
          • di76 Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy 16.08.05, 09:20
            też widziałam że likwidują parking. I na dodatek lezą tam scięte trzy drzewa
            które oddzielały nasz blok od ulicy Rosoła, niewysokie, ale zawsze. Bardzo mi
            się tp nie spodobało. Nie wiecie co ma być zamiast tego parkingu ? Jakiś
            podjazd pod blok może ?
            • Gość: raffi Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.eranet.pl 16.08.05, 11:23
              Z tego co wiem ma by tam zrobiona uliczka wokół bloku.
              • ak.kk Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy 16.08.05, 20:16
                W zeszłym tygodniu odwiedziłem budowę. Od kierownika budowy usłyszałem, że
                powinni zakończyć prace z końcem września (ale to są tylko słowa ...). W klatce
                piątej ściany na klatce i w mieszkaniach są juz pokryte gładzią gipsową,
                przeszlifowane, a dzisiaj to już podejrzewam, że i pomalowane. Skoro tak jest w
                kl.V to i w pozostałych prawodopodnie również. 24 września Spółdzielnia
                planuje 'Dzień Otwarty' na ul.Jastrzębowskiego 24, będzie można pospacerować po
                budowie i mieszkaniach. Skoro planują dzień otwarty, to wynika z tego, że wtedy
                budowa powinna być już naprawdę mocno zaawansowana. Bądźmy dobrej myśli :-)
                Pozdrawiamy przyszłych sąsiadów,
                AK
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:23
              Miejmy nadzieję ze od strony Rosoła zrobią jakies miejsca parkingowe (chociazby
              dla gości ) Tak przynajmniej jest przy alei KEN
              • Gość: KIKA 1 Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 18:06
                Oglądaliśmy nasze mieszkanie dzisiaj. Jest naprawdę fajne. Niezły widok z okna
                (VI piętro). Jedynym mankamentem to to, ze jest jednak dosyc głosno (byłam tam
                drugi raz i zawsze w maksymalnym szczycie ruchu). Pytalismy o smietnik
                (najpierw robotnicy mieli przesuwac, teraz kazali im się wstrzymać). Nie
                wiadomo dlaczego. Robotnicy wywiązą się na koniec wrzesnia, ale powiedzieli
                nam, ze nie jest to jednoznaczne z oddaniem mieszkan przez Spoldzielnię.
                Pozdrawiam.
                • Gość: KIKA 1 Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:16
                  Dostaliśmy dzisiaj pismoi ze Spółdzielni, za przeróbki dodatkowo 2.400zł.
                  Szczerze mówiąć nie spodziewałam się az tyle. Jak to wygląda u was?
                • Gość: Gin Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: 65.172.193.* 24.08.05, 14:20
                  Jezeli panowie budujacy wywiaza sie z terminu - koniec wrzesnia - to my
                  otrzymamy klucze do mieszkan w listopadzie.Troche pozno.
                  • Gość: raffi Re: Jastrze˛bowskiego - fotki z budowy IP: *.eranet.pl 24.08.05, 15:56
                    Skąd takie duże opóźnienie?j
                    Ja liczę na połowę pażdziernika....
                    • Gość: KIKA 1 Termin oddania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 18:10
                      Do Gin. Dlaczego sądzisz ze w listopadzie?
                      • Gość: jack Re: Termin oddania IP: *.cwd.waw.pl 25.08.05, 09:46
                        Z tego co wczoraj zasłyszałem na budowie,listopad jest prawdopodobny. Budowa
                        powinna się zakończyć do końca września, później około 1 miesiąca (w najlepszym
                        przypadku) będą trwały odbiory.Dopiero po ich zakończeniu będą wydawane klucze,
                        nawet do tzw. wykończenia. Tak też było na Nugacie II.
                        • Gość: Gin Re: Termin oddania IP: 65.172.193.* 25.08.05, 10:28
                          Do Jack:dzieki za potwierdzenie.
                      • Gość: Gin Re: Termin oddania IP: 65.172.193.* 25.08.05, 09:55
                        Dlatego ze wykonawca ma przekazac na koniec wrzesnia budynek do odbioru przez
                        SIMUR.Nastepnie spoldzielnia musi dostac zgode na uzytkowanie tego budynku.
                        To wiaze sie z roznego rodzaju kontrolami od strazy pozarnej do elektryka.Po
                        uzyskaniu pozytywnych opinii urzad miejski czy dzielnicy wyraza zgode na
                        oddanie budynku do uzytkowania.Ta "sciezka" trwa niestety okolo miesiaca.Moze
                        ktos z Zielonego Nugatu lub KENu nam powie jak to dlugo u nich trwalo, a przy
                        okazji da bardziej optymistyczna wioadomosc od mojej.Pozdro.
                        • Gość: N 2 Re: Termin oddania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.08.05, 10:21
                          Nugat II był odbierany inaczej niż wczesniejesze inwestycje (KEN'y czy Nugat
                          I), a proceura była następująca: najpierw wykonawca oddaje SIMUR'owi (doskonały
                          patent bo juz na wstepie SIMUR wyłapuje niedociągnięcia i w trybie pilnym są
                          one usuwane), następnie budynek musi mieć odbiór techniczny przez miasto (to
                          trwa min. 1 miesiąc nawet z tzw. szybkimi ścieżkami, chyba, że coś się zmieniło
                          w procedurach)i mieszkania są wydawane właścicielom. Jeżeli inwestor przewiduje
                          oddanie na koniec września to, musicie doliczyć jakieś 1 1/2 - 2 miesiecy. W
                          poprzednich inewstycjach można było przeskoczyć jakiś miesiąc a mieszkania były
                          wydawane przed odbiorem technicznym, obecne przepisy nie pozwalają na to tak
                          prznajmnie twierdzi SIMUR, choć inni dewloperzy tak robią (Wersal, DD, Strus).
                          Mam nadzieję, że nie brzmię pesymistycznie na pociesznie dodam, że wasza
                          inwestycja jest dużo mniejsza nisz Nugat II i być może wszystko potoczy się
                          szybciej. Czego wan serdecznie życzę. N 2.
                          • Gość: KIKA 1 Drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 16:36
                            Di76 zmartwiła się wycięciem drzew od Rosoła. Jak pisali dzisiaj w Wyborczej
                            podobno mają "wyładniac" ulicę i nasadzic duzo drzew przy Rosoła, uzupełnic
                            sciezki rowerowe itd. Bądzmy dobrej mysli. Pozdrawiam
                            • mike.net Re: Drzewa 26.08.05, 13:22
                              Szczerze to i mnie to troche martwi, pocieszam się że mam też okna na podwórko,
                              jednak z dużego pokoju na Rosoła. Czy ktoś może się orientuje czy przewidziana
                              jest budowa ekranów dzwiękochłonnych ?
                              • Gość: KIKA 1 Re: Drzewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 18:44
                                Takie ekrany to chyba buduje zarząd dróg (nie jestem pewna). Na forum Nugat
                                kidedys był poruszany ten problem. Ale w koncu ich odsiedle ma oddzilic od
                                Rosoła kolejny budynek. Pewnie, ze byłobywietnie. Szansa na zminiejszenie ruchu
                                na Rosoła jest połaczenie KEN z MOkotowem, ale to nastąpi minimum za 2 lata.
                                Pozdrawiam.
                                • Gość: KIKA1 Lokale użytkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 15:52
                                  Wiecie moze jakie będą w naszym budynku. Gdzies widziałam informację, ze będzie
                                  tam siedziba Spółdzielni, ale nie wydaje mi się to prawdopodobne. Ktoś coś wie?
            • Gość: olo dzień otwarty IP: *.eranet.pl 29.08.05, 15:24
              Słyszałem że ma odbyć się dzień otwarty na budowie wiecie może kiedy i co mają
              w planach?
              • Gość: KIKA 1 Byłam na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 17:09
                Naokoło bloku kładą chodniki, ale śmietnik nadal stoi. Wygląda to naprawdę
                obrzydliwie.Mam nadzieję, ze to jednak chwilowe. Pozdrawiam
                Acha ponawiam pytanie:czy wam tez tak duzo doliczyli za roboty zamienne (u nas
                2.400).?
                • Gość: xxx Re: Byłam na budowie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.08.05, 19:03
                  był o tym mój post miesiąc temu; takie są zdaje się uroki kosztorysowania
                  budowlanego i ceny te nie mają nic wspólnego ani z rynkowymi negocjowanymi, ani
                  z tym co deweloper płaci wykonawcy

ponieważ wcześniej nie były one znane (ustnie miało być tanio), więc wszyscy
                  będą raczej rozczarowani; morał jest taki, że w projekcie zamiennym należy
                  robić minimum niezbędnych rzeczy np. instalacje w szlichcie, a resztę samemu na
                  etapie wykończania lokalu
                • Gość: jack Re: Byłam na budowie IP: *.cwd.waw.pl 30.08.05, 08:44
                  Z rozmowy z pracownikami SIMUR-u wynika, że śmietnik będzie na 100%
                  przeniesiony,
                  problem w tym, że już czwarty projekt został odrzucony przez sąsiednią
                  spółdzielnię.
                  • Gość: KIKA 1 Re: Byłam na budowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 16:36
                    Dzięki za dobrą wiadomosc odośnie śmietnika
              • Gość: jack Re: dzień otwarty IP: *.cwd.waw.pl 30.08.05, 08:46
                nie wiem co mają w planach, ale dzień otwarty ma się obdyć 24 września.
                • mike.net Re: dzień otwarty 30.08.05, 11:29
                  Pewno będzie grochówka, przynajmniej tak było na Nugacie ;-)) Ale piwa nie
                  dali ;( No i będzie można przejść się po mieszkaniach ;))
                  • Gość: KIKA 1 Nugat III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:51
                    A jednak najpierw będą budowac Nugat III (tak wynika z ich strony), a nie przy
                    Płaskowickiej jak informowali wczesniej.
              • Gość: raffi Re: dzień otwarty IP: *.eranet.pl 02.09.05, 12:31
                Właśnie zabuliłem ostatnią ratę. Przy okazji odwiedziłem budowę. Widać powpli
                już koniec ale martwi mnie mocno teren po zlikwidowanym parkingu - wyjątkowo
                nieestetycnie to wygląda...
                • Gość: tek Re: dzień otwarty IP: *.eranet.pl 02.09.05, 13:10
                  A wiecie może jak dużo Simur będzie nas obciążał za opłaty z m2?
      • mike.net Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy 02.09.05, 14:32
        Dokładnie, ten parking wygląda troche tak na siłe tam zrobiony, wczoraj byłem
        na budowie, panowie doprowadzili chodnik do drzewa (od strony Rosoła), jestem
        ciekaw jak puszczą go dalej, bo na drodze stoją 4 wielkie drzewa, mam nadzieje
        że ich nie wykarczują.
      • mike.net Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy 02.09.05, 14:32
        Dokładnie, ten parking wygląda troche tak na siłe tam zrobiony, wczoraj byłem
        na budowie, panowie doprowadzili chodnik do drzewa (od strony Rosoła), jestem
        ciekaw jak puszczą go dalej, bo na drodze stoją 4 wielkie drzewa, mam nadzieje
        że ich nie wykarczują.
        • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:27
          Miejmy nadzieję, ze jakos to będzie wyglądać, w koncu roboty w toku. Wszystkie
          dotychczasowe inwestycje Simur-u maja zadbany teren, miejmy nadzieję,ze tu tez
          tak bedzie.
          Dzisiaj dowiedziałm się ,ze srednia cena na Nugat III to 5700/m2. Chyba w
          ostatniej chwili udało nam się kupić mieszkania po znośnej (tez niemałej cenie)
          Pozdrawiam, do zobaczenia na dniu otwartym.
          • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:30
            Acha jeszcze jedno, czy dopłaciliście VAt na grunt. Ja jeszcze nie płaciłam
            ostatniej raty. Jak Wy zrobiliście?
            • Gość: Kika Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.09.05, 23:20
              Ok 3 tyg temu wysłałam do spółdzielni pismo w sprawie Vatu. Do tej pory nie
              dostałam odpowiedzi więc ostatnią ratę zapłaciłam bez Vatu i czekam na ruch ze
              strony pana prezesa.
              • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego - fotki z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 21:54
                Daj znać, gdy dostaniesz jakąś odpowiedż w sprawie VAt-u.
    • Gość: piotr Re: Jastrzębowskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.09.05, 23:39
      moze macie najnowsze zdjecia z budowy.Bede bardzo wdzieczny !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • mike.net Re: Jastrzębowskiego 03.09.05, 19:10
        Ogólnie budynek już jest prawie ukończony, zostały im dosłownie skrawki do
        otynkowania od strony Rosoła. Obejście też od strony Jastrzębowskiego też już
        zrobili, teraz robią parking od strony Rosoła, widać że bardzo mocno
        przyspieszyli. Na stronie simuru pojawiły się już plany mieszkań w inwestycji
        Nugat III, ale jeżeli to prawda że teraz cena wzrosła do 5700 m2 to powinniśmy
        się cieszyć że jeszcze kupiliśmy po starych cenach ;)
        • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 19:21
          Informacja prosto ze Spółdzielni (od Pani Szadkowskiej), średnia cena 5300
          netto co wychodzi 5670 brutto.
          A wiec od Rosoła będzie jakis parking? Mam nadzieję, ze ogolnodostępny. Ktos
          wie jak dokładnie ma to wygladać?
          • mike.net Re: Jastrzębowskiego 04.09.05, 09:20
            Właściwie to już jest zarys tego parkingu, widziałem wczoraj jak układali
            kostke. Parking wygląda dokładnie tak jak na planach które dostaliśmy od Simuru
            (na przekroju budynku). Co do cen na Nugacie III to i tak są naprawde wysokie,
            pomyśleć że 2 lata temu nowe mieszkania były średnio po 3400 m2
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 11:00
              Ja akurat takiego planu nie miałam. Cieszę się, ze bedzie parking.
              Faktycznie takie ceny jak piszesz były 2 lata temu. Nie załapalismy sie na
              najnizsze, ale dobrze ze udało nam się chociaz po 4ooo/za m2. Pozdrawiam
              • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 14:19
                Własnie wrociłam z budowy i muszę powiedziec ze wygląda bardzo fajnie. Chodnik
                od Rosoła położony (skręca, ktos się niepokoił ze wytną drzewa) i widac miejsce
                na parking. Jedno co mi się nie podoba to kształt tej działki (ta głupia wnękwa
                na śmietnik, miejmy nadzieje ze smietnik aniknie), ale kształt terenu chyba i
                tak sie nie zmieni.
                • mike.net Re: Jastrzębowskiego 04.09.05, 16:42
                  no fakt, stary śmietnik wgryzający się w nowoczesną zabudowę niezbyt ładnie
                  wygląda. Do pełni szczęścia brakuje nam jeszcze tych ekranów od stony Rosoła,
                  może nie wygłuszą całkowicie hałasu, ale z pewnością go zredukują w znacznym
                  stopniu tak jak to ma miejsca na wale międzyszyńskim. Sądze że powinniśmy
                  napisać współną petycję do ZDM podpisaną przez wszystkich którzy mają okna na
                  wschód.
                  • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:09
                    Myslę ze warto sprobowac, ale pewnie dopiero wtedy gdy bedziemy juz formalnie
                    włascicielami.
      • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 06.09.05, 12:26
        Orientuje się ktoś może jak będzie zagospodarowane podwórko?
        jakiś plac zabaw? w planie widziałem jakieś oczko wodne, macie jakieś info na
        ten temat?
        • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego Kupie IP: 65.172.193.* 06.09.05, 14:35
          Kupie bezposrednio 1-pokojowe.Teraz udzial lub po otrzymaniu kluczy
          • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego Kupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 20:19
            Jak to GIN, kupujesz kolejne mieszkanie?
            • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego Kupie IP: 65.172.193.* 07.09.05, 08:14
              To nie ja kupuje.To dla znajomych.
              • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego Kupie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:01
                Powodzenia
        • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 20:24
          Ma byc malutki plac zabaw, prawdopodobnie 1 hustawka i piaskownica. Jesli masz
          malutkie dziecko to wystarczy, jesli większe to z pewnoscia za mało.
          • Gość: jack Re: Jastrzębowskiego IP: *.cwd.waw.pl 07.09.05, 08:00
            Nie podejrzewam, aby była piaskownica.
            Obostrzenia są tak duże..., no i kontrole bodajże z Państwowej Inspekcji
            Sanitarnej.
            • Gość: KIKA 1 TERMIN ODBIORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 18:55
              Czy ktos pytał się w Spółdzielni, kiedy mozemy dostac klucze do wykonczenia
              mieszkań, czy dopiero po odbiorze przez miasto, czy uda się wczesniej. Jak było
              na Nugacie? Jak sadzicie kiedy bedziemy mogli zamieszkac, probuje zarezerwowac
              sobie jakies terminy dla ekipy wykonczeniowej i nie wiem na kiedy.
              • mike.net Re: TERMIN ODBIORU 07.09.05, 23:02
                Na Nugacie II dzień otwarty był we Wrześniu 2004, a klucze wręczali w połowie
                grudnia 2004. Mam nadzieje że u nas będzie wcześniej, dopytywałem się w
                spółdzielni, myślę że realnym terminem może być listopad i chyba nie wcześniej
                • Gość: alf Re: TERMIN ODBIORU IP: *.eranet.pl 08.09.05, 10:00
                  Byłem wczoraj na budowie.
                  Zamontowali juz część okien w loggiach. Muszę przyznać, że budynek wygląda
                  bardzo ładnie.
                  • di76 Nowe zdjęcia 08.09.05, 10:31
                    Podsyłam link do nowych zdjęć. Zrobiłam je w sobotę 3 września, niektóre ujęcia
                    z poświęceniem zrobiłam stojąc na trzepaku :)
                    chomik76.w.interia.pl/jastrzebowskiego24/2005-09-03/j24_wrzesien.html
                    • mike.net Re: Nowe zdjęcia 08.09.05, 13:06
                      Dzięki za fotki, teraz widać jak szybko pracują, z dnia na dzień teren dookoła
                      budynku się zmienia, dziś jadąc do pracy widziałem że już uliczka od strony
                      Rosoła nabiera wyglądu, na rusztowaniach uwijają się jak mrówki, myślę że
                      jeszcze 4 do 5 dni i będzie wykończona całkowicie ściana od Rosoła
                      • Gość: Kika Re: Nowe zdjęcia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.09.05, 14:29
                        Dzień otwarty bedzie na 100% 24.09.05 od 10 do 15. Grochówka tez będzie :-)
                        • Gość: KIKA 1 Re: Nowe zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 15:38
                          DZięki, a skąd masz te informacje, czy takie zawiadomienie każdy otrzyma do
                          domu, czy jest jakas wywieszona informacja?
                          • Gość: Kika Re: Nowe zdjęcia IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.09.05, 10:08
                            Byłam w piatek na budowie i informacje są od kierownika budowy.
                  • Gość: Gin Re: TERMIN ODBIORU IP: 65.172.193.* 13.09.05, 08:29
                    A dzis jest odbior budynku przez MPWiK
                    • Gość: olo Re: TERMIN ODBIORU IP: *.eranet.pl 13.09.05, 09:36
                      Swietnie to kto jeszzce musi odebrac budynek?
                      • Gość: alf Re: TERMIN ODBIORU IP: *.eranet.pl 14.09.05, 10:32
                        Byłem wczoraj i faktycznie ostro przyspieszyli. Elewacja jest już w całości
                        gotowa. pozostało im wstawienie oszklenia w loggiach w trzech pionach i
                        dokończenie uliczek wokół budynku. Wygląda na to, że na dzień otwarty wszystko
                        będzie gotowe.
                        • Gość: mieszkaniec Re: TERMIN ODBIORU IP: *.aster.pl 14.09.05, 10:55
                          A kiedy jest ten dzień otwarty??? Czy info o 24 września jest pewne??? Dostaniemy jakieś pismo???
                          • di76 NAPIS 14.09.05, 11:23
                            Dzisiaj troche mnie zamurowało kiedy przechodziłam obok budyku. Od strony
                            statoil na szczycie budynku wyrósł wielki szpetny napis URSYNOW z logo
                            spoldzielni, zielony i podswietlony w nocy. Fuj.
                            Ale prace faktycznie posuwają się teraz bardzo szybko i poza napisem nie mam
                            zadnych zastrzezen :)
                            • Gość: jack Re: NAPIS IP: *.cwd.waw.pl 14.09.05, 15:26
                              Myślę, że jak powstanie "wspólnota", to coś z tym napisem zrobimy, chyba, że
                              SIMUR bedzie chciał nam odpowiednio płacić za reklamę.
                              • Gość: Gin Re: NAPIS IP: 65.172.193.* 15.09.05, 08:47
                                Odkujemy wtedy koszty prac dodatkowych.
                          • Gość: Gin Re: TERMIN ODBIORU IP: 65.172.193.* 14.09.05, 12:34
                            Na dzien otwarty mamy dostac zaproszenia.Wtedy tez (podobno) dowiemy sie kiedy
                            otrzymamy klucze od mieszkan.
                            • Gość: łowca komarów Re: TERMIN ODBIORU IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 15.09.05, 09:55
                              ten napis rzeczywiście jest okropny. wydaje mi się, że nie mogą nam fundować
                              takiego napisu bez uzyskania naszej zgody (właścicieli lokali).
                              • Gość: Gin Re: TERMIN ODBIORU IP: 65.172.193.* 15.09.05, 10:45
                                Czy ktos z przyszlych sasiadow widzial ten napis podczas wizualizacji budynku??
                                Jezeli go nie bylo to jest on chyba bezprawnie zamontowany.To jest do
                                sprawdzenia w UOKiKU
                                • Gość: Jarek Re: TERMIN ODBIORU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 11:58
                                  a dlaczego bezprawnie ? Wlascicielem budynku jest spoldzielnia i poki co moze
                                  sobie robic z nim co chce.
                                  • Gość: KIKA 1 Re: TERMIN ODBIORU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 12:20
                                    No coż , a więc prawdopodobnie potwierdza się ,ze Spółdzielenia będzie miała
                                    tam swoja siedzibę. Nie wiem tylko co to oznacza dla nas mieszkaców.
                                    • Gość: Kika Re: TERMIN ODBIORU IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.05, 16:01
                                      Kierownik budowy powiedział, że spółdzielnia zostaje tam gdzie jest. W naszym
                                      budynku napewno bedzie apteka i biuro notariusza lub radcy prawnego.
                                      • Gość: alf Re: TERMIN ODBIORU IP: *.eranet.pl 15.09.05, 17:01
                                        mam już zaproszenie na dzieńotwarty - sobota godz 10.
                                  • Gość: jack Re: TERMIN ODBIORU IP: *.cwd.waw.pl 16.09.05, 08:08
                                    masz rację, w obecnej chwili, jak najbardziej tak. Ale nowy właściciel, czyli
                                    MY, możemy mieć odrębne zdanie w zakresie napisów i reklam na naszym budynku.
                                  • Gość: Gin Re: TERMIN ODBIORU IP: 65.172.193.* 16.09.05, 09:10
                                    Tak samo wlascicielem na dzien dzisiejszy drzwi wejsciowych okien Twojego
                                    mieszkania jest SIMUR.W zwiazku z tym do czasu zasiedlenia ma prawo reklamowac
                                    co sobie jej sie rzewnie podoba zaslaniajac Twoje okna.Po podpisaniu aktu
                                    notarialnego z obojetnie kim juz nie moze bez uzyskania zgody.Otrzymujac min.
                                    wizualizacje podczas podpisywania umowy nie zauwazylem,aby od strony polnocnej
                                    na budynku byl sporny napis.Budynek w ktorym kupilem mieszkanie nie jest dla
                                    mnie tez znakiem drogowo-informacyjnym,ze znajduje sie na Ursynowie czy od
                                    niego zaczyna sie Ursynow.Nie poinformowano mnie tez,ani nie zapytano o zdanie
                                    na temat tego napisu.Napis ten nie wyglada na tymczasowy tak jak wczesniej byly
                                    reklamy farb czy tynkow pewnej firmy umieszczone na rusztowaniach.Byc moze
                                    podpisujac umowe byles poinformowany o tym napisie,albo podpisales zgode w
                                    trakcie budowy a ja nie.Dlatego to jest dla mnie bezprawne.
    • Gość: mieszkaniec Antena na dachu ??? IP: *.aster.pl 17.09.05, 19:25
      Dzisiaj zauważyłem antenę satelitarną i antenę zwykłą telewizyjną na dachu naszego bloku. Czy może ktoś wie dlaczego one się tam znajdują? Czy może ktoś się już wprowadził?
      • mike.net Re: Antena na dachu ??? 18.09.05, 10:30
        to chyba raczej nie jest antena TV, tylko antena firmy ochroniarskiej, w końcu
        budynek ma być dozorowany, podobnie jak na Nugacie
        • mike.net Kilka nowych fotek z 18 Września 18.09.05, 12:27
          www.mlociny.waw.pl/~mszulc/gallery/view_album.php?set_albumName=album82
          • Gość: KIKA 1 Re: Kilka nowych fotek z 18 Września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 16:46
            Okazuje się, ze narazie nie poznam sąsiadów z mojego pietra. Sąsiadujące
            mieszkanie jest wystawione na rynku wtónym w cenie 5000/m.
            • Gość: morth Re: Kilka nowych fotek z 18 Września IP: *.eranet.pl 19.09.05, 10:13
              Które to mieszkanie, jaka cena?
              • Gość: KIKA 1 Re: Kilka nowych fotek z 18 Września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 18:21
                70 m2 w klatce V- cena ok.350.000 zł
        • Gość: jack Re: Antena na dachu ??? IP: *.cwd.waw.pl 19.09.05, 12:36
          Nie widziałem tej anteny, ale mam nadzieję, że nie jest to antena UMTS-u lub
          innej telefonii komórkowej.
          Byłoby to nieciekawe.........
          • mike.net Re: Antena na dachu ??? 19.09.05, 13:01
            No chyba nic takiego (stacji bazowej GSM) nie mogą postawić bez zgody
            wspólnoty, no ale z drugiej strony reklame postawili.
            • Gość: Gin Re: Antena na dachu ??? IP: 65.172.193.* 19.09.05, 13:46
              W sobote mamy przeciez "dni otwarte" to moze sie cos wiecej dowiemy.
              • Gość: olo Re: Antena na dachu ??? IP: *.eranet.pl 20.09.05, 13:10
                przede wszystkim chcę dostać info, kedy dostanę klucze do mieszkania...
                • Gość: kristoff Re: Antena na dachu ??? IP: *.nie.com.pl 20.09.05, 14:07
                  A czy ktos sie orientuje jaka firma bedzie nam dostarczac telewizje, telefon i internet?
                  • mike.net Re: Antena na dachu ??? 20.09.05, 14:16
                    Z tego co się dowiadywałem budynek jest okablowany, wystarczy że operator
                    doprowadzi swój sygnał do piwnicy. Prawdopodobnie będziemy mogli wybierać
                    pomiędzy Asterem a UPC (czyli 2 operatorów w jednym budynku). Co do telefonów
                    to chyba też przez kablówke, ja przynajmniej tepsy nie chce u siebie, ale pewno
                    będzie i taka możliwość.
                    • di76 Dni otwarte 20.09.05, 17:57
                      Czy na dniach otwartych będzie można wejść do mieszkań ?
                      • mike.net Re: Dni otwarte 20.09.05, 18:47
                        Jasne, to w sumie podstawa dnia otwartego
                    • Gość: jack Re: Antena na dachu ??? IP: *.cwd.waw.pl 21.09.05, 08:26
                      Nie jestem pewien, czy będziemy mieli wybór co do operatora kablówki.
                      Dla SIMUR-u to ładny kąsek wyboru operatora, który z nich niechciałby 100 kilku
                      nowych abonentów.
                      • Gość: Kika do Kiki 1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.05, 11:33
                        Czy masz juz odpowiedź od US w sprawie interpretacji przepisów dotyczących Vatu
                        za grunt? Simur też złożył pismo w skarbówce i do tej pory czeka na odpowiedź.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: KIKA 1 Re: do Kiki 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 17:01
                          Własnie dostałam wczoraj odpowiedz. Niestety nie uznano mnie za stronę i
                          odrzucono moj wniosek, z informacją, ze tylko SIMUR moze wystąpić z takim
                          zapytaniem. Mam nadzieję, ze faktycznie złozyli takie zapytanie. Nie wiesz
                          kiedy? Urząd Skarbowy ma 3 miesiące na odpowiedz.
                          • Gość: Kika Re: do Kiki 1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.09.05, 17:25
                            Ja złozyłam pismo do spółdzielni w sprawie Vatu 02 lub 03. sierpnia. Wczoraj od
                            głównego księgowego dowiedziałam się, że odpowiedź dostanę za miesiąc, po tym
                            jak oni sami dostaną pismo ze skarbówki.
                            • Gość: alf Re: do Kiki 1 IP: *.eranet.pl 23.09.05, 09:37
                              Byłem wczoraj ok 19. na budowie a tam jeszcze ze 100 robotników zasuwało i to w
                              mrówczym tempie. Widać, że chcą wszystko skończyć na sobote.
                            • Gość: jack VAT IP: *.cwd.waw.pl 23.09.05, 11:09
                              Z tego co zasłyszałem w SIMUR-e, złożyli wniosek do US i czekają na odpowiedź,
                              3-miesięczy termin odpowiedzi mija 25 października.
                              • Gość: łowcakomarów Re: VAT IP: 80.51.237.* 24.09.05, 14:21
                                napiszcie co było na dniu otwartym.
                                sąsiad.
                                • Gość: xxx Re: dzień otwarty IP: *.aster.pl 24.09.05, 17:00
                                  grochówka i krówki;

chyba unikalną atrakcją była możliwość obejrzenia wszystkich mieszkań, nie
                                  tylko swojego
                                  • Gość: Kika Re: dzień otwarty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.09.05, 10:32
                                    Czy padła jakas data kiedy otrzymamy klucze?
                                    • Gość: KIKA 1 Re: dzień otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 12:59
                                      Pani Szadkowska stwierdziła, ze o wymagane pozwolenie na użytkowanie budynku
                                      wystąpią 15 pazdziernika. Od tej daty należy liczyć minimum 1 miesiąc. A więc
                                      najwczesniejszy termin na wydanie kluczy to 15 listopad, ale jak będzie
                                      dokładnie to nikt nie wie.
                                      • mike.net Re: dzień otwarty 26.09.05, 11:51
                                        Dla mnie miłą niespodzianką był położony już gres na całym tarasie ;-), z racji
                                        tego że musieli położyć tam jakieś dodatkowe uszczelnienia.
                                        • Gość: mieszkaniec Re: dzień otwarty IP: *.aster.pl 27.09.05, 12:19
                                          co tak cicho na forum ? żadnych komentarzy po dniu otwartym?
                                          • Gość: KIKA1 Re: dzień otwarty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 19:17
                                            Moim zdaniem blok wyglada bardzo fajnie. Mieszkanie też. Ale chyba na Boze
                                            Narodzenie nie uda nam się wprowadzic. Jak sądzicie?
                                            • Gość: zuzia Re: dzień otwarty IP: *.aster.pl 27.09.05, 19:53
                                              A ja mam nadzieję spędzić święta już w nowym, własnym mieszkaniu.
                                              • mike.net Re: dzień otwarty 27.09.05, 22:25
                                                Ja też mam taką nadzieje, byłem dzisiej w simurze i przy okazji zapytałem się
                                                kiedy będą wydawane mieszkania, powiedzieli że w połowie listopada, myślę że w
                                                około miesiąc można się oblecieć z remontem i jak znalazł na święta
                                                • Gość: KIKA 1 NUGAT III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:53
                                                  Widzieliscie ceny na Nugacie? Porażajace!
                                                  • Gość: Gin Re: NUGAT III IP: 65.172.193.* 29.09.05, 09:13
                                                    Dlatego 5000/m z drugiej reki u nas robi sie tanio.
                                                  • Gość: KIKA 1 Re: NUGAT III IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 19:32
                                                    Faktycznie!
                                                  • mike.net Re: NUGAT III 29.09.05, 21:59
                                                    Ciekawe czy ktoś kupi te mieszkania, punkt niby bardzo fajny, ale ceny
                                                    kosmiczne. Dla porównania można kupić nowe mieszkanie w Edbudzie na Gocławiu za
                                                    3500 m2 osiedle Jantar bis, to prawie połowe taniej niż Nugat III.
                                                  • Gość: Gin Re: NUGAT III IP: 65.172.193.* 30.09.05, 08:39
                                                    Inwestycja Wersalu Podlaskiego przy Jastrzebowskiego rog KEN to cena 5400/m
                                                    brutto
                                                  • Gość: KIKA 1 Inne inwestycje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 08:03
                                                    Chyba chodziło Ci o skrzyzowanie Płaskowickiej z KEN, tam buduje Wersal.
                                                    Na Skrzyzowaniu Jastrzębowskiego i KEN -buduje KStrus, tam ceny od 4800-5300/m.
                                                  • Gość: Gin Re: Inne inwestycje IP: 65.172.193.* 04.10.05, 13:54
                                                    Przepraszam pomylilem wykonawcow
                      • routerek Re: Antena na dachu ??? 26.10.05, 21:33
                        Gość portalu: jack napisał(a):

> Nie jestem pewien, czy będziemy mieli wybór co do operatora kablówki.
                        > Dla SIMUR-u to ładny kąsek wyboru operatora, który z nich niechciałby 100
                        kilku
                        >
                        > nowych abonentów.

jak ukonstytuuje sie wspólnota (po pierwszym akcie) bedziemy sobie mogli
                        zaprosić i 7 kablówek do budynku. co do telekomów, tez bym proponował ze 3 z
                        siecią kablową CU/FO w budynku, a nie jedynie miłosciwwie nam panującą ;-)
    • mike.net Re: Jastrzębowskiego 30.09.05, 21:36
      Wyczytałem na stronie Zarządu dróg miejsckich że na ten rok planują remont
      ulicy Rosoła, pomiędzy Doliną Służewiecką a Ciszewskiego. To chyba dobra
      wiadomość dla nas, a przy okazji okazja do powalczenia o ekrany dzękochłonne ;)
      www.zdm.waw.pl/?
      view=16051600&news=354&PHPSESSID=b23c68af402c28d7557389921240109b
      • Gość: xxx "Anody" Rodowicza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.05, 20:24
        od kilku tygodni ten fragment ma nowego patrona i tak jest lepiej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka