Dodaj do ulubionych

Limity RnS 10 000 pln /m2

IP: *.aster.pl 21.04.11, 21:23
Ceny transakcyjne około 7k/m2. Dziwna sprawa. Limity w RnS rosną a ceny spadają. Ktoś mi to wyjaśni?
Obserwuj wątek
    • Gość: realista Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 IP: *.play-internet.pl 21.04.11, 21:45
      GOŁODUPCOM wiatr zawsze w oczy

biedny byłeś, spłukany umrzesz , matole, a twoj pomiot bedzie wynajmować przytulną suterenke od mojego , i zgrzytac zebami że tak drogo.

muhahaha! buhahaha! zapraszam do merytorycznej dyskusji. pozdro
    • Gość: nędza 70% Polaków uważa, że sprawy w kraju idą w złym ki IP: *.tpnet.pl 22.04.11, 07:26
      OBOP: 70 proc. Polaków uważa, że sprawy w kraju zmierzają w złym kierunku
      biznes.onet.pl/obop-70-proc-polakow-uwaza-ze-sprawy-w-kraju-zmier,18490,4249436,1,news-detal
      Może to jest wytłumaczeniem?
    • rumun_navigator Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 22.04.11, 10:09
      Ferrari po 200tys, a średnia cena kupna samochodu 50tys. Ktoś może mi to wytłumaczyć?
    • Gość: lekarz Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 IP: 78.133.208.* 22.04.11, 11:42
      Rodzina na Swoim czyli Bankier na Naszym to kroplówka utrzymująca chore ceny ale już nawet ona nie daje rady
      • Gość: seiw83 Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.11, 19:02
        najfajniesze jest to ze mozew tym roku bedzie pozwolen na120 tys mieszkan jakies 50% teo co wlatach świetności. Powinno być300 tys zebyzapokoic potrzeby mieszkaniowe wyzu z ktoego pochodze.
        • sammler Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 27.04.11, 00:37
          Piszesz na forum warszawskim, więc sens ma przytaczanie danych z tego miasta. Wg różnych szacunków obecnie w sprzedaży masz ok. 10-15 tys. mieszkań. Budowanych i już wybudowanych. Nie licząc projektów, które dopiero będą realizowane - vide informacja o dużym osiedlu JWC na Woli w dzisiejszej Rzepie. To kolejne 1,5 tys. mieszkań w najbliższym czasie (warunkiem jest uchwalenie PZP dla tej części miasta do końca roku). Z tego co czytałem nawet sensownie zaprojektowanych (pierwsza linia zabudowy od ulic na usługi i najem komercyjny). Na rynku wtórnym masz już teraz ok. kilkadziesiąt tys. mieszkań. Do Wa-wy dochodzą miejscowości podwarszawskie z całkiem sensownym dojazdem koleją (nie wierzę, by sytuacja z ostatniej zimy miała się kiedykolwiek powtórzyć, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę plany dot. wymiany taboru).

Po co ci jeszcze więcej mieszkań? We wszystkich będziesz mieszkał na raz? 300 tys.? Skąd te szacunki? Czyżbyś uważał, że mieszkanie zabiera się ze sobą do grobu?

S.
          • rumun_navigator Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 27.04.11, 11:06
            Tylko musisz wziąć pod uwagę, że nadwyżkę ofert na rynku mamy już od co najmniej 3 lat i jeśli do tej pory nie przełożyło się to na histeryczne obniżki, to niby czemu miałoby się to zmienić w najbliższym czasie? Czy jest jakaś reguła, która mówi, że 3 lata spokojnie można mieszkanko przetrzymać, ale czwartego roku to już trzeba go sprzedać choćby nie wiem co?
            • sammler Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 28.04.11, 00:06
              Rumun, ja naprawdę chciałbym móc kiedyś odpowiedzieć na twój post tak, bym nie musiał ci wytknąć błędu w rozumowaniu lub nieumiejętności czytania ze zrozumieniem... Postarasz się zaspokoić to moje pragnienie? ;)

Czy ja pisałem o cenach? Ja odniosłem się tylko do uwagi przedpiścy, że powinien mieć 300 tys. mieszkań... Nie pisałem, po jakich cenach. Nawet raz nie użyłem słowa "cena". To po pierwsze.

A po drugie, nie wiem, gdzie tych obniżek nie dostrzegasz, ale ja dostrzegam i to duże. W tych dzielnicach, które obserwuję, ceny - na mój gust spadły do poziomów jeśli jeszcze nie równowagi, to przynajmniej bliskich akceptowalnych* i wynoszą ok. 7,5 tys. za m2. 8 tys. życzą sobie właściciele "lepszych" i deweloperzy, którzy za wszelką cenę chcą utrzymać ceny oficjalne na niezmienionym poziomie. I to ofertowe! Jeszcze dwa lata temu, praktycznie wszystkie, bez względu na standard, lokalizację, powierzchnię itp. były wystawiane po 9,5-10 tys. (w archiwum forum znajdziesz moje posty z tamtego okresu, w których odwołuję się do tej obserwacji, traktując ją jako jeden z argumentów za tym, że ceny stały na głowie, skoro nawet te podstawowe charakterystyki mieszkań nie dyskryminowały ich odpowiednio pod względem ceny - nie będziesz miał problemów z wyszukaniem tych postów, piszę zawsze zalogowany). Już niedługo, gdy z RnS zostanie wyłączony rynek wtórny, właścicielom zmięknie rura i spokojnie będzie można utargować kolejne 10-15%.

Wiem, że twoim kolejnym pytaniem będzie to, gdzie niby te ceny znajduję. Dobrze wiesz gdzie, podpuszczać się nie dam.

S.

*) Przez cenę akceptowalną rozumiem nie cenę hipotetycznego mieszkania, na które byłoby mnie stać, gdybym takowe chciał nabyć drogą kupna, ale cenę, która nie jest jawną kpiną z rozsądku hipotetycznego nabywcy. Płacić 500 tys. za mieszkanie, którego wartość (liczona dowolną metodą, np. jako wartość odtworzeniowa, koszty + marża, czy jakąkolwiek inną) warte może kilkadziesiąt, góra 200-250 tysięcy to jest kpina z rozsądku...
    • Gość: ... Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 IP: *.aster.pl 22.04.11, 21:51
      Obawiam się że ja niedlugo zaczną spadać limity to ceny na pysk polecą a niskie ceny nieruchomości to tragedia dla kraju.
      • treadstone73 Re: Limity RnS 10 000 pln /m2 27.04.11, 10:52
        Gość portalu: ... napisał(a):

> Obawiam się że ja niedlugo zaczną spadać limity to ceny na pysk polecą a niskie
        > ceny nieruchomości to tragedia dla kraju.

A uzasadnisz to jakoś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka