Dodaj do ulubionych

RONSON - Biały Dom - Kabaty

IP: *.kabaty.2a.pl 24.03.04, 23:29
Mam prośbę do tych osób, które mają jakieś doświadczenia z tym developerem.
Mam zamiar kupić u nich mieszkanie na Kabatach. Jestem o krok od podpisania
umowy. Wszystko prezentuje się poprawnie, ale nie wiem, czy tak rzeczywiście
jest. Umowa może mieć perę kruczków.
Na co zwracać uwagę przy podpisywaniu umowy?
To będzie ich trzecia inwestycja. Ciekawe jak idzie im sprzedaż dwóch
poprzednich? Czy nie mają kłopotów?
Wiem, że jest zamknięte forum mieszkańców słonecznego skweru. Są więc osoby,
które mają z nimi kontakt na codzień.

Przyszli sąsiedzi dajcie znać, będzie nam raźniej.

Dzięki za wszystkie sugestie - pozdrawiam - mm
Obserwuj wątek
    • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 06.04.04, 15:33
      Witam,

ja też przymierzam się do zakupu mieszkania na Kabatach. Umowę sprawdza nam
      teraz prawnik, niedługo będą pewnie jakieś uwagi.. Czy Ty już podpisałaś (eś)
      swoją? Jak negocjacje?
      Pozdrawiam serdecznie

Rena
      • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 21.04.04, 15:59
        Sąsiedzi poznajmy się kto gdzie bedzie mieszkał: które pietro klatka itp...:-)
    • palkam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 07.04.04, 11:21
      Hmmm.. to troche odpowiedz ale i pytanie.
      Czekam na odpowiedz prawnika Ronsona ma moje propozycje/sugestie.
      Uwaga taka generalna: wycofanie sie kupujacego z inwestycji bije go po kieszeni
      3 razy dotkliwiej niz dewelopera. No i jeszcze budowa przy tych zapisach moze
      ciagnąć sie latami bez konsekwencji dla dewelopera.
      Pytania: aby otrzymac kredyt w banku trzeba dostarczyc pozwolenie na budowe.
      Pozwolenie jest na dzien dzisiejszy ale na Warbud. Maja przepisac na Ronsona
      ale kiedy to sie stanie?
      Z drugiej strony w Ronsonie mowia, ze umowy podpisywane w tym tygodniu beda
      jeszcze po starych cenach. Po Swietach juz po nowych. Wyzszych oczywiscie.
      Czy wiecie moze coś na temat: czy ulica Wąwozowa będzie w przyszłości
      poszerzana? Jakieś plany ktoś widział?
      Dzieki za info
    • Gość: mm Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.kabaty.2a.pl 07.04.04, 21:29
      Z tego co wiem, z powodu pewnych zastrzeżeń kupujących, być może tych, o
      których mówicie, Ronson ma zmienić umowę. Podobno pracują nad tym, ale nie wiem
      kiedy skończą. Popieram - zapisy umowy z par. 4 stwarzają możliwość
      przeciągania inwestycji (np. z powodów decyzji administracyjnych, orzeczeń
      sądów). Trochę dziwi mnie to, że za grunt, który juz kupili od Warbudu(
      widziałem wypis z księgi wieczystej) mają zapłacić dopiero za 12 miesięcy. Ale
      byc moze takie zapisy są praktykowane. Trochę niestandardowe są też zapisy o
      przejęciu ich zobowiązań (wynikających z w/w umowy) przez tzw. przejemcę -
      zagraniczną grupę kapitałową, z którą są związani. Odsyłam do aktu notarialnego.
      Mocną stroną jest wykonawca - Warbud, któremu napewno zależy na tym, żeby
      budowa przebiegała jak należy i żeby nie popsuć sobie opini na tej, jak dla
      nich, niedużej inwestycji.
      Kara za odstąpienie od umowy w trakcie realizacji jest wysoka. Pocieszeniem
      może być fakt, że popyt na mieszkania w okolicy jest duży i nie powinno być
      chyba problemu ze znalezieniem chętnego do odkupienia udziału.
      Wąwozowa staje się coraz bardziej ruchliwa, ale nie myślę, żeby w najbliższym
      czasie wymagała poszerzenia. Drogowcy wyleją pewnie sporo asfaltu na Kabatach,
      ale raczej prędzej tam, gdzie muszą.
      Niedługo będę rozmawiał z panią prawnik z kancelari prawnej, która ich
      reprezentuje. Napiszę do czego doszliśmy.
      Napiszcie, jakie są wasze spostrzeżenia - szczególnie związane z umowami.

Pozdrawiam - mm.
      • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 07.04.04, 22:23
        Mam już uwagi do umowy, przekazaliśmy je do Ronsona. Zobaczymy, jak się dalej
        sprawy potoczą. Faktycznie par. 4 w większej części jest do poprawki, w par. 12
        propozycje kar w przypadku rozwiązania umowy warte są korekty - wyważenia
        proporcjonalnego dla obu stron, ciekawa jestem też, czy negocjujecie
        harmonogram wpłat, tak, aby był powiązany z etapami budowy, a nie z
        wyznaczonymi datami...
        Pozdrawiam
        Rena
        • wozimek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 08.04.04, 12:04
          Budynek jest tak zlokalizowany, że będzecie mogli sobie z sąsiadami z
          okolicznych domków sól pożyczać nie wychylając się zbytnio z okien...jak jedna
          wielka rodzina. Będzie b.ciasno! Projektanci przyjęli niestety minimalne
          odległości od sąsiednich budynków :-(
      • Gość: Jarek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.citicorp.com 08.04.04, 12:27
        > Kara za odstąpienie od umowy w trakcie realizacji jest wysoka. Pocieszeniem
        > może być fakt, że popyt na mieszkania w okolicy jest duży i nie powinno być
        > chyba problemu ze znalezieniem chętnego do odkupienia udziału.

Sprawdz czy umowa umozliwia Ci sprzedaz udzialu - jesli nie ma takiego zapisu
        to zapomnij, ze deweloper Ci na to pozwoli.
    • rubeus Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 08.04.04, 15:07
      Szanowni przyszli mieszkańcy inwestycj 'Twój Biały Dom'
      wasz budynek został dosłownie wciśnięty w okoliczną zwartą zabudowę.
      A to co developer wypisuje na stronie interentowej i wizualizcja budynku - a
      zwłaszcza otoczenia, jest śmiechu warta - ni jak się nie ma do rzeczywistości.
      Będziecie mieszkać tuż przy ruchliwej ulicy. Na zieleń wokół bloku, nie
      macie co liczyć - będą najwyżej skrawki trawnika wielkości koca plażowego.
      • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 08.04.04, 16:40
        Witam,

rubeus napisał:

> Szanowni przyszli mieszkańcy inwestycj 'Twój Biały Dom'
        > wasz budynek został dosłownie wciśnięty w okoliczną zwartą zabudowę.

Moim zdaniem drobna przesada. Zabudowa jest faktycznie zwarta, ale "wciśnięcie"
        budynku chyba nie do końca tak się przedstawia. Mieszkańcom sąsiedniego bloku
        na pewno pogorszy się komfort, ale gęstość zabudowy nie odbiega zbytnio od
        okolicznych standardów.

> A to co developer wypisuje na stronie interentowej i wizualizcja budynku - a
        > zwłaszcza otoczenia, jest śmiechu warta - ni jak się nie ma do rzeczywistości.

To akurat jest charakterystyczne dla reklamujących się developerów, popatrzmy
        np. jak wyglądają na rysunkach Kasztanowa Aleja II czy słynny z zacieśnienia
        Multihekk z Piaseczna.

> Będziecie mieszkać tuż przy ruchliwej ulicy. Na zieleń wokół bloku, nie
        > macie co liczyć - będą najwyżej skrawki trawnika wielkości koca plażowego.

Co tam trawniki. Przecież będziemy mieli zaledwie 400 m do rezerwatu
        przyrody... A tak na serio, to nie sądzisz chyba, że nie byliśmy w tej okolicy
        i nie sprawdziliśmy osobiście, jak sprawy wyglądają?

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów
        Rena

• wozimek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 08.04.04, 17:07
          Niestety, ale w ten sposób wychodzi pazerność urzędasów z Ursynowskiego Ratusza.
          Giną ostatnie zielone tereny, skwerki i place zabaw. Co tylko się dało
          podzielili na działki budowlane i rozsprzedali.

> Moim zdaniem drobna przesada. Zabudowa jest faktycznie zwarta, ale >"wciśnięcie"
          > budynku chyba nie do końca tak się przedstawia. Mieszkańcom sąsiedniego bloku
          > na pewno pogorszy się komfort, ale gęstość zabudowy nie odbiega zbytnio od
          > okolicznych standardów.

Okoliczne standardy pogarszają się z każdym nowowyrastającym budynkiem.

> Co tam trawniki. Przecież będziemy mieli zaledwie 400 m do rezerwatu
          > przyrody... A tak na serio, to nie sądzisz chyba, że nie byliśmy w tej okolicy
          > i nie sprawdziliśmy osobiście, jak sprawy wyglądają?

Obawiam się, że ciszy, spokoju oraz radości z otaczającej przyrody się już w
          Lasku Kabackim nie znajdzie. Wszyscy, aby uciec od tłumu i hałasu będą gnać w
          jaknajdalej od wzmiankowanego rezerwatu.
          Co tam trawniki, przecież możemy je oglądać w telewizji.

pozdrawiam
          przyszłych
          Sasiadów
        • rubeus Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 08.04.04, 18:03
          Jak dla mnie jest wciśnięty...
          Naprawdę wytarczająco gęsto było bez tej inwestycji...

Może mam spaczone poczucie przestrzeni, spowodowane rozbestwieniem
          przez mieszkanie w starej zabudowie [tj. w blokach z wielkiej płyty]
          gdzie mam jak na okoliczne standardy aż za dużo przestrzeni...
          • ol4 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.04.04, 09:59
            Eh rubeus ma racje:)
            oaza zieleni to to nie bedzie, wizualizacja na www jest totalnie klamliwa. ale
            coz kazdy chce gdzies mieszkac. tymniemniej radze nie kupowac mieszkan na
            dolnych pietrach:)
            • Gość: ceribella Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.zapora / 212.160.172.* 09.04.04, 10:56
              to jak macie jakiś wybór, bardzo poproszę aby tak gdzieś na wysokości 4 piętra
              zamieszkał jakiś miły Pan (znaczy dla oka miły).
              przeciągniemy sobie sznureczek między oknami, i jakiś mały barter...
              sól, cukier, takie tam...
              • memole Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.04.04, 16:28
                Osoby, które mają (lub chcą założyć)) rodzinę ostrzegam -dla dzieci nie ma tam
                absolutnie żadnego miejsca na zabawy, grają np. sobie w badmintona i piłkę
                nożną...na ulicy osiedlowej. Boisko jest co prawda po drugiej stronie b.
                ruchliwej Wąwozowej, ale jak poinformował mnie rubeus, podobno tam też są plany
                na wybudowanie bloku.
              • memole Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.04.04, 19:48
                Gość portalu: ceribella napisał(a):

> to jak macie jakiś wybór, bardzo poproszę aby tak gdzieś na wysokości 4
                piętra
                > zamieszkał jakiś miły Pan (znaczy dla oka miły).
                > przeciągniemy sobie sznureczek między oknami, i jakiś mały barter...
                > sól, cukier, takie tam...

Na ostatnim też może jakiś miły wizualnie pan mieszkać :> bo coś mi się zdaje
                ceribello że 9 to ja będę jednak widziała..
                A w ogóle to ja na 3 mieszkam to może ten sznureczek dalej do mnie
                przeciągniemy :D
                • Gość: ceribella Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.zapora / 212.160.172.* 14.04.04, 08:44
                  żaden problem, mozemy stworzyć całą siatkę połączeń sznurkowych...
                  spełni się jedno z moich marzeń które miałam po przeczytaniu książki "Dzieci z
                  Bullerbyn", jak to oni tam sobie przeciągali liściki po sznurkach...
                  pozdrawiam,
                  C
    • Gość: kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 16.04.04, 10:57
      Narazie jak widać jest tylko ziemia ogrodzona, nawet nie ma dziury w ziemi i
      nic się nie dzieje, mimo tego ze Wartbud miał zacząć robić coś od 15 marca.
      Mija miesiąc i nic, a podobno mają oddac luty - marzec 2005.
      Sąsiad z 5 piętra
      • wozimek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 16.04.04, 12:21
        dzisiaj tamtędy przejeżdżałem i widziałem, że wydłubywali już dołek wziemi...
        • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.chello.pl 18.04.04, 19:16
          Witam wszystkich przyszłych sąsiadów,
          w tym tygodniu zamierzam podpisać umowę przedwstępną z Ronsonem i w związku z
          tym mam pytanie do osób, które już tę umowę podpisały, ewentualnie rozmawiały z
          prawnikiem reprezentującm developera:
          na jak dalekie ustępstwa i zmiany w zapisach idzie Ronson? Pytam, ponieważ mam
          sporo uwag do umowy. A propos postępów na budowie, to byłam tam w sobotę 17.04
          i praca wrzała aż miło, akurat na teren prac budowlanych wjeżdżała potężna
          betoniara, a za ogrodzeniem kłębił się tłumek robotników.
          • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 18.04.04, 21:58
            Witam,

my też zamierzamy podpisać umowę przedwstępną w tym tygodniu, mieliśmy sporo
            uwag, negocjacje jednak cały cas trwają, także nie mogę jeszcze jednoznacznie
            odpowiedzieć, jakie zmiany w zapisach będą wprowadzone...Na razie udało nam się
            nanieść jedynie kosmetyczne poprawki do umowy.
            Też byłam na budowie w sobotę i widziałam betoniarę, jak wjeżdżała na teren.

Pozdrawiam
            Rena
            • mikarski Re: RONSON - Biały Dom - negocjacje i pozwolenie 19.04.04, 00:36
              Ronson robi bardzo wiele uników w zakresie zapisów niektórych paragrafów umowy
              sprzedaży. W trakcie rozmowy jest w stanie zgodzić się prawie na wszystko.
              Później okazuje się, że nie ma szansy aby odpowiednie zmiany zostały
              wprowadzone do umowy.
              Ponadto firma Ronson Development Apartments jeszcze niczego nie wybudowała i
              jest spółką z o.o. o wartości zaledwie 50000 zł. W dodatku firma nie ma
              pozwolenia na budowę białego domu. Nadal pozwolenie wisi na Warbudzie.
              Czy ktokolwiek wie co jest tu grane?
              • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - negocjacje i pozwolenie IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 19.04.04, 10:17
                dzieki za informacje, czyli koniec końców nie idą na zbyt dużo ustępstw.
                Ronson wybudował II etapy Słonecznego Skweru i buduje Pegaza (oczywiscie poza
                Bialym Domem, ale wiem z naprawdę dobrych źródeł, że jak na razie to firma ta
                jest absolutnie "czysta", wszystkie dokumenty w porządku, zadnych przekrętów,
                etc. Natomiast przepisanie pozwolenia na budowę niestety sporo trwa - tak
                działają u nas urzędy.

Pozdrawiam wszystkich,
                K
            • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 19.04.04, 13:37
              To żeśmy się widzieli bo ja z "Kl" widzieliśmy 3 osoby które jak my ogladaliśmy
              wjazd betoniarki:-)))) Pozdrawiam Kam
              • palkam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty pozwolenie 19.04.04, 14:53
                Chyba wszystko jest OK.
                Warbud jak najbardziej oficjalnie chwali sie kontraktem z Ronsonem na
                wybudowanie Bialego... na sume 9 mln 400 tys. pln netto. O tym kontrakcie
                poinformowal tez na warszawskiej gieldzie.
                Rzeczywiscie juz buduja - potwierdzam.
                Pytanie: czy nalezy kruszyc kopie (w umowie) dobijajac sie oprocz rekojmi takze
                gwarancji na budynek?
                No i niestety, czasami samoloty beda pruly tuz nad glowami mieszkancow-
                zrobilem wywiad srodowiskowy. W sumie tak lataja 2 do 3 tygodni w roku z
                czestotliwoscia 1 samolot na 8-10 minut za dnia.
                Troszke ta Wawazowa tez niepewna: ruch jednak sporawy a tu dzieci na glowie...
                pa

• bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 19.04.04, 21:36
                Nasze 3 osoby widziały wasze 2, chociaż wyglądaliście nam raczej na
                zamieszkujących już tą okolicę ;)
                W tym tygodniu podpiszemy pewnie umowę.

Pozdrawiam!

Rena
                • Gość: ceribella Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.zapora / 212.160.172.* 20.04.04, 13:53
                  Dla wszystkich zainteresowanych "przyszłych" sasiadów uprzejmie informuję, że
                  dziur wykopanych jest już kilka, Panowie zaczynaja pracę coś koło 6.30,
                  ku "uciesze" wszystkich co pospać mogą do 7.
                  Jak na razie z mojego 4 pięterka wygląda, że sie uwijają.
                  • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 20.04.04, 14:14
                    Jak na razie wszystko w jak najlepszym porządku...mam nadzieję że do lutego
                    skończą i bedziemy mogli pić szampana. A potem wykańczamy:-)
                • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.sen.warszawa.supermedia.pl 20.04.04, 17:28
                  A jak negocjacje z prawnikiem?

Pozdr.
                  KI
                  • Gość: Malina Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.zapora / 212.160.172.* 21.04.04, 16:16
                    Pytanko do tych, którzy przedstawili umowę prawnikom do oceny (tak dla
                    podsumowania) - które punkty należy zmienić obowiązkowo (i na jaką treść) oraz
                    któe opcjonalnie :-)
                    Również nosze się z zamiarem podpisania umowy z Ronson`em i jestem wielce
                    zainteresowany tematem
                    pozdraim
                    malina
                    wmalian@wp.pl
                    • Gość: Andy Do maliny IP: *.crowley.pl 22.04.04, 16:47
                      Jeśli się czegoś dowiesz będę wdzięczny za przesłanie informacji. Też jestem
                      zainteresowany. E-mail: theman1@wp.pl
                      • bambolin1 Re: Do maliny 24.04.04, 19:55
                        Witam,

Byliśmy dziś na budowie i zauważyliśmy pojawienie się na placu dużego dźwigu..
                        Podpisaliśmy w tym tygodniu umowę przedwstepną.
                        Pozdrowienia

Sąsiedzi z IV piętra
    • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 24.04.04, 23:23
      Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Podpisałem w tym tygodniu umowę przedwstępną na
      mieszkanie na VII piętrze. Mieszkam po drugiej stronie ulicy, więc mam oko na
      budowę. Potwierdzam - w piątek postawili dźwig. W sobotę przed południem już go
      uruchomili i spora grupa robotników wylewała fundamenty. Budowa w ciągu
      tygodnia nabrała zdecydowanego tempa, co rokuje bardzo dobrze.

pozdrawiam - mm
      mm1001@gazeta.pl
      • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 26.04.04, 10:15
        Witam my podpisujemy także w najbliższych dniach umowe na mieszkanie na 5 P. I
        witam wszystkich przyszłych sąsiadów. Miło mi że jest sąsiad co ma codziennie
        wgląd na budowe:-)))). Wszyscy tu mówia o haczykach w umowie z ronsonem. Pewnie
        kazdy z was rozmawia z prawnikiem, podzielmy się jakie zmiany najlepiej
        wprowadzić. Na razie nikt nie spomniał o konkternych punktach. Pozdr.
        zuziak98@wp.pl
    • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 06.05.04, 21:28
      Dla zainteresowanych: od dzisiaj - czyli od czwartku na budowie jest już drugi
      równie duży dźwig. Myślałem, że jeden wystarczy - bo teren budowy nie jest
      rozległy. Aż dziw, że oba się mieszczą. Wygląda więc na to, że chcą narzucić
      jeszcze większe tempo.

Pozdrawiam - mm.
      • Gość: daricz Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.acn.waw.pl 07.05.04, 02:16
        Rozmawiałem z przedstawicielem Warbudu.
        Ponoć mają narzucić tempo budowania - jedna kondygnacja = 2 tygodnie.
        Budynek będzie miał 10 kondygnacji (8 pięter, parter, garaż), czyli dach
        powinniśmy ujrzeć najpóźniej za 20 tygodni, a zatem pod koniec września.
        Poczekamy, zobaczymy.
        • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.chello.pl 17.05.04, 23:11
          Witam,

mam wrażenie, że forum Biłaego Domu zamarło. Ciekawe dlaczego? Jak miewacie się
          dorodzy przyszli sasiedzi?

pozdrawiam,
          • Gość: daricz Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.rpo.loc / 217.153.30.* 18.05.04, 09:03
            Tak, tak. Forum zamarło.
            A dlaczego? Dlatego, że budowa idzie pełną parą i jak na razie nie ma się czego
            czepiać. Warbudowscy budowlańcy zasuwają, aż miło patrzeć. Dość często bywam na
            Wąwozowej i za każdym razem stwierdzam znaczne postępy w zaawansowaniu robót.
            W sumie, to bardzo dobrze, że na forum nie pojawiają się opinie na temat
            ronsonowskiej inwestycji. Zauważcie, że w ogóle w Internecie jest cicho na
            temat Ronsona. To chyba dobrze.
            Oby tak dalej. Niech sobie budują spokojnie.
            Oby tylko skończyli w terminie.
            Pozdrawiam
            • Gość: cyfra Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: 217.153.35.* 18.05.04, 09:53
              POwinniście się cieszyć , że nikt nic nie piesze, bo to oznacza spokój . Sama
              jestem ronsonianka chociaż nie z Ursynowa i tez bylam zdziwiona brakiem odezewu
              na temat mojej inwestycji . Ale jak poczytałam inne wątki to moje zdziwienie
              przerodziło sie w usmieszek "mnie to nie dotyczy" i mam nadzieję ze nie
              będzie . POzdr
              • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.chello.pl 18.05.04, 20:08
                rozumiem, że jesteście zwolennikami sentencji: "Brak wiadomości, to dobra
                wiadomość" :-)
                Dzisiaj dowiedzialm się czegoś, co zmroziło krew w moich żyłach, podobno
                Wąwozowa ma być poszerzona i ma stać się trasą o wzmożonym ruchu. Ktos
                przekazał mi, że podawali w Kurierze Warszawskim, osobiście tego nie słyszałam.
                Czy Wiecie coś na ten temat??? Może znajomy przesłyszał się albo chce mnie
                zdenerwować ;-)
                Pozdrawiam,
                KI
                • Gość: daricz Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.acn.waw.pl 18.05.04, 22:44
                  Jeżeli ktokolwiek myślał, że Wąwozowa nie będzie poszerzona, to był troszeczkę
                  naiwny. Przecież wystarczy stanąć na naszej przyszłej ulicy i rzucić okiem na
                  rozstaw budynków po obu stronach jezdni. Od razu widać, że planowane jest
                  zrobienie dwupasmówki. Jedyne pytanie, które warto byłoby zadać, to pytanie o
                  to, kiedy nastąpi nieuniknione poszerzenie. Myślę jednak, że najpierw zostaną
                  poszerzone takie ulice jak KEN, Rosoła lub Stryjeńskich. Wąwozowa jest ostatnią
                  prostopadłą (do KEN) ulicą (nieosiedlową) przed Lasem Kabackim i ruch na niej
                  jest dość znikomy. Nie podejrzewam, żeby poszerzenie nastąpiło w ciągu
                  najbliższych kilku lat.
                  Natomiast wracając do tematu zasadniczego (Mój Biały Dom), pozwalam sobie
                  zauważyć, że otrzymałem od Ronsona kopię decyzji z dnia 20 kwietnia 2004 o
                  przepisaniu na siebie pozwolenia na budowę nr 550/D/03/MU z dnia 23 grudnia
                  2003, które wisiało na Warbudzie. Tak też można już występować do banków o
                  kredyt mieszkaniowy.
                  Pozdrawiam przyszłych sąsiadów oraz sąsiadkę (M.) z mojego piętra.
    • Gość: słoneczny skwer Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.alcatel.pl 19.05.04, 08:56
      Ponieważ nie widziałem posta od mieszkańca Słonecznego Skweru budowanego przez
      Ronsona, może pomogę kilkoma uwagami ogólnymi dotyczącymi tamtego osiedla.
      Od strony formalnej nie miałem żadnych problemów, w umowie poszli mi na
      ustępstwa, ale i kłócić się nie miałem o co, bo kupiłem mieszkanie w momencie,
      kiedy budynek już stał.
      Generalnie standard jest bardzo przyzwoity i na szczęście nie trzeba się
      obawiać że za większe pieniądze otrzymacie jakość JW Constr. Na początku było
      wiele problemów z którymi trzeba było walczyć, ale nie ma chyba inwestycji
      idealnych i po jakimś czasie nastąpiła stabilizacji funckji podstawowych (np.:
      ciepła woda ;-)) ). To na co uskarżają się mieszkańcy w dalszym ciągu to:
      - warunki akustyczne - nie należy wierzyć zapewnieniom o dodatkowym wyciszeniu
      mieszkań - po konstrukcji budynku niesie się wszystko co tylko możliwe.
      - równość sufitów (jak chcesz mieś na prawdę równy, to chyba łatwiej wziąć
      własną ekipę i to załatwić)
      - wentylacja - do dziś trwają prace poprawiające wentylację na klatkach
      schodowych w jednym z etapów - być może już się czegoś nauczyli i nie popełnią
      podobnego błędu ponownie.
      - sprawdźcie jak ma być zorganizowany śmietnik - rozwiązanie na słonecznym jest
      hmm.., dość uciążliwe dla części mieszkańców.
      - mam nadzieję, że nauczyli się również dobierać system kontroli dostępu wraz z
      rodzajem bram garażowych itp. Sam system mamy już trzeci, a bramy garażowe sa
      do kitu, otwierają i zamykają się wieki.
      - problemy natury "gwarancyjnej" są załatwiane, ale nie od ręki - z większością
      spraw trzeba się trochę nachodzić i upierać się przy swoim. Jednak na wysoką
      jakość prac wykonawczych wykonywanych przez ekipy Warbudu (szczególnie przy
      usuwaniu usterek) nie ma co liczyć. Więc jeżeli umiesz liczyć, licz na siebie.
      • Gość: As Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: 83.238.0.* 19.05.04, 10:37
        Dziś dostałam odpis z KRS Ronson-a. Czy ktoś zwrócił uwagę na wpis w dzale 4
        rubryka 3 - "Informacje o zabezpieczeniu majątku dłużnika w postępowaniu
        upadłościowym poprzez zawieszenie prowadzonych przeciwko niemu egzekucji, o
        oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości z uwagi na fakt, że majątek
        niewypłacalnego dłużnika nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania".
        Czy ktos może wyjaśnić o co chodzi. CZy to zagraża nowo kupującym mieszkania??
        • Gość: Ronson Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 11:31
          Szanowni Państwo
          Z wielkim zdumieniem odebraliśmy dzisiaj telefon od naszego klienta z
          zapytaniem czy przypadkiem nie ogłosiliśmy upadłości? Stanowczo zaprzeczamy
          takim informacjom, tekst jaki przytacza moja przedmówczyni jest nazwą rubryki a
          nie informacją o faktycznym stanie, wystarczy uważnie przeczytać że pod w/w
          nazwą rubryki jest napisane "brak wpisów". Pozdrawiamy wszytkich forumowiczów.
          Ronson Development Group
          • Gość: As Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: 83.238.0.* 19.05.04, 11:42
            Rzeczywiście przepraszam tak jest. Pomyliłam się bo nie doczytałam dokładnie
            informacji.
            Przepraszam zainteresowanych
            • palkam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty - ulice w okolicy 19.05.04, 12:10
              Czesc,
              Chwilke wczesniej byl poruszany temat Wawozowej i jej ew. poszerzenia.
              O samej Wawazowej nic pewnego nie znalazlo sie, ale ponizszy link daje
              odpowiedz przynajmniej co do drog okolicznych (KEN, Rosola, Nowokabacka):

miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34896,1982381.html
              .......
      • Gość: ja Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 12:27
        Piszesz, że nie ma co liczyć na wysoką jakośc prac Warbudu. Czyli jednak NIC
        nie różni waszego standardu od JW?
        Bo tak to rozumiem, zaprzeczasz sam sobie ...
        • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.chello.pl 20.05.04, 20:54
          A propos jakkości wykonania. Słyszałam, że Ronson znany jest z soldności -
          m.in. dlatego zainteresowałam się inwestycją tego developera - dtatego też
          zdziwiły mnie głosy na temat krzywych sufitów, słabego wyciszenia pionów, źle
          rozwiązanej kwestii zsypu, etc. Przeciez Warbud to dobry wykonawca (...) widać
          nie ma idealnych developerów. Faktycznie jestem naiwna :-)
          Pozdrawiam wszystkich, którzy będa mieszkali w Białym Domu, zwłaszcza tych z V
          piętra.

• bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 20.05.04, 22:30
            Ja też słyszałam, że Ronson działa solidnie, a Warbud to sprawdzony wykonawca.
            Pewnie jednak tak bywa, że czasem nie wszystkie sprawy udają się idealnie. Na
            razie bywamy często na budowie i z przyjemnością obserwujemy krzyżujące się w
            powietrzu ramiona dźwigów, a pod nimi, na placu budowy, za każdym razem
            zauważamy znaczne zmiany krajobrazu.

pozdrawiam
            rena

Wydaje mi się
            > m.in. dlatego zainteresowałam się inwestycją tego developera - dtatego też
            > zdziwiły mnie głosy na temat krzywych sufitów, słabego wyciszenia pionów, źle
            > rozwiązanej kwestii zsypu, etc. Przeciez Warbud to dobry wykonawca (...)
            widać
            > nie ma idealnych developerów. Faktycznie jestem naiwna :-)
            > Pozdrawiam wszystkich, którzy będa mieszkali w Białym Domu, zwłaszcza tych z
            V
            > piętra.
            >
            >
            • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 24.05.04, 15:54
              A jak tam postepy na budowie?
              • Gość: daricz Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.rpo.loc / 217.153.30.* 24.05.04, 18:56
                Zaczęli już stawiać ściany na parterze. Praca idzie pełną parą non-stop do
                dziesiątej w nocy. Mam tylko nadzieję, że nie będą stawiać kolejnych
                kondygnacji, zanim nie zwiąże beton piętro niżej.
                • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 26.05.04, 08:01
                  Witam - z dobrych źródeł :):):) - konstrukcja żelbetowa będzie stała do końca
                  SIERPNIA !!!!! :):):) miło :):):)
                  razem z moim kochanym 8 piętrem :):):)
    • Gość: zapsa Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.emmerson.pl / 217.96.47.* 26.05.04, 17:13
      Witam i dziękuję za optymistyczne wiadomości ale zaznaczam,że 8 piętro jest
      również moje! :-)
      Pozdrawiam sąsiadów
      • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 26.05.04, 18:01
        Hi hi hi na szczęście nie całe ;)
        Jutro zalewają ostatni strop na poziomie -1
        Uwijają się jak mróweczki

Mieszkam 300m od budowy :):):) wiec info świerzutkie ;)
        • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 27.05.04, 10:17
          A JA POZDRAWIAM SĄSIADÓW Z 5 PIĘTRA, JESLI TACY SĄ":-)))))
          • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.chello.pl 27.05.04, 21:06
            Witam,

z jednej strony, to fantastycznie, że praca idzie tak szybko, byleby tylko
            jakość nie traciła na tym tempie.
            Pozdrawiam wszystkich, a szczególnie Pana z V piętra :-)))

KI
            • Gość: Kam Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.crowley.pl 28.05.04, 10:26
              A może wyskoczymy razem na kawę dzis wieczorem i porozmawiamy o przyszłych
              sąsiedzkich sprawach:-)))
    • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 28.05.04, 07:56
      Hmmmm.... nikt tu nie bywa ? To rzeczywiście dziwne :) pewnie dlatego że
      wszystko idzie dobrze i nie ma sie co czepiać :) hmmm.... W sumie fajnie :)
      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 31.05.04, 14:00
        Witam serdecznie :-)) jako nowa bywalczyni Forum

chyba jestem najbardziej optymistyczna klientka, ktora prawie co tydzien
        monitoruje budowe w ramach spacerow z Natolina na Kabaty. W sobote widzialam,
        ze juz "wystrzelili" w chmury, wiec az milo bylo sobie poogladac.

Ale jeszcze do mojego 6. pietra daleko :-)

Dla wszystkich "niepewnych" uspokajam - firma zostala nieformalnie ;-)
        przebadana i robia naprawde niezla inwestycje. Maja duze ambicje, aby Bialy Dom
        wyroznial sie pozytywnie wsrod okolicznych budynkow. Ponadto bywam rodzinne w
        Slonecznym Stoku na Ochocie i tylko mozna byc zadowolonym.

Zapraszam na wspolne spacery... Na sasiednim osiedlu na Wankowicza (150 m. od
        BD)jest wspaniala wloska kawiarenka i nowoczesna fontanna, gdzie mozna rowniez
        poplotkowac. :-)

• Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 31.05.04, 15:26
          Errata: (nie ma jak samokrytyka :-) oczywiscie, ze Slonecznego Skweru - nie
          wiem, skad te Stoki - mam chyba doslownie spadek formy, a to dopiero
          poniedzialek...
        • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 31.05.04, 22:26
          Hi hi hi
          Nie jestes najbardziej optymistyczna :)
          Ja mieszkam na zaruby :) do pracy, z pracy, na spacer :):):) pare razy dziennie
          tam jestem :):):)
          Mowisz do 6.... to juz na przelom lipca i sierpnia bedzie :) a gdzie 8 ??? :)
          • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 01.06.04, 11:33
            Witaj

Shamway - jestem bardzo optymistystyczna z ta inwestycja, tylko trzeba na nia
            zarobic, wiec pracuje ciezko:-). Dlatego nie odwiedzam placu budowy tak czesto
            jak ty, bo wracam na Natolin, kiedy juz jest ciemno i nie widac wszystkich
            szczegolikow.. :-) A jeszcze na Kabatach ktos mi da samej po glowie i po co mi
            to? Jak ja sie potem wytlumacze, ze kraze w nocy po okolicach, gdzie statystyki
            za rozboje sa bardzo wysokie? :-)

Gratuluje 8. pietra - bedziesz mial super view na okolice - mi zostalo jedynie
            6., bo malych (relatywnie - tak sie pocieszam :-) mieszkan jest w BD bardzo
            malo i mimo, ze bylam jednym z pierwszych kilentow. Z mojej garsoniery (tak ja
            slodko nazwalam, nie dlatego, ze ledwo zmieszcza sie tam moje niezliczone pary
            butow :-)i tak bede miala chyba niezly widok, nie narzekam....

Jezeli mowisz, ze do 6. dojda na przelomie lipca i sierpnia, to bede miala
            niezly prezent urodzinowy - ale zasada jest taka, aby nie chwalic dnia przed
            zachodem slonca.

Czy mieszkajac na Zaruby nie przeszkadza tobie przypadkiem Tesco?

Wracam do pracy... ktos musi w koncu pracowac :-)
            • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 01.06.04, 21:42
              Ja tez pracuje :)
              A w ktorej klatce te 6 ?
              Tesco nie przeszkadza, wrecz jest wygodnie i w sumie Tanio :)
              Zreszta samego Tesco na oczach nie mam... ;)
              • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 01.06.04, 22:29
                Witaj (-cie)

Shamway - zaraz to Forum przeistoczy sie tylko w nasz dialog :-) Moze byc
                sympatycznie...

Domyslam sie, ze wszyscy sasiedzi z Ronsona ciezko pracuja na te nowe
                mieszkania... W sumie to dosyc eksluzywna inwestycja (trzeba troche polachotac
                po ambicji innych forumowiczow oraz samego Ronsona, ktory z pewnoscia sledzi
                nasze Forum :-) Ale zeby sie przypadkiem nie rozbestwil! Oko sasiadow czuwa!!

Kto by pomyslal - sektor rzadowy - a ja jeszcze w pracy... Publiczna firma
                konsultingowa :-) Ledwo widze literki... A to wszystko dla dobra Forum.

Moje mieszkanie jest w klatce srodkowej - centralnej. Nie chce napisac
                najlepszej, bo zaraz zbiore ciegi od innych ;-) Miejsce garazowe bezposrednio
                przy windzie, tak aby bylo jak w filmach typu Dynastia :-) winda prawie
                bezposrednio drzwi-drzwi (w sumie temat garazu to na osobny watek... na
                poczatku mialo byc nieobligatoryjne, potem sie okazalo, ze jednak nie, wiec
                zatem moja wymarzona kuchnia, mebelki, zmywarka itd. poswiecilam na kilka
                metrow kwadratowych w garazu podziemnym). Ale za to mam secik, wraz z komorka
                3,3 m. kw. za prawie 9 tys., nota bene najdrozsza na swiecie.. High life!

Ja tez doceniam bliskosc Tesco - przynajmniej bede miala gdzie robic zakupy po
                22. oraz spokojnie oddawac rzeczy do pralni chemicznej. Jestem moze wyrodna
                corka cywilizacji, ale korzystam z dobrodziejstw kapitalizmu...

Czy moze podpisales (lub drogi inny forumowiczu) juz umowe przedwstepna w
                formie aktu notarialnego?? Ja sie zbieram do tego, ale szukam porady, czy da
                sie wynegocjowac jakas w miare tania, w miare :-) kancelarie notarialna...

Pa, pa
                • Gość: Krzysiek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: 168.224.1.* 01.06.04, 22:35
                  hej

Godzina 22 a ty jeszcze w pracy w sektorze publicznym? uuu, zle sie
                  dzieje.. :), co prawda ubiegly tydzien mialem jeszcze gorszy, ale w sektorze
                  niepublicznym..

A tak w ogole to witam potencjalnych sasiadow. Wlasnie jestem na etapie
                  podjecia decyzji, czy zarezerwowane mieszkanko w pionie srodkowym na drugim
                  pietrze bedzie tym, ktore mnie urzadza.. Co prawda wolalbym troszke wyzej, ale
                  wszystko juz pozajmowaliscie :P ;).

Pozdrawiam

P.S. Lokalizacja jest fajna, Tesco blisko, metro blisko, szkoda tylko, ze ten
                  budynek z przeciwka tez blisko :) no i Wawozowa...
                  • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 01.06.04, 22:53
                    jeszcze ja KAROLA

tak, tak... trzeba lamac stereotypy, ze sektor publiczny to same niedojdy i
                    pseudo-karierowicze, podkreslam pseudo.. dobrze sie dzieje, patrze w swoj
                    cudowny monitor cieklokrystaliczny i pracuje nad tym, aby w UE bylo nam razem
                    jak najlepiej (zaraz wsiadziecie na mnie wszyscy, ze nie wynegocjowalismy
                    obnizonej stawki VAT na materialy budowlane, ale nie moja wina, ze u nas stawka
                    podstawowa wynosi 22 proc., a nie np. 16, jak za zachodnia miedza... :-)

Pewnie, Krzysztof, decyduj sie!!! Trzeba jednoczyc fajnych ludzi pod jednym
                    dachem!! Ja cie rozumiem, ze 2. pietro, to nie to co 6., lub 8. (aby pograc
                    troche na sercu innych, dobrze nam znanych Forumowiczow) ale bedziesz mieszkal
                    w Bialym Domu. Pomysl, jakie to snobistyczne, jak sie beda pytali twoi znajomi,
                    gdzie mieszkasz... "no gdzie, w Bialym Domu..." to tak zalatuje z amerykanska :-
                    )A poza tym bedziemy sie nawzajem odziedzac na male piwko, na meczyk,
                    imprezki...chrzciny, urodziny... kazdy pretekst bedzie dobry :-)

Dobrze, ze jeszcze w tym zmeczeniu odnajduje poczucie humoru. Biegne, bo mi
                    ostatnie metro odjedzie...

mam nadzieje, ze do jutra... a to oznacza, ze mam nadzieje, ze wroce cala, bo
                    chyba dzis byl jakis mecz na Legii..
                    • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 02.06.04, 11:05
                      Ja mam tylko zwykłą umowę przedwstępną, z tego co wiem nie powinno być kłopotów
                      z tą inwestycją bo..... Hmmm.... Paru pracowników Ronsona podobno też ma tam
                      mieć mieszkanka :):):)Hi hi hi... Jak te informacje sie wydostają na
                      zewnątrz... :D:D:D
                      Pozdrawiam pracowników RONSONA i podwykonawców i podpodwykonawców ;) z firmą
                      MARBUD na czele :):):):)

Coś jadą tu po moim 8.... wrrrrr.... ;) Ale co tam widok będę miał
                      pieeeeeeekny :D
                      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 02.06.04, 11:18
                        Nikt nie jedzie Shamway po twojej osemce... Przeciez pisze tak, aby lal sie
                        miod na twoje serce, MIOD... Przeciez wszyscy tobie zazdroszcza tej 8. Nie
                        denerwuj cie, wszyscy cie tu lubimy :-)))

Pracownicy Ronsona wiedza chyba, ze to dobra inwestycja. Ja rowniez dolaczam
                        swoje pozdrowienia, szczegolnie dla Pani Malgosi :-)))

Mowisz, ze szkoda wydawac kase na notariusza... Nie wiem, moze trzeba chuchac
                        na zimne....
                        • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 02.06.04, 16:02
                          No wiem że nie jedzie nikt po 8 :):):) drocze sie nieco - a tak naprawde to
                          mysle ze kazdy i tak najbardziej lubi swoje pieterko - mi pewnie w lato bedzie
                          nieco cieplo :)

Notariusz ? - co Ty :) wystarczy dzis zagrac w Lotto :):):):):) 20 000 000
                          Ależ to ładnie wygląda :)

Wtedy to i 9 by Ci dobudowali.... ;)
                          Hi hi hi
                          • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 02.06.04, 16:27
                            Shamway,
                            Sasiedzi

na szczescie obcy mi jest patrioryzm, nawet lokalny, wiec nie bedzie sie
                            przekladac to na umilowanie TYLKO I WYLACZNIE swojego pieterka. A nie daj Boze
                            przytrafi mi sie sasiad z trojka malych dzieci, dwoma psami, wyjacymi pod
                            nieobecnosc gospodarzy... Cale szczescie w Bialym Domu nie bedzie mieszkan na
                            tak rozbudowane rodziny. Powinni zbudowac inwestycje tylko dla singli, a potem
                            potworzylyby sie roznorodne konfiguracje wewnatrz budynku, np. mieszkania
                            dwupoziomowe... :-)

Myslalam, ze mnie mania Lotto nie dopadnie, ale jednak... zaraz wyskocze sobie
                            jeszcze do kantorku i wybiore numerki :-) Wtedy to byloby nie tylko 9. pietro,
                            ale i nowa inwestycja... Ale, KAROLA, zejdz na ziemie...

Shamway, a w ktorej klatce masz swoje mieszkanko? I tak nie bedzie
                            dwupoziomowe, bo trzeba by bylo wykosic sasiada z 7. :-))))
                            • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 02.06.04, 19:28
                              Klatka pierwsza :)

Hmmm.... też fajnie choć pewnie będzie wiało :):):)
    • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 02.06.04, 22:21
      Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Cieszę się, że to założone przeze
      mnie swojego czasu forum rozwija się. Myślę, że z czasem dołączać do nas będą
      kolejni mieszkańcy. Razem zdziałamy więcej.
      Myślę, że któregoś dnia warto będzie spotkać się na miejscu, by dokonać "wizji
      lokalnej" i przedyskutować pewne sprawy.
      Shamway - z tego co widzę jesteśmy i będziemy sąsiadami. Ja mieszkam obecnie na
      rogu Wąwozowej i Zaruby - w budynku w którym na parterze jest bank BZWBK, a w
      nowej inwestycji podpisałem umowę na mieszkanie na 7 piętrze w 1 klatce.

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do pisania - mm.
      mm1001@gazeta.pl
      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.04, 22:32
        Witajcie

pierwsza klatka wychodzi na prowadzenie...

To kiedy wizja lokalna? W ten weekend?
        Nie bede sie rozpisywac, bo koledzy pomysla, ze jestem jakas hiperaktywna... i
        dominujaca :-)

Pozdrowienia z Natolina
        • Gość: zapsa Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.emmerson.pl / 217.96.47.* 03.06.04, 11:27
          Witam przyszłych sąsiadów,
          Rzadko bywam w tamtej okolicy (do tej pory 2 razy i to tylko przejazdem bez
          przystanku) więc liczę na informacje z Forum jak tam rośnie nasz budynek i czy
          jeszcze daleko do 8 piętra :-)), szczególnie od tych osób, które podobno widok
          na budowę mają z okna.
          Jednocześnie powiększam przewagę pierwszej klatki.
          Pozdrawiam

• shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 03.06.04, 18:07
            Hmmm znaczy sie będziemy sąsiadami przez drzwi....

A postępy... więc tak garaż gotowy, :):):)
            poziom zero - ostanią scianę zalewają jutro

A dziś wylewają stropy w 3 klatce więc... od poniedziałku zaczną strugać pewnie
            pierwsze piętro. No i wgóle 3 klatka jest najbardziej zawansowana :) bo nają
            już schody na poziom 0 :):):) - spisek jakiś czy co ;):):)

No i mamy już przyłącze kanalizacyjne, i telefony coś tam dziergały w ziemii
            nie wiem jak z wodą i prądem :)

Jedno jest pewne nie obijają sie :)
            potknięć zuważyłem narazie niewiele... znaczy raz się robotnik potkną i troszkę
            dotkliwie się potłukł - jakieś dwa tyg. temu - ale bez dramatu - nieszczęśliwie
            z ok 3m na beton... policja i inspekcja była - od tego czasu już wszędzie
            barierki drewniane strugają.
            No i jeden dźwig przez dzień nie pracował.. ale było minęło

Pogodę mają a że chłopaków na budowie wielu to im idzie szybciutko :):)

No to reasumując 1 klatka rulez :):):)
            choć panią ze środkowej klatki z 6 też możemy jakimś tunelem (uzgodnionym z
            kier. budowy) podłączyć do nas :):):)
            • ewanka Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 04.06.04, 09:38
              Witam sąsiadów!
              Pierwsza klatka zdecydowanie przoduje, a 8 piętro jeszcze bardziej.
              Czy zauważyliście, że na forum jest jeszcze jeden wątek o naszym przyszłym
              domu? Ma tyuł Ronson development czy coś podobnego. Ale jest zdecydowanie mniej
              sympatyczne niż to.

A tak przy okazji, to ostatnio się zorientowaliśmy, że nazwa Biały Dom
              rewelacyjnie brzmi po hiszpańsku: CASABLANCA!

Pozdrawiam
              E.
              • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 04.06.04, 12:14
                Drodzy Sasiedzi!!

Ewanka, jestes wspaniala z ta CASABLANCA. Uwielbiam podroze, a tu bede miala
                namiastke egzotyki... moze poloze sobie jeszcze parkiet z drewna egzotycznego,
                a w moim ogrodzie zimowym zaaranzuje sobie cos a la Japanese (tak, aby troche
                wprowadzic rownowagi do mojego zycia...:-)

No i poza tym, bardzo mi tez zalezy, aby watek zalozony przez Sasiada MM byl
                jak najbardziej sympatyczny i posiadal tzw. value-added :-)

Shamway, lobbuj na placu budowy, aby zrobili specjalny tunelik laczacy
                klatki... Nie bedziesz zalowal:-) i pozostali sasiedzi tez nie, bo ze mna nie
                mozna sie nudzic, a przy tym mam bardzo duzo rozsadku w tej swojej blond
                glowce :-)Poza tym dzieki za informacje z placu budowy... Ja zamierzam pojawic
                sie tam w sobote i popatrzec przez moja ulubione dziurke w plocie.

Tak, jak wspomnialam, nie mam w sobie patrioryzmu lokalnego, wiec pozdrowienia
                dla pierwszej klatki... (i tu wyobraznie dziala, jak macham raczka)

Ale tez tak wyrodna nie bede, wiec tez dobre slowo rowniez dla potencjalnych
                Sasiadow z centralnej...
            • Gość: zapsa Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.emmerson.pl / 217.96.47.* 04.06.04, 13:02
              Witam,
              Wielkie dzięki za informacje o postępach na budowie i liczę na dalsze
              wiadomości,
              miłego weekendu
    • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 04.06.04, 21:24
      KAROLA, zaproponowałem wszystkim spotkanie na miejscu, ale widzę, że w ten
      weekend nie dam rady. Może uda się to nadrobić w kolejnym tygodniu. Póki co
      sama będziesz miała okazję przekonać się, że postępy są spore.
      Co do wysokości budynku i jego sąsiada, to z moich obliczeń wynika, że 6 piętro
      powinno być przynajmniej kilkadziesiąt centymetrów nad dachami budynku obok.
      Tak więc widok będzie dobry. Sam miałem najpierw kupić mieszkanie na 6 piętrze.
      Dopiero w ostatnim momencie okazało się, że ktoś zrezygnował z tego na 7.

Pozdrawiam - mm.
      • Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.chello.pl 04.06.04, 22:06
        Witam wszystkich serdecznie,

widzę, że Forum rozwinęło się :-))), co prawda w dość dziwnym kierunku -
        niektóre, najwyraźniej zdesperowane Panie, znalazły tu miejsce do lansowania
        własnej osoby i poszukiwań męża :-)- ale to dobrze, oznacza to bowiem, że nic
        złego nie dzieje się więc ludzie gadają o pierdołach.

Pozdrawiam sąsiadów,
        • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.aster.pl / *.acn.pl 05.06.04, 14:38
          widze, ze niektorym niestety brak poczucia humoru i dystansu
          a zycie traktuja nad wyraz serio

Forum Ronsona nie jest miejscem na takie plytkie zlosliwosci i rozladowywanie
          swoich frustracji :-)
          Ale jestem ponad to, wiec i tak ciebie serdecznie pozdrawiam, bo zycie
          sasiedzkie to nie tylko krzywo polozony tynk...ale tez sedecznosc i usmiech w
          zyciu codziennym

A jezeli nie chcesz tzw. pierdol, to przejde wylacznie do parametrow
          technicznych. o ktorych dowiem sie zaraz na placu budowy. Dla mnie nie ma
          problemu...

• shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 05.06.04, 18:20
            Podzielam zdanie :))) - brakuje niektórym humoru ;)

Co tam.... :):):)Ważne że my mamy :):):)
            A jak ktoś kilka żartów od razu z małżeństwem kojarzy no to ma problem... :)

Trzeba się śmiać w życiu i to duuuuużo!!!!!!!!!

Ale tynki chyba proste co ? :D:D:D:D Hi hi hi

• Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty_spraw. z budowy IP: *.gov.pl 05.06.04, 19:04
              Jak obiecalam, bylam na placu budowy dzis w okolicach 16.00, wiec zdaje relacje:

Postep dokonany tylko w ciagu jednego tygodnia jest naprawde imponujacy (to
              tak, jak z dziecmi, jak sie je na codzien oglada, to nie widac jak rosna :-)I
              tu musze przyznac racje MM, ktory mi to zapowiedzial. Praktycznie caly parter
              juz stoi - widac wyraznie czesc sklepowa i miejsca garazowe na poziomie "0"
              (mialam niezly przeglad, bo brama na budowe stala otworem). Prace ida bardzo
              szybko - stosuja dobry beton (specyfikacja B-30, to informacja dla Kl, aby
              jeszcze ulatwic zadanie i nie stresowac za bardzo :-) to napisze, ze najslabszy
              beton to B-15, najmocniejszy B-50, ale jest stosowany przy naprawde wielkich
              inwestycjach, gdzie sily nacisku sa zdecydowanie wieksze), ktory zawiazuje sie
              praktycznie w ciagu jednego dnia (dzisiaj mieli jeszcze zdejmowac szalunki przy
              klatce 1./nota bene rozpoczecie budowy od klatki 3. nie jest oczywiscie
              spiskiem :-), tylko tak toczy sie budowa, o 16.00 w sobote (!) jeszcze zalewali
              stropy przy 3. - nie koncza pracy dopoki nie wykonaja planu!! Na budowie
              pracuje ok. 30 osobowa ekipa...

Wspomniany przez Shamwaya "wypadek" na budowie byl chyba dotychczas jedyna
              wpadka i zakonczyl sie zlamaniem nosa robotnika. Trzymam kciuki za zrosniecie!!
              Ponadto zaprzyjaznilam sie, tak jak moi sasiedzi z Zaruby - Shamway i MM, z
              panem Andrzejem, ochroniarzem budowy. Umowilam sie z nim w nablizszy piatek (na
              budowie nie bedzie "dlugiego" weekendu) na zdanie kolejnej relacji z budowy, a
              za 2 tyg. bede miala "wizje lokalna". Moze nawet zabiore ze soba kaloszki :-)
              Od pana Andrzeja otrzymalam rowniez bardzo ciekawy wyklad (na moja wielka
              prosbe, aby uzupelnic swoja wiedze techniczna do przekazania dalej Kl :-) nt.
              probek betonu (fachowcy na budowie "cwicza" go ze wzgledu na wytrzymalosc) oraz
              roznych typow drutow zbrojeniowych, ich konfiguracji w betonie oraz zawilych
              planow technicznych. Kl, moge na zyczenie zrobic szczegolowa prezentacje :-)
              Wszystko wyglada profesjonalnie...

Aby jeszcze uzupelnic relacje o watek natury estetycznej musze dodac, ze panuje
              porzadek na budowie - mam porownanie z innymi budowami na Natolinie, gdzie
              baraki sa przeokropnie obdrapane, z wybitymi szybami, krzywymi plotami,
              otoczone gora smieci, a zurawie czyli dzwigi sa mocno przerdzewiale - tu
              naprawde jest wszystko przejrzyste - taki rodzaj drutu tam, drugi na innej
              kupce...

Dodam na koniec, ze mozemy miec lekki problem z okolicznymi sasiadami, bo bylam
              tez swiadkiem utyskiwan np. na lokalizacje wyjazdu z budowy. Ja ich z jednej
              strony rozumiem, bo pod ich oknami panuje stale budowlane zamieszanie, wiec sa
              sfrustrowani. I wg mojej oceny odleglosc od sasiedniego bloku jest w normie.

P.S.1 Dzieki Shamway, ty wiesz za co.... :-) (a ponadto tynki beda proste...)

P.S.2 MM bardzo chetnie umowie sie na wspolne ogladanie. Daj znac na Forum.

• Gość: KI Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty_spraw. z budowy IP: *.chello.pl 06.06.04, 09:50
                Witam,

no proszę, proszę uderz w stół, a nożyce się odezwą :-)))
                Dzięki Karola, że naprawdę imponujące sprawozdanie :-)) z placu budowy.
                Acha, i życzę powodzenia z panem ochroniarzem :-)))
                Pozdrawiam,
                KI
                • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 06.06.04, 18:50
                  Nie skomentuje, Kl, trzeba miec klase do konca... :-)
                  Na szczescie Pan Bog nie byl sprawiedliwy w jej rozdzielaniu...

i na marginesie "acha" wg slownika jezyka polskiego piszemy przez samo "h" :-)))
              • wozimek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty_spraw. z budowy 06.06.04, 12:18
                Gość portalu: KAROLA napisał(a):

> tez swiadkiem utyskiwan np. na lokalizacje wyjazdu z budowy. Ja ich z jednej
                > strony rozumiem, bo pod ich oknami panuje stale budowlane zamieszanie, wiec sa
                > sfrustrowani. I wg mojej oceny odleglosc od sasiedniego bloku jest w normie.

Okoliczne normy dotyczące odległości pogarszają się z każdym nowowyrastającym
                budynkiem. Według oceny mieszkańców odległość z całą pewnością w normie nie
                jest. To kwestia optyki, mieszkańcom się pogarsza, a Wy z utęsknieniem czekacie
                na swoje mieszkanka, więc gdy mowa o problemach odwracacie głowy, zmieniacie
                temat. Dla Was drodzy przyszli mieszkańcy lepiej i wygodniej tych kwestii
                niedostrzegać. Jak się na forum o problemie nie pisze, to go nie ma.
                Zagęszczanie się zabudowy widać wszędzie na Kabatach i Moczydle. Prawdopodobnie
                normy zapisane w prawie budowlanym zostały zachowane, ale przyjęto odległości
                mninimalne. Trudno oprzeć się frustracji w momencie, gdy kilkanaście metrów na
                wprost przed ich oknami wyrasta wysoki moloch (dla przyszłych mieszkańców
                "Casablanca"). Budowa pochłonęła miejsce zabaw dla dzieci i przerwała ścieżke
                rowerową, przebiegającą w tym miejscu. Generalnie Wasze upragnione mieszkanka
                powstają kosztem pogorszenia się warunków bytowania wszystkich mieszkańców, z
                Wami włącznie. Na początku tego nie zauważycie, bo od początku będzie ciasno. Ci
                co tam mieszkają już to widzą i narzekają, Wy dopiero zaczniecie po I kw. 2005 roku.
                Problemy zaczną się po zamieszkaniu, kiedy to zacznie przeszkadzać hałas
                pochdzący z akustycznej studni pomiędzy zbyt blisko usytowanymi budynkami,
                niewiele światła na niższych kondygnacjach i inne kosekwencje braku wyobraźni
                projektantów, dla których pierszoplanowym zadaniem jest wyciągnięcie z tego
                skrawka terenu maksimum kasy. Komfort mieszkańców tej inwestycji i sąsiednich
                osiedli stoi bardzo nisko na liście priorytetów. Można przewidywać, że grono
                frustratów szybko się powiększy.

• Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty_spraw. z budowy IP: *.gov.pl 06.06.04, 19:13
                  Wozimek,
                  Sasiedzi

bardzo szanuje to, co napisales i nie chce umniejszac Twoich slow i problemu.
                  Przepraszam za okreslenie "sfrustrowani", bo to faktycznie moze byc naduzycie z
                  mojej strony (ja umiem przynajmniej przyznac sie do bledu w przeciwienstwie do
                  jednej Forumowiczki, ktora z chora luboscia obraza innych :-)))) i przy okazji
                  skutecznie zraza do siebie tez innych Sasiadow. Ale w kazdym towarzystwie
                  znajdzie sie czarna owca ;-)

Problem jest generalny - developerzy robia cuda, aby pomiescic na skrawkach
                  ziemi nowe inwestycje. Kiedy po raz pierwszy bylam na miejscu budowy - kiedy
                  nie bylo jeszcze nic, zadnego plotu, zadnej dziury w ziemi, to krecilam sie
                  wokol, bo myslalam, ze pomylilam miejsca... Zastanawialam sie, jak moze
                  zmiescic sie taki budynek, bez np. rozwiazania pobliskiego parkingu przy
                  Wawozowej. Nie wiem, czy znasz (-cie) przypadek wielkiego molocha tzw. Galerii
                  Ursynow. Tam to byly naciagane wszelkie normy... Ponadto sam Natolin byl kiedys
                  bardzo zielony... a teraz nie ma gorki dla dzieci, boiska...

Ale to jest cecha zycia w miescie. Z tym musimy sie tez pogodzic, ze
                  ograniczana jest nasza prywatnosc. Nie ma sensu kruszyc kopii, tylko uwaznie
                  analizowac plany zagospodarowania przestrzennego. Zniszczona sciezka rowerowa
                  (ta biegnaca rownolegle do Wawozowej czy Zaruby?) bedzie mam nadzieje
                  przywrocona po zakonczeniu budowy. Nam tez chyba na tym zalezy. Natomiast plac
                  zabaw na miejscu obecnej budowy i tak chyba nie byl najbezpieczniejszym
                  rozwiazaniem z uwagi na polozenie prawie przy skrzyzowaniu dosyc ruchliwych
                  ulic. Moze znajdzie sie jeszcze rozwiazanie optymalne dla wszystkich. Trzeba
                  byc optymista, bo i za duzo jest narzekania wokol... To jest nasza polska
                  cecha. Wspolpracujmy raczej za soba!!
                  • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom 06.06.04, 22:11
                    Witam,

My też byliśmy dziś na budowie. Postępy w porównaniu z sytuacją z zeszłego
                    tygodnia są widoczne.

pozdrawiam
                    Rena
                  • wozimek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty_spraw. z budowy 07.06.04, 01:23
                    Celem mojego postu było unaocznienie problemu z punktu widzenia tych już
                    mieszkających. Nie jestem Waszym bezpośrednim sąsiadem, mieszkam kilkaset metrów
                    na północ, ale często bywam w obok Waszej budowy. Bynajmniej, nie życzę Wam źle.
                    Mam nadzieję, że będziecie zadowoleni ze swoich nowych miszkań. Wbrew opiniom
                    niektórych, to Kabaty są nadal fajnym miejscem.
                    Co do miejsca dla dzieci, to teraz pozostaje im przekraczać dość ruchliwą
                    Wąwozową w drodze na boisko. To samo będzie dotyczyło Waszych pociech. Co, w
                    nawiasie, też się niedługo skończy, bo SMB "Osiedle Kabaty" będzie realizowało
                    tam kolejną zaplanowaną inwestycję :-(. Określenie "sfrustrowani" nie jest z
                    Twojej strony rzadnym nadużyciem - to po prostu smutna rzeczywistość.
                    Developerzy, developerami, ale moim zdaniem wina leży też po strnonie władz
                    dzielnicy, które tak beztrosko dzielą terreny na działki budowlane i wydają
                    pozwolenia na budowę. Chcę Wam tylko unaocznić, że po wprowadzniu się, staniecie
                    się częścią lokalnej społeczności, której przyjdzie przyglądać się, lub walczyć
                    z lokalnymi problemami. Jenym z nich jest postęujące lawinowo zagęszczenie
                    zabudowy. Ktoś z włądz w przyszłości może stwierdzić, że Las Kabacki nie jest tu
                    nikomu potrzebny i można go wykarczować i postwić osiedla.
                    pozdrawim ciepło
                    Wozimek
                    • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty_spraw. z budowy 07.06.04, 18:57
                      Witam

Troszkę sie muszę niezgodzić !!!
                      Nie nasza to wina lokalizacja White House :) - ile znaczeń
                      To deweloper zdobył pozwolenie, teren i uzyskał zgodę na budowę.
                      Więc to nie nasza wina... My tylko zauroczeni okolicą, bliskością rezerwatu i
                      nowoczesną formą naszego domku - chcieliśmy tu mieszkać.

Myślę że tzw. zagęszczenie zabudowy... nie jest tu największym problemem, to
                      miejsce już od dawna było przeznaczone pod zaudowę... więc dla okolicznych
                      mieszkańców nie powinno być to żadną niespodzianką.
                      Ale napewno trzeba sąsiadów szanować :) w końcu byli tu przed nami :):):)

Co do ograniczenia światła w najbliższym budynku.... to tak naprawdę nasz domek
                      cień będzie dawał dopiero ok. godz 17.. więc nie będzie to miejmy nadzieję aż
                      takie uciążliwe dla naszyc miejmy nadzieję miłych sąsiadów. A wręcz w
                      godzinach rannych i wczesnych popołudniowych.... nasz budynek odbije część
                      światla co choćnieco rozjaśni polnocno-zachodnie kuchnie naszych najbliższych
                      sąsiadów :):):):):):) w końcu to ma być biały dom :):):):):) a biały jak każdy
                      młody fizyk wie.... najbardziej efektywnie odbija swiatło.

Nie przesadziłem ???? :):):) TRZEBA SZUKAĆ POZYTYWÓW :):):) No nie ?

Po za tym wartościach mierzalnych nasz budynek będzie odsunięty o ok.30 m od
                      najbliższego sąsiedztwa.

Więc bądźmy dobrej myśli :) Pozdrawiam przyszłych sąsiadów z bud. Zaruby
                      12 :):):) Chyba 12 :)

A LASU KABACKIEGO NIE DAMY RUSZYĆ!!!

No tak jeszcze ścieżka rowerowa... na razie z przyczyn technologicznych w
                      rozsypce ale niewątpię że wraz zakończeniem budowy, bedzi miała nowoczesną
                      powierzchnię a nie połamane płyty odkreślowe farbą... jak przed budową.

Ale sie rozpisałem :)

No i dziś chłopaki na budowie rozpoczęli przygotowania do położenia stropu nad
                      dalszą częścią poziomu zero. A od strony północno-wschodniej.... hmmmm...
                      postawili pierwsze sciany poziomu 1 !!!!!
                      Chodź do tempa budowy wysokościowców na Taiwanie i Honkongu (3 dni -
                      kondygnacja) jeszcze daleko - to trzeba przyznać ze milo popatrzec jak nasz
                      domek szybko rośnie :):):)

Pozdrawiam wszystkie sąsiadki i sąsiadów

PS> korytarzyk między klatkami na 6 trzeba uzgodnić na miesiąc przed
                      rozpoczęciem budowy kondygnacji u architekta :):):):) Hi hi hi
    • Gość: Krzysiek Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: 168.224.1.* 07.06.04, 20:15
      witam

Mam u nich zarezerwowane mieszkanie i jestem w trakcie szukania informacji o
      Ronsonie. Generalnie panuje tutaj hurraoptymizm wzgledem tej inwestycji, a ja,
      niejako z racji pelnionego zawodu ;), szukam dziury w calym. Bardzo negatywnie
      oceniam wysokosc ich kapitalu zakladowego - 50 tys. zl. Minimalna wymagana
      wysokosc kapitalu dla sp. z o.o. nie swiadczy zbyt dobrze o developerze. Czy
      wszyscy tu maja jakies "ukryte" informacje, ktore daja przyszlym
      mieszkancom "Bialego Domu", Casablanki itp ;) powody do wysmienitego
      samopoczucia? Moze ktos sie podzieli informacjami, ktore bardziej mnie
      przekonaja do podpisania z nimi umowy. Wczesniej bylem takze optymistycznie
      nastawiony, ale rzut oka na KRS nieco schlodzil moj zapal. No i sama umowa,
      takze zawiera kilka zapisow niezbyt korzystnych dla kupujacego, m.in. brak
      dokladniejszego terminu przekazania mieszkan kupujacym, mozliwosc przeciagania
      budowy zaslaniajac sie sila wyzsza (co to jest sila wyzsza? brak definicji..)
      lub decyzja administracyjna, niekorzystne dla kupujacego odszkodowanie w
      przypadku niewywiazywania sie developera z umowy itd... Czy komus udalo sie
      zmienic te zapisy podpisujac umowe? No i jeszcze pytanko odnosnie mozliwosci
      wpisywania wierzytelnosci w ksiedze wieczystej. Czy komus sie to udalo w
      przypadku tej inwestycji?

Na koniec, naprawde chcialbym bez wahania moc podpisac z nimi umowe, dlatego
      pisze, bo moze ktos ma argumenty mocno przemawiajace za Ronsonem :).

Pozdrawiam

Krzysiek
      • shamway Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera 07.06.04, 21:14
        Znasz wielu deweloperów którzy mają wyższy kapital zakładowy ???
        Zobacz kto jest założycielem.... firmy z olbrzymimi tradycjami

Jak narazie nie mieli większych wpadek a jest to ich trzecia inwestycja w
        Warszawie...

Porządny wykonawca główny - WARBUD (choć faktycznie tylko nadzorują) dla
        którego to jest powiedzmy szczerze niewielka inwestycja :):):)

Jak do tej pory brak przeciągania i jasnośc co do własności, pozwoleniana
        budowę no i szybko postępująca budowa... pojedź tam :):):) oni naprawdę budują
        dom :):):)

Co do umów które są troszkę korzystniejsze dla dewelopera - widziałeś taką
        umowę co nie jest ??? po za tym siła wyższa... no jak będzie cale lato lało a
        zima będzie od października... no to szans nie mają...
        poza tym - wojna - katastrofa lotnicza - epoka lodowcowa - rządy Samobrony....
        (tego boję sie najbardziej)
        - myślę że nikt nie będzie podciągał pod tą nazwę zmian ceny biletów MZK - i
        przesuwał z tego powodu terninu zakończenia budowy
        Ja w swojej umowie mam wpisany termin zakończenia budowy - więc nie rozumiem
        pytania w tej kwestii - 31.03.2005

O umowę można powalczyć - myślę że każdy coś w niej pozmieniał :):):) ja punkty
        do których miałem zastrzeżenia zmieniłem :):):) - drobiazgi ale po mojej myśli

Na ostanie pytanie nie umem odpowiedzieć bo dziwnie je skonstruowałeś -
        wpisywanie wierzytelności w księdze wieczystej ? czyich wierzytelności ? no i
        księga to chyba po zakończeniu budowy co ? chyba że się mylę to może ktoś
        podpowie....

Po za tym - troszkę optymizmu - na świecie nie ma żeczy idealnych :) - trochę
        wiary i nie szukajmy we wszystkim podstępu :) - tak przynajmniej ja podchodzę
        do życia...

A po drugie każdy jakimiś tam sposobami zdobywa informacje poufne i jakoś tam
        sprawdza co się da :) Ja po swojemu to zrobiłem... Ale nie o wszystkim można
        mówić :):):):):)

A czy możesz zaufać RONSONOWI ? To już musisz sam zadecydować - deweloperów w
        Wawie bez liku jest w czym wybierać :):):)
        • Gość: Krzysiek Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: 168.224.1.* 07.06.04, 22:49
          shamway napisał:

> Znasz wielu deweloperów którzy mają wyższy kapital zakładowy ???
          > Zobacz kto jest założycielem.... firmy z olbrzymimi tradycjami

Parmalat tez byl firma z wielka tradycja.. ;). Poza tym z doswiadczenia, to
          firma matka a firma w ktorej ta matka ma udzialy, to 2 rozne historie.

> Jak do tej pory brak przeciągania i jasnośc co do własności, pozwoleniana
          > budowę no i szybko postępująca budowa... pojedź tam :):):) oni naprawdę
          budują
          > dom :):):)

To akurat wiem :). M.in. dlatego sie ta inwestycja zainteresowalem, bo mieszkam
          obecnie niedaleko i przynajmniej kilka razy dziennie, widze jak pnie sie do
          gory:).

> po za tym siła wyższa... no jak będzie cale lato lało

No tak, ale ta sila wyzsza nie jest zdefiniowana.. :) Rownie dobrze, mozna
          stwierdzic, ze choroba prezesa tez jest sila wyzsza.. Tutaj potrzebna jest jej
          definicja.

Co do terminu zakonczenia budowy to wiesz, od tego jest jeszcze daleko do
          momentu, gdy staniesz sie wlascicielem mieszkania. Spojrz sobie w paragraf 3
          umowy, ustep 3... Powoluja sie na "Dzien Zakonczenia Budowy", ktory
          teoretycznie jest zdefiniowany wyzej, ale w praktyce nie ma zadnego umocowania
          w czasie.

Swoja droga, ja w swojej umowie mam termin zakonczenia 30.04.2004 :), hmm,
          pietro nizsze od twojego, a pozniej zbudowane? ;).. No i zauwaz
          slowo "planowany termin...". Planowany oznacza, ze ten termin w praktyce
          wiazacy nie jest.

> Na ostanie pytanie nie umem odpowiedzieć bo dziwnie je skonstruowałeś -
          > wpisywanie wierzytelności w księdze wieczystej ? czyich wierzytelności ? no i
          > księga to chyba po zakończeniu budowy co ? chyba że się mylę to może ktoś
          > podpowie....

Za Gazeta Wyborcza:

"Jeśli nie wystarcza ci, że umowa przedwstępna została zawarta w obecności
          notariusza, możesz się zabezpieczyć dodatkowo, wpisując swoją wierzytelność do
          księgi wieczystej działki, na której developer buduje.

To dobre zabezpieczenie. Gdy firma będzie chciała cichaczem sprzedać
          nieruchomość, nabywca kupi ją razem z twoją wierzytelnością, a ty od każdego
          nowego właściciela będziesz mógł domagać się zaspokojenia swoich roszczeń."

Teraz chyba jasniej sie wyrazilem. Zapytam sie ich o taka mozliwosc. Generalnie
          developer o uczciwych zamiarach nie powinien robic problemow.

> Po za tym - troszkę optymizmu - na świecie nie ma żeczy idealnych :) - trochę
          > wiary i nie szukajmy we wszystkim podstępu :) - tak przynajmniej ja podchodzę
          > do życia...

Wiesz, takie podejscie jest dobre, ale nie w kazdym przypadku :), poza tym
          skrzywienie zawodowe.. ;)

> A po drugie każdy jakimiś tam sposobami zdobywa informacje poufne i jakoś tam
          > sprawdza co się da :) Ja po swojemu to zrobiłem... Ale nie o wszystkim można
          > mówić :):):):):)

Wiesz, moglbys troche uchylic rabka tajemnicy :). Wlasnie chodzi mi o jakies
          informacje, ktore nie sa tylko "cyferka", jak np kapital zakladowy, ale moze
          cos wiecej, cos, ze ta inwestycja sie naprawde uda :).

> A czy możesz zaufać RONSONOWI ? To już musisz sam zadecydować - deweloperów w
          > Wawie bez liku jest w czym wybierać :):):)

Tak, ale z tych co buduja na Kabatach, i maja mieszkania o wielkosci a co za
          tym idzie, cenie, mi odpowiadajacej, jest niewielu :)

Pozdrawiam

Krzysiek

• Gość: Krzysiek Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: 168.224.1.* 07.06.04, 22:51
            [ciach]

> Swoja droga, ja w swojej umowie mam termin zakonczenia 30.04.2004 :)

Oczywiscie mialo byc 30.04.2005 :)

Pozdrawiam
            • mm1001 Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera 07.06.04, 23:07
              Krzysiek, dla pewności - czy na pewno w umowie masz datę zakończenia budowy 30
              kwietnia, bo ja mam 31 marca?

Pozdrawiam - mm.
              • Gość: Krzysiek Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: *.pfizer.com 07.06.04, 23:15
                mm1001 napisał:

> Krzysiek, dla pewności - czy na pewno w umowie masz datę zakończenia budowy
                30
                > kwietnia, bo ja mam 31 marca?

Wiec par. 4, ust. 1:

"Planowany termin zakonczenia budowy Budynku Strony okreslaja 30.04.2005 r.
                (przy czym przez zakonczenie budowy Budynku Strony rozumieja zakonczenie
                wszelkich robot budowlanych na Nieruchomosci..)..."

Tak, na pewno mam 30.04.2005. Wersja umowy z miejscem naziemnym parkingowym.

Pozdrawiam
                • mm1001 Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera 07.06.04, 23:28
                  Dwie sprawy:

Po pierwsze: właśnie dowiedziałem się, że w okolicy (na Zaruby 9), przybędzie
                  nam nowy urząd pocztowy. Prace adaptacyjne już trwają.

Po drugie: Dziwi mnie ta rozbieżność w terminach zakończeniach budowy. Nie wiem
                  z czego ona wynika. Może odniosą się do tego inni. Ciekawe.
                  • shamway Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera 08.06.04, 06:35
                    Hmmm... rzeczywiśie :)

może pracownicy Ronsona - którzy pewnie czytają troszeczkę nasze forum -
                    wypowiedzą się co do terminiu na umowach ???? :):):) zapraszamy do rozmowy

Poczta na Zaruby 9.... do odzialu w Tesco ta sama droga :) więc nie ma sie co
                    podniecać :) no może troszkę kolejki będą krótsze :)

D Krzysztofa :) --> zgadza sie ze to odrębne historie firma matka i właściwa...
                    ale chyba jednak lepiej jak taka firma matka to porządne i wiarygodne
                    przedsiębiorstwo ??? A nie np. JW Construction Bis - wtedy mielibyśmy się co
                    martwić..... Hi hi hi
                    Parmalat... no tak można bez liku... Enron... Andersen... Daewo... Ale czy nie
                    upraszczamy tu historii ?
                    Definicja siły wyższej... hmmm.... no pewnie troszkę racji masz ale czy nie
                    zajęła by ona kilkunastu stron ? Poza tym po to jest definiowana DATA
                    ZAKONCZENIA BUDOWY zeby umowa jasniej wygladala - i termin jest zdefiniowany
                    bardzo dokladnie (zakonczenie budowy, uprzatniecie terenu itd...wraz z data) -
                    zeby nie odwolywac sie do np. 31.03.2005 + 7dni (bo bylo gradobicie) itd...
                    wiadomo jest to termin umowny... jednak budowlanka to nie ciasto w piekarniku i
                    wiadomo ze za 45min trzeba wyjąc...
                    Więc nie czepiajmy sie tego az tak bardzo bo chyba wiadomo ze termin takiej
                    inwestycji trudno jest przewidziec z dokladnoscia do minuty...
                    Ja mysle ze bedzie dobrze :)
                    Choc przyznam ze pani w biurze tez mowila mi o kwietniu 2005 a w umowie... -
                    jeszcze raz prosze kogos z RONSONA o wyjasnienia :):):)

Co do tego dodatkowego zabezpieczenia np wpisem... to bez notariusza ani rusz
                    a tu znaczek za 5 PLN nie wystarczy... :( Choć niektórzy pewnie by sie
                    bezpieczniej czuli - próbuj

Nie każde źródło informacji można ujawnić :) - bo sie żródło może obrazić :D -
                    albo można je stracić :):):)

Wiesz ja tez szukalem na kabatach trosze mieszkania - Wersal ma troche do
                    zaoferowania :):):) podobno nawet zakończą budowę a ludzie co już popodpisywali
                    umowy grzecznie czekają na pozwolenie na budowę ..... jakieś pytania ? -
                    ale.... pozostawiam te mieszkanka innym...
                    • Gość: KAROLA Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: *.gov.pl 08.06.04, 10:56
                      Krzysztof,
                      Sasiedzi

termin - sila wyzsza - jest terminem stricte prawnym, odsylam do Kodeksu
                      cywilnego lub do orzeczen sadow

potwierdzam, ze umowy z Ronsonem sa negocjowalne

jezeli ktos chce sie faktycznie zabezpieczyc w maksymalnym stopniu, to moze
                      podpisac umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego + wlasnie z wpisem do
                      III Dzialu Ksiegi wieczystej - w wielkim skrocie: w momencie, kiedy Ronson
                      stanie sie bankrutem (odpukac!!), to wobec nowego inwestora, ktory przejmie
                      inwestycje na mocy wyroku sadowego, zachowujesz pelnie praw i tym samym masz
                      gwarancje, co do swoich wierzytelnosci....

tez mnie troche niepokoi termin kwietniowy. Obawiam, sie, ze to moze byc
                      wynik "obsuwy" w rozpoczeciu prac budowlanych. Ale tez oczywiscie z
                      niecierpliwoscia czekam na wyjasnienia samego Ronsona. Na Slonecznym Skwerze
                      oddawali mieszkania nawet wczesniej, niz bylo to przewidziane w umowie....

ja staram sie byc spokojna, w szczegolnosci kiedy czytam inne watki na Forum.
                      Ponadto znajomi tez kupuja mieszkania, a "tragedie" znam tylko z jednego
                      przypadku na Tarchominie i problemy z niesmiertelnym JWC. Ponadto Wersalu nie
                      polecam, sa drodzy i maja wiele usterek, nie mowiac juz, ze mam widok na ich
                      place budowy i wiem, co sie tam dzieje... no, i nie kupuj(-cie) stricte na
                      linii metra, bo podobno faktycznie czuc wibracje.

Mysle, ze Ronson jest powazny. Tez nie moge zdradzic zrodla... :-)

co do infrastruktury wokol, to faktycznie jest problem z poczta, jesli chodzi o
                      odbior awizo... tragedia

bankow wokol troche jest - chociaz nie wszystkie - (moj nie zagoscil az tak na
                      poludnie, wiec korzystam z bankowosci internetowej). Chociaz ostatnio szukalam
                      na Kabatach kawiarenki internetowej - bez skutku... ponadto powstaje coraz
                      wiecej malych knajpek, co jest oczywiscie sympatyczne, jesli nie chce sie
                      goscic ludzi w domu itd.

Ale wszedzie sa plusy i minusy - a wybor, to kwestia subiektywnych priorytetow.
                      Ale zawsze trzeba dokonac jakiegos wyboru.. That's life!!

Pozdrawiam cieplo

K.

P.S. Shamway, co do tego korytarzyka to obawiam sie, ze trudno bedzie
                      wynegocjowac ... :-))

A propos - chce tylko potwierdzenia, patrze na "Postanowienia koncowe" w
                      umowie - nie mozna w trakcie budowy zazyczyc sobie np, "ja tej sciany nie
                      chce..." - chyba, ze na swoj koszt... :-( Po prostu nie wiem, kiedy mam
                      angazowac swoja kolezanke architekta do pomocy koncepcyjnej....
                      • shamway Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera 08.06.04, 15:09
                        Hmmmm... z tą scianą co jej nie chcesz :)
                        To była właśnie jedna z moich poprawek do umowy :):):) Ja mogę ściany nie
                        chcieć i postawić ją w innym miejscu :):):)

Ale próbuj - ja mam klauzule w umowie tyle że muszę zmianę zgłosić 1 miesiąc
                        przed rozpoczęciem pracy przsy mojej kondygnacji... :):):)

Nie mialem problemu z ta malą wstawką w treść umowy :)

Prosimy Ronsona o odpowiedź w sprawie terminu oddania...
                        • Gość: KAROLA Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: *.gov.pl 08.06.04, 15:31
                          wiesz, Shamway, planuje maksymalnie otworzyc przestrzen w tym mieszkaniu, wiec
                          na 100% jedna scianka przy kuchni mi nie pasuje... ale postaram sie sama
                          dowiedziec u architekta, moze cos jeszcze wskoram. Ja podpisalam umowe juz
                          przed Wielkanoca, mialam niezle tempo i akurat ta klazula nie byla dla mnie
                          priotytetowa. A jesli to bedzie jednak extra paid, to wprowadze swoja (tansza
                          zapewne) ekipe i pokieruje sama od A do Z. Nie bede miala potem trzech
                          kontaktow na futrynie (sic!) (tak ma kolezanka w jednej z inwestycji JWC, kiedy
                          na jej prosbe burzyli scianke.. :-)

PROSIMY RONSONA O INFORMACJE DOT. TERMINU ODDANIA!!!
                          • shamway Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera 08.06.04, 17:43
                            Myślę że nasz pan architekt nie będzie robił problemów :):)

I pewnie pomoże... tylko pospiesz sie bo... na budowie też sie spieszą dziś
                            widziałem jak zaczynają w 3 klatce klatkę schodową na 1 piętrze strugać :)

I do Twojego 6go coraz bliżej ;)
                            • Gość: KAROLA Re: RONSON - wiarygodnosc developera_zmiany archit IP: *.gov.pl 08.06.04, 18:01
                              a masz moze namiary na pana architekta? Czy info jest moze na zoltej tabliczce
                              na budowie? Jak zadzwonie do Ronsona, to powolaja sie na zapisy w umowie... I
                              wyjdzie na to, ze nie dopilnowalam sprawy :-)

dzieki za info, bo to oznacza, ze klatke 2. tez rozbudowuja... nie zrobia
                              przeciez atrium w moim pionie - ku uciesze pozostalych Sasiadow :-)

i tak zobacze jeszcze w piatek na wlasne oczy :-)

Czy ktorys z Sasiadow ma podobny problem ze zmianami architektonicznymi?
                              • shamway Re: RONSON - wiarygodnosc developera_zmiany archi 08.06.04, 21:28
                                Myślę że wal spokojnie do ronsona :) chyba nie będą sprawiać kłopotów :)

Wesprzemy Cie :)
                              • shamway Re: RONSON - wiarygodnosc developera_zmiany archi 08.06.04, 21:29
                                Zaczęli od 3ciej :):):) bo oniu tak buduja 3... 2.... i na końcu moja 3 :):):)
                                • shamway Re: RONSON - wiarygodnosc developera_zmiany archi 08.06.04, 21:30
                                  ups :):):) moja 1 oczywiście :)
                                  nad moją czescia jeszcze nie ma stropu nad 0 kondygnacją :)
                      • Gość: Krzysiek Re: RONSON - pytanie o wiarygodnosc developera IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.04, 22:55
                        Witam:)

> jezeli ktos chce sie faktycznie zabezpieczyc w maksymalnym stopniu, to moze
                        > podpisac umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego + wlasnie z wpisem do
                        > III Dzialu Ksiegi wieczystej - w wielkim skrocie: w momencie, kiedy Ronson
                        > stanie sie bankrutem (odpukac!!), to wobec nowego inwestora, ktory przejmie
                        > inwestycje na mocy wyroku sadowego, zachowujesz pelnie praw i tym samym masz
                        > gwarancje, co do swoich wierzytelnosci....

Karolu :) (dziwnie mesko brzmi odmiana twojego zdrobnienia :D ), to jest dobra
                        wiadomosc :). Wlasnie jestem na etapie wprowadzania poprawek do umowy, ktora
                        chce im odeslac. Jesli jest mozliwosc dokonania wpisu w III dziale ksiegi
                        wiecz. to w tym momencie jestem przekonany do developera (oczywiscie z tego
                        wpisu bede chcial skorzystac:) ). Co prawda umowa w formie aktu notarialnego
                        itp. bedzie dodatkowo kosztowac, ale zawsze to sie czlowiek pewniej czuje, tym
                        bardziej jesli nie ma "tajnych wtykow" o ktorych tu wspominacie :).

> tez mnie troche niepokoi termin kwietniowy. Obawiam, sie, ze to moze byc
                        > wynik "obsuwy" w rozpoczeciu prac budowlanych. Ale tez oczywiscie z
                        > niecierpliwoscia czekam na wyjasnienia samego Ronsona. Na Slonecznym Skwerze
                        > oddawali mieszkania nawet wczesniej, niz bylo to przewidziane w umowie....

No mnie tez zapewniali, ze Warbud skonczy prace wczesniej, moze nawet juz w
                        styczniu, wiec potwierdzalo by to fakty co do Slonecznego Skweru, ktory byl
                        oddany wczesniej.

Jeszcze slowko o zmianach w mieszkaniu. Ktos z nimi o tym rozmawial? Niewielkie
                        poprawki tez bym chyba chcial wprowadzic (chociaz prawde mowiac, to uklad
                        zaproponowany przez Ronsona mi odpowiada :) ). Wyjezdzam za 2 tygodnie na 2
                        miesiace z kraju i zastanawiam sie, czy jak wroce pod koniec sierpnia, czy nie
                        bedzie juz za pozno na zmiany i pozostanie mi jedynie wlasna ekipa burzaco-
                        budujaca :)

A tak w ogole, to jak juz kombinujecie z tymi korytarzykami, to moze na drugie
                        pietro tez by sie dalo dociagnac? ;) Co prawda pare poziomow nizej, ale dla
                        chcacego.. :)

Pozdrawiam

Krzysiek
    • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 08.06.04, 22:25
      Jeszcze o poczcie na Zaruby. Z tego co wiem to ma być prawdziwa poczta - taka
      jak na Ekologicznej. Więc nie ma co jej porównywać do okienka w Tesco. Oprócz
      oczywistych korzyści może ona dla nas oznaczać zwiększenie ruchu na Zaruby. W
      ciągu dnia jest na niej pusto, ale rano i po południu są kłopoty z wyjazdem na
      Wąwozową.

Pozdrawiam - mm.

ps. mam namiary do architekta
      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 09.06.04, 11:32
        Witam Sasiedzi!!

odpowiem globalnie i chronologicznie :-)

MM
        Czy moge miec prosbe do Ciebie - mozesz mi przekazac namiary na architekta???
        Nie chce dzwnonic do Ronsona, bo tam albo zajete albo zly humor (nie moj
        oczywiscie) :-) itp. Bylabym bardzo wdzieczna... czy pan architekt koczuje tez
        na budowie?

w sprawie wzmozonego ruchu na Zaruby i utrudnionego wyjazdu mozemy w
        ostatecznosci lobbowac za zbudowaniem malego ronda na Wawozowej ... Tylko, zeby
        nie przedobrzyc, bo na Plaskowickiej mozna juz dostac krecka od ciaglych
        manewrow po luku na tych licznych rondach...

Krzysztof
        tylko mozna Tobie pogratulowac wyjazdu, nawet jesli bylby sluzbowy...
        (monitoruj Forum, a jak bedziesz potrzebowal info, to zawsze jestesmy na
        miejscu!!). Nie wiem wlasnie, czy nie bedzie juz za pozno ze zmianami, ale
        generalnie chodzi przeciez o scianki, ktore beda stawiane z cegiel .. wiec
        dopiero po zbudowaniu konstrukcji zel-bet. Ale dowiem sie od architekta. Mi tez
        generalnie uklad odpowiada, ale moja kolezanka architekt chce wyraznie troche
        poszalec... a ja nie mam nic przeciwko.

Z wpisem do III dzialu do KW (Dzial Wierzytelnosci) to zlecasz to chyba
        teoretycznie notariuszowi (ekstra platne, jak zwykle... ale chyba Ronsona nie
        trzeba pytac o zgode, bo w ten sposob chcesz chronic swoje prawa). Po
        podpisaniu wlasciwej umowy notarialnej mamy wpis bodajze do Dzialu IV KW (Dzial
        Wlasnosc).

Karola nie ma chyba az tak meskiego wydzwieku... :-)?? Daleko mi chyba od
        meskosci ... (i to nie jest bron Boze autopromocja :-)

A ten korytarzyk, to wyraz naszego poczucia humoru Z Shamwayem, a ten humor
        generalnie nie kazdemu sie chyba podoba :-))) Ale jak chcesz sie przylaczyc, to
        zapraszamy... Chodzi o pomoc sasiedzka, podlewanie kwiatkow, jak bedziemy
        wyjezdzac, karmienie kota, jak ktos ma... To jest BARDZO WAZNE, abysmy sobie
        wszyscy pomagali... BEZINTERESOWNIE.

Shamway - wdzieczna jestem za info z budowy... Ja nie mam az takiej przewagi
        konkurencyjnej, bo pojawiam sie tam co kilka dni... a nie kilka razy dziennie
        :-)

Ale za dwa dni jestem...

Pozdrawiam Wszystkie Sasiadki i Sasiadow

Karola
        • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.06.04, 13:13
          KAROLA, daj mi znać bezpośrednio na mm1001@gazeta.pl, to odeślę Ci namiary.

Ppozdrawiam - mm.
          • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.06.04, 16:09
            Hi hi hi cóż za konspiracja....

Ale ja już skończyłem przedszkole :):):)

Dla tych co mniej konspirują i nie grypsują ;) tel. do naszego pana architekta:

p. Chilimoniuk tel. 612-44-88, 612-43-44

No i muszę sie pochwalić że rozwiązałem sprawę terminu zakończenia budowy
            2005.03.31 - byłem w biurze i termin który mam w umowie jest wiążący - napewno
            pojawią sie pytania czemu inni maja 30.04 - więc ten termin mają te osoby które
            spieszyły sie z notarialnym potwierdzeniem umowy... to również informacja z
            biura :)
            Sądzę że jeszcze wtedy RONSON sie po prostu asekurował i tak na wszelki
            wypadek :):):):)

A domek rośnie i juz nie tylko klatka 3 ma pierwsze schodki ale i 2 jak zwykle
            ostania będzie moja... wrrrr... :):):) i tak już do końca budowy... też
            wymyślili :):):)

Pozdrowionka
            • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.06.04, 16:11
              A jeszcze :) Karola - ale to tylko ich wylącznie problem ze ten humorek ich nie
              bawi :):):):): A może po prostu nie rozumieja.... ;) hi hi hi - bez urazy -
              nosy do góry :)
              • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 09.06.04, 16:24
                Oj, Shamway - nie konspirujemy... I tak cie nic nie ominie.... :-)

Dam sobie spokoj z architektem Ronsona. Pozostane przy swojej kolezance, bo
                trzeba bedzie wyrzucic w opcji minimalnej tylko pol metra sciany (mniej
                wiecej), natomiast gorzej bedzie przy opcji maksymalnej - wszystkie sciany
                wewnetrzne (prawie...:-) Ale bede podejmowac decyzje za kilka dobrych miesiecy.
                Wiele sie jeszcze moze do tego czasu zmienic.

Dobrze, ze wyjasniles sprawe w biurze... Ja zawsze mam nie po drodze na
                Ochote...

Moze nasze poczucie humoru jest zgubne?? A nosy do gory jest dwuznaczne - bo ja
                nie mam zamiaru sie wywyzszac :-) - nie jestem zarozumiala...

Ale miejmy nadzieje, ze bedziemy sie niedlugo smiac w wiekszym gronie :-))))
                • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.06.04, 16:35
                  Hmmm... mialo byc dwuznaczne :):):):)

Zgubne ??? Nie :):):) Życie jest bardziej kolorowe :D

A architekt w RONSONIE moze te poprawki zrobic nieodplatnie jesli nie powieksza
                  to robot i materialu uzytego do danego lokalu...
                  to jeszt tylko kwestia typu gdzie ta sciana ma stac :)
                  • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 09.06.04, 16:41
                    "Nos go gory" to przeciez dwuznaczne... w sytuacji kiedy czlowiek jest smutny
                    lub ma byc bardziej zarozumialy - jedno i drugie nie wchodzi u mnie w gre...

Zgubne - bo moze nas znielubia... Juz mam jedna taka Pania, ktora za mna nie
                    przepada... :-) Pozdrowienia KL - kto sie lubi, ten sie czubi... :-)

Nie wstawianie sciany oczywiscie nie powieksza robot - gorzej, jak w tej
                    scianie jest mnostwo elektryki... i trzeba wszystko przenosic. Tego sie
                    obawiam - musze zajrzec do szczegolowych planow technicznych na budowie.
                    • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.06.04, 17:05
                      Ten nos do gory to mialo byc do tych co nie rozumieja... :):):)
                      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 09.06.04, 17:10
                        teraz to i ja rozumiem :-))))
        • Gość: JArek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.citicorp.com 09.06.04, 16:24
          > Z wpisem do III dzialu do KW (Dzial Wierzytelnosci) to zlecasz to chyba
          > teoretycznie notariuszowi (ekstra platne, jak zwykle... ale chyba Ronsona nie
          > trzeba pytac o zgode, bo w ten sposob chcesz chronic swoje prawa). Po
          > podpisaniu wlasciwej umowy notarialnej mamy wpis bodajze do Dzialu IV KW
          (Dzial
          >

Na kazdy wpis do ksiegi wieczystej musi wyrazic zgodne wlasciciel (w tym
          przypadku Ronson) - bez jego zgody to i akt notarialny nie pomoze.
          • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 09.06.04, 16:26
            OK. Tego wlasnie nie bylam pewna - teraz wszystko jest jasne.
            Dzieki za informacje.
    • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 09.06.04, 19:59
      Proponuje wszystkim zainteresowanym spotkanie w ten długi weekend na miejscu.
      Będzie okazja żeby się poznać i parę spraw obgadać. Jeśli jesteście
      zainteresowani, to piszcie jaki dzień i godzina najbardziej wam odpowiada.

Pozdrawiam - mm.
      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 09.06.04, 20:08
        MM - ja jestem generalnie na miejscu - bede sie krecic to tu, to tam, ale z
        terminem i godzina jestem elastyczna.

Problem jest taki, ze ze mna jest kontakt ograniczony.. bo... musialabym
        odszukac jakas kawiarenke internetowa w poblizu albo jechac do centrum do
        biura. Tam, gdzie (tymczasowo) mieszkam nie mam dostepu do netu :-((

Zrobmy tak, ze puszcze Tobie na prywatnego maila moj numer telefonu, a jak cos
        ustalisz, to dasz mi znac. OK?
        • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 11.06.04, 10:21
          Ależ na naszy forum spokój....

Dobrze że na budowie chociaż coś sie dzieje :):):)
      • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 11.06.04, 12:59
        Shamway, mieszkamy koło siebie, może spotkamy się jutro (w sobotę) przy budowie
        przed południem, np. około 10. Może będzie też Karola. I oczywiście wszystkich
        pozostałych zainteresowanych też zapraszam.

Dajcie znać - mm.
        • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 11.06.04, 17:44
          Moze byc tyle ze o 10 to ja jeszcze pracuje.... tak po 16 to moze :)
          A po drugie to nie wiem jakie plany wzgledem mnie ma moja zona :):):)

Ale otwarty jestem na propozycje :)
          • mm1001 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 11.06.04, 23:20
            Shamway, my z Karolą spotkamy się jednak przed południem tzn. o 10.30, bo po
            południu to znowu ja nie mogę. Ale liczę na to, że wkrótce i my się zobaczymy.
            Mieszkamy w końcu po sąsiedzku. Pozdrawiam i zapraszam wszystkich chętnych w
            sobotę o 10.30 (koło bramy).

mm.
            • ewanka Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 14.06.04, 12:02
              Witam sąsiadów!
              Jak tam przebiegała wizja lokalna w ostatnią sobotę? Szkoda, że nie
              wiedzieliśmy wcześniej o pierwszym spotkaniu sąsiedzkim na budowie, bo pewnie
              byśmy się dołaczyli. My byliśmy wczoraj po południu i muszę stwierdzić, że
              budowa posunęła się już znacznie od czasu naszej ostatniej obecności. Przy
              okazji widzieliśmy jeszcze 2 osoby oglądające postępy w budowie.
              Jeśli chodzi o zmiany w projekcie , to zgodnie z naszą umową, możemy je nanosić
              do 2 miesięcy od daty jej podpisana. Trochę będziemy musieli pozmieniać, ale
              nie będzie to całkowite burzenie ścian.
              Czy w waszych umowach też jest ogródek na dachu? Fajnie by było gdyby dało się
              go użytkować - np na spotkania sąsiedzkie przy grillu. Ostatecznie trawniczek
              może byc tylko polewany - wtedy było by chłodniej na 8 piętrze.
              Pozdrawiam
              E.
              • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 14.06.04, 12:21
                Ogródek na dachu ??????? jaki ogródek ?????
                Hmmm... widac mi tej strony umowy nie wydrukowali :D:D:D
                • ewanka Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 14.06.04, 14:03
                  O ogródku na dachu napisane jest w dołączonym do umowy standardzie wykonania
                  lokalu i całego budynku. Jest tam wspomniane coś o warstwie próchnicznej na
                  dachu - co zostało potwierdzone przez pracowników Ronsona w czasie podpisywania
                  umowy. Podobno po to, żeby zbierała się tam wilgoć z budynku. Niby pomysł też
                  dobry, ale z grillem chyba lepszy...
                  E.
                  • shamway Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 14.06.04, 22:54
                    A no ten zapis to widzialem... ale na dach to Ci pozwolic wejsc nie dadza...

Za dużo zabezpieczeń należałoby pozakładac :)

A tak z wieści świeżutkich z budowy... w czwartek zakończą strop nad poziomem
                    0... no i że schody już mają wszyscy :):):) Hmmm... po cichutku liczę że może
                    jeszcze w tym tygodniu rozpoczną stop nad 1 kondygnacją...

A gdzie to moje 8 ??????????????? :D
                    • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 15.06.04, 21:56
                      Witajcie,

dzisiaj dokonaliśmy w Ronsonie "przeprowadzki" z czwartego na siódme piętro,
                      klatka ... I ;)

Pozdrawiam
                      Rena
                      • ewanka Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 16.06.04, 07:55
                        Gratulacje! Udany wybór - bo widoki z okna znacznie lepsze, a to przecież też
                        się liczy!
                        E.
                        • bambolin1 Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 16.06.04, 19:07
                          Pewnie! I do ewentualnego grilla na dachu zawsze bliżej ;)

Rena
                          • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 17.06.04, 14:39
                            Wszystkim Sasiadom zainteresowanym problematyka stropodachow i zastosowaniem
                            zieleni polecam artykul z GW na ten temat:

dom.gazeta.pl/dom/1,50789,524054.html
    • mitrek Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty 17.06.04, 15:16
      A w jakich przedziałach kształtuje się cena 1 m2, czy wliczonę w cene
      mieszkania jest balkon (logia) i piwnica. Czy w inwestycji dostepne jest
      podziemne miejsce parkingowe i w jakiej cenie. W ogóle czy sa jakieś inne
      koszta dodatkowe wyszczególnione na umowie.Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: KAROLA Re: RONSON - Biały Dom - Kabaty IP: *.gov.pl 17.06.04, 15:37