Dodaj do ulubionych

Zadłużona hipoteka

03.12.10, 09:05
Od lutego 2011 r. wchodzą w życie nowe przepisy:

Wszystkie oddawane i budowane mieszkania zostaną w księgach wieczystych automatycznie obciążone długiem budującego je dewelopera. To wynik (nieprecyzyjnych) przepisów, które zaczną obowiązywać od lutego przyszłego roku.

Na alarm biją prawnicy banków.

Chodzi o niewinnie wyglądającą zmianę w ustawie o księgach wieczystych dotyczącą tak zwanej hipoteki łącznej.

Dziś pan Kowalski, jeśli kupuje mieszkanie od dewelopera dostaje lokal z czystą hipoteką mimo, że deweloper zaciągnął na tę budowę gwarantowany hipoteką kredyt. Po 20 lutego 2011 roku pan Kowalski dostanie mieszkanie obciążone wielomilionowym kredytem dewelopera. I zaczną się problemy.

Kowalski będzie mógł wystąpić do banku dewelopera o podział hipoteki proporcjonalnie do wartości mieszkania. Bank będzie jednak mógł odmówić a wtedy pozostanie Kowalskiemu tylko czasochłonna droga sądowa.

Jeśli jednak bank dewelopera się zgodzi pojawi się kolejny problem - jak policzyć wartość przypadającej na dany lokal części kredytu dewelopera. Proporcjonalnie do całej inwestycji - na przykład budowy 10 bloków czy tylko jednego budynku? Według sprzedaży jednego metra lokalu? - Nawet banki tego nie wiedzą .

"Będzie to wyjątkowo skomplikowane w sytuacjach dużych inwestycji deweloperskich, kiedy są to inwestycje wieloetapowe a budynki kończone są w odstępach czasu. Sprawy skończą się w sądach" - uważa mecenas Małgorzata Wypychowska.

Niezależnie od rozstrzygnięcia, Kowalski będzie musiał wydeptać ścieżki od banku do banku, wypełniać dziesiątki nowych dokumentów i nie raz wziąć coś na uspokojenie.

A co w przypadku budowanych jeszcze mieszkań, jeśli bank kredytujący Kowalskiego wstrzyma wypłatę kolejnej transzy kredytu do czasu załatwienia przez niego sprawy zadłużonej hipoteki...?

Zaniepokojone banki proszą o pomoc Związek Banków Polskich.

"W pierwszych miesiącach obowiązywanie tej ustawy może powstać pewien chaos. Jestem prawie pewien, że Sąd Najwyższy będzie musiał wypowiedzieć się, co do tego przepisu" - mówi Tadeusz Białek radca prawny Związku Banków Polskich.

Związek odpowiada, że w grudniu zorganizuje konferencję poświęconą wszystkim problemom, które rodzi nowelizacja ustawy.
(www.radiozet.pl/Wiadomosci/Gospodarka/Czeka-nas-chaos-na-rynku-mieszkaniowym!).

I teraz się zastanawiam czy jeśli oddanie aktów notarialnych przeciągnie się jeszcze o 3 miesiące, to czy te przepisy nas nie obejmą. Niby prawo nie działa wstecz. Większość z nas zapłaciła albo całość albo 90 %. Jeśli ktoś wie coś na ten temat to proszę o informację.
Obserwuj wątek
    • renata.joanna.anna Re: Zadłużona hipoteka 03.12.10, 10:20
      To prawda: prawo nie działa wstecz. Niemniej postaram się to sprawdzić u prawników, tylko nie wiem jak szybko mi się uda. Z pewnością nie w tym tygodniu. Zastanawiam się coraz bardziej na poważnie, czy jednak nie moglibyśmy poprosić np TVP Warszawa o pomoc. Nie chodzi tutaj na razie o sztuczne i nadmierne rozdmuchiwanie sprawy, ale zwykły reportaż z komentarzami nas, lokatorów. Zwykle w takich sytuacjach proszony jest ktoś z firmy deweloperskiej o wyrażenie swojego zdania, a przynajmniej dowiedzielibyśmy się z telewizji na czym stoimy, skoro nikt nas nie informuje.(: Skąd taki pomysł? bo widziałam właśnie wczoraj coś takiego w TVPWarszawa: zdanie lokatorów plus komentarz dewelopera do sytuacji. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z Państwa, kto chciałby powiedzieć dwa zdania przed kamerą, z resztą lokatorów w tle. Wydaje mi się, że sprawa, którą opisał Misiek pokazuje, że siedzenie cicho i indywidualne kłótnie nie przynoszą rezultatów. Podejmijmy decyzję w przyszłym tygodniu, wtorek-środa (po poniedziałku, o ile nie zostaną złożone dokumenty - zgodnie z obietnicami!) czy Państwo przystają na moją propozycję. Prawo nie działa wstecz, ale nie wiemy na razie czy nasz deweloper nie znalazł już jakiś "kruczków". Pewnie akurat w tym są dobrzy. Czyżby Dolcan czekał na tę ustawę zwlekając ponad przyzwoitość z oddaniem osiedla do użytku?
      • suzuchara Re: Zadłużona hipoteka 03.12.10, 19:25
        Witam

Jestem jak najbardziej za zainteresowaniem mediów naszym "problemem"
        Uważam jednak ze TVNka lepiej by się sprawą zainteresowała

Co do samej nowelizacji nie będę sie wypowiadał ale jest to dla mnie wielce niepokojące.
        Nie dość że mam jeden kredyt do spłacania ( nie mały jak dla mnie ) to jeszcze może mi dojść kredyt budującego z pasją.

Z pasją mi się to nie podoba.

Myślę że trzeba zorganizować kolejne spotkanie na naszej budowie zapraszając pisemnie przedstawiciela dolcanu.

Nie jestem prawnikiem ale myślę że można by pomyśleć też o jakiejś wspólnocie / fundacji lub podobnym aby zyskać większą "moc prawną" w kontaktach z dolcanem.

Przyznam że dawałem im czas do końca roku zanim zacznę się bardziej w to angażować ( w sensie działań prawnych ) ale po informacji o nowelizacji przepisów i wg mnie celowym zwlekaniu naszego pasjonata w budowie mam prawo twierdzić że jest / było to celowe.

W naszym skromnym Gronie są osoby które zapewne mają większy kontakt zarówno zawodowy jak i prywatny z gremium prawniczym i myślę że chętnie pomogą w naszej wspólnej sprawie.

• misiek178_29 Re: Zadłużona hipoteka 03.12.10, 22:42
          Początkowo informacja o której wspomniałe zszokowała mnie, ale po dłuższym zastanawioniu się dochodzę do wniosku, że to jednak jest jakaś pomyłka. Taki gniot prawny nie może mieć miejsca w demokratycznym kraju. Przecież to działania, które można zauważyć w Korei Północnej albo w Chinach. To tak jakby sąsiad wziął kredyt na święta, a ja miałbym go . spłacać, bo złożył mi życzenia na imieniny.
          Wiem, że jest zima, ale bądźmy gotowi na zbieranie 100000 podpisów. Ja nie mogę zgodzić się, żeby kraj w którum płacę podatki prowadził politykę rozbójnicką. 100000 podpisów potrzeba, żeby złożyć w sejmie inicjatywę społeczną. Dużo ludzi wie, że prawo, które ma obowiązywać od lutego 2011 r. to idiotyzm. Pytanie tylko: czy ono nas dotyczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka