Dodaj do ulubionych

Jastrzębowskiego

• Gość: piotr Re: Jastrzębowskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.05, 06:17
      czy macie juz zamowionego parkieciarza (sprawdzonego),ktorego mozecie polecic?
      • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 04.10.05, 17:05
        wlaśnie, macie już np. zamówioną kuchnię, parkieciarza, gości od łazienki itd?
        ja chyba wezmę parkieciarza poleconego przez firmę, w której kupię deski.
        jeśli chodzi o kuchnię, to jestem na etapie wyboru firmy. jak się dowiedziłem w
        sklepie z kuchniami, zrobienie projektu zajmuje około 2 tyg. natomiast na meble
        czeka się ok. 6 tyg. skoro klucze mamy dostać w połowie listopada to trzeba sie
        spieszyć!
        • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 05.10.05, 07:44
          Zła wiadomość - parkiet: zamówienie zależnie od drewna (ja biorę merbau) realizowane do 2-3 tyg. Potem deski powinny leżeć 2 tyg. w pomieszczeniach, gdzie zostaną położone. Po ułożeniu 3 tyg. na apodłodze, po tym cyklina i chemia, meble wstawiasz bezpiecznie dla parkietu po nastepnych 2 tyg. Przynajmniej tak jest w przypadku tego parkietu, który zamówiłem. W moim mieszkaniu (bo na J. 24 to mieszkanie dla mojej matki) też tak miało być, dałem sobie spokój z parkietem, bo musiałem zamieszkać natychmiast (teraz żałuję) na kuchnię zaś czekałem prawie 2 m-ce (szła z Niemiec, niestety).
          • di76 Re: Jastrzębowskiego 05.10.05, 10:13
            Wszystko zależy od tego jakie macie wymagania, ile pieniędzy i przede wszystkim
            czasu. Moja przyjaciółka odebrała mieszkanie i bez wcześniejszych przygotowań
            wykończyła je w 3 tygodnie do stanu pełnej używalności. Zamiast parkietu deska
            barlinecka, kuchnia z ikei itd. Oczywiście nie wszystkim to odpowiada, ale jak
            komuś zależy na czasie to można się uwinąc nawet tak szybko. Ja planuję się
            wprowadzić najpóżniej w miesiąc po odebraniu kluczy. Zobaczymy :)
            • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 05.10.05, 10:46
              tkl, gdzie kupujesz merbau?
              • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 05.10.05, 22:40
                W centrum TTW (TWW?) koło galerii Mokotów, parter. Będą kładli w najbliższych dniach ten sam parkiet u mojego dobrego znajomego w dość "trudnym" mieszkaniu, więc będę miał dokładną relację dot. jakości samego parkietu jak i roboty (wolę wziąć z usługą ze względu na VAT).
                • Gość: KIKA 1 do Kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:40
                  Z twoich wczesniejszych wypowiedzi zrozumiałam, ze nie zapłaciłas VAT, ale
                  napisałas jakies pismo do Spółdzielni w tej sprawie. Czy Spółdzielnia
                  odpowiedziała Ci w jakis sposób (w formie pisemnej ) na Twoje pismo?
                  • Gość: piotr Re: do Kiki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 08.10.05, 01:18
                    Czasu mam duzo i nie musze sie wprowadzac od razu.Planuje wszystkie roboty od
                    lutego przyszlego roku do polowy marca. Zalezy mi na parkiecie (chce ulozyc
                    jesion), bede wdzieczny za pomoc. Piotr
                  • Gość: Kika Re: do Kiki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.10.05, 20:46
                    Od sierpnia czekam na odpowiedź. Ksiegowy powiedział,że za jakis miesiąc dadzą
                    mi odpowiedź. Sami czekają na pismo ze skarbówki.
    • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 10.10.05, 15:14
      Rozmawialem dzisiaj z inspektorem nadzoru w SIMURze ktory powiedzial ze klucze
      winnismy dostac za 1,5 m-ca
      • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:46
        Czyli jednak koniec listopada.
        • mike.net Re: Jastrzębowskiego 11.10.05, 15:48
          Czyli właściwie zgodnie z terminem w umowie, nie wcześniej nie później.
          • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 11.10.05, 15:52
            W umowie to ja mam IV kwartal.Czyli jak dostane klucze np 30.12. to tez sie
            wyrobia
      • Gość: arki Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 14.10.05, 11:28
        A czy wiecie jak będzie z aktem notarialnym?
        Jesli nie dostaniemy w tym roku to nici z wykorzystaniem ulgi remontowej, a to
        zawsze prawie 5 tys do przodu....
        • mike.net Re: Jastrzębowskiego 14.10.05, 11:52
          Oficjalnie termin odbioru jest w grudniu, więc szansa jest. Ja słyszałem że
          można jeszcze od podatku odliczyć część odsetek od kredytu, i to też tylko w tym
          roku
          • Gość: KIKA1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 18:40
            A ja słyszałam, ze akty notarialne na poczatku kwietnia.
            • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 17.10.05, 10:15
              Czyli ulga remontowa przejdzie,ale ulga odsetkowa juz nie.
              • Gość: kristoff Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:12
                Polecam zainteresowanym ulgą odsetkową
                gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,52445,1882783.html
                pozdr
        • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.eranet.pl 19.10.05, 09:41
          Ma ktoś jakieś dokładniejsze informacje co do odbioru kluczy?
          • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:37
            a czy wiecie, że niektórzy już mają położone płytki w mieszkaniach? mi mówiono,
            że można wchodzić z pracami dopiero po odebraniu kluczy. to jak to jest w
            końcu? czy ktoś z was już rozpoczął prace wykończeniowe?
            • mike.net Re: Jastrzębowskiego 25.10.05, 09:04
              A czy dzwoniłeś do SIMuru w tej sprawie? Może po wpłacie całej sumy za
              mieszkanie jest możliwośc wcześniejszego wykańczania.
              • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.novartis.com 25.10.05, 09:54
                Jestem BARDZO zaintresowany informacją na ten temat, spróbuję też dowiedzieć
                się czegoś w S-pni!
                • mike.net Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 25.10.05, 10:42
                  Jak się czegoś dowiesz, to napisz na forum. Z góry dzięki
                  • Gość: kristoff Re: Jastrze˛bowskiego - wykan´czanie IP: *.nie.com.pl 25.10.05, 15:08
                    Z tego co wiem, mozna napisac podanie do Spoldzielni z prosba o wczesniejsze odebranie
                    kluczy. Nalezaloby jednak zwrocic uwage na to czy usterki zglaszane do Spoldzielni beda przez
                    nia rozpatrywane jezeli mieszkanie bedzie wykonczone przed odbiorem budynku.
                    Zawsze moga powiedziec, ze usterka powstala w trakcie prac wykonczeniowych.
                    Przed rozpoczeciem prac powinna obejrzec mieszkanie komisja, tylko czy jest taka mozliwosc
                    zanim blok zostanie odebrany przez gmine?

A teraz z innej beczki.
                    Niestety, zle wiesci. Wczoraj odbylo sie zebranie spoldzielni i okazalo sie, ze budowlancy nie
                    dostarczyli spoldzielni kompletu dokumentow potrzebnych do sporzadzenia wniosku o odebranie
                    budynku. Wniosek zostanie zlozony dopiero po 1 listopada a czas rozpatrywania, jak ktos
                    wczesniej pisal, trwa ok. miesiaca wiec i termin oddania sie wydluzy :-(
                  • Gość: mucha Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 15:28
                    ja byłam nawet w tym mieszkaniu, które jest już prawie wykończone i jestem
                    zła,dlaczego jednym wolno a drugim nie, mi powiedziano, że kategorycznie jest
                    to nie możliwe, a prosiłam tylko o możliwość zmiany instalacji energetycznej w
                    kuchni żebym mogła zacząć szybiej prace z montażem mebli kuchennych. W
                    mieszkaniu, o którym jest mowa, są już płytki w kuchni, wykończona łazienka,
                    gres na balkonie i zrobiony cały przedpokój! Co Wy na to?!
                    • mike.net Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 25.10.05, 15:45
                      Ja jutro składam podanie o wcześniejsze udostępnienie lokalu do wykończenia.
                      Zobaczymy co odpowiedzą
                      • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 22:57
                        mucha, chyba mówimy o tym samym mieszkaniu z płytkami w kuchni, w łazience i na
                        balkonie. tez mnie denerwuje, że ja nie mogę nic robić w swoim mieszkaniu, a
                        ktoś dostał takie pozwolenie!

jeśli ktoś bedzie mial jakies informacje odnosnie wczesniejszego wykanczania to
                        pls dajcie znac.
                        • p.wrona Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 26.10.05, 11:05
                          Według pana ze spółdzielni to wykończone mieszkanie jest dla dozorcy, który musi mieszkać zaraz po oddaniu budynku (podobno to SIMURU normalna praktyka).

Poza tym to urząd skarbowy jeszcze nie przysłał odpowiedzi dot. tego czy mamy płacić VAT za grunt czy nie (podobno dzisiaj dopiero przygotowują odpowiedź, więc pewnie w poniedziałek dopiero będzie coś wiadomo).
                          • routerek Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 26.10.05, 21:30
                            Mam pytanie w związku z postami o VAT-cie - czy przegapiłem jakąś zmianę w
                            przepisach? Czy w tym roku była nowelizacja ustawy o VAT, która cos zmieniła?

michal
                            • p.wrona Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 27.10.05, 09:34
                              Zmiana przepisów była 1. maja 2004 i jeśli nie wpłacałeś pieniędzy za grunt do tego dnia, nie dotyczy Cię ten cały zamęt z VAT-em.
                              • routerek Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 27.10.05, 16:01
                                p.wrona napisał:

> Zmiana przepisów była 1. maja 2004 i jeśli nie wpłacałeś pieniędzy za grunt
                                do
                                > tego dnia, nie dotyczy Cię ten cały zamęt z VAT-em.

Umowe podpisuwałem w styczniu 2005, czyli mam spokój ;-)

pozdrawiam,

michal
                                • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 27.10.05, 16:54
                                  chyba raczej masz przewalone, bo musisz płacić VAT ;-)

ps: niestety jestem w takiej samej sytuacji - umowę podpisywałem po 1 maja
                                  2004 :-(((
                                  • Gość: iiika Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 17:45
                                    Hej
                                    A ja mam takie pytanie z innej beczki.Interesuje się Nugatem III tej
                                    spóldzielni.Czy podpisywaliście akt notarialny?czy umowę przedwstępną?Bo teraz
                                    proponują umowę finasowania budowy lokalu????Cokolwiek to znaczy.Proszę
                                    powiedzcie coś na ten temat.Bać się?czy wierzyć im i podpisywać w ciemno?Jak
                                    ich oceniacie?wiarygodni?zadowoleni jesteście?Bo nie rwą się do notariusza.Jak
                                    bylo u Was?Dzięki.
                                    Pozdrawiam.
                                    • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.era.pl 28.10.05, 09:41
                                      Zupełnie nie rozumiem pytania. Z tego co wiem do notariusza się biegnie jak
                                      mieszkane jest gotowe i odebrane przez gmnię...
                                  • Gość: gree Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.aster.pl 27.10.05, 18:41
                                    Bzdura !
                                    • routerek Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 27.10.05, 20:29
                                      Gość portalu: gree napisał(a):

> Bzdura !

więcej szczegółów?
                                  • routerek Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie 27.10.05, 20:28
                                    Gość portalu: łowca komarów napisał(a):

> chyba raczej masz przewalone, bo musisz płacić VAT ;-)

już zapłaciłem, i nie musze się martwić o wzrost ceny z uwagi na zmianę
                                    podatków.
                                    • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego - wykańczanie IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 28.10.05, 11:49
                                      i tego pozytywnego stanowiska należy się trzymać!
                                      • di76 Ulga remontowa 28.10.05, 13:49
                                        Dowiadywalam sie w Urzedzie Skarbowym czy akt notarialny jest warunkiem
                                        podstawy do wykorzystania ulgi remontowej (wiem ze jesli ktos ma inne
                                        mieszkanie to moze kupowac materialy na stare, ale ja na przyklad nie mam).
                                        Powiedziano mi ze do zakupu materialow i odliczenia ulgi wystarczy odbior
                                        techniczny i przekazanie kluczy. Czyli ze jesli w tym roku jeszcze dostaniemy
                                        klucze, to mozemy wykorzystac ulge, robiac zakupy budowlane przed koncem roku.
                                        Zaczynam sie obawiac czy ten termin oddania zostanie dotrzymany ze strony
                                        Spoldzielni...
                                        • Gość: raffi Re: Ulga remontowa IP: *.era.pl 28.10.05, 14:22
                                          Super, jestemm w takiej samej sytuacji. Tylko żeby nie okazło się że pani Zosia
                                          z US na Woli inaczje interpretuje prawo do ulgi ni ż pani Danusia z US na
                                          Mokotowuie i problrmy gotowe....
                                          • Gość: KIKA 1 WPIS DO KW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 16:58
                                            Dobra wiadomosc dla nas, to fakt, ze za wpis do KW własnosci bedziemy płacic
                                            200 zł, a nie tak jak dotąd kilka tysięcy. Ten przepis wchodzi od marca, a
                                            wtedy bedziemy najprawdopodobniej podpisywac akty.
                                            • routerek Re: WPIS DO KW 31.10.05, 21:34
                                              Gość portalu: KIKA 1 napisał(a):

> Dobra wiadomosc dla nas, to fakt, ze za wpis do KW własnosci bedziemy płacic
                                              > 200 zł, a nie tak jak dotąd kilka tysięcy. Ten przepis wchodzi od marca, a
                                              > wtedy bedziemy najprawdopodobniej podpisywac akty.

Masz jakieś źródło tego newsa? Ustawa? Rozporządzenie?

michal
                                              • di76 Re: WPIS DO KW 31.10.05, 23:25
                                                kika1, poczytaj tu: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33209,2986298.html
                                                • routerek Re: WPIS DO KW 01.11.05, 09:37
                                                  ustawa o kosztach sądowych w sprawach cywilnych (Dziennik Ustaw nr 167 z 2005
                                                  r.).
                                                  • Gość: łowca komarów Re: światla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.05, 22:12
                                                    dzisiaj wieczorem przejezdzałem przy naszym budynku - na wszystkich klatkach
                                                    było zapalone światło. po raz pierwszy wyglądało to nie jak budowa, ale jak
                                                    miejsce gdzie mieszkają ludzie. fajnie.
                                                    PS: tylko ten wielki napis....
                                                  • routerek Re: światla 02.11.05, 22:56
                                                    > dzisiaj wieczorem przejezdzałem przy naszym budynku - na wszystkich klatkach
                                                    > było zapalone światło. po raz pierwszy wyglądało to nie jak budowa, ale jak
                                                    > miejsce gdzie mieszkają ludzie. fajnie
                                                    tez widziałem.
                                                    wygrzewają żarówki ;-)
                                                  • Gość: olo Re: WPIS DO KW IP: *.era.pl 02.11.05, 10:58
                                                    Wydaje mi się że nas to nie do końca dotyczy bo kupujemy od spółdzielni.
                                                    Kalkulator opłat: dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,1820455.html
                                                  • Gość: moniś OLO! IP: *.aster.pl 02.11.05, 11:36
                                                    SIMur jest spółdzielnią ale wystepuje w charakterze developera !!! Zaraz będziemy odbierać mieszkania, a Ty ciągle myślisz że kupujesz w Spółdzielni,i może jeszcze zostaniesz jej członkiem??? Ręce opadają...
    • p.wrona interpretacja US dot. VAT za grunt 03.11.05, 21:51
      SIMUR już otrzymał interpretację US w sprawie VAT za użytkowanie wieczyste gruntu. Niestety jest niepomyślna. Szczegóły tutaj: www.simur.com.pl/aktualnosci.php

Szczerze mówiąc dziwna trochę jest ta odpowiedź US i do tego wewnętrznie sprzeczna...
      • Gość: Kika Re: interpretacja US dot. VAT za grunt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.11.05, 15:34
        Przeczytałam tę interpretację i nadal się zastanawiam która ze stron powinna
        zapłacić Vat. Co by zadecydowała skarbówka, gdyby spółdzielnia przedstawiła im
        również kopię umowy z "niefortunnym' dla siebie zapisem? Kto musiałby wtedy
        zapłacić ten nieszczęsny Vat. Czy my postępujący zgodnie z umową, czy
        spółdzielnia - twórca złej umowy?
        • p.wrona Re: interpretacja US dot. VAT za grunt 04.11.05, 22:15
          Płatnikiem VATu jest SIMUR. Teoretycznie my w zasadzie nic nie mamy do tego czy i jaki podatek VAT płaci SIMUR (my się po prostu umawiamy co do ceny). Inną kwestią jest to, że spółdzielnia próbuje przerzucić swoje koszty na nas...
          • Gość: Kika Re: interpretacja US dot. VAT za grunt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 07:00
            To co zamierzasz zrobic?Zapłacić?
      • Gość: xxx Re: interpretacja US dot. VAT za grunt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.11.05, 23:43
        no US poczekał do ostatniego dnia, słusznie podszedł "usługowo" do tematu,
        tylko wyciągnął błędne wnioski - szybciutko odwołanie do Izby Skarbowej
        • Gość: KIKA 1 Re: interpretacja US dot. VAT za grunt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 09:12
          Tylko czy SIMUR złoży takie odwołanie, wiecie?
    • routerek Termin odbioru 07.11.05, 10:35
      I na razie kicha.
      Rozmawiałem dzisiaj z Romanem Lorencikiem (inspektor nadzoru) z SIMURu i
      powiedział mi, że jeszcze nie złozyli dokumentów do PINB na pozwolenie na
      użytkowanie. Jesli zrobia to w tym tygodniu, to KPA mówi o 30 dniach dla
      inspektoratu. O ile im nadzór nie odeślie z powodu niekompletności dokumentów.
      Nie ma ktos znajomych w nadrzorze budowlanym?

pozdrawiam,

michal
      • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 07.11.05, 21:11
        Zaczyna mnie to drażnić. Ostatnią ratę zapłaciłam w sierpniu, teraz jest listopad i co? I kwiatki sobie sadzą pod blokiem zamiast dać nam klucze. Może ktoś mi to wytłumaczyć???
        • mike.net Re: Termin odbioru 07.11.05, 21:34
          Zgadza się, myślę że zdecydowana większość z nas wniosła już 100% wkładu. Ja
          złożyłem do SIMURu pisemną prośbę wcześniejszego wydania kluczy w celu
          przeprowadzenia remontu (nie zamieszkania). Narazie czekam na odpowiedź. W
          umowie wyraźnie jest napisane że mieszkania oddadzą w 4 kwartale, więc jak
          wydadzą je pod koniec grudnia to też będzie zgodnie z umową. To jest dobra wola
          spółdzielni. Myślę że pozostali też powinni złożyć odpowiednie pisma motywując
          chęcią przeprowadzenia prac remontowych i skorzystania z ulgi za materiały
          budowlane.
          • Gość: łowca komarów Re: Termin odbioru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:06
            też rozmawiałem dzisiaj z panem lorencikiem (mówił, że dzisiaj miał w sprawie
            terminu odbioru mieszkania ok. 20 telefonów). w kazdym razie dowiedzialem sie,
            że najwcześniej odbiory rozpoczna sie na poczatku grudnia.

• routerek Re: Termin odbioru 08.11.05, 07:58
            (...)
            >Ja złożyłem do SIMURu pisemną prośbę wcześniejszego wydania kluczy w celu
            > przeprowadzenia remontu (nie zamieszkania).
            (...)
            Jak rozmawiałem z Lorencikiem na dniach otwartych to twierdził, że coś się
            zmieniło w przepisach i prawnicy boją się wydawania lokali przed pozwoleniem na
            użytkowanie - do tej pory (na poprzednich budowach) tak to się odbywało. Poza
            tym nie wiem (może ktoś wie?) jak US zareaguje na ulgę remontową przed
            pozwoleniem na użytkowanie?

michal
            • Gość: Gin Re: Termin odbioru IP: 65.172.193.* 08.11.05, 11:18
              Zareaguje tak,ze nie wolno odliczyc ulgi remontowej na lokal w budynku ktory
              nie zostal oddany do uzytku.
            • mike.net Re: Termin odbioru 08.11.05, 11:20
              Dokładnie, zgadzam się z tym, ale można materiały zakupić na poczet starego
              mieszkania a remontować nowe ;-)
              • Gość: Gin Re: Termin odbioru IP: 65.172.193.* 08.11.05, 12:42
                I to jest jedyna szansa na odliczenie tzw.ulgi remontowej przed
                otrzymaniem "kluczy" do nowego mieszkania
                • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 10.11.05, 10:38
                  Od marca 2006 niższe opłaty sądowe, a do końca tego roku ulga remontowa. My odbierzemy mieszkania w styczniu, akty podpiszemy w lutym i stracimy jedno i drugie. Czarny scenariusz? Ale niestety bardzo prawdopodobny.
                  Pozdrawiam
                  • mike.net Re: Termin odbioru 10.11.05, 10:40
                    A nie da się przeciągnąć podpisania aktów notarialnych do marca w porozumieniu
                    Mieszkańców z SIMURem ?
                    • routerek Re: Termin odbioru 10.11.05, 11:21
                      > A nie da się przeciągnąć podpisania aktów notarialnych do marca w porozumieniu
                      > Mieszkańców z SIMURem ?

Powinno się dać ;-) Wystarczy być opornym przy uzgadnianiu terminu.umowa nam
                      gwarantuje czas do końca marca, więc bedzie to zgodne z umową.
                      ps. Jak ktos płaci ubezpieczenie kredytu, to też musi policzyć wydłużony okres
                      dodatkowych opłat.

michał
                      • Gość: Kika Vat -cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.05, 15:57
                        Dostałam dziś pismo ze spółdzielni, żeby zapłacić Vat. Wiem, że na stronie
                        internetowej Simur umieścił odpowiedź z Urzedu SKarbowego, ale urząd nic nie
                        wiedział o zapisie w naszych umowach. Co robicie? Płacicie czy szukacie
                        prawnika?

Proszę, aby odpisały na ten post tylko osoby w takiej samej sytuacji jak ja.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: xxx Re: Vat -cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.05, 20:54
                          a czym straszą? jak tak dalej pójdzie, to oni ci będą winni
                          • Gość: Kika Re: Vat -cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.11.05, 22:27
                            W piśmie niczym nie straszyli, ale w rozmowie ok 2 m-cy temu zapewniali, ze nie
                            podpiszą aktu notarialbego, nie dadzą kluczy i w rezultacie rozwiażą ze mna
                            umowę. Wiem, że Vat to nie jest duza kwota, ale nie chcę się dać wykorzystać.
                            Ja spełniłam wszystkie warunki umowy. Dlaczego mam płacic za błedy ich prawnika?
                          • Gość: KIKA1 Re: Vat -cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 07:56
                            Tez własnie dostałam wezwanie do zapłaty VAt, narazie nie płacę, zamierzam
                            zapytac się w spóldzielni o konsekwencje. Czy ktos wie czy złozyli odwołanie od
                            decyzji US?
                            • Gość: xxx Re: Vat -cd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.05, 10:47
                              Drogie Kiki,

to forum nie jest najlepszym miejscem do pewnych dyskusji, myślę że jesteśmy
                              słabo zorganizowani, w innych inwestycjach ludzie się spotykają od miesięcy i
                              mają niepubliczne kanały komunikacji
                              • Gość: Gin Re: Vat -cd IP: 65.172.193.* 17.11.05, 12:10
                                Bardzo madra uwaga.Popieram
                      • routerek Re: Termin odbioru 14.11.05, 19:08
                        Dzisiaj, ok. 15.00
                        Ja: Dzień dobry
                        Roman Lorencik: Dzień dobry
                        J: Chciałem zapytać o termin odbioru mieszkań na Jastrzębowskiego 24
                        RL: OOOOO Boooożeeeee :-((((
                        RL: Jutro składamy dokumenty na pozwolenie na użytkowanie do urzędu
                        (...)
                        I tak już kolejny raz jest jutro albo w tym tygodniu.
                        piszcie jak Wam idzie molestowanie SIMURu w tej kwestii.
                        Bo na razie są teoretycznie zgodni z umową, ale wszyscy jesteśmy zawiedzeni.

michal
                        • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 14.11.05, 20:24
                          Jeżeli jeszcze nie złożyli dokumentów tzn. że odbiór w tym roku jest raczej mało prawdopodobny.
                          • Gość: łowca komarów Re: Termin odbioru IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 15.11.05, 09:48
                            JESZCZE NIE ZŁOŻYLI DOKUMENTÓW???!!!
                            • Gość: Gin Re: Termin odbioru IP: 65.172.193.* 15.11.05, 10:48
                              Im sie nie spieszy to nie ma sie co dziwic.Czy ktos ma napisane w umowie o
                              karach jesli SIMUR nie wywiaze sie z terminu oddania inwestycji??
                              • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 15.11.05, 11:06
                                Nie mam zapisu o karach w umowie. Tylko tak się zastanawiam dlaczego oni to przeciągają ? Przecież wszystko jest skończone, tam nie ma już praktycznie żadnych robotników. Jaki oni mają interes żeby to przeciągać. Może z jakiś powodów opłaca im się oddać inwestycję w 2006 roku, naprawde już mi ręce opadają.
                                • mike.net Re: Termin odbioru 15.11.05, 14:40
                                  Byłem dziś w SIMUR, powiedzieli że właśnie co złożyli te papiery, widziałem też
                                  jakiś garniturowców na budowie, fajnie bybyło gdyby wyrobili się ze wszystkim
                                  do początku grudnia.
                                  • Gość: łowca komarów Stawka VAT na garaże!!! IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 16.11.05, 10:21

Gazeta Prawna z 14 listopada: www.gazetaprawna.pl/dzialy/27.html?
                                    numer=1585

"Do miejsc postojowych sprzedawanych łącznie z mieszkaniem należało zastosować
                                    0-proc. stawkę VAT – stwierdził WSA w Warszawie. Dla deweloperów to istotny
                                    argument w staraniach o zwrot VAT. W środę firma Budrex S.A. wygrała
                                    kilkuletnią walkę z fiskusem o możliwość zastosowania 0-proc. stawki VAT przy
                                    sprzedaży miejsc postojowych. Prawo to potwierdził ostatecznie Wojewódzki Sąd
                                    Administracyjny w Warszawie uchylając decyzje organów podatkowych obu
                                    instancji."

Dalej jest napisane:

"Wyrok może mieć znaczenie na przyszłość. Obecnie deweloperzy różnicują stawki
                                    VAT na mieszkania i miejsca postojowe. Wyrok wskazujący, że tego robić nie
                                    można, otwiera furtkę do zastosowania obniżonej 7-proc. stawki VAT w obu
                                    przypadkach (stawka 7-proc. będzie obowiązywać do końca 2007 r.), i do
                                    wnioskowania o zwrot różnicy w VAT zapłaconego od 1 maja 2004 r.

Występowanie o zwrot VAT przez firmy deweloperskie leży przede wszystkim w
                                    interesie ich klientów, bo to oni w większości przypadków ponieśli ciężar 22-
                                    proc. stawki VAT. Pozostaje tylko pytanie, czy firmy będą chciały podjąć
                                    wyzwanie i wejść w spór z fiskusem, żeby klienci odzyskali pieniądze. Spółce
                                    Budrex opłaciło się to."

PS: żeby wszystko było jasne, z tego co wiem SIMUR naliczał 7% na mieszkania i
                                    22% na garaże.
                                    • Gość: aneczka Re: Stawka VAT na garaże!!! IP: *.aster.pl 16.11.05, 10:47
                                      W takim razie należy złożyć SIMurowi propozycję nie do odrzucenia - ODDAJCIE NAM 3.450,00 PLN !!!
                                    • routerek Re: Stawka VAT na garaże!!! 16.11.05, 20:46
                                      Nie, żebym był pesymistą, ale przynajmniej ja nie kupiłem garażu razem z
                                      mieszkaniem, tylko oddzielnie. Jako powierzchnia przynależna do lokalu mam
                                      komórkę lokatorską, na którą był VAT 7%. Jak dyskutowałem z SIMURem na jej
                                      temat, (zastanawiałem się nad oddzielną umową) to alternatywą była kwalifikacja
                                      jako lokal gospodarczy i 22% VAT. Tak więc trzeba zbadać, czy w przywołanym
                                      przypadku Budrexu garaże nie były wpisane jako przynalezne do lokalu.

michal
                                      • Gość: łowca komarów Re: Stawka VAT na garaże!!! IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 17.11.05, 09:17
                                        czy kupno garażu było u nas obowiązkowe?
                                        • mike.net Re: Stawka VAT na garaże!!! 17.11.05, 11:23
                                          nie
                                  • Gość: olo Re: Termin odbioru IP: *.era.pl 18.11.05, 13:38
                                    A wiecie może kiedy będą znać termin przekazania kluczy?
                                    • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 18.11.05, 13:57
                                      nie, a Ty?
                                      • Gość: olo Re: Termin odbioru IP: *.era.pl 18.11.05, 14:08
                                        nie, ale chciałbym znać, aby ustawiawć się już z ekipą wykończeniową...
                                        • Gość: KIKA 1 Re: Termin odbioru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 17:24
                                          Ja przełozyłam ekipę po raz kolejny, teraz na początek grudnia. Jak tak dalej
                                          pójdzie to będzie nieciekawie
                                          • Gość: mucha Re: Termin odbioru IP: 80.51.237.* 18.11.05, 19:59
                                            ja tez jestem zla maxymalnie-za 2 tygodnie przywiozą mi meble kuchenne, wczoraj
                                            chcieli mi dodtarczyć sprzęty do kuchni, mam już płytki, gres ...nie wiem co
                                            mam tym wszystkim ludziom mówić-kiedy ruszamy z pracą i kiedy będę mogła
                                            odebrać te wszystkie rzeczy.
                                            • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 18.11.05, 20:11
                                              Aby skorzystać z ulgi remont. podobno wystarczy odebrać mieszkanie, a budynek musi mieć pozwolenie na użytkowanie. Czy jeśli mam fakturę np. z dnia dzisiejszego, a odbiorę mieszkanie 2 tyg. później to nie będzie konfliktu???
                                              Może ktoś się orientuje?
                                              • Gość: KIKA 1 Re: Termin odbioru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 20:36
                                                Dziś na budowie dowiedzielismy się, ze prawdopodobny termin 10 grudzień
                                                • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 18.11.05, 21:14
                                                  W sobotę ???? Chyba ktoś tak palnął na odczepnego.
                                                  • Gość: aneczka Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 18.11.05, 21:19
                                                    A zresztą co to znaczy 10 grudnia? Może "od" 10 grudnia będą wydawać po kolei. Chyba że planują jeszcze jeden dzień otwarty... hi hi
                                                  • Gość: KIKA 1 Re: Termin odbioru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.05, 21:49
                                                    Fakyycznie, powiediał od 10 grudnia.
                                                  • Gość: mattjohnpl Re: Termin odbioru IP: *.aster.pl 20.11.05, 19:39
                                                    Witam,
                                                    10 grudnia też wydaje się rozsądnym dniem,
                                                    mniej realne jest sensowne odbieranie mieszkań. W zeszłym tygodniu rozmawiałem
                                                    z Panem Romanem Lorencikiem. Oprócz tego, że sprzedał mi informację o tym aby
                                                    napisać pismo z prośbą o wcześniejsze oddanie lokalu i wpisać się na
                                                    nieformalną listę, którą on prowadzi na podstawie tych pism(ja już byłem 15)to
                                                    jeszcze poinformował mnie, że na każdy lokal daje sobie 20 minut aby zdać go
                                                    właścicielowi. Ludzie, wiecie co się będzie działo po 10tym grudnia na
                                                    Jastrzębowskiego 24? Aż strach pomyśleć.
                                                    Pozdrawiam wszystkich i 3majmy razem kciuki za tym aby zdążyć z ulgą,
                                                    Szwagier routerka
                                                  • routerek Re: Termin odbioru 20.11.05, 21:28
                                                    Od 10.12 (a faktycznie od 12) jest 14 dni roboczych do końca roku. Jesli
                                                    założyć optymistycznie, że poprawek na odbiorach będzia mało i każdy zrobi tyko
                                                    2 podejścia, i userki będą usuwane w terminie 1-2 dni, to i tak RL musi spotkać
                                                    się na budowie 220 razy w ciągu tych 14 dni. zakładając, że wszystkie dokumenty
                                                    ma już wydrukowane i w tym czasie ani razu nie pójdzie do biura, to i tak daje
                                                    14*8*60/220=~30 minut na spotkanie. NIEREALNE. Chyba, że 90% mieszkań wyda za
                                                    pierwszym podejściem. A garaże, piwnice itp? Uczciwie policzone to powinno byc
                                                    co najmniej godzina na lokal, i pewnie ze 3 spotkania. No chyba, ze wydawać
                                                    będzie 5 ekip ;-)

michal
                                              • Gość: Gin Re: Termin odbioru IP: 65.172.193.* 21.11.05, 09:19
                                                Niestety bedzie konflikt
                                                • Gość: KIKA 1 Sąsiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:48
                                                  Byłam dzis w skepie z artykułami sanitarnymi przy KEN i Pan, który sprzedaje
                                                  powiedział mi, ze ktos juz dzis składał u niego zamówienie, własnie z naszego
                                                  bloku. Czy ten KTOŚ jest moze na naszym forum?
                                                  • Gość: alf Re: Sąsiedzi IP: *.era.pl 23.11.05, 09:47
                                                    a jakie to ma znaczenie?
                                                    szpiegujesz kogoś???
                                                  • Gość: olo Re: Sąsiedzi IP: *.era.pl 23.11.05, 10:52
                                                    No coż nie którzy 'troszkę' przesadzają.
                                                    Może KIKA chciała się dowiedzieć czy ten KTOS kupił Ciffa, czy Ajax do mycia
                                                    płytek :)
                                                  • Gość: KIKA1 Re: Sąsiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 16:53
                                                    Nie mam więcej pytań, skoro niewinne pytanie wywołuje takie komentarze
                                                  • Gość: piotr Re: Sąsiedzi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 23.11.05, 22:35
                                                    kilka tygodni temu wyslalem post z prozba o dobrego parkieciarza jak do tej
                                                    pory nikt mi nic nie wyslal. Ludzie czy to wielka tajemnica?????????????????
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 24.11.05, 08:56
                                                    Do Piotra.Kiedys korzystalem z uslug tego Pana.Ma ta zalete ze jest w miare
                                                    punktualny i pokazuje swoja poprzednia czy tam aktualna prace oraz daje
                                                    gwarancje na wykonana prace.Oto namiary na niego 501-102-821 nazywa sie Waclaw
                                                    Kupfer.Napewno nie polecam a wprost przeciwnie odradzam sklep ze sprzedaza i
                                                    ukladaniem parkietow na KENie po prawej stronie jadac z centrum.Ceny
                                                    astronomiczne i bez gwarancji.
                                                  • Gość: aneczka Re: Sąsiedzi IP: *.aster.pl 24.11.05, 09:39
                                                    Czy chodzi o ten sklep na KENie zaraz na początku od strony centrum - "Wam-Parkiet"? Jeśli tak, to porównywałam ceny na Kłobuckiej, Na Bartyckiej i właśnie tam i muszę powiedzieć że ok. 15% taniej jest na KENie(razem z robocizną) a gwarancji dają 2 lata (np. na Kłobuckiej nie dają gwarancji - pewna miła Pani powiedziała, że "może" dać ewentualnie słowną gwarancję na rok - niezły żart, co?).
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 24.11.05, 10:43
                                                    Nazwy sklepu nie pamietam.Podam go w poniedzialek.Mnie interesowal parkiet
                                                    jesionowy.Kupilem o dlugosci 50cm w cenie 62,00PLN.Grubosc jego jest
                                                    standartowa 22mm.Zakupu dokonalem w Castoramie.Tam w tym sklepie kosztowal ca
                                                    90,00PLN
                                                    Gwarancje to moim zdaniem daje ukladajacy parkiet a nie sprzedajacy.To
                                                    parkieciarz odpowiada za ulozenie i wie co kladzie poniewaz powinien sprawdzic
                                                    wilgotnosc podloza jak i parkietu przed polozeniem.
                                                  • Gość: aneczka Re: Sąsiedzi IP: *.aster.pl 24.11.05, 11:21
                                                    Gwarancja na ułożenie przy kompleksowej usłudze - parkiet, chemia i wykonanie. Jeśli kupujesz parkiet, a układa go ktoś inny to oczywiste jest że gwarancje daje ci układający. Mówisz o parkiecie, który kupiłes w castoramie, ale czy to jest taki sam parkiet? Nie można porównywać rzeczy nieporównywalnych. Porównaj np. deskę barlinecką taką i taką i wówczas będziesz wiedział gdzie jest taniej, bo "parkiet jesionowy" to jest bardzo szerokie pojęcie.
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 24.11.05, 11:33
                                                    Tak porownalem a dokladnie Pan ktory mnie obslugiwal w tym sklepie to zrobil.
                                                    Poniewaz mialem kilka deszczulek parkietowych tych z Castoramy
                                                  • Gość: aneczka Re: Sąsiedzi IP: *.aster.pl 24.11.05, 12:17
                                                    Co porównałeś? Kolor? Jeżeli dla Ciebie nie ma znaczenia, kto jest producentem to oczywiscie lepiej kupić parkiet jesionowy za 60 zł, a nie za 90 - w sumie parkiet to parkiet. Mnie akurat interesuje gotowy np. finishparkiet lub berg&berg i w tej sytuacji dobry producent to podstawa, cena w drugiej kolejności ponieważ parkiet kosztuje 130 - 180 zł, a ułozenie i chemia ok 50 zł/m. Skoro mam zapłacić tak dużo za parkiet tozależy mi na jakości.
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 24.11.05, 12:52
                                                    Tak masz racje Finischparkiet to extra "jakosc".Mialem to kiedys.Jedyna zaleta
                                                    moim zdaniem,ze to sie szybko kladzie bo kapciami juz porysujesz.
                                                  • Gość: piotr Re: Sąsiedzi IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 24.11.05, 13:18
                                                    Do Gina dziekuje Ci bardzo, pojde Twoimi sladami (tez bede ukladal jesion )
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 24.11.05, 14:44
                                                    Niezamaco
                                                  • Gość: aneczka Re: Sąsiedzi IP: *.aster.pl 24.11.05, 13:48
                                                    Nie zamierzam się z Tobą sprzeczać, bo przecież nie o to na tym forum chodzi. Po pierwsze to mówiłam,że chcę położyć coś w stylu Finish czyli gotowy parkiet i dlatego zależy mi na jakości. Po drugie to oczywiście Twój parkiet się nie porysuje bo użyjesz najlepszego lakieru i zrobi to dla Ciebie najlepszy fachowiec, prawda? Skurat mam znajomych, którzy mają i finishparkiet i tradycyjny i mówią mi zupełnie co innego np. że na tradycyjnym parkiecie po 3 latach lakier zaczął się łuszczyć. Tak więc różnie to z tym bywa. A po trzecie to szczerze życzę aby mieszkało sie Tobie na Jastrzębowskiego jak najlepiej.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 24.11.05, 14:17
                                                    Przepraszam napisalem tylko swoje zdanie jako uzytkownik finischparkietu.
                                                    Wszystko sie rysuje pomimo najlepszych lakierow.Tobie tez szczerze zycze,aby
                                                    mieszkalo Ci sie jak najlepiej.
                                                  • Gość: Gin Re: Sąsiedzi IP: 65.172.193.* 28.11.05, 08:44
                                                    Tak to Wam Parkiet
    • Gość: aneczka Odbiór IP: *.aster.pl 23.11.05, 17:25
      Zamiast się kłócić lepiej powiedzcie jak idzie Wam molestowanie "naszego kochanego i dotrzymującego terminów" developera? Bo ja się staram jak mogę.
      • Gość: KIKA 1 Re: Odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 17:40
        No cóz, ja nie zamierzałam się z nikim kłocić, pomyslałam tylko, ze miło byłoby
        poznac nowego sąsiada i wymienic się doswiadczeniami na temat zakupu materiałów
        wykonczeniowych. I muszę przyznac , ze zrobiło mi się przykro kiedy
        przeczytałam te dziwne komentarze o szpiegowaniu.
        • mike.net Re: Odbiór 23.11.05, 23:31
          Ja co jakiś czas dopytuje się odnośnie terminu odbioru, ponoć ten 10 to plotka,
          wydadzą klucze wtedy gdy budynek będzie zatwierdzony przez wszystkie komisje,
          może to być jeszcze w tym m-cu, lub w przyszłym, dokładny termin nie jest znany
          • Gość: raffi Re: Odbiór IP: *.era.pl 24.11.05, 10:44
            Strasznie mnie to wkurza. Wszystkie rozsądne ekipy wykończeniowe, które znam
            mają zamówienia z 2-3 miesięcznym wyprzedzeniem a nie znając terminuy odbioru
            kluczy zupełnie nie mogę się konklretnie umówić. Krew mnie zalewa....
            • Gość: aneczka Re: Odbiór IP: *.aster.pl 24.11.05, 11:22
              Mnie już zalała...
              • Gość: Gin Re: Odbiór IP: 65.172.193.* 24.11.05, 14:44
                W/g najnowszych wiesci od Pana Lorencika to 29.11 przychodzi Wojewodzki
                Inspektor Budowlany oznacza to,ze jak on wyda pozytywna decyzje to mozemy juz
                startowc do prac wykonczeniowych
                • Gość: aneczka Re: Odbiór IP: *.aster.pl 24.11.05, 15:01
                  A nie wiesz czy on tą decyzję podejmuje tego samego dnia czy przychodzi 29.11 i decyzję wydaje np. dopiero po tygodniu ?
                  • Gość: Gin Re: Odbiór IP: 65.172.193.* 24.11.05, 15:10
                    Pytalem oto samo praktyka,ktory odpowiedzial,ze to zalezy od ukladow na linii:
                    inwestor-inspektor budowlany.Jezeli sa dobre to decyzja bedzie na drugi dzien
                    do odbioru
                    • routerek Re: Odbiór 24.11.05, 21:28
                      Był ktoś ostatnio na budowie? Jakie wrażenia? Bo ja, prawdę mówiąc, chyba nie
                      będę miał się do czego przyczepić w mieszkaniu ;-)

michal
      • Gość: Moni TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 00:58
        Kochani sąsiedzi! Z nieoficjalnych źródeł wiem, że kończą odbiór techniczny w
        tym tygodniu (może pocz. przyszłego) i mogliby dawać klucze w przyszłym, tym,
        którzy złożyli podania. Ale prawnicy boją się, żebyśmy się od razu nie
        powprowadzali i chcą czekać na pozwolenie na użytkowanie z dawaniem kluczy.
        Co trzeźwiejsi zdają sobie sprawę, że czekamy jak na szpilkach, żeby
        wykorzystać ulgę budowlaną, więc uważają, że powinniśmy dostać klucze zaraz po
        zakończeniu odbioru tech., bo przecież bez kibli się nie wprowadzimy, a na
        podstawowe prace i tak będzie mało czasu.
        W KAŻDYM RAZIE WŁAŚNIE ROZWAŻAJĄ DECYZJĘ O TERMINIE DAWANIA KLUCZY, WIĘC
        WZMÓŻCIE DZIAŁANIA NEKAJĄC TELEFONAMI I ZAPYTANIAMI O TERMIN, MOŻE COŚ
        WSKÓRAMY!!!
        Z US wiem, że do odliczenia zakupów w ramach ulgi remontowej potrzebujemy umowy
        zakupu lokalu i protokołu przekazania lokalu - (otrzymany wraz z kluczami). Co
        więc ma do tego pozwolenie na użytkowanie? Przecież do przeprowadzenia robót
        adaptacyjnych nie muszę mieszkać - czyli użytkować lokalu. (loklal zostanie mi
        przekazany na podst. złożonego podania w celu przeprowadzenia robót
        adaptacyjnych - remont, czyli tego co obejmuje ulga).
        • Gość: nugat II Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 09:28
          Dokładnie ten sam schemat był na nugacie...historia się powtarza...rzeczywiście
          trzeba naciskać simur....powodzenia:)))))
          • Gość: Gin Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: 65.172.193.* 28.11.05, 08:44
            Kogo naciskaliscie?????Ja telefonuje do Pana Lorencika z czestotliwoscia 2 x w
            tygodniu,ale to za malo,a i on zaczyna sie ukrywac
            • Gość: nugat II Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.11.05, 10:27
              My naciskaliśmy od góry...chodziliśmy do prezesów...ale tak naprawdę to wam
              wydadzą dopiero jak bedą mieli 100% pewności, że budynek został odebrany a
              pismo podpisane i w drodze do sim....
              • Gość: Gin Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: 65.172.193.* 28.11.05, 10:51
                Dzieki
                • routerek Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! 28.11.05, 11:46
                  Rozmawiałem przed chwilą z RL:
                  Pani inspektor z PINB będzie jutro na kontroli. po tej wizycie można bedzie
                  szacować termin pozwolenia na użytkowanie. Zatem wszyscy dzwońmy w środe do
                  RL ;-)

michał
                  • Gość: Moni Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:04
                    SIM tłumaczył się opóźnieniem w rozpoczęciu odbioru technicznego tym, że
                    wykonawca, czyli Unibud nie dostarczył od razu całej dokumentacji. I w ogóle
                    podobno mają ich skarżyć o odsetki w opóźnieniu, itp. (A dopóki nie zrobili
                    odbioru, nie mogli złożyc podania o pozwolenie na użytkowanie, itd.)
                    Ciekawe, że Sim nie mógł wywrzeć na wykonawcy żadnej presji - w końcu robią dla
                    nich każdą budowę i chyba dzięki temu SIM ma argumenty. (Gdyby ktoś się nie
                    orientował Budimex, Unibud, to nieformalnie jedna firma). Muszą mieć niezłe
                    układy w SIM, zresztą tak jak pracownia architektoniczna W.
                    A my jesteśmy tylko od tego, żeby trzepać na nas kasiorę.
            • Gość: Moni Re: TERMIN ODBIORU KLUCZY Z PODANIEM!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 23:06
              Trzeba próbować naciskać kogo się da, z prezesami na czele. W końcu pan L sam
              nie podejmuje decyzji...
              • di76 Hura Hura !! 30.11.05, 14:08
                Dzwonil do mnie wlasnie pan Roman Lorencik i umowilismy sie na odebranie
                mieszkania 9 grudnia :) Wspaniala wiadomosc ... oj, ale sie ciesze :)
                • Gość: tkl Re: Hura Hura !! IP: *.novartis.com 30.11.05, 15:55
                  Ze mną też właśnie się umówił! Hurra! Jedyna gorzka pigułka to fakt, że przez
                  to odwlekanie "zarezerwowali" mi moją ekipę i pewnie ruszę z robotą dopiero w
                  styczniu... Ale przynajmniej będe miał gdzie majdan wykończeniowy zacząć znosić
                  i dechy sezonować!
                  • Gość: aneczka Re: Hura Hura !! IP: *.aster.pl 30.11.05, 16:12
                    Skladaliście podania ????
                    • di76 Re: Hura Hura !! 30.11.05, 16:32
                      wlasnie sie zbieralam do tego zeby zlozyc podanie o wczesniejsze wydanie lokalu
                      ale w koncu tego nie zrobilam wiec tym bardziej telefon RL byl dla mnie
                      zaskoczeniem.
                    • Gość: tkl Re: Hura Hura !! IP: *.novartis.com 01.12.05, 09:57
                      Ja składałem, bo 15-go wyjeżdżam za granicę i trochę tam posiedzę, a gonią mnie
                      już dostawcy dobra wszelakiego do wykończeń bo im się moje rzeczy kiszą w
                      magazynie.
    • Gość: aneczka Odbiór IP: *.aster.pl 29.11.05, 12:20
      Czy na odbiór mieszkania przyjdziecie z fachowcem ? Jeśli tak to poproszę o jakiś kontakt do osoby którą moglibyście polecić. A może wiecie jaki jest koszt wynajęcia takiego fachowca?
      • Gość: nugat II Re: Odbiór IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.05, 14:38
        Duże gratulacje!!!! Jesteście tam gdzie my rok temu. Powiem wam, że mieszka się
        cudownie czego i wam serdecznie życzę.
        • Gość: mattjohnpl Re: Odbiór IP: *.aster.pl 30.11.05, 23:31
          Dzisiaj zadzwonił RL i umówiliśmy się na odbiór mieszkania na 7go grudnia.
          Chyba dają sobie godzinę na przekazywanie lokali bo Pan Roman dysponował
          różnymi porami ale zawsze była to pełna godzina np. 13,14,15.
          Przechodzimy do kolejnego etapu projektu. Zakupów, noszenia i wykończenia.
          Pozdrawiam,
          MJPL
          PS. Ile płaciliście za miejsca postojowe w garażu? Słyszałem, że idą teraz na
          rękę i można negocjować cenę.

• Gość: aga Re: Odbiór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 16:04
            Własnie tez mnie interesuje zakup miejsca, ile teraz kosztuje. Ze strony
            wynika, ze ich cena nie uległa zmianie, wiecie cos więcej?
    • Gość: aneczka Nareszcie IP: *.aster.pl 02.12.05, 09:33
      Co taka cisza na forum ? Nikt nie chce się podzielić radością? Ja odbieram we wtorek - nie mogę się doczekać. Czy bierzecie ze sobą fachowca ???
      • Gość: raffi Re: Nareszcie IP: *.era.pl 02.12.05, 09:48
        ja za tydzień w poniedziałek - też sie bardzo cieszę.
        Już byłem w mieszkaniu z fachowcem i stwierdził że nie za bardzo jest do czego
        się przyczepiać ew. malowania ścian.
        • Gość: Gin Re: Nareszcie IP: 65.172.193.* 02.12.05, 11:46
          Czy jest ktos kto odebral juz swoje mieszkanie????Jesli tak to czy moglby sie
          podzielic sowimi uwagami.
          • Gość: mattjohnpl Re: Nareszcie IP: 217.17.32.* 02.12.05, 15:39
            Byłem dzisiaj. Do niczego się nie można przyczepić. W mieszkaniu gorąco,
            kaloryfery na full odkręcone.
            Parking pod budynkiem, na tip top, gumowana podłoga, podpisane stanowiska.
            Mój wykonawca z którym byłem skomentował to jednym zdaniem. "Teraz to wygląda
            pięknie ale jak tu zaraz zaczną stawać gruchoty ekip wykańczających mieszkania
            i zostawiać plamy z cieknącego oleju na podłodze to się wszystko poniszczy".
            Od środy zacznie się "jazda" z materiałami, żeby zdążyć przed końcem roku.
            Życzę wszystkim wytrwałości oraz jak najlepszych promocji.
            MJ
          • mike.net Re: Nareszcie 02.12.05, 15:44
            Ja dobieram w poniedziałek, byłem z fachowcem w mieszkaniu kilka dni temu,
            właściwie wszystko było ok, do niczego nie można się przyczepić. Widać że w tej
            inwestycji SIMUR się postarał, nawet windy są porządne (Otis) w przeciwieństwie
            do tych z Nugatu (TRANSLIFT) które bardzo hałasują i powodują wibracje, nie
            wspominając o sporej awaryjności.
            • Gość: Aga Re: Nareszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 16:01
              Ja odbieram we wtorek, czy ktoś odbiera w poniedziałek?, czy wtorek jest
              pierwszym dniem odbioru?
      • Gość: tkl Re: Nareszcie IP: *.acn.waw.pl 04.12.05, 16:18
        Tu hurra, hurra, brawo, brawo :), a ja miałem dziś niemiłą scysję z panem ochroniarzem (jednym z dwóch (?), którzy pilnują budynku, drugi - zaznaczam - jest bardzo miły i kulturalny). Chciałem wejść NA PODWÓRKO, pan w pierwszych słowach zaczął od informacji, że jest zarządzenie żeby nie wpuszczać DO MIESZKAŃ i że "mieszkanie to sobie będe oglądać jak odbiorę" - co formą stwierdzenia już lekko wyprowadziło mnie z równowagi. Z podwórkiem jednak teoretycznie problemu nie było, a ja mieszkanie mam już obmierzone i zbadane na wylot, więc nawet mi w głowie nie było gdziekolwiek wchodzić. Spędziłem na podwórku może z 5 minut, wychodzę, a pan do mnie z buzią, że sobie z niego "żarty stroję, bo przecież wszedłem na budynek", że jakieś drzwi są otwarte a nie były (???) itp. dziwne insynuacje mało grzecznym tonem. Ja wszystko rozumiem, SZCZERZE i BARDZO cieszę się, że ktoś tego pilnuje, w końcu za chwilę znajdą się tam moje rzeczy i jestem jak najbardziej za dbałością o ich tudzież wspólnego dobra mieszkańców bezpieczeństwo, ale z drugiej strony kto tu jest dla kogo? Można sprawę załatwić stanowczo ale i KULTURALNIE, po sprawdzeniu, czy ktoś rzeczywiście zrobił coś nim się go zacznie za to "sztorcować", bo to nawet anioła doprowadzi do furii. Na KEN 96 był swego czasu pewien pan ochorniarz, któremu zamknięte osiedle pomyliło się z zamkniętym ośrodkiem penitencjarnym, i zaczął "zaprowadzać porządek", opieprzać mieszkańców za jakieś wyimaginowane "przewinienia", opryskliwie traktować gości lokatorów itd. Jak, wspomniałem, pan ochroniarz BYŁ. Niezbyt długo.
        Przepraszam, że wszystkim tym głowę zawracam, zwłaszcza, że okoliczności są teraz niezwykle miłe (odbiory, dobra jakość wykończenia), ale delikatnie mówiąc mocno mnie zachowanie tego pana zbulwersowało i nie chciałbym przerabiać powtórki z rozrywki z emetytowanym strażnikiem więziennym. Niestety, przy całej mojej sympatii do ludzi i nieprzebranym morzu dobrej woli, będę musiał porozmawiać o tym w poniedziałek z, wedle pełnych szacunku słów pana Ochroniarza, "taką dziewczynką", czyli... nowym administratorem budynku.
    • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 05.12.05, 13:07
      Odebrał już ktoś mieszkanie?
      Jak to wygląda?
      • mike.net Re: Jastrzębowskiego 05.12.05, 20:13
        Ja już odebrałem, naprawdę nie ma do czego się przyczepić, wszystko super, a na
        dodatek mamy zbiorczą antenę satelitarną (rozprowadzoną po wszystkich lokalach)
        z Hot-Birda kanały niekodowane dla tych którzy nie będą chcieli korzystać z
        kablówki - zawsze to miła niespodzianka.
        • Gość: raffi Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 06.12.05, 11:24
          Fajnie. A ile trwa taki odbiór?
          • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 15:49
            Hurra. odebrałam. Odbior trwa godzinę. Pozdrawiam
            • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 07.12.05, 09:59
              Pytanie.
              Mam zamówiony transport wanny na poniedziałek na 15 a o 11 odbiór mieszkania.
              Myślicie, że mogę zaryzykować i zamówićtransport już na Jastrzebowskiego?
              • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 10:08
                Myslę, ze mozesz, upewnij się tylko czy jeżdzą winny, bo wczoraj jeszcze nie
                działały.
                • Gość: nugat II Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.12.05, 10:10
                  na nugacie II windy włączyli dopiero jakieś 1-2 tyg. po oddaniu....
                  • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 07.12.05, 10:18
                    Windy mialy byc dzisiaj wlaczone
              • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 07.12.05, 10:16
                Ja odbieralem wczoraj mieszkanie i trwalo to 2h.Komplikacje sa wtedy jak masz
                np. mieszkanie w jednej klatce,a piwnice w drugiej.Mnie sie "zachcialo" kluczy
                od tej drugiej klatki i z automatu wydluzylo to odbior.Zazyczylem sobie rowniez
                doczyszczenia drzwi wejsciowych.
                • routerek Odebrałem! 07.12.05, 13:35
                  Już po sprawie ;-)
                  Trzeba przyznać, że nadzwyczaj gładko poszło.

Pozdrawiam sąsiadów.

michał
                  • p.wrona Re: Odebrałem! 07.12.05, 21:46
                    My też wczoraj odebraliśmy mieszkanko. Z ciekawszych rzeczy, to mieliśmy źle zamonotowany termostat na grzejniku w łazience (na odpływie zamiast na wpływie), ale poprawili nam to od ręki (trwało jakieś 30 minut).
                    A wiadomość z dzisiaj - windy już działają (przynajmniej w trzeciej klatce).
                    • Gość: Aga GARAŻE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:27
                      Czy wiecie może ile miejsc garażowych jest jeszcze do sprzedania? Wiem, wiem,
                      mozna zADZWONIC, ALE MOZE KTOS JEST W TEMACIE. POZDRAWIAM
                    • routerek Re: Odebrałem! 08.12.05, 17:31
                      Windy w klatce I uruchomili w trakcie mojego odbioru, czyli ok. 12.30 - na górę
                      było na piechotę, ale w dół już windą ;-)

michał
                      • Gość: piotr Re: Odebrałem! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.05, 18:00
                        Prosilem o podanie namiarow na specjaliste ktory odbierze mi mieszkanie, widze
                        ze to strasznie wielka tajemnica.
                        • Gość: ja Re: Odebrałem! IP: *.acn.waw.pl 15.12.05, 23:05
                          Po co ci fachowiec, tam jest wszystko OK. (i oby tak dalej)
    • Gość: piotr Re: Jastrzębowskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 09.12.05, 16:21
      Czy mozecie polecic fachowca ktory odbierze mieszkanie?
      • Gość: Aga Re: Jastrzębowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 16:59
        My obylismy sie bez fachowca, więc nietety Ci nie pomogę. Wczoraj byliśmy w
        naszym bloku ok 21.00 i trzeba powiedziec, ze w kilku mieszkaniach prace
        wykończeniowe trwają.
        • Gość: aneczka Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 12.12.05, 20:29
          Odebrałam !!! Ale fajnie...
          • Gość: łowca komarów Re: Jastrzębowskiego IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 15.12.05, 12:59
            po tygodniu jak odebrałem przyszło zawiadomienie z SIMURA, ze juz mogę
            odbierać ;-)
            • Gość: piotr Re: Jastrzębowskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.12.05, 18:05
              Jeszcze raz ponawiam swoja prozbe o namiary na fachowca ktory odbierze mi
              mieszkanie
              • Gość: tkl Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 15.12.05, 22:38
                Wygląda na to, że większość zrezygnowała z fachowca (ja takoż, więc nie będę w stanie pomóc mimo szczerych chęci)...
              • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 16.12.05, 11:41
                Przyjacielu, nie nie stresuj się ale ja również odierałem bez fachowca, więc Ci
                qrcze nie pomogę.....
              • Gość: xxx Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 22:59
                na sąsiednich forach jest wielu polecanych ludzików do obiorów wraz z
                telefonami, także namiary na Związek Inżynierów i Techników Budownictwa gdybyś
                chciał fakturę i w razie sporu protokół honorowany w sądzie;
                trzeba trochę popracować wyszukiwarką, da się umówić z dnia na dzień
                • Gość: Gin Smietnik IP: 65.172.193.* 19.12.05, 08:45
                  To nie bedzie widoczny z naszych okien smietnik sasiadow
                  • Gość: KIKA 1 Re: Smietnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 17:58
                    Skąd wiesz?, cos zrobili z tym śmietnikiem?
                    • Gość: Gin Re: Smietnik IP: 65.172.193.* 20.12.05, 08:40
                      Spoldzielnia,ktora jest wlascicielem smietnika stawia drugi po przeciwnej
                      stronie kilka metrow dalej
                      • Gość: jack Re: Smietnik IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 21.12.05, 13:02
                        nie Spółdzielnia obok, a MY, czyli śmietnik jest przenoszony w ramach naszej
                        inwestycji
                        • Gość: łowca komarów telewizja/internet IP: *.atrema.deloitte.com / 82.177.11.* 21.12.05, 17:09
                          zastanawialiście się już co wybrać? Aster czy UPC?
                          • mike.net Re: telewizja/internet 21.12.05, 22:50
                            Ja bym chętnie z kimś internet na spółkę podłączył ;-) To znaczy podzielił się,
                            jak i opłaty po połowie, teraz to da się bezproblemowo bez kabli, routerek WI-
                            FI i wszystko gra ;)
                            • Gość: KIKA 1 ŚWIĘTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.05, 18:16
                              Wszystkiego najlepszego z okazji Bożego Narodzenia.
                              Swoją drogą ciekawe czy ktos juz w ten weekend u nas zamieszka. Wczoraj
                              niektorzy wwozili juz meble, więc może..Pozdrawiam
                              • Gość: Kika Re: ŚWIĘTA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.12.05, 09:15
                                abysmy juz najblizsze Swieta spedzili na Jastrzebowskiego.
                                • routerek Re: ŚWIĘTA 27.12.05, 11:12
                                  Najbliższe = Trzech Króli ? ;-)
                            • routerek Re: telewizja/internet 27.12.05, 11:11
                              jestem otwarty na propozycje ;-)
                              • mike.net Re: telewizja/internet 27.12.05, 12:19
                                ;) fajnie, mój mail to: mike.net@wp.pl napisz mi na priv szczegółowy info
                                • routerek Happy New Year 31.12.05, 23:06
                                  Szczęśliwego Nowego Roku i szybkiego zakończenia prac wykończeniowych.

michał
                                  • Gość: Kika czynsz IP: 62.111.197.* 03.01.06, 14:11
                                    Podobno zaczęto już rozsyłać listy z info o pierwszym czynszu. Czy ktoś już
                                    dostał takie pismo?
                                    • Gość: ola Re: czynsz IP: *.era.pl 04.01.06, 13:10
                                      ja jeszcze nic nie doistałem, widamo w jakiej wysokości?
                                      • Gość: KIKA 1 Re: czynsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 22:09
                                        Myslałam,ze czynsz dopiero po akcie..
                                        • Gość: KIKA 1 ULGA REMONTOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 11:23
                                          Czy protokół przekazania lokalu jest w naszym wypadku wystarczajacym dokumentem
                                          potiwrdzającym prawo do lokalui, w przypadku ulgi remontowej?
                                          • Gość: aneczka Re: ULGA REMONTOWA IP: *.aster.pl 08.01.06, 12:48
                                            Według moich informacji absolutnie tak !
                                          • Gość: Gin Re: ULGA REMONTOWA IP: 65.172.193.* 09.01.06, 10:35
                                            Wystarczy calkowicie
                                            • Gość: KIKA 1 Re: ULGA REMONTOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 21:48
                                              Z tego co ostatnio pisali w Gazecie trzeba mieć umowę z developerem dotyczącą
                                              kosztów eksploatacji, a my mamy tylko protokół przekazania lokalu, więć skąd
                                              wasza pewność?
                                              • Gość: Gin Re: ULGA REMONTOWA IP: 65.172.193.* 12.01.06, 09:59
                                              • Gość: Gin Re: ULGA REMONTOWA IP: 65.172.193.* 12.01.06, 10:01
                                                Internet www.mofnet.gov.pl

"W 2003 r. zawarłem umowę przedwstępną z developerem dotyczącą zakupu lokalu
                                                mieszkalnego, który został mi przekazany w marcu 2004 r. na podstawie protokołu
                                                odbioru. Mieszkanie zostało przekazane w tzw. stanie developerskim, tj. bez
                                                wykończenia. Czy w 2004 r. będę mógł skorzystać z ulgi na remont i modernizację
                                                lokalu mieszkalnego, jeżeli w umowie przedwstępnej firma zobowiązuje się do
                                                przekazania lokalu przed wydaniem aktów własności?

Odpowiedź

Podstawowym warunkiem uprawniającym do skorzystania z odliczeń od podatku z
                                                tytułu poniesienia wydatków na remont i modernizację jest posiadanie tytułu
                                                prawnego do remontowanego lub modernizowanego lokalu mieszkalnego. Wynika to z
                                                literalnego brzmienia art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób
                                                fizycznych z dnia 26 lipca 1991 r. (tekst jedn.: z 2000 r. Dz. U. Nr 14, poz.
                                                176, z późn. zm.), obowiązującego przed 1 stycznia 2004 r. oraz art. 12 ust. 2
                                                ustawy z 12 listopada 2003 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób
                                                fizycznych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 202, poz. 1956). Stosownie
                                                do postanowień wyżej powołanych przepisów, podatek dochodowy od osób
                                                podlegających w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu, obliczony
                                                zgodnie z art. 27, obniżony o kwotę składki na powszechne ubezpieczenie
                                                zdrowotne zmniejsza się na zasadach określonych w ustawie, jeżeli w roku
                                                podatkowym podatnik poniósł wydatki na własne potrzeby mieszkaniowe
                                                przeznaczone na remont i modernizację - zajmowanego na podstawie tytułu
                                                prawnego - budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego oraz wpłaty na
                                                wyodrębniony fundusz remontowy spółdzielni mieszkaniowej lub wspólnoty
                                                mieszkaniowej, utworzonych na podstawie odrębnych przepisów. Za tytuł prawny do
                                                lokalu mieszkalnego, o którym mowa wyżej, uważa się m.in.: własność, umowę
                                                użyczenia, umowę najmu lub dzierżawy, inny stosunek zobowiązaniowy, z którego
                                                wynika prawo podatnika do korzystania z lokalu mieszkalnego. Zgodnie z art. 9
                                                ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. z 2000 r. Nr 80,
                                                poz. 903, z późn. zm.), odrębna własność może powstać także w wykonaniu umowy
                                                zobowiązującej właściciela gruntu, np. developera, do wybudowania na tym
                                                gruncie domu oraz do ustanowienia - po zakończeniu budowy - odrębnej własności
                                                lokali i przeniesienia tego prawa na drugą stronę umowy lub na inną wskazaną w
                                                umowie osobę. W wyniku zawarcia ww. umowy, pomiędzy developerem a osobą
                                                dokonującą zakupu lokalu mieszkalnego, powstaje stosunek o charakterze
                                                zobowiązująco-rozporządzającym. Zobowiązanie dotyczy w tym przypadku
                                                wybudowania domu, ustanowienia w nim odrębnej własności lokali oraz
                                                przeniesienia własności tego lokalu na drugą stronę umowy, czy też osobę
                                                trzecią. Pełna realizacja zobowiązania między stronami wymaga więc późniejszego
                                                zawarcia umowy o skutku rozporządzającym, w której developer przeniesie na
                                                rzecz klienta własność wyodrębnionych lokali. Należy zatem przyjąć, iż o ile
                                                ww. umowa zawiera klauzulę, na podstawie której developer zobowiązuje się
                                                udostępnić lokal mieszkalny bezpośrednio po jego wybudowaniu, a przed
                                                ustanowieniem odrębnej własności, to umowa ta stanowi tytuł prawny, o którym
                                                mowa w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych. W związku z tym, że w
                                                przypadku umowy przedwstępnej, sprzedaż dotyczy rzeczy przyszłej, nawet nie
                                                istniejącej w chwili zawarcia umowy, będącej częścią składową innej rzeczy,
                                                koniecznym jest posiadanie dokumentu potwierdzającego istnienie lokalu
                                                mieszkalnego, którego dotyczy omawiana umowa. Takim dokumentem może być np.
                                                protokół zdawczo-odbiorczy mieszkania, który potwierdza fakt oddania do
                                                użytkowania już istniejącego lokalu mieszkalnego. Z opisanego stanu faktycznego
                                                wynika, że Przedwstępna Umowa Sprzedaży, którą Pan zawarł z developerem,
                                                zawiera klauzulę zobowiązującą firmę do przekazania lokalu przed wydaniem
                                                notarialnego aktu własności oraz że w marcu 2004 r. uzyskał Pan protokół
                                                zdawczo-odbiorczy mieszkania. W związku z powyższym będzie Pan mógł w zeznaniu
                                                podatkowym za 2004 rok skorzystać z odliczeń od podatku z tyt. poniesionych
                                                wydatków na remont i modernizację lokalu mieszkalnego."

A w 2005 roku pod tym wzgledem nic sie nie zmienilo.Nie znam wypowiedzi z
                                                Gazety.Nie znam wiec tamtego przypadku.

• Gość: KIKA 1 Re: ULGA REMONTOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 19:39
                                                  Dzięki, miejmy nadzieję ze to wystarczy, chociaz w mojej umowie nie ma
                                                  konkretnego zapisu o wydaniu lokali przed aktem notarialnym.
                                                  • routerek Re: ULGA REMONTOWA 13.01.06, 08:15
                                                    > Dzięki, miejmy nadzieję ze to wystarczy, chociaz w mojej umowie nie ma
                                                    > konkretnego zapisu o wydaniu lokali przed aktem notarialnym.

Może nie wprost, ale raczej jest ;-) ponieważ masz napisane (a przynajmniej ja
                                                    mam) coś takiego - wydanie lokalu w 4 kwartale ... a przeniesienie własności
                                                    (akt) w ciągu 3 miesięcy od wydania - czyli wydanie PRZED aktem.
                                                    (z pamięci, umowę mam w domu)

michał
                                                  • Gość: Gin Re: ULGA REMONTOWA IP: 65.172.193.* 16.01.06, 09:20
                                                    Przeciez macie protokol przekazania lokalu podpisany przez "troje misiow" z
                                                    SIMURu (elektryk,hydraulik,inspektor nadzoru) i kazdego z nas osobno w grudniu
                                                    przy odbiorze kluczy.
                                          • Gość: olo Re: ULGA REMONTOWA IP: *.era.pl 18.01.06, 15:38
                                            A wiecie może co z ulgą odsetkową, czy możemy już niej skorzystać?
                                            • Gość: KIKA 1 ZAMIESZKAĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 12:43
                                              Kiedy planujecie. My na koniec lutego. Ale widzę, ze niektórym się juz udało.
    • p.wrona Zaparowane balkony 22.01.06, 12:27
      Czy ktoś z Was dowiadywał się w SIMURze n/t bardzo zaparowanych (a nawet zamarzających) szyb w loggiach od strony Rosoła. U nas stało się to bardzo uciążliwe (dosłownie cieknie po ścianach wewnątrz balkonu), a widać że też w wielu innych mieszkaniach wygląda to podobnie.

PS. A my wprowadzamy się na początku lutego.

Pozdrawiamy, Paweł i Iza
      • Gość: KIKA 1 Re: Zaparowane balkony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 14:02
        Też mamy ten sam problem, nawet śnieg leży na balkonie. Myślisz ze da cos się z
        tym zrobić?
        • p.wrona Re: Zaparowane balkony 22.01.06, 14:37
          Nie bardzo rozumiem z tym śniegiem (my mówimy o zamkniętych loggiach od strony Rosoła, więc śnieg tam się nie dostanie).
          Jedyny sposób jaki znaleźliśmy na roszenie, to b. intensywne wietrzenie mieszkania + otworzenie okna pomiędzy loggią a pokojem, żeby wilgoć wyparowała. Ale to pomaga jednorazowo - po zostawieniu loggi zamkniętej wilgoć wraca dosyć szybko.

Pozdrawiamy. Paweł i Iza z trzeciej klatki :)
          • Gość: KIKA 1 Re: Zaparowane balkony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 17:16
            jA TEZ MÓWIĘ O ZABUDOWANEJ LOGGI OD rOSOŁA, WPŁYNĄŁ ŚNIEG Z BALKONU, KTÓRY JEST
            ZARAZ ZA LOGGIĄ. u NAS W MIESZKANIU JEST TAKA KONSTRUKCJA, ZE Z LOGGI WCHODZI
            SIE JESZCZE NA BALKON. a DRZWI OD LOGGI BYŁY ZAMKNIETE.Przepraszam za duże
            litery.
            • Gość: ala Re: Zaparowane balkony IP: 212.244.249.* 23.01.06, 11:41
              Wydaje mi się że mamy podobne rozwiązanie loggia + balkon od Rosoła - u nas
              wystąpił ten sam problem - we wszystkich miejscach styku modułow szklanych leżą
              kupki nawianego śniegu. Pani w Simurze stwierdziła że brak pełnej izolacji
              umożliwia lepszą wentylację pomieszczeń...ale będą chcieli to sprawdzić.
              Dodatkowo zastanawia mnie sensowność tego rozwiązania - 3 moduły szklane
              których składanie mozliwe jest w momencie pełnego opróżnienia loggy - stojące
              kwiaty moga stanowić poważne utrudnienie... Czy też tak oceniasz ten system?
              • mike.net Re: Zaparowane balkony 25.01.06, 12:47
                Witam. U mnie jest to samo, zaparowana loggia przez co w pokoju od strony
                Rosoła robi się dosyć ciemno. Przez szpary drzwi wyjściowych z Loggi na balkon
                też wdziera się śnieg. Próbowałem posmarować szyby specjalnym płynem, ale to
                krótkotrwałe rozwiązanie, góra na godzinę. Zostawianie otwartych okiem między
                mieszkaniem a pokojem to nie jest dobre rozwiązanie, znacznie wychładza się
                wtedy całe mieszkanie. Niestety w taką pogodę i niskie temperatury pozostaje
                się przyzwyczaić do tego zjawiska, zawsze można wstawić piecyk olejowy ale to
                dosyć kosztowne rozwiązanie, chyba nie warte zachodu. A może ktoś ma jakiś
                pomysł?
                • Gość: łowca komarów Re: Zaparowane balkony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:04
                  Ja nawet złożyłem do SIMUR pismo w sprawie parujących okien w loggi. Na razie
                  dostłem tylko odpowiedź telefoniczną mniej więcej takiej rteści: "loggie
                  powinno sie traktować bardziej jak balkon, a nie jak część mieszkania i że w
                  związku z tym okna mogą tam parować". Powiedzieli też, że oficjalna odpowiedź
                  na piśmie dostanę w w terminie późniejszym.
              • Gość: KIKA 1 Re: Zaparowane balkony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 09:26
                Zgadzam się system zamykania balkonów jest bardzo niewygodny. Tez miałam
                większe nadzieje co do tej loggi, a szczególnie do temperatury na niej
                panującej.
                • di76 Kto mieszka ? 06.02.06, 10:20
                  ... bo ja juz mieszkam od wczoraj i strasznie sie z tego ciesze :) A wy ?
                  mieszkacie? kiedy sie wprowadzacie ?
                  • Gość: nugat Re: Kto mieszka ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.06, 10:26
                    gratulacje, mam nadzieję, że będzie się wam tak dobrze mieszkało jak nam na
                    nugat.
                  • Gość: olo Re: Kto mieszka ? IP: *.era.pl 06.02.06, 11:17
                    Ja wprowadzam się w weekend.
                    Jak z remontami da się wytrzymać w nocy czy jest ciężko?
                    • di76 Re: Kto mieszka ? 06.02.06, 12:39
                      Spedzilam tam tylko weekend i bylo cichutko, zadnych odglosow, ale mysle ze w
                      tygodniu bedzie gorzej. Dzis, czyli w poniedzialek wychodzilam rano i o 9tej
                      ktos zaczal wiercenie, okoropny halas. Zobaczymy. W czasie ciszy nocnej czyli
                      chyba 22-6 wszelkie halasy zabronione wiec mysle ze spac bedziemy spokojnie.
                      Musimy sie chyba nastawic na niedogodnosci z tym zwiazane. Moja znajoma w
                      Wilanowie mowila ze u niej w 3 miesiace po oddaniu budynku dozwolone sa prace
                      halasliwe w dni powszednie od 8-18, w sobote do 15tej a w niedziele zabronione
                      wogole i ochrona to egzekwuje. Co myslicie o takich zasadach ? Przez najblizsze
                      pol roku na pewno beda prowadzone w budynku jakies prace i fajnie byloby
                      znalezc kompromis miedzy komfortem tych ktorzy juz mieszkaja i interesem tych
                      ktorzy dopiero wykanczaja.
                      • Gość: Gin Re: Kto mieszka ? IP: 65.172.193.* 06.02.06, 15:26
                        Wpadlem na chwile w niedziele.W trzeciej klatce ktos cial kafelki.Jednym slowem
                        halas zalezy to od klatki.
                        Zasady fajne tylko,ze to moze byc na zasadzie tzw.umowy dzentelmenskiej.Niby
                        kto bedzie egzekwowal i na jakiej zasadzie czy te prace sa hakasliwe czy nie??
                        Ekipa montujaca np. szafe nie bedzie zwracala uwagi na to czy moze wiercic
                        wiertarka czy nie dziure w scianie miedzy 18ta a 22ga.Kazdy z nas bedzie tez
                        wyrozumialy dla sasiada u ktorego taka ekipa bedzie dzialala.
                        • mike.net Re: Kto mieszka ? 07.02.06, 08:49
                          Ja mieszkam już prawie 2 tygodnie, mieszka się w sumie dobrze, hałas ekip
                          remontowych zaczyna się od około 8:00 ale za to w weekendy jest cicho.
                          Pozdrowienia dla przyszłych sąsiadów.
                          • routerek Re: Kto mieszka ? 07.02.06, 20:20
                            Jeszcze jakiś miesiąc, ale już się niecierpliwię ;-)

mic
                            • Gość: raffi Re: Kto mieszka ? IP: *.era.pl 08.02.06, 10:49
                              Ja planuję od soboty, wreszczie :)
      • Gość: alf Re: Zaparowane balkony IP: *.era.pl 31.01.06, 09:35
        Czy ktoś ma już jakaś wiedzę jak bedzie się kształtował czynsz?
        A może wiecie jak wygląda to na innych osiedlach SIMURU?
        • Gość: lo Re: CZYNSZ IP: *.era.pl 07.02.06, 10:06
          Z tego co wiem na Nugat płacą ok 7zł/m2
          • Gość: KIka 1 LOKALE UŻYTKOWE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:35
            Wiecie co tam będzie?
            • Gość: Aga AKT NOTARIALNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 18:45
              Czy ktos się już umawiał?
              • Gość: olo Re: AKT NOTARIALNY IP: *.era.pl 09.02.06, 12:55
                Ja czekam do marcowej obniżki opłat.
                • Gość: KIKA 1 mEBLE KUCHENNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:45
                  Czy ktos moze poleciec gdzies po atrakcyjnej cenie?
                  • Gość: łowca komarów Re: parujace okna w loggi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 23:35
                    dla zainteresowanych przedstawiam odpowiedź simura na moje pismo w sprawie
                    parujących okien w loggi: "[ble, ble, ble] informujemy, że przedstawiona przez
                    pana zjawisko roszczenia szyb loggi może występować ze względu na niskie
                    temperatury i dużą ilość pary wodnej w powietrzu. w związku z powyższym prosimy
                    o rozszczelnianie okien loggi, co powinno poprawić jej wentylację. zwracamy
                    uwagę na fakt, że ww. okna stanowią tylko dodatkową osłoną akustyczną i w zimie
                    należy je rozszczelniać."
                    pozdrowionka!
                    ps: widzieliscie napisy w windach w 3 klatce? przykre...
                    • Gość: Gin Re: parujace okna w loggi IP: 65.172.193.* 14.02.06, 08:36
                      Widzialem napisy.Szkoda ze centusie niszcza winde.Pocieszam sie, ze moze
                      przejdzie im to jak zostana zdjete plyty.
                      • Gość: nugat Re: parujace okna w loggi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.06, 08:57
                        niestety, u nas tez to miało miejscie: ciagłe brudzenie i niszczenie
                        czegokolwiek, uspokoiło sie jak większość wykończyła mieszkania i robotnicy
                        przestali bywać....ale teraz pojawiają się "rysuneczki" na klatkach....nie do
                        pomyślenia, że można niszczyć swoją własność?????
                        • mike.net Kiepy !!! 14.02.06, 12:20
                          Pomazane windy to jedna przykra sprawa, druga to wyrzucanie niedopałków
                          papierosów przez okna. Mam balkon na 1 piętrze - wystaje on znacznie poza obrys
                          budynku. Od 2 tygodni wygląda jak popielniczka, nie ma dnia by z góry ktoś nie
                          rzucił niedopałka. Mam nadzieje że jak skończą się prace remontoweto zjawisko
                          to zaniknie.
                          • Gość: tkl Re: Kiepy !!! IP: 213.134.141.* 14.02.06, 12:45
                            Mamy ten sm problem. Zakładamy, że to robotnicy. My nie będziemy w stanie tego
                            zmiatać, bo leci na "ogródek" i żwir.
                            • Gość: nugat Re: Kiepy !!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.06, 09:28
                              jesteśmy przeszło rok (grudzień 2004) po oddaniu a niedopałki w dalszym ciagu
                              spadają...mam nadzieję, że to sprawa robotników bo jeszcze są mieszkania w
                              trakcie remontów, choc coraz mniej...az przykro o tym mówic ale ludzie nie
                              szanują...swojej włsności :(
                  • Gość: T Re: mEBLE KUCHENNE IP: 213.134.141.* 14.02.06, 08:55
                    Red/black/white, ale n-i-e n-a z-a-m-ó-w-i-e-n-i-e tylko gotowe elementy.
                    Bardzo "ekono" i jakość do przyjęcia (np. lite fronty).
                    • Gość: KIKA 1 Re: mEBLE KUCHENNE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:55
                      Dzięki
                    • Gość: KIKA 1 DO NUGAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 16:57
                      Czy mozesz napisac jak wyglądała u was kwestia aktów notarialnych? Czy
                      spółdzilenia miała jednego notariusza i gdzie?. czy tez moze kazdy wybierał
                      swojego. Czy w przypadku jednego notariusza proponowano nizsze opłaty
                      notarialne. z góry dziekuję.
                      • Gość: nugat Re: DO NUGAT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.06, 22:59
                        jeden notariusz od simur'u z cenami bardzo konkurencyjnymi ale jesli bedziesz
                        chciała mieć swojego to może byc twój notariusz...my zapytalismy naszego
                        zaprzyjaźnionego notariusza i jego opłata był..nieco wyższa niż
                        simur'owego...myślę, że ma tyle tych aktów, że może sobie pozwolić na niskie
                        ceny...
        • Gość: olo Re: Woda IP: *.era.pl 16.02.06, 09:54
          Wg mnie cisnienie wody w kranach jest za niskie - wanna napełni się u mnie 15
          min. Czy zauważyliscie u siebie coś podobnego?
          • Gość: T Re: Woda IP: 213.134.141.* 16.02.06, 14:07
            Owszem. Nawet miałem już gonić ekipę od białego montażu. Strasznie leniwie
            cieknie ta woda.
            • Gość: KIKA ! DO NUGAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 20:56
              A gdzie ten notariusz, moze pamiętasz nazwisko?
              • Gość: nugat Re: DO NUGAT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.02.06, 08:58
                mecenas Cubała (kobitka), kancelaria mieści się w tym samym budynku/pawilonie
                co simur, wejscie drugimy schodami (po przekętnej od wejścia simur)
                • Gość: KIKA 1 Re: DO NUGAT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 16:30
                  Dzięki za info
            • Gość: aneczka Re: Woda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.06, 23:32
              Trzeba wyczyścić sobie filtr (siateczkę) w kranie i będzie dobrze. Też myslałam
              że to ciśnienie. Pozdrowienia z 7 piętra.
          • Gość: jack akt notarialny IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 23.02.06, 15:42
            Simur zapisuje na podpisanie aktu,
            osobiście mam termin na 14 marca
            • Gość: raffi Re: akt notarialny IP: *.era.pl 23.02.06, 15:49
              Wiadomo coś o kosztach?
              • Gość: jack Re: akt notarialny IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 24.02.06, 08:22
                tak,
                w momencie umawiania się na termin podpisania aktu Simur informuje, jakiej
                wielkości pieniążki należy przygotować,
                wiadomo wszystko zależy od wielu czynników - wielkość mieszkania, miejsce
                postojowe, komórka lokatorska.
                Ja byłem mile zaskoczony.
                • Gość: Gin Re: akt notarialny IP: 65.172.193.* 24.02.06, 08:37
                  Ja tez.Myslalem ze zaplace wiecej.
                  • Gość: aneczka Re: akt notarialny IP: *.aster.pl 24.02.06, 11:45
                    Zapłacimy mniej ponieważ będziemy podpisywać po 2 marca - opłaty mniejsze (dużo mniejsze). W Sim-urze powiedziano mi że właśnie dlatego podpisujemy tak późno, ponieważ chcą nam pójść na rękę
                    • Gość: olo Re: akt notarialny IP: *.era.pl 24.02.06, 11:47
                      Możecie zdradzić, ile zapłaca mniej więcej za 60m?
                      • Gość: Gin Re: akt notarialny IP: 65.172.193.* 24.02.06, 12:46
                        Za powyzej 60,00 z komorka 2200,00
                        • Gość: olo Re: akt notarialny IP: *.era.pl 24.02.06, 13:20
                          Dzięki,
                          Faktycznie rozsądnie :)))
                          • Gość: łowca komarów Re: akt notarialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 23:37
                            rozumiem ze z komórka ale bez garazu?
                            • draganjac Re: akt notarialny 26.02.06, 21:39
                              Teraz troche na inny temat: czy sa jeszcze mieszkania do sprzedazy? Jesli tak
                              to poprosze o info na maila: draganjac@hotmail.com
                              Z gory dziekuje,Katarzyna
                            • Gość: kristoff Re: akt notarialny IP: *.nie.com.pl 03.03.06, 17:04
                              55 m.kw z komorka bez garazu - do zaplaty 1880 PLN
    • Gość: Mercy Remonty IP: *.aster.pl 28.02.06, 17:02
      Witam,
      jeżeli ktoś z Państwa lub Państwa znajomych będzie potrzebował osoby do ułożenia
      parkietu, glazury, gresu, wykonania białego montażu, to proszę pisać do mnie.
      Niedrogo, kompleksowo i solidnie. Mogę pokazać zdjęcia wykonywanych wcześniej
      prac. W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą.

Pozdrawiam Smile
      Adam z Nugat II
      tel. 603692481
      • mike.net Re: Remonty 01.03.06, 07:29
        Ja mogę polecić, u mnie (na Jastrzębowskiego) pan Adam wykończył całe
        mieszkanie glazury i podłogi, wszystko rzeczywiście solidnie i niedrogo ;-)
    • Gość: Homo sapiens Parapetówka w IV klatce IP: *.acn.waw.pl 05.03.06, 16:57
      Braciom na niższym szczeblu ewolucji gratulujemy zejścia z drzewa. Jednocześnie trochę ubolewamy, że na nim nie pozostali. My, Homo sapiens, mamy w zwyczaju sprzątanie po swojej udanej zabawie. Mimo wszystko zapraszamy do naszego grona.
      • Gość: jack garaże IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 07.03.06, 12:34
        Ostanio pytałem w Simur-ze o garaże.
        i tak np. w klatce IV było wolnych tylko 4 (na poziomie -1) i to najmniej
        korzystnie położonych. Nie wiem czy Simur nie próbuje sprzedać właśnie tych, a
        dopiero później kolejnych.
        Chyba, że jest takie duże zainteresowanie związane z aktualną promocją?
        • Gość: olo Re: garaże IP: *.era.pl 07.03.06, 12:57
          Jaką promocją?
          • Gość: jack Re: garaże IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 07.03.06, 14:24
            sprzedaż na raty, szczegóły na stronie Simuru, lub u pani Szadkowskiej
            • Gość: Gin Re: garaże IP: 65.172.193.* 07.03.06, 16:37
              Zadna promocja.Na raty to sprzedaja juz od grudnia 2004 roku.Jedno co nowe to
              to,ze mozna wynajac sobie miejsce w garazu.Co przy zabezpieczeniu
              antykradziezowym ,ktore "jest" w garazu dla naszego budynku to zaczynam sie
              zastanawiac po co ten Pan na dole siedzi???
              • Gość: jack Re: garaże IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 08.03.06, 09:57
                na raty sprzedają garaże we wszystkich wybudowanych budynkach, ale tylko u nas
                bez dodatkowych opłat.
                • Gość: nugat Re: garaże IP: *.aster.pl 08.03.06, 10:10
                  u nas tez bez dodatkowych opłat.....
                  • Gość: jack garaże nugat IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 08.03.06, 14:30
                    ze strony Simur, apropos garaży nugat:

20.900 złotych - przy wpłacie jednorazowej w terminie 1 miesiąca, a przy
                    spłacie w okresie dłuższym, za każdy rok dodaje się 2000 złotych.

chyba, że strona jest nieaktualna, to wtedy faktycznie za rozłożenie na raty
                    pow. 1 miesiąca nie ma opłat
      • Gość: kristoff Re: Parapetówka w IV klatce IP: *.nie.com.pl 07.03.06, 15:44
        Istotnie impreza musiala sie udac czego efekty byly widoczne w windzie i na balkonach.
        Parapetowki to mily zwyczaj pod warunkiem, ze panuje sie nad swoimi goscmi.
        • Gość: łowca komarów Re: Parapetówka w IV klatce IP: 80.51.198.* 11.03.06, 12:00
          mieszkacie już?
          • Gość: tkl Już mieszkamy IP: *.acn.waw.pl 13.03.06, 01:19
            I wprowadzanie się widać codziennie. Sporo lokali zasiedlonych.
          • Gość: kristoff Re: Parapetówka w IV klatce IP: *.nie.com.pl 13.03.06, 15:59
            Mieszkamy, mieszkamy. Czwarty tydzien juz leci.
            • Gość: Kika do Kiki 1 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.03.06, 21:58
              Chcę sie Ciebie o cos zapytać, ale nie na forum. Czy możesz odezwać się do mnie
              na maila? duusia@gazeta.pl
        • Gość: moni Re: Parapetówka w IV klatce IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.07, 21:35
          Taaaak, pamiętam. Będąc w ostatnim miesiącu ciąży musiałam sprzątać
          te rzygowiny ze swojego balkonu, bo były aż na ścianie, o barierce
          nie wspomnę. A teraz po kochanej sąsiadce z 5 piętra sprzątam popiół
          z papierosów na drugim balkonie (od Rosoła). Chociaż chyba czytali
          forum, bo dawno tego popiołu nie było- gdzieś od tygodnia! Brawo!
          Jednak można się nauczyć odrobiny kultury!
    • mike.net Wyrzucanie śmieci przez okna !!!!!!! 19.03.06, 16:08
      Drodzy sąsiedzi z III klatki (z okanmi na Rosoła). Ktoś z naszej strony
      notorycznie wyrzuca śmieci (niedogrycione bułki z masłem, ogryzki, pety i
      kawałki kiełbasy) przez okno. Wszystko to ląduje na tarasie który wystaje poza
      obrys budynku. Ostatnio prawdopodobnie resztki ciasta zapaprały mi okna nie
      wspominając o elewacji budynku !!!! CZY TAK TRUDNO JEST KUPIĆ SOBIE ŚMIETNIK
      LUB WORKI NA ŚMIECI ? oczywiście nie mam pretensji do wszystkich,
      najprawdopodobniej robi to jedna osoba, lub któraś z ekip remontowych. Jest to
      naprawdę uciążliwe mając widok na resztki posiłków z całego tygodnia.
    • Gość: waw Re: Jastrzębowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 11:47
      czy oni jeszcze gdzies buduja?
      • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 24.03.06, 12:45
        Tak.Wejdz na strone simur.com.pl a zobaczysz gdzie
        • Gość: olo Re: Akty Notarialna IP: *.era.pl 28.03.06, 13:22
          Czy trzeba coś zgłaszać do urzędu skarbwego w związku z podpisaniem aktu?
          • Gość: Gin Re: Akty Notarialna IP: 65.172.193.* 28.03.06, 13:30
            Nic nie trzeba zglaszac.
      • Gość: alf spotkanie lokatorów IP: *.era.pl 30.03.06, 14:06
        Wie ktoś dokłądnie, gdzie i o któej jst dzisaj spotkanie?
        • Gość: aneczka Re: spotkanie lokatorów IP: *.acn.waw.pl 31.03.06, 19:53
          No i jak Wasze wrażenia po spotkaniu Wspólnoty ? Ja mam mieszane uczucia.
          • Gość: łowca komarów Re: spotkanie lokatorów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.06, 20:03
            może ktoś, kto był zda małą relację... jakie tematy były poruszane?
            • mike.net Re: spotkanie lokatorów 02.04.06, 13:11
              Zostały ustalone stawki za reklame dachową 35 pln/m2 co dla nas jest dobre,
              rozsądny czynsz około 5 pln/m2, za komórki lokatorskie 2,5 pln/m2 Troche
              przykrą sprawą była mała zawistność pewnej pani która podbiła stawki za
              wykorzystanie wnęk korytarzowych możliwych do przyłączenia do 5 mieszkań w III
              klatce, SIM zaproponował za wnęki 5 PLN / m2 (miesięcznego czynszu), a sąsiadka
              podbiła do 10 PLN bo ona akurat nie ma takiej wnęki ;(.
              • Gość: jack Re: spotkanie lokatorów IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 03.04.06, 08:38
                przepraszam, bo u mnie niestety nia ma takiej wnęki,
                rozumiem, że wejdzie ona w metraż mieszkania
                ile płaciliście za 1 m2
                • Gość: alf Re: spotkanie lokatorów IP: *.era.pl 03.04.06, 10:28
                  Czy zostało ustalone ile będzie finalnie wynnosił czynsz (razem z funduszem
                  remontowym)?
                  • Gość: Gin Re: spotkanie lokatorów IP: 65.172.193.* 03.04.06, 16:59
                    Rowniez mam mieszane uczucia.Niby mamy najlepszego administratora (tyle
                    nagrod) "gwiazde ksiegowosci"(specjalista piszacy do wielu gazet
                    specjalistycznych)i wiele innych wspanialych osob.Tak wynikalo z wypowiedzi
                    przedstawicieli administracji,ale cena calkowitego czynszu nadal jest nieznana.
                    Np.nadal nie wiemy ile bedziemy placili na fundusz remontowy.Dla mnie to
                    zebranie polegalo na tym ,aby wyciagnac jak najwiecej od nas na
                    tzw.wynagrodzenie Zarzadu czyli administratora.W zamian abysmy mieli jak
                    najnizsze pozytki np. z przepieknej reklamy naszego administratora.
        • Gość: Miłka Re: spotkanie lokatorów IP: *.chello.pl 31.03.07, 18:31
          Czy ktoś z forumowiczów uczestniczył w ostatnim zebraniu?
          Czy byly poruszane na nim jakies inne istotne tematy oprocz tych, ktore trafily
          do nas w listach?
    • Gość: aneczka Re: Jastrzębowskiego IP: 195.94.207.* 12.04.06, 12:02
      Dostałam pismo dot. opłat. Czy koszt np. ochrony jest wliczony do kosztów
      zarządu ?
      A co z kosztami takimi jak prąd na klatce itp.? Kiedy to będzie rozliczane?
      • Gość: KIKA 1 PLAC ZABAW IP: *.chello.pl 14.04.06, 17:41
        Miał byc, a jakoś nie widać, nie ma też ławek, ktos coś wie?
        • Gość: Aga Re: PLAC ZABAW IP: *.chello.pl 16.04.06, 19:14
          Strasznie mało nas mieszka
          • routerek Re: PLAC ZABAW 17.04.06, 21:52
            Gość portalu: Aga napisał(a):

> Strasznie mało nas mieszka

w pierwszej klatce tylko 2 mieszkania :-(, ale za to na winde nie musze
            czekać ;-)))

michal
      • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 20.04.06, 09:34
        Podciągam wątek.
        Czy te opłaty które dostliśmy obejmują wszystko czy też za coś trzeba będzie
        dopłacać?
        • Gość: tk Re: Jastrzębowskiego IP: 213.134.141.* 20.04.06, 09:51
          IMO wszystko. Ten papier (jeśli masz na myśli przysłaną ostatnio kalkulację
          czynszu) wygląda dokładnie tak samo na KEN 96, gdzie mieszkam od lat, i to
          właśnie jest całkowita opłata. Po roku rozliczenie wody i ciepła, czasem się
          dopłaca a czasem ma się nadpłatę :) Ale to wszystko.
          • Gość: olo Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 20.04.06, 11:22
            Thx, za info.
    • Gość: Sąsiad Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.acn.waw.pl 21.04.06, 15:48
      Właśnie dowiedziałem się, że akty notarialne na miejsca postojowe będą podpisywane najprawdopodobniej dopiero w maju.

A tak przy okazji - próbowałem się dodzwonić do p. Szadkowskiej z SIMuru:
      - czy mogę rozmawiać z Panią Szadkowską,
      - Pani Szadkowska jest na emeryturze i już tu nie pracuje,
      - no dobrze, to kto teraz zajmuje się aktami notarialnymi?
      - Pani Szadkowska,
      - a czy ktoś inny, kto pracuje w SIMur może mi coś powiedzieć na temat aktu notarialnego na miejsca postojowe?
      - nie
      - hmmm... ciekawe, OK, to jak się mogę skontaktować z Panią Szadkowską?
      - no czasem tu bywa,
      - a czy mogę dostać jakiś namiar na Panią Szadkowską?
      - chyba nie sądzi Pan, że dam Panu prywatny telefon Pani Szadkowskiej!?
      - no taką miałem nadzieję ;) a czy jeszcze gdzieś mogę się dowiedzieć kiedy będą podpisywane akty notarialne na miejsca postojowe?
      - hmmm... to może Pan zadzwoni do kancelarii notarialnej. mam tu ich numer, ale... nie wiem czy jest aktualny bo przenieśli się już na Jastrzębowkiego...

No to dostałem ten numer i faktycznie ktoś odebrał (szczęśliwie przenieśli numer do nowej siedziby kancelarii). Ale wesoło sobie SIMUR załatwia sprawy...
      • Gość: f Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.04.06, 21:10
        Czy Ty mówisz serio ? Pani Jolanta jest na emeryturze ? Niemożliwe.
        • Gość: hih Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.aster.pl 21.04.06, 22:33
          to jest alsolutnie niemożliwe, ona tam jest od zarania dziejów :)))
          • Gość: łowca komarów Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.04.06, 23:47
            potwierdzam: pani jola już w SIMUR nie pracuje.
            • Gość: KIKA 1 Pomazane windy IP: *.chello.pl 24.04.06, 19:10
              Ciekawe kto to robi? chyba Ci co wynajmują, bo chyba nie własciciele ktorzy
              tyle zapłacili...
              • Gość: nugat Re: Pomazane windy IP: *.aster.pl 24.04.06, 20:23
                Z naszych doswiadczeń wynika, że to robotnicy, którzy pracują w
                mieszkaniach...u nas nie tylko mazali w windach ale też je poniszczyli i
                porysowali, niestety....
                • Gość: KIKA 1 Re: Pomazane windy IP: *.chello.pl 25.04.06, 18:05
                  To trochę pocieszajace. tylko pewnie to jeszcze troche potrwa.
      • Gość: alf Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.era.pl 26.04.06, 09:40
        pytanko, czy klucze do skrrzynek pocztowych dostaliśmy oprzy odpbiorze
        mieszkania - ja jakoś nie mogę dopasować żadnego z nich...
        • Gość: jack Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 26.04.06, 10:25
          tak, dwa małe "złote" klucze
        • Gość: Gin Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: 65.172.193.* 26.04.06, 11:09
          Ja dostalem pozniej.To byl styczen albo luty a dawali razem z kluczem od
          wozkarni.
          • Gość: alf Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.era.pl 26.04.06, 11:53
            Odbierałeś je w spółdzielni?
            • Gość: Gin Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: 65.172.193.* 26.04.06, 13:57
              Tak.Dali wtedy jeszcze dwa przewody antenowe oraz przyszly kod do domofonu.
              Przekazywala to taka mloda czarnowlosa kobieta,ktora pozniej byla na tym
              spotkaniu administracyjnym na Stoklosach
              • Gość: alf Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.era.pl 26.04.06, 14:06
                Dzięki wielkie za info
                • Gość: Gin Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: 65.172.193.* 26.04.06, 15:46
                  Niezamaco
                  • Gość: aga weranda IP: *.chello.pl 03.05.06, 21:21
                    Mam pytanie do osób mających werandy od strony Rosoła. Czy warto mieć taką werandę, czy lepiej balkon? Boję się, że weranda będzie się nagrzewać, szyby będą zaparowywać lub zamarzać zimą, że ograniczają widoczność. Mogę wybrać mieszkanie z werandą lub na wyższym piętrze, z dużym balkonem i nie wiem co lepsze.Proszę o wypowiedzi na ten temat.
                    • Gość: KIKA 1 Re: weranda IP: *.chello.pl 04.05.06, 21:57
                      Weranda dobrze wycisza Rosoła, ale w zimie faktycznie ogranicza widocznośc,
                      mimo to jestem za.
        • Gość: alf Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: *.era.pl 10.05.06, 11:27
          Czy dostaliście do opłacenia rachunek za energię cieplną?
          Ja to się ma do ustalonego czynszu?
          • Gość: aneczka Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: 195.94.207.* 10.05.06, 14:12
            opłata za energię cieplną jest do 31.03.2006, z czynszem nie ma nic wspólnego
          • Gość: Gin Re: Akty notarialne - miejsca postojowe IP: 65.172.193.* 10.05.06, 14:44
            Dostalem rachunek.Jak to ma sie do czynszu to nie rozumiem.Tak jak nie jestem w
            stanie zrozumiec dlaczego cos co mierzy sie w metrach szesciennych my mamy
            podane w metrach kwadratowych?Jako wlasciciel mieszkania zorientowalem sie tez
            ze moj lokal jest wybrakowany poniewaz nie znalazlem w czynszu zaliczki na wode
            zimna.Kolejna zagadka dla mnie jest brak w czynszu tzw. funduszu remontowego.
            Czy nigdy nie trzeba bedzie malowac scian na klatce schodowej,a nasz dach jest
            tak wspaniale wykonany,ze za lat iles nie grozi mu zadna wymiana?A moze
            wysokosc oplaty miesiecznej za reklame na dachu pokryje to wszystko?
            • routerek Czynsz 11.05.06, 23:21
              Mój rachunek za energie cieplną jest GJ (giga dżule) czyli w jednostkach
              energii - z fizycznego punktu widzenia się zgadza ;-)

Co do funduszu remontowego - faktycznie go nie ma, bo taka decyzja została
              podjęta (lub własnie _NIE_ została podjęta) na zebraniu wspólnoty. (niestety
              nie mogłem na nim być). To Wspólnota, a nie administrator, decyduje o wysokości
              zaliczek na utrzymanie nieruchomości wspólnej. Media rozliczane z podzielników
              (np. woda) sa orientacyjnie zaliczkowane i rozliczane po okresowych odczytach.
              Strona administracyjna tej czynności należy zazwyczaj do administratora, ale
              właściciel lokalu rozlicza się ze wspólnotą, a nie z administratorem. To
              wspólnota ma umowę z wodociągami na dostawę wody itp.

Uff.

michal
              • Gość: Aga Re: Czynsz IP: *.chello.pl 01.06.06, 21:52
                up
                • Gość: kasia kawalerka IP: *.chello.pl 02.06.06, 18:53
                  Czy ktos moze chce sprzedac kawalerkę lub małe dwupokojowe w tym bloku? Bardzo
                  proszę o maila : kuang@architektura.net.pl.
                  • Gość: kasia Re: kawalerka IP: *.chello.pl 07.06.06, 19:48
                    up
                    • Gość: Grzegorz Re: kawalerka-kupie IP: 65.172.193.* 08.06.06, 13:39
                      grzegorz451@wp.pl
                      • Gość: KIKA 1 Mieszkać IP: *.chello.pl 09.06.06, 18:58
                        Jak wam się mieszka? Ja jestem bardzo zadowolona>
                        • Gość: KIKA 1 Re: Mieszkać IP: *.chello.pl 13.06.06, 18:33
                          up
                        • ak.kk Re: Mieszkać 18.06.06, 22:53
                          Nam również mieszka się znakomicie, pozdrawiamy :-)
                  • Gość: Kasia Re: kawalerkę kupię IP: *.chello.pl 13.06.06, 18:35
                    Nikt juz nie chce sprzedac??? (kuang@architektura.net.pl)
    • domko1 Re: Jastrzębowskiego 22.06.06, 18:16
      Wzdłuż poszerzanej ulicy na Ursynowie niespodziewanie wyrastają ekrany
      akustyczne. Po raz pierwszy w stolicy powstają przy osiedlowej dwupasmówce.

czytaj dalej »

r e k l a m a

Dotychczas ekrany chroniące przed hałasem stawiano tylko przy trasach szybkiego
      ruchu, takich jak Trasa Siekierkowska, Trasa Armii Krajowej. Wyjątkowo budowane
      są także przy trasach ze światłami - np. przy Wale Miedzeszyńskim, gdzie
      dopuszczalna jest prędkość do 70 km/godz. (w mieście - do 50). Teraz jednak po
      raz pierwszy ekrany mają się pojawić na zwykłej miejskiej ulicy. Na zlecenie
      dzielnicy Ursynów przy kilkusetmetrowym fragmencie poszerzanej ul. Rosoła -
      zamiast drzew - wyrósł właśnie las żółtych słupów. Wkrótce zamontowane zostaną
      ścianki z pleksi. - Czymś chorym jest, żeby przy takiej ulicy budować ekrany.
      Wandale na pewno nie przepuszczą okazji do gryzmolenia po nich - uważa Piotr
      Jawiński, ursynowianin.

Projekt przebudowy ul. Rosoła powstawał jeszcze, gdy Ursynów był gminą.
      Ówczesny wiceburmistrz Ursynowa Tomasz Grochulski odcina się jednak od pomysłu
      budowania osłon. - Też się zdziwiłem, gdy zobaczyłem powstające ekrany. I to
      jeszcze w żółtym kolorze. My zakładaliśmy, że biegnący wzdłuż osiedla płot będą
      porastać pnącza. Moi następcy musieli zmienić projekt - mówi Tomasz Grochulski.
      Przyznaje jednak, że już za jego kadencji ekranów domagali się mieszkańcy
      sąsiedniego osiedla spółdzielni Dębina. - Baliśmy się hałasu. Protestowało w
      tej sprawie ok. 60 osób. Cieszymy się, że jednak ekrany powstaną - mówi Ewa
      Kostecka, pracownica spółdzielni.

Według Włodzimierza Anioła, projektanta poszerzenia ul. Rosoła, o postawieniu
      ekranów zdecydował obecny wiceburmistrz Robert Lasota. - Prognozy natężenia
      ruchu wykazały, że normy hałasu mogą być przekroczone, ale nie muszą. Mieliśmy
      poczekać do momentu, kiedy ulica będzie oddana do ruchu, i wtedy sprawdzić, jak
      to jest z hałasem. Burmistrz Lasota zdecydował jednak, żeby nie czekać i od
      razu budować ekrany - mówi Anioł. Dodaje, że musiał chodnik przesunąć do samej
      krawędzi jezdni, bo jeśli miały powstać ekrany, to "nie dało się inaczej". W
      efekcie jednak piesi będą ochlapywani przez samochody.

- Tak nie powinno się teraz budować. A ekrany wzdłuż ulicy takiej jak ul.
      Rosoła to dziwny pomysł - ocenia Janusz Galas, miejski inżynier ruchu.

Okoliczni mieszkańcy plotkują, że za budową ekranów stoją prominentni
      mieszkańcy osiedla spółdzielni Dębina, m.in. były premier Leszek Miller.
      Chcieliśmy o to zapytać wiceburmistrza Roberta Lasotę, a także o to, jaki jest
      sens budowy ekranów przy miejskiej ulicy. Do wczorajszego wieczora nie
      odpowiedział.
      • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 23.06.06, 18:33
        Nie sądze, zeby u nas zamontowano ekrany, choc byłoby to znacznie bardziej
        logiczne z uwagi na natezenie ruchu. a co o tym sądzicie? Pozdrawia sąsiadów.
        • mike.net Re: Jastrzębowskiego-Ekrany 26.06.06, 10:22
          Ja w tej sprawie napisałem pismo do ZDMu. Dostałem odpowiedź że planują na ten
          rok remont ulicy Rosoła, i ewentualnie pomiary natężenie hałasu, ale raczej
          mnie zbyli. Myślę że warto by było wysłać ponownie takie pismo z podpisami
          lokatorów naszego domu (szczególnie że hałas jest odczuwalny też od strony
          podwórka). Mogę się tego podjąć tego zadania, a pismo by każdy zainteresowany
          podpisywał przy wejściu do budynku u portiera.
          • mike.net Re: Jastrzębowskiego-Ekrany odpowiedź ZDM 26.06.06, 18:32
            www.mlociny.waw.pl/~mszulc/pics/album84/ZDM_DIPI_PL_30_752_06.jpg Oto
            link do odpowiedzi jaką dostałem od ZDMu w sprawie ekranów
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego-Ekrany odpowiedź ZDM IP: *.chello.pl 26.06.06, 18:56
              Bardzo dobry pomysł, ja chetnie podpiszę pismo. Mysle, ze jest dobry moment, w
              swietle tego artykułu.
              • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego-Ekrany odpowiedź ZDM IP: 65.172.193.* 27.06.06, 08:55
                Szkoda ze u nas Leszek nie mieszka.Podpisze tez
                • mike.net Re: Jastrzębowskiego-Ekrany odpowiedź ZDM 27.06.06, 10:05
                  Postaram się dziś napisać takie pismo, no fakt gdyby Leszek mieszkał w naszym
                  domu problemu by nie było ;)
                  • Gość: Gin Re: Jastrzębowskiego-Ekrany odpowiedź ZDM IP: 65.172.193.* 27.06.06, 11:20
                    Moze ktos ma znajomych w blokach przy ZWM z oknami na Anody-Rosola??Gdyby
                    bowiem oni tez wyrazili ochote na takie ekrany byloby nas wiecej i przy okazji
                    mielibysmy wieksza sile przebicia.
                    • Gość: KIKA 1 Do MIke net IP: *.chello.pl 30.06.06, 17:34
                      I jak, stworzyłes juz jakies pismo?
                      • Gość: łowca komarów Re: Do MIke net IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.06, 16:44
                        jakiś czas temu dostałem pismo z wezwaniem do zapłaty za udział w użytkowaniu
                        wieczystym i gdzieś to posiałem. możecie mi dać namiar (z tego pisma) do kogo
                        mam zadzwonić żeby podesłali mi drugie?
                        dzieki z góry.
                        • Gość: KIKA 1 Użytkowanie wieczyste?? IP: *.chello.pl 02.07.06, 19:05
                          Zapłata za udział w użytkowaniu?
                          Ja nie dostałam
                          Od kogo to pismo, od spłdzielni czy urzędu miasta?
                      • mike.net Re: Do MIke net 03.07.06, 22:25
                        Pismo już gotowe, tylko zastanawiam się czy go raczej nie zaadresować do urządu
                        gminy ursynów, jak sądzicie? w końcu to urząd ostatecznie zadecydował o budowie
                        ekranów przy rosoła na Natolinie.
                        • Gość: KIKA 1 Re: Do MIke net IP: *.chello.pl 04.07.06, 20:47
                          Hmm, moze faktycznie doo urzędu gminy
                          • Gość: Gin Re: Do MIke net IP: 65.172.193.* 05.07.06, 09:33
                            A dlaczego nie zlozyc dwoch pism? Jezeli zlozymy i tu i tu to mamy wieksza
                            szanse - moim zdaniem - ze gdzies dostaniemy odpowiedz pozytywna
      • Gość: alf Re: Jastrzębowskiego IP: *.era.pl 05.07.06, 14:10
        Wiecie może coś na temat wysokości opłaty na fundusz remontowy, ostatnio jakieś
        druczki rozdawali?
        • Gość: KIKA 1 Ekrany IP: *.chello.pl 10.07.06, 17:04
          Co z pismem??
          • mike.net Re: Ekrany 13.07.06, 12:32
            Pisemko gotowe, jak sądzicie czy może być w takiej formie, firmowane jako
            wspólnota mieszkaniowa ?

Wspólnota Mieszkaniowa
            ul. Jastrzębowskiego 24
            02-786 Warszawa
            -----------------------------Zarząd Dróg Miejskich
            -----------------------------Ul. Chmielna 120
            -----------------------------00-801 Warszawa
            Petycja do ZDM
            My niżej podpisani mieszkańcy budynku przy ul. Jastrzębowskiego 24 zwracamy się
            z prośbą o zainstalowanie ekranów dźwiękochłonnych od strony ulicy Rosoła (nowo
            wybudowany budynek za stacją Statoil). Wschodnia ściana budynku zlokalizowana
            jest dość blisko ok. 15 - 20 metrów od tej głównej arterii Ursynowa. Natężenie
            ruchu jest coraz większe a co za tym idzie natężenie hałasu. W ciągu dnia
            praktycznie nie da się otworzyć okna. Sądzimy że dodatkowym argumentem jest
            aktualna budowa ekranów dźwiękochłonnych na poszerzanym odcinku Rosoła gdzie
            prognozy natężenia ruchu wykazały że poziom hałasu może zostać przekroczony.
            Z poważaniem
            • ak.kk Re: Ekrany 13.07.06, 22:58
              Uważam, że treść jest OK, popieram w całej rozciągłości. Czy nie sądzicie, że
              Spółdzielnia jako znana organizacja w Warszawie mogłaby dołączyć się do tej
              petycji? Albo może spróbowalibyśmy nakłonić Spółdzielnię do wystosowania
              kolejnej petycji, którą by firmowała?
              Pozdrawiam,
              • mike.net Re: Ekrany 14.07.06, 11:36
                Chyba to dobry pomysł, wyśle zapytanie w tej sprawie do P. Marty z SIMURu
                • Gość: KIKA 1 Re: Ekrany IP: *.chello.pl 26.07.06, 19:07
                  Jak tam pismo w sprawie ekranów?
                  • Gość: nowa lokatorka pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 12:01
                    Cześć, kupuję mieszkanie na Jastrzębowskiego 24, szukam jakiejś ekipy
                    remontowej... Znacie kogoś, kogo możecie polecić?
                    • Gość: Gin Re: pytanko IP: 65.172.193.* 11.08.06, 08:26
                      Witaj na naszym podworku.Polecam tego pana 601-355-838 ma na imie Jurek
                      • Gość: nowa lokatorka Re: pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.06, 13:49
                        Dzięki za kontakt :)
                        • Gość: Gin Re: pytanko IP: 65.172.193.* 11.08.06, 15:08
                          Niezamaco
                  • Gość: Sąsiad Re: Ekrany IP: 65.172.193.* 21.08.06, 12:22
                    Ekrany to przydalyby sie do zakmniecia niektorych balkonow.Jako pierwszy do
                    zakrycia proponuje balkon Oli i Rafala w klatce czwartej
    • Gość: aneczka Krzyki ! IP: *.acn.waw.pl 21.08.06, 16:58
      Co to za wariatka wrzeszczała w nocy z piątku na sobotę (18.08/19.08)? Może trzeba napisać wniosek o eksmisję? Jak ktoś lubi się drzeć o 1.00 w nocy to niech kupi sobie domek w Puszczy Białowieskiej i niech się przekrzykuje z żubrami.
      • routerek Re: Krzyki ! 21.08.06, 21:11
        > Co to za wariatka wrzeszczała w nocy z piątku na sobotę (18.08/19.08)? Może
        trz
        > eba napisać wniosek o eksmisję? Jak ktoś lubi się drzeć o 1.00 w nocy to
        niech
        > kupi sobie domek w Puszczy Białowieskiej i niech się przekrzykuje z żubrami.

Która klatka? Nie było mnie, ale warto wiedzieć na kogo uważać ;-)

m.
        • Gość: laci Re: Krzyki ! IP: *.nie.com.pl 25.08.06, 16:51
          zauwazylem ze dosc powszechne jest prowadzenie nocnych rozmow przez balkon oraz nocne
          spotkania przy fontannie. Oczywiscie nie ma w tym nic zlego ale trzeba pamietac, ze w tej naszej
          studni wszelki chalas troche sie niesie.
          Ale to nic, bo wczoraj jakis palant zaczal sobie wiercenie. O 23.30. Spac nie moze, czy co?
          • Gość: Gin Oplaty IP: 65.172.193.* 07.09.06, 13:42
            Ile placicie za garaz??
            • Gość: KIKA 1 Re: Oplaty IP: *.chello.pl 07.09.06, 20:58
              uf, niestety 95, a Ty?
              • Gość: Gin Re: Oplaty IP: 65.172.193.* 08.09.06, 08:48
                Masz tanio.Mnie podliczyli na 110,00
                • Gość: jack Re: Oplaty IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 08.09.06, 18:12
                  ja tez płacę 95 zł z groszami, ale z VAT-em.
                  • routerek Re: Oplaty 19.10.06, 23:21
                    zdecydowanie za duzo. rozsadek mowi, ze powinno wychodzic 25-40 PLN. W mojej
                    poprzedniej wspolnocie wychdzilo cos kolo 25 pln
                    • Gość: jack Re: Oplaty IP: 195.164.254.* 20.10.06, 08:47
                      może na to pytanie jest prosta odpowiedź,
                      ale, co lub kto reguluje wysokość opłaty za miejsce postojowe?
                      Z tego co zauważyłem na poziomie G2 pracownicy Simur zajmują dużo miejsc.
                      • ak.kk Re: Oplaty 22.10.06, 15:24
                        A czy może ktoś z Was orientuje się, czy w związku z poniższym Simur płaci
                        również odpowiedni czynsz? A czy te miejsca zostały w ogóle zakupione przez
                        Simur, skoro tam parkują pracownicy? Szczerze mówiąc niepokoi mnie ten fakt.
                        Takie sprawy mamy prawo poruszać również na spotkaniu Wspólnoty, które zgodnie
                        z prawem musi nastąpić do 31 marca 2007 - możemy je też zwołać wcześniej.
                        Pozdrawiam.
                        • routerek Re: Oplaty 26.10.06, 21:05
                          > A czy może ktoś z Was orientuje się, czy w związku z poniższym Simur płaci
                          > również odpowiedni czynsz? A czy te miejsca zostały w ogóle zakupione przez
                          > Simur, skoro tam parkują pracownicy? Szczerze mówiąc niepokoi mnie ten fakt.
                          > Takie sprawy mamy prawo poruszać również na spotkaniu Wspólnoty, które
                          zgodnie
                          > z prawem musi nastąpić do 31 marca 2007 - możemy je też zwołać wcześniej.

Kupować nie musiał bo są SIMURu, jesli ich nikomu nie sprzedał. Interesujące
                          jest, czy płaci. Co do zebrania, to najwyższa pora powołać zarząd (a simur
                          zostje na razie jako administrator) Prawdę mówiąc trochę głupio, że przez rok
                          nie zebraliśmy się z jakąś oddolną inicjatywą ;-)

m.
    • Gość: xxx Iluminacja IP: 195.114.161.* 08.09.06, 18:25
      czy te światła na klatkach świecą się aż do rana? czy tego wymagają jakieś
      przepisy (jeśli tak, to chyba jedynie w galeriach od strony pętli)? czy ktoś
      szacował tego koszt?
      • Gość: Gin Re: Iluminacja IP: 65.172.193.* 11.09.06, 09:16
        Niestety chyba swieca sie do rana.Koszt tego jest spory.Przepis z tego co mi
        wiadomo mowi,ze winno sie palic przy wejsciu do klatki schodowej.W tej galerii
        od strony petli tez nie musialyby sie swiatla palic cala noc.Nasz blok ma
        (niestety) kilka duzych mankamentow.Moglibysmy je usunac wprowadzajac oplaty na
        fundusz remontowy i inwestujac w usprawnienia budynku,ktorych zaniechal SIMUR
        podczas fazy projektowania jak i podczas budowy.Tego wymaga jednak zgoda ponad
        50% procent wlascicieli.
        • Gość: łowca komarów Re: Iluminacja IP: *.aster.pl 21.09.06, 00:16
          a jakich usprawnień budynku zaniechał simur podczas budowy?
          • Gość: Gin Re: Iluminacja IP: 65.172.193.* 21.09.06, 09:12
            Moge odpowiadac na przykladzie klatki trzeciej.Klatka ta ma zamkniete na stale
            schody pozarowe.Jest to wbrew przepisom bezpieczeństwa.Podczas pozaru jest
            wylaczana elektrycznosc.Nie beda wiec jezdily windy.Gdy pozar przeniesie sie na
            klatke otwarta to nasi sasiedzi sa odcieci.Mozna dac klucze wszystkim,ale
            wiadomo,ze w takim wariancie ktos obcy wejdzie z ulicy.Jest jeszcze mozliwosc
            zamontowania zamkow elektromagnetycznych,ktore bylyby zwalniane w czasie pozaru.
            Podejrzewam,ze ten sam problem jest w pozostalych klatkach
            W klatce w/w pali sie od zmierzchu do switu swiatlo.Rozumiem gdy pali sie ono
            przy windzie.Dalej kazdy moze zapalic je sam.Mozna zastosowac wlaczniki
            czasowe,ewentualnie fotokomorki tak jak sa one w komorze smietnikowej.
            Wiem,ze te usprawnienia kosztuja,ale inwestujac teraz mozemy poprawic swoje
            bezpieczenstwo,jak i obnizyc wysokosc swoich czynszow.
    • di76 Księga 21.09.06, 11:01
      Ja trochę w innej sprawie - czy ktoś z was ma informacje na temat księgi
      wieczystej, czy zostały już założone dla waszych mieszkań ? Pytam w kontekście
      kredytu bankowego który wymaga ubezpieczenia do czasu sporządzenia wpisu do
      księgi. Te koszty wciąż ponoszę, czy ma ktoś informacje na temat terminu ?
      • Gość: aaa Re: Księga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 14:40
        tak, kw była już ustanowiona miesiąc temu
        • Gość: łowca komarów Re: Księga IP: *.aster.pl 21.09.06, 23:42
          ja juz jakieś dwa miesiące temu złożyłem wniosek o wpis hipoteki banku do KW,
          ale jeszcze do tej pory nie otrzymałem postanowienia o dokonaniu takiego
          wpisu... a ubezpieczenie kredytu trzeba płacić...
          • Gość: jack Re: Księga IP: 195.164.254.* 22.09.06, 14:59
            ja juz otrzymałem nawet odpis kw z wpisem hipoteki.....
            niestety sąd dokonał błednych wpisów i zaczynam od nowa.
            • Gość: Squeezer Re: Księga IP: 62.29.248.* 29.09.06, 15:43
              Ja mam juz odpis w domu. Ale wpis robilem ponad 2msc temu.Teraz podobno w
              wydziale ksiag wieczystych sa potworne kolejki. Wszyscy kupuja mieszkania.
              Dobrze ze my juz to mamy za soba. Pozdrawiam serdecznie wszystkich sąsiadów!Aha
              i mam jedna prosbę - mowmy sobie "Dzień Dobry" bedzie jeszcze milej.
              • Gość: KIKA 1 Podatki od nieruchomości IP: *.chello.pl 17.10.06, 19:40
                Czy juz płaciliście? Czy wiecie coś na ten temat?
                Pozdrawiam
                • routerek Re: Podatki od nieruchomości 19.10.06, 23:24
                  Do mnie przysla tylko oplata za uzytkowanie wiece gruntu, ale na przyszly rok.

mic
                  • Gość: KIKA 1 Re: Podatki od nieruchomości IP: *.chello.pl 20.10.06, 20:43
                    A kto przysłał pismo dot. tej opłaty?
      • Gość: alicja ochrona IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 04.11.06, 22:58
        Mam wątpliwą ocenę pracy naszych panów na porterni/ochrona. Wielokrotnie
        zdażyło się że osoby nas odwiedzające były automatycznie wpuszczanie na teren
        dziedzińca bez pytania do kogo idą (nawet nie podawały numeru mieszczkania), a
        szczytem okazało się że panowie nie posiadają listy lokatorów i nie są w stanie
        udzielić informacji o numerze lokalu - jasne że nie chodzi o to aby bezmyślnie
        dane te podawali ale chyba poto mają kontakt z każdym mieszkaniem aby taką
        wizytę zapowiedzieć i potwierdzić - co w wielu innych lokalizacjach jest
        standardem. Nie jestem za rygorystycznym legitymowaniem osób nas odwiedzających
        ale otwieranie (automatyczne) mieszkańcom drzwi to chyba trochę za mało
        obwowiązków ... Czy macie podobne odczucia albo komentarze?
    • mike.net Wyrzucanie Petów przez okna !!! 25.10.06, 10:10
      Sąsiedzi, jeszcze raz proszę o nie wyrzucanie niedopałków i popiołu przez
      okna !!! Mój balkon przez to że wystaje poza obrys budynku wygląda codziennie
      jak popielniczka, nie sposób wywiesić prania, na parapetach mam pełno
      wypalonych śladów. Czy naprawdę tak trudno zafundować sobię popielniczkę, no
      chyba że kogoś na to nie stać, to polecam przykładowo słoik po ogórkach!
      • Gość: KIKA 1 Re: Wyrzucanie Petów przez okna !!! IP: *.chello.pl 06.11.06, 17:11
        Moze napisz w ktorej klatce mieszkasz.
        Ja miałam taki problem,ale tylko na etapie wykończenia mieszkania, teraz jest ok
      • Gość: KIKA 1 Akty notarialne na garaże IP: *.chello.pl 06.11.06, 17:12
        Ktoś juz taki dostał?
        • ak.kk Wybory - gdzie głosować 09.11.06, 22:53
          Witam,
          jeśli ktoś jest zainteresowany, mieszkańcy Jastrzębowskiego 24 głosują w
          przedszkolu przy ul. Wokalnej 1 (dane z oficjalnej strony PKW).
          Pozdrawiam
          • Gość: Kinga Kupię 1-2 pokojowe IP: *.chello.pl 18.11.06, 11:18
            w tym budynku.
            Proszę o oferty na domko@poczta.onet.pl
            Pozdrawiam mieszkanców
            • Gość: Adam Wlodarczyk Wynajme miejsce w garazu IP: *.chello.pl 22.11.06, 21:06
              Witam!

Bardzo chetnie wynajalbym miejsce w garazu. Wystarczy nawet na kilka miesiecy.
              Moze ktos z Was kupil miejsce a jeszcze go nie potrzebuje?
              W razie czego prosze o kontakt. Moj e-mail: adwl@poczta.onet.pl

Pozdrawiam!
              Adam
        • Gość: Squeezer Re: Akty notarialne na garaże IP: 62.29.248.* 14.11.06, 09:14
          No wlasnie nie, a z tego co pamietam to te akty mielismy dostawac chyba miesiac
          po aktach na mieszkanie.Jak ktos cos wie to prosimy o info.
          • Gość: Squeezer Re: Komorka lokatorska IP: 62.29.248.* 23.11.06, 11:43
            A może ktoś ma do sprzedania komórke lokatorską/ piwnice?
            • mike.net Re: Komorka lokatorska 24.11.06, 15:52
              Też bym chętnie kupił, byłem nawet jakiś czas temu w SIMURze, komórek nie ma,
              ale są (przynajmniej tak było pare m-cy temu) większe pomieszczenia ok 20-30
              m2. Gdyby zgadać się w kilka osób, to można spróbować to podzielić na małe
              pomieszczenia.
              • Gość: Squeezer Re: Komorka lokatorska IP: 62.29.248.* 05.12.06, 14:07
                Czesc Mike!
                Pomysl mi sie podoba. Jak rozumiem jest nas juz dwoch. Mysle ze na 20-30 metrow
                to przydaloby sie ze 3-4 osoby. Moze jeszcze ktos sie da namowic to sobie
                wstawimy tam stol do ping-ponga albo do bilarda....:-)))

• Gość: Squeezer Re: Komorka lokatorska IP: 62.29.248.* 15.12.06, 12:17
                  Jakiś dziwnie martwe to nasze forum...chyba wszyscy juz zaczeli przygotowania
                  do Świąt...:-). Wesołych Swiąt dla wszystkich z JAS24!!!

A w temacie komórki, jakby ktoś był ciekawy to rozmawialem z p. ze spóldzielni
                  i nie ma zadnych wolnych pomieszczeń do kupienia/wynajecia. Szkoda. Jakby ktoś
                  miał za duzo to proszę o kontakt.
                  • Gość: KIKA 1 Akty na garaze IP: *.chello.pl 15.12.06, 18:59
                    Równiez zycze wszystkiego najlepszego mieszkańcom !
                    A akty na garaze w styczniu.
                    • Gość: Squeezer spotkania mieszkańców IP: 62.29.248.* 08.01.07, 13:51
                      Dowiedzialem sie że podobno są jakieś spotkania mieszkańców naszego bloku w
                      sprawie zakłocania ciszy nocnej pod sklepem TIM24 oraz w sprawie otwarcia
                      kebabu "Ankara" od strony spółdzielni. Jakby ktoś coś wiedział na jakiej
                      zasadzie to sie odbywa i mial jakieś info dot. kolejnego spotkania to byłbym
                      wdzięczny za poinformowanie mnie.
                      • Gość: Sasiad Re: spotkania mieszkańców IP: 65.172.193.* 06.02.07, 12:33
                        Czy jestescie zadowoleni z dzialania naszej administracji?? Pozdrawiam
                        • Gość: Squeezer Re: spotkania mieszkańców IP: 62.29.248.* 13.02.07, 10:22
                          Ja generalnie nie narzekam choc martwi mnie pozwolenie na otwarcie tego kebaba
                          od strony spoldzielni. Powinni chyba poinformowac nas o tym...
                          • Gość: Sasiad Re: spotkania mieszkańców IP: 65.172.193.* 14.02.07, 12:25
                            A brak informacji dla wlascicieli samochodow parkujacych w garazu No 3 o
                            remoncie i przykrycie aut folia gdy skuwane byly czesci tynku??Brudny
                            garaz,brudne windy,zawyzone oplaty eksplatacyjne,oraz zle ustalone zaliczki na
                            media ( w metrach kwadratowych a nie w szesciennych czy w GigaJulach to Ciebie
                            nie denerwuje? Owszem oplaty eksploatacyjne mysmy sami ustalili na
                            zebraniu.Tylko czy w garazu No 3 musza byc kaluze podczas suchego lata?? Czy
                            ten garaz ma byc sprzatany 2 razy w roku??Z czego ten drugi raz to po
                            wspomnianym wyzej remoncie.Zapytaj znajomych ktorzy mieszkaja w innych
                            administracjach czy cos takiego ma u nich miejsce
                            • Gość: jack Re: spotkania mieszkańców IP: *.gprspla.plusgsm.pl 15.02.07, 21:50
                              szkoda, że najpierw nie zgłaszasz swoich uwag tylko piszesz w stylu, co
                              słychać? a potem zalewasz potokiem uwag.
                              Na pewno wartoby spokojnie o tym podyskutować.
                              Ja osobiście nie mam uwag, co do czystości korytarzy, wind. Codziennie rano
                              przed 8 winda i korytarze zrobione są na "mokro", łącznie z korytarzem w
                              piwnicy.
                              Fakt, że na moim poziomie garażu nie było remontu, stąd brak uciążliwości dla
                              mnie.Być może faktycznie garaż powinien być sprzątany częsciej.
                              Jeśli chodzi o opłaty eksploatacyjne, to nie mam do czego się odnieść. Od
                              początku użytkowania nie miałem żadnych zwrotów, jak też dopłat (nie wiem, czy
                              wogóle były jakieś rozliczenia w miedzyczasie), czyli prognozy wydawałyby się
                              prawidłowe. Niemniej jednak uważam, że opłata eksploatacyjna za użytkowanie
                              garażu jest za wysoka.
                              Jeśli masz jakieś konkretne kwoty i naliczenia, to poproszę. Chętnie pewnie
                              wszyscy się zapoznamy i odniesiemy to tematu.
                              • Gość: Sasiad Re: spotkania mieszkańców IP: 65.172.193.* 16.02.07, 12:13
                                Celem sprostowania chce wyjasnic ze ja sie nie denerwuje.Po to jest to forum
                                abym nie rozlepial swoich uwag na klatce schodowej czy windzie.Rozliczen
                                naszego czynszu w miedzyczasie jak mieszkamy nie bylo.Przeciez nie bylismy
                                poinformowani o tym przez naszego administratora.Jest to dla niego oczywiscie
                                wygodne bo zaliczki na media bierze od powierzchni,a nie od wartosci mierzonych.
                                Tak to sie ustala zuzycie dla budynkow nieolicznikowanych.To ze podlogi na
                                korytarzu sa robione na "mokro" to wcale nie oznacza ze powyzej ich jest czysto.
                                Konkretne kwoty to podaja gazety,a dokladnie ich dodatki o nieruchomosciach.
                                Sprawdz w Rzeczpospolitej czy Wyborczej.Mozna tez sprawdzic porownujac nasze
                                czynsze z czynszami znajomych.My jeszcze nie placimy funduszu remontowego,a
                                jego wysokosc to srednio 1,00 PLN za metr mieszkania.Kiedys przeciez bedzie
                                trzeba pomalowac nasze klatki schodowe czy zrobic inne naprawy
                                • mike.net Re: spotkania mieszkańców 17.02.07, 00:23
                                  Co do rozlepiania ogłoszeń w windzie, czy pisania uwag na forum, jedno i drugie
                                  jest jak przysłowiowym grochem o ściane. Kilka razy prosiłem sąsiadów III
                                  klatki o nie wyrzucanie petów przez okna (ogłoszenia w windzie, pisma do
                                  zarządcy, posty na forum), a pety jak zasypywały, tak zasypują mój balkon!
                                  Chyba zamiast ogłoszeń w windzie zaczne rozklejać te pety.
                                  • Gość: Sasiad Re: spotkania mieszkańców IP: 65.172.193.* 19.02.07, 10:02
                                    Ktos juz nalepial pety w windach trzeciej klatki,ale to nic nie dalo.Jedyny
                                    efekt to byl smrod w windzie.Jezeli nie zlapiemy kogos na goracym uczynku i nie
                                    zglosimy tego do strazy miejskiej to nalepianie ogloszen nic nie da.Bowiem
                                    jesli ktos nie nauczyl sie kultury to i czytac tym bardziej tez nie potrafi.
                                    • Gość: Wdzieczni sasiedzi Pety przez okno IP: 65.172.193.* 05.03.07, 09:23
                                      Drogi Sasiedzie,
                                      Jesli postanowiles zaklocic w ostatni piatek cisze nocna muzyka min.grupy Deff
                                      Lepard to nie wyrzucaj opakowan od pizzy i petow przez otwarte okno.Bedziemy Ci
                                      bardzo wdzieczni jesli sam wyniesiesz wspomniane pety i opakowania do smietnika.
                                      Jezeli nie wiesz gdzie on sie znajduje to napewno kazdy z panow zajmujacych sie
                                      ochrona poinformuje Cie.
                                      Wdzieczni sasiedzi
                                      • mike.net PETY PETY PETY !!! 06.03.07, 17:31
                                        Nie wiem jak wielkim trzeba być DEBILEM, żeby nie ogarnąć prostej prośby NIE
                                        WYRZUCAJ PETÓW PRZEZ OKNO !!! Wszystkie znalezione pety na moim balkonie będe
                                        naklejał w windzie, a naprawdę ostatnio ich nie brakuje, nie wspomnę o wypalonej
                                        dziurze w wycieraczce, gdy akurat miałem otwarte drzwi od loggi.
                                      • Gość: helena Re: Pety przez okno IP: *.chello.pl 31.03.07, 18:15
                                        Sąsiedzie, ten ktory rzuca bezmyslnie pety z balkonu lub okna, prawdopodobnie
                                        nie czyta tego forum. Jest bezmozgim ignorantem. Nie wie i nie rozumie, że
                                        komuś psuje nerwy. To wyjatkowo ciezki przypadek. Moze wysypywac pety przed
                                        drzwiami do mieszkania tego typa?? Trzymam kciuki za powodzenie akcji.
                                        • Gość: moni Re: Pety przez okno IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.07, 22:06
                                          Nooo, popiół strzepuje beztrosko przed siebie np. sąsiadka z piątego
                                          piętra(kl.4) i to po tym jak parę miesięcy temu grzecznie ją pytałam
                                          czy pali, bo ja mam popiół na parapecie. To raczej duży test mojej
                                          cierpliwości zważywszy, że dwie godziny wcześniej myłam okna.
                                          Zdziwiona odpowiedziała, że nie pali. Popiól lądował nadal na
                                          parapecie loggi i na balkonie, jeśli okno było otwarte. Dzisiaj ją
                                          przyłapałam, bo akurat byłam na balkonie i zauważyłam lecący popiół,
                                          więc spojrzałam w górę i oto ona z petem przewieszona wdzięcznie
                                          przez barierkę balkonu.
                                          Tak byłam zaskoczona jej bezczelnością i oszustwem, że nawet nie
                                          zareagowałam - normalnie mnie zatkało! I to po tym jak żaliłam się
                                          jej że jakiś syfiarz nie używa popielniczki, a ja mam syf na
                                          balkonie. (podejrzewałam niewinnego sąsiada z 6p.)
                                          Ale czego się spodziewać po kimś u kogo na parapetówie goście
                                          rzygali przez balkon (prosto na mój).
                                          • Gość: jack Re: Pety przez okno IP: 195.164.254.* 05.09.07, 08:58
                                            Tu niewinny sąsiad z 6. piętra,
                                            dziękuję, że nie jestem już w kręgu podejrzeń, a z balkonu od strony
                                            Rososoła korzysta tylko mój kot, a jego o palenie tytoniu, ani
                                            innych używek nie podejrzewam.
                                            Czytając posty coraz bardziej cieszę się, że mieszkam tak
                                            wysoko,choć chciałem niżej. Dzięki temu nie słyszę żadnych sklepów
                                            całobodowych, barów szybkiej obsługi, itp.
                                            • Gość: karol Re: Pety przez okno IP: *.chello.pl 12.09.07, 20:45
                                              dobrze, ze nie mieszkacie w klatce trzeciej... tu zwykle o północy
                                              starsza pani rozpoczyna swoje zycie... walenia w scane, tupanie,
                                              dzwonieni do drzwi, krzyki z balkonu ... i inne takie. na nic
                                              straznicy, spółdzielnia i policja, na nic... Spokojnej nocy.
                                              • Gość: moni Re: Pety przez okno IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.07, 21:31
                                                No coś ty? Krzyki na balkonie? A na dziedzińcu jeszcze jej nie
                                                słyszałam i znam tylko z opowieści na forum ;) Ona ma balkon z innej
                                                strony?
                      • Gość: helena Re: spotkania mieszkańców IP: *.chello.pl 31.03.07, 18:19
                        niedługo, w jednym z lokali na parterze, otwieraja aptekę. Proponuję już teraz
                        protestować, bo klienci na pewno będą roznosić choroby i zakłócać ciszę nocną
                        (apteka ma pełnić nocne dyżury).
                        • Gość: jack Re: spotkania mieszkańców IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 03.04.07, 22:03
                          no, to mnie zatkało.......,
                          protestować, bo otwierają aptekę, będą roznosić choroby?, zakłócać ciszę nocną?
                          lepiej, żeby otworzyli sklep całodobowy z alkoholem, tam klienci przychodzą
                          zdrowi, uprzejmi i na pewno w nocy nie zakłócają ciszy nocnej....,
                          a nas powinni przepędzać spod innych aptek, bo możemy ich zarazić?!
    • Gość: aneczka Re: Jastrzębowskiego IP: *.ierigz.waw.pl 16.03.07, 12:48
      Znowu się zaczęły jakieś wrzaski po nocach przez balkon. Kto tak wrzeszczy???
      Czy to aby nie jakaś niezrównoważona osoba??? Jeśli tak, to trochę się boję o
      swoje dziecko. Może ktoś coś wie na ten temat?
      • Gość: tk Re: Jastrzębowskiego IP: 217.17.38.* 16.03.07, 15:02
        A z kierunku której klatki?
      • Gość: helena Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 31.03.07, 18:08
        wrzeszczy starsza pani, ktora "słyszy głosy za ścianą i w szafie"... Proponuję
        za każdym razem, kiedy ktoś usłyszy wrzaski i walenie o barierkę balonu i
        poczuje się zagrożony, wzywać policję. Może pani się uciszy...??!!!
        • Gość: squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 16.04.07, 17:41
          Ja starszej pani nie slyszalem, ale za to pod sklepem TIM 24h, co noc trwaja
          krzyki i awantury. Zwlaszcza w piatki i soboty, kiedy to bandy podpitych debili
          chca walnac sobie jeszcze po jednym przez snem. Hamowania i ruszania z piskiem
          opon nawet nie wspomne. Zreszta w tym kontekscie powinienem raczej
          napisac "chamowania"....Przy następnym zebraniu bede wnioskowal o wprowadzenie
          ograniczenia dla handlu w tym sklepie do g.2200.
          • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 23.05.07, 16:43
            Cisza coś na forum ostatnio, za to pod oknami zycie kwitnie.
            Niestety nie byłem na ostatnim zebraniu, a ciekawy jestem czy była dyskutowana
            kwestia ograniczenia godzin otwarcia lokali usługowych w naszym budynku.Chodzi
            o to że ostatnio pojawił sie całodobowy kebab (myslalem ze mieszkańcy mają coś
            do powiedzenia w sprawie godzin otwarcia, ale chyba byłem zbyt naiwny) i robi
            sie w nocy coraz glosniej.Nie wiem czy tylko ja taki wrażliwy jestem czy inni
            tez maja z tym problem.
            • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 23.05.07, 19:46
              Chyba wystarcza uchwała włascicieli w tej sprawie. Ja mieszkam od Rosoła, więc
              słyszę ulicę, nie wiadomo o gorsze.
              • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 25.05.07, 16:45
                Dzieki Kika za odzew - juz myslalem ze sie wyprowadzilas gdzies...:-)
                Dzis w nocy (chyba 2 w nocy) bylo za to z niecodziennymi atrakcjami. Podjechała
                dyskoteka pod kebab. Trzy żetoniary i jakichs dwoch kolesi. Darli sie co nie
                miara, wyli i kleli, muza na maksa az sie budynek kolysal. Az w koncu ktos nie
                wytrzymal i z gory poleciala torebka z woda. Widac bylo ze celowano w
                szyberdach ale niestety torebka chybila mniej wiecej o metr...Podzialalo i
                odjechali z piskiem opon....
                Musze sie przejsc do spoldzielni i sie dowiedziec jak mozna wplynac na takie
                sceny i nalozyl nakaz zamykania lokali o 2200.
                • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 25.05.07, 18:58
                  Napisz, jak się czegoś dowiesz w Spółdzielni, chyba nikt z mieszkańców nie chce
                  mieć tego typu historii pod oknem. Szczerze współczuję tych hałasów.
                  Pozdrawiam.
                • tomgosia Re: Jastrzębowskiego 26.05.07, 20:00
                  witam... to my nie wytrzymaliśmy. mamy małe dzieci i to co się tam dzieje w
                  środku nocy strasznie nas wkurza. poczatkowo kebab był otwarty chyba do 21.
                  więc skąd ta zmiana? musieli chyba dostać zgodę? tylko kto ją dał? kiedy będzie
                  jakieś zebranie???!!!
                  • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 28.05.07, 09:55
                    Dzwonilem do spoldzielni i rozmawialem z naszym zarzadca czyli p. Marta Tyburcy.
                    Mowi ze juz kilka osob jej sie skarzylo na to co sie dzieje pod oknami i ma
                    rozmawiac z wlascicielami lokali na ten temat. Problem w tym ze wlasciciele
                    wynajmuja te lokale a wynajemcy robia co chca. Nikt im nie dawal zgody na
                    zakladanie calodobowych sklepow.Napieralem ze wlasciciele sa czlonkami
                    wspolnoty i jako tacy musza przestrzegac ciszy nocnej.Ale pewnie taki zapis nie
                    znalazl sie w umowach najmu.A wypowiedzenie umowy niekoniecznie wchodzi w gre
                    bo nasz blok ma slaba lokalizacje i wiele lokali do dzis stoi pustych.Zobaczymy
                    co sie bedzie dzialo dalej.Namawiam do dzwonienia - im nas wiecej tym wieksza
                    szansa na pacyfikacje tych lokali.
                    • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 28.05.07, 11:55
                      Wydaje mi sie ze nie ma co telefonowac do Spoldzielni tylko trzeba od razu do
                      strazy miejskiej.Oni dosc szybko reaguja i uciszaja tego typu imprezy.
                      Narzekamy na "obcych",a przeciez nasza sasiadka robila impreze z piatku na
                      sobote.Teraz przy otwartych oknach jest to bardzo slyszalne.
                      • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 28.05.07, 17:18
                        Sek w tym ze telefonowanie do strazy miejskiej i na policje jest nieskuteczne.
                        Policja na moje wezwanie przyjechala po 30 minutach, strazy miejskiej zajmuje
                        to mniej czasu ale to i tak niczego nie zmienia. Problem polega na tym ze "nasi
                        goscie" przyjezdzaja po pare kolejnych piw i na kebaba. Wszystko to trwa 5-10
                        minut ostrej jazdy po czym sie zmywaja. Straz nawet nie ma kogo spisac. Tyle ze
                        jest to uciazliwe bo czlowiek sie budzi co godzina jak do malego dziecka. Wcale
                        sie nie dziwie ze torebki leca z nieba.
                        • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 28.05.07, 17:22
                          Imprezy z pt na sb da sie jakos przezyc. Z reguly o 2 w nocy jest juz po
                          wszystkim. W przypadku TIMa i kebaba zjazdy trwaja az do 5 rano bo wtedy konczy
                          sie imprezowanie w knajpach, a przeciez warto cos zjesc przed snem
                          • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 29.05.07, 13:52
                            Zrobmy moze ogolne pismo do SIMURu w ktorym bedzie napisane ze prosimy o
                            niewyrazanie zgody przez nas jak i "S" na otwarcie lokali w naszym bloku dluzej
                            jak do 22ej.Dobrze byloby jesli bylaby do tego pisma dolaczona lista wraz z
                            podpisami wszystkich lokatorow.Wylewanie wody w woreczkach na podjezdzajacych
                            moim zdaniem nic nie da bo ktorys zauwazy i zacznie sie mscic.
                            • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 29.05.07, 14:29
                              Pewnie, że mozemy cos takiego zrobić - przykleić przy wejsciu informacje o
                              takiej inicjatywie a Pan portier bedzie zbieral podpisy.Tylko ze nie jestem
                              pewien czy to cos da. Problem polega na tym, że tylko wynajmujacy, jako
                              czlonkowie wspolnoty a zarazem wlasciciele, moga wymoc to na najemcach. A
                              pewnie wynajmujacym niespecjalnie bedzie na tym zalezalo - bo trudno zagrozić
                              zerwaniem umowy skoro nie ma popytu na te lokale.
                              • Gość: karol Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 30.05.07, 22:59
                                trzeba zasypać Administratorkę pismami. Każdą "męczącą" stytuację należy
                                opisać, a list wrzucić do skrzynki (skrzynki zresztą Administratorka sama
                                powiesiła). A spraw do załatwienia jest wiele:

1. kebab - nie tylko jest głośny, ale i jego klienci brudzą. Pana, który
                                prowadzi kebab trzeba zmusić do sprzątania papierów i niezjedzonych kiszonek.

2. imprezy na jednym z balkonów - ostatnio balowali dłużej niż noc trwała..
                                chyba o ósmej skończyli

3. pani schizofreniczka - sterroryzowała nie tylko swoich sąsiadów, ale całe
                                piętro 7!!!!! Dramat. To co wyrabia przechodzi wyobrażenie normalnych ludzi.

4. pety - śmiecą pewnie inprezowicze z balnonu

pozdro.
                                • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 31.05.07, 20:09
                                  Ad.3 W której klatce te problemy?
                                  • Gość: karol Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 02.06.07, 16:29
                                    w trzeciej klatce... horror.

a jeszcze przypomniala mi sie kolejna speawa. Do listy spraw do załatwienia
                                    dopisuję kolejny punkt. Biała Toyota Yaris parkowana niemalże w drzwiach
                                    wejścia głównego. Czy właściciel tego samochodu ma wyobrażnię? Chyba miejsc na
                                    parkingu wokół bloku nie brakuje...!!! Fak czasami trzeba się przejść 20 metrów.
                                    • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 05.06.07, 09:08
                                      Trzecia klatka to wogole horror.Sasiadka z 5 pietra kocha imprezy do 6tej 7ej
                                      nad ranem.Jej goscie rzucaja pety na balkony.Natomiast sasiad nasz przykleja je
                                      do windy scotchem.
                                      • Gość: Sasiad2 Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 06.06.07, 01:21
                                        Witam wszystkich
                                        Faktycznie fajnie się dzieje. Pani Marta może i miła jest, ale jej obiecanki o
                                        rozmawianiu z właścicielem kebeba chyba można między bajki włożyć. Generalnie to
                                        "bardzo mili panowie", więc chyba Pani Marta jest pod wrażeniem uroku osobistego
                                        łysych łbów. Właściciel zresztą ciągle parkuje swego nienajnowszego srebrnego
                                        merca przed wjazdem do garaży zastawiając drogę i nikomu to nie pzzeszkadza.
                                        W tej chwili też imprezka balkonowa na 4 piętrze 3 klatki. Weekend jeszcze mogę
                                        zrozumieć ale wtorek to przesada. Nie sposób spać z zamkniętymi oknami bo baran
                                        jeden z drugim ma za małe mieszkanie i musi drzeć się na świeżym powietrzu. Ale
                                        mam wrażenie, że w takich sytuacjach nikt nie dzwoni na ochronę, tylko biernie
                                        się przygląda i narzeka. A przecież ta ochrona (a właściwie to otwieracze do
                                        drzwi dla wszystkich, którzy chcą wejść) chyba jest od tego.
                                        Też nie byłem na ostatnim zebraniu i zastanawiam się, czy ktoś porusza tam takie
                                        kwestie, czy tylko podpisuje uchwały zarządu?
                                        Pozdrowienia
                                        • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 06.06.07, 09:52
                                          Na zebraniach przewaznie przeglosowuje sie uchwaly zarzadu i je podpisuje.Na
                                          ostatnim byla mowa o delikatesach ze sa glosne. Tematu raczej nikt nie
                                          pociagnal,a Zarzad umyl rece bo temat dla niego niewygodny.Kebab wtedy
                                          powstawal.Swoja droga dziwne ze na Swiat alkoholi nikt nie narzeka.Czy ten
                                          sklep jest cichy?Impreze robili ludzie ktorzy wynajmuja tam mieszkanie.
                                          "mam wrażenie, że w takich sytuacjach nikt nie dzwoni na ochronę"- a Ty
                                          zatelefonowales do nich?

• Gość: Sąsiad2 Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 06.06.07, 10:24
                                            Ja już telefonowałem kilka razy i tym razem czekałem na reakcję innych. Ale
                                            chyba nikomu to nie przeszkadza, bo impreza trwała w najlepsze.
                                            Świat alkoholi jest zapewne skutecznie zagłuszany przez ryk samochodów z Rosoła
                                            i chyba dlatego nie ma na niego skarg.
                                            Ale tyle całodobowych lokali w jednym bloku to ogólnie duża przesada. Mam
                                            wrażenie, że inne administracje bardziej dbają o swoich mieszkańców.
                                            • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 06.06.07, 11:50
                                              Dowiedzialem sie,ze ochrona nie ma obowiazku uciszac naszych sasiadow.Jedyne co
                                              mozemy to wzywac na nich policje lub straz miejska.Lepsza ta pierwsza.Nie ma
                                              tez artykulu,ktory nakazywalby zamykanie sklepu o konkretnej godzinie.Tutaj tez
                                              nam pozostaje telefonowanie po policje i wtedy jest jedyna szansa ze sklep
                                              bedzie zamykany do 22ej.Nazywa sie to wtedy uciazliwoscia spoleczna
                                              • Gość: squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 06.06.07, 16:50
                                                Witam,
                                                Nie wiem czy wiecie ale na rogu, obok notariusza powstaje nowy lokal z zarciem -
                                                teraz to dopiero sie zacznie, staniemy sie całodobowym centrum stolowkowym dla
                                                calego SGGW i lokalnych meneli, którzy beda wystawac pod oknami jodlujac i
                                                zapijajac piwem. Doprawdy nie wiem jak to jest mozliwe ze nie mozna tego
                                                ukrocic.Czlowiek placi podatki na ten zasrany kraj, kupuje mieszkanie zyly
                                                sobie wypruwajac a potem policja ktora ma go chronic i pilnowac porzadku ma
                                                czlowieka w dupie bo ma inne niecierpiace zwloki interwencje, A jak juz
                                                przyjedzie to nawet sie chlopakom nie chce tylka wytargac z samochodu. Wyc sie
                                                chce....moze to jest metoda - konkurs kto glosniej bedzie wyl - czy kebab czy
                                                mieszkancy
                                              • Gość: tomgosia Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 06.06.07, 22:53
                                                Wedle wywieszonych na klatce obowiązków ochrony, dbałość o przestrzeganie
                                                regulaminu ( w tym przestrzeganie ciszy nocnej) oraz pilnowanie porządku na
                                                zewnątrz i wewnątrz bloku wchodzi w ich zakres... w ciągu ostaniego roku
                                                prosiłem o interwencję ochrony kilkadziesiąt razy i w większości wypadków
                                                dawało to odpowiedni skutek. Nie mam jednak doświadczeń z naszą nową agencją
                                                ochrony, bo na szczęście w końcu udało mi się dogadać z sąsiadem.

Co do lokali użytkowych to chyba nie jesteśmy tak do końca bezbronni - gdzieś
                                                na sieci widziałem interpretację (jak znajdę to dam linka), wedle której
                                                wspólnota może podwyższyć czynsz lokalom powodującym zwiększenie nakładów (
                                                sprzątanie) lub w istotny sposób wpływającym na obniżenie wartości (nocne
                                                hałasy).
                                                Generalnie chyba trzeba się wykazać konsekwencją i uparcie podnosić tę sprawę
                                                na najbliższym zebraniu.
                                                • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 11.06.07, 09:41
                                                  Zebrania to sa raz do roku wtedy gdy wspolnota czegos od nas chce.Na ostatnim
                                                  byla mowa o delikatesach calodobowych,ale praktycznie skonczylo sie na niczym.
                                                  Co z tego,ze wrocimy znowu w przyszlym roku na zebraniu do delikatesow i
                                                  dojdzie nam dodatkowo kebab.SIMUR powie o swoich osiagnieciach i zebranie sie
                                                  zakonczy na niczym.O tym ze ochrona nie ma obowiazku uciszania min.gosci kebaba
                                                  dowiedzialem sie od naszej Pani administrator.Nie przecze ze poprzednia ochrona
                                                  miala taki obowiazek,ale juz jest inna firma.Nie wiem czy jest ktos kto w
                                                  imieniu mieszkancow podpisuje umowy z firmami zewnetrznymi.Moze powinno byc
                                                  takich dwoch przedstawicieli.Jeden mieszkajacy od strony Rosola drugi od strony
                                                  spoldzielni.Przeciez delikatesy przeszkadzaly tylko mieszkancom klatki pierwszej
                                                  • Gość: Sasiad2 Re: Jastrzębowskiego IP: *.acn.waw.pl 14.06.07, 01:32
                                                    Ta administracja, mimo pozorów pełnego profesjonalizmu, jest dziwna. Gdyby
                                                    nagrody przyznawano za jakość utrzymania ogródka wewnętrznego, niewątpliwie nie
                                                    mieliby sobie równych w Polsce, a może i lepiej. Jednak jak dla mnie
                                                    niezrozumiałe jest zezwolenie na otwarcie takiej ilość nocnych lokali w jednym
                                                    budynku, nicnierobiąca ochrona, garaże sprzątane niezbyt dokładnie raz w roku,
                                                    klatki myte na odwal się i jeszcze dużo innych. Co to jest np. "koszt zarządu
                                                    nieruchomością wspólną"? Czy płacimy te dziesiątki tysięcy miesięcznie za
                                                    nieudolne posprzątanie i sadzenie kwiatków? Bo wywóz śmieci liczony jest
                                                    oddzielnie. Paranoją jest obciążanie za to również właścicieli miejsc
                                                    postojowych - tam się w ogóle nie sprząta, a płaci się tyle, jak za mieszkanie
                                                    30 m2.
                                                    A za oknami codziennie lepsze imprezki na okolicznych chodnikach i ulicach. Może
                                                    by tak zgłosić do mądrej administracji wniosek, że skoro pozwalają na całodobową
                                                    sprzedaż w 3 lokalach, to niech nam sfinansują założenie klimatyzacji w
                                                    mieszkaniach. Przecież z otwartymi oknami spać się nie da, chyba że ktoś ma
                                                    poważne problemy ze słuchem...
                                                  • Gość: squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 15.06.07, 10:36
                                                    wczoraj znowu...
                                                    nic tylko wiatrowke kupic...
                                                  • Gość: KIKA 1 Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 17.06.07, 14:14
                                                    Niestety wczoraj znowu, a więc zaczyna to być normą. Chyba trzeba by zrobić
                                                    zebranie i spróbować przegłosować ograniczenie działalnosci lokali do 22.00. Co
                                                    Wy na to? Jak narazie to coraz większy syf koło budynku a w nocy budza krzyki.
                                                    Chyba nie o to nam chodziło.
                                                  • Gość: Sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: 65.172.193.* 18.06.07, 09:51
                                                    Mozemy zrobic zebranie tylko,ze ono nam nic nie da.Z tego co mowi nasz
                                                    administrator to nie ma takiego przepisu prawnego,ktory ograniczalby otwarcie
                                                    lokali do danej godziny.Jedyne co mozemy zrobic to telefonowac na policje i
                                                    zglaszac halasy w poblizu tych lokali.Ja telefonuje 3-4 razy w tygodniu.Jezeli
                                                    tylko ja to robie to tez to jest za malo.Na zebraniu mozemy tylko przeglosowac
                                                    wyzsze stawki czynszu za dodatkowe sprzatanie budynku dla wlascicieli lokali
                                                    ktore brudza czyli dla kebaba i delikatesow
                                                  • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 18.06.07, 17:56
                                                    Ja tez dzwonie - policja i straz miejska. Czasami przyjezdzaja czasami nie.
                                                    Niewiele to jednak daje bo nawet jeśli policja kogoś spisze to 10 minut po nim
                                                    przychodzi nastepny kebab, który zaczyna sie wydzierac od nowa. A policja
                                                    przeciez nie moze tam stac non-stop i pilnować 24h na dobe.Jedyne roziwazanie
                                                    jakie widze to po tym jak wlasciciele lokalow ustosunkuja sie do pisma naszego
                                                    administratora, musimy zrobic zebranie albo po prostu przygotowac uchwałe
                                                    dot.konsekwencji nie przestrzegania ciszy nocnej, ewentualnie o zmianie stawek
                                                    czynszu.Ostatnio to chyba ktos puscil pawia w okolicy kancelarii notarialnej,
                                                    wiec moze nie najlepsze te kebaby....
                                                  • Gość: NIKITA Re: Jastrzębowskiego IP: *.chello.pl 07.07.07, 21:27
                                                    Ja również mieszkam w tym budynku od strony administracji i chyba jesteś trochę
                                                    przewrażliwiony na pynkcie TIMA.Przesypiam cała noc przy otwartym oknie i jakoś
                                                    w nocy żadne chałasy mnie nie budzą.Poza tym to jest miasto i wiadomo że nigdy
                                                    nie będzie panowała tu śmiertelna cisza jak na wsi...
                    • Gość: moni Re: Jastrzębowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.07, 22:16
                      Są jeszcze aneksy do umowy - można taki spisać z właścicielem lokalu
                      i zastrzec, że może byc otwarty do 22.00.
    • Gość: sasiad Re: Jastrzębowskiego IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 20.06.07, 00:58
      Jak najszybciej te spotkanie--
      • Gość: Squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 20.06.07, 09:41
        Kebab bedzie czynny do 2300.
        • Gość: tomgosia Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 21.06.07, 08:56
          faktycznie zniknęła karteczka "czynne 24 h" :)
          mój mąż powiedział, że może to ten "paw" przy notariuszach przeważył szalę ;)
          a tak poważnie, to moze ktoś wie, co będzie obok kebaba? naleśnikarnia?
          a w tych dwóch lokalach tuż przy portierni?
          a może w ramach rekompensaty za uciążliwości dostaniemy darmowe posiłki? :) nie
          musiałabym gotować...;)
          • Gość: squeezer Re: Jastrzębowskiego IP: 62.29.248.* 16.07.07, 10:29
            Nie ma to jak domowe posilki, wiec zdecydowanie odradzam zaniechanie gotowania.
            Maz pewnie ogłosiłby strajk glodowy i reaktywowal biale miasteczko.
            Jeszcze jakby nam sie udalo ograniczyc dzialanie nocnego TIM24 to w ogole
            zapanowałby w okolicy naszego bloku stan nocnej szczesliwosci. Bo poki co to
            nocny nie pozwala o sobie zapomniec. Mialem nadzieje ze przy okazji kebaba uda
            sie rozwiazac rowniez i ten problem ale poki co nadal jest otwarte 24h.
    • Gość: Arek Re: Jastrzębowskiego IP: *.aster.pl 18.07.07, 19:46
    • odzyskaj.premie.kredytowa Re: Jastrzębowskiego 21.07.07, 19:09
      Kupujesz lub remontujesz mieszkanie, dom działke budowlaną w kredycie bankowym?
      Ta oferta jest dla Ciebie. Nie przepłacaj. Wybierz swój bank , wynegocjuj
      warunki i sprawdz ile jeszcze mozesz odzyskac z kosztów bankowych.

Tel: 0694 705 175
      info: odzyskaj.premie.kredytowa@gazeta.pl
      • Gość: tk Odzyskaj rozum, spammerze. IP: 217.17.38.* 23.07.07, 14:13
        j/w
        • Gość: Squeezer Re: Sezon IP: 62.29.248.* 07.08.07, 16:16
          Po naszym forum widac ze sezon ogorkowy w pelnii i wszyscy bycza sie
          pod palmami...Pozdrawiam plazowiczów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka