klaudekk1 30.04.04, 10:38 Zachęcam do wymiany opini na temat inwestycji Ronsona na OCHOCIE, a przyszłych sąsiadów z bloku przy Pruszkowskiej 47 do kontaktu:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andy Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 83.238.0.* 30.04.04, 14:15 Prawdopodobnie ja zostanę sąsiadem :-) Chciałbym tylko dostać jakieś opinie na temat tricków Ronsona w umowie. Co należałoby zmienić? Jakie masz doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudekk1 Re: Słoneczny Skwer - III Etap 30.04.04, 14:41 Osobiście nie doszukałem się zadnych kruczków w umowie, troche problemow stwarza tylko cena w euro... ale to już inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 14:53 zamierzam dołączyc do mieszkańców 3 etepu i szukam jakis informacji na temat już samego życia.Może cos wiecie na temat,czynszu,ochrony,akustyki mieszkań itp. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudekk1 Re: Słoneczny Skwer - III Etap 29.06.04, 22:52 Kupiłem mieszkanie w III etapie, jestem zadowolony z dotychczasowej współpracy z developerem - natomiast wszelkie interesujące informacje na temat wysokości opłat, administracji można znaleźć na łamach forum...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 11:37 witam,grzebie na forum od trzech dni,co prawda znalazłem przybliżoną wysokość czynszu,ale żadnych innych bliższych informacji,np.na temat akustyki miszkań,czy pracy administracji czy ochrony,może Ty wiesz cos na te tematy,szkoda że Forum Mieszkańców jest niedostępne,to troche tajemnicze takie ukrywanie się:),a jeszcze jedno jak podpisywałeś umowę czy coś w niej zmieniałeś?lub wyjaśniałes,na co zwrócić szczególna uwagę?pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klaudekk1 Re: Słoneczny Skwer - III Etap 30.06.04, 12:03 Zacznę od umowy - moja była bez zarzutów, analiza prawna nie wykazała obecności tzw. kruczków...z tego co wiem można negocjować jej zapisy, ale w moim wypadku nie było takiej konieczności. Forum Mieszkańców jest dostępne dla osób, które zakupiły już mieszkanie/a. Z tego co wiem, administracja dość szybko reaguje na wszelkie uwagi mieszkańców i to chyba bardzo pocieszające dla przyszłych mieszkańców III etapu. Akustyka - też dużo naczytalem się na ten temat na forum, ale nie wydaje mi się zeby stanowilo to az tak wielki problem: bo przecież po pierwsze trzeba się pogodzic z faktem, że jest to centurm miasta, po drugie że jest to blok, a nie domek za miastem...w sumie polecam inwestycje i jesli nie przeraza Cie cena, to raczej powinienes byc zadowowlony z zakupu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 83.238.0.* 30.06.04, 12:32 Przez akustykę rozumie się również to czy nie słychać sąsiadów, wody spływającej rurami itp. Czy wiesz coś na ten temat. Ponoć Słoneczny Skwer ma podwyższona izolację akustyczną? Odpowiedz Link Zgłoś
klaudekk1 Re: Słoneczny Skwer - III Etap 30.06.04, 12:40 nie jestem specjalista w tej dziedzinie, z tego co pamietam wszystkie informacje tego typu znajduja sie w specyfikacji technicznej i stanowia zalacznik do umowy...a praktycznie mozna to bedzie sprawdzic dopiero po rozpoczeciu eksploatacji budynku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 83.238.0.* 30.06.04, 12:50 Właśnie dlatego chciałbym się czegoś dowiedzieć od tych, którzy już mieszkają w I i II etapie. A na ich forum nie można wejść. Bez sensu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.06.04, 18:47 otóż to,takich praktycznych rzeczy można się dowiedzieć tylko od mieszkańców,a Oni ich nie udzielają,aktualnie mam problemy z akustyką wewnętrzną,wiec zanim wydam 500 tys. chciałbym choć częściowo rozwiać swoje wątpliwości,specyfikacja moze byc najlepsza a wykonanie do d.. .mam nadzieję że ktoś zorientowany sie odezwie w sprawie akustyki wewnętrznej(tj. czy nie słychać zbyt wielu szczegółów z życia sąsiadów:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 83.238.0.* 01.07.04, 09:52 Tak z ciekawości. Sądząc z kwoty kupujesz 4 pokoje. Które mieszkanie i piętro?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.04, 09:59 zamierzam sie na mieszkanie 6102 na 10 pietrze,a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 83.238.0.* 01.07.04, 13:43 Przyznam się, że nie znam się na numeracji mieszkań w Ronsonie. Ja rozglądam się za mieszkaniem 3 pokojowym. Piętro 8 lub wyżej. Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimz Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 5.5R* / *.nokia.com 01.07.04, 15:18 Mam przyjemność zarządzać forum mieszkańców tego osiedla i już spieszę z wyjaśnieniem dlaczego dostęp jest ograniczony tylko dla mieszkańców. Swego czasu to właśnie mieszkańcy postulowali, aby typowe wewnętrzne kwestie (np. sprawy bezpieczeństwa, zabezpieczeń, wymiana poglądów nt firm pracujących na rzecz wspólnoty itp.)poruszać wyłącznie w ramach zamkniętego forum, ale generalnie forum nie zawiera żadnych strasznych sekretów. Proszę pytać - postaram się w miarę możliwości i czasu odpowiedzieć na pytania nurtujące potencjalnych mieszkańców. Jeśli chodzi o akustykę lokali pojawiały się na naszym forum wypowiedzi, że mieszkania są bardziej akustyczne niżby się było można spodziewać na podstawie opisów inwestycji. Moje odczucie jest takie, że izolacja akustyczna nie jest gorsza niż standardowo spotykana w budynkach czy jest lepsza niż typowo - cięzko mi powiedzieć. Nie słyszałem jeszcze żadnych odgłosów dochodzących z instalacji sanitarnych, ale na pewno można usłyszeć odgłosy normalnego funkcjonowania sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 83.238.0.* 01.07.04, 16:32 Jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem, że we wcześniejszych etapach windy są "odgrodzone" drzwiami od reszty klatki schodowej. Dzięki temu nie słychać (głośnego) dzwięku (gongu) oznajmiającego przyjazd windy na piętro. W III etapie tego rozwiązania nie ma. Można się więc spodziewać, że będzie słychać windę (zwłaszcza tenże gong przy otwieraniu drzwi windy) w mieszkaniach. Czy mieliście z tym problemy? Czy te gongi można wyłączyć, tak żeby nie zakłócało to ciszy w mieszkaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimz Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: 5.5R* / *.nokia.com 01.07.04, 17:14 Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć - mieszkam w pierwszym etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy A windy? IP: 83.238.0.* 07.07.04, 13:59 Podnoszę pytanie dotyczące hałasu wind, bo na nie nikt nie odpowiedział, a bardzo mnie to interesuje... cyt. "Jeszcze jedno pytanie. Zauważyłem, że we wcześniejszych etapach windy > są "odgrodzone" drzwiami od reszty klatki schodowej. Dzięki temu nie słychać > (głośnego) dzwięku (gongu) oznajmiającego przyjazd windy na piętro. W III > etapie tego rozwiązania nie ma. Można się więc spodziewać, że będzie słychać > windę (zwłaszcza tenże gong przy otwieraniu drzwi windy) w mieszkaniach. Czy > mieliście z tym problemy? Czy te gongi można wyłączyć, tak żeby nie zakłócało > to ciszy w mieszkaniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: A windy? IP: 83.238.0.* 11.08.04, 17:27 Nadal nie ma odpowiedzi. Czy ktoś coś wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.07.04, 19:17 czy możesz w miarę możliwości przybliżyć temat akustyki,tj.odgłosy zza ściany,czy w godzinach wieczornych lub porannych słychać rozmowy sąsiadów albo jak sąsiadka z góry maszeruje przez mieszkanie w pantoflach lub na bosaka,czy dzieci za ścianą są dobrze słyszalne?Jak wygląda sprawa ciszy nocnej tj.czy jest przestrzegana przez sąsiadów i jak zachowuje się ochrona w przypadku nie przestrzegania ? czy ochrona która jest obecnie będzie również po zakończeniu III etapu ,jesli tak to ,czy wywiązuje się ze swoich obowiązków?. Jeśli chodzi o internet i TVC to jakie firmy są dostępne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimz Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.chello.pl 02.07.04, 13:47 Z tą akustyką to bardzo subiektywna sprawa. Osobiście obecne odgłosy zza ściany mi nie przeszkadzają i nie wiem czy to efekt mojej tolerancji na tego typu dźwięki czy rozsądna izolacja akustyczna. Niektórzy z mieszkańców twierdzą, że sąsiadów słychać, ale nie spotkałem jeszcze budynku wielorodzinnego, w którym sąsiedzi nawzajem by się w ten czy inny sposób nie słyszeli. O wyborze firmy ochroniarskiej decyduje wspólnota. Jest to zresztą nie jedyna firma jaka na rzecz wspólnoty pracuje. Wywiązywanie się firm z podpisanych umów jest na bieżąco monitorowane przez zarząd wspólnoty, podobnie jak i koszty przyjęte na rynku za daną usługę, tak więc żadna z firm nie ma "dożywotniego" kontraktu. Ochrona reaguje na zakłócenia ciszy nocnej najczęściej po zgłoszeniu lokatora. Ochrona jest zobowiązana upomnieć zakłócających spokój, a w skrajnym przypadku wezwać policję. Spektakularnych problemów z zakłócaniem ciszy nocnej nie znam. Myślę, że tolerancja mieszkańców w okresie początkowym jest większa (parapetówki, prace wykończeniowe itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimz Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.chello.pl 02.07.04, 13:50 Zapomniałem o TV. Na osiedlu działa UPC. Jest też zbiorcza instalacja telewizyjna oraz sygnał cyfrowy z Hot Birda, tak więc amatorzy programów z satelity nie muszą instalować anten na swoich balkonach. Internet - oczywiście w ramach UPC lub neostrada, ale jest też osiedlowy dostawca internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.04, 14:24 dziękuje za opdpowiedz,mam nadzieje że niedługo dołączę do grona mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.07.04, 19:16 jeszcze jedno pytanie,jak jest z miejscami parkingowymi,poniewaz nie kupuje na terenienie osiedla miejsca parkingowego,czeka mnie walka na okolicznych miejscach parkingowych,czy duża konkurencja? Odpowiedz Link Zgłoś
rimz Re: Słoneczny Skwer - III Etap 04.07.04, 23:07 Niestety, tych, którzy nie kupią miejsca parkingowego w ramach osiedla czeka ciężkie życie, bo wolnodostępnych miejsc w najbliższej okolicy jest niewiele. Goście są w jeszcze trudniejszej sytuacji, bo zazwyczaj nie znają okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
an26d Re: Słoneczny Skwer - III Etap 05.07.04, 16:59 Czy jak podpiszę umowę, to już mogę poczuć się mieszkańcem i korzystać z forum, czy dopiero jak sie wprowadzę? Wprowadzenie się nie jest chyba warunkiem, bo część osób kupuje mieszkania na wynajem. Proszę o info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rimz Re: Słoneczny Skwer - III Etap IP: *.chello.pl 05.07.04, 22:14 Podpisanie umowy wystarczy. Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
an26d Re: Słoneczny Skwer - III Etap 06.07.04, 10:45 OK. Wysłałem maila ze zgłoszeniem. Czekam na odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Chcę kupić tam mieszkanie, ale... IP: 83.238.0.* 11.10.04, 15:07 Ibejrzałem, wybrałem, ale mam dwie watpliwości. Byłem dziś i zauważyłem, że zaczyna tam działać klub fitness mimo, że budynek nie jest jeszcze oddany (według biura sprzedaży). Czy to legalne? Jeśli nie, to chyba nie świadczy to dobrze o developerze??? Drugie pytanie - jak szybko po odbiorze budynku można będzie zrobić odbiór techniczny lokalu? Czy można sobie to zastrzec w umowie, żeby było np. max 2 tyg. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 23:37 Czy ten klub jest ogólnodostępny czy tylko dla mieszkańców? Wydaje mi się, że do czasu odbioru budynków przez gminę jest to plac budowy więc fitness na budowie to raczej dość oryginalna rzecz :-) i raczej niezgodna z prawem. W umowie można za zgodą stron zawrzeć wszystko to co jest zgodne z prawem - kwestią zasadniczą są sankcje za niewywiązanie się dewelopera z umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
an26d Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... 12.10.04, 14:40 Ja mam w umowie napisane, że Ronson ma 3 miesiące od momentu oddania budynku do użytkowania. Ale liczę na wyrozumiałość i szybkie załatwienie, bo muszę się wyprowadzić z obecnego mieszkania. Jak mi się uda przyśpieszyć to poinformuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... IP: 83.238.0.* 13.10.04, 13:11 Dobra, będę czekał Odpowiedz Link Zgłoś
noelka28 Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... 13.10.04, 13:40 jaki jest koszt m2 w tej inwestycji? Odpowiedz Link Zgłoś
an26d Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... 04.11.04, 10:44 Zależy od kursu Euro (bo ceny w euro_ ale wychodzi powyżej 4000 za metr. Cena zależy też od zdolności negocjacyjnych, piętra itp. Odpowiedz Link Zgłoś
konferowicz Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... 28.10.04, 14:07 ASie Idz do Biura Sprzedaży tam Ci dadzą pozwolenie na uzytkownie budynku z 11.10.2004. Jeśli się nie mylę to w tym dniu otworzyli fittnes. Wiec są ok. Lepiej powiedzcie jakie upusty dają. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
an26d Re: Chcę kupić tam mieszkanie, ale... 29.10.04, 11:40 Aha. A rano szybciutko przed otwarciem do godziny 9 czy 10 wykończyli lokal, odebrali, i wniesli i ustawili sprzęt? Z kogo robisz idiotę??? Musieli wejść przed odbiorem budynku. konferowicz napisał: > ASie > Idz do Biura Sprzedaży tam Ci dadzą pozwolenie na uzytkownie budynku z > 11.10.2004. > Jeśli się nie mylę to w tym dniu otworzyli fittnes. > Wiec są ok. > Lepiej powiedzcie jakie upusty dają. > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś