el-team 11.11.10, 19:43 Wiadomo coś, jakieś nowe terminy? Czy czekamy na śnieg i znowu będzie wymówka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiek178_29 Re: I co z tym odbiorem? 12.11.10, 09:33 Podobno budynki są już zgoszone do odbioru i ma to nastapić w przyszłym tygodniu. Ale czy tak będzie? Czekali na zimę i śnieg, ale aura w tym roku zawiodła. Nie ma jak znowu przeciągnąć inwestycji i wpisać kolejnej straty. Odpowiedz Link Zgłoś
suzuchara Re: I co z tym odbiorem? 15.11.10, 22:52 No z tym odbiorem bym się tak nie cieszył zbyt szybko Panowie z Dolcanu zauważyli że wjazd na etażerkę jest jednak troszkę za wąski i nie da się wjechać samochodem bez jego obcierania. Obecnie są na etapie przekonstruowywania wjazdu Nie ma to jak Alternatywy 4 Odpowiedz Link Zgłoś
ki-ch Re: I co z tym odbiorem? 16.11.10, 08:42 Po prostu świetnie, pewnie brali pod uwagę taczki jak jeden z drugim zjeżdzał po broważe z góry na doł i wszystko było ok. Zwariować można z tymi durni..,znowu przedłuży sie o kilka miesięcy, a w biurze powiedzą że prace idą pełną parą.Brak słów.. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 16.11.10, 14:06 a jak wjeżdżając na górę, bądź zjeżdżając na dół, będę musiał się z kimś wyminąć na tym ślimaku - to co wtedy ? czy tam będzie jakaś sygnalizacja pokazująca że ktoś już zjeżdża z góry i trzeba zaczekać i nie wjeżdżać, bo jak będzie poranny lub popołudniowy ruch, kiedy ludzie będą wyjeżdżać bądź wracać to taki problem sie szybko pojawi - a po takim ślimaku cofnąć samochodem pod górę lub do dołu nie będzie łatwo ma ktoś jakiś pomysł jak to ma wyglądać ? Odpowiedz Link Zgłoś
tyna_s Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 08:32 A ja uważam, że ta cała etażerka, to wielki niewypał. To tylko i wyłącznie sposób na wyciągniecie od ludzi pieniędzy. Nikt by się nie obraził, gdyby mógł kupić mieszkanie bez miejsca na tej wieży lub w garażu - nie każdy ma auto. Na miejscu etażerki mógłby być fajny prawdziwy splac dla dzieciaków i zieleń. Odpowiedz Link Zgłoś
crazysquirrel Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 09:39 Ten wynalazek nie nadaje się do użytku ze względu na bezpieczeństwo a raczej jego brak -powinien być osobny jednokierunkowy wjaz i wyjazd żeby zapewnić bezkolizyjność ruchu . Nie wiem jaki frajer zatwierdzi im odbiór tego wynalazku , bo ja to napewno zaskarżę. Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 11:46 sadziłam ,ze wjazd bedzie przez garaz a wyjazd tym slimakiem ale jesli i jedno i drugie przez ten slimak to totalna glupota a w zimie bedziemy sie slizgac bo na ta drozke sniegu napada takie zadaszenie to nic nie da na snieg i kolizja gotowa. ja dostalam miejsce na samej gorze i czarno to widze szczegolnie w zime Odpowiedz Link Zgłoś
andyjan1 Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 13:11 Ja też miałem na górze ale udało mi się zamienić na piętro niżej ...co niestety kosztowało mnie dodatkowo 2tys dla złodziei. Miejsca tam to niezła porażka zwłaszcza jak nadejdą przymrozki....no chyba że ktoś jest fanem driftu. Ale nie wiem czy barierki wytrzymają taką zabawę. Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 13:44 w grudniu br twierdzono ,ze nie ma miejsc nizej .To miejsce nizej kosztowało Pana 7 tys??tak a nie 5 jak mowiono Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 13:52 korekta;_) tez napisalam 10tys normalnie plus dwa wysepili od Pana za to ,ze nizej jesli dobrze zrozumialam. a swoja droga to to miejsce na gorze to nawet 5tys nie jest warte Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 17.11.10, 15:18 miejsca postojowe są potrzebne, podobnie jak i plac zabaw - nie wszyscy mają dzieci, a mają np. samochody które gdzieś trzeba postawić, a obok bloku nie wystarczy dla wszystkich miejsca ale jak się tam nie mieści samochód w czasie wjazdu po tym ślimaku to nie wiem jak to wyszło, choć z drugiej strony jak przypomnę se że to dolcan zaprojektował to już wiem dlaczego tak to wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
livilla.2 Re: I co z tym odbiorem? 19.11.10, 13:10 Zastanawiam się, czy to dobrze, że nie reagujemy na to co się dzieje. Ta sprawa za wąskiego wjazdu na etażerkę mnie przybiła! Czy powinnyśmy czekać, aż kolejny, listopadowy termin znów stanie się kłamstwem, tak jak do tej pory wszystkie inne terminy? Mi cierpliwość się wyczerpała, a ciągnęła dość długo na rezerwie! Sprawa wąskiego wjazdu na etażerkę nadaje się do opisania w gazetach! To jest śmieszne dla wszystkich, tylko nie dla nas! bo zaraz dostaniemy pismo z biura, że "już byli gotowi do odbioru, a tu nagle sie okazało, że wjazd jest za wąski". Cholera! tyle lat ta etażerka tu stoi, a oni dopiero teraz to zauważyli!!!!! Nie interesuje mnie, co oni schrzanili, co jest źle i co do poprawy! interesuje mnie, by w końcu oddali te cholerne osiedle do użytku, bym w końcu mogła się zameldować, bym w końcu mogła jak człowiek parkować samochód w parkingu, za który zapłaciłam wymyślną przez Dolcan kwotę! nie dostałam tego parkingu za darmo, bym teraz mogła siedzieć cicho i czekać w myśl zasady "darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby"! nikt mi tego nie podarował! zapłaciłam sumę jaką chcieli i teraz, mimo że w handlu obowiązuje zasada, że towar po zapłaceniu należy do kupującego, to ja nadal towaru od Dolcana nie dostałam! i tak jak wszyscy inni, nadal nie mam gdzie parkować. Nie wiem jak Pańśtwo, ale ja mam już serdecznie dość! jestem już tym tak zmęczona, że wręcz zdeterminowana do działania. Bo wszystko wskazuje na to, że odbiór nie nastąpi ani w grudniu, ani styczniu, ani w lutym! Może czas pomyśleć o jakiejś demonstracji pod biurem Dolcana na Łodygowej? Mamy blisko! Mamy też motywację! Może się zastanowić, czy nie warto napisać do burmistrza Ząbek z prośbą o jakąś pomoc? Może on będzie miał jakiś pomysł? Argument jest taki, że im szybciej się zameldujemy, tym szybciej będziemy płacili podatek na Ząbki - a tego chce burmistrz. Nie wiem. To jest to, co mi teraz przychodzi na myśl, ale czy dobrze jest czekać cierpliwie aż kolejny termin stanie się fikcyjny? A co najciekawsze, to panowie z budowy dziwią się, że chcemy tego co nam się należy! Oni się dziwią! Niedobrze mi się robi, gdy widzę jak pracują panowie robotnicy! Dosłownie aż się prosi otworzyć okno i wydrzeć się na całe gardło "człowieku, rusz się!" Skują tę ścianę na wjeździe i znając tempo, pojawią się tam by pomalować i okuć blachą za jakieś, cholera! 4 tygodnie! A panowie szefowie nadal się będą dziwić, że chcemy odbioru budynku!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ki-ch Re: I co z tym odbiorem? 19.11.10, 15:58 To jest po prostu dziadostwo, ma Pan/Pani racje przyszedł czas o wystąpienie do Dolcanu o odszkodowanie za 2 lata zwłoki i partaninę.Dolcan nie uprzedził że zamieszkamy na Alternatywy 4 Odpowiedz Link Zgłoś
harp2 Re: I co z tym odbiorem? 21.11.10, 16:32 Faktycznie trzeba być skończonym imbecylem żeby zrobić taką szerokość zjazdu!!! Pytanie czy to wykonawca czy architekt zasłużył na miano "Debila roku". Przepraszam za wyrażenia ale też mi już nerwy puszczają... BTW na klatkach dalej syf i porysowane ściany przy windach. Jak znajdę tego kto gryzmoli, to będzie miał kłopoty. Pozdrawiam na pohybel wiadomo komu :) Odpowiedz Link Zgłoś
littlewhitetiger Re: I co z tym odbiorem? 22.11.10, 22:44 Dziś podobno Strażacy odbierali budynki. Ciekawe czy podpisali się pod tym... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: I co z tym odbiorem? 23.11.10, 07:13 Strażacy pewnie odebrali. Ja tu widzę inny problem. Mają zrobić na dniach odbiór techniczny tymczasem gdzie się nie przejdzie to widać usterki. Dosłownie wszędzie: tynk z podjazdu dla wózków już odpada, na słupie przy furtce jest już dziura w tynku po uderzeniach klamką, ściany wewnątrz budynków brudne, itd. W związku z tym zastanawiam się kto i na czyj koszt to wszystko będzie naprawiał? Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 23.11.10, 08:36 klatki schodowe trzeba bedzie pewnie zgłosić do poprawki w ramach gwarancji, duzo ludzie tam nabrudzili i poniszczyli wprowadzajac się, ale było też i sporo niedoróbek z ich strony, chyba celowo zostawili to w takim stanie bo z praktyki wynika że na tym etapie nie mogą one lepiej wyglądać, jak będzie czynsz to będzie fundusz remontowy na naprawy takich bieżących zniszczeń, tyle że jak dolcan będzie tym administrował to te środki pójdą chociażby na utrzymanie tych stawów rybnych za Wyszkowem a tak poza tym trzeba nauczyć się dbać o otoczenie, ale w polskim narodzie to trudno przychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
renata.joanna.anna Re: I co z tym odbiorem? 23.11.10, 14:58 Zastanawiam się, co "szanowny wprowadzający się" zamierza zrobić z kantami ścian przy windzie w bloku E, które zdemolował! Zwracam też uwagę osobie z ciemnoniebieskiej astry - parkuje się tam, gdzie jest na to miejsce, a nie na wjeździe w bramie - co zdarza się tej astrze relatywnie często! Gdyby ktoś chciał wjechać dużym autem z meblami? Nieważne! prawda? to nie problem astry, że ktoś się wprowadza? tak? niech już w końcu oddadzą te osiedle do użytku, bo nerwy puszczają! Odpowiedz Link Zgłoś
harp2 Re: I co z tym odbiorem? 24.11.10, 02:31 Ja też już jestem nerwowy :o) Jak nakryję kogoś kto rysuje po ścianach przy windzie np w budynku G, to mu zrobię kuku! Podejrzewam znudzonych (pseudo)robotników... Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 24.11.10, 11:22 no ja też podejrzewam, że tym rysownikiem na klatce G przy wejściu do windy był jakiś majster wydaje mi sie że próbował naszkicować właśnie drzwi wejściowe do windy, ale z powodu duzej ilości spozytego alkoholu (na co wskazują liczne puszki piwa porozrzucane na podłodze) nie wychodziło mu to za bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: I co z tym odbiorem? 25.11.10, 08:08 widocznie był tak nalany że w drzwi od windy nie mógł trafić, więc pomyślał sobie że jak namaluje obok na ścianie drugie to wtedy będzie miał łatwiej i trafi w któreś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj11 Re: I co z tym odbiorem? 25.11.10, 20:37 "Pytanie czy to wykonawca czy architekt zasłużył na miano "Debila roku"" Wykonawca buduje wg projektu, projekt zamawia deweloper a zatwierdza powiat w pozwoleniu na budowę. Jakość tej architektury najepiej widać od strony "Pasażu Orla" - wszędzie przyjazne mieszkańcom miasta schody i schodki. No i także skrzynia telekomunikacyjna pośrodku chodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
hydraulik79 HYDRAULIKKKK 23.11.10, 14:29 OFERUJĘ USŁUGI HYDRAULICZNE RÓŻNE ŁĄCZNIE Z PRZERÓBKSMI W ŁAZIENCE CZY W KUCHNI 784-333-413 Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 30.11.10, 11:49 Przyszła zima, a budującemu "z pasją" znowu nie udało się dokończyć budowy przed kolejną zimą - to już piąta z kolei jak siegam pamięcią. Pozostało jeszcze troche prac do zrobienia czy też ewentualnie do zakończenia, a ile ich jest to ten wie najlepiej kto miał je wykonać. W taką pogodę raczej nic już nie da sie zrobić na zewnątrz, wiec wydaje mi się że poczekamy z zakończeniem tej inwestycji do wiosny. Chyba że oni nie mają zamiaru już konczyć tego i zgłoszą to odbioru w takim stanie jaki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: I co z tym odbiorem? 30.11.10, 17:33 No nie wygląda to za dobrze. Dziś ponownie byli strażacy w celu odbioru ppoż. no i mieli ponownie trochę uwag jak np. samozamykacze przy drzwiach wejściowych na klatkę do wymiany, ponieważ nie można zablokować drzwi w pozycji otwartej. Największe klocki będą jak zacznie się odbiór budowlany. Odpowiedz Link Zgłoś
renata.joanna.anna Re: I co z tym odbiorem? 30.11.10, 18:13 nie rozumiem. Przecież Dolcan nie po raz pierwszy zgłasza osiedle do odbioru. Po co zgłaszać, skoro dobrze wiedzą, że jak jest coś źle, to nie powinno przejść? I teraz winni będą strażacy???? Pan Chwesiuk zapewniał nas, że jeszcze się nigdy nie zdarzyło, by nie wydano pozwolenia na zamieszkanie. Ja po raz któryś nie będę płaciła za aneks do umowy w banku. Bo moim zdaniem jest to wyłącznie efekt złej woli ze strony dewelopera! Narobię takiego wrzasku na Łodygowej i Żurawiej, że będzie słychać kilka przecznic dalej! Może mi się przynajmniej lżej zrobi! Wezwą policję? Ok. Ja mam już tego dość!!!!!!! Nie interesuje mnie już też, że nikt u nich nie będzie kupował mieszkań - będę robić "reklamę" Dolcanowi na forach wszelkich możliwych osiedli z podaniem linku do naszego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 01.12.10, 09:55 oni maja klientow glebokow d.... za przeproszeniem . Ja juz 4miesiac nie moge doprosic sie zwrotu pieniedzy za mniejszy metraz a mialo byc w ciagu 14 dni i oczywiscie klamia jak moga mialo byc na 100% do konca list. teraz panie mowia ze one nie maja informacji kiedy a to do cholery sa moje pieniadze. Zlodzieje i oszusci. A jesli dojdzie o ile dojdzie do podpisania aktu notarialnego to moje pieniadze przepadaja bo podpisuje wtedy ze roszczenia stron zostaly zaspokojone wiec nie wiem czy oni przyoadkiem na to nie licza,na niewiedze klienta, i chyba zwroce sie z tym do prawnika bo na moje pisma nie reaguja wogole. Odpowiedz Link Zgłoś
livilla.2 Re: I co z tym odbiorem? 02.12.10, 09:55 Mnie dziwi bardzo, że lokatorzy siedzą tak cicho i nikt nic nie mówi jeśli chodzi o odbiór np garażu. Mi np taka sytuacja nie odpowiada, i ja bym jednak zaczęła coś rozbić by wymusić na nich oddanie nam garażu, byśmy mogli w końcu tam parkować samochody - co jest szczególnie ważne w taką pogodę. Wygląda, że większość ludzi lubi ośnieżać swoje auta i wsiadać na zimne siedzenia. Ostatecznie po jakiejś pół godzinie jazdy auto się rozgrzeje, tak? Ja nie lubię, wręcz nienawidzę. Wiem, bo słyszałam przypadkiem rozmowę, że garaże są odebrane!!!!! dlaczego nie pozwalają nam tak wjeżdżać???!!!! może ktoś coś wie z lokatorów i dlatego nikt nic na ten temat nie pisze? Proszę się podzielić ze mną swoją wiedzą. Przepraszam, ale jestem mocno wkurzona. Bo to już dawno przekroczyło wszelkie granice. Czy ktoś z Państwa domagał się wjazdu do garażu? czy tylko ja o to ciągle pytam, i w związku z tym Dolcan ma mnie w d...e, no bo co ja jedna mogę im zrobić. Czy nie możemy jeszcze raz zwołać "nadzwyczajne zgromadzenie w przypadku sytuacji kolejnej kryzysowej" i jakoś wymóc na nich oddanie tego co nam się należy jak psu buda???? Wolimy siedzieć cicho i udawać, że nas nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
kris20080 Re: I co z tym odbiorem? 02.12.10, 12:07 Pani ma racje. Może zagrozić pozwem zbiorowym. Nie kończą tej budowy a my ponosimy realne koszty i szkody. Proponuje jakieś spotkanie,, z tym, że teraz to atakuje zima. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: I co z tym odbiorem? 02.12.10, 14:53 Pozew zbiorowy raczej nie wchodzi w grę. Tę sprawę zdążyliśmy skonsultować z prawnikiem. Każdy z nas ma inne roszczenia w stosunku do Dolcanu, a pozew zbiorowy zakłada, że każdy został pokrzywdzony w równym stopniu. Na drogę sądową można występować indywidualnie. tym samym szkoda czasu i energii na to co już sprawdziliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: I co z tym odbiorem? 02.12.10, 16:58 Z tym, że nikt się nie interesuje parkingami i odbiorem to się nie zgodzę. Średnio co 2-3 dni nękam Jabłońskiego co z tym odbiorem, na mój widok gościu już ucieka ile ma sił w nogach. Nie prawdą jest że są odebrane garaże, nie bardzo wiem skąd takie wiadomości. Narazie jedynie byli strażacy i jeszcze nie podpisali odbioru ppoż, gdyż były drobne uwagi. Co do odbioru kompleksowego to twierdzą, że przed świętami ma być. Uważam, że w kwestii parkowania trzeba się udać na Łodygową do wyższej instancji bo Jabłoński to tylko stosuję metodę uników i spychologii natomiast kierownik Krówka to figurant, który ma wszystko głęboko i jest tam dlatego tylko że posiada uprawnienia budowlane. Odpowiedz Link Zgłoś
renata.joanna.anna Re: I co z tym odbiorem? 02.12.10, 18:07 A panie z Łodygowej stosują inna metodę: odkładają słuchawkę potem ewentualnie tłumacząc, że połączenie zostało przerwane. Nie myślę o pozwie zbiorowym - chcę, by w końcu oddali te osiedle. Tyle od nich chcę. Moim zdaniem to minimum, a ich - jak się okazuje - to przerasta. Nawet jakieś malutkie firmy budowlane organizują swoim klientom spotkania, na których informują jak się sprawy mają. U nas panuje kompletna dezinformacja - każdy wie coś innego, coś gdzieś ktoś usłyszał, a są zapewne też tacy co nie wiedzą nic, bo jest im tak wygodnie. My, jak się okazuje, nie wiemy też nic na wzajem o naszych działaniach. Po prostu zastanawiam się, czy nie warto tych działań jakoś skoordynować. Dobrze, OK, w poniedziałek znów coś ma być gdzieś składane. Proponuję, poczekajmy do poniedziałku. Ja będę dzwonić i pytać. Sugeruję, by każdy kto może też dzwonił. Jeśli złożą w końcu raz zgodnie z obietnicami, to OK, jeśli nie to ja bym się jednak udała na Łodygową "po piloty" do parkingów, ale może w towarzystwie innych zmotoryzowanych? Wiem, że piloty ma uroczy pan Jerzy, ale co on może? Ma prikaz je trzymać, to trzyma! Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: I co z tym odbiorem? 02.12.10, 23:46 kolejność jest taka: najpierw musi się odbyć odbiór garaży przez strażaków, później odbiór przez PINB z Wołomina. Z tym, że są to procedury administracyjne i poszczególne instancje dają odpowiedź w ciągu np. 7 lub 14 dni roboczych. jeżeli w poniedziałek zostanie złożona dokumentacja, to decyzji należy się spodziewać za jakiś czas. myślę, że trzy tygodnie może to potrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 16:14 Szanowni mieszkańcy Proponuje nie zastanawiać sie, tylko złożyć pozew zbiorowy z ustalona kwota odszkodowania dla każdego mieszkańca. Odszkodowanie miałoby pokryc straty jakie ponosimy z tytułu ubezpieczenia kredytu, aneksów do umów z bankiem, i inn. opłat Proponuje zwołac zebranie, wywiesić ogłoszenia, zaprosić adwokata na zebranie. sprawę napewno wygramy, wiec koszty procesu pokryje Dolcan. Brak informacji ze strony Dolcanu o postepie, spraw jest lekcewazeniem mieszkańów na co nie mozemy sobie pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 16:19 Sprawa była już konsultowana z renomowaną kancelarią i wcale nie jest tak kolorowo jak przedmówca raczył napisać. Wszyscy się napalają na pozew zbiorowy nie mając większego pojęcia na czym to polega. Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Re: Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 16:33 To napewno da do myslenia kupujacym mieszkania od Dolcanu. Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Re: Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 16:53 extreme78 napisał: > Sprawa była już konsultowana z renomowaną kancelarią i wcale nie jest tak kolo > rowo jak przedmówca raczył napisać. Wszyscy się napalają na pozew zbiorowy nie > mając większego pojęcia na czym to polega. extreme78- jesteś rzecznikiem Dolcanu?? bo napewno nie mieszkańcem Odpowiedz Link Zgłoś
extreme78 Re: Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 17:40 No tym to mnie obraziłeś szanowny panie!!! Jestem jednym z pierwszych mieszkańców, mieszkanie zacząłem wykańczać jeszcze w styczniu br. Mniej więcej co 2-3 dni molestuje Jabłońskiego kiedy i co zamierzają zrobić a co jakieś 2 tygodnie jestem na Łodygowej aby sobie poprawić nastrój przez pokrzyczenie na któregokolwiek pracownika Dolcana opowiadającego te same farmazony co zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 19:38 Jas 198 rzuca sobie hasła nie zastanawiając się co mówi. A jakby przeczytał kilka wątków z forum lub przyjechał na jedno ze spotkań, które się odbyły to nie szalałby z głupimi pomysłami i nie obrażałby innych ludzi. Pewnego dnia ok. 50 osób postanowiło, że sprawdzą jak wygląda sprawa z pozwem zbiorowym. Sam osobiście byłem u prawnika, który wydał ekspertyzę na podstawie naszych umów z Dolcanem. I to co tu ludzie mówią jest prawdą: nie ma sensu porywać się z motyką na słońce, bo szkoda na to czasu i pieniądzy. Dla sądów liczą się fakty poparte dowodami. Więc jeśli ktoś udowodni, że stracił na transakcji z Dolcanem 20000 zł, a ja, że 1000 zł, to nie ma podstaw do pozwu zbiorowego. Nie ma więc sensu dalej o tym pisać. Każdy z nas indywidualnie może pozwać Dolcan i część ludzi pewnie tak zrobi. w obecnej chwili mamy inny problem, o którym wspomniałem w poprzednim watku. Chodzi o nowe prawo dot. zadłużonej hipoteki. Czy ktokolwiek ma 100 % pewność, że nas to nie będzie dotyczyć? Kredyty, które Dolcan wziął pod ziemię na której stoją bloki są ogromne. Nie chciałbym, żeby się okazało, że mam do spłaty 300000 zł. czy ktokolwiek wie jak w obecnej chwili wygląda sytuacja ze spłatą kredytów? Tym się teraz zajmijmy, a nie pozwem zbiorowym, który nas nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
harp2 Re: Tylko pozew zbiorowy 05.12.10, 23:13 Dzisiaj rozmawiałem z moim przyjacielem z renomowanej warszawskiej kancelarii. Podałem mu linka do artykułu. Obiecał znaleźć tę ustawę i zobaczyć jak wygląda nasza sytuacja. To naprawdę jakieś kuriozum, żeby w cywilizowanym, demokratycznym kraju powstało takie prawo, a raczej bezprawie !!! Państwo jest po to aby chronić obywatela i pomagać mu a nie podcinać i tak niezbyt grubą gałąź na której siedzi. Niech dolcan sprzeda te stawy hodowlane czy stadion piłkarski i spłaci swoje długi. A jeśli by zaciągnął kolejne kredyty to automatycznie miałby wzrosnąć nasz "dług"? Jak będzie trzeba to sprawę wyślemy do Strasburga... Bo ja tym nieudacznikom i malwersantom nie zapłacę ani złotówki poza czynszem. To oni są mi winni kilka tysięcy za metraż który okazał się mniejszy. Zdaje się że mnie też puszczają nerwy, a to nie dobrze dla dolcana... Odpowiedz Link Zgłoś
renata.joanna.anna Re: Tylko pozew zbiorowy 06.12.10, 07:53 Ma Pan rację. To się nadaje do Strasburga! Ja rozmawiałam, mam na piśmie informację - jest to ustawa o księgach wieczystych i hipotece, art. 76, ust. 1-4. Ulega ona zmianie od 20.lutego 2011. Nie wiem jednak co to znaczy dla nas w praktyce. Czy tylko obciążenie długiem naszych lokali "według uznania wierzyciela" (dosłownie tak jest w tej nowej ustawie) i czy jest to równoznaczne ze spłacaniem tego długu przez właścicieli lokali, czy też po prostu jest obciążone i tyle. Nie wiem tego. Zapytam dzisiaj. Problem jest taki, że bank udzielając komukolwiek kredyt sprawdza przecież jego zdolność kredytową. Co to za bank udzielający kredytu, którego deweloper nie spłaca albo nie może spłacić? to też się nadaje do Strasburga! Mnie bank ściga za jeden dzień zwłoki za niedostarczenie odpisu z księgi wieczystej, na co przecież za grosz nie mam wpływu! Ja zdolności kredytowej nie mam. I co? zabiorą mi całą pensję? Pójdę do więzienia? Nie rozumiem co to za prawo, jeśli Bogu ducha winni ludzie odpowiadają za czyjeś grzechy! to jest sprawiedliwość? skrajna paranoja!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Hipoteka 06.12.10, 08:52 art. 76 ust. 4 zmienionej ustawy o księgach wieczystych i hipotece mówi o tym, iż: w razie podziału nieruchomosci polegającej na ustanowieniu odrębnej własności lokalu- nabywca nieruchomości może żądać podziału hipoteki proporcjonalnie do wartosci nieruchomości. Jeżeli jednak sposób podziału hipoteki został okreslony w umowie o ustanowienie hipoteki i ujawniony w księdze wieczystej, podział następuje stosownie do postanowień umowy. Z tego co pamiętam to mamy w umowach z Dolcanem zobowiązanie do bezobciązeniowego przeniesienia nieruchomości, na co bank wyraził zgode. Nie widziałam co prawda umowy bank (wierzyciel) a Dolcan, ale skoro taki zapis znalazł się w naszych umowach to musiała być o tym mowa w umowie Dolcanu z bankiem. Poza tym prawo nie działa wstecz, choć niewykluczone,że będziemy musieli dochodzić w sądzie jesli to nowe prawo wejdzie i będzie interpretowane dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re: Hipoteka 06.12.10, 09:11 A tu interpretacja art. 76 ust. 4 pochodząca od twórców nowelizacji: W obowiązującym brzmieniu art. 76 ust. 4 u.k.w.h. dotyczy bowiem tylko hipotek ustanowionych w celu zabezpieczenia wierzytelności z tytułu kredytu udzielonego na budowę domów mieszkalnych. Nie obejmuje więc żadnych innych hipotek umownych ani hipotek przymusowych. Celem regulacji zawartej w art. 76 ust. 4 u.k.w.h. było wyłączenie w przypadku podziału nieruchomości zabudowanych domami mieszkalnymi zastosowania - wynikającej z ust. 1 art. 76 u.k.w.h. - reguły, zgodnie z którą w razie podziału nieruchomości (w tym także przez ustanowienie odrębnej własności lokali) obciążająca ją hipoteka przekształca się w hipotekę łączną. Dzięki art. 76 ust. 4u.k.w.h. nabywcy domów jednorodzinnych lub lokali mieszkalnych nie są narażeni na obciążenie ich nieruchomości hipoteką łączną, chociaż sami wywiązali się ze swoich zobowiązań wobec zbywcy (np. spółdzielni mieszkaniowej, dewelopera). Uzasadnieniem dla takiego rozwiązania jest obserwacja istniejącej praktyki na rynku nieruchomości – budowa budynków mieszkalnych lub domów jednorodzinnych odbywa się w znacznej części ze środków przyszłych nabywców domów jednorodzinnych lub lokali. W przypadku spółdzielni mieszkaniowych nabywców lokali obciąża ponadto spłata kredytu zaciągniętego przez spółdzielnię na budowę domu (por. art. 18 ust. 2 ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych). Nie byłoby więc usprawiedliwione, aby nabywcy domów jednorodzinnych lub lokali ponosili dodatkowe ryzyko związane z obciążeniem ich nieruchomości hipoteką łączną.Wskazany cel nie może jednak zostać osiągnięty, jeśli nieruchomość zabudowana domem mieszkalnym jest obciążona hipoteką umowną zabezpieczającą inną niż kredyt wierzytelność (np. wierzytelność wykonawcy robót budowlanych do dewelopera o zapłatę wynagrodzenia za świadczone usługi), czy hipoteką przymusową (np. z tytułu niezapłaconego przez dewelopera podatku VAT). W tym stanie banki udzielające kredyty na budowę domów mieszkalnych i korzystające z zabezpieczenia hipoteką swoich wierzytelności traktowane są mniej korzystnie niż inni wierzyciele hipoteczni. Co więcej, wykładnia językowa obecnego art. 76 ust. 4 u.k.w.h. prowadzi do wniosku, że przepis ten nie ma zastosowania, jeśli bank, który udzielił kredytu na budowę domu mieszkalnego (niekoniecznie zresztą na tej nieruchomości, która ma zostać obciążona hipoteką), uzyskał na jego zabezpieczenie 3 (np. w związku z wypowiedzeniem umowy kredytu) hipotekę przymusową. Różnicuje się więc sytuację banku w zależności od podstawy przysługującej mu hipoteki na nieruchomości zabudowanej domem mieszkalnym (jeśli jest to hipoteka umowna, stosuje się art. 76 ust. 4 u.k.w.h., jeśli zaś jest to hipoteka przymusowa – stosuje się w razie podziału nieruchomości art. 76 ust. 1 u.k.w.h.). Takie nierówne traktowanie różnych wierzycieli hipotecznych nie znajduje dostatecznego uzasadnienia w celu, któremu art. 76 ust. 4 u.k.w.h. miał służyć, i może budzić wątpliwości co do jego zgodności z przytoczonymi przepisami Konstytucji. Jest to tym bardziej istotne, że według orzecznictwa SN sankcją za niezamieszczenie w umowie (o której mowa w końcowej części art. 76 ust. 4 u.k.w.h.) postanowień określających sposób podziału hipoteki jest wygaśnięcie hipoteki w odniesieniu do wydzielonych z nieruchomości obciążonej domów jednorodzinnych lub lokali (zob. powołane w opracowaniu M. Plaskacza, Prawne konsekwencje nowej regulacji hipoteki zabezpieczającej kredyt udzielony na budowę domów mieszkalnych, Prawo Bankowe 2006, nr 6, s. 86 i n., dwa postanowienia SN z 13 stycznia 2005 r., IV CK 426/04 i IV CK 425/04, oraz postanowienie z 13 kwietnia 2005 r., IV CK 469/04). Projektowana zmiana art. 76 ust. 4 u.k.w.h. ma zatem przede wszystkim zrównać sytuację wszystkich wierzycieli, którym przysługują hipoteki na nieruchomości zabudowanej domem mieszkalnym, niezależnie od rodzaju zabezpieczonych nimi wierzytelności, jak i podstawy powstania tych hipotek (obejmuje więc – lege non distinguente – także hipoteki przymusowe). Tylko przez objęcie tą regulacją wszystkich hipotek obciążających dzieloną nieruchomość możliwe jest zrealizowanie celu zamierzonego przez ustawodawcę. Inną konsekwencją zaproponowanej zmiany art. 76 ust. 4 u.k.w.h. ma być usunięcie wątpliwości, o jaką umowę chodzi w zd. drugim obecnego art. 76 ust. 4 u.k.w.h. Projekt zakłada, że chodzi o umowę ustanawiającą hipotekę lub umowę zmieniającą umowę ustanawiającą hipotekę (wierzyciel hipoteczny powinien mieć bowiem możliwość zapewnienia ochrony swoich interesów przez zamieszczenie w tej umowie postanowienia, określającego zasady podziału przysługującej mu hipoteki). Tak też przyjął SN w postanowieniu SN z 13 kwietnia 2005 r. dokonując wykładni obowiązującego art. 76 ust. 4 u.k.w.h. Treść postanowienia umowne- go określającego sposób podziału hipoteki w razie podziału nieruchomości zabudowanej domem mieszkalnym powinna podlegać ujawnieniu w księdze wieczystej (wymaga to zmiany przepisów wykonawczych, regulujących zasady prowadzenia ksiąg wieczystych, np. w łamie 4 działu IV). Ponadto projektowany nowy art. 76 ust. 4 u.k.w.h. reguluje konsekwencje braku odpowiednich postanowień określających sposób podziału hipoteki (zarówno, gdy w umowie ustanawiającej hipotekę nie zawarto odpowiedniego postanowienia umownego, jak i wtedy, gdy brak takiego postanowienia umownego jest konsekwencją przymusowego charakteru hipoteki, obciążającej nieruchomość), przewidując, że hipoteka w takim wypadku nie ulega podziałowi ani nie wygasa, lecz przekształca się w hipotekę łączną, zaś nabywca lokalu lub nieruchomości zabudowanej domem jednorodzinnym uzyskuje roszczenie o podział powstałej na skutek podziału nieruchomości hipoteki łącznej. Jest to więc roszczenie o ukształtowanie stosunku prawnego. W razie odmowy podziału hipoteki przez wierzyciela nabywca nieruchomości może wytoczyć powództwo, zaś prawomocny wyrok sądu stanowił będzie wówczas podstawę do zmiany wpisu w księdze wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: Hipoteka 06.12.10, 09:23 Każdy z nas ma dość firmy Dolcan. Teraz znowu musimy trząść sie o to co się nam należy i za co zapłaciliśmy. Nie wiadomo w jaki sposób uderzy w nas nowelizacja ustawy. Banki same nie wiedzą jak to wszystko interpretować. Patrząc na zapis i komentarze włos się na głowie jeży. Chciałbym tylko wiedziec jak to będzie wyglądać w praktyce. Przecież to zabójstwo nie dla klientów, ale developerów. Jeśli to ma tak działać jak mówią eksperci to ludzie nie będą kupować nowych mieszkań tylko z rynku wtórnego. Praktycznie każdy developer posiłkuje się kredytami pod hipotekę, bo im sie to po prostu opłaca. Co do nas: prawo oczywiście nie działa wstecz. Ale my do tej pory nie mamy prawnie wyodrębnionego lokalu, tym samym jeśli to sie nie stanie do 20 lutego, a na pewno się nie stanie, to bedzie obowiązywało owe prawo. Zobaczymy czy Dolcan będzie chciał z niego skorzystać, bo większość z nas ma zapisy w umowach w których Dolcan zobowiązał się do przekazania mieszkań z nieobciążoną hipoteką. I to, że nowe prawo będzie obowiązywało to nie znaczy, że Dolcan będzie chciał lub musiał z niego skorzystać. Ale znając jego działania to trzeba być przygotowanym na wszystko. Włącznie z długimi procesami sądowymi. Chyba, że ktoś z szanownie nam panujących lub inna instytucja wpadnie na pomysł zgłoszenia nowelizacji ustawy do Trybunału Konstytucyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re: Hipoteka 06.12.10, 09:53 Uważam, że jak najszybciej powinniśmy zorganizować zebranie na osiedlu i postanowić co z tym fantem zrobić. Być może dobrze byłoby skonsultować się z dobrym prawnikiem, który wyjaśniłby sytuację i poradził jakie kroki podjąć. Moje wątpliwości budzi przede wszystkim fakt, iż o ile według interpretacji twórców ustawy nie powinny obciążyć nas kredyty zaciągnięte przez Dolcan pod budowę osiedla to już z wierzytelnościami Globala, które jesli dobrze sobie przypominam też obciążyły nieruchomość nie byłoby tak prosto. Stanowią one tzw. hipotekę przymusową, której art. 76 ust. 4 nie wyłącza i ta hipoteka obciązy wszystkie nieruchomości proporcjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: Hipoteka 06.12.10, 10:10 U nas nie ma hipoteki przymusowej. Jeśli Dolcanowi zależy na sprzedaży pozostałych mieszkań to jej być nie może. Zważając na to, że mamy grudzień i pozostało niewiele czasu do wejścia nowelizacji to niestety Dolcan, jeśli ma taki zamiar, to wprowadzi w życie swój plan. Możemy się spotkać tylko, że w tym przypdaku nic to nie da. Prawnik też niewiele nam powie, zwłaszcza, że Banki, które zatrudniają dobrych adwokatów, same nie wiedzą jak wprowadzić w życie nowe prawo Jedna z osób kontaktowała się z prawnikiem. Na razie możemy czekać na to co zrobi Dolcan, bo patrząc na zapisy w naszych umowach nowych przepisów w stosunku do nas zastosować nie może. Chyba, że ktoś zechce podpisac kolejny aneks z niekorzystnym zapisem. Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re: Hipoteka 06.12.10, 10:59 Prostuję moją poprzednią wypowiedź: rzeczywiście nie ma na naszym osiedlu ustanowionej hipoteki przymusowej, co nie zmiania faktu, że obciaża ją wierzytelność Globala, której nie wyłącza art. 76 ust 4 ustawy -nie chcę skłamać ile to było, ale sporo cos ok. 1 mln., więc chyba jest o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: Hipoteka 06.12.10, 11:23 Z tego co mi wiadomo to Dolcan z Globalem sądzi się o te pieniądze. Dolcan część spłacił, a reszty nie ma zamiaru. Dawno temu rozmawialem z kimś od developera (już nie pamiętam z kim) i ten 1 mln to są kary umone za niewywiązanie się z umowy. W to akurat mogę uwierzyć, bo Global przez 2 lata prawie nic nie zrobił.I teraz gra idzie o ten milion. Z tym także przecież związana byla sprawa z komornikiem, który w końcu sie wycofał. Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re: Hipoteka 06.12.10, 11:30 No własnie..., czy może ktos z Państwa brał ostatnio odpisy z ksiąg wieczystych i wie jak się przedstawia obecny stan zadłużenia naszego "budującego z pasją" Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl antyreklama Dolcanu 06.12.10, 13:42 Witam Sasiadow z ul. Blotnej Jak zapewne wiecie nie tylko Wam zalezy na szybkim zakonczeniu tej niekonczoncej sie opowiesci pod tytulem budowa osiedla Orla II. Z tego co slysalem jednym z glownych powodow przez ktore nasza ulica dalej wyglada jak wyglada jest wlasnie ta budowa. Mam taka propozycje do Was, widzialem to juz gdzies na targowku i z tego co wiem podzialalo. Chodzi o to aby wszscy mieszkancy wywiesli na balkonach banery (moze byc zwykly kawalek materialu i odreczne pismo farba) z zatytulowane "ZOSTALISMY OSZUKANI PRZEZ DEWELOPERA" lub cos w tym stylu + link do forum/strony z informacja o co chodzi dokladnie. Moze to zmusi Waszego dewelopera do dzialania.... Pozdr. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: antyreklama Dolcanu 06.12.10, 14:06 Ten temat przewija sie po raz kolejny. Juz dawno temu doszliśmy do wniosku, że to jest strzał w nogę. Pozostało dużo niekupionych mieszkań i w naszym interesie jest żeby jednak zostały one sprzedane. My możemy wywieśić banery, ale z reklamą Dolcana jako super developera. Jak zaczniemy robić negatywny PR to klienci nie przyjdą, nie staną się naszymi sąsiadami i będą szczęśliwi, a Dolcan z braku gotówki nie spłaci kredytów i to niestey my będziemy w czarnej d..., a nie kto inny. Sorry, ale aż taki dobry to ja niejestem i zależy mi w pierwszej kolejności na zabezpieczeniu własnych interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: antyreklama Dolcanu 06.12.10, 14:48 Dolcan z powodzeniem sprzedaje i wykancza osielda w innych miejscach wiec kase musza miec. Ale jako ze widza, ze u Was nikt z tym nic nie robi po za dzownieniem/przychodzeniem do biura to sobie to olewaja i sie w sumie im nie dziwie. Zreszta, kazdy kto wiejdzie na to forum a zakladam ze jakies 90% ludzi ktorzy kupuja mieszkanie na to forum trafi to i tak tego mieszkania nie kupi, wiec czarny PR juz dawno robicie tyle ze za malo oficialnie by wkurzyc tym Dolcan, a jak im zrobicie to w centrum Zabek to sie moze by zastanowili nad tym co robia... Tak zle i tak nie dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: antyreklama Dolcanu 06.12.10, 15:00 Pisząc u "was" oznacza, że jesteś z okolicy, anie lokatorem Orla II. Jesli tak to jak Ci się nudzi to zajmij się innymi rzeczami niż dawanie dobrych rad, których nikt nie potrzebuje. Skąd możesz wiedzieć co robimy w naszej sprawie, kiedy i gdzie dzwonimy czy jeździmy? Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: antyreklama Dolcanu 06.12.10, 16:00 Nie nudzi mi sie, ale jako ze przez Waszego budujacego z pasja dewelopera nie mam wybudowanej ulicy tylko tone w blocie po niej idac lub niszcze sobie samochod po niej jadac to mnie to jak najbardziej interesuje i jedyne co widze narzekanie na forum a miesiace leca i konca nie widac tej budowy. I jakby nikt nie potrzebowal rad to nie byloby w ogole tematu, proste. Wiec skoncz sie czepiac, skieruj swoja zlosc na Dolcan nie na mnie, ja nie mam zlych intencji. Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: antyreklama Dolcanu 06.12.10, 16:39 wogole to wszystko to jeden wielki koszmar, tyle osob wykiwanych i nic nie mozna z tym zrobic, bo to co do tej pory kazdy z nas dziala nie skutkuje na tego pozal sie boze dewelopera. Pieniadzy nie oddaja budowy nie koncza, nie mowiac juz o tym,ze zadnych informacji od niech nie ma a to co czasami powiedza to tylko klamstwa i stek bzdur.A moze tez wlasnie sasiedzi zza blotnej by sie do nich udali w sprawie drogi jesli tylko oni blokuja jej budowe. Juz na prawde nie wiadomo co zrobic z tym dolcanem chyba podlozyc bombe pod ich siedzibe Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: antyreklama Dolcanu 06.12.10, 21:56 misiek78 w 100% się z Tobą zgadzam. Mi też zależy na tym, żeby Dolcan sprzedawał mieszkania, nie mam zamiaru bawić się w banery oraz tracić czas na zastanawianie się kogo lepiej jest zaprosić tvn wawa czy tvp wawa. Też czekam na garaż i wcale nie czuje się szczęśliwa odśnieżając samochód. Na temat budowy ul. Wiosennej: Niech szanowny Pan z os. Ciałbud czy Wiosennej nie wierzy w to, że Dolcan blokuje rozbudowę ul. Wiosennej niczym kiedyś robił to Bogdan-car złośliwie blokował rozbudowę trasy Siekierkowskiej na skrzyżowaniu Marsa. Rok temu do burmistrza zostało wysłane pismo z zapytaniem o budowę ul. Wiosennej (jest gdzieś na forum), burmistrz odpisał, iż najpierw musi odbyć się modernizacja targowiska, a później zostanie wybudowana droga. A tak naprawdę, miasto, jeżeli by pragnęło wybudować drogę mogło ową budowę podzielić na 2 etapy, w I etapie zapewnić dojazd do oś.Wiosenna i oś.Ciałbud, a w II etapie wybudować fragment od Dolcana do Poniatowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
renata.joanna.anna Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 07:36 ja proponując telewizję nie miałam przecież na myśli oddawania osiedla do użytku czy sprzedaży mieszkań. Wydaje mi się, że najważniejszym problemem jest nowa ustawa o księgach wieczystych i hipotece. Ale OK. Skoro moje pomysły są głupie i są zwykła stratą czasu, to ja się z nich wycofuję. Już więcej pomysłów mieć nie będę i też nie będę tracić czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 07:56 a czy teraz pojawiają się jeszcze jacyś robotnicy na budowie i coś robią, nie ma mnie tam w dzień więc nie wiem nic na ten temat ? wczraj widziałem na klatce schodowej G że ktoś powiesił taką tablicę ogłoszeniową, choć bardziej przydałaby się klamka nowa do drzwi bo ta co była albo się już zużyła i odpadła albo ktoś ja zwyczajnie odłamał Odpowiedz Link Zgłoś
ki-ch Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 08:38 W końcu zorganizujmy zebranie na Osiedlu a później na Łodygowej i ustalmy co dalej robimy!, bo pisanie na forum swojego niezadowolenia nic nie daje, trzeba działać, nie możemy być otu mieni tym że już ktoś mieszka czy wykańcza mieszkanie.Pytanie? i co z tego!!!!Czekam na propozycje terminu zebrania, w takiej sytuacji odpowiada mi każdy dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 08:41 Dziś o 20.00. Taki termin chodzi ostatnio po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
ki-ch Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 08:54 Ok,na pewno będę.Trzeba skończyć z tym "romansem" między nami a .........brak słów Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 09:20 Az tak bardzo lubicie Dolcan, ze zalezy Wam aby mieszkania sprzedali i sobie zarobili? Czyzbyscie byli w jakis sposob powiazani z Dolcanem? Sprzedaz mieszkan nie ma nic wspolnego z Wami, przeciez Dolcan dostal na to kredyt i jak nie oni to Bank sprzeda te mieszkania. Nie z takimi firmami jak Dolcan mozna wygrac. A co do ulicy to oczywiscie ze Dolcan ja blokuje, dokladnie to powiedzial burmistrz na spotkaniu dotyczacym budowy ulic 2 miesiace temu. Budowa takiej ulicy w 2 etapach to totalny absurd, po pierwsze nikt nie bedzie jej pilnowal 24h aby nie rozjezdzily jej ciezarowki Dolcanu a po drugie to jest taka krotka ulica, ze nikomu by sie w to bawic nie oplacalo. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2506 Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 10:08 Oczywiscie ,ze jestesmy powiazani. Mamy wszyscy podpisane umowy i wpłacone pieniądze. Takze drogi mp_nl nie pierd.... A co do ulicy Wiosennej to wszelkie prace ,ktore blokowały wykonanie drogi zostały zakończone kilka miesięcy temu. Raczej zapytaj sie burmistrza dlaczego nie ma jeszcze projektu drogi, ktory ,to ma zostac wykonany dopiero w przyszłym roku? szczegóły poniżej: swiatkiewicz.blog.onet.pl/Wiosenna-czyli-Blotna,2,ID415749734,n Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 10:17 No i się chłop uparł. Zrozum człowieku, że mamy zupełnie inne priorytety. Mam głęboko w d... zarówno twoją jak i moją drogę w tym momencie. Bo być może w ogóle nie będę po niej jeździł, bo nie będę tu mieszkał. Jesli tak cie pili to popukaj do swoich sąsiadów i zajmij się tą sprawą, bo akurat my jesteśmy na zupełnie innym etapie. I nie bardzo mnie interesuje czy zakopiesz się w błocie po dach. Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: antyreklama Dolcanu 07.12.10, 10:38 Spoko, robcie co chcecie a efekty bede obserwowal z usmiechem na twarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 10:39 Jeśli chodzi o polemikę z panem mp od Ciałbuda, to mogę powiedzieć tylko tyle że kiedyś podejmowałem taką dyskusję na forum Anłuka z ludźmi którzy wieszali psy na ś.p. pani Świderskiej (byłej właścicielce tej firmy) że im mieszkania oddała 3 miesiące po terminie i starałem się uświadomić im bazując na naszym przykładzie że mogli trafić duzo gorzej - no i potem doszedłem do wniosku że ci ludzie tam nic nie potrafią rozumieć z tego prostego wzgledu że mieli szczęście zapisac się na budowę mieszkania u Anłuka, a nie u dolcana, więc tego typu dyskusja nie ma sensu i nalezy poprostu ignorować takich odwiedzajacych nasze forum, gdyż nie bardzo wiedzą o czym mówią Odpowiedz Link Zgłoś
misiek178_29 Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 10:46 Prawda, ale takie pieprzenie podnosi mi tylko adrenalinę. Mój znajomy niedawno odebrał mieszkanie w terminie, a największym problemem ludzi było to, że w projekcie barierki balkonów były pomarańczowe, a pomalowano je na szaro. Też chciałbym mieć takie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 10:53 Jak juz pisalem wczesniej, nie mialem zlych intencji i nie mialem zamiaru nikomu podnosic cisnienia. Poprostu wiem, ze najgorsze co mozna zrobic firmie to antyreklame wychodzaca od niezadowolonych klientow i to jest bardzo prosty sposob na zwrocenie ich uwagi bo inaczej beda to olewac. Ale jak juz napisalem wyzej, wiecej sie nie bede tu udzielal. Jezeli prawda jest to, ze Dolcan juz nie bedzie uzywal ciezkiego sprzetu na tym osiedlu to Burmistrz nie bedzie mial juz wymowek i droge bedzie musial w koncu zrobic. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 10:57 no właśnie ja też chciałbym mieć takie problemy ja natomiast podam taki przykład swojej znajomej z pracy, której budowała jakaś tam nie wielka spóldzielnia mieszkaniowa która upadła w trakcie realizacji inwestycji (tak juz pod koniec) i z tego co mi opowiadała to wówczas syndyk podjął się dokończenia inwestycji, a ta moja znajoma podsumowała to w taki sposób, że: "a to nawet lepiej było, bo on sam pilnował naszych interesów ..." dostała to mieszkanie i to w terminie - czekała rok od momentu podpisania umowy, bo tyle trwała budowa, dostała tez szybko akt notarialny - wszystko bez problemu tak więc sobie czasem tak myślę patrząc na naszą przygodę z "budującym z pasją" która trwa już w moim przypadku bez mała 5 lat - ile to muszą mieć ludzie szczęścia, na pewno więcej niż rozumu - a ten mp od Ciałbuda to jest właśnie jeden taki który miał wiecej szczęscia niz rozumu teraz, pisząc to co pisze Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 11:08 To nie ma nic wspolnego ze szczesciem a wlasnie z rozumem, ja poprostu kupowalem gotowe mieszkanie znajac wszystkie potrzebne mi dane. Jak sie kupuje kota w worku i to od firmy z taka opinia jaka ma Dolcan no to nie ma sie co dziwic... Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 11:52 aha, to trzeba było przyjść w to samo miejsce np. w lutym 2006 roku - jak ja, kiedy kazdy miesiąc zwłoki w zakupie 2-pokojowego mieszkania oznaczał iz miesiąc później zapłaci sie za nie 10tys. zł więcej, i kupić tam gotowe mieszkanie mądry jesteś teraz, ale strasznie głupio piszesz bo masz płytką wyobraźnię Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re:Spotkanie na osiedlu 07.12.10, 12:00 Dziś o 20.00 na osiedlu odbedzie się spotkanie. Zapraszam wszystkich chcących przedyskutowac nasze wspólne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
renata.joanna.anna Re:Spotkanie na osiedlu 07.12.10, 14:17 ja przyjdę na spotkanie i mam nadzieję, że będziemy rozmawiać o propozycjach rozwiązania tych problemów. Bo same problemy są przedyskutowane i je znamy "od podszewki". I mam nadzieję, że będą te propozycje mądrzejsze i lepsze, niż już zaproponowane, które, wg niektórych, są stratą czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mp_nl Re: I co z tym odbiorem? 07.12.10, 12:13 To nie ja zaczalem wycieczki personalne. Dla mnie koniec tematu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-sik Re: I co z tym odbiorem? 08.12.10, 11:33 dzis uzyskałam informacje ze w poniedziałek beda składane kompletne dokumenty do powiatowego inspektoru budowlanego w Wołominie ,oni natomiast maja 21 dni na umówienie sia i odbiór budynków..... Odpowiedz Link Zgłoś
el-team Re: I co z tym odbiorem? 13.12.10, 17:32 Czy ktoś z Państwa dzownił dziś do Pani Kowalskiej zapytać czy zostały złożone papiery w sprawie tzw. odbioru osiedla? Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-sik Re: I co z tym odbiorem? 14.12.10, 10:46 witam dodzwoniłam się w końcu ... dokumenty nie zostały złożone ponieważ zabrakło papierka z energetyki .... dostałam info ze niby jutro maja być składane ,czyli co kolejna BAJKA ? Odpowiedz Link Zgłoś
el-team Re: I co z tym odbiorem? 14.12.10, 14:50 Naprawde nie maja tego paierka od zakladu energetycznego z Wolomina. Maja dzis go miec. I jutro zlozyc papierki. Zobaczymy pozyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-1 Re: I co z tym odbiorem? 21.12.10, 08:14 czy może ktoś wie coś nowego na temat odbioru, złożyli papiery do nadzoru budowlanego ? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2506 Re: I co z tym odbiorem? 21.12.10, 11:38 Z inforamcji uzyskanych w zeszlym tygodniu papiery zlozyli 15 grudnia. Od tego momentu nadzor ma 3 tygodnie na wykonanie odbioru. Zobaczymy jak to będzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: I co z tym odbiorem? 03.01.11, 14:18 czy może ktos ma jakieś informacje na temat odbioru ? złozyli wniosek i co dalej w tej kwestii ? a czy ktoś przychodzi na osiedle jeszcze coś robić ? są jeszcze pewne rzeczy nie skończone Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 08.01.11, 09:24 czyli dalej nic nie wiadomo,ściemniaja dalej Odpowiedz Link Zgłoś
el-team Re: I co z tym odbiorem? 09.01.11, 20:38 A czemu nie zadzwonicie i nie zapytacie bezpośrednio na łodygowej. Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 10.01.11, 09:34 dzwonicie dzwonicie tylko ciekawabylam czy wszyscy otrzymuja te sama wersje ale checi dzielenia sie informacjami jakos nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
littlewhitetiger Re: I co z tym odbiorem? 10.01.11, 15:05 Z informacji jakie dziś otrzymałem wynika że: 1. Decyzja powinna być jutro (w tej chwili nie wiadomo czy pozytywna czy negatywna). 2. Podobno inspektorowie zauważyli, że osiedle jest już w pewnym stopniu zasiedlone i to może być problemem co wiąże się z karą finansową dla Dolcan i wydłużeniem terminu uzyskania pozwolenia na użytkowanie budynku. Ale jutro wszystko się okaże... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnes08 Re: I co z tym odbiorem? 12.01.11, 22:23 Ja dowiedziałam się dziś, że decyzja jest pozytywna Odpowiedz Link Zgłoś
wp80 Re: I co z tym odbiorem? 13.01.11, 10:37 Ja też usłyszałam że decyzja jest pozytywna, teraz przez 2 tygodnie musi się uprawomocnić, i po tym okresie podobnież mają wpuszczać na parkingi czyli gdzieś na początku lutego Odpowiedz Link Zgłoś
littlewhitetiger Re: I co z tym odbiorem? 17.01.11, 22:36 Witam, Z informacji jakie dziś uzyskałem to 31.01.2010r ma się uprawomocnić decyzja o pozwoleniu na użytkowanie budynku na naszym wspaniałym osiedlu :) Pozdrawiam i trzymam kciuki :) Odpowiedz Link Zgłoś
insignia928 Re: I co z tym odbiorem? 18.01.11, 00:37 czyli już teraz trzeba zacząć domagać się wydania pilotów od bram i garaży. wcześniej niż 31.01.2010 do garaży oczywiście nie wjedziemy,wiadomo... osobiście dla mnie uprawomocnienie się decyzji oznacza koniec z parkowaniem w błocie od 1 lutego 2010r. Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: I co z tym odbiorem? 18.01.11, 07:52 ludzie, teraz jest 2011 rok, a wy cały czas piszecie daty z 2010 rokiem Odpowiedz Link Zgłoś
littlewhitetiger Re: I co z tym odbiorem? 18.01.11, 08:23 gw-15 napisał: > ...teraz jest 2011 rok... ups, dzięki za przypomnienie :) Mała poprawka :) Z informacji jakie wczoraj uzyskałem to 31.01.2011r ma się uprawomocnić decyzja o pozwoleniu na użytkowanie budynku :) Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: I co z tym odbiorem? 18.01.11, 12:00 no, a decyzja o pozwoleniu na uzytkowanie garaży uprawomocni się 31.01.2012r. - do tego czasu parkujemy w błocie w niedzielę miałem gościa i jak przyjechał swoim samochodem to chciał zaparkować bliżej bramy, żeby (jak mówił) iść krócej po błocie (na co go już wczesniej uczulałem) i zakopał się samochodem w tym błocie, tak że ochlapał sobie cały przód w samochodzie, buty i nogawki spodni, nie dał rady wyjechać z błota, dopiero po jakims czasie mu się udało głupio mi było trochę Odpowiedz Link Zgłoś
gw-15 Re: I co z tym odbiorem? 18.01.11, 12:09 co do tego mojego niedzielnego gościa to chciałbym jeszcze dodać że on mieszka na Bemowie i tam nie ma nigdzie takiego widowiska jak u nas na ul. Błotnej, ale ja to jestem juz przyzwyczajony - przez wiele lat w praktycznie każdy weekened i często w tygodniu przyjeżdżałem na oglądanie budowy, żeby zobaczyć co się tam dzieje (częściej nie - dzieje) i zawsze buty miałem usmarowane w błocie, woziłem potem je tak na różne dzielnice w W-wie i tam czyściłem se potem buty koleżanka w pracy dorabia se jako konsultantka Avonu i sprzedaje m. in. jakieś tam maseczki, w tym m.in. mówi że jakieś błotne, więc kiedyś raz jej powiedziałem, że jak chcesz to ja ci takiego błota z budowy przywiozę że z Avonu takiego w zyciu nie dostaniesz i wszystkie klientki będą zadowolone jak se lico usmarują nim Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Re: I co z tym odbiorem? 12.02.11, 16:12 Proszę o odpowiedź czy juz mozemy się zameldować w mieszkaniach. Odbiór jest całkowity?? Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re: I co z tym odbiorem? 12.02.11, 18:25 Decyzja o pozwoleniu na użytkowanie osiedla jest prawomocna, można się już meldować Odpowiedz Link Zgłoś
neets Re: I co z tym odbiorem? 12.02.11, 20:10 a co z aktami notarialnymi podpisujecie juz Państwo? niestety dolcan nie kwapi sie ze zwrotem pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Re: I co z tym odbiorem? 12.02.11, 20:34 a mozna juz podpisać akt notarialny, ktos podpisał?? to ważne bo zmaleje rata kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
kll777 Re: I co z tym odbiorem? 12.02.11, 20:49 Z informacji jakie posiadam z Działu Prawnego Dolcana: podpisywanie aktów będzie możliwe dopiero na początku kwietnia po załatwieniu jakichś bliżej nieokreślonych formalności przez Dolcan. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks-online Re: I co z tym odbiorem? 15.02.11, 12:07 Czy można zameldować się na naszym osiedlu jeśli nie mamy aktów własności? Czy był już ktoś w tej sprawie w Urzędzie Miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
jas198 Re: I co z tym odbiorem? 19.02.11, 13:23 a ja mam pytanie, czy płacicie juz czynsz i opłaty za wodę? jakie są ceny czynszu i gdzie sie go płaci? Odpowiedz Link Zgłoś