Dodaj do ulubionych

Zacisze-Elsnerów cz.5

19.04.04, 16:56
Witajcie.
Poprzednie cztery wątki niech więc staną się archiwalne a nowe informacje
proponuję zamieszczać w tej części.

Wrócę jeszcze na chwilę do kwestii podatkowej.
Od 1 maja grunty budowlane będą opodatkowane 7% VAT-em a nie tak jak teraz
dwuprocentową opłatą cywilno-skarbową.
Spółdzielnia zachęca nas do wpłacenia 100% wartości nieruchomości aby uniknąć
dodatkowych kosztów. Wobec tego wszyscy Ci, którzy wpłacą całość powinni się
domagać od spółdzielni faktury lub zaświadczenia potwierdzającego dokonanie
wpłaty przed do 30 kwietnia. Rodzi się jednak pytanie czy: po pierwsze,
spółdzielnia taki dokument wyda a po drugie czy taki dokument wystarczy by
uniknąć dodatkowego kosztu. Faktyczne przeniesienie własności gruntu nastąpi z
chwilą podpisania aktu własności gdzieś pewnie późną jesienią.
Zaświadczenia lub (i) f-ry możemy do spółdzielni nie dostać bo grunty nie
zostały jeszcze wydzielone. Może ktoś z Was dysponuje wiedzą na ten temat lub
może załatwił sobie jakieś potwierdzenie a najlepiej fakturę za grunt.
Wczoraj byłem przejazdem na budowie. Krótki komentarz: z zewnątrz znajomy
jakiś widok sprzed miesiąca - czyli nic się nie dzieje (oprócz II etapu).
Ktoś z Was pisał ostatnio że spece od dociepleń i elewacji mają termin do
końca maja, IMO po nich dopiero będzie można rozpocząć pracę wokół bloków a te
potrwają około miesiąca dlatego według mnie perwszymi realnymi terminami
odbiorów mogą być terminy wczesnowakacyjne.
BTW zauważyłem obok pn-zach narożnika bloku A jakieś 10-cio metrowe betonowe
słupy. Czy ktoś wie co to jest?
pozdrawiam
t.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nowa-A0 Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 20.04.04, 13:33
      Prosze już nie straszyć opóźnieniem terminu oddania. Bo się zapłacze.
      Wybieram się w piątek na budowę razem z fachowcem od wykańczania. Zobaczę co on
      mi powie po spojżeniu na to wszystko fachowym okiem.
      Po wizycie opiszę wam wszystko ze szczegółami.
      Pozdrawiam.
      • aalik Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 23.04.04, 08:23
        O kurde !!! Ale się naszukałem tego wątku.
        Coś mało ostatnio piszecie o postępach budowy. Jako drugoetapowca cieszy mnie
        każda wzmianka, że "mój" budynek pnie się do góry.
        Pogoda zrobiła się wiosenna więc w weekend pójdę z rodzina na spacer, żeby
        osobiście zobaczyć zaawansowanie inwestycji.

Pozdrawiam
        AAlik
    • Gość: Betka Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 23.04.04, 10:07
      Witajcie,
      Jestem świeżą "drugoetapowczynią" a właściwie jeszcze nie tak do końca. Mam
      kilka pytań.
      1. czy ktoś ostatnio sprawdzał w odpowiednich instytucjach (gmina, sąd itp) jak
      wyglądają dokumenty spółdzielni - o nie zaleganiu z opłatami, wyciąg z księgi
      wieczystej(nieszczesna hipoteka?), wyciąg z KRS itp i czy w związku z tym mogę
      skorzystać z Waszych doświadczeń?
      2. czy aktualnym statutem spółdzielni jest statut z 2000 r. czy powinnam
      dopominać się o nowszy
      3. czy komus z Was udało sie wynegocjować zmianę jakichs zapisów umowy?
      4. jak wygląda proponowany przez Spółdzielnię harmonogram spłat? Czy macie
      konkretne daty czy tylko zapisy ogólne o płaceniu na wezwanie?
      To na razie tyle moich wątpliwosci. Będę wdzięczna jesli ktoś je rozwieje :-)).
      Pozdrowionka piątkowe
      Betka
      • Gość: Nowa-A0 Postępy budowy IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 23.04.04, 13:45
        Witam wszystkich pierwszoetapowców. Dzisiaj właśnie byłam na oglądaniu swojego
        mieszkania. Mam niezbyt dobrą wiadomość dla Marcina (mieszkanie A0-14)- odbiory
        mieszkań zaczną się od góry.
        W mieszkaniu nie jest źle, tylko ta rura gazowa jest strasznie gruba i idzie u
        mnie przez całe mieszkanie od wejścia do aneksu kuchennego. Tynki wygladają
        przyzwoicie, sciany wydają się gładkie. Parapety i drwi wejsciowe są ładne. W
        łazience co prawda straszny bajzel, poniewierają się różne śmiecie, ale przed
        odbiorem napewno posprzątają. Na klatce schodowej układane są płytki. Instalaja
        windowa już zamontowana - tylko brak kabiny. Wokół bloku już stoją rusztowania -
        beda ocieplać. Budynek D jest już cały obłozony styropianem a nawet kilka
        klatek już jest otynkowanych. Nawet pracuje tam dosyć sporo ludzi. Garaże pod
        budynkiem A posprzątane i przygotowane pod wylewanie podlóg. Pan Arek
        powiedział że pod bydynkiem D podłoga już jest wylana.
        Na razie tyle. Czekam na inne relacje. O ile wiem w zeszłym tygodniu dość dużo
        ludzi umawiało się na oglądanie ale nic nie napisali.
        • Gość: Tina Postępy budowy 03.05 IP: *.acn.pl 03.05.04, 19:18
          Byłam na naszej budowie i ku mojemu zdziwieniu prace od dluzszego czasu stoja
          niestety w miejscu. Nie chce panikowac, bo jestem daleka od tego, ale wydaje mi
          sie niemozliwym aby mieszkania zaczeli oddawac nam od 17 maja. Bloki nie sa
          otynkowane i nie jest umozliwione swobodne dojscie do klatek. W jaki sposob
          mamy zaczac prace we wlasnych mieszkaniach? Moim zdaniem to nawet strach
          podpisac odbior abysmy potem nie zostali sami z tym balaganem.
          Pozdrawiam z nadzieja ze prace przy pierwszym etapie nie beda szly tak mozolnie.
      • Gość: haden Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 23.04.04, 15:38
        Sprawdź poprzednie wątki a znajdziesz większość interesujących Cie wiadomości.
      • mirka16 Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 24.04.04, 16:39
        Witam serdecznie przyszłych sąsiadów zarówno z I i II etapu. Do spółdzielni
        zapisałam sie na początku kwietnia br. i moje mieszkanie buduje się w budynku C.
        Z woelkim zainteresowaniem śledzę opinie na tym wątku i nie ukrywam, że dzieki
        nim zdecydowałam sie na kupno mieszkania.

Gość portalu: Betka napisał(a):

> Witajcie,
        > Jestem świeżą "drugoetapowczynią" a właściwie jeszcze nie tak do końca. Mam
        > kilka pytań.
        > 1. czy ktoś ostatnio sprawdzał w odpowiednich instytucjach (gmina, sąd itp)
        jak
        >
        > wyglądają dokumenty spółdzielni - o nie zaleganiu z opłatami, wyciąg z księgi
        > wieczystej(nieszczesna hipoteka?), wyciąg z KRS itp i czy w związku z tym
        mogę
        > skorzystać z Waszych doświadczeń?
        Składając wniosek o kredyt musiałam złożyć aktualny ( z 7.04.2004r.)odpis z
        księgi wieczystej. Nieruchomość jest wolna od obciążeń. Nie wiem nastomiast jak
        wyglądają płatności Spółdzielni. Czy są regulowane terminowo. Wiem, że
        Spóldzielnia nie zaciąga kredytów na budowę. W całości finansuje z naszych
        wpłat.

> 2. czy aktualnym statutem spółdzielni jest statut z 2000 r. czy powinnam
        > dopominać się o nowszy
        > 3. czy komus z Was udało sie wynegocjować zmianę jakichs zapisów umowy?
        Niestety, mnie sie nie udało.
        > 4. jak wygląda proponowany przez Spółdzielnię harmonogram spłat? Czy macie
        > konkretne daty czy tylko zapisy ogólne o płaceniu na wezwanie?
        Mam zapisy ogólne na wezwanie. Zawiadomienie otrzymam z 30 dniowym
        wyprzedzeniem. Mojemu Bankowi podobała sie umowa realizacyjna ( PKO BP SA).
        Natomiast zastanowiło mnie to, że zarówno Prezes Spóldzielni jak i Dyrektor
        nosza to samo nazwisko. Jeżeli to bliska rodzina, obysmy nie mieli przykrych
        niespodzianek. Może jestem nadwrażliwa, ale kredyt zaciągnęłam na 20 lat. I nie
        chciałabym go spłacać, nie otrzymując w zamian mieszkania.
        > To na razie tyle moich wątpliwosci. Będę wdzięczna jesli ktoś je rozwieje :-
        )).
        > Pozdrowionka piątkowe
        > Betka

Równiez pozdrawiam..
        • Gość: Irka Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.noname.net.icm.edu.pl 26.04.04, 11:21
          Witam "starszych i mlodszych" sasiadow!
          Spacerowalam wczoraj w okolicach naszych domkow, byla niedziela, wiec ruchu
          widac nie bylo, uu
          domki I etapu tynkuja - D od strony osiedla - tynkowanie zbliza sie ku koncowi,
          od strony ul. Topazowej bloczek jest "golutki" :((
          Straszny balagan przy garazu D, ale podejrzalam, ze jest wylewka w garazu!
          Ogolny widok lekko mnie przerazil, jakoze nie wyglada na to, by za miesiac (a
          nawet juz mniej) mozna bylo cokolwiek tam odbierac, ehhh zyźń....
          My,I-etapowcy i tak przez czas dluzszy bedziemy mieszkac na budowie, wiec moze
          nie ma co tak przezywac...
          Uprzejmie prosze o sprawozdanie z wizyt w srodku lokalu w D, jesli ktos byl, bo
          mi caly czas wmawiaja, ze robia wylewki i nie mozna wejsc
          Pozdrawiam wszystkich wiosennie, irka
    • Gość: Zrzeszony A co tak cicho ? IP: 62.148.94.* 28.04.04, 11:20
      Tyle osób deklarowało się w zeszłym tygodniu, że będzie oglądać mieszkania i
      co ? Żadnych relacji, zachwytów, utyskiwań, biadoleń, złosci, radości,
      komentarzy ? Stało się coś ????
      • Gość: Nowa-A0 Re: A co tak cicho ? IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 28.04.04, 13:52
        No właśnie też się dziwię.
        Oglądałam, opisałam i ......? cisza, jak by wszyscy zapadły się pod ziemie.
        A może wszyscy wystraszyli się i uciekli z Warszawy?
        • Gość: cinek Re: A co tak cicho ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 14:34
          hmm... no coz... chyba wiekszosc watpliwych spraw zostala juz opisana i nic
          nowego nikt nie zauwazyl...
          od siebie powiem, ze mam juz wiekszosc materialow do wykonczenia... wiem
          rowniez, ze bede przestawial scianki dzialowe, ale... nie wiem jak to
          zorganizowac... co z gruzem zrobic :( macie jakis pomysl?
    • Gość: Wojtuk&Mary Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.acn.waw.pl 29.04.04, 11:47
      Witam.

Skoro nikt nie pisze nic nowego, znaczy to że mamy dlugi weekend. Więc wypada
      tylko życzyć wszystkim przyszłym sąsiadom miłego wypoczynku co niniejszym
      czynie.

Wojtuk z małżonką.
      • Gość: irka nabyte materialy budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 15:00
        Witam,
        ja tez kupilam juz podstawowe rzeczy....... troche mi z tego powodu ciasno......
        nie wiem co sie robi z gruzem ze zburzonych scianek - chyba sie wywozi... tylko
        dokad?
        ja glowie sie nad czym innym....
        pewnie stwierdzicie, ze nie mam czym sie martwic....
        czy daje sie bez szczegolnych problemow przeniesc zlew w kuchni na srodek
        pomiszczenia (zrobic taki murek-stol), nie zglaszalam tego w biurze, wiec
        ewentualnie bede sie z tym meczyc sama
        czy ktos sie orientuje czy to bardzo skomplikowany zabieg?
        i jeszcze pytanie do I etapowcow
        czy ktos z was probowal zamienic sobie kaloryfer drabinkowy w kuchni na
        normalny? i co z tego wyszlo?
        podrawiam serdecznie z oblezonego Centrum Warszawy, Irka
    • Gość: Kama Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.acn.pl 30.04.04, 17:19
      Czy jest jakas mozliwosc aby dotrzec do wątkow 1,2,3 oraz 4 ?
      Pozdrawiam
      • Gość: Tina Postep budowy 03.04 IP: *.acn.pl 03.05.04, 20:55
        Byłam na naszej budowie i ku mojemu zdziwieniu prace od dluzszego czasu stoja
        niestety w miejscu. Nie chce panikowac, bo jestem daleka od tego, ale wydaje mi
        sie niemozliwym aby mieszkania zaczeli oddawac nam od 17 maja. Bloki nie sa
        otynkowane i nie jest umozliwione swobodne dojscie do klatek. W jaki sposob
        mamy zaczac prace we wlasnych mieszkaniach? Moim zdaniem to nawet strach
        podpisac odbior abysmy potem nie zostali sami z tym balaganem.
        Pozdrawiam z nadzieja ze prace przy pierwszym etapie nie beda szly tak mozolnie
        • tikey Re: Postep budowy - również 03.04 04.05.04, 12:49
          Witajcie.
          Na budowie nic się nie dzieje więc i nowych postów wyraźnie mniej.
          Wczoraj, wspólnie z małżonką urządziliśmy sobie trzeciomajowy tour wokół osiedla
          i niestety potwierdzam to co napisała Tina - zastój, nic się nie dzieje aż żal
          patrzeć.
          Elewację wykonuje chyba jakaś firma zewnętrzna, ale ja sam ze szwagrem
          oblecielibyśmy szybciiej te dwa bloczki niż jacyś specjaliści. Dwa tygodnie temu
          roboty zatrzymały się na wschodniej ścianie bloku D i do wczoraj nie ruszyły ani
          trochę. Wokół bloków syf jeszcze większy niż był. Słowem - tragedia.
          Niestety wydaje mi się że spółdzielnia dopiero po zakończeniu stanu surowego
          otwartego II etapu rozpocznie prace wykończeniowe wokół bloku A i D. Przede
          wszystkim koniecznie jest usunięcie jednego dźwigu a ten póki co jest niezbędny
          do pracy przy bloku B i C oprócz tego trzeba udostępnić mieszkańcom drogi
          dojazdowe do klatek a te są narazie 4 metry niżej niż być powinny.
          II etap to aktualnie dwie kondygnacje. Za jakieś 1,5 do 2 m-cy robotnicy skończą
          4 piętro i wtedy wrócą zapewne do prac nad I etapem :(
          Niestety takie są moje wnioski z obserwacji i według mnie pierwszymi realnymi
          terminami odbiorów mogą być dopiero terminy lipcowe. Nie rozumiem tylko dlaczego
          spółdzielnia informowała wszystkich o 17 maja jako pierwszym terminie
          przekazywania mieszkań. Jedynie chęć WYŁUDZENIA ostatniej transzy tłumaczy fakt
          umieszczenia tej daty w ostatniej korespondencji ze spółdzielni i obawiam się że
          przyniosła ona pożądany skutek.
          Czekam jednak na lepsze wieści z wnętrza bloków A i D. Może chociaż tam coś
          zmienia się na tyle że można to zauważyć.
          pozdrawiam
          t.
          • Gość: Nowa-A0 Re: Postep budowy - również 03.04 IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 04.05.04, 13:52
            Tikey,
            chyba ty zbyt czarno to widzisz.
            Drogi dojazdowe do klatek juz są (poprzez garaż), na ile widizałam 1 maja to
            blok D był juz częściowo otynkowany a blok A obłożony styropianem (przynajmniej
            od strony osiedla).
            To że w długi majowy weekend na budowie było pusto to nic dziwnego (ty też
            miałeś wolne) a to że na zewnątrz prawie nic się nie dzieje to też normalne -
            przecież robót wykończeniowych w środku na zewnątrz nie widać.
            Tak że lepiej niue rozpaczać i poczekać z tydzień wtedy się zobaczy czy coś się
            zmieniło czy nie.
            • tikey Re: Postepy budowy - a właściwie ich brak 04.05.04, 14:13
              > Tikey,
              > chyba ty zbyt czarno to widzisz.
              Eeee tam, ale też i nie różowo ;)
              > Drogi dojazdowe do klatek juz są (poprzez garaż)
              To nie jest rozwiązanie. Wolałbym wychodzić na zewnątrz w cywilizowany sposób a
              nie uciekać przed samochodami w oparach bezołowiowej.
              > To że w długi majowy weekend na budowie było pusto to nic dziwnego (ty też
              > miałeś wolne
              Skąd wiesz że miałem wolne? A weekend tak naprawdę nie był taki długi.
              Widziałem w sobotę (1.05) kilka innych inwestycji i mimo święta pracy ruch był
              tam jak w zwykły dzień. Pewnie gonią ich terminy. Natomiast u nas pewnie w
              obawie przed alterglobalistami robotnicy zniknęli już w ubiegłą środę.
              Może wyprzedzili harmonogram prac;).
              > Tak że lepiej niue rozpaczać i poczekać z tydzień wtedy się zobaczy czy coś
              się zmieniło czy nie.
              Oczywiście że poczekam. Tydzień, miesiąc, a nawet trzy miesiące niezależnie od
              tego czy coś się zmieni czy nie. A w tzw międzyczasie będę narzekał bo w sumie
              lubię narzekać ;)
              pozdrawiam
              t.
            • Gość: Marta-D09 Re: Postep budowy - również 03.04 IP: 217.153.212.* 04.05.04, 16:01
              cześć przed chwilką dzwoniłam do spółdzielni i pan powiedział (chyba Arek) że z
              trminem 17 maja nic sie nie zmienia a wszystkie mieszkanka chcą oddać do 26
              czerwca bo 27 mają walne zgromadzenie. Jak dla mnie to pocieszenie i narazie
              tego będę się trzymać.
              Jeszcze tylko 12 dni i dalej zobaczymy.
              Wszystkim życzę optymizmu i miłego dnia
      • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: 62.148.94.* 04.05.04, 08:36
        Część czwarta forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=11242735&a=11242735
        Część trzecia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=10339919&a=10339919
        Część druga forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=9035050&a=9035050
        Część pierwsza forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=6888370&a=6888370
        • Gość: arti kolejna rata dla II etapu IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 05.05.04, 23:31
          Dzisiaj doszedł list, że osoby z II etapu maja zapłacic do 27.05 kolejna
          rate !!! Przeciez niedawno (do 16.04) płaciliśmy !!!!
          Czyżby spółdzielnia nie miała pieniedzy na wykonczenie I etapu ???

Co Wy o tym myślicie?

Pozdrawiam, lekko zaniepokojony,
          Arti
          • Gość: Kazik Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.pzuzycie.com.pl 06.05.04, 09:07
            Witam wszystkich I i II etapowiczów.

Mi sie to wszystko nie podoba z tymi platnosciami...
            Planowany termin odbioru dopiero za rok z duzym kawalkiem
            (nie liczac standardowego opoznienia) a my wplacilibysmy z
            ta rata juz prawie 60 procent wartosci mieszkania.

Jestem conajmniej lekko poddenerwowany cala sytuacja.
            Jak to u Was wygladalo, pierwszoetapowcy?

Pozdrawiam
            Kazik
            • Gość: irka Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 10:41
              Witam,
              w sprawie platnosci. Mam mieszkanko (no mam nadzieje, ze bede miala) w I etapie
              We wrzesniu 2003 mialam wplacone ponad 60 procent wartosci mieszkania, przy
              terminie odbioru na marzec. Placilismy raczej co 2 miesiace, chyba ze ktos
              przystepowal do Spoldzielni pozniej i wtedy od razu wplacal np. 40, 60 czy ile
              tam procent w zaleznosci od postepu prac.
              Nie wiem jak teraz jest, ale przeciez calosc budowy kontrolowal Bank PKO BP - i
              kolejne raty wynikaly z postepu prac.
              Pozdrawiam i badzmy dobrej mysli, Irka
            • tikey Re: kolejna rata dla II etapu 06.05.04, 11:15
              > Jak to u Was wygladalo, pierwszoetapowcy?
              Witajcie
              Ciągłość finansowania inwestycji musi być zachowana więc kolejne transze
              trzeba niejako płacić "z góry".
              Jesienią gdy kończono stan surowy otwarty też trzeba było przelać na konto
              spółdzielni 60% wartości mieszkania.
              Większość pierwszoetapowców wpłaciła już 100% wartości ("+","-" to co wyjdzie z
              ostatecznego rozliczenia) mimo że inspektor bankowy ocenił stan zaawansowania
              inwestycji 19.04 na 83%.
              Z tego co usłyszałem w spółdzielni, to być może jeszcze w tym lub na początku
              następnego tygodnia będą wysyłane do niektórych zawiadomienia o odbiorach.
              Zapewne pierwsze będą oddawane mieszkania w bloku A klataka najbliższa działkom
              a od strony ul. Potulickiej zostanie przygotowany wjazd.
              Potwierdzam też że do końca czerwca spółdzielnia chce się uporać z
              przekazywaniem mieszkań (będą pracować też w soboty:]).
              Jednak z prawnego punktu widzenia nie można przekazywać mieszkań gdy nie
              nastąpił odbiór inwestycji przez gminę, STOEN etc. a taki może nastąpić po
              całkowitym przygotowaniu mieszkań łącznie z infrastrukturą wokół bloków. Jak tu
              podpisać odbiór nieocieplonego i nieotynkowanego na zewnątrz mieszkania?
              Być może odbiór będzie podzielony na dwie części bo faktycznie ściany bloków A i
              D oraz teren wokół nich to jeszcze plac budowy po którym ciągle jeżdżą dźwigi.
              Z niecierpliwością oczekuję informacji od osób, które dostaną zawiadomienia jako
              pierwsze.
              pozdrawiam
              zniecierpliwiony (ciągle sceptyczny)
              t.
              • Gość: Hugo Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.chello.pl 09.05.04, 09:44
                Kochani , może Ktos mi powie skąd ta atrakcyjna cena skoro po drugiej stronie
                Łodygowej Budimex Zacisze bis stawia za ok 3300 zł /m ???? Czy II etap budowy
                ma szansę zaistnienia ??? ta inwestycja kończy przecież historię SM
                Augustówka !!!
                • Gość: mirka16 Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 13:15
                  Witaj Hugo.
                  Budimex buduje za własne pieniądze a nie przyszłych właścicieli. Stąd wyzsza
                  cena, tak myślę. Osiedle Augustówki nie jest tak wymyslne architektoniczne jak
                  sąsiadów z drugiej strony i to tez ma wpływ na cene.Cena w Augustówce jest
                  atrakcyjna, chociaz moje mieszkanie a garażem wychodzi po 3150 zł za m2. Może
                  Spóldzielnia dalej będzie budować, skąd wiesz,że kończy na tym swoje
                  inwestycje????
                  Pozdrowienia bardziej optymistyczne:)
                  Mirka
                  • Gość: Hugo Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.qdnet.pl 09.05.04, 13:58
                  • Gość: Hugo Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.qdnet.pl 09.05.04, 14:19
                    Cześć Mirko
                    Podając cenę Zacisza bis ok. 3300zł/m2 miałem na myśli samo mieszkanko , za
                    garaż wszędzie trzeba dopłacać .Ja też jestem zainteresowany Osiedlem Elsnerów
                    ale mam obawy . Alternatywą jest Zacisze bis :+ Budimex,fundusz powierniczy ale
                    i - cena ,lokalizacja (za blisko do Łodygowej)A więc trzeba to przekalkulować!!!
                    Wiadomość ,że Augustówka kończy swoją działalność na Elsnerów jest oficjalna i
                    podawana w biurze sprzedaży.
                    Pozdrawiam Hugo.
                    • Gość: mirka16 Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.04, 15:37
                      Jesli nawet Spóldzielnia nie ma w planach budowy dalszych obiektów, to my
                      spóldzielcy będziemy decydować co dalej.. Może biuro nie wie, jakie prawa maja
                      członkowie spóldzielni.
                      Ciekawa jestem dlaczego chca kończyc swoja działalność na Elsnerów?
                      Wiesz cos o tym Hugo?
                      Pozdrawiam
                      Mirka
                      • Gość: Hugo Re: kolejna rata dla II etapu IP: *.qdnet.pl 09.05.04, 15:58
                        ~Spółdzielnia Augustówka zawiazała się tylko na czas realizacji osiedla
                        Elsnerów~ to słowa p.Rafała Sroczyńskiego z działu sprzedaży.My jako
                        spółdzielcy możemy decydować... ale kase trzyma p.Prezes :-)
                        Pozdro.Hugo.
                        • Gość: Zrzeszony Re: kolejna rata dla II etapu IP: 80.51.234.* 10.05.04, 08:31
                          ~Spółdzielnia Augustówka zawiazała się tylko na czas realizacji osiedla
                          > Elsnerów~ to słowa p.Rafała Sroczyńskiego z działu sprzedaży.My jako
                          > spółdzielcy możemy decydować... ale kase trzyma p.Prezes :-)
                          > Pozdro.Hugo.

Witam,
                          Rozmawiałem kiedyś na ten temat z prezesem. On poprostu realnie patrzy na
                          zachowanie członków spółdzielni przy pytaniu czy chcecie finansować kolejną
                          inwestycję.
                          Mówiąc szczerze nie jestem zainteresowany ryzykowaniem swoich pieniędzy w
                          inwestycję dla przyszłych mieszkańców jakiegoś nowego osiedla. W swoich obawach
                          napewno nie jestem sam. Prezes o tym wie więc nie opowiada o dalekosiężnych
                          planach tylko o jednym , za to skończonym, osiedlu.
                          W momencie przepisania prawa własności mieszkań dotychczasowi członkowie
                          spółdzielni prestają być jej członkami i spółdzielnia przestaje istnieć.
                          Dlatego mówi się tylko o jednej inwestycji. I dobrze.
                          Co do cen mieszkań to faktycznie Augustówka jest chyba najtańsza w Warszawie.
                          Patrząc po materiałach użytych do budowy to na tym chyba nie oszczędzają. Windy
                          KONE też nie są najtańsze na rynku. Jedno jest pewne konkurencji się to nie
                          podoba i będą robić podchody żeby zaszkodzić. Miejmy nadzieję, że będą jedynie
                          zniechęcać klientów, a nie bruździć np. w urzędach.

Pozdrawiam
                          Zrzeszony
                          • mirka16 Re: kolejna rata dla II etapu 10.05.04, 11:45
                            Witaj,
                            świetnie,że podzieliłeś sie swoja wiedzą. Myslę, że mieszkania w tej
                            lokalizacji są bardzo konkurencyje i na pewno wielu developerom cena Augustówki
                            spędza sen z powiek. A obawy zawsze ludzie będa mieli szczególnie, kiedy na
                            rynku pojawia sie nowy, nieznany podmiot.
                            Powiedz mi Zrzeszony, co to za piece gazowe beda instalowane w lazienkach. czy
                            pod piecem będe miala miejsce na pralke???
                            Pozdrawiam
                            Mirka
                            • Gość: Zrzeszony Re: o piecyku IP: 80.51.234.* 10.05.04, 13:34
                              > Powiedz mi Zrzeszony, co to za piece gazowe beda instalowane w lazienkach.
                              czy
                              > pod piecem będe miala miejsce na pralke???
                              > Pozdrawiam
                              > Mirka

Aż tak dokładnie to ja poinformowany nie jestem. Z tego co wiem to piece są
                              marki/firmy DeDietrich i mają wisieć w łazienkach lub w kuchniach. Kiedyś nawet
                              powiedzieli mi w spóldzielni jak się ma nazywać typ tego piecyka, ale co to dla
                              mnie za różnica skoro i tak nie mogę nic zmienić. Podobno ma być niewielki.
                              Proponuje zadzwonić do Sp-ni zapytać się o typ i znaleźć w internecie jak on
                              wygląda na www.dedietrich.com . Kiedyś szukałem, ale niestety nie znam
                              niemieckiego ani francuskiego więc nie wiem o co chodzi na ich stronach.

Pozdrawiam
                              Zrzeszony
                              • Gość: Jacek Odbiory w dwóch etapach???? IP: 195.101.45.* 10.05.04, 14:00
                                Witam

Dziś dowiedziałem się o p.Arkadiusza, iż odbiory odbędą się w dwóch fazach:
                                odbiór "części budolanej" ???, a ok 10 dni później nastapi montaz piecyków,
                                kaloryferów i części elektryki i właśnie to będzie przedmiotem II etapu
                                odbiorów.

Pytanie:
                                Czy jest to normalne? (pytanie może dziwne, ale niestety nie mam zadnego
                                doświadczenia w tej dziedzinie),
                                Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedz (tych bartdziej doświadczonych) :-)
                                • tikey Re: Odbiory w dwóch etapach???? 10.05.04, 14:58
                                  > Czy jest to normalne?
                                  > Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedz (tych bartdziej doświadczonych) :-)
                                  Nie mam żadnego doświadczenia w odbiorach ale obawiam się że nie jest to
                                  normalne i znowu wietrzę jakiś podstęp. Wykombinowałem sobie to tak:
                                  Wersja I - pesymistyczna
                                  Na podłączenie piecyka, kilku gniazdek i włączników oraz kaloryferów nie
                                  potrzeba aż 10 dni. Potrzeba co najwyżej pieniędzy na zakup wspomnianych
                                  wcześniej.
                                  Pieniądze najlepiej jest wykombinować poprzez zorganizowanie odbiorów części
                                  budowlanej i na podstawie pomiarów "wyciągnąć" od tych osób które mają więcej
                                  niż w planie.
                                  Zdaje się że według jakiejś dyrektywy unijnej do metrażu wlicza się również
                                  powierzchnię pod ściankami działowymi które można zdemontować. Na 50 m2 można
                                  podciągnjąć jakieś 1,5 m2. Potem już tylko wystarczy uzależnić II odbiór od
                                  dokonania wpłaty i gotowe.
                                  Wersja II - optymistyczna
                                  Spółdzielnia nie wyrobiła się z robotami wykończeniowymi ale chce za wszelką
                                  cenę wywiązać się z terminu czyli możliwie maksymalnie zmniejszyć "obsuwę".
                                  Wykonanie odbiorów w deóch częścich ułatwi wszelkie procedury i wbrew pozorom
                                  przyspieszy odbiory.

Która wersja jest bliższa prawdzie - zobaczymy i to pewnie już niedługo
                                  pozdrawiam
                                  t.
                                • Gość: Wojtuk Re: Odbiory w dwóch etapach???? IP: *.acn.waw.pl 12.05.04, 13:58
                                  Witam.

Co do odbiorów w dwóch etapach to z mojego doświadczenia (pracuję przy
                                  instalacjach na innej budowie) jest to absolutnie nienormalne jeśli nie
                                  śmieszne. Odbiór to odbiór - wchodzisz, oglądasz, stwierdzasz usterki i
                                  umawiasz się np. za tydzień na kolejny odbiór z poprawionymi usterkami. I tak
                                  jest zawsze.
                                  Jeśli prawdą są odbiory dwuetapowe, to ja bym to usprawiedliwiał tym, że będą
                                  mieć więcej czasu na usówanie usterek. Jeśli zauważysz usterki budowlane to za
                                  tydzień wraz z odbiorem reszty będą one już poprawione.
                                  Jeśli nie to jest powodem to pomysł jest totalnie głupi i śmieszny.

Pozdrawiam. Nic z tego nierozumiejący.
                                  Wojtuk
                              • Gość: haden Polska strona producenta pieców IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 10.05.04, 15:53
                                www.dedietrich.pl
                          • patrycja471 Re: kolejna rata dla II etapu 15.09.04, 10:51
                            Witam wszystkich!!
                            jestem nowym nowym nabywcom mieszkanka na osiedlu Elsnerów. Co prawda Umowy
                            jeszcze nie podpisalam a mam co do niej troszke uwag. Chcialam zapytac czy ktos
                            z was prubował negocjowac umowe ze społdzielnią?
                            pozdrawiam,
                            Pat
        • Gość: RAMCIN Postępy IP: *.pkobp.pl 10.05.04, 17:13
          Byłem w piątek na budowie i zobaczyłem że nasze bloczki nabierają kolorytu, to
          znaczy zaczeli elewacje zewnętrzną pokrywać tynkiem w kolorach żółty-
          żółtopomarańczowy. Pierwsza klatka w bloku D od strony Lewinowskiej jest już
          zrobiona.
          Niestety nie byłem w stanie zobaczyć co się dzieje wewnątrz, bo byłem tylko
          przejazdem. Jak by ktoś był ostatnio na budowie i widział co się dzieje w
          środku naszych mieszkanek to niech napisze.
          POZDRAWIAM
          • Gość: Irka Odbiory IP: *.noname.net.icm.edu.pl 12.05.04, 15:26
            Witam wszystkich,
            mialam dzis ogladac mieszkanko (D, klatka od Lewinowskiej). Czekalam na
            ogladanie ponad miesiac, bo ciagle cos bylo podobno robione. Rano zadzwonil p.
            Arkadiusz i poinformowal, ze mu przykro, ale znowu cos tam robia i niestety.
            Zapytalam czy nastepny tydzien wchodzi w gre, jesli chodzi o ogladanie. Otoz
            nie, zaczynaja odbiory (oddania) i pierszenstwo miec beda osoby odbierajace!
            Zatem kiedy moge obejrzec? PRZY ODBIORZE!!! Kiedy odbior w przyblizeniu klatki
            I w D, pytam. Pzelom maja i czerwca. Pytam grzecznie zatem, czy jest juz
            rozwiazana sprawa kanalizacji? Bedzie.... Kiedy? No niedlugo..............
            Czyli pierwsze mieszkania beda oddawane bez mediow? No, bez.
            Bardzo Was przepraszam za takie pisanie, ale tym razem p. Arek to juz mnie
            zdenerwowal pozadnie!
            Niestety, zaczynam sie bac, ze wszystko sie sypie. Oddaja w dwoch etapach,
            podobno by nam bylo wygodniej - mozna kafelki klasc itd... Tynki zewnetrzne
            beda... Kiedy? Do konca maja nie da rady...! (bud. D, o A nie smialam nawet
            zapytac).
            Prosze napiszcie, ze nie jest tak zle i ze tylko panikuje.
            Pozdrawiam wszystkich, Irka
            • Gość: EDYTA Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 16:16
              MAM JEDNO PYTANIE SKORO ODBIORY MIESZKAN MAJĄ SIE ODBYĆ NIE KOMPLETNIE TZN BEZ
              MEDIÓW TO CZY POWINNISMY PODPISAC TAKI ODBIOR MIESZKANIA .
              ŻEBYŚMY CZASAMI NIE ZOSTALI POTEM Z MIESZKANIAMI BEZ KANALIZACJI I itp.
              CO O TYM MYŚLICIE?
            • Gość: Zrzeszony Re: Odbiory IP: 80.51.234.* 12.05.04, 16:59
              Z tego co ja zrozumiałem to sprawa kanalizacji wciąż nie jest zakończona.
              Oznacza to, że tak naprawdę nie jest mozliwy ostateczny odbiór mieszkań. Jednak
              Spółdzielnia chce już dać ludziom klucze, zeby rozpoczęli roboty wykończeniowe.
              Dlatego wymyslili dwa etapy odbioru. W pierwszym oddadzą samo mieszkanie (jak
              zrozumiałem wyposazone w piecyki, grzejniki itp), a w drugim etapie będzie
              odbiór ostateczny już z mediami i uruchomionymi wszystkimi instalacjami.
              Nie martwię się czy bedzie ta cholerna kanalizacja, martwię sie tylko kiedy ona
              wreszcie będzie. Jak znam zycie pewnie znowu chodzi o jakieś urzędnicze gierki
              z papierkami.
              Co do tynków to jak stoja już rusztowania to napewno kiedyś tynkowanie skończą.
              Patrząc na pogodę jaką mamy od 3 maja to faktycznie przy tak dużych opadach nie
              można tynkować bo to spłynie.

Już bardziej pocieszać nie umiem :(
              A tak na otarcie łez to przeczytajcie dzisiejszy dodatek nieruchomości GW. Z
              porównania opisywanych w nim inwestycji wynika, że nasza spółdzielnia jest
              chyba najtańsza.
              Do zobaczenia na parapetówkach.

Zrzeszony
            • tikey Re: Odbiory 12.05.04, 17:19
              > Oddaja w dwoch etapach, podobno by nam bylo wygodniej
              > - mozna kafelki klasc itd...
              A skąd wziąć wodę do zaprawy albo gdzie majster ma zrobić siku gdy mu się
              podczas tego kładzenia kafelków po paru piwkach zechce.
              Dlaczego spółdzielnia chce oddać mieszkania niemal za wszelką cenę?
              Niewykończone, bez mediów, prawie nie nadające się do mieszkania.
              Okazuje się więc że najbardziej pokrzywdzeni to Ci którzy będą odbierać jako
              pierwsi ponieważ staną przed dylematem: czy podpisywać odbiór czy też nie.
              Ci ostatni być może dostaną mieszkania w pełni wartościowe lub przynajmniej
              nauczą się czegoś od poprzedników.

Coraz bardziej zaniepokojony t.
              • Gość: Irka Re: Odbiory IP: *.noname.net.icm.edu.pl 12.05.04, 18:50
                Witajcie,

ZRZESZONY,
                bardzo dziekuje za pocieszanie! Oj, zeby to tylko jakos wszystko poszlo.
                I tak nam nic nie pozostaje, jak byc dobrej mysli i wierzyc, ze dobrze to
                wszystko sie skonczy.
                Trzymajcie sie, Irka
    • Gość: Pioterks Za i przeciw IP: *.targi.rednet.pl / 194.181.106.* 14.05.04, 12:12
      Od paru ygodni biję się z myślami czy warto kupić w tej spółdzielni mieszkanie
      czy też nie. Przeczytałem większość wątków poświęconych budowie os.Elsnerów i
      wciąz nie mam zdania. Niby nie jest źle, ale ... i tu nastepuje wyliczanie
      rożnych waszych i moich wątpliwości.
      Ponieważ w wątkach o tej spółdzielni przewijają się często te same osoby
      wydające się zorientowane to mam prośbę czy ktoś może coś napisać "na tak" i
      dlaczego, i "na nie" i dlaczego.
      Myślę o tej spóldzielni bo wydają mi się w tani (podejrzanie ?) i interesuje
      mnie ich lokalizacja.
      Z góry dziękuję

Piotr
      • Gość: Irka Odbiory IP: *.noname.net.icm.edu.pl 17.05.04, 12:20
        Witajcie,
        dzis mialy ruszyc odbiory. Dajcie, prosze, znac, czy ktos dostal np. klucze
        (sama nie wierze,w to co pisze) albo zawiadomienie kiedy ma je dostac.
        Pozdtrawiam, Irka
        • tikey Re: Odbiory 17.05.04, 12:55
          > dzis mialy ruszyc odbiory.
          A faktycznie, dziś już 17 maja ale chyba nici z tego bo nikt nie chwalił się że
          dostał zaproszenie ze spółdzielni. O ile pamiętam zawiadomiania miały być
          wysyłane z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem więc pewnie w maju sie nie uda
          nic oddać (ani odebrać).
          Swoją drogą dwa tygodnie temu usłyszałem przez telefon że 17-ego maja zaczynają
          oddawać.
          Czy już pora bić na alarm czy jeszcze warto poczekać?
          • Gość: cinek Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 14:01
            hmm... jesli dzis mialyby byc odbiory, to nie wiem jak bysmy sie mieli dostac
            do tych lokali (brak jakichkolwiek wejsc do klatek) czy wjechac autem do garazu
            (przed wjazdem do bud. A jet wykopana tylko wielka "jama" - chyba dopiero
            powstaje ten "enter"). Bylem wczoraj na budowie, na zewnatrz nic sie nie
            zmienilo :( budynek D otynkowany od wschodniej strony, zolty kolorek w 2
            odcieniach, nawet ładny, chociaz calosc nieco smutnie wyglada :( Aha...
            zauwazylem, ze sa prowadzone jakis prace od poludniowej strony bud A, czy
            wiecie co tam ma byc? Pierwotnie od Pana Arkadiusza slyszlaem, ze ma byc tam po
            prostu parkan w odleglosci 8 m od budynku, a teraz wydaje mi sie, ze sa tak
            kladzione jakies krawezniki... czyzby mialabyc tam droga, moze miejsca
            parkingowe, a moze po prostu jakis deptak z kawalkiem zieleni... :)?
        • Gość: Marta D09 Re: Odbiory IP: 217.153.212.* 17.05.04, 14:16
          dzwoniłam do spoółdzielni dzisiaj rano i pan (nie pan Arek) poinformował mnie
          że odbiory miały się zacząć dziś ale tak naprwdę zaczną sie w środę??? nie wiem
          co da im dwa dni, co do reszty to nic więcej nie wie, monratz instalacji ma być
          już po odbiorze ścian więc odbiory nadal w dwóch etapach.
          a więc do środy i dalej zobaczymy
          pozdrawiam wszystkich pełna optymizmu (jeszcze)
          • Gość: edyta Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:09
            to troche dziwne z tymi odbiorami bo ja miesiac temu ogladajac swoje mieszkanie
            w budynku A zostalam poinformowana ze odbiory beda koniec czerwca poczatek
            lipca cos tu jest nie tak.
            Mam jeszcze pytanie czy ktos moze wie gdzie beda miescily sie miejsca postojowe
            dla 2 etapowcow - przecierz na terenie osiedlemialy byc tylko drogi
            przeciwpozarowe okaże się że na terenie osiedle nie bedzie zieleni.
            Co o tym myslicie
            Pozdrawiam
            • Gość: cinek Re: Odbiory IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:18
              ... byc moze, ze od poludniowej strony bud A
            • tikey Re: Odbiory 17.05.04, 15:29
              > Mam jeszcze pytanie czy ktos moze wie gdzie beda miescily sie miejsca
              postojowe
              Z planu ktory wisiał w "siedzibie" spółdzielni pamiętam że miejsca postojowe
              naziemne miały być usytuowane jakby z zewnętrznej strony osiedla głównie od
              stronu ul. Lewinowskiej wzdłuż północnej ściany bloku B i C oraz strony
              wschodniej od strony Potulickiej.
              W sumie miało być tego około 20-30 miejsc.
              Nie przypominam sobie aby były jakieś miejsca od południowej stronu bloku A.

Czy środowe odbiory zostały jakoś "zaanonsowane". A może odbiór budowlany
              będzie zorganizowany tylko dla tych najbardziej niecierpliwych.

pozd
              t.
              • Gość: Nowa-A0 Re: Odbiory IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 18.05.04, 15:42
                Witam wszystkich,
                trochę się dzisiaj zdenerwowałam. Zadzwoniłam do spółdzielni i Pan Arek mnie
                poinformował że odbiory już się rozpoczęły ale nie dla mieszkańców parteru.
                Tacy nieszczęśnicy jak ja są bardzo kłpotliwi - tarasy oczywiscie nie są
                zrobione i nie wiadomo kiedy będą, w związku z tym nie ma dla nas odbiorów.
                Spróbuje jutro porozmawiać z Prezesem. Przecież to jest nienormalne - wykańczać
                mieszkanie mogę i bez tarasu. Doskonale zdaje sobie sprawę że taras możezostać
                zagospodarowany dopiero po zakończeniu budowy drugiego etapu.
                A w ogóle to już nie wiem co mam zrobić czy pisać pisemne monity do Prezesa czy
                zwracać sie o pomoc do prawników. Może ktoś coś mi doradzi.
                • Gość: edyta Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 16:05
                  witam wszystkich zwracam sie z prośbą i pytaniem czy ktoś z budynku A otrzymał
                  pisemne zawiadomnienie o odbiorach. proszę napiszcie coś
                • tikey Re: Odbiory 18.05.04, 17:27
                  > Pan Arek mnie poinformował że odbiory już się rozpoczęły ale nie dla
                  > mieszkańców parteru.
                  Oooo, a to ci niespodzianka. A nikt się nie chwalił że odbiera!!!
                  Czyżby zmieniła się orientacja i teraz będą oddawali "poziomo" najpierw
                  wszystkie czwarte piętra potem trzecie ... .

> Przecież to jest nienormalne - wykańczać
                  > mieszkanie mogę i bez tarasu.
                  Jeżeli wykańczanie mieszkania to m.in. glazura, podłogi, to osobiście wolałbym
                  poczekać jednak na odbiór wszystkich mediów niż po zakończeniu prac lub w ich
                  trakcie skuwać płytki bo może się okazać po podłączeniu instalacja wodna jest
                  nieszczelna. Załamany przewód elektryczny może spowodować kucie tynku na np.
                  nowiuśki błyszczący parkiet.
                  Coś nam jednak spółdzielnia psoci i nie chce się przyznać o co chodzi.
                  pozdrawiam niecierpliwych ;)
                  t.
                  • Gość: Nowa-A0 Re: Odbiory IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 18.05.04, 18:03
                    Masz jak zwykle racje, Tikey.
                    Wybieram się jutro do Spółdzielni z samego rana. Spróbuje dostać się do Prezesa
                    lub napisać do niego pismo.
                    To co sie dzieje wcale mi się nie podoba, mało tego że mają NIEWIELKIE!!!! (2
                    MIESIĄCE) opóźnienie to jeszcze robią takie cyrki. Zaczynam podejżewać że ci ze
                    spółdzielni co kupili mieszkanie to jako pierwsi odebrali i sobie już
                    wykańczają (być może dlatego ocieplili i otynkowali najpierw budynek D) a
                    reszta hołoty niech się buja. Pieniądze wzięte, w Umowach realizacyjnych nie ma
                    żadnych gwarancji ani kar umownych (teraz dopiero zdaje sobie sprawę jakiego
                    bubla podpisałam)i możemy im nagwizdać.
                    • Gość: A4-10 Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.04, 19:44
                      Witam
                      to nie prawda ze od gory,
                      poniewaz jelsi tak to powinienem dostac juz info ( 2 mieszkanie w kolejnosci)
                      a jeszcze nic nie ma w skrzynce ;((

Mysle iz najwyzsza pora zebrac sie i udac do dobrego prawnika.
                      pozdrawiam
                    • Gość: Zrezszony Re: Odbiory IP: 62.148.94.* 19.05.04, 08:26
                      Nie mam teraz czasu pisać ale w poniedziałek rozmawiałem z prezesem i byłem w
                      mieszkaniu, no i sporo się dowiedziałem.
                      Odpowiedz mi jednak "Nowa" na trzy pytania:
                      1. Kiedy Tikey miał jeszcze racje ? ( jest najbardzie biadolącym uczestnikiem
                      tego wątku)
                      2. Kto to są "Ci ze spółdzielni" co już napewno odebrali mieszkania. ( dla
                      ułatwienia ja też jestem ze spóldzielni i ty też). Wiesz coś napewno czy
                      piszesz newsa jak "Superekspres"
                      3. Czy kiedykolwiek czytałać ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych i prawo
                      spółdzielcze ? ( niestety w spółdzielni nie istnieją kary umowne, ani sztywne
                      ceny zakupu).

Pozdrawiam
                      Zrzeszony
                      • tikey Re: Odbiory 19.05.04, 09:12
                        > 1. Kiedy Tikey miał jeszcze racje ? ( jest najbardzie biadolącym uczestnikiem
                        > tego wątku)
                        No, wreszcie ktoś to zauważył.;)
                        W przeciwieństwie do Zrzeszonego, który wszystko widzi na różowo staram się
                        piętnować nieuczciwość i szukać prawdy. Szczerze mówiąc to niechciałbym aby
                        wszystkie moje czarnowidztwa się spełniły i wolałbym pozostać "najbardziej
                        biadolącym uczestnikiem forum" niż najtrafniej przewidującym uczestnikiem.
                        Gdybym wierzył wszystkim opowieściom p. Arka lub prezesa pewnie w ogóle nie
                        zabierałbym głosu bo niebyłoby się do czego doczepić.
                        Do Zrzeszonego! Proponuję omijać moje wypociny. Tutaj raczej nikt nie cytuje
                        poprzedników więc całkowicie unikniesz czytania moich epistołów.
                        pozdr
                        t.
              • Gość: cinek Re: Odbiory IP: *.ptr.net.pl 18.05.04, 20:19
                zgadza sie... ja tez na planie nie widzialem tych miejsc... ale uklad
                kraweznikow tam kladzionych sugeruje, ze jednak beda w tym miejscu.
                • Gość: edyta Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:08
                  te krawężniki od strony południowej budynku A nie znajdują sie na terenie
                  naszego osiedle tylko spoldzielni Atrium od której bedziemy odgrodzeni siatką
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Irka Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 10:52
                    Witam,

klocenie sie i obrazanie sie nic nam nie da. Wszyscy jestesmy zdenerwowani, a
                    Spoldzielnia nie wywiazuje sie ani z terminu, ani z realizacji. Ja dzwonilam
                    wczoraj. Jest dosc dziwnie i rzeczywiscie powody do zdenerwowania mozna miec.
                    Dowiedzialam sie:
                    mieszkania beda oddawane w kolejnosci gotowosci, co oznacza, ze nie parter, nie
                    piony, nie poziomy, tylko raczej na chybil trafil.
                    Co wiecej - zawiadamiaja telefonicznie!!! To jest jakies nieporozumienie. W
                    dwoch etapach - owszem.
                    Wzgledem pism do Spoldzielni. Ja od ponad miesiaca (dokladnie 1,5 m-ca) czekam
                    na odpowiedz - nie ma,a w Spoldzielni wmawiaja, ze juz, juz - wyslali, prosze
                    czekac. Poczekam jeszcze 2 dni, a pozniej..., no nie wiem, pojde z kims
                    przebojowym z rodziny, by wreszcie uzyskac odpowiedz.
                    Ogladajac budowe realnie mozna spodziewac sie oddan mniej wiecej za miesiac-
                    dwa. To wszystko jest jeszcze bardzo "surowe". Widac jednak, ze pracuja
                    intensywnie - w soboty i niedziele tez. Kanalizacji nie ma jak nie bylo.
                    Wszysko rozumiem, poza jednym. Spoldzielnia ma jakies klopoty, ok, ale dlaczego
                    nam tego uczciwie nie powie.
                    Napisz Zrzeszony, prosze, w wolnej chwili co Ci tam powiedzieli.
                    • Gość: Zrzeszony Re: Odbiory IP: 62.148.94.* 19.05.04, 16:25
                      Mam nareszcie trochę czasu to napiszę o swojej wizycie w poniedziałek w
                      spółdzielni.
                      Rozmawiałem z Jaśnieprezesem na temat terminu odbioru mieszkań i dowiedziałem
                      się, że mieszkania bedą oddawane klatkami. Nie wiem czy do góry czy od dołu,
                      ale pierwsza bedzie do oddania klatka I i III w budynku A od strony działek.
                      Następnie IIA i ID (od strony lewinowskiej. Odbiory zaczną się w najblizszy
                      wtorek 25.05., a mieszkańcy bedą zapraszani telefonicznie. Niestety nie wiadomo
                      ile to będzie trwało bo to zależy czy odbiór jednego mieszkania będzie trwał
                      godzinę, dwie czy 15 min. Podobno odbiory będą też w soboty.
                      Niestety nie jest to odbiór ostateczny. Mamy jedynie odbierać nazwijmy to
                      substancję budowlaną tj. sciany, okna, drzwi zewnętrzne, grzejniki, piec, ale
                      dopiero przed odbiorem ostatecznym zostanie to wszystko uruchomione. Prezes
                      twierdzi, że np. uruchmienie pieca musi nastąpić w obecności lokatora, który
                      zobowiąże się, że nie będzie w nim samodzielnie grzebał. To samo dotyczy
                      centralki alarmowej.
                      Samo podpisanie protokołu z tego odbioru tak naprawdę skutkować będzie jedynie
                      otrzymaniem kluczy,a najważniejszy dla nas i dla spółdzielni jest protokół
                      ostateczny. Dopiero podpisanie takiego protokołu oznacza, że przejeliśmy
                      mieszkanie zgodnie z umową (czyli jest w nich woda, prąd i gaz). Do tego
                      momentu nasze M-? są wciąż w budowie. Podobno spółdzielnia dostarczy wodę i
                      prąd, żeby zacząc samodzielne wykończanie swoich mieszkań. Na pytanie ile to
                      wszystko będzie trwało - Prezes zapewnił, że wszystkie techniczne odbiory chce
                      załatwić w miesiąc. Co do odbiorów ostatecznych to uzależnił to od tempa prac
                      przyłączeniowych, które prowadzić będą "gazownicy" i "Wodociągowcy".
                      Na pytanie o kanalizację stwierdził, że właściwie wszystko jest gotowe, a samo
                      przyłączenie potrwa tydzień. Niestety nie chciał zdradzić, który tydzień. Mówił
                      tylko znowu o kłopotach z gminą, która jak tylko może przeszkadza w budowie.
                      Generalnie jest nieciekawie, ale nie beznadziejnie.
                      Mówił też o tempie prac związanych z tynkowaniem i o tym, że osobiście
                      wstrzymał te prace ze względu na solidne deszcze. Tak więc opóźnienie w
                      tynkowaniu wynosi już ze dwa tygodnie. Tutaj mnie przekonał, że jakość jest
                      ważniejsza od terminu oddania.
                      Na zakończenie poszedłem z Panem Arkadiuszem na zwiedzanie mieszkania i klatek
                      gotowych do oddania. Muszę powiedzieć, że klatka robi korzystne wrażenie.
                      Kolorek na ścianach powalający. Poręcze ze stali "kwasówki". W wejściu
                      polerowany gres na ścianach. Winda jak siedzibie globalnego koncernu. Ładnie.
                      Moje mieszkanie... no cóż, porażająca biel ścian, a na ich tle wstrętna gazowa
                      rura, która zostanie pomalowana dopiero po odbiorze gazowniczym. Jak znam
                      przepisy pewnie w pięknym żółtym kolorze. Łazienka bez tynków i podłogi, ale z
                      rurami na ziemi. No cóż, dopiero teraz zacznie sie dla mnie budowa. Wylewki,
                      kafelki, mebelki, kibelki, ....
                      W sierpniu mam imieniny i chcę je połączyć z parapetówką i wierzę , że to
                      napewno się uda.

Pozdrawiam
                      Zrzeszony

Ps do Tikeya;
                      Wszyscy mają jakieś wątpliwości, ale błagam przestań krakać. Niepotrzebnie
                      nakręcasz i siebie i innych. Myśl pozytwnie. Ty myslisz, że ja nie mam siwych
                      włosów przez tę budowę. Jak do tej pory wszystko jest prawie OK. Ja wpłaciłem
                      swoje pieniądze jak były wylewane fundamenty i wtedy to było ryzyko. Teraz to
                      bułka z masłem. A czy się wprowadzę w lipcu czy w październiku, jest mniej
                      istotne niż fakt, że już napewno się wprowadzę.

• Gość: Pesymista Re: Odbiory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.04, 23:23
                        Wielkie dzieki za info.
                        troche ten opis mnie opcieszyl
                        ale czy nie wydaje sie ze prezes po raz kolejny wciska kit..
                        jak mozna odbierac mieszkanie na raty ???
                        jak wstrzymal prace przy tynkowaniu skoro w ogole ich nie zaczeli a deszcze nie
                        sa duze.
                        Niedaleko mojej pracy tez buduje sie dom (blok)
                        i rusztowanie do tylkowania ustawili mniejwiecej w tym samym czasie ( moze prae
                        dni pozniej) i co otynkowali juz 2 blok ( 6p. mniej wiecej tyle samo mieszkan w
                        jednym co i w naszym bloku)
                        termin 25 to ktory z koleji ... termin podany przez p....
                        jak mozna czeka na prace gazownikow itp, a co do tej pory robila spoldzilnia,
                        przeciez o tym bylo wiadomo juz dawno, wiec co niby dopiero teraz zaczeli
                        ustalac szczegoly podlaczenia ????
                        Przeciez to zmnieszne .
                        Mysle iz Tikeya nie jest pesymista tylko po prostu zaczyan sie moccccno
                        denerwowac, bo jak dlugo mona ludzi robic w "...." i uchodzi im to na sucho.
                        Mysle iz powinnismy zastanowic sie nad jednym
                        Teraz nic nie mozemy zrobic, ale jak Prezes bedzie chcial pozniej zarzadzac, to
                        w nagrode powiemy mu NIE.
                        A i jeszcze jedno.
                        Nie zalamujmy sie, co widac po ferkfencji ;)) na forum.
                        w jednosci sila ;)

• Gość: Zrzeszony Re: Odbiory IP: 62.148.94.* 20.05.04, 08:36
                          > Wielkie dzieki za info.
                          > troche ten opis mnie opcieszyl
                          > ale czy nie wydaje sie ze prezes po raz kolejny wciska kit..
                          > jak mozna odbierac mieszkanie na raty ???

Być może wciska kit, ale robi to nieżle. Można nie zgodzić się na odbiór
                          wstępny i czekać nie wiadomo ile. Ja wole odbierać na raty - na zasadzie lepszy
                          wróbel w garści niż gołąb na dachu.

> jak wstrzymal prace przy tynkowaniu skoro w ogole ich nie zaczeli
                          > a deszcze nie sa duze.
                          No wiesz nie stawiaj mnie w roli obrońcy prezesa, ale w poniedziałek była już
                          otynkowana połowa elewacji bud D, a tynkowanie to również układanie styropianu,
                          siatki itd. Nie pisz, że prac wogóle nie zaczęli. Co do deszczy to były
                          naprawdę duże, daty nie podam, ale był taki moment, że na Radzymińskiej przy
                          TESCO stanęły samochody bo wycieraczki nie nadążały zbierać wody.

> Niedaleko mojej pracy tez buduje sie dom (blok)
                          > i rusztowanie do tylkowania ustawili mniejwiecej
                          > w tym samym czasie ( moze prae dni pozniej) i co otynkowali
                          > juz 2 blok ( 6p. mniej wiecej tyle samo mieszkan w
                          > jednym co i w naszym bloku.

Raczej nie porównywałbym innych budów i wykonawców tak na świeżo. Poczekamy
                          zobaczymy czy jakość była lepsza tu czy tam. A po ile tam mają mieszkania
                          pytałeś ? Może ich stać na ryzyko zmycia tynku i położenia go jeszcze raz ?

A tak z innej beczki, nie wie ktoś jakie bedziemy mieli adresy ?

Zrzeszony
                          • Gość: amu4 Re: Odbiory IP: *.k.mcnet.pl 20.05.04, 11:04
                            Wprawdzie nigdy nie pytałam w S-pni o nasz przyszły adres, tyle innych pytań
                            było ważniejszych, ale tymczasowo dla celów administarcyjnych podawałam adres
                            inwestora (budowy?) ze strony internetowej SBM Augustówka: ul. Lewinowska 44A,
                            01-237 Warszawa.

Pozdrawiam
                          • tikey Re: Adres 20.05.04, 12:08
                            > A tak z innej beczki, nie wie ktoś jakie bedziemy mieli adresy ?

Według mnie może to wyglądać tak:
                            Budynki są po parzystej stronie ul. Lewinowskiej więc pewnie będzie numer 44 i
                            do numeru literka bloku tzn odpowiednio A, B, C lub D, a numer mieszkania być
                            może będzie pokrywał się z numerem miejsca garażowego.
                            O ile pamiętam to u mnie mogłoby to wyglądać tak: ul. Lewinowska 44D/8, Jednak
                            proszę jeszcze nie przesyłać ofert ;)
                            pozdr.
                            t.
        • gosiasz6 Re: Odbiory 31.05.04, 13:03
          hmm, nawet nie wiedzialam ze moi przyszli sąsiedzi tak aktywnie sie wspieraja.
          jako I-szoetapowiczka pewnie wkrótce poznam przynajmniej czesc z Was. pzdr
          Ps. wczoraj zwiedzalam plac budowy, blok D pomalowany z jednej strony b.
          elegancko na kolor zolto- sloneczny
    • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.05.04, 16:48
      A z innej beczki, to odebrałem właśnie zaświadczenie ze Spóldzielni o wpłaceniu
      100% kosztów mieszkania, w którym podpisany poniżej Prezes zapewnia iż termin
      ukończenia inwestycji to I kwartał 2004 roku (pismo z majową datą!!!). Czy I
      kwartał nie minął już przypadkiem? :)
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 16:57
        kiedy wplaciles ostatnia rate?
      • Gość: cinek Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 16:58
        a kiedy wplaciles ostatnia rate?
        • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 20:00
          Ostatnią ratę wpłaciłem jakoś koło 20 kwietnia, ale teraz nie pamiętam. Tylko
          dodam, że papier dostałem na własną prośbę.
      • Gość: Jacek Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: 195.101.45.* 20.05.04, 17:02
        Ale z Ciebie gapa !
        Przecież my wszyscy odebraliśmy już mieszkania i dawno w nich już sobie
        mieszkamy :-))
        pozdrawiam i życzę nam wszystkim szczęścia (obyśmy nie potrzebowali go za dużo)
        • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 20:03
          Niedobrzy forumowicze, już mieszkacie i nic mi nie powiedzieliście?!! To się
          nazywa solidarność!! Tyle miesięcy mnie oszukiwać... :))
    • tikey Odbiory - nowy termin 21.05.04, 14:16
      Witajcie
      Uwaga, wiadmość z ostatniej chwili (nie biadolę a tylko informuję).
      Usłyszałem od Pana ...., że wstępne odbiory i przekazywanie kluczy rozpocznie
      się od 7 czerwca. Około miesiąc po wstępnym odbiorze należy spodziewać się
      ostatecznego odbioru i przekazania mieszkania.
      Spółdzielnia będzie informowała nas listownie o terminie przekazania mieszkania
      a pierwsze zawiadomienia zostały wysłane już dzisiaj.
      Do mieszkańców klatki 3 bloku D (najbliższej przedszkolu). Wspomniany wcześniej
      informator powiedział że nasze odbiory przewidziane są na po 21 czerwca a
      ostateczne na koniec lipca.
      pozdr
      t.
      • Gość: Nowa-A0 ODBIÓR IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 21.05.04, 14:34
        Witam wszystkich,
        dzisiaj byłam w spółdzielni na umówionej rozmowie z prezesem.
        Dowiedziałąm się że odbiór będzie od 7.06. i od razu wpisałam się na listę
        odbierających. Mam zaklepany odbiór na 7 czerwca na godz. 7 rano (budynek A
        klatka IV). W dniu dzisiejszym do wszystkich pierwszoetapowców są rozsyłąne
        zawiadomienia z proponowanym harmonogramem odbiorów - a indywidualnie to już
        sami musicie się umówić (ja swoje pismo odebrałam bezpośrednio od nich - wyjęto
        mi go z książki nadawczej).
        Dowiedziałm sie przy okazji na temat krawężników za blokiem A - to będzie
        tymczasowy wjazd do bloku A, dopóki nie skończą budowę drugiego etapu i nie
        zbudują drogi.
        Oraz że 2 tysiące złotych udziałów będą zwrócone u notariusza podczas
        podpisywania aktu notarialnego, który prawdopodobnie będzie gotowy styczeń-luty
        2005.
        • Gość: Jacek Re: ODBIÓR IP: 195.101.45.* 25.05.04, 09:06
          Witam

Mam pewne obawy odnosnie odbiorow. Wiadomo, ze spoldzielnia chce "uspokoic
          tlum" dajac nam klucze, bysmy mogli urzadzac swoje mieszkania (szal zakupow).
          Ale co w przypadku, gdy będzie coś nie tak z instalacjami wewnetrznymi
          (nieszczelne, itp) to co, czeka nas rozbiórka płytek, parkietów? A co w
          przypadku (scenariusz najgorszy), gdy budynek nie zostanie dopuszczony do
          zasiedlenia?
          Pytanko: na czym ma polegać drugi odbiór: bo niewyobrażam sobie sytuacji, gdy
          odpicuję sobie mieszkanko (lazienka, parkiecik) i zostawie to wszystko
          bez "opieki" i będzie mi się ktoś (nieiwadimo kto kszatał po mieszkaniu).
          Czy drugi odbiór wiaze sie z jakimis pracami w mieszkaniach, czy to tylko
          podlaczenie mediow do budynku?
          Czekam na informacje od bardziej zorientowanych.
          Pozdrawiam
          • Gość: Nowa-A0 Re: ODBIÓR IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 25.05.04, 09:42
            Cześć,
            z tego co rozmawiałam z Prezesem w późniejszym terminie będą tylko podlączone
            media do budynku oraz zamontowanie i oplombowanie liczników co musi się odbywać
            w naszej obecności. Piece, kaloryfery, centralki, domofony - już sa zamontowane.
            Mnie osobiście martwi tylko sprawa kanalizacji. NA razie jej nie ma. Twierdzą
            że ma być.
            Może ktoś jest bardziej zorientowany co w tej sprawie sie dzieje to niech się
            odezwie.
            Pozdrawiam wszystkich.
            P.S. A w ogóle jakoś cicho zrobiło się, nikt się nie odzywa.
            • Gość: edyta Re: ODBIÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 11:42
              do mnie wczoraj doszło pismo o odbiorach rozpoczynają sie od 7 czerwca ale nie
              mniałam wyznaczonego terminu , nie wiem czy powinnam sama zadzwonić do
              spóldzielni i umówić konkretny termin.
              Mam pytanko od kiedy bedzie nas obowiązywała opłata za czynsz. czy od momentu
              podpisania 1 odbioru i zastanawiam sie nad podpisaniem tego niepełnego odbioru
              bo mój znajomy kupił mieszkanie rok temu z podobnym problemem i borykła sie z
              nim długi czas. co wy bedziecie robic odbieracie w takim stanie .
              • Gość: Karolina Re: ODBIÓR IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 25.05.04, 15:29
                Dzisiaj zadzwoniłam do spółdzielni i umówiłam się z p. Arkiem na wstępny odbiór
                21.06 (Budynek A, 3 piętro)Mam pytanie, czym różni sie wstępny odbiór od
                ostatecznego?i czy po wstępnym odbiorze mozna juz wykańczac mieszkanie. Ogólnie
                w spóldzielni informują, ze odbiory zaczynaja się od 7 .06, a co z problemem
                kanalizacji?!z tego coo wiem, ten problem nie został jeszcze
                rozwiązany.Przeciez nie moga oddawać mieszkań bez kanalizacji!
        • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 25.05.04, 16:15
          Wydaje mi się, (nie wiem czy to dobrze czy źle), że będę jednym z pierwszych do
          odbioru ponieważ umówiłem się na 07.06 rano. Mam nadzieję że nie będę tym na
          którego błędach będą się uczyć inni :)
          • Gość: Jacek Re: ODBIÓR IP: 195.101.45.* 25.05.04, 16:18
          • Gość: Jacek Re: ODBIÓR IP: 195.101.45.* 25.05.04, 16:23
            Powodzenia. I koniecznie opisz swoje dziewicze doświadczenie ze spółdzielnią w
            kwestii odbiorów. Miech moc będzie z Tobą. Dasz radę :-)
          • Gość: A4-10 Re: ODBIÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 16:43
            Witam
            ja bede odbiral przed poludniem...
            mysle iz o 16 bede mogl Wam juz cos napisac.
            troche niepokoji mnie ten dwu etapowy odbior,
            tym bardziej ze nieufam .... ale nie ma wyjscia.
            podobno woda bedzie na klatkach i jest "szambo"
            tak aby mozna bylo "co nieco" spuscic.
            Pytanie jak duze zmiany mozna wprowadzic, skoro tak naprawde nie jest
            toformalny odbior.
            Boje sie czy potem ( jak by sie cos dzialo) nie uslyszymy..
            przeciez Panstwo sami zmieniliscie to (mam na mysli scianke czy cos w tym
            rodzaju).
            czy moze ktos juz robil cos takiego ( odbior, a moze ma kogos znajomego)
            pozdrawiam.
            • Gość: RAMCIN Re: ODBIÓR IP: *.pkobp.pl 25.05.04, 22:17
              Witam wszystkich
              Kilkoro moich znajomych miało ostatnio przygody ze spółdzielniami, ale wszystko
              zakończyło się dobrze.
              Co do odbioru technicznego budynków to znajomi mieszkali przez 6 miesięcy w
              bloku który oficjalnie niemógł być zasiedlony. Wynikło z tego to że przez
              miesięcy nie płacili czynszu, bo spółdzielnia nie mogła tego robić. Dodam że
              całe osiedle tak mieszkało a nie tylko jedna rodzina.
              Co do kanalizacji to widzę że też będzie tak samo, bo zrobiono im prowizoryczne
              szambo i do czasu końcowego odbioru budynków wyworzono je szambiarkami dwa razy
              dziennie.
              A z tego co się dzieje na budowie to oprócz parkingu za budynkiem A to chyba
              budują jeszcze zjazd do garażu od strony działek, widziałem z zewnątrz II
              klatkę w budynku D i była jeszcze nie pomalowana i jakiś gostek układał kafelki
              na korytarzu.
              Ciekawe czy się spółdzielnia wyrobi ze wszystkim???
              Czy ktoś wie coś o zjeździe do garażu pod budynkiem D, czy będzie oddany razem
              z mieszkaniami czy będziemy musieli jeszcze trochę poczekać.
              POZDRAWIAM
              RAMCIN
              • Gość: arti Re: ODBIÓR IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 27.05.04, 13:44
                Witam,

ktoś kiedys pytał od kiedy bedzie nas obowiązywała opłata za czynsz.
                Otóż będziemy dopiero płacić po ostatecznym odbiorze.
                Na razie nie.
                Poza tym prąd w mieszkaniach ma być :)

Pozdrawiam,
                arti
                • Gość: Irka Re: ODBIÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 15:36
                  Witam wszystkich,
                  tak cichutko bo wszyscy sie ciesza czy martwia?
                  Ja odbieram 16 czerwca. Podobno wjazd do "D" bedzie przez nasz garaz od
                  Lewinowskiej (ktos pytal o to). Woda i prad maja byc na klatkach. Spoldzielnia
                  tlumaczyla, ze pracownicy (ci nasi od kafli, parkietow itd.) sobie znakomicie
                  poradza. Po pierwszym odbiorze - nikt do naszych mieszkanek wchodzic juz nie
                  bedzie, tak w kazdym razie mnie poinformowano. Podlaczenie bedzie do budynku
                  (mediow) nie do poszczegolnych mieszkan. Wzgledem czynszu - potwierdzam, mi tez
                  powiedziano, ze dopiero w lipcu, po calkowitym obiorze.
                  Ja mimo wszystko ogromnie sie ciesze! A Wy?
                  Cale iekne cieplutkie lato mamy na urzadzanie sie.
                  Trzymjcie sie, Irka
                  • Gość: amu4 Re: ODBIÓR IP: *.k.mcnet.pl 27.05.04, 17:25
                    Witam :)

Odebrałam wczoraj list ze Sp-ni i dziś zadzwoniłam, żeby się umówić.
                    Myślałam, że wolne będą tylko jakieś ostatnie terminy, a tu pełen wybór. Cała
                    środe 9 wolna, do wyboru, do koloru. Muszę prznać, że mnie to zaskoczyło.
                    Myślałam, że się współlokatorzy rzucili na te odbiory.
                    Bardzo proszę osoby, które odbierają w poniedziałek i wtorek, żeby napisały jak
                    było.

Pozdrowienia
                    :)
                  • Gość: edyta Re: ODBIÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 12:06
                    Jam ma jeszcze pytanko dotyczace czynszu jaki bedzie koszt za metr
                    pozdrawiam
                    • Gość: arti Re: ODBIÓR IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 29.05.04, 08:52
                      "Czynsz" ma wynosić ok. 5 zł za metr.

Pozdrawiam
                      • Gość: Marcin Re: ODBIÓR IP: *.cs.net.pl / *.cs.net.pl 01.06.04, 09:33
                        Ciekawe....
                        • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 01.06.04, 18:15
                          Faktycznie....
                        • Gość: Nowa-A0 Re: ODBIÓR IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 03.06.04, 09:37
                          MArcin,
                          czy to ty jesteś moim sąśiadem z klatki IV bloku A, parter?
                          Kiedy umówiłeś się na odbiór?
                          Może będziemy mieli okazję się poznać.
                          • Gość: Irka miejsca parkingowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.04, 09:40
                            Witam,
                            mam pytanie do I-etapowcow. Czy ktos z Panstwa probowal zamiec swoje miejsce
                            parkingowe na inne i czy otrzymaliscie w tej kwestii jakakolwiek decyzje
                            Spoldzielni. Mam na mysli realna odpowiedz, a nie zwodzenia, ze bedzie to
                            wyjasnione kiedys tam.
                          • Gość: A4/10 Re: ODBIÓR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.04, 20:12
                            Witam
                            wszytskich tych ktorzy beda odbierali w ciagu kilku dni mieszkanko
                            polecam ciekawe, pouczajce.
                            dom.gazeta.pl/dom/1,50844,2080089.html
                            poczytajcie opinie na dole, niektore warte uwagi, nie tylko dla tych co
                            odbieraja ;))
                            aby odbior byl latwiejszy ( i aby nie trzeba bylo wertowac kartek przy
                            odbiorze) proponuje
                            bi.gazeta.pl/im/2078/m2078984.jpg
                            na koniec
                            www.pinezka.pl/content/view/51/
                            milych odbiorow
                            • Gość: cinek Re: ODBIÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 08:39
                              A co sie dzieje jesli powierzchnia mieszkania rozni sie od zapisanej w umowie?
                              Sa jakies normy/granice, w ktorych wykonawca musi sie zmiescic?
                              • Gość: Jacek Re: ODBIÓR IP: 195.101.45.* 07.06.04, 10:35
                                Są dwie normy (dokladnie nie powiem Ci jak one brzmią), ale jedna z nich mówi,
                                iż do powierzchni wlicza się tynki. W umowie nie przypominam sobie,żeby był
                                zapis wg której normy będzie obliczana powierzchnia. Wydaje mi się że z tej
                                korzystniejszej dla spóldzielni.
                                • Gość: cinek Re: ODBIÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 11:05
                                  hmm... mi ktos przebakiwal, ze jezeli rzeczywista powierzchnia nie odbiega +/-
                                  5% od umownej to zadna ze stron nie ponosi konsekwencji finansowych. hmm...
                                  przy 50m2 to jest 2,5 m2 - przeciez to bardzo duzo...!!! Jesli mieszkanie
                                  bedzie o ta powierzchnjie mniejsze to... ponad 6000 PLN... "w plecy" :(:(:(!!!
                                  • tikey Re: ODBIÓR 07.06.04, 11:35
                                    Witajcie
                                    > przy 50m2 to jest 2,5 m2 - przeciez to bardzo duzo...!!!
                                    Ale zawsze to 2,5 metra więcej;) Wydaje mi się, że różnica może wyniknąć z
                                    zastosowanej normy do obliczania powierzchni.
                                    Oglądałem wczoraj z ulicy budowę i zauważyłem że parter bloku A i D nie jest
                                    jeszcze pomalowany. Czy będzie tam jakiś inny tynk czy kolor farby a może
                                    wykończeniowcy chcą go robić razem z pracami ziemnymi?
                                    Patrzyłem też na kostkę brukową pod południowymi oknami bloku A i niestety
                                    miałem wyraźnie że nie jest on tymczasowy a na stałe i zapewne będzie tam
                                    parking:(
                                    I na koniec jeszcze jedna kwestia. Słyszłem kiedyś że przed przekazaniem
                                    mieszkań biura spółdzielni czasowo zostaną przeniesione do przeszkola. Czy ktoś
                                    może to potwierdzić.
                                    Proszę też pierwszych "szczęśliwców" o podzielenie się swoimi wrażeniami z
                                    odbioru.
                                    pozdrawiam
                                    t.
                                    • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 12:41
                                      No to chyba jestem pierwszy :). Właśnie odebrałem klucze. Reszte napiszę za
                                      chwilę, ale zawsze pierwszy to pierwszy :)
                                    • Gość: cinek Re: ODBIÓR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 12:56
                                      oby roznice byly wlasnie w ta strone ;) w co raczej nie wierze ;)

Wg. mnie ten parking bedzie na stale. Jutro mam odbior lokalu, wiec i o to
                                      zapytam. Bo niby gdzie mialyby byc te "miejsca "parkingowe"? Patrzac na rozklad
                                      budynkow C i B to nie wiem czy wsrod nich rower bedzie gdzie postawic :(
                                      strasznie ciasno...!!! Wspolczuje lokatorom, ktorzy na parterze beda miec
                                      mieszkania, przeciez tam nigdy slonca nie bedzie...!!! Kto to wymyslil... :(?
                                      Nie podoba mi sie to - przeciez nie bedzie tam nawet malutkiego slonecznego,
                                      dziedzinca :( Ale wg. mnie to dobrze ze tam parking bedzie. Mam okna wlasnie z
                                      tej strony i obawialem sie, ze wzdloz ogrodkow dzialkowych ktos kiedys wpadnie
                                      na szalony pomysl i kolejny blok tam pobuduje. Teraz, nawet gdyby tak sie stalo
                                      to i tak bedzie stosukowo daleko ;)
                                      • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 13:25
                                        A teraz pokolei.

Na odbiór mieszkania Spółdzielnia przewidziała czas ok. 1,5h. Można więc
                                        spokojnie powędrować i wszystko w miarę możliwości obejżeć. Moje spostrzerzenia
                                        postaram sie wypunktować:

1. Mieszkanie wg umowy ma 44,1 mkw zaś w protokóle odbioru uprawniony geodeta
                                        wpisał 41,77 mkw. Różnica w późniejszym terminie ma zostać zwrócona. Z naszej
                                        strony to b.dobrze, ale jak na tymm wyjdzie Spółdzielnia jeśli każdemu
                                        należałoby zwrócić tak jak nam ok. 5tys PLN to już duża kwota. A tak na
                                        marginesie jeżeli nie liczy się powierzchni mieszania pod ściankami działowymi
                                        to przy podpisywaniu umowy należałoby ich umieścić jak najwięcej a następnie
                                        wyburzyć
                                        • tikey Re: ODBIÓR 07.06.04, 13:58
                                          > Różnica w późniejszym terminie ma zostać zwrócona. Z naszej
                                          > strony to b.dobrze, ale jak na tymm wyjdzie Spółdzielnia jeśli każdemu
                                          > należałoby zwrócić tak jak nam ok. 5tys PLN to już duża kwota
                                          Gratuluję mieszkania:) Teraz pewnie czeka Cię trochę pracy.
                                          1.
                                          > 1. Mieszkanie wg umowy ma 44,1 mkw zaś w protokóle odbioru uprawniony geodeta
                                          > wpisał 41,77 mkw. Różnica w późniejszym terminie ma zostać zwrócona.
                                          Zgodnie z zasadą że nic w przyrodzie nie ginie, niektózy będą mieli mniejsze
                                          mieszkanie kosztem osób które dostaną więcej m2. (chyba że blok został źle
                                          wytyczony)
                                          2.
                                          > W łazience na podłodze steropian przykryty arkuszem czarnej
                                          > folii (owa izolacja wodna wygląda właśnie tak!).
                                          Czy to znaczy że można na to bez obaw wylewać szlichtę. Jak duża jest różnica
                                          poziomów między łazienką a podłogą pozostałej części mieszkania?

> Na minus zmartwił mnie wygląd,
                                          > a właściwie rozmiary pieca gazowego,
                                          Możesz podać producenta i model tego pieca? Spróbuję zasięgnąć opinii fachowca.

> 5. Balkon u mnie (bud.A) nie jest jeszcze wykończony. Brakuje płytek (zresztą
                                          > nawet łądnych), które mają być kładzione wraz z elewacją
                                          Wydawało mi się że na balkonie miało nie być gresu. Tak bynajmniej mam w umowie
                                          realizacyjnej. Czy coś się zmieniło w tej mierze.

> 6. Są dwa gniazda telefoniczne a to w związku z istnieniem w przyszłości
                                          dwóch
                                          > w (NETIA i TP).
                                          > Można więc zamówić sobie CYFRE+ lub POLSAT CYFROWY bez potrzeby
                                          > montarzu talerza.
                                          Oznacza to więc montowanie dodatkowych gniazd w przypadku gdy będziemy chcieli
                                          korzystać z którejś z tv kablowych.

> a tymczasowe szambo do którego potem podłączą docelową kanalizację już już
                                          się kopie.
                                          Przeraża mnie słowo "tymczasowe". czy padły jakieś terminy.

> 8. Podpisaliśmy wstępny protokuł odbioru budowlanego
                                          A była inna alternatywa;) Czy w związku z tym macie już możliwość
                                          bezproblemowego wchodzenia do swojego mieszkania i wprowadzania tam osób
                                          trzecich (majstra, teściowej etc.) czy może trzeba ubiegać się o zezwolenie
                                          spółdzielni na wejście i prace.
                                          No i jeszcze trochę pytań dodatkowych:
                                          Którędy prowadzi droga do Twojej klatki? Czy winda już działa? Czy w garażu
                                          można już postawić samochód? Jak długo potrwa wykańczanie najbliższej okolicy
                                          bloków A i D? Jakiej szerokości są otwory drzwiowe wewnętrzne?
                                          Reszta po przerwie.
                                          Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam
                                          t.

• Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 15:03
                                            > Zgodnie z zasadą że nic w przyrodzie nie ginie, niektózy będą mieli mniejsze
                                            > mieszkanie kosztem osób które dostaną więcej m2. (chyba że blok został źle
                                            > wytyczony)
                                            Wydaje mi się że się mylisz ponieważ w umowie realizacyjnej wg mnie ujęto
                                            powierzchnie pod scianami dzialowymi zas w protokole juz nie. Stad tez
                                            wiekszosc mieszkan bedzie chyba wieksza, ale tu moge sie mylic.

> Czy to znaczy że można na to bez obaw wylewać szlichtę. Jak duża jest różnica
                                            > poziomów między łazienką a podłogą pozostałej części mieszkania?
                                            podobno właśnie tak ma być - na to ma być lana szlichta a różnica na oko to
                                            jakies 3cm
                                            Firma to De Dietrich, typ CITY 2.24 i wersja FF (przepływ wymuszony)

Wydawało mi się że na balkonie miało nie być gresu. Tak bynajmniej mam w umowie
                                            >
                                            > realizacyjnej. Czy coś się zmieniło w tej mierze.
                                            To nie gres tylko cos w rodzaju płyt chodnikowych tylko mniejsze ( na oko
                                            40x40) pokryte jakims kruszywem, kladzione bez spoin tak zeby woda mogla
                                            sciekac i nie stac na balkonie

> Oznacza to więc montowanie dodatkowych gniazd w przypadku gdy będziemy
                                            chcieli
                                            > korzystać z którejś z tv kablowych.
                                            No właśnie nie koniecznie poniewaz koncowki kabli koncza sie zapewne w szachcie
                                            elektrycznym i jezeli pojawi sie na osiedlu jakis dostawca kablowy to napewno
                                            zacznie instakacje od szachtu i tam pozostanie wypięcie naszej wtyczki z anten
                                            zbiorczych do instalacji kablowej

> Przeraża mnie słowo "tymczasowe". czy padły jakieś terminy.
                                            Podobno mają już wszystkie pozwolenia na wykopanie owego szamba (jesli pamietam
                                            dobrze to dwoch szamb) i prace maja sie zacząć już na dniach. A ze beton schnie
                                            teraz szybko wiec w przeciągu 1 m-ca wg inspektora nadzoru powinno byc gotowe.
                                            W tym czasie powinno sie rozpocząć wykonywanie przyłącza stałego dlugości ok.
                                            400m (co 150m cos w rodzaju popychadła czy pompy)do kolektora. Na moje pytanie
                                            czy nie obciązy to zbyt Społdzielni a przez to jej członków inspektor
                                            powiedzial ze nie powinno bo koszt nie jest az tak znowu duzy. Tyle z tego
                                            zrozumialem a na moje konkretne pytanie "Kiedy będę mógł zrobić siku?"
                                            odpowiedziano mi że na pewno do 15 lipca.

> A była inna alternatywa;) Czy w związku z tym macie już możliwość
                                            > bezproblemowego wchodzenia do swojego mieszkania i wprowadzania tam osób
                                            > trzecich (majstra, teściowej etc.) czy może trzeba ubiegać się o zezwolenie
                                            > spółdzielni na wejście i prace.
                                            Dzis o 16 umowilismy sie na budowie z majstrem od drzwi, który ma wymienic
                                            zamek na lokatorsi i od tego momentu mozemy wchodzic do woli i wykanczac.
                                            Jezelibysmy wymienili jakies znaczne usterki, których nie możemy zaakceptowac
                                            to wtedy albo odbieramy klucze i umawiamy sie na termin usuniecia, albo nie
                                            odbieramy i czekamy ok. tygodnia na usuniecie.

> No i jeszcze trochę pytań dodatkowych:
                                            > Którędy prowadzi droga do Twojej klatki? Czy winda już działa? Czy w garażu
                                            > można już postawić samochód? Jak długo potrwa wykańczanie najbliższej okolicy
                                            > bloków A i D? Jakiej szerokości są otwory drzwiowe wewnętrzne?

Droga do klatki na razie prowadzi po wjezdzie dla strazy pozarnej na taras
                                            przed budynkiem A od strony działek (musi tam byc miejsce na wjazd i mozliwosc
                                            zawrocenia Straży) lub przez garaz od strony działek Potem za ok 1-2 tyg. ma
                                            byc wejscie od strony budynku D, kolo przedszkola pod podwieszeniem, łączącym
                                            drgi etap z budynkiem A. Nie potrafie tego inaczej wyjasnic.
                                            Windę widziałem na własne oczy że działa i jest b.ładna chociaz nie widzialem
                                            wnętrza
                                            Podobno w garazu malowane sa juz pasy, ale nie bylem tym zainteresowany
                                            poniewaz samochod to nasz kolejny zakup a poza tym nasz emiejsce bedzie
                                            posiadac strop dopiero w pazdzierniku poniewaz znajduje sie na łączeniu
                                            budynków II etapu.
                                            O wykańczaniu najblizszej okolicy budynku A i D nie ma zadnych wiesci poza tym
                                            ze taras przed budynkiem A ma byc wlasnie porzadkowany (dzis zdejmowali z niego
                                            rusztowania i przenosili na tyły budynku A).
                                            Jesłi dobrze pamietam do otwory na drzwi wewnetrzne są przygotowane pod drzwi
                                            90-tki, ale to musialbym sprawdzic w papierach.

> Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam
                                            > t.
                                            A dziekuje dziekuje. :)
                                      • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 13:28
                                        Co do parkingów na tyłąch budynku A to są to miejsca postojowe dla mieszkańców
                                        i dla gości osiedla na terenie wydzierżawionym od osiedla domków znajdującego
                                        się za płotem. Gdyby nie te miejsca to Spółdzielnia nie uzyskałaby pozwolenia
                                        na budowę, gdyż nie osiągnęlaby współczynnika 1,3 mejsca postojowego na
                                        mieszkanie.
                                        • Gość: Jacek Re: ODBIÓR IP: 195.101.45.* 07.06.04, 13:57
                                          Gratulacje,
                                          A co ze ścianami, tynkami bez zadnych problemów.
                                          • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 14:02
                                            Sciany i tynki wyglądają porządnie. Co prawda jedna ściana jest przekoszona i w
                                            jednym brzegu pokoju jest szerzej od drugiego o 3cm, ale nie chciałem sie
                                            czepiac bo mi to mocno nie przeszkadza.
                                            A co do jakości to ściany wyglądają na gładkie, nie widac jakis pekniec, białe
                                            czyste wiec czego chciec wiecej
                                            • Gość: haden Re: ODBIÓR IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 07.06.04, 17:00
                                              Z tego co słyszałem wcześniej od spółdzielni mieli montować piece z zamkniętą
                                              komorą spalania.A Wojtuk napisał, że zamontowali mu piec City 2.24 FF a to jest
                                              piec z otwartą komorą spalania.W połączeniu z niesprawną wentylacją ten piec =
                                              tragedia.W zeszłym tygodniu spalinami z podobnego pieca zatruł się mój znajomy,
                                              niestety nie udało się Go uratować(podobnych przypadków w Warszawie i nie tylko
                                              było mnóstwo).
                                              Nie wiem jak WAS, ale montowaniem takich pieców spółdzielnia mocno mnie
                                              zdenerwowała!
                                              • Gość: Wojtuk Re: ODBIÓR IP: *.acn.waw.pl 07.06.04, 17:19
                                                haden napisał:

> Z tego co słyszałem wcześniej od spółdzielni mieli montować piece z zamkniętą
                                                > komorą spalania.A Wojtuk napisał, że zamontowali mu piec City 2.24 FF a to
                                                jest
                                                >
                                                > piec z otwartą komorą spalania.

Z tego co wiem modele kotłów firmy De Dietrich oznaczone symbolem FF posiadają
                                                zamkniętą komorę spalania.
                                                • Gość: haden Re: ODBIÓR IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 07.06.04, 18:26
                                                  www.dedietrich.pl/kat/main.php?id=3&nr=3
                                                  Sprawdź na stronie producenta.Jest wyraźnie napisane, CITY 1.24FF to jest piec
                                                  z otwartą komorą spalania.Na stronie spółdzielni jest napisane, że będą
                                                  montować kondensacyjne piece(ale w umowie tego nie ma dokładnie napisane)
                                                  • Gość: haden Re: ODBIÓR IP: *.student.pw.edu.pl / *.student.pw.edu.pl 07.06.04, 18:36
                                                    Po dogłebnym sprawdzeniu z radością stwierdzam że FF faktycznie oznacza kotły
                                                    kondensacyjne.
                                                    Przepraszam wszystkich za zbyt szybko wyciągnięte wnioski.
                                                • Gość: amu4 W sprawie kotła IP: *.k.mcnet.pl 07.06.04, 18:27
                                                  Sprawdziłam w tabeli kotłów grzewczych firmy De Dietrich. Te z oznaczeniem FF
                                                  mają komorę spalania zamkniętą. Oto cytat:

Grupa Str.
                                                  DE DIETRICH INTERDOMO
                                                  Technika grzewcza
                                                  A
                                                  Czerwiec 2004 ceny bez podatku VAT
                                                  Kraków ul.Stoczniowców 5 tel. 0-12/423-50-46, fax 0-12/423-50-59
                                                  Kocioł CITY
                                                  Gazowy kocioł wiszący jedno/dwufunkcyjny o płynnej regulacji mocy. Zapłon
                                                  elektroniczny. Na wyposażeniu kotła znajduje się naczynie wzbiorcze 8 l, zawór
                                                  bezpieczeństwa, manometr
                                                  elektroniczny, wyłącznik, pompa obiegowa, odpowietrznik, zawory upustowe,
                                                  kolektor skroplin (tylko kotły z zamkniętą komorą spalania), zawór zwrotny.
                                                  Przystosowany do spalania gazu
                                                  ziemnego GZ 50, dostępny w wersji na gaz płynny. Modele oznaczone symbolem FF
                                                  posiadają zamkniętą komorę spalania. Kocioł 2.24 posiada wbudowany bufor 3 l
                                                  c.w.u.
                                                  ..."

O ile się nie mylę dzisiaj miałą odbierać mieszkanie również "Nowa-A0".
                                                  Bardzo prosimy o wrażenia z odboru.

Pozdrawiam :)
                                      • Gość: A4/10 ODBIÓR cd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 16:12
                                        Witam wlasnie wrocilem ;)
                                        Nie wiem czy to dobry moment na pisanie, ale jednak:
                                        - nie ma pradu, wody i kanalizacji ( codo tych 2 ostatnich to ok, byla mowa,a
                                        le pradu ???
                                        - sciany prawie ok, brak kilku katow prostych, 2 pekniacia na scianie ( jedno
                                        ok 2 m ;(( )
                                        - odbieralem tak naprwade ( parapety, okna , posadzki, sciany ...;) smieszne
                                        -okna, nie wiem jak u wac,ale u mnie wszytskie dziwnie sie ruszaly ( lacznie z
                                        futryna) dolan futryna tak ok 6 mm jak sie mocniej zlapalo za klamki.Piony i
                                        zamkniecia ok.
                                        - czy srawdzaliscie wentylacje, u mnie wdmuchiwalo powietrze ( ostatnie pietro)
                                        - co wiecej , taras ( balkon nie wykonczony... i dobrze) bo scian do sasiada
                                        mocno sie rusza ( a 3 pustaki mozna wyjac ;))
                                        ogolnie... jestem zawiedziony i wk.... Mam nadzije ze Wasze mieszkakna beda
                                        lepsze.
                                        A zapomnieli ( zgubili info) o gniezdzie 3 fazowym - bo chcialem
                                        Mieszkanie mniejsze o 1 m2 od umowy.
                                        Trzymajcie sie, isprawdzajcie wszystko dokladnie, szczegolnie okna.
                                        Rzeczoznawca powiedzial ze tak nie powinno byc !!, Dzwonilem 6369249
                                        pozdrawiam
                                        Grzegorz
                                    • Gość: Nowa -A0 Re: ODEBRANE IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 08.06.04, 09:37
                                      Witam wszystkich,
                                      wczoraj częściowo odebrałam moje mieszkanie. To znaczy mam klucze, podpisałam
                                      protokół odbioru okien, dźwi i mieszkania. Dostałam instrukcje obslugi tych że
                                      okien, dźwi i pieca . W mieszkaniach nie jest podłączony prąd, ani woda tym
                                      bardziej gaz. Ale mówią że w ciągu 2 tygodni będzie gaz, woda też przed końcem
                                      czerwca ma być. Garaż ma być udostępniony za jakieś 2 tygodnie.
                                      Na protokóle odbioru wyraźnie jest napisane że zgodnie z pomiarem uprawnionego
                                      geodety powiesznia mieszkania jest dokładnie taka jak w umowie.
                                      Niektórzy już wczoraj od razu po odbiorze rozpoczęli wykańczanie mieszkania.
                                      Mieszkanko jest ładne, ściany gładkie i proste, usterek nie miałam prawie
                                      żadnych.
                                      • tikey Re: ODEBRANE 08.06.04, 11:38
                                        > wczoraj częściowo odebrałam moje mieszkanie
                                        Częściowo wobec tego gratuluję;)
                                        Znowu trochę popytam.
                                        Czy zdarzyło się komuś, że powierzchnia jego mieszkania była większa niż w
                                        planie?
                                        Czy na odbiór garażu też trzeba się umawiać?
                                        Czy spółdzielnia informuje o terminie od którego można będzie już zamieszkać w
                                        mieszkaniu. Zakładam że skoro niektórzy już wzięli się za wykańczanie a
                                        powierzchnia ich mieszkania nie jest zbyt duża to w przeciągu max 2 tygodni
                                        będą gotowi zamieszkać. Oczywiście pod warunkiem podłączenia wszystkich mediów.
                                        Innywmi słowy. Czy istnieje jeszcze jakakolwiek siła (np. urzędnicza, strażacy)
                                        która może powstrzymać zasiedlanie bloków nawet po podłączeniu madiów.
                                        pozdrawiam i liczę na kolejne relacje.
                                        t.
                                        • Gość: amu4 Re: ODEBRANE IP: *.acn.waw.pl 08.06.04, 19:33
                                          A do nas zadzwonił PAn Arek z informacją, że była burza i zalało nam
                                          mieszkanie, dletego nie odbierzemy go jutro. Muszą naprawić dach, wysuszyć i
                                          pomalować to mieszkanie. Przemówił się z nami na przyszły tydzień.

Pozdrawiam :(
                                          • Gość: Paulina - budynekA Re: ODEBRANE IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 08.06.04, 20:07
                                            Witam Sąsiadów
                                            Dziś pierwszy raz jestem na forum. Trochę czasu zajęło mi przesledzenie
                                            wszystkich rozmów :))) Wasze zainteresowanie i opisy zaawansowania prac budowy
                                            były tak szczegółowe, że gdybym wcześniej wiedziała o tym forum to nie
                                            musiałabym osobiście oglądac budowy :))
                                            Martwi mnie stan w jakim oddawane są mieszkania. Ja umówiłam się dopiero na
                                            21.06 na odbiór, ale wcześniej je oglądałam i oprócz poziomej belki przy
                                            suficie która "elegancko" przechodzi przez pokój to nie nie miałam żadnych
                                            zastrzeżeń (nie mierzyłam powierzchni). Z tymi piecami jak piszecie to straszna
                                            lipa!!!
                                            Odnośnie wody to dzis dowiedziałam się że jest na korytarzu i można z niej
                                            korzystać. Zato windy nie będą dostępne.
                                            Pozdrawiam serdecznie
                                          • Gość: Basia czwarte pietro - wykonczenie daszkow nad 3 pietrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 20:24
                                            Witam
                                            Kochani szukam osob z bloku A i D ktorzy maja wykupione mieszkanie na ostatniej
                                            kondygnacji.
                                            Chodzi o wykonczenie balkonow i daszków z pietra trzeciego ( od strony
                                            kuchni !!!)
                                            Chcielibysmy to zmienic, ale w jednosci sila, jedna czy dwie osoby tego nie
                                            zmienia. Wykonczenie papa i blacha spowoduje w upalne dni nieprzyjemny zapach
                                            PAPY, natomist w czsie deszczu (walenie kropli o blache)
                                            Dodatkowo ptaszki beda zanieczyszczaly daszek, na ktory nie ma wyjscia.

Dlatego wszystkich zainteresowanych prosze o mail'a na
                                            abc098@interia.pl, to nie jest sprawa na forum.
                                            Prosze o podanie ewentualnie tel kontaktowego.

Im szybciej tym lepiej, jak oddadza mieszkania moze byc juz za pozno!!!
                                      • gosiasz6 Re: ODEBRANE 09.06.04, 14:48
                                        mam pytanie do wszystkich którzy juz odebrali, sa w trakcie lub tuz przed
                                        odbiorem.zakladajac ze wszystkie media zostana podlaczone w terminach zgodnych
                                        z zapowiedziami, kiedy planujecie wprowadzke? ja osobosce chcialabym jak
                                        najszybciej, jesli sie uda to juz w polowie lipca
    • a_b Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 13.06.04, 11:16
      czyli wnoskuję ze generalnie jesteście zadowoleni
      mam nadzieje ze ja tez bede
      • Gość: deu Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 13.06.04, 17:40
        witam po raz pierwszy na forum (śledzę akcję od początku, ale nie miałam odwagi
        się włączyć)generalnie jestem zadowolona, chociaż mieszkania nie odebrałam,
        wolę aby do usunięcia drobnych niedociągnięć "spece" mieli swobodny dostęp i
        nie czekali aż ja będę mogła udostępnić im lokal....ale co powiecie na tę
        piękną rurę biegnącą przez kuchnię i przedpokój, czy macie na nią jakiś pomysł
        i drugie pytanie dot. szlichty w łazience - podobno mamy kłaść ją sami, a ja
        mam w umowie, że szlichty są wszędzie, więc po ewentualnym przełożeniu rur
        powinni nam ją wylać, przecież prace na budowie trwają i cement też mają, a dla
        nas to dodatkowy koszt, umówiłam się w tej sprawie na spotkanie z prezesem, a
        wy kochani co zamierzacie robić....pozdrawiam
        • Gość: A4/10 Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 07:55
          Witam
          u mnie nie ma w umowie "podlogi" w lazience ;(
          Sprawdz dobrze, bo na forum byla ta sprawa kilka razy i wszyscy maja bez
          szlichty ;(
          Ale jesli Ci sie uda... daj znac, ruszymy za roba.
          • Gość: deu Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.06.04, 21:14
            cześć,
            "podłogi" w łazience to w mojej umowie też nie ma, ale w załaczniku nr 1 do
            umowy punkt POSADZKI mam zapis "szlichta cementowa zatarta na gładko" (bez
            zastrzeżenia "z wyjątkiem łazienki"), więc przyjęłam, że taka szlichta ma być
            wszędzie:kuchnia z aneksem, pokój, przedpokój...czy mam rację...
    • tikey Odbiory - balkony 14.06.04, 14:27
      Witajcie.
      Mam kolejne pytanie do tych, którzy już odebrali swoje mieszkanie.
      Pisałem wcześniej o tym iż na "moje oko" powierzchnia balkonu jest mniejsza niż
      planowana. Jak to wygląda w rzeczywistości? Czy faktycznie jest 5 m2 czy może
      nieco mniej.
      I jeszcze jedna kwestia. Czy na odbiory przybyliści uzbrojeni w metrówki,
      poziomnice, kątowniki etc czy przedstawiciele spółdzielni dysponują tego typu
      narzędziami?
      A może ktoś już kończy wykańczanie mieszkania:)

pozdrawiam
      t.
      • Gość: deu Re: Odbiory - balkony IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.06.04, 21:21
        witaj,
        balkon mam faktycznie mniejszy , wg pomiaru geodety 2,27 x 1,25, mieszkanie też
        mniejsze od zapisu w umowie (moje o około 1 m), wskazane własne narzędzia
        pomiarowe, bo przedstawiciel Sp-ni dysponuje długopisem i kartką papieru do
        zapisywania naszych uwag...
        pozdrawim następnego szczęśliwca...
        • tikey Walne zgromadzenie członków spółdzielni 15.06.04, 09:27
          Witam
          Właśnie odebrałem zaproszenie na walne zgromadzenie.
          Dla niecierpliwych informacja że odbędzie się ono 26 czerwca (sobota)o godz.
          10:00 w Centrum konferencyjnym Instytutu Biocybernetyki i Inżynierii ...., przy
          ul. Księcia Trojdena 4 w Warszawie.
          Wstęp tylko dla członków spółdzielni. (żony zostają w domu;) - może jakiś mecz
          będą pokazywać)
          Zapewne dowiemy się wielu ważnych rzeczy u źródła.
          Do zobaczenia
          t.
      • Gość: Michal D3 Odbiory - rzeczoznawca - balkony- itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:39
        Witam
        dzis mialem odbior w bloku D ,klatka srodkowa
        Tak jak napisalem odbior byl z sila fachowa. Na poczatku pan ktory z nami byl (
        inspektor od strony budowy) bardzo sie zloscil ze mu sie tam "bzdury wciska" do
        czasu gdy zobaczyl kim jest ten pan ze mna ;)) i jego uprawnienia.
        Wtedy juz nic nie mowil i siedzial cicho.
        Generalnie OK ale:
        - pan zwrocil uwage na balkon i jego wykonczenie plytakmi ( krzywo, nie rowno
        siete, plytki ruszaja sie ( nie sa stabilne an tym podlozu)
        Co do wymiarow ( pytanie Tikey'a) to faktycznie sa mniejsze, choc nie pomioetam
        ile wynosily doklanie. Te 5m2 to chyba z balustradami murowanymi ;(
        ale sprawdze i podam dokladnie.
        - dalej okna ( ogladajcie dokladnie, czy sie dobrze domykaja, czy sie nie
        ruszaja ( u mnie jedno)czu nie sa uszkodzone ( u mnie 2 zabezpiecznia - taka
        mala platka przy oknach otwieranyh z mozliwosci otw. ukosnie. Obie byly urwane
        z urwanymi srubami)
        - drzwi wejsciowe mala regulacja.
        - doklanie zostalo sprawdzoen czy plany = realia i tu bylo sporo uwag ( kuchnia
        zmniejszona o szyb kominowy ( ponoc wyszedl w trakcie budowy), podobnie w
        lazience, mniejsza o wielkosc komina ( czyli jakies 25 cm ) i moge zapomniec o
        brodziku :((( - pan ze spoldzielni powiedzial - tak wyszlo wiec nie wiem o co
        panstwo robia awanture...
        - jedna ze scian byla peknieta ( ale bylo to pekniecie tyknu a nie konstrukcji)
        - nie sa do konca izolowane rury przy grzejnikach ( ostanie 5-9 cm sa
        zagipsowane- grzejemy sciane ;((
        - piec wisial na wysokosci ok 1,20 ;(( dopieor rozmowa z panem Juziem i mala
        doplata spowodowala ze piec bedzie tam gdzie chcemy i jak chcemy ( o
        spoldzielni zapomnijcie ;(((
        - sciany rowne i ok, nie ma sie do czego przyczepic. ale sprawdzajcie.
        - podlogi ok, rowne
        - zwracajcie uwage na gniazdka elektryczne w kuchni i lazience .
        U mnie bylo ok 10 cm od pieca ( a powinno byc ponad 0,5 m)
        Generalnie sa wady w projektowaniu ... gaz , prad i woda to oddzielne
        instalacje nanoszone na budynke jako autonomie, a nie jako jednosc, stad sa
        pewne niezgodnosci (tak jak u mnie prad za blisko gazu)
        i na koniec mysle ze warto z rzeczoznawca odebrac, to koszt u mnie 100 zł
        a jaka pewnosc i nikt nie wcisnie nam "kitu" ze tak musi byc.
        Szkoda ze to nie odbior calosciowy ;(
      • Gość: Michal D3 Odbiory - rzeczoznawca - balkony- itp cd.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 21:46
        Oczywiscie zapomnialem powiedziec co mialem na odb.
        Proponuje info jakie jest zawarte w jednym z wczesniejszych postow ( link
        chyba A4/10 nie pamietam
        ja mialem
        - poziomice
        - miarke
        - ekierke duza
        - kartke A4 ( na uwagi ;(((
        - kawalek papieru dobrze dymiacego sie ( ja mialem tekture)
        - zapalniczke
        te dwie ostatnie do sprawdzenia czy wentylacja dziala i na ile skutecznie.
        milego odbierania... w spokoju i bez nerwow...
        do parapetowki ;)))
      • Gość: magda Re: Odbiory - balkony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 08:25
        witam
        czy można przenosic piecyki moj wisi w kuchnie która jest połączona z salonem
        i powiem zczerze wzajmuje strasznie duzo miejsca i zastanawiam sie nad
        przeniesieniem do łazienki - czy ktoś moze próbował przeniesc , wogóle można to
        zrobić.
        Pozdrawiam
    • a_b Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 14.06.04, 20:23
      witam
      czyli generalnie warto u nich kupić
      ja zastanawaim sie chce w drugim etapie kupic mieszkanie w budynku B
      jak oni budują , jak jest z samą firmą chodzi mi o płynność finansową
      i co przemówiło za nimi , dlaczego akurat ich wybraliście
      moze duzo pytam ale no sami wiecie to powazna decyzja
      jeżeli ktos moze to proszę o info o odpowiedzi o zalecenia
      dzieki z gory

• a_b Re: Zacisze-Elsnerów cz.5 14.06.04, 20:24
      a duzo ludzi dziś odbiera sprawdza mieszkania
      jakie sa wasze odczucia
    • Gość: Zrzeszony Założyłem nowy wątek IP: *.wamm.com.pl 16.06.04, 11:24
      Załozyłem nowy wątek zacisze-elsnerów cz.6.

Pozdrawiam
      • Gość: cinek Re: Założyłem nowy wątek IP: *.ptr.net.pl 16.06.04, 22:59
        a czy moge o link prosic... jak zwykle nie moge znalezc nowego watku... :(
        • miss_darcy Re: Założyłem nowy wątek 27.06.04, 12:04
          Czy mogłabym prosić o link do szóstej części sagi pod tytułem 'Zacisze-
          Elsnerów'? :)
          Jak zwykle nie mogę znaleźć... :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka